3,567 cititori

Știe cineva cum se procedează în caz de declarații false?

Se dă următoarea speță.

Eu mă aflu la volanul unei mașini care intră într-un sens giratoriu cu trei benzi:

– banda unu: pentru înainte;

– banda doi: pentru înainte și la stânga;

– banda trei: pentru la stânga;

Eu mă aflu pe banda doi și vreau să mă deplasez pe direcția înainte. Din dreapta mea, deci de pe banda unu, pătrunde în intersecție un cetățean care vrea să facă stânga. Cumva, reușește să se bage în fața mea, după care frânează și oprește ca sa dea prioritate celor care vin din față.

Eu vreau să-l depășesc pentru a-mi continua deplasarea pe direcția înainte, dau semnal dreapta și iau volan ca să trec de el. Dar nu mai apuc pentru că cetățeanul respectiv se dă jos de la volan, și, după ce mă înjură corespunzător, îmi spune că i-am lovit mașina, îmi arată o zgârietură de pe bara din spate, face poză mașinii mele și urlă că ne vedem la poliție. După care intră în propria-i mașină și se cară.

Ce voiam să vă întreb, e cineva pe-aici care se pricepe? Pentru c-am căutat pe google până am făcut febră musculară la degete, dar n-am găsit nimic care să mă ajute (dacă în accident ar fi fost implicate pisici sau rețete de cozonaci, cu siguranță găseam ceva, dar așa…).

Deci, ce se întâmplă dacă cetățeanul respectiv se duce la poliție cu poza mașinii mele și declară că eu l-am lovit și i-am zgâriat bara? Repet, eu nu l-am atins, omul pur și simplu fabulează. Ce-ar trebui să fac eu acum? Să-mi văd de treabă ca și cum nimic nu s-a întămplat sau să mă duc la poliție? Numărul de înmatriculare al ăluia nu-l știu, pentru că nu m-a interesat nicio clipă, am doar o vagă bănuială despre niște cifre din el, dar atât. Nici martori nu există. Mașini treceau cu duiumul, dar n-a interesat nimic pe nimeni.

Mai trebuie să spun că bara față a mașinii mele e zgâriată în mai multe locuri, dar sunt zgârieturi inerente traficului bucureștean, niciuna dintre ele nefiind rezultată în urma presupusului accident.

So? Mă ajută cineva care chiar știe despre ce e vorba?

39 de păreri la “Știe cineva cum se procedează în caz de declarații false?

 1. Am pățit și eu așa ceva-n Cluj Napoca. Am primit citație, m-am prezentat la Poliție și l-am rugat pe polițai să-mi arate pe mașina mea urma atingerii individului cu pricina.
  A zis că fapta nu poate fi dovedită și am plecat, iar individul cu pricina a rămas cu buza umflată.
  Asta s-a-ntâmplat în 2008.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 0

 2. Stai relax, nu are ce să se întâmple. În cel mai rău caz, dacă cercopitecul chiar depune plângere, ai dreptul să soliciți expertiză tehnică, ce va stabili dacă lovitura vine de la mașina ta. Și da, falsul în declarații este infracțiune, așa că, nenea s-ar putea alege și un dosar penal.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

  • Vreau să știu dacă voi fi chemat la poliție. Și dacă da, de ce? Și dacă da, cum e cu legea care stipulează că orice accident ușor trebuie declarat în 24 de ore? Îmi suspendă permisul sau nu?

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • Vei fi chemat. Ar fi interesant de știut dacă individul va avea vreo explicație pentru faptul că nu a chemat poliția pe loc. De asemenea, nu sunt prea sigur dacă pozele făcute de el sunt admise ca probă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 7

  • @Ionuț, chemi degeaba poliția pentru accident ușor. Vin, ridică din umeri și-ți recomandă să te duci la ei, la biroul pentru accidente ușoare arondat sectorului unde s-a întâmplat daravela.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Mihai,
   Din punctul tău de vedere n-a avut loc niciun accident. Deci n-ai ce să declari decât niște istericale în trafic.
   Ăla mizează pe intimidare. Dacă chiar va merge la poliție, riscă să piardă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 1

 3. La cozonac e mai usor de dat cu parerea ca nu necesita cunostinte de specialitate.:)

  Aici ai nevoie de un avocat sau sa speri ca erau camere de supraveghere trafic.

