Ca să ne înţelegem încă de la început, nu vorbim despre reacții (haha, inimă, wow etc), astea, deși se găsesc tot sub umbrela butonului pentru like, au un regim separat de utilizare. Azi explicăm doar despre like-urile cinstite adică mânuța albastră cu degetul opozabil ridicat. Pentru că, deşi mulţi dintre voi ar putea crede că el este folosit doar pentru semnificaţia lui iniţială, gen să semnalizezi că-ți place o chestie mișto postată de cineva, în multe cazuri lucrurile nu mai stau deloc așa.

Like-ul tip monedă de schimb. E fix ca la sexul oral (nu faci, nu primești, c-așa-i in tenis) sau ca mersul la nuntă (n-ai venit la a mea, nu vin nicio io la a ta). Mai pe scurt, nu mi-ai dat niciodată like deși scriu cele mai plate și anoste chestii din Univers? Apăi nici să nu te-aștepți să-ți dau.

Like-ul de control. Se traduce cam așa: n-am timp de tine, dar am observat c-ai comentat. Şi ca să vezi și tu c-am văzut, îţi fwt un like la comentariu, indiferent că-mi place ce-ai zis sau nu. Doar aşa cât să te fac să crezi că sunt cu pleoapa pă tine.

Like-ul onanist. Sau auto-like-ul. Este un fel de masturbare online. Se întâlnește de obicei la cetățenii atât de îndrăgostiţi de propriile lor creaţii, încât nu se pot abţine sa nu-şi dea un like. Pe sistemul: “Hai dă-mă dracului c-am zis-o bine de tot p-asta”. Deși, spre deosebire de masturbarea clasică, nu provoacă pierderea vederii sau apariția părului în palmă, cel mai des duce la apariţia unfriend-ului sau a formei lui mai light, unfollow-ul.

Like-ul de tip “era s-aveți o scamă”. E tot un fel de masturbare online, doar că cu mâna altuia. Se întâlnește îndosebi pe wall-urile șefilor cu mulți subordonați, pe profilurile persoanelor cu funcții importante și chiar în cazul părinților. Acest like se dă pe sistemul: “Dacă observă ca tocmai eu n-am dat”? Sau, chiar mai plauzibil, “poate observă că am dat şi eu”. De observat nu observă nimeni, dar știi cum e, speranța moare ultima. 

Like-ul de tip “tot eu sunt mai tare”. Ăstea-s like-urile pe care le dai atunci când fostul/fosta se afișează cu un nou partener. Deși mai degrabă ți-ai tăia o mână decât să-i dai like, e cam singura modalitate prin care-i poți transmite un sincer: “Muhahaha, cu sărăcia aia te-ai găsit să umbli”?

Ultima categorie demnă de menționat este like-ul pentru sex. Il puteți observa din belșug pe profiluri de piți care pun poze cu boticurile de rață și cu sânii lor noi, abia ieșiți de pe liniile fabricilor de silicoane. 99% dintre like-urile pe care le veti găsi acolo au fost date cu speranța că undeva, cândva, lăicuitorul o să aibă ocazia s-o scarpine pe divă între degetele mari de la picioare. Ce nu știu ei e că rata de conversie este îngrozitor de scăzută. Practic dai like in prostie, dar de fwtut cu greu se leagă ceva.

Gata, sunteți liberi să completați dacă mi-a mai scăpat vreun tip.

mihai_vasilescu_like_1