5,063 cititori

Noi suntem niște privilegiați ai sorții

Am dat peste un articol preluat din Business Insider care m-a făcut să realizez cât de norocoşi suntem noi cei care ne-am născut în ţara asta minunată, numită România. Textul este despre câteva experienţe de viaţă pe care ar trebui neapărat să le încerci până la vârsta de 40 de ani ca să “te simţi cu adevărat împlinit”. Ei bine, vesticii ăştia sunt nişte defavorizaţi ai sorţii care plătesc bani grei, sau cheltuie o grămada de timp, pentru nişte chestii care la noi fac parte din cotidian. Ca să nu mai zic că pe multe dintre ele le trăieşti până să împlineşti cinșpe ani.

Să te ambiţionezi şi să încerci să termini ceva ce ţi se pare peste puterile tale, cum ar fi să urci pe Everest sau să termini o cursă de 100 de kilometri.

Vreau un redactor de la Business Insider în tramvaiul 41 luni dimineaţa la 8.15. Atât. O să ştergă singur paragraful ăsta sau o să pună steluţă şi în josul paginii o să scrie: “recomandarea nu este valabilă pentru cititorii din România”.

Dacă îţi permiţi, nu te zgârci şi ia masa într-un restaurant cotat cu 3 stele Michelin.

Mmmbine. Poate daţi o fugă la Mamaia vara viitoare. Nu, n-avem restaurante cu stele Michelin. Doar preţurile sunt la fel sau mai mari.

Fă muncă de voluntariat măcar o dată în viaţă pentru a simţi cum este să-i ajuţi pe cei care au nevoie.

Noi facem muncă de voluntariat toată viaţa. Ajutăm tot felul de politicieni, şpăgari și hoţi, aflați în mare nevoie. Dacă nu credeți, aruncaţi un ochi pe fluturaşul de salariu ca sa vedeţi care e diferenţa dintre brut şi net.

Încearcă să întâlneşti un om care este considerat erou şi să ai o discuţie cu el.

Păi pe-aici, pe la noi, suntem cu toţii eroi. Noi supravieţuim în ţara cu cel mai corupt sistem politic din Europa. Deci pică şi asta.

Mergi în safari în Africa.

Nu, serios, cam aşa credeţi voi că se încearcă senzaţiile tari? Vedea-v-aş alergând noaptea prin Ferentari.

Fă baie dezbrăcat complet în mare sau în ocean.

De ce să mă chinui să ajung la vreun ocean când pot să fac baie, complet îmbrăcat, la intersecţia dintre Mărăşeşti şi Dimitire Cantemir (sau în pasaj la Unirii), după ce plouă olecuţă mai tare în Bucureşti?

Călătoreşte prin Europa cu unul dintre cele mai elegante trenuri din lume, cum este, de exemplu, Venice-Simplon Orient Express.

Sunteţi nişte naivi aşa de dulci. Băbăeţ’, la noi cea mai scurtă călătorie cu CFR-ul durează cât un drum de la Moscova la Beijing cu Orient Experss-ul.

Cumpără un obiect de artă pe care vei fi mândru să-l expui în casa ta.

Un procent semnificativ din populaţia României are “Răpirea din serai” pe un perete din camera de oaspeţi sau o icoană cu Arsenie Boca pe hol. Asta este artă şi mândrie, nu ce aberaţi voi.

Fă-i un bine unei persoane care nu va şti niciodată cine a ajutat-o.

Se pune la chestia asta şi parlamentarul din circumscripția mea? De cunoscut nu mă cunoaște sigur, dar îi fac câte un bine de fiecare dată când îşi ia salariul.

Citeşte toate cărţile scrise de un autor care îţi place.

Da, dar poţi? Tot ce au scris autorii mei preferaţi Gigi Becali, Cristian Borcea şi George Copos se vinde pe sub mână, că tirajele s-au epuizat instant. Unde mai pui că singurul scriitor care contează cu adevărat pentru mine, Liviu Dragnea, nu s-a apucat de scris. Încă.

