4,194 cititori

Bătrânii, acești sinucigași “simpatici”

Bun, eu înțeleg că bătrânii și pensionarii sunt ultima și cea mai nesemnificativă problemă a conducerii acestei țări. Deși, doar pentru faptul că ei sunt cei care-i votează, în locul psd-ului i-aș pune pe primul loc și i-aș ține numa-n puf, fie vorba între noi. Ce nu înțeleg este de unde le vine dorința asta morbidă de a încerca să se sinucidă în fiecare zi a vieții lor. Și nu glumesc, uitați-vă un pic în jur.

Unu. M-am tot deplasat cu mașina zilele asta (de nevoie, nu de plăcere). M-am speriat de câte ori am văzut bătrâni traversând fără să se asigure. Da, majoritatea erau pe trecerea de pietoni, dar rar de tot spre deloc am văzut vreunul uitându-se în stânga și-n dreapta. Pentru că nu-i așa, dacă ești pe trecere și ai o vârstă, n-are cum să dea mașina peste tine și să te timită spre veșnicele plaiuri ale vânătorii. Sau, mai rău, să te bage în spital pentru tot restul vieții tale. În spitalul unde vei fi tratat regește de sublimul sistemul medical românesc. Da, mi se pare corect și justificat. De ăia pe care i-am văzut traversând ca vitele, prin locuri nepermise, nici nu mai zic.

Doi. Săptămâna trecută erau 45 de grade la umbră și o Românie întreagă se dădea cu curu’ de pământ pe motiv c-o să murim din cauza căldurii. Lovea canicula din toate pozițiile și nu se mai oprea. Evident, era temperatura ideală ca să-ți scoți cei 75 de ani la o plimbare pe corso. Unde mai pui că, tot pe arșița aia, în Cișmigiu era ceva festival de muzică populară cu haleală moca. Cine credeți voi că erau prezenți în păr? Da, exact.

Parcă văd discuția din ambulanță (în fericitul caz că mai aveau cu cine s-o poarte):

– De ce-ați ieșit pe căldura asta din casă?

– Tinere, se dădeau sarmale gratis.

Well, csf, ncf. Dacă era fasole aș mai fi zis, dar la sarmale n-ai cum să reziști.

Trei. Mi se pare absolut delicioasă inconștiența cu care se aruncă bătrânii la scandal ca rața la muci. Una două se cocoșesc și se iau la harță bazându-se pe vestita “măi, nesimțitule, cum îți permiți? am nepoți de vârsta ta”. N-am idee de ce bătrânii consideră fraza asta un fel de incantație magică pe care orice cocalar respectabil, când o aude, lasă imediat capul în jos și-și cere scuze rușinat: “mă iertați, nu mai fac”. Pentru că, nu-i așa, ei sunt bătrâni și “tinerii din ziua de azi” le datorează respect. Well…

Și mă întrebam care-o fi explicația pentru toate astea? Le dispare instinctul de conservare sau nu le mai pasă?

mihai_vasilescu_batrani

104 de păreri la “Bătrânii, acești sinucigași “simpatici”

 1. Eu am problema asta cu mama. Sau o aveam că acum nu mai iese singură. N-am reușit s-o fac să priceapă că e vorba de respect. Că dacă vrea să fie ea respectată de șoferi si s-o lase să traverseze, trebuie și ea la rândul ei să-i respecte și să traverseze atunci și pe unde e permis. Că s-au făcut niște reguli de circulație tocmai pentru a ne putea respecta unii pe alții. Exasperant mi-o băga pe aia cu ea e bătrână și toată lumea trebuie să stea în loc pentru ea. N-a funcționat nici un argument de tip “poate e un om în vârstă și în mașina care trece”, “poate e o urgență”, “mai bine ai grijă că poate nu poate frâna la timp și ție îți rupe picioarele”….Nimic. Pentru siguranța ei și a celorlalți, bine că nu mai iese din casă!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 5

  • @Anouk, iată.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • …Ba a mea iese !!! La noi iarna -25 grade…e vânătă şi boleşte. Când e arşiţă, e roşie şi de abia respiră. Dar “las că ştiu eu mai bine, ai ajuns tu să mă înveţi….”
   Cred că de trebuşoara asta suferă toţi….

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 2. Mie îmi pare nespus de rău de ei, unii par atât de pierduți, de neajutorați, sunt ca niște copii ridați și cocoșați. Presupun că pe lângă sentimentul de inadecvare, mai apar tulburări în sfera cogniției, a atenției, percepției, afectelor, etc. Toate astea cumulate chiar îi fac neatenți și incapabili să discearnă corect potențialele pericole.
  Îi exclud aici pe acei bătrâni răutăcioși, nu știu dacă au devenit așa din cauza vârstei, a lipsurilor și depresiilor, dar, cumva, la bătrânețe ești tot tu, cel din tinerețe, eventual îți ies mai bine în evidență anumite trăsături.
  Zilele trecute, sprijinit de un gard, pe o căldură infernală, un bătrân ținea în mână o dalie ( sau o hortensie, nu sunt sigură). O vindea. Nu cerșea, nu. Vindea o floare. M-a terminat chestia asta.
  Îmi imaginez că în alte țări – din alea civilizate, există sisteme de protecție a vârstnicilor, capabile să-i cuprindă și să-i protejeze atunci când ei nu mai sunt capabili s-o facă.

  Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 5

  • @miha ș, mă, cum să zic, chiar să nu-ţi dai seama că afară sunt 45 de grade?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Sau poate și la temperataura respectivă vrei să mănânci o pâine 🙂 (Zic de bătrânelul cu dalia/hortensia)

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

  • Batranelul cu florea sigur a vrut. I-am platit floarea, dar n-am vrut s-o iau. I-am spus s-o vanda mai departe. Chip n-a vrut 🙂 Asa ca am plecat cu floarea lui. Cred ca Mihai se refera la o anumita doza de inconstienta, chiar cand nu ti-e foame. Mama mea, desi a avut un infarct acum doi ani, desi stie ca nu e ok sa iasa prin caldura, tot o face. Si eu chiar nu mai stiu cum sa-i explic.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Mihai, da, culmea, unii nu realizeaza ca afara sunt 45 de grade (la nivel mental zic), altii nu resimt caldura (nu mai functioneaza bine coordonarea asta senzori-creier-reactie – dar asta nu inseamna ca organismul lor nu e afectat).
   Uite, bunica-mea are spre 93 de ani si cand era caldura mare voia sa o scoata mama afara. Nu a iesit pentru ca i-am explicat ca e foarte cald si nu e ok (si inca e suficient de lucida sa inteleaga asta [si sa comenteze toate meciurile de tenis, fotbal, patinaj, etc – dar asta e alta poveste]) dar ea nu ar fi resimtit caldura pentru ca s-au deteriorat acele legaturi senzori-creier de care ziceam.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 3. Cei care fac asta sunt niște bătrâni prosti. Și înainte de a fi bătrâni prosti au fost adulți prosti, tineri prosti și copii prosti. Unul care a fost prostovan toată viata va deveni un bătrân și mai prostovan. Știm cu toții cam care e procentul de prostie/inteligenta din jur. Simplu.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 16

