Tot aud că ăștia (a se citi „pesedeii”) o dau în sus și-n jos cu creșterea economică, cu măririle de salarii și pensii, cu putererea de cumpărare explozivă și alte rahaturi de gen, uitând sa spună și despre niscaiva covrigi care se așază cuminți în cozile maidanezilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic. În plus, ca să pară mai convingători, prezintă nuș’ ce cifre care mai de care mai dubioase, cifre ce mă lasă perfect rece. Pentru mine creșeterea economica este una singură și e sfântă: aia care se simte în buzunarul meu propriu și personal. Restul sunt vrăjeli.

Dar, dacă tot a venit vorba, aș vrea să știu și eu cum stă treaba. Pentru că dincolo de aberațiile politicienilor și guvernanților, noi suntem cei care simtim pe pielea noastră cum merge economia și dacă există vreo creștere economică au ba. N-am de gând să vă întreb cât câștigați (deși inițial asta aveam în cap), în schimb aș vrea să vă rog să-mi spuneți altceva: câți bani v-ar fi de ajuns pentru putea trăi confortabil în România?

Mno, dăcât că mi-ar plăcea să vă raportați la necesitățile voastre, nu să mă trezesc cu justificări de genul: „Bo$$, eu dacă nu-mi cumpăr Ferrarri și nu mă deplasez prin țară doar cu elicopterul, nu sunt om. Ah, plus ca vine acuș concediul în Bulgaria și vreau sa plec cu avion personal”. Desigur, nu ține nici figura cu: „Dacă nu mănânc caviar de șapte ori pe săptămână, mă usuc. Și vreau s-o ard la prânz numai pe mușchi de vită Kobe, că sunt la dietă”.

Ați prins-o? Gen, mi-ar plăcea să nu aberați și să-mi ziceți exact suma aia de la care considerați că pentru voi viața în România ar fi mișto și v-ar permite să trăiți bine, făcând o grămadă de chestii pe care vi le doriți. Și, dacă se poate, s-o și justificați un pic. Dacă o să-mi spui că-ți trebuie câteva mii de euro pe lună doar pentru haleală, o să te întreb dacă ești bine sau ai pățit ceva la căpuț. Hai c-ați înțeles voi.

Da, știu că sunteți mulți plecați din țară, dar întrebarea e prefect valabilă și pentru voi. Evident, raportându-vă la locurile prin care v-ați stabilit sau spre care tânjiți. Va fi cu atât mai interesant să facem comparație între plaiurile mioritice și țările cu apă caldă.

Ah, da, să nu uit. Dacă tot suntem la capitolul ăsta, poate ziceți și ce sumă v-ar face să vă întoarceți în România.

Cam atât pentru marțea asta cu trei ceasuri rele.

Happy man enjoying the rain of money