Evident, cel mai ușor ar fi să-i poți recunoaște chiar după ceea ce-i definește, dar pentru asta ar trebui să stai să-i testezi pe toți ca să vezi ce-au înțeles după ce-au citit ceva, nu contează ce. Chestie care e mai mult decât imposibilă. Așa că, v-am ușurat munca și v-am lăsat aici un mini-ghid după care-i puteți recunoaște, uneori, până să apuce să spuna ceva. S-ar putea să vă fie util, mai ales că, în ultima vreme, analfabeții funcțional și proștii au cele mai vehemente opinii. Despre orice.

– 99,99% dintre ei scriu cu caps lock (cu litere mari adică, în caz că citește vreunul pe-aici). Ceilalți 0,01% ar scrie și ei la fel, dar nu știu cum se face. Alți 75%, după ce te înjură lejer pe wall, îți dau și un mesaj privat, mult mai detaliat, prin intermediul căruia îți explică pe larg cam ce chestii ar vrea să întreprindă cu rudele tale de diferite grade. Rudele pot fi vii sau moarte, deși, din motive necunoscute, le preferă pe cele din urmă.

– Poza de profil e făcută la o nuntă sau nu e deloc. Dacă e, de multe ori e făcută chiar la nunta lor. Prin urmare, va trebui să te chinui oleacă până-ți dai seama care e analfabetul dintre cele șapte persoane care-ți zâmbesc tâmp din fotografie. În 90% din cazuri e ăla care are ăl mai lucios costum, cu aspect de draperie și cu mânecile sacoului până la jumătatea degetelor, ăla care stă înfipt lângă cocul tip „sărmăluțe” al soacrei mici. Unii dintre ei, ăia mai tehnici, reușesc să-și cropuiască pozele, dar tot le rămâne agățată de-un braț mâna decupată a soacrei mici.

– Sunt incapabili să sesizeze vreo urmă de ironie chiar dacă, practic, îi pocnește peste față. Iar direcțiile lor de comunicare în online au doi piloni principali: „măta e curvă” și „vedeateaș mort”. Niciunul dintre ei nu folosește vreo cratimă, diacritice sau semne de punctuație, pentru că este sub demnitatea lor. Astfel, „bine că ști tu gramatică” devine o chestiune de mândrie personală exprimată sub forma acestui reproș agramat prin care se delimitează de cei care și-au mai prins degetele în câte o carte.

Gata, de mai mult nu aveți nevoie. O să-i recunoașteti garantat.