9,274 cititori

Li s-a sculat bine

Mdeci, să vă povestesc. Weekendul ăsta am dat iar o fugă la Timișoara, că-mi place mie acoloșa, la Banat. Între noi fie vorba, la treij de euro biletul de avion e și păcat să nu te duci măcar din când în când, nu de alta dar flăcăii ăștia din Timișoara se pare c-au făcut în scăldătoare când erau mici. În sensul că au numai locuri mișto în jur. Într-o parte Ungaria, în cealaltă Serbia, timp de plimbare să ai.

Și cum eu aveam, am închiriat o mașină și sâmbătă dimineață m-am urcat la volan pe la ora 9.00, iar pe la doișpe fără un sfert deja parcam în Budapesta. Evident, într-un loc în care se pare că n-aș fi avut voie să parchez, altfel nu-mi explic de ce la un moment dat un cetățean în uniformă de milițian mi-a proptit în parbriz o amendă de patruj de euro (mă rog, era în forinți). Am apărut la mașină chiar când o scria, dar a rămas complet rece la rugămințile mele. Sau poate o fi fost din cauză că nu vorbea nimic în afară de maghiară? În fine, dă-o naibii de amendă, că când m-am întors și i-am zis tipului de la care am închiriat mașina, mi-a cerut s-o vadă, după care a aruncat-o la gunoi. S-a amuzat tare de privirea mea holbată și mi-a explicat că nimic din ce e sub 100 de euro nu te urmărește și-n țară. Și că mașina aia oricum nu mai vede Budapesta, deci să stau liniștit și să n-o plătesc decât dacă mă dau banii afară din casă. Nu mă dădeau.

Treaba e că, dacă tot aveam cu ce, a doua zi mi s-a pus pata să dau o fugă la sârbi, mai ales că era premiera absolută, nu mai fusesem niciodată. Dăcât că, exact pe când mă felicitam pentru această strălucită idee, dintr-o dată mi-am dat seama că voi merge cu o mașină care nu-i a mea, ba chiar, mai mult de-atât, e înmatriculată pe firmă. Și, mai ales, ca n-am niciun document care să ateste acest lucru. Tipul de la care am închiriat-o e mai special așea, după cum ați putut observa deja, omul doar mi-a pus cheile în mână, mi-a zis s-o aduc înapoi spălată, mi-a strâns călduros mâna și s-a cărat în treaba lui. Așa că, în afară de un zâmbet fermecător, nu prea aveam ce să prezint la vamă.

Și dă-i și caută pe net informații despre ce acte îți trebuie când vrei să treci cu mașina, înmatriculată pe societate comercială, în Serbia. Evident, n-am găsit nimic, doar scopul primordial pentru care-a fost înființat internetul sunt pozele cu pisici, nu informațiile utile. Mno, treaba e c-am căutat până mi s-a aplecat, dar n-am fost în stare sa găsesc ceva clar. Informații destul de vechi din care, dacă reușeai să le pui cap la cap, reieșea că fără procură specială nici să nu-ți treacă prin cap să încerci. Te trimit sârbii acasă și să zici bogdaproste dacă scapi nebătut.

Doar că io sunt un tip al naibii de căpos. Atât de căpos încât n-am putut să iau de bune niște informații neconcludente care zăceau pe interneți de ani de zile. Prin urmare, la ora unșpe noaptea, puneam mâna pe telefon și sunam la poliția de frontieră. De-aici încolo, a fost foarte-foarte interesant.

În sensul că deși era ora aia târzie din noapte, să vezi ce, chiar mi-a răspuns cineva, o tipă. Femeia mi-a ascultat cu atenție întrebarea, după care, o aud plină de bunăvoință:

– Stați c-ați sunat la București. Mă așteptați câteva minute să sun la colegii mei de la Jimbolia?