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

 4. De aia am eu de un an cameră pe bord. E sfântă. Taman pentur idioți de genul celui de mai sus.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 0

 5. … este citata la politie ca a accidentat un motociclist care este in spital cu nenumarate traumatisme grave. omul a declarat accidentul si, mai mult, a descris masina ei ca fiind cea raspunzatoare – era si simplu, avea labute de pisica pe capota. ba a descris-o si pe ea oarecum. si da, nasol ca ea fusese implicata intr-un accident – nu fusese de vina, dar s-au inteles asa ca nu s-a mers mai departe si, pe masina ei, culmea! era exact semnul de impact care s-ar fi potrivit perfect cu lovitul motociclistului. doar ca ea era cu mine si nu eram la iancului, ci in tei.
  ce nu stia individul: la expertiza, niciuna din lovituri sau zgarieturile ei nu s-a potrivit ca vopsea sau sens cu lovitura lui, sunt camere mai peste tot si pe verificatelea, noi am fost in zona, dar o ora mai devreme. pe el nu-l accidentase nimeni, a luat o piatra si s-a rasturnat singur in intersectie. a ramas cu traumatismele si a multumit ca nu a fost reclamat, nici actionat in judecata pentru fals in declaratii si pentru toata nebunia care a urmat acestora. nu cred insa ca a scapat de lege, doar de noi.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 6. “So? Mă ajută cineva care chiar știe despre ce e vorba?”
  Te ajut eu! Este vorba despre un țepar și un naiv…(“Mașini treceau cu duiumul, dar n-a interesat nimic pe nimeni.”). Te bazezi pe reacția colegilor de trafic?! Muhahahaaaaaaa!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 7. 1. Unde e zgârietura pe bara lui (dacă ți -a arătat-o)?
  2. El era în giratoriu. Cui dădea prioritate? Eventual doar celor din dreapta lui, fiindcă în giratoriu (nu la intrare) acționează legea clasică.
  3. Da, accidentele ușoare nu au nevoie de poliție și trebuie rezolvate în 24 ore. El nu poate dovedi că tu n-ai vrut să închei amiabilă. N-are nici martori.
  Tu mai poți face o miscare: te duci tu la rutieră și declari tot ce ne-ai zis și nouă!!!!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @VictorR, în giratoriu acționează legea clasică, așa cum ai spus. Când schimbi banda, te asiguri și semnalizezi, oricare ar fi banda. Iar din ce povestește Mihai, el schimba banda, mai ales ca era pe interior.

   Eu zic că ăla o să-și vadă de sarmale…nu o să depună nimic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Ananas, dacă benzile sunt presemnalizate cu marcaje care indică clar direcția de mers, el nu prea avea ce căuta în altă parte decât înainte, altfel trebuia să dea prioritate.
   @Mihai V, și mai bine ar fi să declari accidentul (incidentul) la poliție. Dacă declara bipedul ai șanse să rămâi și pieton vreo 30 de zile, dacă se constată că a existat contact între voi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Mariu U, benzile sunt presemnalizate înainte de sens giratoriu (pleonastică exprimarea), nu în sens. Dacă sunt în sens, înseamna ca nu e…giratoriu :). Eu nu am întâlnit, cel puțin…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Dacă ai timp, te prezinți la accidente ușoare în sectorul respectiv, dai declarație( print articol😜), faci poze cu polițaiul la mașina ta, iei nr de înregistrare și o pui undeva bine ca să o ai în caz de vine nenea cu tîmpenii și martori “prezenți”.
  Fight fire with fire.
  Razvanbb are camere ok. Am luat vreo 3 până acum. Recomand. Poți folosi și softuri de genul autoboy dash cam.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 9. Vei fi chemat, fratele meu a fost chemat si a spus ca nu e adevarata povestea…nu a patit nimic. Eu in locul tau m-aș duce azi la politie si as declara ce ai declarat tu astazi. In sensurile giratorii nu cred ca nu exista camere de filmat, iar politia are acces la ele. Si cumpara-ti o camera web, iar cand dai peste un cercopitec de asta, arata-i camera linistit.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Pana-si ia camera, zic sa le spuna ca are camera pe bord, doar nu stau aia sa cotrobaie dupa ea 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

