13,055 cititori

Cum afli dacă ești analfabet funcțional

E foarte simplu. Încerci să citești un text scris de cineva, înțelegi literele, poți chiar să le legi în cuvinte, propoziții și fraze, dar nu pricepi despre ce este vorba în acel text. Vezi? Atât de simplu e.

Și acum, ca să lucrăm pe exemple concrete, ca la școală, dacă ai citit textul ăsta și-ai înțeles că eu nu mă duc la vot și că-i îndemn și pe ceilalți să facă același lucru, îmi pare rău să te anunț, DAR EȘTI ANALFABET FUNCȚIONAL.

Uite, ca să-ți ușurez greaua misiune de a înțelege și textul de față, o să scriu acum, negru pe alb, că MĂ DUC LA VOT și mi-aș dori să meargă cât mai multă lume. De fapt, dacă ar fi după mine, mersul la vot ar fi obligatoriu în această țară. Dar uite că nu e.

Gata. Pup, pa-pa.

35 de păreri la “Cum afli dacă ești analfabet funcțional

  • L-am făcut. Cică nu primesc 100 la pensie.

  • Grav … votează cu ursul și sigur îți va face … o mărire de … pensie!!!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

 1. Nenenene, nu merge aşa uşor. Trebuie declaraţie pe propria răspundere: Io, cetăţeanu’ Mihai Vasilescu, adresă,serie serie CI, CNP,cod poştal, ţara de origine… declar că merg să votez. Dată şi semnătură.
  Aştept luni poză pe feisbuc cu acţibildu’ de pe bolentin.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Si sa nu uite sa vina cu DOSARUL CU SINA!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 2. Pai ce test e asta daca dai raspunsul? 🙈
  Cred ca sunt din in ce in ce mai putini oameni care inteleg subtilitati, asa ca de aici confuzia celor care au inteles “uatevar” au inteles.
  Acum, nu inteleg de ce aduci lamuriri?
  Cei care frecventam sectii de votare o facem oricum….restul ramane doar ca meterial de exersat injuraturi/batut obraz.

  #hailavot

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 3. Boss, m-ai făcut să recitesc toate comentariile la postul tălică și mă declar anal-fa-beat funcționar, mie nu mi s-o părut că cineva a înțeles că nu vei vota ori că îndemni la non-vot, doar CĂ CÂțiva ți-or zis să ai griji cum te joci CU CUvintele, un străin de blog, mai greu procesator al mesajelor, ar putea înțelege că îndemni la non-vot.
  Cine dintre distinșii comentatori și-a permis să scrie că nu vei vota ori că în-cur-a-je-zi absenteismul?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Tu nu știi câte comentarii am șters de pe Facebook.

  • Facebook-ul dăunează grav sănătății… ahh, era fumatul 😜

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 4. Nu inteleg de ce tot insisti sa nu mergem la vot .Asta cred ca e al treilea articol.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 3

 5. Probabil este din cauza asta :
  „Nu de alta, dar toți deontologii ăștia de Facebook uită că au murit oameni în țara asta și ca să pot să NU MERG la vot, dacă așa are chef mușchiul meu.”
  Acel „NU MERG la vot” a fost devastator pentru analfabeţii funcţionali şi asta au înţeles, că Mihai Vasilescu NU MERGE la vot.
  Plm, aşa îşi fac „jurnaliştii” ştirile bombă, senzaţionale. Scot dintr-un text cuvinte cu care bombardează zilnic un public care nu este educat să caute textul integral şi care înfulecă pe nemestecate toate căcaturile.
  Bine, aici pe blog au fost ceva comentarii care au sugerat aşa dar mai cu perdea, ceva de genu’ : te citesc de mulţi ani dar doar astăzi am avut curaju’ să scriu… Mă gândesc că pe feisbuc a fost jale.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 6. poate cei care au înțeles greșit n’au fost atenți, or fi obosiți după o săptămână grea de muncă, au copii de crescut, stres în fiecare zi
  am pretenția că pe bloguri marea majoritate a comentatorilor sunt cu educație, de la facultate de stat în sus

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • Majoritatea celor care citesc bloguri au studii superioare dar dintre ei îs şi mulţi tămpiţi. Cu toată dragostea, un exemplu ai fi chiar tu 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 11

  • zise cel care își spune chele de porc 😅

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 4

  • Toni Montana si Shoric on, m-ati facut sa rad la un articol cu si despre politica, iar comentariul lui Corl on is ză best.
   Aveți grijă că baba se alege in primavară, nu in turul 2 în november. Hai pa…

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 7. Mr. Vasilescu, poate nu ai înţeles: în bula asta, cu toţii am înţeles că mergi la vot. Așa cum o facem și noi, ceilalţi. Nu știu cum merge treaba pe Facebook pentru că nu servesc reţele sociale.
  În ceea ce mă privește, comentariile mele au avut un alt sens: acela de a îi face pe cei care au declarat că nu merg la vot să înţeleagă că și votul face parte din responsabilităţile noastre civice.
  Știu că este ceva opţional.
  În rest, despre vot, numai de bine. Diaspora votează la greu. Urmăm și noi mâine. Să votaţi bine!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Nu era vorba despre tine. Ție ți- am răspuns punctual.

