Text trimis de colega noastră de comentarii, ilevin, pentru a completa seria de sfaturi menite să ne ajute să răspundem într-un final la vestita întrebare: cine stinge lumina?

M-am gândit că v-ar putea fi de folos câteva sfaturi și pentru Spania.

Noi suntem plecați din ’93, soțul, respectiv ’95, eu. Avem un băiat de 17 ani născut  aici și locuim într-o localitate aflată la 15 min de Madrid. Eu lucrez la o multinațională elvețiană aflată în afară orașului (pe linia de centură fac 20min), iar soțul are o firma de instalații industriale (la 10min de casă). Madrid este un oraș mare, așa că noi avem ceva noroc cu distanțele relativ scurte.

Începem cu transportul, dacă tot a venit vorba:

Orașul are 3 linii de centură, în cazul nostru avem nevoie de 2 mașini, cu transportul public ar fi fost multmai difícil, ar trebui să schimbăm mai multe autobuze și linii de metrou.

Există autobuze interurbane, pentru cei care stau ca noi în afară, unele localități au și metrou sau chiar trenuri pentru a merge în centru.

Transportul public este OK, orașul este împărțit în zone, centrul este zona A (biletul de metrou-autobuz 1,5-2€, 10 călătorii 12,50€), pentru celelalte zone, de la B la E2, este mai mult. Există abonamente lunare, Zona A-54,60€ până la E2-131,80€ (tinerii până la 18 ani plătesc 20€, pensionarii 12,30€, indiferent de zona).

În rest, Spania are o rețea de autostrăzi bună, unele sunt cu plata, drumurile sunt bune în general. Sunt radare semnalizate și foarte rar radare mobile, viteză pe autostrada 120km/h iar în localitate 50km/h. Poliția este amabilă, pe mine m-au oprit o singură dată în 23 de ani pentru că întorsesem pe linia continuă și nu mi-au dată amendă, doar m-au certat J. În schimb soțul meu a avut destule amenzi de viteză și câte una de trecut pe roșu (cu scădere de puncte- avem 12 puncte, eu pentru bună purtare am 15 și nu e glumă).

Pentru mașina mea (BMW 525d din 2006) plătim asigurare în jur de 1.100€/an (nu este asigurare totală, nu știu cum se numește în română), pentru mașina soțului (Mercedes E220d) mult mai mult, are doar un an.

Toate marile orașe, Madrid, Barcelona, Valencia, Malaga etc au aeroporturi cu zboruri spre și dinspre România (Tarom, Blue Air, Wizz Air).

Joburi

La capitolul ăsta este mai complicat, nu pot să dau prea multe sfaturi, ideal ar fisă plecați cu un contract din România. Eu am terminat facultatea în România (Chimie) și am plecat aici unde am făcut de toate și am urcat puțin câte puțin, am lucrat într-un restaurant, la o firmă de haine de fițe, la Vodafone înregistrând date, la aeroport la check-in, după care în sfârșit am găsit aici (unde sunt de 12 ani)

În Spania românii în general lucrează făcând curat în case ele, iar ei în construcții, așa li s-a dus faima. La mine la firmă toți colegii mei au femei românce în casă care le fac curat, portarul edificiului este român, cei care lucrează la mesagerii (DHL, TNT, etc.) sunt români. De asemenea sunt foarte mulți chelneri și chelnerițe românce.

Este necesar să știți spaniolă, cu engleza nu prea faci nimic aici, nu vorbesc mai deloc, dar spaniola este o limba ușoară, în câteva luni începi să înțelegi iar de vorbit depinde de talentul fiecăruia. Ei sunt foarte uimiți de cât de repede le învață românii limba.

Există mai multe web site-uri, www.infojobs.net, www.infoempleo.com, www.milanuncios.com  și agenții de plasare, Randstad, Adecco care funcționează foarte bine. Problema este că Spania a trecut printr-o criză financiară foarte grea și este destul de greu de găsit de lucru, depinde foarte mult și de pretențiile fiecăruia. Pe de altă parte de exemplu soțul meu caută băieți de încredere, buni la toate și serioși, care să înceapă de jos și să învețe, și nu găsește.

Salariile sunt mai mici decât în restul Europei (de la 800-1000€ în sus), dar și prețurile sunt mai mici.

Locuințe

Chiriile nu sunt foarte mari, de la 650-700€ un apartament cu două dormitoare depinzând evident de zona unde e amplasat. Cheltuielile uneori sunt incluse (apă, căldură), dar plătești curentul (50-200€/lună, telefonul+internetul(40-150€/lună), gazul(50-120€/lună). Din câte știu, mulți stau într-un apartament închiriat de o familie care subînchiriază camere celorlalți, așa că plătesc 100-150€ pe camera, împărțind bucătăria și băile.