Aștept, doamnă, cum să n-aștept? Și-n timpul ăsta mă uitam la ecranul telefonului să văd dacă n-am greșit numărul sau ceva. Parcă nu-mi venea să cred că vorbesc cu un funcționar al statului român care, în loc să mă înjure c-am sunat la ora aia, are de gând să m-ajute. Dar nu, după toate aparențele, nu greșisem, chiar sunasem la Poliția de Frontieră. Pune gagica telefonul pe hold, nuș ce face p-acolo și 2-3 minute mai târziu, revine la mine:

– Mai sunteți?

– Sunt, sunt.

– Să știți c-am vorbit cu colegii mei…

Dar ceva părea în neregulă cu tonul pe care-o spunea. Părea că lejer așa o pufnește râsul. Da’ am crezut că mi se pare și-am zis să fiu circumspect:

– Așaaa… și ce-au zis?

La care femeia, după un moment de ezitare, dă drumul la un râs sănătos din capu’ pieptului:

– Au zis că e-n funcție de cum li se scoală sârbilor.

Am rămas cu gura căscată fix o fracțiune de secundă, după care am început să râd și eu cu muci.

I-am mulțumit frumos și mi-am văzut de treabă. Dar din momentul ăla mi-a fost clar că a doua zi merg să văd Novi Sadul. Ceea ce am și executat. Am trecut granița ca-n brânză, n-au avut sârbii nicio treabă cu mașina și cu talonul meu.

Și-acum, o să las aici, pentru indexare google, ce documente îți trebuie dacă vrei să treci în Serbia cu o mașină înmatriculată pe firmă:

 • Să ai un contract de închiriere care stipulează că poți ieși cu acea mașina din țară;
 • Să ai o procură specială care atestă că poți utiliza autoturismul respectiv în afara granițelor României;
 • Să n-ai o față de infractor internațional căutat cu Interpolul;

Pe oricare dintre astea trei o îndeplinești, du-te liniștit și bucură-te de o țară incredibil de mișto și muuuult mai ieftină decât România.

P.S. Ar mai fi și-a patra: să te numești Sebi Ghiță. Abia atunci nu te mai întreabă nimeni de niciun document.

P.P.S. Ce voiam să mai spun, în Serbia, pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 70km/h se face închisoare. Adică dacă mergi în localitate cu 120, de exemplu, ai toate șansele să vezi cum arată o pușcărie pe interior. Iar polițiștii sârbi aveau niște fețe care-ți cam spuneau că nu prea merge săi iei cu “hai, șefu’, că ne înțelegem noi cumva”. Well, ce ziceți, oare și ăsta să fi fost unul dintre motivele pentru care în trafic era ordine și disciplină?

79 de păreri la “Li s-a sculat bine

 1. Mi-ai dat idei la vara ce sa fac. Multam!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Până la vară, trebuie să ajung și la Belgrad. Cred ca e fabulos.

 2. Si? Cum arată Rentă?

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 5

  • Râzi tu râzi, dar l-am pomenit în gând de câteva ori.

  • @Vera Curiozitatea asta debordantă a ta te face ireal de irefutabilă. Ie laic … să nu mă-npwleşti 😆

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • @HabarNaM într-o lume falsă și letargică, eu răman eu. Punct.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 8

  • M-am pipăit … sunt EU și eu. Cam țeapăn de şale, dar încă uP and runnin’.
   Să mă și ciupesc ?
   Până la urmă iE Rentă sau nu în povestea asta subtilă ?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @HabaRnaM, nu e Rentă. 🙂

  • @HabarNaM nu mă interesează. Nimic din ce ai scris.

   @disliker tot trist, tot trist? Vin sărbătorile, poate mori… fingers crossed 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 19 Thumb down 14

 3. Ai uitat un fapt esențial:co.aiele sârbe sunt nuci de cocos pe lângă stafidilii românești.Novi este a doua mea casă,ca are Stepan casă si eu un rând de chei.La primele drumuri,militienii au avut grijă si si-au făcut timp să mă întrebe duios de ce intru eu in casă de sârb asa ca la mama.Au trecut anii si cu aia care patruleaza des în zonă mă salut si îmi răspund strengareste.Ador Serbia.
  Ne auzim Vasili,iti recomand crâșme mici unde mâncarea este fabuloasa.

