6,312 cititori

Darwin versus Dumnezeu tatăl

Nouăzeci la sută dintre românii care au copii la scoală au decis că religia trebuie să existe în continuare în programă. Buuuun, un procent cu adevărat devastator şi care, probabil, ne reprezintă ca naţie. Ştiţi cum e, râdem-glumim, dar când vine vorba de ăl de sus, o lăsăm şi noi mai moale ce naiba, că odată se supără.

Aşadar, ăla micu se duce frumuşel la şcoală. Trece cu bine de ora de română, trage repede o ţigară în pauză şi apoi se grabeşte în clasă, că vine profu’ de religie. Urmează nişte chestii interesante, din care află cum Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea lui şi l-a numit Adam. Apoi se lamureşte cum a apărut şi femeia, dintr-o coastă a sus-numitului Adam. Dacă nu este complet idiot, în momentul ăsta deja începe să-si pună pentru primadată întrebarea: adică femeia nu este tot om? Până la sfârşitul orei i se mai aduc la cunoştinţă alte câteva lucruri deosebit de utile pentru viitorul lui. I se explica despre îngeri, draci, rai, iad, sfinţi, apostoli si altele la fel de interesante şi pertinente.

Chestia e că nu apucă să asimileze bine informaţiile de la bărbosu’ de religie şi intra profa de biologie. Na belea, că asta începe cu “teoria evoluţiei”, Darwin, maimuţe care încep să umble în două picioare şi alte chestii de genul ăsta care se bat cap în cap cu tot ce le spusese ăla dinainte. Complet rătutit, trece şi prin orele de chimie şi fizică. Alţi profesori dilii, care parcă-s înţeleşi cu aia de biologie. Vorbesc despre “Big Bang”, “materie”, “Univers” si tot felul de şmecherii din astea care nu au nimic de-a face cu Adam şi, mai ales, cu Eva.

Mno, ce voiam să zic, la sfârșitul zilei, pleacă acasă năucit de cap, dar măcar e fericit că a luat treișopt de like-uri pe Facebook la poza cu bucata aia bună dintr-a noua B.

229 de păreri la “Darwin versus Dumnezeu tatăl

 1. Amin!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 2. Păi trebuie să îi ajute și pe ei cineva la BAC, nu ? Doar nu o să îi ajute lenea, nepăsarea ancestrală înmagazinată până în străfundul celulei în 12 ani de școală 🤪
  De aia există ora de religie 🤪😎

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 5

  • Examen. Profesorii întrebau, eu îmi făceam cruce, eu răspundeam, ei isi faceau cruce şi exclamau, Doamne Dumnezeule !!! :))

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

 3. Precum a zis un pastor acum ceva vreme, întrebat fiind cum se pupă existența fosilelor cu teoria creaționistă:
  “Dzeu a făcut lumea, omul și… fosilele.”

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

 4. “Pleacă acasă năucit de cap”…și pe scară aude urletele vecinei bătute de barbată-său, dar nu se bagă, nu e treaba lui, nu sună la 112, că bunică-sa i-a spus că “bătaia e ruptă din rai!” și bunică-sau i-a spus că “femeia mai trebuie bătută din când în când. Știe ea de ce…”

  Comentariu beton! Thumb up 64 Thumb down 9

  • Nu a sunat ca nu depunea aia plangere si il mai rupea si barba-su cu bataia cand afla ca el a sunat…

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • Zicalele astea nu au nimic de a face cu Dumnezeu. Cine are habar de biserica, stie ca acolo nu te invata asa ceva. Dimpotriva, bataia este un pacat! Astea sunt niste ziceri din popor, promovate de unii fara prea mult creier si care au viciul controlului asupra celorlalti. Se folosesc si distorsioneaza orice ca sa isi justifice prostia si rautatea.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 9

  • @Simona, unde în comentariul meu a apărut cuvântul “dumnezeu”?
   Și mai ales, după ce algoritm ai tras concluzia asta?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 11

 5. Relaxarea (re)vine la orele de matematică și informatică, ce vremuri, nu?

  P.S. părinţii mai întotdeauna au ales delegarea sarcinilor grele, adică informarea/educaţia formală, ei(părinţii) doar fac(ilitează) legătura cu experienţa de viaţă, teoretic.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 6. Învaţă şi componenţa mirului. Foarte util.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 7. Căci , dumnezeu e băiiiat de cartiier !

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 7

  • Nu e, boss, ca nu a decazut in halul asta!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • Lui Dumnezeu îi plac spațiile mici … aici s-ar încadra cartierul 😉 Dar ce facem cu lemnul ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 8. Jigodiile au pus orele de religie în mijlocul orarului. Nu vrei să faci religie? E ok. Ești liber să bântui pe unde vrei. Stai în clasă, dar nu participi? Ești acolo și auzi fără să vrei. Cel puțin așa îmi închipui eu că se petrece, fiindcă la școala lu’ fi-miu religia nu e în programă.
  Lasă, mă, că un doamne-ajută folosește la examene.
  Trăiască Dumnezeu!

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 8

  • Tocmai pentru faptul ca sunt niste jigodii si au pus ora de religie la mijlocul orelor, desi regulamentul era altul, timp de 4 ani, in fiecare saptamana imi luam copilul de la ora de religie, mergeam la masa dupa care il duceam inapoi la scoala. Nu mi s-a parut greu tinand cont de miza.

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 18

  • @Cristina, asta fiindcă aveai timp de așa ceva. Sau aveai pe cineva care să-l ia. Ca să facem eu sau soția chestia asta ar trebui să lipsim vreo 3 ore de la muncă. Moment în care “stăpânilor” noștri probabil că le-ar ieși pete pe gât și ne-ar da un mare șut în fund, chiar dacă este vorba de o zi pe săptămână. Și, probabil, nu suntem singurii în situația asta.
   Când s-ar mai mări, ar sta în ora aia p-afară unde, probabil ar fuma sau s-ar “ciocni” cu fauna și flora din cartier, cam cum făceam eu când chiuleam pe vremuri.
   Pe bune, mai ieșim și noi din bulele alea în care suntem și privim situația în ansamblu?

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 3

  • Teoretic (cică) celor care nu participă la ora de religie trebuie să li se asigure alte activităţi organizate în incinta şcolii, activităţi supravegheate de către un adult din şcoală. Asta ar însemna că, dacă la fiecare oră dintre cele 4-5 zilnice câte 1 copil nu participă la ora de religie, cineva din şcoală trebuie să stea cu ei, pe rând, întreaga zi.

   Interesant este alt aspect: copilul (al cărui părinte nu a semnat pentru participarea la ora de religie) nu e obligat totuşi să rămână în şcoală (adică nu va primi absență – şi cum ar putea dacă nu e în orar?; logic) deoarece, chipurile, este vorba despre activităţi şi nu despre ore obligatorii. Bonus: dacă pleacă din şcoală în timpul acelei ore e cu atât mai bine deoarece şcoala nu e răspunzătoare de ce se întâmplă în acel interval cu respectivul minor.

   “Elevii care lipsesc de la activitățile stabilite de școli exonerează, practic, de răspundere persoanele care se ocupă de supravegherea lor. ‘

   Concluzia: religia nu e obligatorie în şcoli dar a nu o bifa în orarul copilului (în special a celui mic din ciclul primar) înseamnă o mare bătaie de cap pentru părinţi în ceea ce priveşte siguranţa lui în acea fereastră din orar.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • @Solandi, teoretic. Practic, aș dori să-mi zică cineva dacă se întâmplă în vreo școală chestia aia cu activitățile. Sunt curios, chiar nu știu. Eu aș zice că nu, dar nu sunt la curent cu treaba asta fiindcă, repet, la școala noastră, fiind privată, nu s-a pus problema de religie.
   De altfel, sunt convins că foarte puțini din ăia 90% și-au dat copiii la religie din convingere. Majoritatea ori vânează nota (stupid, fiindcă ceva opțional n-ar trebui să conteze la medie), ori nu au ce să facă cu copiii în ora aia.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Ionut, eu ti-am zis cum am procedat si da, din fericire mi-am creat aceasta bula in care pot sa traiesc asa cum vreau si cum imi place tocmai pentru ca urasc ideea de stapan.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

  • @ Ionuț
   Da se întâmplă.
   Copiii care nu vor sa participe la ora de religie merg obligatoriu în bibliotecă.
   Bibliotecara este prezenta în școală mai tot timpul. Dacă nu este, unul dintre profesorii care au ‘ fereastră’ in ora respectivă stă în bibliotecă.
   La clasele 1-4 ora de religie este ori la început ori la sfârșitul programului așa că îl pot lua mai repede sau îl pot aduce mai târziu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Miki,
   Dacă ai noroc. La noi nu este prima sau ultima oră. A fost mereu a doua sau a treia oră. Vorbesc de clasele 0-1-2.

   Şi pe undeva e logic.. dimineaţa învaţă clasele mici .. deci în orele de mijloc profesorul ăla ar însemna să aibă fereastre în fiecare zi … ceea ce nu prea cred.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 9. Pe vremea lu’ fi- miu religia nu era optionala, iar afterschool ptr delegarea pregatirii temelor nu exista.
  Asa ca cea mai traumatizanta tema a fost invatarea crezului pe la 9_10 ani. Io am sechele si acum, el nu-si aminteste nimic din crez, job done!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 5

 10. Religia vine la pachet cu nesiguranță și frică. Pregătește terenul pentru o desăvârșită manipulare 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 10

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 22 Thumb down 39

  • @Simona Schwab,
   Dar eu n-am zis nimic despre Dumnezeu, iar în articolul de azi nu despre Dzeu este vorba. Azi nu se discută despre credința fiecăruia, ci despre religie! Sesizezi diferența? E una mare 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 4

  • Simona,sunt curios, ești cumva penticostala?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • “…Dumnezeu te iubește și te așteaptă..” Cu alte cuvinte: “mori, bă!” Glumesc, stați liniștiți!😂😂
   Chestia scrisă de @Simona Schwab mai sus e cea mai liniștitoare și mai calmantă chestie citită pe ziua de azi.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 15

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 12

  • Ai auzit @Ionuț?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Marius, sunt crestin ortodoxa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 16

  • Deci moooooor. Bă, opriți-vă că am de muncă. Ahahahahahaaaaaa. S-a creat o scară. În cer. Ahahahahahaaaaaaaaaaa. Nu mai pooooooot.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 9

  • @Simona Schwab,
   Unde am zis eu de iad? Nicăieri. Pentru că nu cred în niciun iad, decât în cel de-aici, de pe pământ 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

  • BoSs e rulantă scara ?

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 6

  • @HabaRnaM,

   E rulantă, dar trebuie să fie toate geamurile deschise să se facă curent

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 11. *Un preot explică la ora de religie:
  – Dumnezeu l-a creat pe Adam și cu o coastă din Adam a creat-o pe Eva.
  – Părinte, îl întrerupe un elev, tata spune că ne tragem din maimuțe.
  – Ascultă, zise preotul plictisit, cazul familiei tale nu mă interesează. Eu vorbesc în general.*

  Comentariu beton! Thumb up 65 Thumb down 3

  • @Faianțare,
   Vezi cum începi tu scandalul de luni dimineața? 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Faiantaru’,

   Darwin trebuia să se limiteze la teoria evoluţionismului şi să lase presupunerile filozofice şi sociologice deoparte. Nu poţi fi perfect în toate. Chiar dacă eşti deştept. Vorbesc despre savant, desigur.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • Uite-mă pe mine la coadă la cabinetul de donare, căutând metode să îmi calmez pulsul, citind inepțiile faianțarului. Păi nu sunt eu norocoasă?! Să te mânce gaia, teroristule!!

