Scurt, despre o chestie care mă scoate din minți pe Facebook aproape mai rău decât scrisul agramat sau cel fără diacritice.

Vorbesc despre statusurile sau comentariile în care semnele de punctuație sunt puse după reguli neștiute de nimeni sau, cel mult, știute de ele însele. Nu vă prindeți despre ce zic?

Păi,despre situația în care , din ce în ce mai des ,vezi statusuri în care virgula,punctul , semnul exclamării și toate celelalte semne sunt puse exact ca în fraza asta pe care tocmai o citiți.

Este și mai enervant când realizezi că pe respectiva persoana chiar o duce capul, nu e semi-analfabet și mai postează și chestii mișto.

Așa că vă fac un pustiu de bine și las regula aici ca să fie clar pentru toată lumea:

– între semnul de punctuație și cuvântul pe care-l urmează nu se lasă spațiu. Adică așa: cuvânt,

– între semnul de punctuație și cuvântul pe care-l precede se lasă spațiu. Adică așa: , cuvânt

La final, textul trebuie să arate exact așa: cuvânt, cuvânt cuvânt cuvânt, cuvânt!

Hai că e și simplu și logic, ce naiba!

Am avut răbdarea să corectez o singură persoană care scria fără niciun fel de spații. Un tip ale cărui statusuri îmi plac și-am considerat că merită efortul să-i transmit că nu e ok să scrie în halul ăla. Pur și simplu nu puteam să citesc ce zicea pentru că postările lui arătau ca niște cârnați de pleșcoi extrem de lungi, ștrangulați din loc în loc de câte o virgulă infamă, un punct netrebnic sau un semn al exclamării cu tendințe de suicid. 

Și să vezi ce, a înțeles exact ce i-am transmis, fără să mă înjure superior și fără să mă trimită să-mi văd de treaba mea, pe motiv că știe el mai bine ce face. Well, acum e o plăcere să-i citești statusurile.

Băgați la cap regula de mai sus! Pentru că de cele mai multe ori o să aveți surpriza să constatați că lumea vă judecă și după CUM scrieți, nu numai după CE scrieți.

Gata pentru această mirifică dimineață de septembrie.

mihai_vasilescu_punctuatie