  • @Rox, apăi dacă și în situațiile descrise îţi trebuie inteligenţă…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Cand esti prost de mic, când ești mare numa’ te joci.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 4. Resemnare.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

 5. Pai nu erau umani nici in tinerete, sunt fostii angajati ai fabricilor care se tineau toata ziua de sprituri isi altoiau copii si nevasta si traiau din ce puteau sa fure de pe ici colea.
  Daca urmaresti un pic cu atentie fenomenul o sa vezi ca se manifesta in special in orasele industrializate si bucuresti si mult mai putin in orasele cu ceva vechime si care au fost putin atinse de industrializare.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 12

  • @radu, din păcate nu pot să urmăresc fenomenul decât în București.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 6. Mie mi-e tare milă de ei. În comparație cu copiii sărmani care au o viață înainte și pot alege ce să facă cu ea, bătrânii ăștia sunt generația care n-a avut e ales. Ei sunt sensibilitatea mea. Unii sunt atât de pierduți în meandrele vieții și atât de singuri că nu le mai pasă ce li se întâmplă. Un bătrân mi-a zis odată pe o vreme caniculară că n-are ce să facă acasă. Poate doar să se spânzure că e singur și bolnav.
  Să nu se înțeleagă că sunt de acord cu cei răi, ex: torționarul, sau cu ăia cu replici acide. Cu ăștia mă iau în clonț până cheamă salvarea pe motiv că au făcut atac cerebral. Aaa, și nici Highlander Iliescu nu-mi place.

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 2

  • @Elena P, nu-ţi place nen-tu Ilici? Nţţţ… așa ceva.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Mihai, mie nu-mi plac moșii?. Doar bătrâneii.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Si pe mine ma impresioneaza mai mult batranii, mai ales cei care vand ce pot pe marginea drumului, decat copiii, dar nu prea stiam sa explic de ce.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

 7. Batranetea, a doua tinerete… Si cand esti tanar totul e frumos, ce rau ti se poate intampla? Zburda si traieste, lumea te iubeste!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Cosmin, da, da, ce naiba.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Nasol e că le zburdă şi mintea…..
   Adevărată aia că la bătrâneţe dai în mintea copiilor !!!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 8. Păi uite că și eu vreau să fiu activă și la 100 de ani. După pensionare poate mă apuc să mă antrenez pentru maraton. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @9, atât doar, poate nu te antrenezi prin mijlocul străzii la 45 de grade.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Eh! Nu pot să garantez nimic. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 9. Mihai, dispar simturile, reflexele conditionate si neconditionate. Peste asta mai vin si bolile si deceptiile varstei. Este o performanta sa ajungi cat de cat ok la batranete…Am toata compasiunea pentru ei, sunt, vorbe Elenei, sensibilitatea mea.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • @Cristina, păi, ce să zic, atunci ai grijă când conduci.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Mihai, mai frica mi-e de ei la volan, cand conduc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 10. Nu cred ca le mai pasa. Sant obosiți de atata viața. Bunica mea are 85 de ani si a trecut printr.un examen f greu cand l.a ingropat pe fi.su, adica pe tata. Stii ce.mi zice deseori? Cand imi e mai rau atunci ies afara ca daca mor in casa pana veniți voi ma.mpuțesc. Se ține tare psihic dar simte o oboseala in tot organismul. Stii cum face ea o ciorba? Curața legumele,sta nițel,pune legumele la fiert,sta nițel. Adauga pastele,sta nițel. Si la final,da ciorba de pe foc si pica lata. Mie imi e mila de ei sa stii. Numai Dumnezeu știe prin c.au trecut in viața de merg asa d.aiurea. Citeste Preludiu a Ilenei Vulpescu.

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 2

  • @Lucky, nuș’ ce să zic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

 11. Eu sunt de parte lor din multe motive, dar să le luăm pe cele enumerate de tine.
  Trecerea străzii – nu știu dacă ne mai amintim, dar la o trecere de pietoni, e obligația mea, a șoferului, să mă asigur că nu sunt pietoni. Știu, n-o facem sau nu toți sau nu tot timpul, dar dacă ne ”sare” un bătrânel în față nu e tocmai vina lui.
  Legat de traversările ”ilegale”, zilele trecute am văzut, nu mai știu dacă în București, o doamnă trecând cu un mergător fix prin jungla traficului, gen 4 benzi și două linii de tramvai.
  Well, și atunci m-am gândit că pentru ei cei 10 pași până la trecerea de pietoni sunt un fel de traversare a Saharei sau ceva, și dacă au de ales între un posibil accident sau doar un set de înjurături, și deplasarea în plus, aleg să riște…
  Da, da, știu, cine-i pune să iasă din casă?! Păi, poate chiar n-au pe cine să pună să iasă în locul lor sau poate suferă de demență senilă sau câte și mai câte, cert e că sunt afară și trebuie să se descurce.
  Ceea ce duce la punctul cu agresivitatea: când simți că puterile nu te mai țin nici pe departe cât te țineau, că drumul până la magazinul din colț e o expediție și că te năpădește neputința, chiar cred că devii morocănos și arțăgos.
  Fraza asta cu ”am nepoți de vârsta ta” mi se pare o încercare înduioșătoare de a-și reclama dreptul la un spațiu, o afirmare a fostei lor vitalități (știu, pare că merg departe cu interpretarea, dar nu-mi plac judecățile pripite :))))
  Iar cu o masă gratis…sarmale sau fasole sau ce o fi… cred că nu mai înțelegem efectiv cum e să ai banii numărați de la o zi la alta și o masă gratuită, chiar dacă la mama naibii, dar o mama naibii mai accesibilă, așa, să însemne că îmi rămân 20 de lei în plus cu care pot să cumpăr detergent sau cine mai știe de ce au nevoie prin casă. Faptul că ies pe căldură din casă pentru o masă gratuită mi se pare mai mult măsura mizeriei sociale decât a iresponsabilității lor 🙂
  Plus că au trăit într-o perioadă în care ploaia era ploaie și căldura căldură, nu cod galben sau roșu.

  Comentariu beton! Thumb up 90 Thumb down 3

  • Bine argumentat !

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @W.J., excelent comentariu!

