6,854 cititori

Facebook-ul enervant și semianalfabet

Scurt, despre o chestie care mă scoate din minți pe Facebook aproape mai rău decât scrisul agramat sau cel fără diacritice.

Vorbesc despre statusurile sau comentariile în care semnele de punctuație sunt puse după reguli neștiute de nimeni sau, cel mult, știute de ele însele. Nu vă prindeți despre ce zic?

Păi,despre situația în care , din ce în ce mai des ,vezi statusuri în care virgula,punctul , semnul exclamării și toate celelalte semne sunt puse exact ca în fraza asta pe care tocmai o citiți.

Este și mai enervant când realizezi că pe respectiva persoana chiar o duce capul, nu e semi-analfabet și mai postează și chestii mișto.

Așa că vă fac un pustiu de bine și las regula aici ca să fie clar pentru toată lumea:

– între semnul de punctuație și cuvântul pe care-l urmează nu se lasă spațiu. Adică așa: cuvânt,

– între semnul de punctuație și cuvântul pe care-l precede se lasă spațiu. Adică așa: , cuvânt

La final, textul trebuie să arate exact așa: cuvânt, cuvânt cuvânt cuvânt, cuvânt!

Hai că e și simplu și logic, ce naiba!

Am avut răbdarea să corectez o singură persoană care scria fără niciun fel de spații. Un tip ale cărui statusuri îmi plac și-am considerat că merită efortul să-i transmit că nu e ok să scrie în halul ăla. Pur și simplu nu puteam să citesc ce zicea pentru că postările lui arătau ca niște cârnați de pleșcoi extrem de lungi, ștrangulați din loc în loc de câte o virgulă infamă, un punct netrebnic sau un semn al exclamării cu tendințe de suicid. 

Și să vezi ce, a înțeles exact ce i-am transmis, fără să mă înjure superior și fără să mă trimită să-mi văd de treaba mea, pe motiv că știe el mai bine ce face. Well, acum e o plăcere să-i citești statusurile.

Băgați la cap regula de mai sus! Pentru că de cele mai multe ori o să aveți surpriza să constatați că lumea vă judecă și după CUM scrieți, nu numai după CE scrieți.

Gata pentru această mirifică dimineață de septembrie.

mihai_vasilescu_punctuatie

127 de păreri la “Facebook-ul enervant și semianalfabet

 1. Cu…cu…cu ce ? ah…cuvânt…!

  Banc:

  Sună cineva la ușă:
  -Bună ziua, sunt Sorin si am venit s-o fut pe fiica dumneavoastră !
  -S-o….ceee ?
  -Sorin !

  Comentariu beton! Thumb up 63 Thumb down 4

 2. Hahahahaaaa, ce-am mai ras… Dar sa fie iertat, zic :), dupa o anumita varsta :)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @DOINA, da’ ce, de la o anumită vârstă e interzis râsul?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Da’ reciproca o fi si ea valabila ? Un text insipid devine savuros printr-o gramatica impecabila ?

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Nu, dar nu asta a vroit autorul să ne spuie! ?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Si Messi mai rateaza …

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Faiantaru’, evident, nu, dar nu interesează pe nimeni. Invers, da.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Eu nu știu cum cineva care știe să scrie (deci a dat examen de capacitate, bac, etc) poate face greșelile astea. Nu pricep, efectiv.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 5. Am distribuit zilele trecute postarea aia cu “doar/decât, care/pe care” etc. Asta pare mai soft asa, dar daca spui ca trebuie si asta, atunci o distribui si p’asta!