De cumpărat nu mai este așa ușor, noi am cumpărat casa acum 11 ani , cu salarii destul de bune, contracte de lucru solide etc. Acum cred că pun mai multe condiții.

Aici mulți și-au cumpărat apartamente și case, a fost un boom urmat de o criză teribilă, dar au trebuit să renunțe la case pentru că nu mai puteau să plătească.

Sănătate

Sistemul de sănătate de la stat este destul de bun. Dar ca să ai card sanitar (tarjeta sanitaria) trebuie să ai contract de lucru. Nu se plătește nimic, dar este mult mai lent decât sistemul privat, trebuie să treci pe la medicul de familie care îți face trimitere la specialist (ORL, ginecologie, cardiologie etc.).

Există multe companii private de sănătate la care plătești în jur de 60-80€/luna      (copiii plătesc mai puțin un pic,depinde și de vârstă) și ai totul inclus. Avantajul este că dacă ai nevoie de un specialist poți să mergi direct la el.

Noi avem și asigurare privată, dar mulți spun că dacă ai o problema gravă mai bine te duci la spitalele de stat unde sunt doctori mai buni. Nu am avut niciodată nevoie, în afară de controalele de rutină. Denăscut am născut la stat, la momentul respectiv, pentru că acolo mă luaseră în evidență și totul a fost OK.

În asigurarea privată nu sunt incluse intervențiile dentare (doar reviziile), în rest se plătește absolut tot, de exemplu un implant costă în jur de 1200-1400€.

Educație

Nivelul de învățământ este mai scăzut (părerea mea) cred chiar și decât nivelul din România de pe vremea comunismului sau anii ’90, iar în comparație cu Europa e ceva distanță.

Poți să-ți duci copiii de la 0-6 ani la cămin, de la 0-3 ani majoritatea sunt particulare, de la 480-500€ în sus, iar de la 3-6 ani sunt și de stat, 150-180€.

  • Școală primară 6-12 ani – primaria
  • Liceu 12-16 ani – secundaria
  • Liceu pt facultate 16-18ani – bachillerato

De la 6 ani până la 16 învățământul este obligatoriu și sunt trei forme: de stat, semi privat  (concertado) și privat. La învățământul de stat se plătește masa (80-150€/luna), nu știu dacă și cărțile. Băiatul meu a mers la sistemul semi privat, concertadocare este un privat cu o parte de cheltuieli acoperite de stat. Am plătit până la 16 ani în medie 300€/luna plus cărțile (350€/an) plus uniformă (alți 300-400€/an). De la 16 la 18 ani poți să alegi ultimii doi ani de bachillerato ca să poți să dai la facultate sau dacă nu vrei facultate, un fel de profesională. Ultimii doi ani sunt doar de stat (nu știu dacă sau ce se plătește) sau privat, noi mergem la privat de anul trecut (500€/luna) plus cărțile 350€/an. Sistemul privat poate să fie mult mai scump, depinde de centru. În vara asta avem examen de facultate (prueba de acceso a la universidad-PAU), mie mi se pare mult mai ușor ca pe vremea mea, au 4 examene obligatorii plus 2 opționale, se face media cu notele din ultimii doi ani de liceu, iar cu punctajul obținut poți să te înscrii la facultatea la care îți permite nota, așa că poți să alegi mai multe centre. Oricum nu rămâi pe afară.

Facultățile sunt de stat și particulare, la stat se plătește în jur de 2000-3000€/an iar la particular va puteți imagina, depinde de buzunarul fiecăruia, de la 15.000€/an în sus.

Sunt foarte mulți copii veniți din România care s-au înscris aici la școală în diferite faze și n-au avut probleme,

Câteva sfaturi:

Dacă veniți doar să strângeți bani e OK, fiecare face ce poate, strânge cât poate și stă aici cât poate. Nu vă faceți calculele în funcție de povești auzite, costurile diferă în funcție de situația fiecăruia, în România poate 1000€ sunt mulți bani dar aici nu sunt.

Dacă veniți să rămâneți eu v-aș sfătui să învățați cât mai repede limba, să-i învățați pe copii sau mai bine să-i lăsați să vorbească limba, să va adaptați cât mai repede și să va integrați în societatea lor. Numai așa nu vă veți simți străini și nu vă vor trata ca pe străini. E adevărat că este un proces lung și greu, dar vă promit că merită!

Merită și pentru climă, iernile sunt suportabile în Madrid (ca să nu mai spun în sud sau pe malul marii), dar cel mai mult merită pentru lumină și soare sau pentru cerul albastru care vă asigur nu mai este așa nicăieri în Europa.

Mucha suerte a todos y os deseo lo mejor!

mihai_vasilescu_madrid