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 2

  • Acum înțeleg de ce. Mi-a plăcut țara aia de m-am pișat pe mine.

  • Daca le au asa de mari exista riscul sa fie de la cancer testicular

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 4. la Timisoara e soare. Din nou 🙂
  Si locuri faine avem gramada si fara trecut granita. Si se bea vin bun in locurile astea faine, la Timisoara. :)))

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

 5. Huh,le-ai făcut vama pilaf… de nu li s-a sculat 😄

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 6. Cum ar fi să se dea și la noi legea aia cu depășirea vitezei = pușcărie?

  Cred că în primul an, 70% din numărul șoferilor ar fi după gratii. Iar traficul ar fi foarte lejer 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

  • Dacă se coroborează treaba asta de-o vrei tu cu legea cu puşcăria la “domiciliu” îmi iau merchedez d’ăla dă pompe funebre și îi pun gratii la geamuri 😉. Care se înscrie pentru o cursă cu sicrie … gratinate ?😆😈

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Păi asta încercam să sugerez.

 7. Fața de terorist?!Hmmmm….de unde scrii Mihaie?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • din celulă.

  • CeLula Ta ?
   Doamne ce-nseamnă blogăreala asta …
   Ăia n-au grase pe acolo ca să te înghesuie?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 8. După răspunsul tipei de la telefon, o femeie și-ar fi dorit să fie întoarsă de la vamă. S-ar fi bucurat. Chiar dacă pierdea excursia. Dar tu ești bărbat. Și bucuria ta a fost vizita.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

 9. Ai fost după gumă și vegeta ?

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • Şi Eurocrem.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Doar vegeta.

  • Ce mai … eşti un DeliKat !
   Recunoaște că nu ești VEGETArian 😉!!!
   Cea mai bună legumă-i aia cu şhoric și cea mai bună bere-i Pilsner ..ăa Tuborg!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 4

  • Si ceasuri cu 7 melodii, dar si Cipiripi!

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 10. Vezi, @Mihăiță, dacă nu arunci o întrebare și pe blog? Rupi coada lopeții pân parcările din București. Ah, stai, asta era altă poveste, nu e cu trecut granița cu mașină înmatriculată pe PJ.

  Fuserăm în Slovacia, la sârbi încă n-am ajuns deși cică am avea ceva neamuri p-acolo, însă e pe listă o vizită și la ei. Ce mă enervează foarte tare este că în alte țări fost comuniste s-a putut, au drumuri, au turism, e curat etc., numai în România nu. Pare-se că s-au înghesuit la noi toți bubulii care trag frâna de mână și nu ne lasă nicicum să facem ceva.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

 11. Data viitoare cand mergi in Serbia, e musai sa opresti la Vrset, sa cauti neaparat o piata si sa cumperi legume sau (si) fructe ca sa redescoperi gustul copilariei… Te poti targui pentru orice, chiar si intr-o pravalie, in limba romana, bineinteles…

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Am făcut nişte revelioane la Vrsac de-alea pe rit vechi, moaaamăăăă! Şi acum salivez după plăcintele cu varză pe care ni le-au pus la aperitiv, cu ţuică de pere şi gutui.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 12. fiind de la granita cu sarbii adica din tr severin consider serbia o a doua casa ,de cate ori vin acasa dau o fuga si acolo imi place de mor totul …oamenii,mancarea,berea…pregatesc pestele dumnezeieste ….nu o sa ma crezi dar fiind pe clisura dunarii la noi in o mini excursie nu am gasit sa mananc peste ,peste tot doar mici …splendida clisura dunarii pe partea sarbeasca nu au construit alan dala daca ai si motor e mai tare experienta