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 5

  • Să te mănânce gaia ? Wtf … măi, voi nu știți că Faianțaru’ e o bomboană de bărbat? Cine nu-l înghite … să-l sugă 🤪
   Apropo Faianțare, tu tot din “female … ceva” ai ieșit așa dăștept,nu ? Explică-mi rogu-te că io-s mai prost o țâră🤪
   Gg Vera … donezi sânge să pleci la Untold ? 😋
   Eu nu mai pot că am colesterolu’ mare 🤪

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 16

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 14

  • Ah well, nu am putut dona sânge. Când a întrebat doc la consultație de calciu/magneziu, i-am zis că am cârcei destul de des.
   Neeeeext!
   Cică să îmi reglez Ca+Mg și să revin după un an.
   Imagine my face now… :/ 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Faianțare,
   Peste filozofia lui Darwin au venit alții cu studii mai aprofundate și au demonstrat (științific) contrariul 🙂

   http://s9.ro/gew (Iflscience)

   http://s9.ro/gey (Forbes)

   Dacă e să ne luptăm în link-uri, e plin internetul de informații. Depinde însă de ceea ce cauți și ce vrei să afli. Hai că ne-am alfabetizat și noi, femeile. Nu mai credem de-a gata ce spune alde Faianțaru’ 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 14 Thumb down 26

  • @Simona Schwab – Confunzi ipoteza cu teoria. Sau şi teoria gravitaţiei e “doar o teorie”?

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 8

 12. Dacă nu sunt deja îndoctrinaţi de acasă cu religie, am observat că nu se prinde de ei în şcoală. Şi devine ‘doar ora la care repet pentru materia următoare, chicotesc cu colega sau mai arunc un ochi pe telefon’. Datorită legitimităţii fragile a orei de religie (e obligatorie dar e nevoie în prealabil de semnătura părinţilor…) în general profesorii sunt destul de toleranţi.
  Am auzit în curtea liceului: ‘aleg religia pentru că media 10 de la ea îmi mai urcă media generală’.
  Cât despre copiii din clasele 0-4… m-a întrebat fiecare dintre copiii mei, la vremea respectivă, câte o chestie din biblie, auzită la oră… le-am spus că este o poveste creată de oameni, pe vremea când nu îşi puteau explica fenomenele naturii sau alte lucruri fireşti de zi cu zi; şi că, până au apărut fizicieni, chimişti, biologi, astrologi deştepţi şi au explicat unu câte unul acele fenomene, oamenii şi-au învelit teama cu poveştile din acea carte.
  Prin urmare, pentru ele e vorba despre ritualuri vechi. Unele păstrate şi astăzi.
  Celei mici îi place, evident, Crăciunul (despre care s-a lămurit mai de mult – ‘a, e un eveniment religios…’) iar cea mare este, evident, de mult revoltată de coasta aia a lui Adam. Şi încă nu a aflat despre cruciadele şi ordinele militare religioase.
  Cea mică şi-a văzut filmul de la botez la un moment dat şi mă trezesc că mă întreabă de curând: ‘de ce mi-ai făcut botez… nu vezi ce tare plâng? nu-mi plăcea.’.

  Eu am mers cu bunica la biserică toate verile din vacanţe. Dar nu s-a prins de mine evlavia. Teoretic nu ai cum dacă pui faţă în faţă ştiinţa cu basmele.

  Pentru mine faptul că se ‘predă’ religia în şcoli nu mi se pare deloc atât de grav precum este lipsa educaţiei sexuale din şcoli. Deşi am o rezervă – nu cred că avem destui oameni pregătiţi să facă asta în aşa fel încât toate scolie să beneficieze de o de metodologie şi o predare adecvată.

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 5

  • De ce i-ai mințit pe copii?!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • Exact la asta m-am gândit și eu cât am citit textul: latura spre care vor tinde copiii bombardați de informații contradictorii la școală (religie vs ștință) depinde de educația primită acasă în toți anii anteriori.
   Din proprie experiență zic 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • L.E. Scuze, am mâncat un „i” în „știință”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 13 Thumb down 34

  • @Simona Schwab, educația sexuală nu înseamnă educație pentru sex. Se poate face în trepte, funcție de vârsta copiilor și ar trebui să vizeze noțiuni despre propriul corp, reproducere, metode de prevenire a unor boli cu transmitere sexuală.
   Solandi a punctat foarte bine faptul că, mai mult ca sigur, în acest moment nu cred că există oameni suficient de pregătiți să predea aceste lucruri, să o facă în mod firesc și natural așa încât informația să rămână fix la acest nivel.
   Faptul că pledezi pentru lipsa educației sexuale în școli, are mai mult ca sigur un fundament solid în familia ta. Dar nu uita că situațiile sunt diverse și din păcate avem fetițe care devin mame la vârste extrem de crude. Măcar pentru ele ar trebui să îți regândești o idee poziționarea față de legea inocenței. Pentru că nu este vorba doar de copilul tău sau al meu. Este vorba despre copiii noștri. Toți sunt ai noștri. Și este moral să o facem dacă nu are cine.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 6

  • @Simona Schwab,

   Nici nu contează că tu eşti ortodoxă sau de altă religie.

   Cruciadele au însemnat războaie în numele bisericii. Războaie religioase de cucerire, nu de eliberare (eliberarea a fost doar pretextul). Războaie în care au murit sute de mii de oameni nevinovaţi (printre ei şi ortodocşi care s-au nimerit în drum şi a căror singură vină era aceea de a nu fi catolici).

   Hai să nu vorbim despre crimele săvârşite în numele religiilor, să nu vorbim de inchiziţie şi de alte atrocităţi înfăptuite din simplul motiv că unele idei nu-şi aveau loc în cărţile sfinte. Se estimează că 10 milioane de oameni au murit de-a lungul timpului în urma acestor acţiuni.

   Cât despre educaţie sexuală în şcoli – văd că a explicat foarte bine @Mona mai jos, nu are rost să mă repet. Aş spune acelaşi lucru.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 26

  • Io-s tare curios cum ai ajuns tu pe blogul meu?

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 3

  • @Simona Schwab,

   Exact cum spuneam, fiecare religie se bate în piept că ea e cea veritabilă. Din aroganța asta iau naștere războaiele religioase.

   Nu te obosi să îmi mai răspunzi, te asigur că nu ai nimic interesant să îmi comunici. Pierdem amandoua inutil timpul.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

  • @Mihai,
   Dumnezeu i-a arătat calea. I-a sugerat (printr-un link) că aici ar fi cam mulți păcătoși și e de muncă pe brânci… Sau în genunchi? Că nu știu ritualurile 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 3

  • @Laura, io am avut inspirația (poate chiar divină) să intru pe blogul ei. Priceless! Abia aștept să termin munca, să mă duc acasă și să mă delectez în voie.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 13. Unii se duc la biserică, alții nu. Că sunt credincioși sau nu, nu ar trebui să fie problema mea sau a altcuiva.
  Școala însă ar trebui să educe oameni. Oameni pe care îi formează în primul rând părinții, din omuleții aceia mititei pe care i-a adus barza! sâc. Amprenta evoluției propriului copil este răspunderea ta, a părintelui, apoi a educatorului.
  Educator care trebuie să îndemne în primul rând la toleranță.
  Religia ar putea fi un opțional în programă. Dar mai bine să ne complicăm. Și mai bine ar fi să știți că se dau chestionare, elevii își aleg un opțional (pe hârtie) apoi conducerea școlii stabilește care este opționalul la clasa x, pe criterii de completare a orelor profesorului y, că altfel y nu are catedră întreagă. Deci nimic din ce vrea omulețul.
  Am mai auzit de grupe de preșcolari care sunt programați și duși la diverse ritualuri bisericești.
  Și evident, dacă plouă și sunt inundații, nu suntem noi de vină. Nicidecum. Așa că măcar pentru a avea pe cine da vina, e bine să știm de toate.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Mona,fii-mea,clasa a 9,profil pedagogic,acum ceva timp.Sedința cu parintii ,responsabil je,soția era plecată.Diriginta:avem de ales între doua opționale,franceză sau informatica,calculatoare,ceva de genul.90% din părinți :informatica.Diriginta:stiți,profesorul de franceza nu are suficiente ore,haideți să-l ajutam…și ghici care a fost alegerea…
   Pe la terminarea clasei a 9,intervine chestia cu semnătura parintelui daca vrei sa faca religie.Cine pica de fazan să meargă la sedința?Și merg,ne dă niste cereri sa le semnăm.Eu: n-am nevoie.Păi de ce? Pentru ca nu fac cerere să facă religie.Liniște mormântală.titulatura liceului este,,teologic-ortodox ,,:)))Rezultatul?Eu și inca un părinte n-am vrut să facem cereri.Copiii au făcut în continuare religie,nici n-au bagat în seamă.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 14. Bă,io’s creștin,creștin universal dar am o mare portie de dezgust fata de Daniela Șmenara & ciracii.Oricum ală mare anu’ trecut, m-a băgat pe teava la ala de religie când a fost întrebat ce părere au părinții despre sfânta colectoare ortodoxă.Mami,ok si tati că sunteți niste javre nesătule.La asta se adaugă si rafalele de înjurături stramosesti oferite generos diverselor reprezentate Apor care,nu stiu de ce plm,veneau pe la sedinte.Au votat părinții cucernici să vină sotia si nu un posedat ca mine care propune studierea unei istorii a religiilor.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

 15. Cred ca am mai povestit aici ca am fost atee pana la 33 de ani. Atat de atee incat insusi preotul- catolic- a refuzat sa ma cunune cu primul ex. Eram complet atee. 🙂
  Iar credinta a venit cu timpul, cu timpul si cu suferinta, cu intrebarile si cu mirarile. Fac diferenta intre credinta si religie iar bisericile sunt uneori si ele mult altceva- institutie, dogma, job, interese etc.
  On topic: nu cred in rostul orelor de religie . Fiecare om are calea lui catre Dumnezeu si relatia lui personala. Ateismul este si el relatie personala. Nu s-a mai vazut copil care sa nu aiba relatie cu tatal? Oho…
  Pe de alta parte ma intreb totusi : dar ce rost au orele de fizica, de chimie, de biologie, de mate si altele? La ce ajuta omul? Zi buna tuturor deci si mie!

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 14

  • @GMT,
   Io cred că știința ajută și ea un pic, acolo… Fără ea, ai fi ajuns în Italia pe jos. Și probabil că ai fi pe drum și acum 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 6

  • @Laura,

   @GMT cred că se referea la faptul că omul trebuie să ştie din toate câte puţin. Şi să aleagă singur ce anume vrea să ştie ‘mult’. 🙂

   Din perspectiva asta cred că religia ar fi fost ok dacă ar fi existat în programa unui singur an de studiu: la liceu, de exemplu, sau în clasa a 8-a. Cu scop informativ nu ‘de formare’.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • Laura, de stiinta beneficiaza si cei ce habar nu au de ea, cei ce nici macar nu stiu sa scrie si sa citeasca! Crezi ca in avioanele catre Italia urca doar cei cu studii? 🙂 Intrebam asa …in general…despre cat ajuta in viata orele de mate, de fizica etc. Din toate lectiile si temele mele din cei n ani de studii nu stiu daca am folosit 5% din informatii. Cunosc foarte, foarte multi oameni – italieni – cu putini ani de scoala ( aproape semianalfabeti chiar) dar frumosi, cu vieti reusite, bogati, civilizati, cu copii realizati. Nu inveti dar stii, inveti si nu stii…asta era ideea.