 10. Eu ti-as sugera sa-ti vezi linistit de treaba, de moment ce nu ai facut nimic! Politia nu se implica daca nu exista victime!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 11. Dacă el se duce la poliție și declară că v-ati lovit în trafic, iar tu nu te duci de bunăvoie în termen de 24 ore de la eveniment, ție îți suspendă permisul pentru 30 zile.
  La poliție declari ce s-a întâmplat și Poliția va accesa camerele video de pe stradă (dacă există în zona respectivă). La mine a durat vreo 3 luni până ne-au chemat să vedem înregistrările.
  Înainte să ne arate înregistrările ne-a mai întrebat o dată ce se întâmplase. Pe celălalt șofer l-a lăsat 3 luni fără permis și cu cea mai mare amendă posibilă pentru declarații false.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • Anouk, la mine intr-o săptămână au vizionat/au accesat camerele video de la 3 firme din jur, iar mie doar mi-au comunicat că nu au surprins incidentul. Atât.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 12. Politia te cheama oricum daca cineva da declaratie impotriva ta. Asta nu este de speriat, este doar procedura de rutina. Cumva este logic sa te cheme dar redundat in cazul declaratiilor aiurea. Eu am patit-o cu un vecin care a declarat ca unul din vecini, dar nu stie cine, i-a stricat racordul de apa. Am dat toti cu subsemnatul desi politaiul era de acord ca e inutil si si-a tot cerut scuze, dar asa e procedura. Banuiesc ca si la circulatie la fel. Oricum un prieten avocat ( sau simplu jurist) nu strica si numai pentru ca are limbajul juridic necesar. Asta deobicei ii da gata pe tepari pentru ca le suna clopotelul ca nu au dat peste un naiv. E mai bine sa anticipezi problemele decat sa le rezolvi ulterior.
  Numai prin Rusia pare ca au toti camera pe bord, sper ca nu ajungem si la noi la fel.

  Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

 13. Pe sistemul “cea mai bună apărare e atacul” du-te tu la poliție și declară ce ne-ai povestit.
  Și uită-te un pic in zonă dacă există bănci, case de schimb valutar sau alte firme obligate să aibă camere video. Și roagă-i p-aia de la poliție să ceară imaginile de la respectivele ce-or fi ele. (Da’ în 20 de zile cât e termenul de păstrare obligatoriu, nu peste 6 luni).

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 14. Omul vrea să iși repare bara și a cășunat pe primul care i-a ieșit in cale și care părea mai ușor de speriat.
  Din perspectiva celei care conduce zilnic cel puțin 3-4 ore și care a trecut prin destule in trafic, pot să spun ce aș face eu.
  1. Aș merge la politie să povestesc ce s-a intâmplat și să îmi spună ofițerul de serviciu ce să fac mai departe.
  2. Așa cum au mai spus și alți comentatori, trebuie să existe camere in zonă. Aș căuta și aș cere inregistrările.
  3. In giratoriu aveai cel putin 20 km/h.
  La viteza aia nu există zgârieturi. Există deformare plastică sigur( spart, indoit etc).
  Zgârietură apare la fricțiune ușoară si una din mașini oprită.
  Altfel, ambele au forta necesară de a face deformări vizibile celeilalte.

