O să răspund la întrebarea din titlul parafrazând bancul ăla vechi: doar una, că restul nu mai sunt pe stomacul gol.

Treaba e în felul următor, mereu auzim în jurul nostru îndemnuri la consum moderat. Lucru care nu e rau deloc, în fond, să fii moderat O singură problemă ar fi, dacă e să mă întrebati pe mine, aproape nimeni nu știe să spună și ce înseamnă acest „moderat”. Uite, spre exemplu în cazul consumului de bere, cam care ar fi moderatul ăsta? Că toți știm că nu e bine sa bei în neștire, dar dacă e să ponderezi consumul unde trebuie să te oprești? După o bere, după două, după trei, după cinci?

La rugămintea celor de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție am făcut recent un sondaj, pe pagina mea de Facebook, având fix acest subiect: ce înseamnă consum moderat de bere? Am lăsat două variante de răspuns, ambele greșite, ca să văd dacă există măcar o singură persoană care-mi zice că niciuna dintre variante nu este corectă. Evident, deși oamenii au votat, nimeni n-a sesizat. Și pe bună dreptate pentru că, după cum ziceam, nu prea ai de unde să știi ce înseamnă „consum moderat”, în cifre absolute.

Așa că, tot la rugămintea Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, am scris textul de azi ca să rămână pe internet și să-l indexeze domnu’ Google.

Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, în condițiile unei concentrații de alcool de 5%.

Iar acum, voi primi desigur întrebarea: „dar de ce e cantitatea mai mică la femei?”. Păi uite de ce:

Alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii mai mici. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corp și deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată. Alte mecanisme posibile pentru a explica diferențele de gen în concentrația de alcool din sânge includ diferențele dintre metabolismul relativ al alcoolului, interacțiunea alcool-dehidrogenazei (ADH) cu hormonii sexuali feminini, nivelurile mai mici de ADH gastric și un metabolism mai rapid la nivelul ficatului la femei. 

De-aici încolo se complică lucrurile. În sensul că mi-a fost pus la dispoziție un întreg studiu despre ce înseamnă consumul de bere moderat și excesiv. Dar, pentru că sunt convins că n-o să stea niciunul dintre voi să citească aici un studiu documentat despre efectele consumului de bere, facem așa: îl trimit pe email oricui mi-l cere în comentarii.

Până atunci, o să mai zic doar atât:

Adulții care își limitează consumul de bere la unul sau două pahare pe zi prezintă un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și demență. În plus, berea este făcută doar din ingredientele naturale, în care există mici cantități de vitamine B, provenite de la cereale și drojdie, fibre și polifenoli, provenite de la cereale și hamei, care ar putea, de asemenea, avea efecte benefice. Berea este o băutură versatilă, cu un procent relativ scăzut de alcool, care, atunci când este consumată cu moderație, poate face parte din stilul de viață sănătos al unui adult.

Cam atât pentru azi. Dacă vreți studiul, shoot.