Pleacă într-o călătorie spirituală, fie că este vorba despre un ashram din India, despre Ierusalim sau despre Vatican.

Orice drum cu metroul, pe magistrala unu, este o adevărată călătorie spirituală. Mai ales dimineaţa la 8.00 şi seara la 18.00. Chiar şi cu maşina ai şanse să ajungi un soi de guru, în aceleaşi intervale orare.

Donează 2% – 5% din veniturile tale anuale în scop caritabil.

O ţineţi langa pe-a voastră, deşi am explicat şi mai sus. Noi donăm până la 25% din venituri în scopuri mai mult decât caritabile. Dacă nu mă credeţi, daţi un search pe google după “insula Belina”.

Nu ezita să încerci, măcar o dată, un sport extrem care îţi va face adrenalina să ajungă al cote ameţitoare, indiferent dacă este vorba despre bungee jumping, paraşutism, rafting etc.

Oook. Suport casă şi masă pentru un redactor de la voi care vine la București în primele trei zile după ce a nins zdravăn. Să vadă cu ochii lui ce înseamnă senzaţii extreme.

Dacă îţi permiţi, răsfaţă-te cu un accesoriu de lux, cum ar fi un ceas Rolex sau o geantă de firmă.

Muhahaha. La noi au genţi de firmă sau ceasuri de lux şi cerşetorii. Avem cel puţin trei depozite en-gros care vând aşa ceva în cantități industriale. Și dacă-s făcute în China, ce?

Măcar o singură dată ar trebui să vezi ce înseamnă jocurile de noroc în Las Vegas, unde ar trebui să pariezi măcar o dată.

Saaaau, dacă te simți cu adevărat norocos, încearcă să găsesti uber, taxify sau taxi, la Piaţa Victoriei, într-o zi de joi la ora 18.00 când plouă.

Învaţă să prepari la perfecţie măcar un singur fel de mâncare, chiar dacă nu ai talent în bucătărie.

Copii, nu există român care să fi stat în Regie, sau în orice alt fel de cămin studenţesc, care să nu ştie să facă nişte cartofi prăjiţi pe reşou, de stă mâţa în coadă. Cu tot cu ouă ochiuri.

Schiază într-o staţiune din Alpii francezi sau în orice altă destinaţie de schi la modă.

Da? Şi adrenalina pentru orele petrecute în trafic până pe Valea Prahovei de unde ţi-o iei? Pfff, amatori!

Dormi în natură câteva nopţi, renunţând la „luxul“ cazării clasice, în hoteluri, cabane, moteluri etc.

Analiştilor, mai mult de jumătate din populaţia acestei ţări nu are curent electric sau canalizare. Buda în fundul curții vi se pare suficient de “în natură”?

Cumpără un cadou scump pentru altcineva.

La noi îi zice “şpagă” şi face parte din fiinţa noastră naţională. Fără ea n-am avea cum să supravieţuim.

Oricât ar fi de greu, încearcă să arăţi fizic mai bine ca niciodată, măcar o perioadă.

Well, nu ştiu ce să zic. La noi sunt probleme mari cu “glanda”. Avem un fel de epidemie naţională, scăpată de sub control, care se extinde rapid. Se cunosc cazuri deosebit de grave de persoane care beau doar apă şi mănâncă doar salată, dar care tot se îngraşă îngrijorător de la nenorocita asta de glandă.

Mergi singur într-o vacanţă.

Singur sau singură? Bă, voi aţi înnebunit de tot? Şi vecinii, colegii de birou, Nuţi de la coafor, tanti Geta de la magazinul din colţ, ce-or să zică? Uite-o şi pe asta, nu găseste pe nimeni s-o ia, a plecat singură în vacanţă. Aşa ceva pur și simplu nu se face!

Scapă de un obicei prost, nociv pentru tine.

Am vrea, dar se pare că nu putem. O dată la patru ani parcă ne bate cineva-n cap şi tot pe ei îi alegem.