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @WJ, e funny aia cu obligația șoferului să se asigure. Pentru că, nu-i așa, nu s-au mai întâmplat niciodată accidente pe trecerea de pietoni.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 10

  • @Mihai Evident, punctam doar că nu e vina celui care trece pe trecere 😀 (încerc să-mi amintesc asta de fiecare dată când trec vioi peste câte una, fără să ating frâna și observ cu colțul ochiului că pietonul a avut bunul simț să-mi dea prioritate, moment în care jur că data viitoare voi fi muuult mai atentă …)

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @W.J, cel care traversează pe trecere are și el obligația să se asigure chiar dacă are prioritate.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Subscriu la tot ce s-a scris până acum (multe și valabile).
   Peste toate astea, luați în calcul senilitatea. Foarte discret se instalează, crește exponențial și nu-i la vedere.

   Soacră-mea – o femeie brici toată viața ei – la 70 de ani își schimba apartamentul, că așa avea chef. La 75 știa toți fotbaliștii de la Steaua și Dinamo. La 78 a început să uite ușor, una-alta. La 80 nu-și mai amintea cum se fac sarmalele (și multe altele). Acum, la 83, dacă iese din casă nu mai știe să se-ntoarcă. Trăiește într-o altă lume, rememorează de zeci de ori momente de-acum 70 de ani dar habar n-are ce-a mâncat azi-dimineață. Se minunează tot timpul cât de multe mașini sunt pe stradă…

   Au pensii bune, nu le lipsește nimic, dar nu mai știu să cumpere, sunt zăpăciți de atâtea oferte, produse, varietăți – marketul e un labirint de neînțeles pentru ei. Sunt pierduți, se simt rătăciți într-o lume pe care n-o (re)cunosc. Nu mai văd bine, nu mai aud bine, nu mai înțeleg multe, sinapsele lor au clacat.

   E trist și greu. Greu pentru ei și pentru cei din jurul lor.

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 2

  • …şi cel mai grav, MOR DE PLICTISEALĂ !
   Nu mai vor nici TV, nici cărţi, nici discuţii la un ceai, nimic ! Şi începe, groaznic, să-i mănânce în locuri nebătute de soare….
   Nu mai ştiu cum e să n-ai timp !!! Şi te exasperează pe tine, care nu-ţi mai vezi capul…..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 10

  • @Adrian Baciu, da, am observat și asta. Nu mai au răbdare de tv, de cărți. N-au răbdare sau, de fapt, n-au înțelegere, nu mai pricep nimic din limbajul nou și vorbit rapid.
   Nu mai au curiozități de niciun fel, sunt blazați.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 12. ca incearca sa se sinucida nu ma lezeaza asa tare … nu cat faptul ca nu ii lasa pe altii sa traiasca. sa exemplific .
  in studentie locuiam in militari si ca sa ajung in piata romana #9 unde incercam sa ma fac mai desteapta luam zilnic faimosul – cel putin pe vremea aia – 336. la 8 dimineata, cand se ducea lumea la scoli si munci, era atat de aglomerat ca de multe ori reuseam sa ma urc in al doilea sau al treilea care venea in statie (si presupun ca aveam noroc , ca locuiam mai la capat de linie…). un sfert, ca sa nu zic jumate din calatori, pensionari nene, mergeau o statie sau doua pana la piata sau la mega… cativa ani m-am intrebat cinci dimineti pe saptamana de ce satana se duceau fix la ora aia – nu la 6, nu la 9.30 – ca nu se terminau castravetii sau ardeii la veteranilor pana la 10, zau, am gasit mereu si la 7 seara… Iar daca tot insistau sa se calce in picioare cu astia napastuiti de soarta care n-aveam ora pe alese, de ce cu sacosele de rafie , care mi-au nenorocit mai multe dresuri decat vreau sa imi amintesc, si m-a durut, ca eram copil sarac pe vremea aia …. (mai voiam sa mai scriu dar m-am enervat , ma duc sa imi pun un pahar de vin si s-o sun pe mama sa stea tapana in casa , preventiv asa, desi ea e cuminte de felul ei pe canicula ; si voteaza nepotrivit varstei ei si judetului rosu in care locuieste …)

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 10

  • @Cami. și iată cât de împărțite sunt părerile.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • de fapt nu sunt impartite. ceea ce am relatat eu se intampla in intervalul octombrie – iunie ; hai sa zicem ca in mai-iunie s-or fi dus la 8 ca sa evite canicula – bravo lor (iar pe canicula nu ma deranjau nici sacosele de rafie pentru ca nu purtam dresuri); dar in februarie, sau noiembrie?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

 13. Cei care trec strada fără să se asigure au reminiscențe de pe vremea când, tineri fiind, nu era nici un pericol să traversezi ulița din satul natal sau strada pe care trecea câte o Dacie odată la 20 de minute.
  Ăia care se înghesuie la pomeni au fost învățați toată viața să „ciupească” câte ceva, indiferent pe unde sau ce au lucrat. Nu, nu e din cauza pensiilor mici. Sunt profitori și plictisiți.
  Ăia conflictuali așa au fost toată viața. Colegul agresiv de clasă, „gură-mare” și spurcată din fabrică, vecinul care îți făcea scandal că ți-ai scăpat gâștele în fața porții lui, sau că dai muzica prea tare, sau bețivul violent care avea ceva de împărțit cu toată lumea, inclusiv cu propria familie.
  Este vorba, deci, de educație și atât. N-are nimic de-a face nici cu resemnarea, nici cu nivelul de trai, nici cu instinctul de conservare.
  Eu am o problemă cu ai mei, care nu pot sau nu vor să se adapteze la vremurile pe care le trăim și li se pare că nimic nu s-a schimbat pe străzi sau în caracterul oamenilor în ultimii 30 de ani. De aceea sunt și ușor de manipulat și nu anticipează pericole cu care nu au fost obișnuiți.
  În plus, eu consider că și mintea umană are o limită, nu poți asimila și procesa la nesfârșit informații, mai ales dacă nu e antrenată pentru așa ceva. La un moment dat nu mai intră.

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 11

  • @Ionut super argumente. Big like!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Ionut, da, e o ipoteză viabilă. Pe mama nu pot să reușesc s-o învăț să trimită un sms. Pur și simplu nu asimilează ce-i spun.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • Domnule Vasilescu, ia ai grijă ce spui de profa mea preferată, că te las fără ce ți-a mai rămas din ciuf! Am o pensetă și nu mi-e frică să o folosesc.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • Eu i-am scris toti pasii pe foaie. Si cu foaia in fata a incercat sa trimita. A gresit la inceput, apoi incet incet, prin repetitie, a invatat.

