E foarte posibil să nu știți despre ce e vorba, dar vă povestesc acum. În bula mea văd din ce în ce mai mulți oameni revoltați, sau măcar amuzato-intrigați, de discursurile a doi cetățeni ultra-ortodocși, pe numele lor Papahagi și Neamțu. Ba chiar, după ce-am asistat la ultima ispravă virală, am pus și eu botul, mă gândeam că, da, ăștia doi chiar ar putea să devină periculoși dacă ajung să manevreze mase mari de oameni.

După care am avut o revelație și m-am liniștit. Mi-am dat seama că jucând cartea religiei nu poți să strângi în jurul tau decât oi, iar oile nu te pot ajuta cu nimic la o adică. Pentru că oile nu sunt periculoase. Serios, ați auzit voi vreodată vreo știre de genul „un grup de turiști a fost sfâșiat de oile scăpate de sub control ale unui cioban din Vălenii de Munte”? Sau „o oaie turbată a ucis doi lupi și șase mistreți, pe Valea Ampoiului”? N-ați auzit, este?

Normal că n-ați auzit, pentru că oile sunt acele animale placide care doar pasc și se uită inexpresiv la tine, iar în momentul în care le pui să facă ceva, o iau la fugă haotic pe toată pajiștea, de te chinui două zile să le mai strângi la un loc. Și cam asta-i tot ce pot, în afară de a se lăsa mulse, tunse și fătate, desigur. De-aia nici n-ai nevoie decât de un cioban, hai doi, la o turmă de câteva mii de oi. Da, știu, știu, în numele religiei s-au purtat războaie, dar războaiele alea s-au purtat cu mercenari și soldați adevărați, cu bani mulți, nu cu oi adunate de pe Facebook.

Dovada că am dreptate este însuși referendumul din octombrie trecut când, nu numai cei doi apostoli, ci tot habotnicul din spațiul carpato-danubiano-pontic s-a opintit întru propășirea familiei tradiționale. Și tot degeaba, că oile au rămas la locul lor, netulburate, pe pășune.

De-aia zic, dacă cumva vă făceați probleme, stați liniștiți că ăștia doi, Neamțu și Papahagi, nu sunt decât niște Poptămași cu crucea-n mână și cuvintele la ei.