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Da, si pe mine ma enerveaza mai degraba astea grosolane, lipsa cratima, dezacorduri.
   Astea cu virgule si puncte sunt soft si sunt cauzate cel mai des de scrisul grabit, tastatura, telefon. Da’ daca asa-i corect, incerc sa ma conformez.
   Eu recunosc ca ma grabesc si mi se pare f comod sa elimin majusculele chiar daca incep o alta propozitie. Acum m-am straduit suplimentar, dar nici chiar atat incat sa scriu cu diacritice, mda!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Majusculele le ratez si eu din cauza de lene. Restul regulilor incerc sa le pastrez.
   Imi zgarie mie retina.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Io, nu “trebuie” nimic. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Mergeam spre birou azi şi am observat că mi se iţesc un pic mini-şosetele din balerini. Pentru o secundă m-am gandit “bă, ia stai aşa, hai să le ascund, să dea bine pantofii, că dacă stau şosetele mele ca junghi în coasta cuiva”. Noroc că în secunda doi mi-am bagat ştromeleagul în primul impuls.
  Legat de ortografie, nu-s analfabetă, sunt doar comodă. Fac eforturi în ultima vreme să scriu cu diacritice şi, da, pentru mine chiar e un efort pentru că nu-s recunoscută pentru răbdare. În ceea ce priveşte semnele de punctuaţie, mă aflu în impas. Lucrez cu texte în limba franceză şi engleză şi fiecare limbă are regulile ei. Frazele mele se întamplă să aibă spaţii inconsecvente.
  Ok, atât. Recunosc, am făcut un efort să folosesc cuvinte mai acătării, doar doar mi se iartă derapajele ortografice.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

  • Ție oricum ți se iartă toate derapajele

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Aoleo, cum asa, @Colonele?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Eh ! Uite așa !

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Colonel Păi nu eşti tu abscons?! Când îmi faci capul calendar, când trânteşti o tăcere de Monalisa. Cin’ te întelege?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Vera, nu era vorba de unde se pun semnele de punctuație în frază (asta da, poate să difere de la o limbă la alta), ci de reguli de tehnoredactare care sunt aceleași pentru toate limbile (cel puțin astea europene, nu mă bag la cele cu alt tip de alfabet). Indiferent în ce limbă scrii, semnul de punctuație îl lipești de cuvântul din față și apoi pui spațiu. Ca în exemplul lui Mihai din text și ca în postarea ta, de altfel.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Rox well, editurile cu care colaborăm ne cer să punem spațiu (insecabil) înainte de : ; ! ? « » pentru textele în limba franceză. Pentru engleză, le vor lipite de text. Deci crede-mă când îți spun că unii au alte reguli de redactare decât noi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Vera, șă știi că textul de azi se referă strict la Facebook și la oamneii care se cred publisheri acolo. Tu poți să scrii aicișilea cum vrea mușchiulețul tău.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Mihai păi acu’ zici, ‘ţi-aş talentu’ tău de-a băga spaima-n noi, ăştia ortographically challenged. Am ajuns să tresar la fiecare greşeală de-o fac; dracu’ de p-un umăr se hăhăie şi-mi tranteşte: “ce proastă eşti, în plm!” Iar îngeraşul clatină din căpşoru-i diafan şi oftează dezamăgit : “what would MV say now?!”