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Tot malul sarbesc musteste de dorinta de a atrage cat mai multi turisti! In comparatie, al nostru arata ca un cersetor pe langa un personaj stilat!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 13. Stii ca le-au construit chinezii autostrazi cu un sfert(aici intra si spaga!) din pretul practicat la noi?
  In 2 Dec Beth Hart are spectacol cu lansare de CD, la Belgrad!
  https://www.youtube.com/watch?v=bOQ07fVVDJQ
  Anul trecut a avut iar spectacol, in noiembrie, am fost, chapeau bas! Belgradul este, ca si Budapesta, un oras aflat pe lista marilor formatii de rock atunci cand fixeaza turneurile prin Europa. La fel al cantaretilor de blues.
  E frumoasa Serbia, era frumoasa si Jugoslavia!
  Si chestia cu vamesii carora li se scoala sau nu, este chiar adevarata!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 14. Mie Serbia mi s-a părut o țară cu oameni cu bun simț. Și cu oameni frumoși. Serios, în Belgrad mi s-au părut cei mai frumoși oameni; și fete și băieți.
  Și construiesc ăștia cu fonduri europene ceva de speriat. Nu se împiedică de faptul că nu fac parte din Comunitatea Europeană.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • da, frate, erau frumoși aproape toți. Și chill așa. N-am văzut oameni încruntați.

  • Apropos de chill, eu printre ăștia aș vrea să-mi petrec câteva minute (😜) :
   https://youtu.be/hmpxIEdtrf0

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Ei, iată, o chestiune care mi se pare cât se poate de interesantă. @Ionuț, poate mă lămurești și pe mine. Cum naiba se face că n-aveți nicio problemă să vă înghesuiți cu jandarmii pe stadioane unde, uneori, lucrurile devin ceva mai violente, dar tremurați de groază când vedeți un amărât de ac? 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @didina sa nu uitam statul la coada. Pui barbatul sa stea la coada si brusc ii vine rau, hiperventileaza, i se taie picioarele… aproape ca ti se face mila ^^

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • @didina, se numește “fobie”. Prefer să mănânc bătaie de la jandarmi, să “înghit” fum și gaze, să stau pe o juma’ de milimetru de scaun din cauza aglomerației din peluză, dar sunt gata să leșin dacă îmi faci o injecție. Nu are legătură cu disconfortul sau durerea, e pur și simplu ceva mental. În cazul meu, ceva sechele din copilărie, cu moldamin și alte d-alea.
   Cu statul la coadă nu știu ce să zic, că n-am asemenea probleme. Hai să zicem că, de obicei, calculez dacă timpul pierdut la coadă este compensat de chestia pentru care stau la coadă. Dacă nu e, și dacă am și alte alternative, îmi bag picioarele și plec.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Ionuț, mișto!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Se datorează purității etnice, sârbii doar au asimilat ceva din vecini, inclusiv români, dar niciodată nu au permis să se așeze mulți străini la ei și cu atât mai puțin să se corcească.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Saru’ mana la duamnele frumoase romance 😉 Parca am mai scris ca baietii buni sunt luati, nu? Si ca unul din ei ma simt bine si FAC cu pasiune si placere urmatoarele activitati: gatesc, spal, calc (inclusiv camasi de dama cu o mie de pense si cute :mrgreen: ), chestii de reparat prin si pe langa casa, latru prin curte, ma pricep sa stau la cozi (rabdarea e a 2-a mea natura), doar sa am banii necesari si pot sa merg in magazine de orice fel, nu ma sperie de nici un fel (la fel ca si injectiile, nu mie frica de ac si/sau bisturiu – am cateva taieturi la activ, detalii in PM).
   Parca am mai zis ca vin in decembrie in ro, nu? Inainte de cumparaturle de xmas, aviz persoanelor interesate.
   ps: cred ca Edelweiss e mai tare ca mine, totusi 😉