   Solandi, da, ai prins ideea! 🙂 Mai degraba in scoli bine ar fi sa fie ajutat copilul- viitorul adult deci- sa-si gaseasca drumul, sa inteleaga adica ce vrea cu adevarat sa stie, sa invete, sa faca. Eu si voi de aici mult am invatat , mult am uitat, mult nu folosim. Si cui foloseste sa nu folosim? Religia e gingasa ca obiect de studiu, trebuie delicatete. Informare si nu formare. Nimeni nu poate invata pe cineva sa creada, fiecare trebuie sa descopere singur cine e, de unde vine , de ce…

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 16. Mi se părea important să se predea la ora de religie istoria religiilor. Pentru că ora de religie e doar o îndoctrinare am ales să nu o las fii-mea la vremea respectivă să facă ora aia de religie.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • Anouk, nu este indoctrinare, ca nu foloseste nimanui… Este stanca de care se va agata copilul tau cand viata il va pune la pamant si tu nu vei fi acolo sau nu vei putea face nimic. Dumnezeu va fi singura speranta cand copilul, ajuns adult, va fi inconjurat de oameni gata sa-l sfasie. Omul nu este doar carne. Are si suflet, iar sufletul e vesnic. Exista un razboi spiritual intre fortele binelui si ale raului. De rau nu te scapa decat Dumnezeu. Nici eu nu intelegeam prea mult pana cand am ajuns intr-un punct in viata cand durerea ma facea sa cred ca moartea este singura solutie. Deja planuiam si cum sa o fac. Apoi, intr-o noapte, mi-a aparut Domnul Iisus in vis si, prin lucrurile pe care mi le-a spus, mi-a dat speranta care imi lipsea si m-a scapat de ceva care m-ar fi trimis direct in iad. Pe atunci nu stiam lucrurile astea, imi pare rau ca nu am avut pe nimeni sa ma invete, insa acel vis mi-a marcat viata profund. Sunt in viata datorita Lui. Vreau sa-mi traiesc viata ca o marturie pentru dragostea lui Dumnezeu pentru mine, ca si pentru fiecare dintre voi. Credeti in El pentru ca El exista, nu e doar “religie”… Viata mea s-a schimbat si am avut parte de multe alte minuni, asa ca iata cei doi centi ai mei…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 18

 17. Dacă doar în clasa a 9-a aude copilul tău despre evoluție și creație… Ai cam dat cu palma în kkt. Și tu și urmașii urmașilor.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Da, da … și pe bebe îl aduce barza aia 🤪
   Ora de religie e doar un antrenament ca oricare altul. La câte kkturi aud și văd copiii în ziua de azi crezi că mai contează unul în plus ?
   Dacă îl prinzi pe Trinitas Tv în loc de Cartoon Network or ceva porno e motiv de îngrijorare 🤪

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

 18. Cam greu de citit pe mobil, se vede in modul desktop.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Ashu, dă și tu un clear cache.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 19. E un topic sensibil. Eu sunt protestant, mai specific, sunt calvinist ca sa nu se inteleaga altceva, desi nu imi fac probleme cu grupul de aici, insa pentru acuratete ca sa nu intram in alte dezbateri. La noi in religie la minunanta varsta de 14 ani trebuie sa confirmi, pentru asta mergi cca 6 luni la biserica la ore de catehism (kateora). Bun.Mie mi-a placut tare mult si stiti de ce, pt ca preotul respectiv a vorbit si de big bang, Darwin, a vorbit si de coasta rupta a vorbit si de maimuta, era de acord cu tine daca nu erai tu de acord cu el si respecta asta si spunea ca e foarte bine. De altfel ce imi place la religia asta este exact chestia asta, Calvin, atunci cand a facut-o, a spus ca biblia e pentru toti si toti au dreptul sa o citeasca si sa inteleaga ce vor de acolo si nu trebuie sa vina un destept sa le explice ce este scris acolo de parca ar fi retarzi. A spus ca e okay sa intelegi ce vrei si cum vrei. In schimb avem doi poli catolicismul si ortodoximul care sunt foarte radicali, unul te exclude daca ai sot sau sotie de alta religie, de parca Dumnezeu asta a spus si nu sa iti iubesti aproapele daca e alt cult, iar dincolo refuza sa te cununce daca nu treci sau si mai tare nu tiparestri crezul si-l semnezi. Acum doua povesti reale. In viata asta am avut sansa sa fiu nasul unui cuplu un danez si o neaosa romanca din Botosani. Iubire mare, mare de tot. Ea in tinerete a facut parte din tineretul ordodox sau cum se numeste organizatia. Pana la intalnirea divina intre cei doi nu exista altceva decat ordotoxism, el indragostit pana la calcaie si dincolo a spus ca face orice. Familia lui vine in tara sa cunoasca familia ei. Mare iubire intre popoare. Inchiriaza un microbus sa viziteze frumoasele meleaguri. Pe la Bacau paf…mare drama. Accident moare tatal fetei, mama baiatului, ei accidentati etc. Ea nu intelege ce s-a intamplat si merge la duhovnic si ii spune, la care idiotul, ca nu pot sa ii spun altfel, le spune ca e semn de la Dumnezeu ca nu trebuie sa isi faca familie, e o pedeapsa. A doua poveste, cei doi trec peste asta eu in calitate de nas, vor nunta la Snagov. Mergem la biserica din sat. Preotul dragut ii spunem ce intentionam, toate bune si frumoase pana ii spunem ca stiti, avem o problema, nasul si finul sunt din vecini. In acel moment se vede cum se schimba starea preotului, culoarea fetei aveai impresia ca face stop cardiac si cade. Rapid se mobiizeaza si spune, vai sa vedem ce putem face. Incercam sa ii explicam ca stiti deja nasii sunt casatoriti si sunt de religii diferite si nu a fost o problema. El nu si nu. Nu se poate. Apoi brusc il loveste, cerem dispensa de la biserica pana atunci finutul meu si eu sa invatam crezul. Incercam sa ii explicam ca sunt slabe sanse un danez sa invete repede aceasta limba astfel incat sa fie coerent. Da, da spune el. Atunci vine solutia miraculoasa scoateti la imprimanta crezul si semnati-l. Cam la asta se rezuma religia. Nu vreau sa supar pe nimeni, insa religia si credinta sunt niste chestiuni personale, faptul ca nu mergi la biserica sau slujbe nu te face mai putin credincios la fel cum nu te face mai pacatos. Ceea ce faci in fiecare zi te face insa mai bun si daca actionezi in spiritul ei cu atat mai bine.

  Comentariu beton! Thumb up 69 Thumb down 2

  • Asta cu semnarea crezului tiparit de catre un danez nu prea vorbitor de romana mi se pare noaptea mintii.
   In religia lui are asa ceva?
   Dispensa se acorda contra unei sume, nu?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Peter,corect.Ortodox,asta e.Sinucigasii sunt înmormântați făra slujbă pentru că e un păcat să-ți iei viața.Regula nu se aplică dacă ,,mergi” la patriarhie.În satul unde am copilărit slujba pentru mort se facea în curte.Acum se face în biserică.Cu condiția să platesți o taxă de aproape 1000 lei.Vorba unui cunoscut,de banii ăia duc mortul la oraș și-l țin la cea mai bună camera din hotel două nopți cu tot inclus.Prea a devenit afacere religia asta…

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Peter,

   de ce te surpinde asa mult ca un preot ti-a vorbit despre teoria big bang ? Un preot, Georges Lemaître, a si lansat-o.

   Nu, nu cel din dreapta cum te-ai grabi a crede, cel din mijloc.

   https://i0.wp.com/www.cism.ucl.ac.be/Images/c001-003.jpg

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Peter, gata te iubesc! Ai spus exact lucrurile pe care le gandesc si eu. Cred ca relatia cu Dumnezeu este personala si nu trebuie sa conving pe nimeni de existena sau tot ce presupune si nu trebuie sa ii iau eu apararea sau altele. Cred ca se descurca singur.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 20. Ce e cel mai misto:faptul ca cel putin 75% din cei care predau despre nenea Darwin ,cred cu tarie povestirile orei de religie!

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • Cei mai mari oameni de stiinta au devenit crestini sau au avut revelatia existentei lui Dumnezeu tocmai studiind fenomenele naturale.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 12

 21. Sunt de acord ca religia mai degraba religiile sa fie studiate in scoala dar cu alt scop.Pentru ca religia are o mare infuenta in majoritatea societatilor e bine ca elevii sa studieze religiile din perpectiva istorica.Adica sa afle povestea(ca doar sunt din carti alte dovezi nu avem) fiecarei religii, ce sustine ea, principalele fundamente, cum a evoluat si mai ales care sunt practicile actuale.As crede ca tine de cultura generala cum sa abordezi un musulman, un crestin, un protestant etc.Si mai ales sa inteleaga de ce diferentele religioase au o mare influenta asupra interactiunilor umane a se veda cazuri precum Irak,Palestina etc.Si cand te gandesti ca toate sunt doar niste concepte abstracte…Dar cred ca nu asta vor sa predea profesorii de religie, nu?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 4

 22. Fiecare e liber să aleagă ce, cum și în cine crede. La fel cum la școala faci o grămada de materii din domenii diferite și apoi alegi doar un domeniu în care vei profesa, așa-i și cu credința. Copiii sunt foarte inteligenți și (își) pun o grămada de întrebări. Vor alege mai târziu și acest domeniu. Nu-i nevoie sa-i îndoctrinăm noi.
  Eu nu le-am spus că se trag din maimuțe. Varianta asta nu o tolerez. În schimb le-am spus de Dumnezeu, îngeri, duhuri bune și rele.
  Nici noi nu am fost de acord cu impunerea predării religiei ortodoxe, dar nu am reușit să o iau , sa bântui prin oraș o oră cu 3 copii după mine, și de nevoie am lăsat-o. Nu a fost o tragedie. Are caiet de religie, desenează, profesoara e o persoana calda și bună.
  Cred ca intr-un film(“eye origin”) am văzut o chestie faină. Un tânăr savant ateu studia ochii diferitelor specii și voia el să demonstreze cumva că nu există nimic după moarte. Și vine prietena lui, în timp ce el se agita cu niște mormoloci fără ochi și îi servește pastila: indivizii ăștia nu văd, nu percep lumina, trăiesc bine mersi în lumea lor fără să își dea seama de existența ei. Dacă le-am spune că există ar râde de noi(asta-i de la mine :). Dar tu și cu mine știm că există. Și știm pt că vedem.
  Percepem și vedem lucrurile diferit. Sunt oameni care au trăit și au intrat în sfere la care noi nu am ajuns.
  Dacă crezi și nu există nimic după, nu ai pierdut nimic. Dar dacă nu crezi și există, ai pierdut totul.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 6

  • Lumea poate fi percepută și altfel decât prin văz, adică prin miros, kinestetic, auz, plus prin chemoreceptori și altele.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • De acord. Era vb de percepția și existența luminii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Mai demult,am citit un banc cu unul care e pe patul de moarte Si preotul la căpatâiul lui îl spovedește.Preotul spune:te lepezi de Satana?Nici un răspuns.Iar îl întreaba.iar nimic.De ce nu spui ca te lepezi de Satana?M-aș lepăda ,dar înca nu știu unde sunt repartizat,dacă mă lepăd și sunt repartizat la ea?
   Acum mai în glumă mai în serios ,dacă te spovedești pe patul de moarte si ești repartizat în Iad,ce rost mai are să vina preotul sa te spovedească?Te repartizează la un cazan cu temperatura mai mică?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 15