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Vera, muhahahahahahaaaaaaaaaaaa. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 7. Eu m-am resemnat din lipsa de timp, am avizat 2 contracte lungi si nu ma puteam concentra la continutalergand dupa spatii, virgule?. Apoi le-am lasat asa pt ca nu am job de corector. C’est la vie! ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Eu am zilnic de corectat texte. Mici, e drept. O colega mi le trimitea mereu cu semnele de punctuatie puse alandala. Deoarece acele documente reprezintau totusi firma in fata unor institutii din exterior am corectat o data, de doua ori, de mai multe ori. La un moment dat ii scriu “dupa cuvant nu se lasa spatiu inainte de semnul de punctuatie”.
   Ulterior am primit textele sub forma: “cuvant cuvant cuvant,cuvant cuvant,cuvant”. Am ras, ca nu mai eram in stare sa ma enervez. Le corectez si gata.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Si la mine-i la fel! Dar pe multe dintre ele, la forma finala e semnatura mea. Si de rusine stau si corectez, incadrez in pagina, chestii de-amanunt care conteaza totusi.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @ moatza, incadrarea in pagina si corectiile pe greselile gramaticale majore le fac si eu, aici vb de spatiile puse aiurea intre semnele de punctuatie. Cand ai contracte mari cu miza, de avizat in 2h, nu mai stai sa stergi pauze, bagi direct track change pe clauzele cu probleme, astea sunt importante in cazul in care apar probleme in aplicarea clauzelor contractuale. Nu s a judecat nimeni, so far pt ca sunt prea multe pauze intr un contract. ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Hei Mihai, ce zici tu aici e o chestie de finețe…Eu lucrez in Italia ca badanta(am in grija o doamnă), și sunt înscrisă pe mai multe grupuri de informare despre legislatie,sindicat. Nu vrei să știi cam cum scriu conationalele noastre, pur și simplu te dor ochii…din nefericire, cam 80% sunt semianalfabete…mai scriu si amestecat intr-o ro-italiană de te ia capul efectiv…

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @rodica, nu e chestie de finețe, e chestie de bun-simț. Și nu, nu mă refer la comentariile de pe acest blog. Aici puteți să scrieți cum vreți voi.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 9. Io zic să nu fim mai catolici ca Papa
  E cam greu să fii in metrou sau tramvai, cu o mână să scrii pe telefon, cu o mână să-ți pipăi portofelul și cu alta să stai agățat de bară .Nu toată lumea dă replici din fața unui calculator
  Important e fondul problemei, nu forma

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Colonele, nu, nu e. Și eu scriu și din metrou și din tramvai.
   Dar cred că s-a produs o ușoară confuzie. Textul de astăzi este dedicat celor care se cred publisheri, nu vouă. Voi puteți să scrieți cum vreti voi, aici.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 10. Hai ,ba , ca nu-i asa rau . . .

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 11. …..și câte ar mai fi de spus la acest capitol…..

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Ana, le-oi zice eu pe toate. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 12. Eu sunt comodă si mi.e cam lene sa scriu cu diacritice, sa tastez pana ma ia naiba ca sa apara cratima s.a. Ma felicit ca nu mai scriu cu k in loc de c sau ca. Pt ca la inceput mi.a sarit juma de blog in capuț. Va pup,ma duc la treaba

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • vezi ca e o nuanta fina…la treaba sau pe treaba….decât zic si eu….

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 13. Boss, una dintre principalele griji avute în gimnaziu a fost aceea de a scrie corect gramatical în limba maternă.
  Acum ce să zic, această grijă a fost indusă și de profesori.
  Părerea mea este că a scrie corect dpdv. gramatical nu reflectă neapărat inteligența unei persoane dar arată cel puțin grija pentru dezvoltarea filigranată a inteligenței cât și atenția acordată lumii exterioare.
  Să ne amintim că a scrie corect gramatical poate însemna și un mesaj corect înțeles.
  Problema asta însă nu e de ieri.
  Are o vechime de cel puțin 15, 20 de ani.
  Cam de când am început să ne jucăm oligofrenic cu legea educației.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Doar in 99.9% dintre cazuri reflecta inteligenta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Detaliază, te rog.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Un om inteligent, nu are cum sa accepte sa scrie gresit, oricat de mult s-ar grabi, ca-i pe telefon etc. Ca nu pune o virgula, asta-i de acceptat oricui, zic eu. In rest, scrisul corect reflecta gradul de inteligenta.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Mai mult sau mai puțin.
   Inteligența reflectă capacitatea unui om de face corelațiile necesare între diferitele evenimente la care asistă sau al căror protagonist este precum și viteza cu care face aceste corelații.
   Mai degrabă cred că este vorba de instruire, educație în cazul de față.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Sunt total de acord cu “definitia” pe care ai dat-o inteligentei, doar ca nu ai cum sa fii inteligent si sa accepti voluntar a scrie gresit gramatical.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Ovidiu, si eu te contrazic ( vb de greseli minore) pt ca este relativa aprecierea ta. Cunosc oameni geniali care nu pun pret pe greselile astea minore si sunt respectati @ job. Daca jobul tau este de jurnalist, intr-adevar conteaza in totalitate scrisul perfect gramatical. Oricum, cred ca Mihai viza o astfel de categorie, de la care are asteptari….asa-i?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Eliza, e o diferenta majora intre a gresi si a nu cunoaste, precum si intre inteligenta si respect. In cazul unui jurnalist, e de neacceptat a scrie gresit sau a nu cunoaste niste reguli elementare. Nu cred ca Mihai se referea la ei.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Vera, când văd numele Funeriu, mă ia cu fiori pe șira spinării….
   Oricum, un articol foarte bun al lui IONEL Funeriu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @diabolic,
   Dar ce ai cu Daniel Funeriu? (mie mi-a placut maxim când a fost la Învățământ)