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • Eu asa am facut cu mama, a reusit. Cu bunica-mea nu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • ii lipseste motivatia. maica-mea nu putea trimite sms – ani de zile m-am chinuit sa o invat , ce sa mai vorbesc de manevrat skype , facetime… Dupa ce-am plecat din tara a inteles brusc cum e cu sms-ul. Dupa ce a devenit bunica, a devenit brusc maiastra in videoconferecing pe orice device. Acum invata engleza ca sa il inteleaga pe nepot-su (ceea ce as fi bagat mana in foc ca nu o sa se intample vreodata – si dealtfel nici nu e absolut necesar, copilul vorbeste si romana). Pe partea cealalta, tata nu putea sa manevreze un PC nicicum – pana a aflat ca poate vedea pe net niste meciuri de fotbal netransmise pe canalele tv pe care le are.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 14. Cand după patrujdeani si ceva de munca iei pensie 800 de lei,te doare in cur pe unde traversezi.Cand iti platesti medicamentele cu împrumuturi de 2000 de lei luati de casa de întrajutorare a pensionarilor,te doare elegant in pl cate grade’s afară.Nu mai vorbesc de elitele care au sclavagit la CAPeu care boieresc pe 300 de lei.Bine ca dam ajutoare la toate ciorile discriminate care isi doresc integrarea cum îmi doresc eu o pl cu bile in dos.Se bucura ca laponu’ de caldura la 10 lei in plus la pensie.O societate este caracterizată de fericirea copiilor si de linistea bătrânilor,noi ii lasam de 27 de ani pe zdrentele astea sa se pi.se pe ambele.

  Comentariu beton! Thumb up 65 Thumb down 2

  • @edelweiss, io-s de acord cu tot ce spui. Da’ asta înseamnă că trebuie să traversezi ca prostu’?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

  • @Mihai,bătrânii nu isi trăiesc demn si linistit restul zilelor,ei traies drama dramuirii banului de la o pensie la alta.Sunt pierduti,uitati de multe ori de proprii copii,au de ales intre a cumpara un pui sau o folie de medicamente.Prietene,prefer sa trec cu vederea traversarile lor ilegale dar sa il fu.t in gat pe ala tânăr care in ziua oricărui vot a ales sa se dea cu capacu de la buda pe pârtie.Dupa aia #sugplsirezist.

   Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 3

  • @edelweiss, te iubesc, omule!
   @Mihai are darul de a impune gandirea lui și altor oameni. Ăsta e un talent pe care nu-l găsesc la fiecare colț de stradă. Azi nu vreau să văd discuții despre cât sunt bătrânii de nenorociți și noi de buni.
   Pentru că mama are două operații la inimă și tata are parkinson. Tata uită câteodată orice regula elementară de bun simț. Nu e un needucat ci doar un om doborât de boală. În fiecare bătrân îl văd pe el și neputința lui de a începe iar să învețe lucrurile pe care le știa dar le-a uitat.
   Cand ai o pensie de 314 lei, sarmalele alea sunt raiul pe pământ.

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 2

  • @Elena,mulțumesc mult.Tu esti alături de ei,asa cum este normal,dar am întâlnit bătrâni abandonati de proprii copii.Nu isi doresc decât un lucru:sa ii mai vadă o singura dată si pot sa moara.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @edelweiss, am întâlnit şi eu astfel de bătrâni cu astfel de dorințe.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 15. Oho. Bine punctat. Sincer unii batrani mi se par mai nesimtiti decat grasii. Mergeam pe trotuar si o “bunicuta” arunca un ambalaj pe jos. Eu ma enervez usor, intr-o secunda imi creste pulsul si scot flacari pe nas: “doamna, v-a cazut ceva”, ea nimic, eu inca o data, mai apasat, ea: pai aduna tu de jos. Imi venea sa ii dau una peste ceafa. Cum sa fii asa nesimtit?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 14

  • Asta tine mai mult de educație nu de bătrânețe.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 16. Cred că se adună mai multe lucruri care conduc la asta. Cunosc persoane care, cu 20 de ani în urmă, erau brici şi rezolvau orice problemă, cât de complicată. Erau în stare să se descurce prin hăţişul birocraţiei noastre cu o tenacitate de invidiat, iar acum, la bătrâneţe, îi văd cum par depăşiţi de simpla completare a unui formular, unde greşesc şi când îşi scriu numele. Par tot mai mult “rupţi” de lumea asta, tot mai neadaptaţi, întocmai ca nişte copii mici. Lumea largă, din jur, se topeşte în ceaţă. Asta ar putea fi o explicaţie pentru traversat.

  O altă problemă este frustrarea creată de vârstă. Le e greu să înţeleagă (şi, dacă înţeleg, le e greu să accepte) că nu mai au rezistenţa, forţa şi îndemânarea de la 20 ori 40 de ani. Ar vrea să aibă acelaşi randament ca atunci când organismul funcţiona la parametri maximi, când n-aveau probleme cu insolaţia, cu mâncarea nepotrivită, iar orice accidentare ori durere trecea de pe o zi pe alta. Cred că e crunt să asişti la deteriorarea propriei fiinţe şi, probabil, te agăţi de fiecare lucru care-ţi poate prelungi iluzia că încă mai eşti ok, că n-ai devenit o simplă creatură dependentă de alţii. Asta ar putea fi o explicaţie pentru faza cu temperaturile şi cu comentariile faţă de tineri. Nu de alta, dar, la 40 de ani, ştiai că te poţi lua şi la trântă cu nesimţitul ăla şi nu realizezi că acum, dacă tânărul îţi dă o palmă, te adună lumea cu făraşul de pe jos.

  Astea sunt lucruri pe care le-am observat la persoane care au îmbătrânit în jurul meu. Şi încerc să lucrez asupra mea, să învăţ să accept că va veni o zi când voi fi la fel. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

  • @Lucian, mda. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Lucian-Dragoș Bogdan, sau poate înveți să te adaptezi și să nu ajungi așa?!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • @Anouk, mi-aş dori asta. Şi mă voi bucura dacă va fi aşa. Dar încerc să rămân cu picioarele pe pământ şi să învăţ să accept că e posibil să fie şi versiunea prezentată de Mihai. Tind să cred că majoritatea celor ce se regăsesc în articolul lui Mihai erau convinşi, când aveau vârsta mea, că nu vor ajunge aşa cum scrie acolo.

   PS: Drăcuşorul din mine nu poate să tacă şi zice: “Dar dacă tu o să crezi că n-ai ajuns aşa, când, de fapt, cei din jur te văd exact ca în articol? Ştii, e ca faza cu nebunul şi prostul.” 😉 Mama lui de drăcuşor… 😀 😀 😀

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Anouk,
   Văzându-i pe socrii mei, încep să cred că și adaptabilitatea are o limită, din păcate.
   Soacră-mea era genul de femeie (isteață și corectă) care i-a scris lui Ceaușescu o scrisoare pentru că îi dăduse la magazin un foen defect și nu i l-a schimbat (”Ce face partidul pentru oamenii muncii, îi păcălește?!”). După 2 săptămâni a primit prin poștă un alt foen.