Mno, cam astea ar fi. Este că vă simțiți mai împliniți?

sursa foto

113 de păreri la “Noi suntem niște privilegiați ai sorții

 1. Păi nu mă rog eu la bunul bunilor să închidă la shaormăria non stop, da’ fix când te apucă pofta aia mare 🤤. Pfff, mi-ai făcut o poftă de cartofi prăjiți studențești cu brânză topită, muștar, ochiuri și ketchup, ceva de speriat. Mmm, salivez instant și intens, deși sunt oficial de luni/mâine la dietă.
  Menționez că detest în rest cartofii, sub orice formă s-ar afla, .. și asta de mic copil.
  În rest ai și tu dreptate, înțeleptule.😊

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 2. Bai, parca ai mai gasit odata articolul asta…
  Cum îl cheamă tată pe neamțul ăla de mi-a furat pălăria?

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 3. Bă,nu stiu cum să iti spun,Europa si lumea te așteaptă,nu te tine nimeni legat.Vrei să rămâi si să trăiești aici,înscrie-te in USR,Plus, orice te coafează si fii activ,fă ceva.Încearcă să schimbi si să te schimbi.Vezi un bou că parchează ca un dobitoc sună la locali.De enspe ori.Vezi ceva,reclamații.Trasi de mâneca de zeci de mii de ori pe an.De către toti.Mai puțină caterincă pe net,hazul ala de necaz pentru care am merita să fim fu.tuti în gât,mai multă activitate civică.Asta dacă vrei să trăiești aici.
  Poti să trăiești aici si să te doară în penix.Să faci bani,să călătorești si asta în tăcere.Să iei tot asa cum este.Cocalar gen.
  Sau să pleci.Să închizi usa si asta este.Nu are rost să înjuri România pe net nici dacă stai aici nici de acolo.Pleci fără spume.Te duci la mai.bine.

  Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 11

 4. Masterchef sau chef la cuțite au ratat o comoară omițând testul reșoului sub presiunea colegilor “ai bă pla prajeste-i mai repede ca mi-a venit pachetul de la țară cu ouă proaspete”

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 5. Băi, dacă aş mai avea 25-30 de ani, să mor io dacă nu mi-aş lua un coach life de ăla care să mă înveţe ce să fac pâna la 40 ca să fiu cu adevărat împlinit.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

 6. Deci dacă n-am mâncat într-un restaurant cu trei stele Michelin, n-am mers cu Orient Express-ul, n-am urcat pe Everest și nici în safari în Africa n-am fost se cheamă că am trăit degeaba până la vârsta asta?!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • @Anouk,
   nu vai!
   Numa’ că nu ești “împlinită” 🙂 ceea ce e perfect adevărat, că eu am văzut poza aia cu tine și au dreptate, chiar nu ești!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Opriți timpul împlinirii ! Ce poză? Eu știu doar una de la Anouk, cu dedicație …de designer.
   Vă rog scoateți-mă din bezna neîmplinirii😉

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • A mai fost una, faină tare, femeia asta!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @HM și eu sunt în aceeași beznă. Nu știu la ce poză se referă @Mona, dar îi mulțumesc pentru apreciere.
   @Mona, :* sper să nu mă “împlinesc” prea mult.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Anouk,
   o poză de duminică, legată de susținerea unui participant la curse 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Mona, ai făcut lumină! Uitasem. :)) Mulțumesc .

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Mersi Mona, mi-am adus aminte de noroaiele de pe motociclist 😉, da’ tot Troty rullz.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • No, dacă v-am luminat, azi mă simPt împlinită 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Pffff, ce băi în ocean?!….ce ski în Alpi?!….. noi ne împlinim aici, unii pe alții! 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 7. Corect

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 8. de pe net citire
  ” …
  – Ce faci?
  – Fac exerciții meditative de respirat, îmi încarc plămânii cu aerosol heterogen concentrat, cu miliarde de particule pe cm3.
  Simt cum eul meu este ridicat într-o lume astrală, cu un aer unic, tăios, revigorant și ușor mentolat …
  – What?
  – Fumez.
  … ”
  Cam așa și cu împlinirile astea. De la caz la caz, de la om la om.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

 9. Articolul ăsta de la Business Insider ar fi putut avea o singură frază:
  ”Trăiește o luna de iarnă și una de vară în România și te vei simți cu adevărat împlinit”.