   Ionel Funeriu e taică-su 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Adevărat și inteligent (sic?) scris.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Eeeh, poate a mai învățat între timp.
   Deși, după umila-mi părere, merită 10 cu felicitări mai ales pentru inteligența de a-și alege ținuta aia. Made my day and probably my night ?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Vezi că se spune oligofrenetic
   Bă !

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 14. Eu cred că asta e mai mult o chestie de estetică. Pentru mine contează și da, mi se pare mai ușor de citit un text scris cu o cursivitate inclusiv în ce privește semnele de punctuație. Mi se pare și ușor de scris când ai o regulă și felul în care prezinți un document contribuie la imaginea pe care ți-o formezi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Anouk, nu e chestiune de estetică. Este chestiune de respect față de cei pentru care scrii sau vrei să scrii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mihai, respect în primul rând față de mine. Așa cum zicea și @moatza mai sus, la sfârșit e semnătura mea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 15. Regula asta de care zici se aplica in scrisul virtual si poate ca multi inca nu o stiu. Nu mi se pare strigator la cer. In schimb folosirea gresita a virgulelor, a cratimei, a verbelor, a pluralului…DA, este cel putin spus neplacuta la citit. Cand dau pe fb de un ma-m sau fi in loc de fii, chiar si cel mai interesant articol ca idee devine neinteresant . Ma poticnesc in greseli de gramatica dar in ce spui tu nu.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Eu am zilnic de corectat texte. Mici, e drept. O colega mi le trimitea mereu cu semnele de punctuatie puse alandala. Deoarece acele documente reprezintau totusi firma in fata unor institutii din exterior am corectat o data, de doua ori, de mai multe ori. La un moment dat ii scriu “dupa cuvant nu se lasa spatiu inainte de semnul de punctuatie”.
   Ulterior am primit textele sub forma: “cuvant cuvant cuvant,cuvant cuvant,cuvant”. Am ras, ca nu mai eram in stare sa ma enervez. Le corectez si gata.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cred ca cei mai multi dintre comentatorii de aici suntem suficient de in varsta incat sa fi invatat sa scrie “de mana”, cu creionul/pixul/stiloul pe hartie. Erau aceleasi reguli, dupa cuvant nu se lasa spatiu inainte de semnul de punctuatie, dupa semn e spatiu.
   Poate nu e la fel de perceptibil, dar daca incerci sa scrii de mana “cuvant cuvant ,cuvant” sau “cuvant,cuvant” devine foarte vizibil.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • asta la scrisul de mână depinde de caligrafie. la mine e -cuvânt [pauză] virgulă [pauză] cuvânt- atunci când scriu de mână…

   pe de altă parte, una dintre cele mai geniale găselnițe ale postmodernismului în literatură mi s-a părut un capitol dintr-o carte a lui Lodge, capitol care nu conținea niciun semn de punctuație. toate cuvintele curgeau iar cititorul putea găsi o mie de sensuri, în funcție de cum lectura textul respectiv.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 16. Ion vine beat-mort acasa si gaseste un bilet pe masa din bucatarie:
  “Ioane daca vii iar beat du-te de te culca in patul cu vaca Maria”
  Se duce in pat langa nevasta-sa Maria , iar aceasta sare cu gura pe el :
  -Ma Ioane, tu n-ai citit biletul ?
  -Ba da !
  -N-ai citit bine , acolo scria “pătul” si dupa “vaca” era un punct