   Acum e pierdută într-o altă lume. Adaptarea ei s-a oprit/terminat pe la 75 de ani. Ce face un astfel de om dacă are zile de trăit încă 10 ani?! E pierdut…

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Laura G, păi tocmai la asta mă refer. Să te străduiești să fii conștient de puterile tale și să te încadrezi în lumea în care trăiești în funcție de puteri.
   Sigur că sunt situații în care mintea ți-o ia razna. Atunci nu te mai întrebi de ce a ieșit la 45 grade sau de ce traversează strada aiurea.
   Îi înțeleg pe cei care sunt singuri și ies doar ca să aibă cu cine schimba o vorbă, dar pot face asta dimineața cât e încă racoare.
   Pot traversa, dar pe acolo pe unde e permis. Dacă nu te simți în putere să ajungi la trecerea de pietoni cum să crezi că ai putere să intri în haosul dintre mașini?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 17. Bunica mea merge intr.o carja pt ca are probleme cu un picior. Intr.o zi iese sa.si ia o paine si.un ziar. Isi reazama carja de taraba ca sa.si scoata banii. Plateste ziarul si da sa.si ia carja. Carja fusese furata. Nu va pot spune cat s.a necajit si c.a busit.o plansu in mijlocu strazii. Vin si zic, bai frate cum furi d la o babuța? Si ce? Carja sau bastonu? Ce labar de hoț poți fii daca ti.a fost frica sa furi d la astia mai in putere.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Lucky, ești sigur că i-a furat-o cineva?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 4

 18. Eu as adauga si batranii care se incapataneaza sa mai conduca, desi clar nu mai au ce cauta la volan.
  E o categorie mai mica fata de ce ai mentionat tu mai sus, dar mi se pare mai periculoasa – pentru ei si cei din jur.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • @AlexandraD, mă rog, asta se poate rezolva relativ ușor prin legislație și examene periodice.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 19. Îs retarzi frate. I-a prostit viata nebună pe care au dus-o. Subscriu întrutotul la ce ai spus tu. As mai adauga o situatie total oligofrena la care am fost martor acum o săptămână.
  Context: o policlinica “speciala” unde au acces doar oameni din anumite ramuri (zic eu selecte, chosen few).
  Laboratorul de analize/prelevare sange. Ora 7.50 am.
  Circa 5 persoane la coada, toti pensionari.
  Dupa ce am iesit eu, numarul ajunsese la 8. Mi-a gost clar ca se cunosc intre ei. Cel putin din vedere.
  In sala de asteptare aprox. 15 locuri pe scaune. Lume civilizata, ultimul sosit intreba care este persoana din fata sa. Ce sa mai, occident.
  Cat timp am stat eu cu vata pe intepatura, ce crezi ca faceau respectabilii? Toti, dar TOȚI, buluc pe ușă. In conditiile in care iesea asitenta sa il cheme pe următorul.
  Scaunele perfect goale. Nici macar nu am vazut pe careva sa se uite la ele. Nu, toata lumea pe ușă.
  Am crezut ca ma apuca turbarea si am vrut sa zic ceva, dar am preferat sa ma uit la ei cum se calca pe picioare.
  Vorba reclamei: nu ai cu cine…
  PS Salutari din Croatia. Daca are cineva planuri de vacanta cu copii mici si nu stie unde sa mearga, recomand Lopar, insula Rab.
  Zi faina si weekend placut!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 10

 20. E simplu, e ca un deal incepi copil fiind sa urci dealul, ca si adult o sa fi cat mai aproape de varf pana ajungi sus de tot, cu batranetile incepi sa cobori dealul pe partea cealalta pana ajungi cam la fel ca atunci cand ai pornit(normal exista si exceptii).
  Eu vad asta la bunicii mei, cate odata si la parinti, nu mai sunt asa “sharp” cum erau odata, parca se prostesc pe zi ce trece, poate “prostesc” nu e cuvantul cel mai potrivit, sunt foarte naivi uita chestii simple de bun simt si atunci cu sa cerem de la ei ceva ce nu am cere de la niste copii, cand ei sunt de fapt tot un fel de copii.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @MuciFICATorU, man, sincer, eu nu cred că ai cum să uiți că la 45 de grade la umbră cam poți s-o mierlești.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • Nu este vorba de uitat asa, e vorba despre ganditu’ ala la consecinte, pe care noi o facem, ei uita sa o mai faca. Multitasking level egal cu zero.
   In cazul de fata ei se gandeau la foame, nu la consecintele date de caldura.
   Sa-ti dau un exemplu concret.
   Zilele trecute incercam sa ii aduc pe verii mei din romania in anglia pt vacanta de vara, unul are 16 ani iar celalalt 13, astia de la compania aeriana de aici, cand am luat biletele mi-au zis ca daca unul dintre ei are 16 ani e considerat adult deci e ok nu au nevoie de altcineva cu ei, dupa care au rasarit si romanii nostri care normal ca au cerut un adult cu ei.
   Bunicul nostru s-a oferit el sa vina cu ei pentru ca nu avea cine sa vina, dar nu s-a gandit la consecinte nici o secunda. Are aproape 80 de ani, de intors inapoi in romania trebuia sa o faca singur, nu vorbeste engleza, are probleme cu inima, parkinson, si in caz de ceva complicatii la aeroport ce dracu facea singur?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 21. Sper să rămânem întregi la minte… că acuș, acuș ajungem ca ei. ?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 22. Taica-miu are 78 ani. Nu a votat niciodata PSD sau vreun alt partid de stanga. De traversat strada, doar pe zebra. Si nu iese din casa pe canicula. Adica iesea pana m-am zborsit la el. Ii e tare greu singur, cand sta de vorba cu cineva vorbeste nonstop, povestind aceleasi chestii pe care (mi) le-a spus de o mie de ori. Batranetea, haine grele !

