Sunt rupt de ce se întămplă în spațiul carpato-danubiano-pontic. Nu stau pe net și nu intru pe Facebook decât din când în când și nu mai mult de câteva minute. Așa că habar nu am dacă s-a întâmplat ceva notabil în țară și, sincer să fiu, nici nu prea mă intersează. Comentariile voastre le văd, dar nu apuc să vă răspund, c-ar însemna să stau doar cu ochii în telefon. Pe scurt, vreau să mă bucur de vacanța asta după un an al naibii de greu. Prin urmare, o să cam citiți chestii de pe aici sau, pentru alte subiecte, o să așteptați să mă întorc. 🙂
Acum o să explic cum faci să mănânci bine în Napoli. Bine, nu c-ar fi prea greu, nu-ți trebuie vreun curs specializat pentru asta, dar măcar o să rămână scris, o să-l indexeze google și mai contrabalansăm din aberațiile pe care le găsești pe net.
Mdeci, la o căutare după „unde să mănânci în Napoli”, sau varianta ei în engleză, ai să găsești repetate la infint pe zeci de site-uri aceleași trei cărciumi: Antica Pizzeria Da Michele, Pizzeria Di Matteo și încă una al cărei nume îmi scapă acum și nici n-am chef să-l caut.
Hai să vă spun care e treaba cu pizzeriile astea pe care le recomandă toată lumea: trebuie să stai la coadă ca să intri. Nu, nu poți face rezervare, te duci în fața localului și astepți să intri, iar timpii de așteptare sunt de la o oră jumătate în sus. Lucru pentru care nu pot decât să-i felicit pe cei care le dețin, doar că eu sunt aici în vacanță și n-aș vrea să mi-o petrec așteptând să manânc. Cine are timp și răbdare să aștepte, sunt absolut convins că merită, eu n-am.
Iar dacă n-ai chef de pizza și dai căutare pe google după cârciumi de fițe, toate site-urile o să-ți recomande aceleași două-trei restaurante la care, probabil, trebuie să-ți faci rezervare de vara asta pentru vara viitoare.
Mno, n-am fost dispus să stau la coadă la mâncare în orașul care a dat lumii pizza margherita, așa c-am găsit soluția să mănânc la fel de bine. Stiți că nu sunt vreun egoist, prin urmare o să las și aici ce trebuie făcut.
Dacă ești mort de foame și trebuie musai să bagi în organism ceva, până să te așezi la masă, te oprești la orice tonetă, tarabă, dugheană, chioșc, patiserie care vinde măcar una dintre astea două: arancini sau frittata di pasta (p-asta o mai găsiți și sub numele de frittatina). Nu mă apuc să vă spun din ce sunt făcute fiecare, aveți și voi internet, o să vă zic doar că de la prima îmbucătură o să auziți îngerii cântând. Repet, nu contează de unde le luați, oamenii se pricep să le facă la fel de bine peste tot.
Dacă nu-ți place asta cu mâncatul pe stradă și vrei să mănânci la cârciumă, fii atent aici ce ai de făcut ca să fii sigur că nu dai greș. Dacă ești prin centru sau în orice altă zonă înțesată de turiști, ieși de acolo uregnt, du-te pe o străduță laterală și mergi, și mergi, îndepărtează-te cât poți de aglomerație. Când începi să vezi în jurul tău doar oameni despre care îți dai seama imediat că-s localnici, te apuci să cauți cauți o cârciumă. Intri în prima care-ți iese în drum și care are măcar jumatate dintre mese ocupate. Îți dau în scris c-o să mănânci cum n-ai mâncat de când te-a făcut mamițica ta.
Gata. Ăsta a fost tot cursul intensiv de mâncat la Napoli.
P.S. Ah, încă ceva, să nu uit. Ăștia nu știu să facă înghețată proastă, pur și simplu nu le iese. Din orice loc ai cumpăra-o, înghețata este absolut fa-bu-loa-să.