  Eu una zic așa:
  Omu’ avea mașina zgâriată și cauta doar pe cine să pună vina, că o bară chiar și numai de vopsit, nu e ieftină.
  Poate idiotu’ a vrut doar să f*tă sărbătorile cuiva.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 15. Tocmai m-ai convins sa-mi cumpar in sfarsit o camera ptr masina. Si sa port tot timpul cu mine pusca lu bunicu de pe timpu razboiului.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 16. Io recunosc ca n am inteles , erati deja in sensul giratoriu sau la intrarea in el?
  La mine sens giratoriu cu doua benzi este deja lucs.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 17. Mihai io vreau sa zic doar ca pe mine sa nu contezi… Si sa mai zic ca mie mi se pare de domeniul fantasticului ce zici tu acolo. Adica asa, tam nesam, cineva poate sa ti se bage in fata in trafic, sa opreasca, sa astepte si apoi sa coboare sa faca poze zicandu-ti ca va vedeti la politie ca l-ai accidentat? unfuckingbelievable man. :))) daca n-as fi trait in tara aia 30 de ani ti-as zice ca minti cu nerusinare 🙂 pt ca pt orice minte normala dintr-o societate normala exista totusi o limita a penibilului in materie de sce arii si dat tunuri. Dar pentru ca am trait si eu odata in societatea din rom, te cred, desi nu ma pot opri din a ma minuna cat de bolnave sunt unele minti in nascocirea a tot felul de scenarii. mi-e ciuda ca nici macar nu le pot povesti colegilor mei ca mi-ar zice ca-mi bat joc de ei. :)))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 1

 18. patit de mine incepator am trecut razant pe langa o tanti aia s a tinut dupa mine si la o benzinarie mi se pune in fund si scandal ca i am busit masina. ii zic bine merem la politie aia e. ma urc in masina bag in viteza si poc ii fac prastie botu cu radiatoare cu tot. la politie ala radea si cu curu de noi a zis ca exista dzew.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 19. -Miihai, vad ca multi iti recomanda sa te duci la politie si sa declari ce s-a intamplat. Sa declari ce? Stiti, am intalnit un nebun pe care nu stiu cum il cheama, care era intr-o masina cu numere pe care nu le-am retinut, si nebunul zicea ca o sa-mi faca si-o sa-mi dreaga.
  Sfatul meu e sa stai pe fundul tau si sa nu faci nimic atata timp cat esti ferm convins ca nu i-ai busit masina.
  -Daca individul se duce la politie si te reclama, cu siguranta vei fi chemat sa dai declaratie. Si atunci spui adevarul, ca nu l-ai lovit si tot ce ai scris mai sus. Politia n-are decat sa cerceteze, sa numeasca experti tehnici, sa constate vechimea zgaraieturilor de pe bara ta, existenta sau inexistenta urmelor de vopsea aferente masinii asa-zis avariate.
  -Se mai scria mai sus sa te duci la politie inaintea aluia, ca daca nu, ti se ia permisul 30 de zile. In baza carei legi din moment ce tu NU recunosti niciun incident in trafic/tamponare usoara?
  Repet ideea. Te duci la politie ca sa declari ce? Ca nu s-a intamplat niciun accident cu un om necunoscut intr-o masina necunoscuta?

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

 20. Relax boss, nu vei fi citat. Pentru o zgârietură îi vor recomanda o cariocă la culoare. Expertiza costă mult mai mult decât bara lui. E doar un prost, nu-i permite să-ți strice ziua. Relaxează-te și scrie-ne un text fain pentru mâine.

  Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 21. Ok. No.panica man. Daca nu s a intamplat nimic, nu ai de ce sa platesti. Aaa ca sunt d’astia de se cred in rolul principal din „F (P) rost &Fourios” da, poate cel mult sa tr acuze ca n-ai luat Oscarul.
  Nu vad, pe baza a ceea ce ai povestit, un scenariu care sa ia forma unui dosar, vinovat tu….no way. Si chiar si asa exista experti auto ( 2500 lei ) pe care guess what…o plateste cel care pierde procesul…si aici nu e cazul.