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 23. cred ca cel mai corect este faptul ca multi isi pierd din iq. nu-mi place sa o spun dar asta observ. tatal unei foste avea probleme cu circulatia sangelui in zona inferioara. cateodata abia isi misca picioarele. si mergea peste tot cu masina. nu conta ca de multe ori si servea ceva. si crede-ma ca pleca de pe loc kamikaze. am impresia ca s-a indoctrinat ceva in ei de pe vremea lui ceausescu si au impresia ca li se cuvine tot. nu toti batranii sunt asa….dar majoritatea sunt inconstienti.offff…batranetea asta.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 4

 24. Da mihai sant sigura. Carja nu mai era efectiv.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 25. Eram la buticul lui Stelian din colt, ma rog, nu era a lui, dar vindea acolo, ca-n fiecare seara, la o vorba si un cico cu baietii de la bloc. Ne gazduia sa-i treaca si lui timpul mai usor pana dimineata. Si se face ca intra cu pasi marunti de-o palma doi orbi, un el si o ea. Nu stiu care dintre ei nu orbise complet si reusea astfel sa mai dea directia de mers la amandoi. Isi cumpara ceva de-ale gurii, un nimic, cred ca trei felii de salam si niste lapte. Dau sa plateasca si ea scoate din buzunar cateva bancnote mototolite printre care una de 10.000. Se vedea ca nu vad valoarea inscrisa pe ele, le citeai incurcatura, buna pentru plata a ce-si luasera era insa oricare, dar ea o intinde tocmai pe cea mai mare. Stelian ramane nedumerit, prinde insa repede miscarea si inainte de a le inapoia restul se mai convinge o data, ca profesionistii, fluturandu-si mana peste mana ramasa intinsa cu bancnota, ca ea chiar nu vede nimic. Si inapoiaza ca pentru 500 !

  Doi batranei firavi ce-si imparteau putinele zile ramase , care dupa ca erau orbi, mai dau si peste Stelian !

  Mi-ar placea sa inchei eroic, ca l-am azvarlit pe loc pe Stelian prin vitrina afara, dar n-a fost asa. Eram timid, mult prea timid, de prea mult bun-simt. Am mai rarit eu vizitele pe la baieti, da’ cam atat. Stiu ca se-ntampla altele cu mult mai nasoale, dar din cele nemijlocit traite, mi-a fost mult timp exemplu de ce suntem noi romanii. Traind prin alte locuri unde nu arareori casieritele scormonesc prin maruntisul din portofelul batranilor spre a extrage mai rapid suma exacta de plata, nu insa inainte de a se fi conversat interminabile minute-n sir despre toate prostiile pamantului, ca asa-s batranii, cumpara mai degraba de dragul vorbei, imi zic “Hei, stii ceva ? Lasa, ca e bine si asa !”. Si “Multumesc, Steliane, ca mi-ai facut asteptatul mai usor la coada !”.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

 26. Dar este normal. Când e cea mai mare caniculă sau cel mai năpraznic ger, pensionarii sunt apucaţi de dorinţa subită de a porni pe la diverse instituţii să întrebe…nimic, de fapt să se afle în treabă. Aflarea în treabă este ocupaţia milenară a acestui popor.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

 27. Sa iti zic ce face o ruda apropiata. Nu e taica-meu, ca era la azil daca se comporta asa. Are mosu asta 85 de ani. I-a supravietuit neveste-sii de vreo 7 ani, unui AVC acum 4 ani, unui infarct acum vreo zece ani. Pana a facut AVC-ul se plangea tot timpul de toate. Dupa AVC i-am tocmit o femeie la vreo 60 de ani sa aiba grija de el. O platea el, ca are pensie mare. Ei, avea aia grija lui, dar si el pe a ei. Cand i-am prins in casa jucandu-se de-a mama si de-a tata am renuntat la tanti. Dar el nu. Zi de zi, se muta la aia de dimineata pana la amiaz, cu rachiu dupa el pentru party. Dar el nu bea. Inainte, femeia, pensionara si ea pe caz de boala, mai avea si ea cate un job asa part-time. Dupa ce s-au intalnit, nu a mai fost nevoie, ca mosu are pensie mare. Dupa vreo 2 ani, cand eram deja disperat, tanti moare de la atata rachiu, ca suferea de ciroza, ca sa vezi. Zic, Dumnezeu s-o ierte si bogdaproste, s-a linistit! Ee, normal ca nu. Nu stiu cate curve sunt in sat, dar el sigur stie. In fiecare zi, ca ninge, ca-i ger, ca-i caldura, ca-i ploaie, el pleaca la curve cum pleaca altii la slujba. Doar ca nu are concediu. Daca-i zici ceva, zice ca ai ceva cu el. Oricum nu se mai vaita de absolut nimic. Asa ca aia e. Plm, macar stiu ca am gene bune in familie.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 6

  • Ai fost gelos rău. 😀 😀 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Pai cam! Nu m-am exprimat foarte corect. Curvele alea nu sunt cum vezi prin filme. Sunt muieri peste 60 de ani care mor de foame si de proaste. Or fi si mai tinere unele, nu stiu exact, dau nu prea cred.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 28. Postarea mea ca raspuns la temă a aterizat în altă parte (e vina mea). Nu contează. Aș mai adăuga ceva, că tot vorbeam cu o prietena aseară despre părinți și bătrânețe:

  Când e potrivit să mori? (hmm, dacă ar fi de ales…)
  Dacă mori între 60-70 ani, cică ești tânăr, ohoo, mai aveai ani de trăit…
  Dacă apuci 70-80 se strică organismul – ori corpul, ori mintea, ori ambele.
  Dacă zburzi spre 80-90 aproape că nu mai știi de tine. Luni dimineață nu știi dacă mai apuci weekend-ul…
  Cum o fi mai bine?

  Există și excepții, dar sunt puține.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 29. Stii ce mi se pare super amuzant? Toti avem impresia ca o sa ramanem vesnic tineri. Tinerii de azi vor fi batranii de maine. Daca vreunul dintre cei prezenti care scriu aici au impresia ca nu o sa ajunga cum i-ai descris tu, se insala amarnic. Daca vreunul are impresia ca o sa ramana cu mintea de acum, se insala amarnic. Viata iti da branci oricat de tare esti. Din cate am observat eu la bunicii mei, lucrurile stau asa: Esti tare la minte, te tradeaza corpul. Esti bine la corp, te tradeaza minte. Rare sunt cazurile de oameni peste 80 care sunt bine si la trup si la minte.
  Compasiunea, empatia si respectul ar trebui sa existe fata de ei. Generatia tanara mereu mereu o sa fie deranjata de batrani (spun asta pentru ca si eu m-am mai enervat pe bunici). Tu te misti cu viteza luminii, vrei lucrurile sa se intample in secunde, nu ai rabdare, nu ai timp, se scurg orele, ai treaba, esti cel mai important pe pamant. Si un melc in fata ta te deranjeaza, d’apoi un batran.
  Batranii aia de-i vedeti voi, mirositori, galagiosi, suparati pe viata, au fost ca noi inainte. Doar ca viata si economia le-a cam dat un sut in fund.
  Din punctul meu de vedere, a avea batrani in jur e un mare atuu daca stii sa le vorbesti. Daca vorbesti cu ei aflii povesti despre timpuri de mult uitate, chestii pe care cartile de istorie nu le acopera. Dezbaterile ii tin in viata, vor sa stie, sa sie informati, vor contact uman. Doar zic.
  Daca le dai de lucru, ii faci sa se simta importanti, le dai un scop in cat a mai ramas din viata lor, nu o sa ti mai stea in cale.
  Scriu asta pentru ca am un respect enorm pentru bunicii mei (cei prezenti si cei trecuti). Am vazut cu ochii mei cum “trece” un om, cum efectiv il paraseste vlaga. Bunicul meu are 88 ani. Pana acum un an,nu-l scoteai din gradina, muncea de dimineata pana seara, doar sa aiba un scop. Dar cand nepotii ii veneau acasa sa ia special rosii de la el, innebunea de fericire. Era plin de viata, om cu povesti multe, cu cantece, cu iubire fata de bunica-mea(la 80 de ani ii aducea flori din gradina, ii spunea “iubita mea”). L-am invatat sa faca poze cu telefonul mobil, sa faca slide pe ecran, incantarea lui a fost maxima. Si-au facut selfie amandoi, sa aibe si el cu iubita lui o amintire electronica. Mureai de ras cu el. In doua saptamani s-a produs schimbarea, intre doua vizite, si cand noi, cei 5 nepoti, ne-am intors acasa, am gasit carcasa omului caruia ii ziceam bunic. Slab (desi manaca si doarme mult, corpul pur si simplu nu mai vrea), cu mersul lent, cu un miros…cum s-a zis pe aici…specific, mintea nu mai funtioneaza la fel. Sa nu o mai lungesc, stiu ca nu mai are mult.
  Ce vreau sa spun, go easy on being mean, ca nu stii cum se intoarce roata. Si a dracu’ roata se intoarce, ca-i rotunda. Aha, si ocoleste-i, ca sunt ca niste copaci, odata infipti in pamant rar se mai misca. Nu-i culca la pamant, desi sunt batrani mai pot sa infloreasca daca le dai o sansa.