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @netplusultra, well… :)))))))))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Nu prea mai bag de seamă chestiile astea. M-am obișnuit. Oricum, la ce văd că vine din urmă, în curând n-o să mai înțelegem nici ce scrie, nici ce spune cineva. Pentru noi, Ștefania Popescu era un fel de sperietoare utilă. Acum mulți cred că e vreo vedetă din show-bizz.
  Trebuie să recunosc că am început să scriu online cu diacritice tocmai din cauza (sau datorită??) posesorului acestui blog. Și tot din cauza (sau datorită? ?) lui sunt un pic mai atent pe partea de gramatică.
  În vorbirea curentă, însă, mă mai trezesc câteodată zicând ceva de genul “alea este”, “ăia merge”…nu știu de ce. ??
  Asta cu virgula nu prea îmi sare în ochi, în schimb numărul aiurea de “i”-uri, cratima pusă greșit sau lipsă, dezacordurile, pe toate astea le observ instant. Dar, cum nu sunt grammar nazi, las de la mine. Viitorul e ilustrat perfect in “Idiocracy”. ?

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Ionut, serios? Din cauza mea? Ce tare! 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Mihai, foarte serios. Nu știu dacă ai observat, dar la început comentam p-aci fără diacritice. Bine, comentam oriunde fără, fiindcă, în 90% din timp accesez net-ul de pe telefon, și e mai greu cu diacriticile, trebuie făcute două mișcări în plus, iar degetele mele nu sunt chiar așa finuțe.? Dar ai mai atenționat tu din când în când, ai mai făcut referire la scrisul fără diacritice, și am zis să fac un efort. Acum scriu peste tot cu diacritice.
   În ceea ce privește faptul că mulți nu au înțeles la ce categorie de oameni se adresează articolul tău, zic doar atât: 27 de oameni au citit un text de vreo 5 fraze. Au primit fiecare un set de vreo 20 de întrebări referitoare la textul respectiv la care trebuiau să răspundă cu “Adevărat”, “Fals” sau “Neclar”. Nu s-au găsit două seturi de răspunsuri identice, și nici nu a existat vreunul care să nimerească combinația corectă de răspunsuri. Unul din cei 27 eram eu. ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Ionut, da, da, ai dreptate. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. cu hitleristul de @Mihai +V mă grijesc să nu scriu fără…că nu se știe de unde sare capsa :))) muahahahahahaaaa..scriu decât corect!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @ardei gras, și ce, e rău? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 19. Între am găsit o capră în trandafiri şi am găsit-o capră în trandafiri este o mare diferență! ?

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • @Demetra, pai nu, ca in trandafiri nu sta nimeni capra…deci sigur e vorba de o behaitoare…

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Demetra asta e ca : “haideți să mâncăm copii” 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • si ca “mama e numai una!”

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 20. Asta cu virgula e pistol cu apa pe langa alte tipuri de statusuri de gen: “invatz sa scriu k lumea”. Cu tot felul de prescurtări, litere în plus unde nu trebuie şi alte artificii care nu au rost.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Fanica, man, io vorbesc despre statusuri din feed-ul mea. Ce zici tu aici sunt din altă bulă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Mail intranet:

  Buna ziua!
  Bla bla bla…….
  (Semnat) Roxana!