 23. Eu i-am lăsat pe ambii copii (și îi las în continuare) să participe la ora de religie și chiar este una dintre orele preferate ale ambilor. Nu știu cât de mult contează, dar cel care le predă este profesor de religie (nu preot) și este foarte îndrăgit și respectat atât de către elevi, cât și de către restul cadrelor didactice. Cel puțin până acum, nimic de draci, focurile iadului, pedepse și judecăți de apoi sau alte minunății, ci dimpotrivă, povești, pilde, chestii de bun simț pe care ni le repovestesc cu plăcere acasă.
  În schimb eu am o oareșce problemă cu faptul că mulți dintre părinții/învățătorii/profesorii de la școală insistă parcă mult prea mult pe academics/informație/note și cam puțin spre deloc pe spiritul de echipă, colegialitate, bună înțelegere, fair play, aplaudarea/recunoașterea performanței școlare a celor merituoși fără a-i umili pe copiii care au în mod vădit vocații sau abilități în zone pe care școala (mă refer la cea de stat) nu prea le dezvoltă. Noroc cu orele de religie și dirigenție (profesorul de religie este și dirigintele băiatului) că se mai abordează și aceste aspecte iar impactul pozitiv asupra relațiilor dintre copii mie mi se pare vizibil și demn de apreciat.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 1

  • @Anduța,
   păi totdeauna a fost important cum se predă, cum ajunge mesajul la copii.
   Orele de religie pot fi plăcute sau pot fi traumatizante.
   La fel și orele de chimie, de exemplu. Cunosc o puștoaică, acum este studentă la chimie. Când am întrebat-o cum, de ce, mi-a povestit cum a descoperit chimia în clasa a 7-a, ce profesoară faină a avut, cât de plăcute erau orele și cum a fascinat-o materia.
   Pe de altă parte, fii-miu a fost corijent la chimie în clasa 11-a. Cu traume s-a lăsat. Profesori care s-au perindat pe la clase, fără mare drag și talent, și care au indus frica în copii. Cum să îți explici altfel, faptul că din peste 20 de copii la clasă, mai mult de jumătate erau corijenți?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Mona, exact, mie una nu mi se pare un lucru rău că s-a introdus religia în școli, ci doar faptul că mulți dintre cei ce o predau nu o fac în maniera potrivită. Lucru care este valabil pentru multe alte materii.

   Scriu tot aici, ca să nu mă întind în prea multe locuri, legat de Darwin vs Dumnezeu tatăl eu pun bila albă pentru Dumnezeu. Pe la 6 ani, ori am avut vreo revelație divină, ori oi fi auzit sintagma ‘’suntem copiii lui Dumnezeu’’ și am luat-o ad literam, cert e că foarte des îi amenințam pe copiii care mă mai necăjeau cu ‘’vă spun lu’ Tata’’. Care Tata, la rugămintea mea, jap trăgea câte o ploaie când le era lumea mai dragă și-i fugărea pe la casele lor
   De-a lungul anilor relațiile cu El s-au mai răcit, pentru că, ocupat fiind prin alte părți probabil, mi-a trimis pe cap niște tutori cam nesuferiți ce îmi tot băgau sub nas niște bețe încrucișate să le pup sau aveau pretenția să le ascult vorbele înțelepte dintr-o poziție mai mult decât incomodă și cu o cârpă trecută peste cap. În fine, cum necum, ne-am regăsit în timp și am căzut la înțelegere să comunicăm pe viitor direct, nu prin interpuși. Și de atunci ne înțelegem de minune, deși uneori mi se pare că exagerează puțin și mă cam alintă, ceea ce nu e bine deloc.
   De exemplu, o parte dintre voi știți că mi-am exprimat la un moment dat dorința de a-mi fi șterse niște comentarii mai picate așa din lună, lucru care evident că nu s-a întâmplat și cu care m-am împăcat. Doar că la momentul în care s-a întâmplat faza cu webfactor, involuntar m-am uitat în sus și-am bufnit ’’Hai, nici chiar așa!’’ Sincer vă zic :-)))
   PS Pe mine lanțul acesta ”viață”-”moarte”-”ce-o fi după, dacă o mai fi ceva” mă interesează destul de mult. Din ce-am mai citit/auzit, se pare că foarte multă lume (inclusiv ateii), în fața morții iminente (mai ales atunci când au și timp să realizeze că se va întâmpla curând – de exemplu în cazul unei boli) brusc încep să creadă în Dumnezeu. Mă întreb de ce.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 8

 24. chestia asta e perfect reala. Fii-mea era la o scoala catolica, unde ora de religie nu era optionala, desi eu in ignoranta mea am cerut sa fie trecuta pe “alternative”: Evident popa-sef mi-a ras in nas ca, de, scoala catolica, religie deci prin definitie. Bun. Pe la 10 ani, cand incepusa sa faca notiuni de biologie si stiinta, a venit a mea nervoasa intr-o zi si zis ca aia de la scoala is nebuni. De ce, mama? o intreb. Zice: pai sa se puna de acord intre ei, ca unul ne zice ca d-zeu ne-a facut, profa de stiinte ne zice ca ne tragem din maimute! Si eu pe care sa cred acuma? :)))))))
  I-am zis sa creada pe aia care i se pare mai logica. A concluzionat ca teoria cu maimutele si Big-Bang-ul i se pare mai reala.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Mie-mi place si cred in teoria lui St Hawking, potrivit careia suntem toti facuti din praf de stele.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • A mea (7 jumate) m-a întrebat de ce nu se mai transformă maimuțele în oameni. Sau o fac dar nu le vedem noi?! :)))) a avut la grădi o colega cu părinți Darwin-iști.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 8

  • @LG – Şi ce i-ai răspuns?

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 12

  • @LG – Trecem peste faptul că iar încurci teoria cu ipoteza. Trecem și peste faptul că ipoteticii părinți darwiniști ar fi trebuit să știe mai bine și să nu spună așa o gogoriță. Dar totuși, care e adevărul?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 12

  • Punând întrebarea asta – de ce maimuţele nu se mai transformă ‘azi’ în oameni – se trec cu vederea cel puţin 2 aspecte importante:

   1. Timpul. De-a lungul celor aproximativ 30 milioane de ani Pământul, cu tot ce însumează el, a suferit ample transformări. Fauna a evoluat. Clima şi condiţiile de mediu la fel, s-au schimbat. Ca atare nu mai există nodul acela (rămas în trecut) care însuma toate ingredientele necesare apariţiei omului primitiv. Pentru simplul motiv că totul a mers pe calea propriei evoluţii şi schimbări.

   2. Maimuţa. Generic se foloseşte acest termen. Dar dacă ne gândim la un strămoş comun pentru maimuţe şi oameni sau la un anumit tip de maimuţă, din vechime, totul căpătă alt sens.

   Iar răspunsul ar trebui, ca atare, să ţină seama de ele.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

  • @LG – nu, nu va veni momentul îngrădirii din simplul motiv că vremurile biblice s-au dus iar știința nu proclamă un adevăr absolut. Umanismul nu e fanatic și te lasă să crezi ce vrei. Dacă îți pot da un sfat, acela e să înveți. Să înțelegi și ce spune știința și, mai ales, de ce o spune.
   Știu că biblia spune: “Nu dau voie femeii să înveţe sau să aibă autoritate asupra bărbatului, ci să stea în tăcere. Căci Adam a fost întocmit mai întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost înşelat, ci femeia a fost înşelată şi a căzut în neascultare.” (Timotei 2: 12-14) Ar fi cazul să n-o iei literalmente.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Nu, nu știința îngrădește, ci oamenii. Este foarte “Ok” și normal să te consideri pisică sau orice altceva decât ceea ce ești, dar devine o problemă națională felul in care îți educi copiii și faptul că tu crezi în Dumnezeu. Și nu am înțeles de ce faci referire la acele versete din Biblie.
   Atât.
   Nu mai comentez pe marginea acestui subiect.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • @Stefan, îmi sugerezi să învăț ce spune știința și sa o înțeleg, schimbându-mi credința? Nu sunt incultă, chestiile astea le-am învățat și la școala, știu cu ce se mănâncă. Dar, cum am mai zis( și nu e cazul să explic) eu cred pt ca așa simt.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 5

  • @LG – Deloc. Doar să înveți. Continuu. Școala nu-i suficientă cum nu-i suficientă nici o singură carte.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @solandi, exact asa i-am răspuns fie-mii la urmatoarea intrebare logică si anume ca de ce azi nu mai vedem maimuțe transformandu-se in oameni. 😁
   Apoi a inteles singura când a ajuns sa studieze treaba mai in adânc.
   Faza e că aud si adulți punând aceeasi intrebare, la modul serios, voind sa submineze cumva teoria evoluției.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • Nu am aprofundat pentru că nu am considerat că îmi folosește.
   Dar asta nu înseamnă că nu cunosc și alte variante. Iar de citit citesc mult, dar doar beletristica mă relaxează.

   Cu siguranță îmi voi încuraja copiii să studieze și varianta științifică și îi voi lăsa pe ei să aleagă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Cât despre citit, total de acord. Un mare creștin evreu (R. Wurmbrand) spunea că un om care citește doar Biblia sau cărți teologice e mai rău decât unul care nu citește deloc 😉

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

 25. Cred, cred pentru ca am trecut cu bine prin chestii la care pana si medicii au zis ca ei atat pot, nu mai au ce face si e just a matter of time. Ca il cheama Dumnezeu sau doar zeu, energie, aura, spirit sau e doar autosugestia si spiritul meu de supravietuire, cred ca uneori, undeva niste “others” aranjeaza lucrurile.
  Familia mea e amestecata de catolici, ortodocsi, protestanti, atei si adventisti 😊 nu a existat indoctrinare si nici directionare a preferintelor religioase.
  Ce se invata legat de religie, cel putin in scolile romanesti, mi se pare de ev mediu si creat pt indobitocire. Uite de aia se omoara unii si altii ca se bat cu pumnu-n piept al cui Dumnezeu are brandul mai mare. Sa nu uitam ca cele mai multe crime au fost facute in numele crestinismului. As vrea sa vad ora aia de religie care explica copiilor de ce Dumnezeu “a dat” porunca supusilor sai sa ucida copii, femei si barbati pt a ii scapa de erezie si credinta barbara?
  Cat despre popi si biserici..avea tataia o vorba 😂

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • @EGO, am văzut și eu într-o carte de religie pentru clasa a 4-a o povestioară cu un băiețel care n-a mâncat tot ce avea în farfurie la micul dejun și căruia i s-a explicat mai târziu, când a căzut din copac, că Dumnezeu l-a pedepsit pentru că nu și-a ascultat mama și n-a mâncat tot.
   Indiferent de ce cred eu, nu mi se pare ok să i se spună unui copil că Dumnezeu (care o fi el) îl pedepsește pentru că n-a mâncat tot!

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 19

 26. “Originea omului” de Richard Leakey, o carte extraordinară, scrisă într-o formă accesibilă marelui public. Recomand!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 27. Exact acelasi lucru l-am spus si eu la o sedinta cu parintii acum cativa ani si mi-au sarit in cap toate mamele “credincioase”. Cand am intrebat cu ce il ajuta in viata pe baiatul meu sa stie ordinea icoanelor de pe catapeteasma( vezi manualul de religie de clasa a 6-a), m-au facut pagana ignoranta!!😁

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 18

 28. daca ar fi stiut Darwin ca maimutele o sa aiba internet si o sa considere asta “lucrarea Domnului”

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • normal k o maimuta are in afara de fund rosu si un deget la fel…:)

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 29. Cât timp vor crede în deochi, și spun tatăl nostru, cât timp vor crede în horoscop, și se uită în gura lu’ neti sandu și altora asemenea ei, cât timp vor crede orice bazaconie care nu are un suport fizic sau teoretic bine pus la punct, acei fariesei vor domina educația.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 24

  • Gizăs fucking craist!