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • @Ionuț, am prins și eu moda cu moldaminul, m-am “bucurat” din plin de ea. Asistenta era nevoită de fiecare dată să-și câștige dreptul de a mă înțepa, așa că o fugăream bine 10-15 minute înainte. Cardio curat, ar trebui să-mi mulțumească.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 30

  • @Vera – e dreptul tau sa-ti fie cum vrei tu. Nu mi-as insela nevasta pentru nimic in lume. Pentru ca sunt fericit cu ea.
   Ce-am scris a fost pentru haz, amuzament, pentru ca aici sunt multe situatii amuzante si ne fac viata mai frumoasa. Fiecare cum alegem.
   Dar na, prejudecatile si/sau stereotipurile sunt greu de combatut cand altcineva stie mai bine.
   Sa ai o zi buna in continuare.
   O zi frumoasa si pentru restul celor care citesc pentru destindere.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 27

  • @ Anouk : Pai aia nu vor cu para-ndarat, de aia acceseaza fonduri 😉 La noi n-au interes, ca banii de la UE sunt urmariti 😆 daca nu iese de-o bumboana, o maslina, o masina straina…degeaba da UE bani

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 15. Acum vreo cativa ani am venit dintr-un tur prin Europa si din Slovenia am venit prin Zagreb, nordul Bosniei, Belgrad, iar de aici voiam sa intram pe la portile de fier. Doar ca ne-am ratacit oleaca si am ajuns la granita cu Bulgaria. Vamesii simpatici si desi eram singura masina in vama, ne faceau semn sa trecem repede sa prindem bacul de la calafat (urmatorul era a doua zi). Nu vrem sa trecem in Bulgaria si atunci ne-au dat indicatii cum sa o luam in sus pe langa Dunare pana la porti. Mi-au placut oamenii si locurile, desi astia au trecut prin razboaie recente. Si altfel, e bine, sanatos? Am inteles ca vrea sa candideze iar cu prietenul viorel.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 16. Salut Mihai!
  Am umblat așa mult prin Serbia încât îți pot spune exact că la ei in vamă totul se rezolvă cu 5 euro,minim:))
  Odată am trecut cu o remorcă de scule, ale firmei,normal și cu 20 de euro nici nu i-o mai interesat carnetul A.T.A
  Și la viteză, io-i dădeam cox și nu am fost oprit veci,dar și acolo se rezolvă cu euro.
  Pot spune după 5 ani de umblat Serbia, Muntenegru, Albania și Macedonia că totul se rezolvă cu bani, uneori și dacă ești în regulă îți cer de cafea:)))
  O singură dată ne-au ars machedonii dar și atunci erau ceva conflicte cu Albania și noi lucram pentru televiziunea națională Albaneză.
  Neavând A.T.A nici nu au vrut să audă de șpagă și ne-au luat scule de 80.000 euro.
  Cam lung comentariu am lăsat dar când îmi aduc aminte mi se face dor de țările enumerate.
  Acum o ard in Barcelona și nu știu de ce simt lipsa acelor țări.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 17. Am mancat la Novi Sad cel mai pe gustul meu din toate locurile pe unde am colindat.

  Podul care se vede in fotografie, in fiecare seara cat a durat razboiul cu americanii, tinerii din oras mergeau si se legau cu lanturi de pod; aveau tricouri cu o tinta desenata si text “target”.

  In concluzie podul a ramas in picioare.
  Un popor saracit in urma razboaielor dar foarte demn, niste oameni extraordinari.

  Fiindca Romania nu a recunoscut Kosovo, noi romanii putem trece doar cu buletinul, vamesii lor sunt simpatici si amabili, mai scortosi ai nostrii cand am revenit in tara.Aia treceau cu masinile burdusite de tigari si eu m-am ciondanit pentru un cartus de tigari (8 lei pachetul) si trei sticle de palinca de gutui (bautura lor traditionala).

