3,867 cititori

Și cocalarii vor o țară ca afară

Dacă vrei să vezi de aproape o grămadă de oameni care vor o țară că afară,, du-te la Teatrul Țăndărică. Du-te chiar dacă nu ai copii, du-te pentru experiența în sine care e devastatoare. Du-te să vezi cetățeni care n-au nicio problemă să intre în sală la un sfert de oră după ce-a început specatcolul. “S-a mișcat greu copilul, boss, și-am plecat târziu, știi cum e când ai copii”. Du-te să vezi selfie-uri și poze, făcute cu blitz, evident, tot după ce-a început specatcolul. “Să aibă și ăsta micu’ o amintire, ce dracu'”.

Dacă ești foarte norocos, o s-o vezi și pe mămica de lângă mine care l-a dezbrăcat pe fiu-său până la piele, l-a șters cu un șervețel, că, na, bietul copil transpirase de la cele CINCI rânduri de haine pe el (no f*cking joke), că nu e ca și cum sunt 20 de grade afară. După care l-a îmbrăcat la loc cu aceleași CINCI rânduri de haine. Toate astea în sală, “că știi cum e când ai copii, boss, nu-ți mai arde să te duci până la toaletă”.

Pe scurt, du-te să vezi cu ochii tăi părinții ĂIA de pe grupurile de whatsapp.

Și toți ăștia, după cum spuneam mai sus, vor o țară ca afară. Dar știi ce e cel mai trist? Copiii cetățenilor ăstora de nădejde vor crește fiind convinși c-așa e normal să fie, că doar au văzut ei la mami și la tati.

PLM

(9 noiembrie 2019)

28 de păreri la “Și cocalarii vor o țară ca afară

 1. Nu mă duc nicăieri să văd nimic!! E aproape suficient să mă uit în jur. Uite-te-n jur! Uite, te injur !? 😜

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 3

  • Privește cerul! :)))

  • … and touch the screen! 😂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 16

 2. România bunului simţ înseamnă să urli în vuvuzele până la 2-3 dimineaţa. Părinţi laolaltă cu copiii… O ţară ca afară înseamnă români întorși acasă, din străinătate și care de Crăciun aruncă cu petarde. Chiar și atunci când trece mașina de Poliţie. Care, bineînţeles, în spiritul civic al iubirii de aproape nu se oprește, ci doar îi admonestează pe aceștia. Iar daca tu, cetăţean care vrei să îţi doarmă copilul de câteva luni, îi rogi să nu mai arunce că trezesc copilul, îţi reproșează că “ne strici Sărbatorile”.
  Asta în timp ce consumă pet-uri cu bere la 3 litri (cea mai grozavă idee pentru beţivani) alături de rudele de la ţară. Iar dacă le spui că o să chemi Poliţia îţi spun că afară niciun poliţist nu îi deranjează dacă consumă băuturi alcoolice noaptea târziu. Nici dacă urlă sau dau muzica la maximum.
  Și câte și mai câte.
  Așa că “vreau o ţară ca afară” nu este un concept pe care să ni-l explice și implementeze mulţi dintre cei care merg la muncă acolo.
  Trebuie să o facem noi, ăștia care am rămas “ca proști, pe buni puţini și să fiţi săraci, boss”.

  Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 10

 3. Nu e mare deosebire faţă de spectacolele din alte ţări, când publicul este format din copii (povestea o rudă plecată demult afară). Dar da, singura diferenţă o dau însoţitorii. De exemplu (din proprie experienţă) am observat că la spectacolele organizate cu şcoala, unde în sală sunt doar câţiva părinţi (să o ajute pe învăţătoare să nu piardă vreunul pe drum) – copiii sunt liniştiţi şi atenţi la spectacol. Când merg fiecare cu părinţii lor, e cum ai scris mai sus.

  Am fost recent la Frozen, la o oră nu foarte solicitată. Spectatori: cam 30% din sală. Părinţi cu copii de diferite vârste. Cam jumătate din timp a vociferat un copil mic (după voce cred că avea cam 2-3 ani), iar când tăcea el alte voci aveau ceva de spus (despre film sau aiurea). Îmi place să merg la cinema, dar când sunt doar 4-10 persoane maxim.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Și găsești vreodată doar 4-10 persoane?