  Mail primit in fiecare zi si cu aceleasi semne de punctuatie. Cand incep sa citesc am vaga impresie ca o sa vina sa ma ia la bataie, iar la sfarsit am impresia ca o striga ma-sa acasa si ea pierde vremea pe la birou.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Mihaela M, păi să-i spună cineva dacă tot e cilegă cu voi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Stai linistit, stie,dar asa e mai cool! Nu stim noi nimic pentru ca suntem invechiti.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 22. Neata, strengarilor. 🙂
  Nu stiu de voi, dar eu una am uitat tot ce am invatat teorie in liceu. Daca viata mi-ar depinde de asta si m-ar intreaba cineva de reguli gramaticale, conjugari si alte alea, pot sa zic ca s-ar rupe firul in secunda doi. Efectiv, nu am atata spatiu de memorie. Insa rahatu asta de existenta e o invatare continua, unde nu stii, nu te superi, ci te informezi. Recunosc ca imi mai scapa din cand in cand un “vroiam”, desi stiu care e forma corecta 😛 am fost corectata si voi mai fi…cum, necum, imi mai scapa.
  In rest, totul bine in raiul virgulelor. :))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Kittygreeneyesbitch, perfect, chiar. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 23. Io cum sunt un pic mai întârziat mental,dacă stau să mă găndesc cum se pun corect semnele de acupuntură și ortopedie corect, îmi uit ideea.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Paco, io nu știu de ce toți ați înțeles că zic de voi si de comentariile de aici. M-am referit strict la niște unii care se cred publisheri.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 24. Pfffai… Adică noi plângem că există o acută penurie de cratime și tu vrei punctuație de olimpiadă? 🙂

  Oare cum ar arăta un text cu greșeli gramaticale, dar cu punctuație impecabilă?
  ”am duso pe ficasa la masa cu catel, cu purcel…”
  (traducere: am dus-o pe fiică-sa la mă-sa, cu cățel, cu purcel)

  Pentru cine nu știe gramatică, punctuația e o enigmă.

  Sunt situații când chiar nu știu dacă o virgulă e necesară într-un loc sau nu. Dar întreb. Deseori îl întreb pe amicul Google 🙂
  Așa am aflat că virgula nu se pune niciodată după cuvântul ”dar/însă”, ci numai înaintea lui.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Laura G corect este ,,l-am trimis pe boul de bărbatu-miu la mă-sa acasă, cu toate boarfele, undițele și play station-ul lui, bețivul dracului..”Nu mai căuta pe Google că nu are rost.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • @Paco 😂 😂

   Și mai corect ar fi să-l trimit fără nimic. Lucrurile le vând și fac un ban 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Paco, @moatza,

   Io nu știu ce-aveți cu barbată-miu, că el scrie foarte corect gramatical. De-ar avea el atâția bani câtă corectitudine!… 😂 😂 😂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Ups, am dat minus din eroare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Laura, @Paco, nu! Corect ar fi asa: l-am trimis…bla-bla-bla, dar i-am oprit cardurile. Cu virgula inainte de “dar”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 25. Off-topic, că tot veni vorba de facebook:

  Știe cineva cum să scap de ”amintirile” alea cu care mă sufocă feisbucul zilnic?
  Am setat eu să mi le dea p-alea din 2019, dar el nu și nu, se cramponează în trecut.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Laura G ,poate Facebbok-ul tău e o fire mai nostalgică.Ce zodie e?

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • scorpion

   îți sună nostalgic? mie-mi vine să-l sugrum 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Laura G ,vorbește cu un astrolog și un IT-ist.Poate există o incompabilitate între ascendent și memoria ram a calculatorului.În cel mai rău caz ,ai Facebook-ul deochiat .Dacă în proporție de 80% ai parte de poze cu pisici, concedii ,mâncare și citate motivaționale la fel ca și mine , atunci e clar.Cineva ți-a făcut farmece .Ai conexiunile legate.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Paco, fix așa aveam… 🙂
   Dar am apăsat pe niște butoane și am redus până la 20-30% din alea 80%

   Am scăpat de floricele, animăluțe, mâncare și am rămas cu ”amintirile” astea stresante.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Laura G., eu, după câteva zile, șterg tot ce am postat. E drept că nu prea pun chestii pesonale așa că nu mi-e greu. Mi-a luat ceva timp să șterg tot ce postasem ani de zile (timp pierdut, veți spune) dar ce satisfacția naibii am avut când Facebook a scris ”X a distribuit o amintire. Vezi amintirile tale.” Și NU ERA NICIUNA! Muhahaa!