  Recomand cu caldura si Novi Sad si Belgrad.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 18. Acum câțiva ani a fost un grup de români prin Serbia și au oprit la un popas fără coșuri de gunoi unde își trăgeau sufletul câțiva localnici.
  La sfârșit dau să se urce în mașină fără să strângă și îi trag ăștia de mânecă “Alo, aici nu ne batem joc de țară, luați tot ce ați lăsat aici”
  Apropo, la ei polițiștii mureau cot la cot cu militarii până de curând, despre ce vorbim? Ai noștri sunt luați pe capotă de către orice “șmecher ” și nici atunci nu se iau măsuri de către colegii respectivului.
  Asta e jandarmeria sârbă: https://youtu.be/gc4OO8OEUV4
  Cântă cu lacrimi în ochi despre Kosovo și la noi omoară lumea cu gaze lacrimogene, dezinformează constant (aici e și presa părtașă), cataloghează rezistența anticomunistă drept grupuri teroriste organizate și servesc strict politicienii de la putere.
  Cam asta e diferența de mentalitate care îi face pe ei să fie un popor respectat și pe noi dacă nu la coada Europei din punct de vedere economic, dpdv social sigur da.
  Comunismul ne-a transformat în brute egoiste, extrem de mercantile, lipsite de moralitate și foarte greu de asociat.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 19. eu ador serbia , am fost de am vizitat-o prin 2017 cu un organizator drag mie de excursii caree era primul lui tur strabatand serbia cu autorcarul de 50 persoane , mie personal mi-a sarit in ochi povestea cu 70 km/h si ma gandeam uite ce mistoo oamenii astia chiar respecta legea ( eivdent nu stiam despre povestea scrisa de tine , acu am relizat de ce tin oamenii cu dintii de regulament) foartee curataa tara ssta , pusi serios pe refacutul drumurilor ( ne fiind o tara care face parte din ue ) recunosc Belgradul trebui vizitat in cateva runde , dupa parerea mea .

