Care sunteți mai vechi pe aici poate vă aduceți aminte că anul trecut pe vremea asta scriam despre o meserie nou-nouță, pe numele ei Tapster. Iar dacă nu mai știți, vă reîmprospătez eu memoria acuș. Jobul de Tapster a fost inventat și scos pe piață de oamenii de la Pilsner Urquell care-și doresc de la tapsteri un singur lucru: fiecare bere consumată să fie turnată la modul desăvârșit de fiecare dată, pentru că numai așa stratul cremos de spumă va păstra prospețimea berii și va face ca fiecare înghițitură să aibă gustul perfect.

Între timp lucrurile au evoluat, a avut loc și concursul pentru alegerea primului tapster din România, concurs pe care l-a caștigat Dorin Adrian Mihai, cel care a devenit oficial Country Tapster Pilsner Urquell.

Mă gândeam că poate vă interesează să aflați, un an mai târziu, cam cu ce se mănâncă meseria asta Nu de alta, dar pe mine m-a interesat suficient de tare cât să-i pun omului niște întrebări. Ia fiți atenți aici.

1) Când te întreabă cineva cu ce te ocupi, ce-i spui despre meseria ta?

Sunt un barman profesionist care a avut, după 14 ani de experiență și pasiune pentru bar, ocazia de a deveni, în premieră în România, Tapster. Am devenit astfel un specialist al berii, pregătit intensiv direct la sursă – fabrica de bere Pilsner Urquell, din orașul Plzen, Cehia. Tapster-ul cunoaște și implementează toate standardele de calitate ale berii, știe care sunt condițiile ideale care trebuie respectate în servirea perfectă a unei beri la draught și știe cât de importante sunt micile detalii pentru a putea menține gustul, calitatea și proprietățile acesteia.

2) Când i-am spus prima dată maică-mii că sunt copywriter, a oftat și m-a întrebat de ce nu pot să am și eu o meserie normală. Cum au reacționat cei din familia ta când le-ai spus că ești tapster? Auziseră de termenul ăsta? Au înțeles exact cu ce te ocupi? 🙂

Necunoscând termenul, nivelul familiei mele de entuziasm nu a fost foarte ridicat. Mama a înțeles inițial ’tipster’ 🙂 …mă și vedeam plimbându-mă prin oraș și împărțind bacșișuri fără motiv. Tata a crezut că este un termen tehnic din domeniul ospitalier. După ce au înțeles cu ce mă ocup, mama s-a bucurat pentru că în sfârșit o să mă concentrez și eu pe un singur produs (brand) și nu pe zeci. Tata și-a dublat cantitatea de zâmbet, râzând cu tot cu papilele gustative, deja pregătite pentru o bere bună. Am început această meserie cu o lună înainte de a avea nunta, astfel că soția (brunetă), căreia îi plac atât Pilsner Urquell cât și Cehia, a fost cea mai mare susținătoare încă de la început. În plus, citez: ’ești foarte norocos să te însori aproape în același timp și cu o blondă și cu o brunetă!’ 🙂

3) Cum decurge pentru tine o zi obișnuită de muncă?

Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Meseria implică atât de multe deplasări încât, aproape zilnic, întâmpin alt peisaj, altă vreme și, în special,  alți oameni. Flexibilitatea este a doua cerință principală pentru meseria mea, după pasiunea pentru bere. 20% din timp îl petrec la birou, în spatele unui laptop, făcând planificări și evaluări ale acțiunilor – rute, orare, training-uri și activări în locații, festivaluri și alte evenimente. 80% din activitate se întâmplă pe teren, în toate locațiile unde există Pilsner Urquell la draught, în strânsă legătură cu tot ceea ce înseamnă forța de vânzări. Susțin training-uri pentru personalul HoReCa, specializate în servirea perfectă a berii: întregul pachet de standarde de calitate ce trebuie implementate și respectate pentru a asigura acest lucru. Seara am activările cu consumatorii, care au ocazia de a degusta o halbă de Pilsner Urquell turnată perfect în stilul tradițional cehesc, cu trei degete de spumă cremoasă, și de a afla inclusiv secretele din spatele gustului proaspăt al pilsner-ului original.

4) De ce crezi c-ai câștigat concursul pentru primul tapster din România? Care au fost atuurile care te-au făcut să câștigi?

În primul rând experiența ca profesionist în domeniul HoReCa, pasiunea pentru întreaga industrie ospitalieră, încrederea în propriile mele capacități și bineînțeles motivația, dorința constantă de a evolua.

5) Cea mai plăcută parte a jobului tău este… ?

Cel mai mult îmi place să relaționez cu oamenii și să învăț lucruri noi. Este foarte plăcut, fie că vorbim de personalul din locații, fiecare cu povestea lui, de coleg de birou sau din teren, cu activități și viziuni diferite sau de consumator curios, dornic să guste și să cunoască tainele berii.

6) Dar cea mai puțin plăcută (trebuie să existe ceva 🙂 )?

Uneori este neplăcut să observ servirea berii într-un mod greșit într-una din locațiile în care am făcut deja un training și în care, deși personalul știe ce trebuie făcut pentru o servire perfectă, lucrul acesta nu se întâmplă din diverse motive.

7) Te duci într-un pub și chelnerul nu-ți toarnă berea corect în pahar. Ce faci?

Îmi place argumentarea. Dacă observ servirea greșită din partea barmanului, îi propun să facem un experiment împreună 🙂 . Îi arăt varianta corectă, însoțită bineînțeles de toate argumentele – și sigur o să rămânem prieteni.

8) Ce pub-uri ai recomanda în România și de ce?

Este o listă lungă. Recomand locații bazându-mă pe calitatea berii servite, atmosfera creată, interacțiunea cu staff-ul, mâncare gustoasă, muzică și întreaga experiență a calității serviciilor. În București puteți încerca locații precum Biutiful Timpuri Noi, Distrikt 42, Fire Pub, Extratime, Beert, Draft Pub, Caru’ cu bere, Curtea Berarilor, Hanul Berarilor, Casa Soare, Dianei 4. În țară, vă recomand cu drag Sibiu – Joyme Pub, Music Pub; Cluj – Form Cafe, Charlie, The Place, Livada, Hardward; Targoviște – Tower’s Pub; Arad – Old Lady’s Pub; Alba Iulia – Framm’s;  Craiova – Temple, Downtown; Oradea – Euphoria; Iasi – Kraft Pub, Cheffa; Timișoara – Nora, Inthyme.