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @CrisS,
   Buna idee!
   La mine, aproape tot ce postez e ”share”, deci se poate curăța 🙂
   mersi

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Laura,

   Încearcă ‘În această zi’: ‘Notificări’ -> ‘Fără ‘.
   Ar trebui să nu le mai vezi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Solandi,
   Evrika! Am setat, sper să funcționeze. Am mai găsit o setare de gen, dar exipirată – uitasem de ea.
   Mersi! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 26. @Laura G ,poate Facebbok-ul tău e o fire mai nostalgică.Ce zodie e?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 27. Şi cârnațiul este strâmb, dar ce bun estee

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 28. Chestia asta cu spațiul lăsat după semnele de punctuație a fost, pentru mine, mai mult ceva ce ținea de estetica textului decât de regulile gramaticale. Mă refer la scrisul cu ajutorul tastaturii, când scriam de mână era ceva instinctiv, intrat în reflex după zeci de ani de scris, la școală și în afara ei.

  Am început să fac ”pauze” tocmai fiindcă nu-mi plăcea aspectul de ”cârnați de pleșcoi extrem de lungi, ștrangulați din loc în loc de câte o virgulă infamă, un punct netrebnic sau un semn al exclamării cu tendințe de suicid.”

  Totuși, deși îmi place să citesc un text cu spații frumos amenajate, trebuie să spun că lipsa acestor pauze nu mă deranjează la fel de mult ca lipsa cratimelor …

  Pe Facebook am intrat de câteva ori pe niște postări ”bogate” la capitolul comentarii și m-am îngrozit, m-am gândit, doamne, într-o zi vom fi minoritari, noi, ăștia care mai ținem minte cum se scrie corect românește. Mi-am și închipuit o distopie horror în care suntem hăituiți și uciși de hoarde de agramați furioși care strigă ”cine nu-i ca noi e împotriva noastră!” Brrrr!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @CrisS, deja am vazut anunturi de angajare in care una din cerinte era sa stii sa vorbesti si sa scrii corect romaneste.

   PS- scuze ca scriu fara diacritice, scriu de pe telefon

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Anouk, sper să aibă de unde alege angajatorii ăștia…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @CrisS, da, da…. cum ai zis…. in curand astia care mai stiu si insista sa vorbeasca si sa scrie corect vor fi minoritari.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 29. Este foarte bine punctat, din pacate observ un fenomen ingrijorator, citind zilnic atatea comentarii incorect scrise, mi se intampla de multe ori, ca inainte de a scrie un cuvant, sa ma intreb daca varianta mea e cea corecta.Si ma mai intreb daca oare asa se nasc neologismele pentru ca acestea sunt cuvinte sau expresii nou apărute într-o limbă, fie prin preluarea din alte limbi, fie create prin mijloace proprii. Tot neologisme se consideră și cuvintele vechi care au căpătat un nou sens sau un nou mod de utilizare, ori expresiile care deși sunt formate din cuvinte mai vechi au primit un sens nou, independent.Uneori neologismele trec printr-o etapă intermediară de barbarism în care sunt respinse de o parte din vorbitori ca fiind cuvinte inutile sau neadaptate morfologiei ori foneticii limbii. Evident, numai o parte din barbarismele de la un moment dat al evoluției limbii ajung să fie acceptate și să se integreze în lexic.Si sunt aproape convinsa ca maine vom observa ca aceste cuvinte incorect scrise vor fi acceptate de catre societate.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 30. Am o bănuiala că articolul ăsta a fost scrIs de doamna Vasilescu. Nu dați doamnă cu muchia liniei ca doare al naibii, promit că o să pun virgula aia bine. ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Shoric,termină cu presupunerle eu îți pun pe tavă aici adevărul gol goluț.Lucrurile stau în felul următor:Doamna Vasilescu( vă sărut cu respect mâna Doamnă, la fel ca și Doamnei mele Diriginte ,care mi-a distrus adolescența să mă învețe să scriu și să vorbesc corect românește,să învâț Luceafărul cap coadă,să rețin comentarii, să recit poezii, vă rog să mă scuzați am divagat de la subiect).Așadar Doamna l-a atenționat pe berbantul fiu care în loc să își canalizeze întreaga energie la job și să se umple de bani și să lase bloggingul, să își învețe comentatorii să se exprime corect în scris , altfel nu mai pupă zacuscă, dulceață și alte produse necesare efortului sisific depus .