  PS: lecturat dosare de dauna ceva ani, acum m-am lasat de sportulasta si ce vezi tu la Mega e nimic pe langa declaratii si desene. 🙂

  PPS: sorry ca n am rasp mai repede….busy day @work….daca ai probleme da un semn.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 22. Trebuia sa te duci la politie inainte de accident.Acum deja e prea tarziu si vei face puscarie.Daca nu ai antecedente vei primi in jur de trei ani.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 23. O sa fii citat. Te duci in 12 ore..sau 24, ca altfel iese nasol cu suspendare de permis si 1000 lei amenda. Discuti acolo, declari povestea ta, agentul o sa se uite la masina sa constate.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 24. Poate să nu fie bine pentru tine. Pe Eminescu, cum ieși spre Romană e o gașcă care se ocupă de ceva de genul ăsta. Ideea e că ppate merge la poliție și să declare “accidentul”. 30 de zile mai târziu primești citație și rămâi biciclist o perioadă. Indivizii mizează pe frica ta de bici/troti și cer bani (unui amic de-al meu i-au cerut 3000 de lei) ca să-și retragă plângerea.
  Ar fi bine ca în cele 24 de ore de la incident să faci preventiv o vizită la milițieni, înarmat cu mult Xanax.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 25. Teoretic, polițiștii de bună credință știu că manevrele astea sunt mai mult decât frecvente și cunosc și indivizii care se ocupă cu asta. A devenit un obicei, mai ales pe timp de iarnă când tamponările ușoare sunt la ordinea zilei. 🙂 Deci teoretic, cum spuneam, nu ai ce păți.

  Practic, există și situații unde se lucrează mână-n mână.

  Ca să fii extra safe mai bine mergi până la poliție. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 26. Ola(la)!

  M’hai, doar ce am rezolvat o așa dilemă. Mi-am găsit mașina răzuita frumos pe bara din față in parcarea de lânga casă. Având deja o experiență similară din care m-am ales cu suspendare o lună doar pentru că nu am anunțat incidentul, eu neavând nicio culpă, doar pentru neanunțare, m-am prezentat acum la poliție pentru a obține dovada. Acolo am fost intrebată dacă exista altă mașină in parcare cu “răni” și culoare corespunzătoare, și era una. Domnii s-au deplasat la noi in zonă, au verificat și lipseau niste milimetri ca să se potrivească ranile, Așa că eu imi repar singură bara, dar am evitat ca peste o lună să aflu că le-am julit eu mașina. Doar nu era să repet greșeala, mai ales ca posibilii vinovați tocmai il sunaseră pe nașu’ de la rutieră.

  In fapt: dacă șoferii implicati nu se ințeleg amiabil este obligatorie anunțarea incidentului la “organe”. Indiferent de culpă cel care nu a anunțat incidentul in cele 24 de ore va avea carnetul suspendat o lună.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 27. Mai știi aia cu plângerea privind videoclipul cu Copiii Referendumului? E exact așa. Dacă ăla chiar se duce la miliție, te vor cita pentru niște discuții. De acolo mai vezi tu. Baftă ție! Muist*lui să dea bărbosu să-i crească un coi în talpă. Picior de lemn, mână de plastic, ochi de sticlă, dinți de boxer și toate bolile cu S – că tot vine “de Craciun fii mai bun…”

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 28. Pur teoretic si legal, orice banda din giratoriu poate fi folosita sa te invarti cat vrei tu… cand iesi de pe banda 2 din giratoriu trebuie sa dai prioritate celor carr circula pe banda 1. Legal poti intra pe orice banda si sa iesi la orice iesire vrei tu, daca dai prioritate celor care au acest drept. Nu cred ca exista giratoriu in care sa fie desenate pe jos sageti.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.