  • Da. La filmele pentru copii mereu am fost 4-10 în sală. Dar nu văzute imediat cum apar.
   De exemplu, recent am văzut Maleficent 2. Doar 4 persoane am fost în sală.
   Şi în rest e cam pustiu pe la cinema, când nu sunt premiere.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Solandi, maică-mea a fost educatoare. a făcut excursii sau mers spectacole și cu copii de grupa mică, 3 ani și un pic. erau mereu rezonabil de cuminți și ascultători, n-a pierdut/uitat niciunul pe nicăieri niciodată, deși era singură la 15-20 de copii.
   odată a mâncat-o undeva și a făcut o excursie cu copiii, fiecare cu un însoțitor, cele mai multe mame și bunici. și-a blestemat zilele. copiii nu mai ascultau de ea că erau cu mami sau cu buni, pe mami și buni le durea în papuci, n-aveau grija copiilor, ele erau în excursie, era ”treaba doamnei” (dar interveneau când doamna admonesta vreun copil pt vreo tâmpenie).
   n-a mai făcut ever excursii/activități outside cu însoțitori.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • @Ady, eu vorbeam doar de 1-2 părinţi însoţitori. La solicitarea doamnelor educatoare/învăţătoare. Nu s-a vrut o critică cum că altfel ar fi pierdut copiii. Ci doar un plus de siguranţă. Din nişte motive întemeiate pe care nu ţin neapărat să le pomenesc aici.
   Personal am mers şi la grădiniţă şi la clasele mici în săptămâna altfel în vizite la instituţii sau pe la filme/teatre. Maxim 2-3 părinţi am fost mai mereu. Şi am fost cuminţi şi ascultători, noi părinţii. Şi cu bun simţ, şi cu ochii în patru, şi atenţi la cerinţele organizatorilor.

   Dar, cum spui şi tu, am văzut şi reversul: atunci când fiecare copil e însoţit de al său părinte. Exact cum povesteşti mai sus: toane, mofturi, haos. Valabil pentru vârste mici.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Solandi, doar îți întăream comparația între un eveniment organizat de școală/grădiniță (în cazul tău cei 2-3 părinți însoțitori sunt perfect conștienți că nu sunt la distracție și au în grijă toată trupa, nu doar copilul propriu) și situația în care fiecare copil e însoțit de un părinte/bunic propriu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 4. Fiecare tara are cocalarii ei si prostii ei ,mie ,una nu mi par ai lor mai breji decat ai nostri .Conteaza educatia pe care o ai sau nu si nu tara in care te ai nascut.Toti vrem sa schimbam lumea ,nimeni pe el insusi

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 5. Daaa. Sapt trecuta am fost la teatru cu piticii si fix asa a fost, s au stins luminile si a inceput o femeie/mamica, sa si fotografieze copilul …cu blitz. A facut asta de 5 ori, pana i am zis ca nu este normal ce face. Partea buna e ca aincetat fara sa riposteze si a ales bine.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 6. Aceștia sunt părinții care justifică prin existența copilului fapte pe care altfel, cu siguranță, nu le-ar face. Pe mine mă distrează cum, în contul faptului că ai copii, sunt părinți care atunci când întârzie, când își dezbracă copiii în public, sau ii schimbă de scutece în fața ta, apelează la înțelegere prin cu “știi și tu/îți aduci aminte cum e să ai copii mici”, sau nici măcar nu zic nimic. Sincer, eu una nu știu cum e, dar na, poate oi fi uitat…