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 20. Daaa, am fost astă-toamnă la sârbi, făcând un detour din calea de întoarcere de la Cheile Nerei. Și că ne era foame. Și că auzisem de o chestie care se chema pleșcaviță. Așa că ne-am prezentat la vamă, am stat cuminți la rând, am apucat să fumăm o țigară și ne-am legitimat zâmbind. Ne-a întrebat vameșul ce căutăm acolo (eram 2 familii), i-am zis că de foame (de pleșcaviță), s-a uitat la noi. Întruneam pct 3 – nu arătam a infractori de drept comun, probabil că eram suficient de stupizi la fețe cât să nu fim nici măcar penali, așa că ne-a lăsat pe bază de CI, spunându-ne că e pt max 24 ore. Asta a fost tot. Și am ajuns în Biserica Albă (că așa se cheamă localitatea).
  Șoseaua f bună, iar față de gropile de prin Sasca Montană – ziceai că ești pe autostrăzi occidentale! În rest, câmpuri îngrijite, livezi bogate, sere după sere etc. În oraș, nasoooool: urâțenie, de aveam senzația că suntem în epoca de aur și ceaușism. Nu ne-a plăcut. Dar ne-am gândit că așa o arăta o comună de la ei. Nu aveam ce să facem acolo, că nici de înnoptat nu era…
  Problema e că nu știau ăia engleza, neam! Nu puteai afla mai nimic prin semne. Cu rusa o mai puteai brodi cumva, dar eram toți tabula rasa pe limbă. Cu chiu, cu vai am găsit un tip ce vorbea engleza nativ, combinat cu o gagică sârboaică. Și uite așa am reușit să aflăm adresa unui local, am uitat cum îi zicea, care să ne dea o pleșcaviță. Când am ajuns acolo, ne-am cam speriat: era unul cât proprietatea lui dragnea, de pe o stradă pe ailaltă, cu terasă descoperită, acoperită, interioară etc. Ne și gândeam că o să ne coste cât un întreg concediu în străinătățuri, cu revelion cu tot!
  Ospătarul nu știa engleză, dar ne putea traduce din meniu în română. Am dat comanda: pleșcavițe, niște chestii gen mici, garnituri, salate, ape, sucuri, ca la drumeți osteniți. Când au venit alea, am înmărmurit toți: erau uriașe-imense-huge, cât pt o nuntă întreagă. Și nu de-aia de fițe, de bun simț, ci una de-aia de neam prost, făcută în mijlocul străzii, între blocuri!!! N-am putum mânca nici un sfert din ce era acolo. Doar micii erau 10 la porție. Pleșcavița era cât un televizor, iar salatele cât un ciubăr mediu. DELICIOASE TOATE!!!
  A venit nota de plată. Ne gândeam să facem un credit online, ca să nu spălăm vase în echipă 6 oameni, 7 zile… Surpriza 2 a fost că ne-a propus să îi plătim în lei (că surpriza 1 a fost dimensiunea porției)! Surpriza 3 a fost că ne-a calculat totul la cursul oficial ! Surpriza 4 a fost nota de plată: 6 oameni cu ospățul ăla de nuntă: 92 lei.
  La întoarcere, aproape de graniță ne-am oprit să luăm fructe: prețurile la jumate-sfert din cele din piața de acasă (Norilor, fraților, ce plm!!!) Băbăiatule, și ce gust, și ce calitate…
  Deci, merită! Da’ luați pleșcaviță!. Și zic, pe modelul Romania= Hagi, Gică Popescu, să întrebați și de ghiță, poate dă bine la ei… Noi nu l-am prins acolo…
  În rest, nu vă pierdeți timpul pe la magazine, că bazarele din margine de București sunt la fel. Atât doar, în Biserica Albă: mai erau niște tobogane cu apă, parc acvatic ceva, dar nu aveam costume de baie, că nu mai suntem de nudiști, n-am avut curaj la latrinele alea, chestii-chestii de de-ăia trecuți de prima tinerețe. Plus că ne era foame!

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • Doamne Anca ce talent literar ai.
   Mâine-i miercuri deci clar postesc.
   TV-urile alea ca pleşcăvița se găsesc și la firma aia cu pisici care stau în coadă ?
   AK i3 numai una 😉, de armă zic

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Ce-ai Habare? Nu a încălcat nimeni legea bunului simț azi? Sau măsura? N-ai avut de cine să te iei? Te plictisești? Vrei s-o scoli pe AK? Nu de armă zic. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Cică Enigma … sadness 😕

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 21. Despre Serbia nu-ți povestesc, că am văzut-o doar de peste gârlă.

  Da’ îți zic că acum vreo 2 luni aveam nevoie de o informație suplimentară de la organili statului. Și pen’că nu-mi place să vorbesc la telefon, am trimis un email.
  Am primit răspuns în maxim 30 de minute.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 22. Asta cu în funcție de cum li se scoală vameșilor nu e valabilă doar pentru sârbi. Anul de grație 2002, iubitoare a limbii grecești (la propriu, să nu avem vorbe 🙂 ) m-am înscris pe vară la un program de studiu intensiv al acesteia, la o facultate din Salonic. Purced cu autocarul din București, pe drum e veselie, se leagă discuții, aud povești încântătoare ale unor compatrioți, acum cetățeni greci cu acte, despre cum cu ani în urmă au trecut fraudulos granița prin munți, frumos, emoționant, palpitant. La bulgari vameșii le aveau sculate, trecem cu bine, la greci însă pleoștire – eu și încă două domnișoare, participante la același program, suntem coborâte din autocar și chemate la vorbitor. Am vorbit, am explicat, am arătat documentele, nici până în ziua de astăzi n-am aflat ce lipsea sau nu era în regulă, cert e că fără vreo explicație am primit o mare cruce pe pașaport (și interdicția de a intra în țară pe nu știu câți ani), a trebuit cu tristețe să ne luăm băgăjelele și la revedere de la restul partenerilor de călătorie și să facem cale întoarsă. Până la bulgari, unde am poposit peste noapte, în timp ce am încins telefoanele în căutare de ajutor pentru soluționarea problemei. Care ajutor a venit din fericire, din partea Consulatului, a doua zi mai pe la prânz. Eram un pachet de nervi și frustrare, când a venit șeful vameșilor să ne ceară scuze, știu doar că mi-au țâșnit instantaneu lacrimile de draci și am dat un feedback foarte nedelicat la adresa organizației din care face parte și a oamenilor din subordine responsabili pentru cele întâmplate. Crucea (aia de pe pașaport) mi-am purtat-o cu stoicism până la expirarea documentului, la majoritatea călătoriilor eram întrebată despre ea, aveam deja discurs standard pregătit, pe care-l recitam pe nerăsuflate.
  Acum clar aș răspunde simplu: ”nu li s-a sculat bine vameșilor în acea zi” 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