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

  • normal k o maimuta are in afara de fund rosu si un deget la fel…:)

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @simona de la “simon spune” am usturoiul de Varasti la gat si un ac de argint pentru transfuzii…..te astept

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 30. Dacă între ora de religie și aia de biologie bagă o pipă rapid în budă, am vaga impresie că i se cam rupe de unde a ieșit femeia.Mai repede își pune întrebări referitoare la cum să bage ceva ÎN ea..Numa ‘ zic.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • Paco, să te-audă Dumnezeu și să le șoptească bieților de ei răspunsurile corecte, că altfel ne trezim naibii că va crește rata adepților Darwinism-ului printre viitorii bărbați, care vor plictisi crâncen femeile cu superioritatea lor. După care se vor așeza cuminte la coadă la închiriat căței sau copii. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 31. Nu religia ca și materie de studiu e greșeală ci greșită e maniera în care este predata. …daca s ar studia în context istoric cred că i ar interesa ar fi o poveste frumoasa. …Dacă însă le spui ca vor ajunge în iad dacă nu merg la biserica și alte buruieni asemănătoare. ….ca în orice domeniu de activitate contează cine și cum face

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 32. Fetelor, aicea sunt ! 🙂

  Mmm, da’ ce relatie duplicitara avem cu adevarul ! Pana azi dimineata era “Vive le Darwin !”, dupa ce ati aflat c-a zis urat de voi, gata, e cah, “Le Darwin est mort”. 😀 😀 😀

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 11

  • Simona,

   uite parerea mea sincera !

   Religia are caracter doctrimar, sprijinindu-se pe dogme nechestionabile, la adapostul oricaror suspiciuni. Fara sa insemne cumva ca acesta s-ar schimba in functie de varsta individului si ca celei adulte i s-ar subintelege si o anumita maturitate emotionala, totusi, in umila-mi opinie, o minimala experienta de viata este necesara in abordarea ei. Nu vad binele in a pune povara ei, caci da, implica una, pe umerii unor copii. Ca atare trebuie sa te dezamagesc putin … din clasa a X-a si absolut facultativa ! Daca toti avem nevoie de un parinte spiritual nu inseamna neaparat ca invatamantul public trebuie sa-l si suplineasca (n.b. nici n-are cum daca ma intrebi). Sacrificati timpul adecvat sa-ti cresti copiii, sa-i faci oameni, iar daca iti vezi puterile depasite, atunci sacrificati si duminica dimineata ducandu-i la biserica. Posibilitati exista ! Fie ca esti religios si nu vezi moralitatea posibila in lipsa unei divinatati, fie ca nu, nu te despovara de responsabilitate, pasand-o altcuiva.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • @Faiantaru, ai si tu dreptate… Problema e ca, dupa atatia ani de asuprire a crestinilor de catre comunisti (preoti si credinciosi aruncati si ucisi in inchisori, biserici si manastiri desfiintate sau daramate, pedepsirea angajatilor sau elevilor daca se afla ca au fost la biserica etc.), a aparut o generatie de oameni cu credinta slabita prin frica promovata de acesti comunisti, deci niste oameni care nu mai stiu care e directia, care nu mai stiu la ce sa se raporteze. Nici pe mine nu m-au crescut parintii in biserica. Eu L-am cunoscut pe Dumnezeu in urma unui vis miraculos cu Iisus si care m-a salvat de sinucidere. De atunci, am “crescut” pentru ca am vrut sa aflu cine este acest Dumnezeu Care, desi este atat de mare, totusi stia de problemele mele si i-a pasat de mine, un om marunt, suficient de mult incat sa imi arate ca are alte planuri cu mine si ca exista speranta! Daca tu ii ceri din tot sufletul sa ti se reveleze, sunt sigura ca o va face pentru sinceritatea ta. Aceasta este si problema acestor copii de care vorbim, copiii nostri: sunt indoctrinati cu teoria lui Darwin, dar nu e voie sa li se predea si varianta creatiei divine… Sunt atacati prin emisiuni Tv, jocuri video si chiar desene animate cu tot felul de lucruri imorale, violenta, magie, egoism etc, dar e o problema daca sunt invatati, 1% din timpul total petrecut in toate aceste medii, cum ca e rau sa alegi calea imorala in viata, desi pare cea mai simpla. Nu are niciun sens! Va fi din ce in ce mai rau in lume din acest punct de vedere. Daca nu li se arata si varianta asta de cand sunt mici, asa cum li se arata toate celelalte, slabe sanse sa ii mai explice cineva ce si cum cand va fi adult… Copacul trebuie ajutat sa creasca drept cand e mic si fraged, ca atunci cand deja e batran si dur nu mai are nimeni ce face cu el daca a crescut stramb. Doar se taie si se arunca in foc… De ce sa le luam copiilor dreptul sa afle si despre Dumnezeu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 9

  • Simona,

   de raportat se raporteaza realitatii consumeriste inconjuratoare. Un numitor comun care-i uneste mai ales in mediul online, caci ii dezbina puternic in viata de zi cu zi. In rezultat, niste indivizi de o superficialitate evidenta, de un egoism acerb, de o intolerenta si mai si (desi siesi isi ingaduie totul !), cu un continut de imprumut, fara nimic asimilat personal, care se agata in permanenta ca inecatul de pai de cate vreun curent social ajuns critic, tot timpul sunt anti-ceva, pro-ceva mai niciodata. O tot dau cu stiinta, cu performantele ei exceptionale de azi, cum o dau si cu Simona Halep, de parca una i-ar face pe ei cu ceva mai dastepti, iar cealalta ceva mai campioni. N-am nici un chef sa discut de asta.

   Dar … dar la fel este si BOR. Atat in credinta, cat si in preocupari, total lipsita de spiritualitate, ba chiar adulatoare a opulentei materiale. Si daca s-a ajuns aici, atunci pentru ca nu s-a preocupat de nimic altceva, de decenii se asteapta de la credinciosi la ceea ce este de asteptat de ea, sa lupte ei, ea doar sa traga foloasele de pe margine. Sa n-ai incredere in ea ! Singura diferenta dintre ea si cei de mai sus este ca ea mai si impostureaza.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 33. Perversu’ de oltean,după postări terne,ce s-a gândit el,hai să arunc ceva de religie.Se caftesc astia între ei până sar butoanele de la tastatură si scrinu’ de la smart.Ăia care cred,au motivele lor să creadă,ăia care nu cred au si ei motivele lor sa nu o faca.Lumea este destul de mare si viata scurta ca fiecare să se rostogoleasca pe drumu’ lui,fără să deranjeze prea mult.Discuțiile astea eterne între religiosi si atei sunt o viguroasa la.ba in cerc.Credința nu ar trebui să excluda știința.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 3

  • Edelweiss, foarte de acord cu tine, credința nu ar trebui să excludă știința. Dar și la.ba are beneficiile, farmecul și scopul ei.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Nici nu o exclude. Culmea e ca stiinta nu face decat sa descopere foarte lent adevaruri care sunt scrise in Biblie de mii de ani.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 12

  • Simona Schwab,cu toată decenta de care sunt în stare,MĂ SLĂBEȘTI ÎN PWLA MEA,ai cotropit tot blogu’ asta ca țiganii occidentu’ în nouăzeci.M-am noroit pe câmp,vreau să citesc si eu ceva relaxant,să văd dacă vreo doamnă drăguță îl scopeste pe nea Faianțaru’,o dudă de la Paco,de la careva si tot ce aud este sunetul riglei peste dejte si imnul ineptilor din CPF,fariseii pwlii mele.Uite in semn de apreciere fata de BOR si CPF,mă duc să fac o la.ba in liziera de salcâmi.

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 6

  • @Edelweiss comentariul ăsta al tău a fost aproape la fel de bun ca big_O ăla de mi l-am dat mai devreme! Mulțumesc! Mai racorită de atât nu pot fi! 😍 💪🏻

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 5

  • @Edelweiss, cred ca ai avut niste traume serioase in viata daca ti se pare mai relaxant sa injuri decat sa accepti ca Dumnezeu te iubeste… Tocmai m-am rugat pentru tine, sunt convinsa ca iti vei gasi linistea si bucuria si ca viata ta se va schimba in bine! 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 10

  • Ahahahahaaaaa. Am vrut să scriu c-am râs cu muci, dar aș fi mințit. Adevărul e că m-am căcat pe mine de râs. Ahahahahahaaaaaaaaaaaaaa. @Edelweiss, păcătosuleee!

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 4

  • Dragilor,
   Am belit-o! Ce naiba ne facem dacă @Edelweiss își găsește liniștea? 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • Simplu … aprindem o lumânare BOR pe tortul lui dă 100 ani 😋

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @edelweiss, hahahaaaaaaaaaaaaahahahaaaaaaaaaa.
   Bă, dacă de mâine vii cu floricele pe aici eu mă duc dracu’. Hahahaaaaaaahaaaaa

   @Simona, zi-i ceva și de labă! Poate scapă de meteahna asta.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • @edelweiss: dar ce ai cu bietii salcami? :))
   @simona: indoctrinarea e fix aia in care te afli tu acum! Te contrazici un pic..zici ca Dumnezeu isi iubeste copiii dar Sodoma si Gomora au fost sterse de pe fata pamantului cf bibliei. Un parinte isi iubeste copiii asa cum sunt ei. Ori bibila minte, ori Dumnezeu nu isi iubeste copiii. Cat despre religie si popi, hai zi cine l-a rastignit pe lisus! Una e sa iti creezi un sistem de credinte pliat pe nevoile tale si alta este sa cred ca daca fac sex in post voi arde in iad. Prin ce scrii imi aduci aminte de profa de religie dintr-a 10 care a spus ca baietii care se masturbeaza irosesc aurul universului – noapte mintii gen.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 34. Maimutele se transforma in oameni? Pai asta e cea mai optimista teorie auzita vredata.
  Cat mai avem de asteptat?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

 35. O istorie adevarata

  Intr-o tara zguduita de razboaie interetnice, la o conferinta a unor oameni de stiinta, adica atei, se aude sirena ce anunta ca e timpul ca cei de la conferinta sa se refugieze in adapost. Ajunsi in adapost, incep toti sa se roage! Cui oare? In nici un caz lui darwin.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 12

 36. Şi dacă nu inveţi ceva religie de mic s-ar putea să ai probleme mai târziu :

  Studentă sustine examenul la Economie. Subiectul: teoria economica a lui Adam Smith. Profesorul, in varstă, observă că studenta nu are idee despre teoria economica si dorind, totusi, s-o promoveze o intreba:
  – Dar care este prenumele lui Smith?
  Fata se iuta in sala, poate vre-un coleg ii va sopti, dar inzadar.
  – Hai amintiti-va, este atat de simplu!
  Fără rezultat. Profului i se face milă de studentă si parinteste o intreaba:
  – Atunci, spune-mi: cum il chema pe primul bărbat?
  Fata roşind si evident ruşinată, raspunde:
  – Petrică

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

 37. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 14 Thumb down 20

  • Ce frumos ai spus, Ariana! Ai surprins exact esenta dragostei lui Dumnezeu fata de om, pentru ca El ne-a iubit mai intai si suntem bucatica din El !!!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 13