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Paco, ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Shoric, tu zici de mama, nu? Ei bine, mama n-are net și nu-mi citește blogul. Beat that!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Mihai, dar ai in adn ceva de la mama, niste virgule ☺

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 31. @Paco,
  Mai scrie-i mesajul ăsta de vreo 2 ori lui @Shoric, poate-și bagă mințile-n cap 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 32. S-a speriat si blogul de comentariul ăsta.L-a afișat de două ori.?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Paco, șterg io unul acum. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 33. Ma bag si eu ca musca in lapte… mare atentie la scris… e ca in maxima aia: mai bine sa fi futut decat sa fii futut. O zi buna sa aveti!

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 34. Misule….daca declansezi “jihadul scrisului corect (in pagina)”…..eu plec primul….mai ales ca ai 100 de fecioare (hiene gramaticale)….care te ajuta……arme redutabile…cum nu comenteaza cineva spre spiritul lor orgasmic….ele scot Coranul gramaticii limbii romane si aranjarea acesteia …nu la locul ei ca orice limba….ci in pagina si text…..si jap…ele itzi fwut una cu coranu asta in cap de iti piere cheful de comentat (in scris) ever….un fel de la prima intalnire in pat cand aia brusc te intreaba “de ce ai pwla asa de rece ?”…..

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @sorin aurolacul nu știu cum să zic, dar după ce am scris o dată “frumoas-o”, m-am oprit din pasiunea mea de “grammar nazi”. Să îl corectez pe altul acum, aș fi la fel de hilară ca Butelie când cerea să-i lăsăm să se pregătească de șanpion lig ??

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Vera iti multumesc…daca nu aveai numele asta te luam de nevasta…..

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Ahhh, am fost așa aproape ??

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • nu de alta…dar am sotia cu acelasi nume….de ceva ani…..ar fii ciudat sa pronunt in somn fix acelasi nume…..nu ar fii motiv de divortz…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Sorin ahahha, să-ți trăiască soața, are cel mai frumos nume! ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @sorine, nu despre voi era vorba, ci despre apostolii Facebook-ului.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 35. Domn profesor Vasilescu, am întârziat, motivat, zic eu, da’ promit sa nu mai fac d’astea cu virgula!?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 36. Io cre k ma insipirat postu asta sa scriu mai bine cu cuvinete si , cu virgule.Da nam inteles de ce
  cuvânt, cuvânt cuvânt cuvânt, cuvânt! are vreo doua virgule la misto .

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 37. Pingback: mihai vasilescu blog | Morții iau like-uri mai bine decât pisicile

 38. Mi se pare mie sau te plictisesti de moarte din moment ce ai inceput sa bagi in seama analfabetismele astea?
  Stai linistit ca cei care scriu asa n-or sa inteleaga, chiar daca citesc si nici n-or sa se schimbe.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 39. Se spune ca hartia suporta orice. Nu este adevarat! Facebookul e mult mai permisiv la incultura.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.