… a încheiat transmisiunea trimisul nostru gurmand la Napoli … dl Mihai Vasilescuuuu 😜
Bună dimineața România! Bună dimineața MVB 😜
Comentariu beton!38
Stați câ vă fac io legatura imediat cu coasta Amalfi. 😛
Arata destul de comestibila pizza !!! :))) Pofta sa ai !!
Io nu mâncam margherita niciodată. Aici n-ai de ce să mănânci altceva, margherita e făcută în colaborare directă cu bărbosul suprem.
La Da Michele se zice ca a fo mancata/servita prima pizza si era considerata mancarea saracului, dar Da Michele a atestat-o prima data. Pe mine nu m-a dat pe spate si am refuzat sa stau la rand. Randul e pt cei care vor sa manance in local. Daca vrei la pachet, astepti cca 5 minute. Mi-a placut mult mai mult pizza cumparata de la orice colt de strada. Mie nu imi place pizza in general dar m-aș intoarce in Napoli pt pizza, atat e de buna. Bine ,m-aș intoarce pt mult mai mult, au ramas chestii nebifate.
Comentariu beton!21
Ups…am ratat o cratima…
Am văzut. 😀
Da, am văzut că poți să iei la pachet și durează mai puțin. Well, nu mă văd mâncând la colț de stradă, cu cutia de pizza pe genunchi.
@MAS Tocmai ai atestat o foame de zile mari. Nu-i bai… pizza să fie 😉
@MV vezi dacă nu ai luat-o și pă Troty, mâncai pe ea, te plimbai pe ea, etc😜
Dacă vrei să mori, plimbă-te cu trotineta prin Napoli. Primul scuterist te va lipi de caldarâm. Iar dacă nu reușește primul, atunci al doilea.
Sumbrule 😜 Lugubrule 😤 O să te îngrași de la atâta pozitivism cu pizza 🥴
N-auzi cum strigă zacusca tradițională? Ești protejat de puterea interioară 😜
Nuuu, ăștia pur și simplu sunt demenți cu scuterele lor.
Daca mai esti pe acolo da o fuga si pe la Casa Alfonso; via Falcone…o sa ma cauti cu bere sa ma cinstesti pentru recomandare.
La 12.00 mă duc să iau mașina închiriată și plecăm spre Amalfi. Dar nu-i nimic, data viitoare, că radarul uman s-a îndrăgostit iremediabil de Napoli.
O cred..
Da’ pastele de ce n-au încăput în poză, domnu’? 😛
Au încăput. Da’ în altă poză. 😛
1.Deci, daca auzi „ingerii cintind” sigur au aia un ingredient secret pe acolo… gen jobu’ lu’ Scarface
2. Ai cerut ketchup la pizza ? 😂😂
3.Vacanta placuta si mai baga recomandari!!
Săr’na.
Și…ce jocuri de societate se joacă la ei ?
Prinselea pe scutere și îmbrâncitelea pe trecerea de pietoni sunt cele mai populare.
Alooo
Pai ce e blatul ala scarbos de ars si gros?
Pai aia e pizza?
Ma come si dice…blat subtire subtire si cat mai mult ‘ de toate’…
Paine la pizza ai cerut? Sau aveau chifle pe masa? Si 2-3 beri…
Sper ca ai folosit elegant cutitul si furculita … Nu ne faci natia de ras mancand cu mana in restaurant, da?
Daca nu stii regulile astea de bun simt, cand te intorci in tara vino cateva zile in Acvariu la un curs intensiv si la fata locului de… maniere la restaurant.
😉
Ăăă… dăcât marginile sunt groase. 😛
Marginea aia groasă e precum zidul de gheaţă la pământul plat: să nu cadă abundenţa de pe ea.
La noi în Ro acea margine a dispărut, lipsită de utilitate, precum vertebrele cozii la om.
