Am dat peste un articol preluat din Business Insider care m-a făcut să realizez cât de norocoşi suntem noi cei care ne-am născut în ţara asta minunată, numită România. Textul este despre câteva experienţe de viaţă pe care ar trebui neapărat să le încerci până la vârsta de 40 de ani ca să „te simţi cu adevărat împlinit”. Ei bine, vesticii ăştia sunt nişte defavorizaţi ai sorţii care plătesc bani grei, sau cheltuie o grămada de timp, pentru nişte chestii care la noi fac parte din cotidian. Ca să nu mai zic că pe multe dintre ele le trăieşti până să împlineşti cinșpe ani.

Să te ambiţionezi şi să încerci să termini ceva ce ţi se pare peste puterile tale, cum ar fi să urci pe Everest sau să termini o cursă de 100 de kilometri.

Vreau un redactor de la Business Insider în tramvaiul 41 luni dimineaţa la 8.15. Atât. O să ştergă singur paragraful ăsta sau o să pună steluţă şi în josul paginii o să scrie: „recomandarea nu este valabilă pentru cititorii din România”.

Dacă îţi permiţi, nu te zgârci şi ia masa într-un restaurant cotat cu 3 stele Michelin.

Mmmbine. Poate daţi o fugă la Mamaia vara viitoare. Nu, n-avem restaurante cu stele Michelin. Doar preţurile sunt la fel sau mai mari.

Fă muncă de voluntariat măcar o dată în viaţă pentru a simţi cum este să-i ajuţi pe cei care au nevoie.

Noi facem muncă de voluntariat toată viaţa. Ajutăm tot felul de politicieni, şpăgari și hoţi, aflați în mare nevoie. Dacă nu credeți, aruncaţi un ochi pe fluturaşul de salariu ca sa vedeţi care e diferenţa dintre brut şi net.

Încearcă să întâlneşti un om care este considerat erou şi să ai o discuţie cu el.

Păi pe-aici, pe la noi, suntem cu toţii eroi. Noi supravieţuim în ţara cu cel mai corupt sistem politic din Europa. Deci pică şi asta.

Mergi în safari în Africa.

Nu, serios, cam aşa credeţi voi că se încearcă senzaţiile tari? Vedea-v-aş alergând noaptea prin Ferentari.

Fă baie dezbrăcat complet în mare sau în ocean.

De ce să mă chinui să ajung la vreun ocean când pot să fac baie, complet îmbrăcat, la intersecţia dintre Mărăşeşti şi Dimitire Cantemir (sau în pasaj la Unirii), după ce plouă olecuţă mai tare în Bucureşti?

Călătoreşte prin Europa cu unul dintre cele mai elegante trenuri din lume, cum este, de exemplu, Venice-Simplon Orient Express.

Sunteţi nişte naivi aşa de dulci. Băbăeţ’, la noi cea mai scurtă călătorie cu CFR-ul durează cât un drum de la Moscova la Beijing cu Orient Experss-ul.

Cumpără un obiect de artă pe care vei fi mândru să-l expui în casa ta.

Un procent semnificativ din populaţia României are „Răpirea din serai” pe un perete din camera de oaspeţi sau o icoană cu Arsenie Boca pe hol. Asta este artă şi mândrie, nu ce aberaţi voi.

Fă-i un bine unei persoane care nu va şti niciodată cine a ajutat-o.

Se pune la chestia asta şi parlamentarul din circumscripția mea? De cunoscut nu mă cunoaște sigur, dar îi fac câte un bine de fiecare dată când îşi ia salariul.

Citeşte toate cărţile scrise de un autor care îţi place.

Da, dar poţi? Tot ce au scris autorii mei preferaţi Gigi Becali, Cristian Borcea şi George Copos se vinde pe sub mână, că tirajele s-au epuizat instant. Unde mai pui că singurul scriitor care contează cu adevărat pentru mine, Liviu Dragnea, nu s-a apucat de scris. Încă.