  P.S Vasilescule, sa dea naiba, am zic ca scriu putin de aici incolo, dar ai niste subiecte de ma ating la suflet.

  Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 3

 30. @Kittygeb, io chiar constientizez din ce in ce mai mult cum trece vremea. De fapt, chiar simt ca-s mai aproape de problemele maica-mii decat de exuberanta lu’ fi-miu.
  Dar la fel de bine imi dau seama ca educatia si bunul simt ar putea fi cu tine toata viata si ti-ar face-o mai usoara.
  Am in familie exemple de batrani educati care-si traiesc cu demnitate si un stop de autoironie viata, am si din cei care se plang in permanenta de cate ceva.
  Am si din cei care-ti raspund cu bucurie la telefon, indiferent de ce probleme ar avea, am si din cei care ti-ar pasa bucurosi toate necazurile lor. Am facut un experiment si-am sunat de pe un alt numar, necunoscut lor, si mi-au raspuns normal, fara vaietele obisnuite. Dar daca-mi recunosc numarul, isi schimba pur si simplu vocea, sa-mi arate ca le e greu si ca sa stiu toate durerile si insomniile lor.
  Mie mi-e frica de anii batranetii, cam trag in neam!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

 31. Eu nu pot să zic nimic, mi s-a pus un nod în gât. Poate doar atât: iubiţi-vă bătrânii, aşa cum sunt ei, atât le-a mai rămas…

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 4

 32. Se numește,, Războiul Lumilor” de H G Wells.Bătrânii au descoperit o altă civilizație nouă, grăbită,nerăbdătoare și cu un mod extrem de rapid de evoluție și dezvoltare,căreia nu se pot adapta.La 42 de ani am fost diagnosticat cu început de Parkinson.Asta înseamnă că la 62 de ani voi primi un glonț în cap,pentru că și caii se împușcă,nu-i așa?Procesele cognitive s-au deteriorat,sunt conștienți că au devenit impotenți fizic și mental,de aici apare răutatea și încrâncenarea și indiferența în raport cu mediul înconjurâtor.
  Acu câteva zile,eram pe terasă și trei puștani înjurau un bătrân șchiop cu baston,care le-a atras atenția că vorbesc urăt și înjură pe stradă.Nu vreți să știți ce potop de invective și înjurături și-a luat moșul de la niște puțoi.Omul trăia în lumea lui,unde exista respect și considerație.Arhaică,dar aia era lumea lui.M-am ridicat de la masă și am urlat odată la puțoii de stepă ,de au fugit ca potârnichile care încotro.E un impact între două lumi diferite,iar noi cred că trebuie să avem un pic de răbdare și înțelegere.Vorba bunicului meu ,care a fost în lagăr în Siberia:,,eu ca tine am fost,tu nu știu dacă o să ajungi ca mine”

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • “I know what it is to be young
   but you, you don’t know what it is to be old
   someday, you’ll be saying the same thing
   time takes away so the story is told”
   (Orson Welles)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 33. Chiar ieri scriam pe pag mea fb ” Mi s-a taiat respiratia. Un par blond platinat impecabil si o bentita roz fin cu o floricica mica pe ea. Un sirag delicat de margele negre si o bratarica tot delicata si tot neagra. Bluza eleganta si lejera de vara de un roz matasos parca in ape cadea peste o fusta pantalon de o culoare ce batea in negru. Pantofii cu un toc mic cat sa sada bine unei doamne…unei doamne de putin peste 80 de ani.
  Sunt obisnuita sa vad in Italia doamne in varsta cochete, elegante, ingrijite dar azi mi s-a taiat respiratia la propriu caci ma priveau niste ochi frumosi si inteligenti din tot rozul si negrul de pe ea. Ne-am dat cu simpatie “buongiorno!”
  Visez la o Romanie cu doamne in varsta asa…”
  Am citit toate comentariile voastre, aveti toti dreptate…Eu am 53 de ani si simt cum trec anii, cand ma gandesc la batranete ma trec fiorii. Cum voi fi? Pe cine voi deranja cu neputinta mea, cu tot ce va veni? Uneori imi spun ca nu vreau sa ajung asa departe . 80 de ani mi se par tare multi. Socrella a implinit 90 in iunie si am fost s-o sarbatorim. Ma uitam la ea cu groaza, cu groaza ca as putea trai asa mult…Pe de alta parte sunt curioasa sa-mi cunosc nepotii si stranepotii…:)…

