Zilele astea e mare frăsuială prin online. Dacă spui cuiva că, Doamne apără si păzește, nu te duci la vot, devii imediat un fel de paria. Dacă nu le-ar fi teamă de lege, sunt convins că apostolii mersului la vot te-ar lapida la colț de stradă.

Cel mai mult îmi place că s-a plecat de la un discurs de tipul „ieșiți la vot, că e dreptul vostru”, discurs căruia n-am nimic să-i reproșez, până la urmă e dreptul oricui să îndemne lumea să iasă la vot. Doar că în ultimele două săptămâni, adică de la primul tur de scrutin încoace, lucrurile n-au mai rămas așa senine, discursul s-a radicalizat brusc și-a capătat note agresivo-amenințătoare: „Nu ți-e rușine, nesimțitule? Au murit oameni în țara asta ca să ai dreptul să votezi și tu ce faci, nu te duci la vot”?

Ca să nu mai spun c-am văzut la niște duamne din astea onlainiste și niște postări de genul: „dar, vai, mi se strânge stomacul doar când mă gândesc că s-ar putea să nu iasă lumea la vot” și mai-mai să lacrimeze pe tastatură de la câtă dramă sunt ele nevoite să trăiască. Da’ nu mai bine iei tu un furazolidon și-i lași pe ceilalți să facă cum vor ei?

Nu de alta, dar toți deontologii ăștia de Facebook uită că au murit oameni în țara asta și ca să pot să NU MERG la vot, dacă așa are chef mușchiul meu.

Însă ce mă amuză cel mai și cel mai tare e că toți ăștia care propovăduiesc acum cu surle și trâmbițe ieșitul la vot sunt exact aceiași oameni care, fix acum un an pe vremea asta, zbierau peste tot și se dădeau cu curu’ de pământ să NU cumva să mergem să votăm la referendumul pentru familie.

Înțelegeți? Acum un an nu mai era valabilă asta cu martirii care au murit ca să avem noi dreptul să votăm. Doar pentru că acum un an, dacă nu se ieșea la vot, nu se făcea pragul minim necesar pentru validarea referendumul. Păi cum, băbăieți, și oamenii ăia au murit degeaba? Nțțț, păi e frumos așa ceva?

Ce voiam să mai întreb, oare cum ar mai fi sunat discursurile astea mobilizatoare dacă situația ar fi fost exact invers? Dacă statul în casă l-ar fi favorizat pe Klaus și dacă ieșitul masiv la vot ar fi făcut-o președinte pe Viorica? Oare li s-ar mai fi strâns stomacul? Oare mai invocau martirii de la revoluție?

Când io zic că peste tot e numai ipocrizie și dublă măsură, nu mă crede nimeni. În plus, abordările de genul ăsta n-au făcut decât să învrăjbească și mai mult cele două tabere și să-i facă pe ăia care și-așa erau nehotărâți, dacă să meargă la vot, să se decidă să nu.

Apropo, am o curiozitate. Există cineva pe-aici care s-ar decide să meargă la vot doar pentru c-am zis eu să mergeți să votați? Cineva care să fie nehotărât sau ceva, dar dacă mă aude pe mine cu ieșitul la vot, brusc are o revelație și se hotărăște să meargă și el.