Iar surprinzătoarea concluzie este (aici voiam să ajung): noi suntem nişte evoluaţi iar ăia din Napoli au rămas blocaţi în timp. 😀
Comentariu beton!19
Pă mine ma interesează dacă au vreo dugheană care vinde crema de pistachio sau ma rog măcar croissant-uri cu crema de pistachio
Ti-am dat un țel in viata! 😆
Au și una și alta. Găsești cremă de pistachio și la gelaterii. Exact aseară am mâncat o înghețată cu cremă de pistachio, de mai aveam un pic și-mi dădeau lacrimile.
Băbăiete, da’ mănânci, nu glumă 🙂
Îi e dor de alte vremi. 😁
@Bazil, sper că ți-ai închiriat un SUV cât mai mare, ca să încapi în el.
Chit că SUVul n-o să încapă pe străduțele lor.
Eu abia am intrat (la limită, cu oglinzile rabatate) cu un Fiat GrandePunto în Sorento.
Da’ o mănânci pe mâncare, boss!
Acum aștept textul în care ne povestești cum în avion a venit șefa la echipaj și ți-a dat o cutie cu colebil, iar comandantul a anunțat că renunță că nu va face nicio mișcare bruscă cu avionul.
Comentariu beton!22
Phiii, ce mă fac io cu tine, că-n ultima vreme, tot îmi iei vorbele din gură!
Așa am pățit și eu în Porto. Restaurant cu enșpe mii de stele pe TripAdvisor, hai și noi. Coadă mare, monșer! Dar macar am socializat cu un cuplu de ruși, stabiliți în America, cât am așteptat. În rest, mâncare mediocră, servire mediocră, plin de chinezi, spatiu foarte mic, de-astea. Cât despre pizza, nici nu trebuie să merg până la Napoli! Am pizzeria mea secretă la București! ;))
n’ai pierdut mare lucru în țară
a… poate că dan barna a spus la sărăciile de la bacău că nu taie salariile bugetarilor și nici pensiile speciale ale militarilor și magistraților care reprezintă peste 95% din pensionarii speciali
deci bucurați’vă de vacanță tu și „cea mai mișto femeie din lume” că aveți de muncit și de plătit salariile uriașe și pensiile speciale nesimțite ale șmecherilor din rromânia
ps: acum îți urez poftă mare și distracție plăcută!
Probată ca metodă din Caraibe în Lisboa, peste tot, sub paralela 45, a funcţionat.
Trick-ul asta e valabil oriunde pe mapamond. Fugi de zonele turistice si baga la matz ce manaca localnicii.
Verificat: Grecia, Italia, Spania, Protugalia, Israel, Liban, Franta. ……. si adaugati voi ce vreti.
Hai sa ramanem cu picioarele pe pamantul din Apuseni si cu preparatul „Traista Motului” de la Garda de sus…in Apuseni
Daca romanii aveau mancare mai buna decat cea preparata cu faina tare din graul lor din care nu se poate face decat blat sau paste, atunci sigur ca nu mai atacau si cucereau Dacia.
Da, sigur ca au venit aici pentru aur dar au ramas definitiv pentru gustul mancarii care era mult mai bun „ca la mama lor de acasa”.
Desigur e mult mai greu sa mergi din Bucuresti spre Apuseni in coada cu muritorii pe Valea Oltului vreo 6 ore ,decat 3 ore cu avionul la Italia.
Dar la capitolul ” mancare” mama avea dreptate : „pizza e tocanitza pe paine tare”.
Asa k amore hai sa nu ne mai umflam in destinatii culinare de vacanta.
Prefer internet 4G si ciolan cu fasole la Boita sau ciolanul cu doua randuri de sarmalute din pasul Tihuta.
Boss, am o veste pentru tine. Nici ciolanul cu fasole, nici sarmalele, nu sunt mâncăruri românești. Știi, noi nu avem nimic ce să fi inventat noi, în materie de mâncare.
A treia pizzerie este la Gino Sorbillo. Am stat 2 ore pt a intra. Pizza top,prețuri ok.
Mama cum arata pizza aia!!!