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

 7. Și eu vreau o țară “ca afară”. Dar, mai nou, aș aprecia mai mult dacă am avea o școală ca afară. Adică un sistem unde să nu vină pârinții vociferând că ei știu mai bine, deși au doar 8 clase. Să vină la școală când îi chemi că odrasla lor e nesimțită și să accepte că le dai sfaturi pentru binele lor și al copilului lor. Să nu chiulească elevii. Să învețe. Să nu mai creadă că toți vor face bani pocnind din degete, pe manele, că ei au “SCUALA VETZI”, nu studii. Să învețe o meserie, că NU E RUȘINE.
  Avem elevi care s-au întors de la școli din străinătate și au spus că, dacă în România s-ar mai ușura programele școlare, ar fi minunat. Aici au mult mai multă libertate, ca elevi, și mai multe “drepturi” față de ce au avut în restul Europei. Aici pot fenta sistemul mult mai ușor, din păcate.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 8. Treaba cu schimbatul începe din perioada copilăriei. Degeaba vrem noi să facem schimbări mult mai târziu. Părinţii sunt cel mai apropiat model pentru copii. Nu zic că toţi vor ajunge un exemplu negativ, dar atunci când spargi sămânţă și arunci cojile pe stradă în timp ce ești cu cel mic, mai mult ca sigur că o să creadă că așa este normal. Că doar așa procedează tata sau mama.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 9. Eu am fost duminica la un concert pentru copii, si in 3 minute am avut de-a face cu 3 marlani.
  Primul.. l-am vazut cu un copil in brate, eu fiind tot cu un copil in brate. I-am tinut usa de la parcare, desi era destul departe in spatele meu. A trecut pe langa mine nu doar fara sa zica nimic, ci fara macar sa se uite la mine.. ca si cum ar fi fost de datoria mea. A doua, o “doamna” in varsta care s-a bagat in fata noastra la intrare, ca si cum nu am fi existat, eu fiind cu 2 copii mici in brate. Al treilea, un ti… un cetatean de alta etnie care se asezase pe locurile noastre, si care s-a ridicat, dar numai dupa ce a facut el niste glumite de 2 bani. Cateodata imi vine sa nu mai ies din casa si gata.. Problema e ca toti cei trei erau acolo cu copii, care vad si cred ca asa e bine…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 10. eu sunt singur la părinți, nu am copii și sunt impotent, deci părinții nu o să aibă nepoți, plus că sunt trecut de 40 de ani
  umila mea părere este că depinde și de caracteru fiecăruia, am învățat pe propria piele la bucurești, bacău și acasă că marea majoritate a cetățenilor rromâni sunt de evitat, fiind proști, analfabeți funcțional, lași, escroci, țepari, golani, fără frică de dumnezeu, anarhiști, nespălați, plini de boli venerice, cu dinți stricați
  și în străinătate m’am ferit de rromâni
  pentru mine articolu de azi e o confirmare a ceea ce am constatat cu mulți ani în urmă din păcate și speranța mi se pare că arată ca o pu*ă care vine să ne fu*ă

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Asta cu gradinita si cu scoala reprezinta un topic separat foarte stufos. Zici ca parintii aia nu au facut scoala la vremea lor. Si sigur au facut-o la stat ca doara alta nu era , si poate ca si la internat. Dar pretentiile lor sunt pur si simplu de domeniul fantasticului.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 11. Și pentru că suntem in sezonul serbărilor de Crăciun, ieri am fost la una. Chiar la teatrul Țăndărică și au fost copii de la 2-3 ani, până la hă hăt 18+. Cu ceva forfotă și agitație și pe scenă și prin sală, cu blițuri sau fără, dar astea se cam practică la absolut toate serbările la care merg, eu le încadrez in normalitate la mine în cap, iar cea de ieri chiar a fost printre cele mai reușite ever.
  Dar totuși, când bebelușul spectator face o demonstrație de putere a plămânilor în brațele tale prin urlete impresionante, oare n-ar fi mai bine să ieși cu el pe hol? Nu înainte de a ruga pe cineva să pozeze/filmeze celalalt copil care urmează să evolueze pe scenă. Eventual pe tată, sau pe bunicii copiilor, prezenți și ei la evrniment. E adevărat că nu vei vedea tu cu ochii tăi live momentul, dar măcar vei avea o înregistrare fără zgomote puternice pe fundal. Și încă o chestie. După ce copilul s-a produs magistral pe scenă, poate că entuziasmul furtunos și prelung de reunire ar fi bine a se manifesta tot în altă parte și nu în sala de spectacol, unde programul continuă pentru alți părinți și copii. Să mai îndrăznesc să te rog a-ți păstra conversațiile lungi cu cel/cea mic/ă tot pentru alt spațiu? Văd că așteptarea lui Moș Crăciun care va apărea abia la final pare să-ți fie tare plictisitoare, mai ales că ceilalți copii nu sunt nici pe departe la fel de interesant de urmărit ca al tău, dar nutresc speranța că pe viitor vei depune ceva mai mult efort în a vă integra tu și familia ta măcar în nebuneala obișnuită în astfel de situații, fără ambiția de-a o duce la un nivel superior. Dacă nu veți reuși, vom înțelege, dar eu una tare aș aprecia măcar să văd un semn că nu vă doare fix în sulă de cei din jur.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • La gradinița unde merge fetița mea serbările sunt filmate cap coadă, se primeste CD cu poze și filmarea.
   Și totuși parinți se comportă exact ca în cele descrise de tine. La cea de anul trecut am avut scandal cu o tanti care ținea morțiș să filmeze cu telefonul (stând în picioare) exact ceea ce urma să primească pe CD, spre disperarea celor din spatele ei care stăteau așezați pe scaune.
   Fiind grădiniță privată, și nu una puțin costisitoare, credeam că va fi și decență. Că nah, în naivitatea mea am asociat educația cu bunăstarea.
   Ei bine vine fimea cu niște chestii învațate de la colegi de mă dă pe spate, și nu, nu sunt pozitive, de mă chinui două zile să o fac să înteleagă că dacă mama lui X sau Y acceptă astfel de comportamente e treba lor, eu nu le accept, noroc că am copil cuminte și inteligent, până la urmă înțelege și le face ea observație la colegi :))
   Cu părinți e mai greu, din păcate prostul e infinit mai odihnit și are energie să te combată chiar și fără argumente.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 6