Pleacă într-o călătorie spirituală, fie că este vorba despre un ashram din India, despre Ierusalim sau despre Vatican.

Orice drum cu metroul, pe magistrala unu, este o adevărată călătorie spirituală. Mai ales dimineaţa la 8.00 şi seara la 18.00. Chiar şi cu maşina ai şanse să ajungi un soi de guru, în aceleaşi intervale orare.

Donează 2% – 5% din veniturile tale anuale în scop caritabil.

O ţineţi langa pe-a voastră, deşi am explicat şi mai sus. Noi donăm până la 25% din venituri în scopuri mai mult decât caritabile. Dacă nu mă credeţi, daţi un search pe google după „insula Belina”.

Nu ezita să încerci, măcar o dată, un sport extrem care îţi va face adrenalina să ajungă al cote ameţitoare, indiferent dacă este vorba despre bungee jumping, paraşutism, rafting etc.

Oook. Suport casă şi masă pentru un redactor de la voi care vine la București în primele trei zile după ce a nins zdravăn. Să vadă cu ochii lui ce înseamnă senzaţii extreme.

Dacă îţi permiţi, răsfaţă-te cu un accesoriu de lux, cum ar fi un ceas Rolex sau o geantă de firmă.

Muhahaha. La noi au genţi de firmă sau ceasuri de lux şi cerşetorii. Avem cel puţin trei depozite en-gros care vând aşa ceva în cantități industriale. Și dacă-s făcute în China, ce?

Măcar o singură dată ar trebui să vezi ce înseamnă jocurile de noroc în Las Vegas, unde ar trebui să pariezi măcar o dată.

Saaaau, dacă te simți cu adevărat norocos, încearcă să găsesti uber, taxify sau taxi, la Piaţa Victoriei, într-o zi de joi la ora 18.00 când plouă.

Învaţă să prepari la perfecţie măcar un singur fel de mâncare, chiar dacă nu ai talent în bucătărie.

Copii, nu există român care să fi stat în Regie, sau în orice alt fel de cămin studenţesc, care să nu ştie să facă nişte cartofi prăjiţi pe reşou, de stă mâţa în coadă. Cu tot cu ouă ochiuri.

Schiază într-o staţiune din Alpii francezi sau în orice altă destinaţie de schi la modă.

Da? Şi adrenalina pentru orele petrecute în trafic până pe Valea Prahovei de unde ţi-o iei? Pfff, amatori!

Dormi în natură câteva nopţi, renunţând la „luxul“ cazării clasice, în hoteluri, cabane, moteluri etc.

Analiştilor, mai mult de jumătate din populaţia acestei ţări nu are curent electric sau canalizare. Buda în fundul curții vi se pare suficient de „în natură”?

Cumpără un cadou scump pentru altcineva.

La noi îi zice „şpagă” şi face parte din fiinţa noastră naţională. Fără ea n-am avea cum să supravieţuim.

Oricât ar fi de greu, încearcă să arăţi fizic mai bine ca niciodată, măcar o perioadă.

Well, nu ştiu ce să zic. La noi sunt probleme mari cu „glanda”. Avem un fel de epidemie naţională, scăpată de sub control, care se extinde rapid. Se cunosc cazuri deosebit de grave de persoane care beau doar apă şi mănâncă doar salată, dar care tot se îngraşă îngrijorător de la nenorocita asta de glandă.

Mergi singur într-o vacanţă.

Singur sau singură? Bă, voi aţi înnebunit de tot? Şi vecinii, colegii de birou, Nuţi de la coafor, tanti Geta de la magazinul din colţ, ce-or să zică? Uite-o şi pe asta, nu găseste pe nimeni s-o ia, a plecat singură în vacanţă. Aşa ceva pur și simplu nu se face!

Scapă de un obicei prost, nociv pentru tine.

Am vrea, dar se pare că nu putem. O dată la patru ani parcă ne bate cineva-n cap şi tot pe ei îi alegem.

Mno, cam astea ar fi. Este că vă simțiți mai împliniți?

sursa foto