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 34. Si chiar daca o sa dispara din acesti “mosnegi” pe care-i doare-n fund de viitorul nostru..O sa vina altii si tot asa. In sute de ani poate o sa se mai schimbe mentalitatea de la noi. In Italia, Spania stiu sigur ca la ora pranzului abia gasesti cate un om pe strada. Ei se respecta. Noi ne respectam burtile pline de sarmale date ‘moca’ si 5 lei in plus la salariu si pensii.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 35. Foarte multe comentarii pertinente.
  Aproape că nu aș mai avea ce să adaug.
  Cred însă că ar mai trebui să ținem cont de un factor.
  Factorul comunism.
  Să mă explic: majoritatea bătrânilor încadrați în schemele descrise de Mihai sunt cei care au fost născuți, crescuți și ÎNDOCTRINAȚI în anii de apogeu ai „omulului nou„.
  Fără ca ei să fie vinovați cu ceva.
  S- au aflat doar de partea greșită a istoriei.
  După care au fost brusc aruncați într-o lume diametral opusă celei pe care o știau și învățaseră s-o iubească și li s-a spus cu cinism să se adapteze.
  Iată dovada că au reușit…………
  De aici manifestările pe care noi le blamăm.
  E ca și cum am spera să câștigăm o cursă de Formula 1 cu un trabant.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 36. Mai mihai, te.ai mai uitat pe feisbuc sa vezi postarile pt articolu asta? Mai frate,sa ma ierți,niste mizerii. Pe mine m.a luat frica. Nene daca asa gandesc niste oameni care si.au cunoscut parinții si bunicii si s.au bucurat de ei când erau mititei, iar acum se sterg cu ei la fund,rușine sa le fie. Scuza.ma mihai, m.a luat valu nițel,iertare.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 37. Eu cred ca e in egala masura si vina lor si vina societatii. A lor, pentru ca orice trăsătură de personalitate sau defect necorectat la timp, cat ai încă mintea la purtator, la bătrânețe capătă proporții gigantice. E concluzia la care am ajuns cu sotul meu si cu spaima asta in san incercam sa ne corectam acum obiceiurile nesuferite.
  Societatea e de vina pentru ca iti da senzatia ca viata s-a terminat odata cu iesirea la pensie si de acum esti expirat. Bătrânii sunt total inutili in ochii tuturor, inclusiv in ochii lor. Imi dau mai bine seama de lucrul asta acum, cand locuim in SUA de putin timp, iar bătrânii de aici nu te pot enerva, frate. Sunt pur si simplu adorabili . Conduc, fac sport, fac voluntariat, țin cont de cum arata, nu dau impresia deloc ca ar fi expirat sau ca li s-a urat cu viata.
  Cât despre aruncatul pe trecerea de pietoni sau chiar pe lângă, nu-i pot gasi o scuza oricât as incerca. Nici lor si nici poliției care ar trebui sa usuce cu amenzi pietonii nedisciplinati. Da, stiu, pensie mica, boala, etc. Dar mai bine falit decât mort, zic eu. Să nu mai zic că nici soferul, chiar nevinovat, nu ramane fara sechele stiind ca a omorât un om. Si inainte sa ne salveze respectul si bunul simt, ne salvează frica. Cel putin in tara si in epoca asta.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 38. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 12

  • @K,nu îți spun că ești prost pentru că sunt băiat finuț,băiat de asfalt,știi ce înseamnă asta?Nu,nu știi..nici nu ai cum.Hai să îți explice fratele tău cum e cu prostia la bătrâni.La un moment dat creierul se stafidește,din cauza vârstei ,iar conexiunile neuronale(cauți tu pe gogule ce înseamnă)nu mai funcționează la parametrii optimi.Iar atunci începi involuntar să o iei pe arătură.Parametrii valorici cognitivi(cauți tot pe gogule)scad datorită deteriorării conexiunilor nervoase(cauți pe gogule)și atunci procesarea informației și perceperea realității înconjurătoare devin un efort suplimentar.Ia un măr proaspăt și lasă-l o lună la aer să vezi cum se stafidește.Asta se întâmplă cu creierul unei persoane în vârstă,Einstein.Bătrânii nu sunt proști,sunt doar bătrâni.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Of, hai sa o lasam mai moale. Multi sunt prosti, asa au fost o viata intreaga, neingrijiti, aroganti. Nu au stiut sa fie oameni, nu au invatat nimic intr-o viata de om. Sunt neciopliti si cred ca totul li se cuvine ca sunt batrani. Si nu vorbesc doar de indivizii de 80 de ani. Pe mine m-a ridicat o tati de 50 de ani sa ii dau locul in autobuz cand eram in luna a opta de sarcina. Si aia din statia spatiala internationala vedeau ca sunt gravida. Da na. Si da, i-am dat locul.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Mihaela,la 50 de ani nu ești bătrân ,iar în luna opta de sarcină cu burta la gură, ,ai un statut special.Deci,Of ,cineva nu a prea învățat cam nimic din viață,dacă înțelegi ce vreau să spun….

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 39. aseara ne ai scos “din pantofi” cu “lacrimi pentru tigani”…..azi cu “lacrimi pentru batrani”…ieri…..”lacrimi pentru gay”…. .mai ceva vreme in urma “lacrimi pentru grasi si grase”….Vasilescule……iesi din sfera “lacrimi pentru…..” si evadeaza la viitorul Costinesti si Vama asa cum erau odata…http://www.hailabord.ro/2015/07/plaja-23-august-refugiul-sufletelor-libere.html
  iti trebuie o pauza

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 40. Eu nu mă pot opri să mă gândesc că pensionarii de azi au gândit și ei la un moment dat la fel despre părinții lor. Bine, la alt “nivel”, gen: a mers la coasă în ciuda celor 89 de primăveri pe care le înumără, …de astea.
  Pe dinăuntru, marea majoritate, ne simțim tot ca la 20-30 de ani toți, deși exteriorul și buletinul ne contrazic! Deci e goana după adrenalină și atât.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 41. Eu astept sa citesc raspunsul la intrebarile de mai sus 0peste vreo 40 de ani (estimez)la tine pe blog….din experienta ta, de oldblogger.?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 42. Incep sa cred ca batraneii asti simpatici care isi vand de prin casa mileul ingalbeni, oleandrul din geam si cartea tehnica de la un aspirator vechi si-au cam dat seama ca impresioneaza si pot face rost de bani mai mult decat daca cersesc direct. Prin urmare e tot o forma de cersit deghizata frumos. Despre cautarea Mortii prin Bucuresti la 45 grade la umbra nu pot sa zic decat ca o cauta cu disperare si inconstienta si sper sa aiba noroc de zile racoroase. De exemplu socra-miu,77 de ani, sta frumusel si se odihneste in casa. Iese rar din casa, vorbeste rar, doarme mult ai cauta filme si muzica veche pe internet, mai face cate un cd pentru noi deoarece e musai sa vedem prima varianta din Django. Pe cand soacra-mea se duce in cautarea Doamnei cu Coasa pentru ca la Mega din Tineretului au promotie la tampoane chiar daca ea nu mai foloseste de la 1900. Dat cand o chem sa stea cu nepotul zice ca e canicula, tornada si alte fenomene nemaintalnite pana atunci. Eu m-am cam saturat de gasit scuze pentru batrani mai ales ca minse pare ca sunt din ce in ce mai rautaciosi

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.