  • Adică argumentul că ea și/sau copilul ei sunt centrul universului și restul să fim mulțumiți că ne este permis să gravităm liniștit în jurul lor nu este suficient?:-) Asta legat de tanti cu filmatul din picioare.
   Cu ăștia mă înțeleg cel mai repede, deși mereu îmi pare rău ulterior că a trebuit să afle de la mine cumplita veste că universul are tot atâtea centre câte burice suntem adunate acolo.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 12. La mulți ani ani tuturor celor care astăzi își sărbătoresc ziua de naștere sau cea de nume. Cu un comentariu în topic revin mai târziu

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 13. Eu nu vreau o țară ca afară. Vreau o țară fără d-ăștia!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • si eu, dar pare ca nu se poate ne-au napadit de tot.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 14. in acelasi topic si eu am copil si nu, nu manifest intelegere pentru orice gest de cocalar: chiar si cu copil nu intarziam , ca asa am invatat sa fiu punctual, daca trebuiau schimbate scutecele ma duceam la sectiunea de mama si copilul ( am patit-o in mall si s-au ofticat cucoanele ca ele merg la baie acolo, fuck , ghinion, ca mama copilului nu e prezenta, asa ca trebuie sa vina tata sa schimbe scutece si oricum e baie pentru copii) , nu inteleg strigatul dupa copii in magazin si spatii publice, lasat-ul copiilor sa faca ce vor in aceleasi spatii publice, facutul de pipi la copacul din parcare cand toaleta este mai incolo cu 50 metri. etc. Totusi sunt lucruri pe care le inteleg daca vin din partea copiilor si nu pot fi controlate de parinti. S-a cacat si a mea in autocarul care ne ducea la hotel in Turcia, dar totusi ca sa schimbam scutecul am oprit la un hotel la o baie si nu am terorizat lumea cu mirosul, plangea aiurea in magazin dar asta e ,nu poti cumpara toate jucariile, etc, sunt multe chestii pe care copii le fac si nu chiar le poti controla, dar sunt unele pe care le poti si nu este corect sa dai vina pe ei pentru tembelismul tau.

  revenind la topic , daca vrei o tara ca in afara, atunci cel mai probabil trebuie sa emigrezi, ca pe aici lipsa de minima educatie si respect pentru altii face ravagii.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • sunt femeie și nu pricep nici tăiată de ce se bășică cucoanele atunci când un bărbat intră la baia femeilor ca să schimbe scutecului copilului sau să însoțească un copil mai mărișor (mai mărișor de scutec, dar destul de mic sau cu problemă încât să aibă nevoie de însoțitor/ajutor) la baie, mai ales dacă e vorba de o fetiță.
   plm, la baia femeilor sunt exclusiv cabine, nu e ca și cum te-ar vedea ăla când te ușurezi!

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • aia intreaba-le pe ele. eu nu pot ca sa stiu, dar a trebuit odata la mall sa schimb scutecul pentru ca eram numai eu cu fata , si altadata a trebuit sa ma duc cu ea la baie ca era inca la faza de prea mica sa fie lasata singura.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.