  • @Ariana & Simona Schwab – nu vă luați voi de mînă și mereți pe plaiuri mai vesele, fără atei rautacioși? Nu acolo de unde a dispărut durerea și întristarea, că nu vreau să fiu lugubru.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 38. Jesus, a ieșit circu’ dracului aici azi. Nu pot decât să mă felicit că am ales să zic pas la blog azi.
  Forța fie cu voi! 😉

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 5

  • Subscriu!
   Comentez și eu ceva și, când mă întorc, să leșin și mai multe nu!
   Zici că sunt pe blogu’ lu’ Cearceaf Alb de la patriarhie (dacă o avea așa ceva). Atât iubire declarată pentru personaje imaginare n-am mai văzut de la Frozen încoace. 😂😂
   Fugi, că-mi vine să vomit! Ne vedem mâine că io aci nu mai intru azi. Mi-e frică.😈😈😈

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 10

  • Mai treci pe la biserica, Ionut! Te vindeca de frica… hahahahahah hahahahaha hahahaha
   Mă leshi 🤪🤪
   Corect e … întoarce fața ta și gândul tău către Dumnezeu. 😎
   Sâmbătă am dus cu mașina un preot pe care îl știu de câțiva ani. Are aproximativ 60 ani, fost misionar în țările nordice, etc. Un adevărat patriot ce a recunoscut că în tagma lui sunt mulți slujitori ai lui Dumnezeu, dar și mai mulți ai banului.
   Simona dragă ai realizat totuși că aceasta este casa lui M.V. și ești musafiră-n ea ?
   Ce zice Dumnezeu despre asta și comportamentul tău ? Dar religia ? Dar popa ? Dar preotul? Dar călugărul? Dar ascetul? Dar părintele ? Dar măicuța ? Dar duhovnicul ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Daca imi permite Mihaela, iti raspund si eu cu : daca nu ar fi fost voia lui Dumnezeu, tu nu faceai nimic din ce faci acum… El te-a pus la locul potrivit la timpul potrivit. Si tot El le-a dat zile si oamenilor acelora. Daca voia El sa puna punct unei vieti, puteai tu sa dai deoparte cate fiare voiai…tot degeaba. Tu esti doar o unealta in mana Lui. De ce nu accepti sa lucrezi pentru El decat impotriva Lui???

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • @Habarnam,

   Nu cred ca il deranjeaza pe M.V. musafirii. Am fost politicoasa si am vorbit civilizat in casa omului. Daca ar fi dorit doar sa-si auda ecoul propriilor pareri, banuiesc ca si-ar fi trecut blogul pe privat si l-ar fi vizitat doar vreo 3 prieteni care aveau parola. Nu cred ca exista vreo interdictie din partea bisericii… de ce-ar fi? Iisus a venit pentru cei bolnavi, nu pentru cei sanatosi, iar eu sunt doar un urmas al sau. Si El a intrat in casele vamesilor, si-a lasat picioarele sa fie unse cu mir de catre prostituate etc, si la fel ziceau fariseii din vremea lui: iata prietenul vamesilor si a desfranatelor! Fiindca ei nu intelegeau nimic, se considerau mult deasupra tuturor, desi ei erau cei mai cruzi la suflet… Vamesii si pacatoasele si-au gasit mantuirea, dar fatarnicii nu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

 39. @Simona Schwab

  Multumesc, Simona. Tu spui si mai frumos decat mine. E minunat sa descoperi oameni ce cred in Dumnezeu frumos si adevarat.
  Si mai minunat e ca El exista indiferent de credinta sau necredinta noastra.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

  • @Ariana,
   Ai sărit niște rânduri. Pentru @Simona Schwab nu există ”indiferent de credință”. Ori ortodoxie, ori nimic 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Oricum sunt sigur că sunteți binevenite 🤪
   Îmi permit totuși să vă rog frumos : mai încet cu pianul pă scări 🤪
   Îi deranjați covoarele dă pă marmura blogului domnului blogăr 😉

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Laura G.

   Eu am inteles altceva, Laura, din spusele Simonei! Poate pentru ca gandim la fel, simtim la fel. Fara suparare, eu sunt cu Simona. Adica alaturi de ea, ma recunosc in ce spune. Prin asta nu vreau sa spun ca am ceva impotriva celor care nu-s cu noi..

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @HabaRnaM

   Pai la cate covoare am deranjat pana acum, ce mai conteaza unul in plus? :)) Sincer nu prea-mi pare rau ca nu cant meoldia pe care vrea sa o asculte toata lumea!

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • Sincer … eu sunt cu Dumnezeu în suflet și nu mă regăsesc total în ce zice Simona 😋 tocmai că îl propăvaduiește atâta am îndoieli. Dumnezeu se simte, nu se spune, nu se strigă.
   N’fine … cum o vrea Domnul 🤪
   Nu uitați de doamna … aia cu coasa 🤪 ne așteaptă pe toți la întâlnire 😊
   Q : Dacă muriți mâine sunteți împăcați?

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • HabaRnaM

   Sunt interzisa de d-l bloggar, nu-ti mai pot raspunde !

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 12

 40. @Simona Schwab și @Ariana, am și eu o curiozitate care mă macină: cum naiba v-ați rătăcit pe-aici?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 4

  • Eu am mai fost de multe ori pe la tine pe aici, sunt convinsa ca o sa mai descoperi cate un comentariu ratacit de la mine mai demult… Singura diferenta este ca acum am avut ce comenta, ca, daca nu cunosc, nu ma amestec in alte treburi…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Mihai – și-a mai găsit o adeptă pebtru blogul ei. Forța fie cu ele și fie ca Monstrul Zburător de Spaghete să aibă milă de rătăcirile chifteluțelor lor. Închin!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 41. @ Mihai Vasilescu

  Habar n-am! De obicei, ratacesc printre stele!

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • De ce te ascunzi și dai un răspuns evaziv ?
   Zi cu subiect și predicat ADEVĂRUL!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @HabaRnaM

   Habar n-am :)) de ce-s asa? Pentru ca-mi place jocul de-a v-ati ascunselea si ..evaziunea? Bineantels ca nu aia fiscala! :))

   Spune-mi tu ADEVARUL sau macar cateva adevaruri, mai mici! :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Tot despre credinta, mie imi place Cedry2k

   Moment de reculegere
   Pentru toti cei ce au trecut la Domnul via PCR
   Cinsteste memoria Sfintilor Inchisorilor
   Suferinta si curajul Marturisitorilor
   Exact ca Brancoveanu si-au aparat neamu’
   Capitanu’ Codreanu, Bordeianu, George Manu
   Traian Trifan, Oprisan, Ogoranu
   Parintii Sofian si Adrian Fageteanu
   Luptand pentru oameni, nu idei
   Iertandu-si si calaii, si asta ne spune multe despre ei
   Iar cei ce-au supravietuit se simt vinovati c-au trait
   Desi ii simt inca vii pe frati
   Oameni minunati, romani mari, adevarati
   Pentru care credinta-i definitorie
   https://Versuri.ro/w/0247
   N-a fost o victorie iluzorie, da’ tu n-ai memorie
   Si crezi o istorie falsa, contradictorie
   Gafencu, Naidim, Ianolide, Maxim
   Parintii Calciu, Papacioc si Iscu Gherasim
   Parintii Lacatusu si Daniil de la Rarau
   Si atatia alti oameni puternici pentru care
   Nu necuviintele si palmele
   Ci neputintele si patimile-s dramele
   Iar lacrimile-s armele si cand
   Unii se vedeau sfetnici si sfesnice
   Sfiintii plecau smeriti spre cele vesnice

   Astea caractere…da’-ntr-o lume a falselor modele
   N-a auzit mai nimeni de ele

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

 42. Aloooo!Alooooo!@Simona Schwab.Nu e rușine să apelezi la un terapeut. ,, Bună ziua Domnul Doctor,am probleme grave la mansardă”,,Bună ziua ,luați aceste pastile dar în nici un caz nu le amestecați cu alcool și droguri că o să ajungeți ca Paco.La revedere drum bun”.Forța ,puterea și adevărul sălășuiește în noi ,în pwula mea.EU m-am ridicat singur de jos , m-am scuturat de praf sau am zgâriat pereții să ies din groapă.EU!!!!Ai priceput?Fără prieteni imaginari.Ce pwla mea face cel atotputernic și șleahta lui de bărboși când în fiecare zi mor copiii nevinovați??Răspunde la această întrebare.Liberul arbitru,nu?

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 7

  • Dar cei toleranti, (asa ca voi 🙂 ) ce fac cand mor copii nevinovati? Avorturi?

   Intrebarea nu e Unde e Dumnezeu, ci: Unde e omul. Dar am inteles (In sfarsit!) Omul e inca maimuta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

  • Doamne ajuta, Paco! Sunt bine acum, multumesc de grija… N-as fi fost la fel de impacata si implinita daca nu L-as fi descoperit pe Dumnezeu, asta e sigur. Niciodata nu e prea tarziu sa te opresti de pe un drum care nu iti aduce liniste si sa te intorci la Cel Care te-a creat. Nu esti venit nici din maimute, nici din praf. Esti si tu fiu al lui Dumnezeu si meriti sa ai parte de multa bucurie. O bucurie profunda, completa, pe care oamenii ceilalti nu ti-o pot aduce, ci doar Dumnezeu prin Iisus Hristos. O sa-ti amintesti ce ti-am spus…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

 43. Simona Schwab,așteptam comentariul tău ca pe a doua venire a Mântuitorului.Stiu că Cel de Sus mă iubește,mi-a spus printre dinti PreaSpagaru’ si PreaColaboratoru’ la Secu Dani la un poker.El a pus banii luati de ciracii lui fără factură,eu ca prostu’ banii munciti de mine.Da’ l-am ars cu trei bucati.
  Dacă ar veni Isus,pe aia de la BOR si pe voi prea orbiti de scripturi si prea pierduti in noaptea intolerantei,v-ar zbura afară,fariseilor.
  Sunteti prea orbiti ca sa mai iubiti oamenii indiferent de religie,sex si culoare.Vă rupeti meniscu la moaste dar întoarceți privirea când trebuie sa dați o cană cu apă.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

  • Nu toti sunt asa, frate… Imi pare rau ca ai intalnit acel fel de oameni care te-au determinat sa ai o parere proasta despre credinta. Sunt multi oameni care se folosesc de numele lui Dumnezeu chiar si cand fac rau. Sa vezi cum se jura pe tot ce e sfant ca sa-si acopere minciunile… Dumnezeu, insa, ramane tot Dumnezeu in pofida acestor lucruri triste.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Și cum rămâne cu “extra Ecclesiam nulla salus”, a?
   Sunt convins că mulți de aici îl acceptă pe Dumnezeu, unii îl și caută, dar au ce au împotriva bisericii și a celor ca tine – habotnici 🤪

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 44. @mihaela ,cu riscul că o să ajung târziu la muncă:sunt oameni care în acest moment trăiesc datorită mie.EU i-am scos dintre fiare contorsionate după accidente auto și din bătăi,nu prietenul tâu imaginar.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

  • Mda … sigur te-a îndemnat vre-un ninja 😋

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Paco, cinste tie!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 10