 23. Decät cä iute că nu am timp şi în Jermania au netul de toată jena
  1.Timişoara e faină tocmai cin cauză că bănățenii au împărțit chestii cu nemții, austrieci şi sărbi.
  2.Sărbii fac cu jet peste tot ce vrea ei.Un sărb nu îți prieten îți e frate.Nu există muzică de petrecere.Există muzică sărbească sau nimic.La fel şi plejkavica.
  3.Timişoara dä dependeță.
  4.Viva España.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • da @Paco romanii au doi vecini cu adevarat prieteni…sarbii si Marea Neagra

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 24. Păi de ce ai blog? Trebuia să întrebi aici, că te lămuream eu!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Șerban
   “Doi olteni trecura Oltul
   Inapoi trecu Radoi.
   Cati olteni trecura Oltul,
   Si-nainte si-napoi?”
   Zi repede să văz dacă te califici pentru întrebarea cu Dunărea 😆

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • La ora aia nu cred că mă mai lămurea cineva.

  • Ehh nu … unii au stat prin vamă la sârbi și 2 zile să treacă nişte mărfuri. Cât era ceasu’ ? Dar halatu’ ?
   Ce ai mâncat bun în … Budapesta 😜?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Cel mai bun risotto de rață din lume.

 25. Am fost în Novi Ssd! Frumos oraș! Am “admirat” podul bombardat de americani, am vizitat cetatea și mi-am cumpărat un magnet de frigider cu Tito! Sîrbul care mi l-a vîndut a rămas cu gura căscată cînd i l-am luat de pe tarabă! Am mîncat pentru prima oară pleșkoviță! A fost mișto! Cît privește amenda, cred că o va plăti omul cu mașina, mie mi-a venit una de la bulgari după un an și două luni! Noroc că Ruse e aproape!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 26. Apropo de titlu. De când l-am citit am în cap numa Bruce Li, s-a sculat bine. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Nuți s-a sculat măi Shoric? – Coasta Rica
   sAd

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 27. Cine sa dus să se pişe a greşit uşile pixdii a intrat in vama pulii şi a pierdut avionoul? Ză oan and only Pacooo and oiamna muie fwtva in inima de capitalistii

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Păi cam asta pățești dacă insiști să te piși în biroul vameșilor….pierzi avionu 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Să zică mersi că nu i-au făcut masaj la cocoaşă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 28. @Habarnam, ba da, da acuma nu-mi mai simt picioarele pentru că am prea puțin sânge în corp. Aaaa, Nuți… naiba știe ce fus orar este în Coasta aia lu Rică 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 29. Bullshit😂 politistii sunt la fel de corupti cum sunt si in România!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 30. Pingback: mihai vasilescu blog | Mai treceți dumneavoastră când aveți drum

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.