  • Politica asta bagă zâzanie în oameni. 😂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Constantin, hai că te-ai scos în faţa blogărului da’ ce te faci cu “bula” ? Io când citesc sloganuri gen : “Diaspora votează la greu”, “Voi sunteţi poporul”, ” Citiţi ce înseamnă democraţia”. Acuma, parcă mie îmi pare că ai jicnit bula asta de parcă toţi am fi idioţi şi cu scuipat în colţul gurii şi aşteptam pe marginea şanţului postacul care să ne lumineze cum este cu democraţia şi dreptul de a vota. O’m fi unii prin bula asta tâmpiţi da’ nu cred că am fi proşti cum cred unii.
   Mă rog, şi eu greşesc că vorbesc în numele “bulei” da’ m-ai enervat mai ales că ai recunoscut că eşti “vechi” pe aici dar te-ai activat doar acum de alegeri. Dacă greşesc şi ai găsit un blog care îţi place că e mişto, îmi cer scuze.
   Hai că de luni toţi revenim la normal 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 9

  • @Shoric, nu zău, chiar ai citit cu atenţie ce am scris eu? Cui m-am adresat? Nu majorităţii bulei, ci unor persoane care și-au exprimat pe aici dorinţa de a nu vota.
   În ceea ce privește modul de a comenta, nu m-am “activat” de alegeri, doar că am ales să comentez mai rar. Și o fac de câteva luni. Oricum, dacă am “jicnit” pe cineva, atunci îmi cer scuze. Deși, se simt “jigniţi” doar cei care se simt cu “musca pe căciulă”.
   Nu are rost să te enervezi. Mai ales că nu ai citit cum trebuie comentariile mele. Nu te obosi să te iei de mine înainte de a-ţi argumenta cum trebuie afirmaţiile.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Mă scuzaţi domnu’ Constantin, toate comentariile dumneavostră au fost generale şi nu a părut că v-aţi fi adresat unei persoane anume, deci eu consider că v-aţi adresat bulei din care fac şi eu parte.
   Nu e problemă, se poate să nu înţeleg eu.
   Dacă vreţi să contraziceţi pe cineva nu e mare lucru să-i scrieţi numele la începutul comentariului. Pe mine m-a deranjat faptul că parcă eram toţi urecheaţi, cumva părea că …suntem oligofreni şi nu ne cunoaştem drepturile civile . Părerea mea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

 8. Făcui testu’, picai cu brio.Banii mi-i bagă pe cardu dă sănatate?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 9. “De fapt, dacă ar fi după mine, mersul la vot ar fi obligatoriu în această țară.” – iar asta-i un analfabet … nefunctional. Adica “Încerci să citești un text scris de cineva, înțelegi literele, poți chiar să le legi în cuvinte, propoziții și fraze, dar” … ai impresia ca “pricepi despre ce este vorba în acel text.”, iti faci un blog, gasesti alti cativa analfabeti nefunctional si gata, ai “comunitate” si te numesti “influencer” – LOL

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 7

  • A, nu, boss, influencer ești abia când apare un neica-nimeni să-ți spună că nu ești.

  • Observatorule ,
   Tu ce vrei să spui? Dar mai pe scurt, așa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • Așa, așa…
   Băiii… Mihai, că altfel nici nu știu cum să-ți zic, păi d-aia au murit oamenii ăia la Loviluție? Ca să zici tu că vrei votul obligatoriu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 10. Spune-i si ca ia o carca de bani de pe urma blogului iar noua, mintile stralucite care pozam in analfabeti nefunctionali pe aici, ne da plua in brate.Da’ nu mai bine iti faci tu blog si venim la tine ?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Da’ tu cu cine te cerţi ? Zi bă cu cine votezi ca să-ţi zic cine eşti cu adevărat că m-am săturat de jmecheri dă net şi în veaţa reală votează c..cu…cuu rapandulelele. mue, bă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 7

  • Sho.. shoric, da’ matale te tatuezi ?
   Hie sasu’ cât de prost, numa’ să hie mare să ajungă la slănină! Ai pricipit ? Înțelesu-m-ai ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Io votez cu VIORICA!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

 11. Boss, dacă nu ieși la vot iese Viorica.

  Președinte. Asta vrei? Să iasă Viorica președinte?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

 12. Bine boss, s-a stabilit deja ca oamenii din bula asta merg la vot, da cu “Ce mi-a placut” de saptamana asta cum ramane? Ca deja mi s-a acrit de alegerile astea- si nici nu mai am fb. Daca mai aveam fb, cred ca fugeam in luuuuumeeee😑

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Pâi ” Ce mi-a plăcut” e duminica. Ia dă un refresh. 😉

 13. Textul respectiv a fost un trolaj fin, care a reușit să reaprinda discuția despre mersul la vot.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.