  • @Simona este ok pentru tine să fii ca tine. Nu zic cum. Este ok pentru mine să fiu ca mine, pentru Paco să fie ca Paco. De ce nu poți să îți vezi tu de credința ta fără să ne vinzi nouă viziunile tale? Dumnezeul tău ne-a lăsat liberul arbitru cu un scop. Lasă lucrarea Lui să se înfăptuiască. Nu ești Hristos să ne salvezi.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Paco, lui Dumnezeu nu-i plac jumatatile de masura, prea seamana cu impostura, cu ipocrizia… “Pe cei caldicei ii voi arunca din gura mea.” Si “Cine Ma iubeste asculta poruncile Mele si le implineste.” Nu poti sa spui ca Ii daruiesti viata ta lui Dumnezeu dar, in acelasi timp, sa faci pe plac oamenilor care n-au nicio legatura cu El.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 7

  • @Paco, nu știu, man, cum ai făcut până acum să mă faci să cred că ești un om bun…
   Nu știu cui să-i multumesc că am ieșit din minciună. La lumină. Lui Vasilescu? Simonei?🙄

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 45. @HabaRnaM

  Pai la cate covoare am deranjat pana acum, ce mai conteaza unul in plus? :)) Sincer nu prea-mi pare rau ca nu cant meoldia pe care vrea sa o asculte toata lumea!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 46. Pai nu trebuie popii sa pregătească cohorta de idioți care o sa cotizez sa le tina în viață cea mai veche și profitabila afacere? Cum altfel decât la școală să educe astfel de comportament?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 47. Bun articolul de azi, dar comentariile sunt mai bune :)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 48. Simona si Ariana sunt fan(e) Nenea Misu….il citesc zilnic il idolatrizeaza si vibreaza la textele lui….!!…ele inca cred k poate fii adus pe calea cea dreapta ( fara teatru si sex oral)….asa succes nenea Misu sa le faci din vorbe….ma rog texte…pe cele mai credincioase calugarite ……propun sa fii staretzul primei manastiri virtuale….sa aduci pacatosii @Vera @Elena @edelweiss.si restul..pe drumul bun…..fa-i pe toti maimute inapoi…..eu Tarzan…tu Jane

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • Iar ai greșit punga dle ? Mai mult poleială și mai puțină zugrăveală 🤪
   Propun să devii eunuc 🤪

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @habarnam….pungile mele sunt cu aurolac inspirational….vrei sa incerci ?…pe vremuri le mai incurcam….acum am tabel in excel cu ele….

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Sorin.

   In primul rand, inteleg ca blogul este un spatiu public pentru dezbaterea subiectului abordat in articol. Am si eu copii si sunt una dintre cei multi care au semnat PENTRU orele de religie in scoala. Doar fiindca nu se incumeta prea multi oameni sa vina pe blogul asta (nu e greu de ghicit de ce…) nu inseamna ca mana asta de oameni care comenteaza regulat aici este esantion reprezentativ pentru tara. Dimpotriva, as putea spune, avand in vedere ca peste 90% dintre parinti isi doresc ca pruncii lor sa aiba niste notiuni elementare despre credinta in care s-au nascut si traiesc. Mihai nu a zis ca el detine adevarul absolut si ca nu mai pot exista alte viziuni asupra vietii. Asadar, cred ca accepta o discutie cu srgumente, ca intre oameni mari. Daca discutia s-a extins la mai multe aspecte privind credinta si Dumnezeu, asta a fost ca raspuns la unele atacuri ce pot fi considerate blasfemiatoare sau la comentariile sarcastice si scrise batjocoritoare. Asa cum nici tie nu ti-ar placea sa o injure cineva pe mama ta si i-ai lua apararea, asa si eu am simtit nevoia, cu rabdare si cu dragoste, sa explic cum este Dumnezeu cu adevarat si ca fugiti de cine nu trebuie. Daca venea o tipa cu curcubeul la gat, o primeati cu bratele deschise ca sa ii aratati ce “toleranti” sunteti, ca asa ati vazut voi la TV. Banuiesc ca la fel era si daca venea una care facea nu stiu ce alte perversiuni exista pe planeta asta… Daca vine una si zice ca exista un sens pentru viata noastra, unul mult mai inalt decat sa faci sex, sa mananci, sa dormi, sa mergi la munca si iar la sex, imediat scoateti ghiarele fiindca voi nu vreti sa acceptati pe altii cu adevarat. Ati uitat imediat de “toleranta”. Eu nu am venit sa va schimb modul vostru de viata, asta face fiecare dupa cum simte si dupa cum il indeamna constiinta. De aceea nu m-ati vazut discutand despre asta la alte articole, pentru ca mi-am spus parerea strict acolo unde era cazul. Mihai e un blogger cunoscut. Daca vine aici unul de la un ziar sa “ia pulsul Romaniei” privitor la un subiect atat de important cum e religia in scoala, nu mi se pare corect sa vada numai blasfemiile si injuraturile fata de acest subiect, ci poate sa vada ca parerile sunt impartite.

   Cat despre blogul meu, ca era nu stiu cine care isi dadea cu parerea despre el (in mod eronat si rautacios), vreau doar sa spun ca este un blog pentru femei, asa cum ii spune si numele. Cunosc nenumarate cazuri de mame sau simple femei cu diverse probleme de viata, iar eu mi-am dorit ca acel blog sa fie o incurajare pentru ele. Este strict pentru problemele femeilor fiindca sunt destul de ignorate de restul societatii. Revistele pentru femei nu inceteaza sa vorbeasca despre rujuri si frumusete, adica tot ce este superficial, dar nu abordeaza si nu ajuta nimeni femeia de rand. De aici problemele in societate si in genetatiile viitoare, fiindca copiii acelor mame vor fi vazut numai suferinta in casele in care au crescut. Iubesc femeile, le admir si mi-as dori sa pot sa ma dedic acestei cauze un pic mai mult in viitor, cand si copiii mei vor fi mai maricei si mai independenti, deci voi avea mai mult timp. Asa ca lasati comentariile rautacioase fiindca nu gasiti nimic acolo cu care sa ma atacati. Dimpotriva, puteti sa va alaturati ca sa schimbam niste mentalitati gresite in ce priveste femeile.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 6

 49. @Sorin Aurolacul

  Spui prostii. Nu ma intereseaza bloggarii, ma intereseaza ce spun. Adica daca ce spun e interesant. Sunt pe aici de vreo doua saptamani! Nu mai barfi ca nu-i frumos! Fii barbat, nu muiere.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 10

  • @Ariana normal ca nu te intereseasa bluejeans.slim.ugly.erri si ce scriu ei….ce spui tu e interesant….dar as vrea sa inteleg mai profund….asa k propun o intalnire mai de aproape….si daca o sa curvim odata nu o sa mai preacurvim inca odata promit…o sa fim in spiritum sancto ever

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Bă de ce ești măgar? Te-n pwlă! Dacă era soră-ta și i-aș face asemenea propuneri cum te-ai simPți ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Sorin Aurolacul

   Asta-i din seria “Ateii spun lucruri traznite?” :))))))))

   Ideea e ca NU!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 50. Gata ? Ați fugit toți la vecernie ? Așa de luni ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @HabaRnaM,
   După atâta învățătură religioasă câtă s-a predat azi pe-aici, or fi toți cu biblia în mână. Să recapituleze 🙂

   Mihai citește blogul Simonei, nu-l tulbura.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Am citit și eu înainte să zic că e habotnică. Acolo e treabă de femei cu sindrom lap(lipsă acută). Oricum mă bucur că avem mitraliera noastră și nu s-a dat la ele că își blestemau sărmanele zilele.
   Dar mno … drumul spre iad e pavat cu intenții bune 🤪 Sper să nu îl paveze doar ortodocșii români.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Termină comrad,io îmi bag câlți in chiloți să nu mă roada armura de cruciat ortodox.Vin vremuri grele si căcăcioase,sunt multi si trebuie să te faci frate cu dracu’ când se dau bilete la trecut puntea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Cred că s-a îmbătat @Alin și le-a pus gaz …
   Tovarășu’ Shoric s-o pârli la soare de nu sare ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Q : câți câlți încap în chiloții tanga ortodocși ai lui Floare de colț 🤪🤪
   Q : ce kkt e comrad în accepțiunea ta ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Pe mine m-au ciuruit.
   Mă duc să calc. Asta e pedeapsa mea!

   Faceți dragoste! (Ăsta e îndemnul meu!)

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Pe mine mă înghesuie Picea, ne uităm la un episod de Wallykazam! Și creatura Borgelorp. Care este absolut adorabil și nu are voie să mănânce flori violet. Dar spiridușul Bob îi dă flori violet. Prima îl face pe Borgelorp mov, a doua îl face foarte rapid. Pe urmă mănâncă o pajiște întreagă de flori violet și se transformă într-un uriaș adorabil care nu vrea să doarmă.
   Still a better story decât ce s-a întâmplat azi pe aici! 😉

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • HabaRnaM

   Eu ascultam asta:

   Dan Balan – Allegro Ventigo (feat. Matteo) * official video 2018

   Limba in care canta e totusi un mister! Imi pare o limba inventata.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Comrade,am uitat un “e” că indesam câlții in chiloti că are joc armura.Ce sari ca ortodoxu la agheasmă.
   Este ceva in neregulă cu mine dacă am chef de sexut după ce am citit blogu’ doamnei?Asa poate si duamna Elena să calce liniștită.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • Era ok și comrad 😉 Eu mi-am periat cățelușul și așteptam să coboare mimoza să o duc în parc dar se pare că a contramandat. Ce face tableta din copchii din ziua de azi. Și are un sertar de iconițe 🤪🤪🤪 ptiu ucigă-l toaca pe ăla de la marketingul BOR că tare mai e bun la prostit mămăi să cumpere suveniruri 😎
   @Vera dă cu Baileys să alungi toate spurcăciunile … e dulce și te duce 😊

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 11

  • Ha . Se vroia glumă ? Amar am zâmbit, dar am zâmbit 😊
   Caută pe youtube aia cu Dumnezeu și frizerul .. o chestie spaniolă 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Habarnam

   Imi pare rau ca viata ta se rezuma la cine face si cat face sex. Nu cred ca poti judeca pe altii in functie de “cat crezi tu”, ca inseamna ca esti orb de-a dreptul si ca n-ai inteles nimic din sensul acestei vieti. Tu asta crezi ca trebuie sa fie reperul oricarui om de pe pamant??? Ma intristeaza superficialitatea ta…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

  • Mno dacă tot zici cu superficialitatea aia poate oRbservi că era oarecum o treabă între mine și Laura G. Ce să zic … să-și bage fiecare ce vrea unde vrea și cât vrea. Judeci cărțile după coperți? Posibil să mă înșel eu când zic că ești habotnică, chiar agresiv de habotnică 😋
   Pacea fie cu tine! Vezi de Dumnezeul tău și de pietrile alea la care le ziceți casa Domnului.
   Pe mine lasă-mă să-mi văd de al meu.
   Ce te califică să propăvăduiești atâta?
   Vă dă dublu la anafură și la aghiazmă ? Aveți dublu beneficii ? 🤪🤪😊
   Realizezi că ești pe internet ? O chestie virtuală la fel ca și zeii și ozn-urile 😎
   Ahh ai visat!
   Până la 20 de ani levitam în vis, frecvent 🤪
   Mă vroia Dumnezeu mai aproape ? 🤗

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Habarnam

   Vezi ca ti-am raspuns care e treaba cu blogul.
   Cat despre vis sau alte trairi si miracole (inclusiv al 5-lea copil al meu, nascut mort, si nu doresc nimanui sa treaca prin asta, a inviat cu rugaciune si credinta in Dumnezeu), astea sunt doar parte a stilului de viata crestin. Nu am vorbit urat despre viata ta si alegerile tale, doar am spus ca uite, mai exista si altceva!!! Cine are urechi de auzit, o sa auda…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • Dacă zici tu … așa o fi, io n-am de unde știi 🤪
   Poți să dai cu copy/paste unde am întrebat eu de blog ? Mă cheamă Sorin ? Hai pax !