  Unii au un fix cu împlinirea asta. Și după ce te împlinești, ce faci? Nu te plictisești?

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

  • După aia te reîmplinești.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

  • Cum ce faci? Ții cură, să nu te plictisești. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Te odihnești. Că nu-i ușor 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Știi cum e, blestemul visului împlinit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Io i-aș aduce pe ăia o sinură zi după ce a nins și încă una la Mamaia, în plin sezon.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 10. Dă, mă, și tu un text pentru ăștia trecuți de 40. Că doar nu liceeni te-au dus pe locul 1😜.

  Noi ce facem? Mâncăm și bem de nervi că nu ne-am împlinit?

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 1

  • @Eleno, cre’ că l-a pus ca să scape de noi. O fi ocupat și azi, s-o fi dus să mai parcheze o dată.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • Băinene, nu știam de ce sughit. Acu’ știu.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @didino,
   Dacă și el, la vârsta asta, mai parchează “o dată”, după ce a parcat ieri (adică două zile la rând), io mă duc să dorm în natură.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 0

  • Bag seama că sunteți cam “neparcate” de vă preocupă așa tare soarta călărețului de trotinete 😉

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Eleno, ai dreptate, nuș ce-o fi fost în mintea mea. Tre’ să mai bag o cafea repejor. 😂

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @habare, trec peste “neparcate”, că așa-s io o doamnă, și îți zic că nu soarta lui e de interes, ci soarta celei.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Elena P să știi că și eu tot de trotinetă sunt interesat 😊

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Tu ai peste 40, Eleno? N-aș fi zis. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 11. Plm, da’ cârcotaș mai esti !Acu două zile ai ajuns pe primul loc la numărul de cititori,azi faci clăbuci că e înghesuială in tramvaiul 41 sau că e o băltoacă nu știu unde.
  Bucură-te de viață, vine primăvara și o călărești pe troty.Yupiiiiii
  Un i de la Yupiiii ăla pune-l mai sus, unde lipsește.Muhahahha

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Ăăă… mai vorbim despre primăvară de luni încolo.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 12. Ok, n-am inca 40 de ani, am bifat majoritatea sfaturilor din articol, dar varianta romaneasca 😁 se pare ca sunt un sapiens implinit, la figurat si nu ma referla geometrie 🙃

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 13. Mihai, am bifat lista ta, unde ma duc sa imi ridic implinirea? Te rog daca se poate sa o ridic azi dupa 18.30?
  Mersi 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

  • Păi nu te duci într-un loc anume, e suficient să ieși din casă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 14. Împlinirea e în funcție de ce dorește fiecare individ de la viață. Pentru mine înseamnă doar un trai decent și simplu în România, aici vreau să trăiesc. Și am speranța că în viitor se va putea. Ce ține de mine deja fac.
  În ultima lună am operat fetița și pe mama în spitale de stat, în Timișoara, nu am dat șpagă, nu am cumpărat medicamente/dispozitive medicale, nimic. Am avut condiții relativ decente în spital, iar actul medical excepțional.
  Cu toate minusurile din țara asta eu cred că ține de fiecare din noi schimbarea în bine.
  În ambele cazuri cei din salon mă întrebau cât am dat, și când le ziceam nimic se uitau la mine ca la o nebună, și am încercat să le explic că eu vreau o schimbare și încep să o fac.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 15. Io joc Heroes 3Wog din 2001…. acolea am de toate, adrenalina etc, basca ma simt extrem de împlinita :))) și in concedii nu plec fără laptop, ce dracu’ de concediu e ăla fără jocu’ meu, deci…. dacă as muri maine, singurul regret e ca nu m-am jucat suficient :)))) de de? Pt ca, plm, lucrez in draci și timpul e limitat 😐😐😐