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Habar, nu m-am imbatat, dar nu are rost sa imi stric fengshuiu de luni. Am citit, m-am minunat, mi-am facut cruce si am aruncat si un Doamne Fereste, si am lasat debitul “verbal” altora… ca sa nu imi fac pacate.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 51. @HabaRnaM

  -de ce si-a aruncat ateul ceasul pe geam?
  ca sa vada daca evouleaza intr-o pasare!

  -ce este ironic la atei e ca vorbesc mereu despre Dumnezeu!

  -cum isi aranjeaza o atee parul?
  cu ajutorul la big bangs!

  un ateu se plimba prin padure si e atacat de grizzly fioros!
  -Oh Doamne, ajuta-ma, striga ateul!
  De sus se aude o voce ce cutremura pamantul: Toata viata ta ti-ai batut joc de numele Meu si acum vrei sa te ajut?
  -Te rog, Doamne, da, ajuta-ma, transforma grizzly-ul intyr-un crestin-
  -Bine , raspunde vocea de sus!
  Ursul se ridica in doua picioare, isi impreuna labele a rugaciune si spune: Multumesc, Doamne pentru cina din seara asta!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 6

 52. HabaRnaM

  De ce ai zambit amar? De ce nu ai ras?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Îți explic dacă ne spui cum ai ajuns aici 🤪 acum vre-o 2 săptămâni
   Cu ce mână dai cu aia ai să primești… parcă

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • HabaRnaM

   Da. Am vizionat.

   Raspunsul la intrebarile si indoielile noastre se afla de multe ori la noi, mai ales daca suntem sinceri. N B !

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Noapte bună. Sper ca noaptea să fie și un sfetnic și un sfeșnic bun și să vă lumineze să nu mai agasați atâta lumea, deși cea pe care o susții o face mai mult decât tine 🤗

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • HabaRnaM

   Am ajuns aici ratacind printre blogg-uri! Din dor de acasa. Sunt plecata de multi, multi ani! Mi-e dor de oameni si locuri care nu mai exista decat in amintire. Cred ca am spus deja prea multe unor straini dar am o zi cumplita maine si trebuie sa uit cumva! Totusi, asa cum ajuns aici, pot la fel de bine sa plec, acum.

   Maine, la o anumita ora, voi uita ca am scris asta! Sau nu va mai avea importanta ca am scris-o.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 53. Deşi mama mea era o persoană religioasă, gen ţinut posturi, mers la biserică duminica sau de sărbători, respecta calendarul plus implicare la mersul bun în treburile bisericii, niciodată nu şi-a cărat copii la biserică cu forţa. Eu când am făcut cununia religioasă+botez (de dragul ei), nu ştiam să-mi fac cruce corect. Săru’mâna, mamă.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 54. HabaRnaM

  Ok. Uite ca momentul plecarii a venit mai repede decat am crezut.

  Have a beautiful life, HabaRnaM!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 55. Mi-am adus aminte o fază. Mai țineți minte articolul ăla cu “Andrei” de pe Tinder? M-a făcut să-mi reactivez contul doar ca să-l găsesc. Nu l-am găsit. Dar l-am găsit pe soțul unei colege de facultate. Avea chiar două conturi. M-a frapat, pentru că știam că ei doi sunt “d-ăia cu biserica”. Am verificat pe Facebook. Aveau poze din săptămâna aia de pe treptele bisericii, cu copiii pe lângă ei și-un preaînalțător mesaj de că.cat la poză. Fi-mi-ar scârba!!!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 56. @Simona Schwab, cu ce e copilul tău (al cincilea) mai presus decât miile de copii care mor zilnic în lumea întreagă? Mie mi-ar fi rușine să mă laud că cineva mi-a salvat copilul în timp ce acel cineva a lăsat să moară mii. Și dacă ar fi vorba numai de moarte. Dar violuri, frig, foame, boli asupra unor suflete nevinovate?! Fugi de-aici cu basmele tale!
  @Ariana, mișto glume ai în program! Deci mata, dacă ai fi atee, ai omorî unguri la drumul mare? Sau pe oricine te supără? Se numește conștiință, aia te împiedică să faci rău. Că dacă nu faci ca să cumperi un loc în rai, ha ha ha!
  Mda, nu știu cum o să fac, dar copiii mei nu au ce căuta la ora de religie. Destul că trebuie să o contracarez pe soacră-mea.😁
  PS: Simona, pune-ți un sterilet ceva, ajunge cât ai contribuit la natalitatea României!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 8

  • @Blanche

   Nu ai inteles nimic din ce am zis… Cine te opreste sa te rogi si tu? Dumnezeu este extrem de delicat si nu intra cu bocancii in viata oamenilor daca nu este invitat… spre deosebire de tine care, fara pic de rusine, ai impresia ca ai vreun drept sa-mi spui ce fel de familie ar trebui eu sa am. O sa nasc cati copii vreau eu atata timp cat nu ti-i aduc la usa sa mi-i cresti tu, corect? Mai bine te-ai bucura ca o sa aiba cine sa lucreze ca sa-ti plateasca tie pensia… Nu Dumnezeu se face vinovat de toate relele lumii, ci omul care asculta de gandurile rele si omul inrait. Dumnezeu vrea doar binele tuturor. Tocmai asta este ideea principala: oamenii il acuza pe Dumnezeu pe nedrept, dar nu-l uraste nimeni pe diavol, care este adevaratul autor al relelor si durerilor lumii. Ciudat, nu??

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 7

  • @Simona, nu inteleg daca tu l-ai gasit pe Dumnezeu, bravo tie! dar de ce ne bagi pe gat metoda ta, lasa-i pe altii sa si-l gaseasca singuri.
   Acum privind trauma ta cu nasterea copilului sa inteleg ca l-ai nascut acasa si rugaciunea l-a salvat nu doctorul de la spital.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @Simona, din punctul meu de vedere delirezi! Nu cred în niciunul dintre prietenii tăi imaginari, fie el delicat sau nu. Deci bărbosul ți-a ascultat ție rugile, dar când a auzit-o pe fătuca aia violată pe câmp de 7 hăndrălăi, i-a fost lene să dea măcar o grindină, delicatul de el!
   Foarte bine că îți sunt copiii sănătoși, să îți fie în continuare! Ce bine ar fi să fie toți sănătoși și iubiți, indiferent de rasă și dacă au fost botezați sau nu.
   Din partea mea, fă chiar zece copii dacă te țin buzunarele și psihicul! Trist e că ăștia capabili fac unul, maxim doi, pe când ăilalți fac cu nemiluita.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 4

  • @Blanche

   Ma intreb ce anume te-a facut sa fii atat de acra… Nu am bagat nimic pe gat nimanui. Am discutat strict pe subiect, dar s-au inflamat toti care s-au simtit cu musca pe caciula. Interesant cum exact astia care striga „toleranta, toleranta” sunt exact cei care nu accepta sa ai un alt punct de vedere decat ei. Toti devin agresivi, violenti sau amemintatori cand simt ca pierd teren. Doar pentru ca nu vrei tu sa crezi, nu inseamna ca Dumnezeu nu exista. Iar faptul ca nu stii decat sa jignesti arata caracterul tau cel „drept”. Copiii mei sunt iubiti, bine ingrijiti si au de toate. Cat de aroganta trebuie sa fii ca sa sugerezi ca un om credincios nu este capabil (prin comparatie cu una ca tine, o perla rara, desigur…)??? Toate valorile tale sunt cu fundul in sus… Dumnezeu sa iti lumineze mintea, pana nu e prea tarziu!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • Simona,

   ceri raspunsuri deja date !
   Vorbim doar de teama de alteritate a unora. Sunt patrunsi de o frica atavica la gandul ca cineva se poate sustrage masei lor omogene.
   Pentru ei, la fel ca si mine, esti o „dinaia”, o inadaptata, o fiinta ingrijorator de lipsita de pragmatismul zilei (n.b. scrie-le de pe un alt ip ca te futi random cu straini si devii eroina lor, ca nah, viata-i scurta, trebuie sa profiti macar la „modul” asta de ea), insa mai mult de atat ii irita faptul ca ai putea fi chiar si intr-un teoretic foarte improbabil, chiar si in ciuda desconsiderarii cu care te blagoslovesc, o oglinda veridica a imperfectiunii lor. Cum s-ar putea una ca asta ? Tocmai lor, niste pionieri care au pulverizat pur si simplu limitarile conditiei umane pen’ca se fut oricand, cu orice si cu oricine ?! Aiasta nu s-a mai vazut nicicand in istoria omenirii ! Si mai trebuie sa-ntelegi o nimica-toata. Chiar si de ar fi un Dumnezeu cu putinta, acesta s-ar fi revelat in primul rand lor, unor superinteligente capabile sa inteleaga, nu tie ! Pai daca nu lor, atunci cui ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Faianțare incerci tu ceva, dar zic pas. Îți place să crezi că ești special. Nop, nu ești.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 57. Pingback: mihai vasilescu blog | Ce-i cu sunetele ciudate care se aud pe tot globul?

 58. Bă, am râs eu, am râs, dar nu mai e râsul meu.
  @Simona, ai zis mai sus că Darwin ăla a lansat doar o teorie. OK. Tu, să înțeleg că ai vreo 2000 ani, așa, și că tot ce spui aici se bazează pe fapte reale nu doar pe niște povești perpetuate peste generații?!

  Edelweiss, man…..sper că te-ai regăsit printre salcâmii ăia.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Vezi că mai are un loc netreierat de rapiță 😋 poate faceți un barter cu regăsire 🤪

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 59. Sunt profa. Am avut multe clase ca diriginta. Cam 90% dintre elevii mei au spus ca nu le place religia. Motive: 1. Profa de religie ne tine in pauza in genunchi si ne obliga sa ne rugam. Unul dintre elevi a fost palmuit pentru ca a cerut voie la toaleta in timpul rugaciunii. 2. Proful de religie ne pune sa ne spovedim pe biletele. Una dintre colege a scris ca a facut sex cu prietenul ei. A fost pusa in genunchi in fata clasei si facuta sa planga in hohote, pentru ca taina spovedaniei se pare ca nu se aplica si la scoala. 3. Proful de religie ne preda tot felul de aiureli plictisitoare precum dimensiunile caramizilor cu care a fost contruita nu stiu ce biserica si foloseste cuvinte pe care nu le intelegem, dar nici nu ne explica. 4. Profa de religie ne-a spus ca femeile are fac avort vor ajunge cu siguranta in iad. Nu ne explica de ce e legal avortul. 5. Proful de religie a urlat la noi ca suntem posedati cand am intrebat care este logica cu Adam si Eva care s-au inmultit si au populat pamantul. Noua ni se pare ilegal. 6. Proful de religie ne spune mereu ca homosexualii sunt diavoli trimisi sa ne ispiteasca. Ceilalti profi fac apel la toleranta si non-discriminare.
  Astea sunt doar cateva motive pentru care elevii nu indragesc religia. Oare parintii ii asculta? Sau le toarna aceleasi prelegeri despre iad si rai? Problema nu se reduce insa la parinti si elevi. De cate ori un profesor incearca sa reclame derapajele profilor de religie este blocat rapid. Pare ca mafia bisericii este imbatabila. Ei sunt unii dintre cei care pun umarul la crearea masei de votanti obedienti, cu frica de….iad, nu de Dumnezeu.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.