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 16. eu am fost singură-n vacanțe/concedii. și după-aia m-a durut la bascheți de ce-au zis unii (de fapt unele). se pune că m-am împlinit măcar un pic?
  și chiar m-am dezplinit, fix ieri am constatat că am ajuns la măsura 36 la pantaloni. de la 38. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 17. Pe lângă cele enumerate, bifate, evident, trebuie să mă mai îngraș 5 kile. Și gata, sunt împlinită.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 18. Ce e, măi, cu liniștea asta aici? Ați plecat cu toții să-l așteptați pe Sebi Ghiță cu toporași în vamă? 🤔

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Ioi, că bine zici. Mă crucesc și alta nu, atâta liniște, mă dor urechile.
   Băieții cred că exersează parcări laterale 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Băieții au plecat după flori, prăjituri și cadouașe. Mâine e 8 martie.
   Gata băieți, mâine scăpați! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Flori și cadouașe? Cred că au fugit cu prăjiturile în munți deja. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 19. test

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 20. Într-adevăr, sunt privilegiată. Dar eu nu cred în soartă. Deci, nu ea e “vinovată” pentru ce trăiesc eu zi de zi.
  1. Îmi iubesc soțul care, la rândul lui, inexplicabil, îmi răspunde cu dragoste.
  2. Am un copil minunat, de care mă bucur zi de zi. Pe bune, nu e ca alți copii de vârsta ei. Nu prea seamănă cu mine. Deh…..tati e “responsabilul”.
  3. Lucrez ce îmi place, pe bune.
  Nu cred în “sfaturile” pe care ni le dau unii care nu ne cunosc viețile și își transferă lipsurile lor asupra noastră de parcă noi am fi chemați să le validăm idealurile.
  Cât despre ce ai scris tu că realizăm noi, românii, vrând, nevrând, parcă nu aș mai face toate din lista aia. Plus că am o nelămurire: nu ne ia milostivul stat român cam 40% din salariu? A rămas 25% și eu nu știu corect ce milostenie depun lunar pentru parlamentari &co?
  Delicioase unele comentarii. Eu declar solemn că am început, de ceva vreme, lupta să nu mai fiu așa “împlinită”. Cred că ești mai inspirațional decât Insider-ul, șefu’ de blog. Mulțam fain de articole despre “femeile împlinite”. Deși dor tare lucrurile scrise acolo. DAR NU MAI RĂU DECÂT GLEZNELE, GENUNCHII, SPATELE. Inspiră-ne la fel în continuare. Cine știe, poate voi învăța și parcările laterale.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 21. Atât vreau să spun -liste cu “must do” – uri erau la modă acum un car de vreme. Și termenul limită era 30 de ani, nu 40. S-au puturoșit și vesticii, pfff. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Neah, au îmbătrânit, ridică pragul de împlinire 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Aaaa, în acest caz eu aștept listele pentru 80-90-100 de ani, revizuite pe măsură. Adică mai scurte și doar cu esența, prea mult de muncă la pragurile astea de jos. 😁

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Anduta nu te bagi la joacă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • La 100 de ani există riscul să miroși florile … pe la rădăcină 😏
   Ce-i drept, sunt unii, puțini aleși, care mai apar pe la Antipa – fragmente 😉 6pack parcă nu au expus😊

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 22. Văzând poza de final, îmi dau seama că am prevestit(chiar dacă dăcât pentru mine😏) subiectul de azi…făcând ieri search pe youtube îmi tot dădea melodii vechi de genul ” aș da zile de la mine”, “așa trec zilele mele”, ” jumătate tu, jumătate eu”…tre’ să fiu mai atentă la viziunile ăsta, nu se știe când, poate, e șansă de câștig la 6 din 49!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 23. Am citit cu atenție și îngrijorare.
  E cumva scenariul de la “Friends 2”?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 24. Ai cam inteles in gura articolul …nu are sens sa iti explic nu ai acum sa intelegi pentru ca nu vrei.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 25. Pingback: Ce mi-a mai plăcut pe internet (18) – Alina Valentina Mihai

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.