Bun, eu înțeleg că bătrânii și pensionarii sunt ultima și cea mai nesemnificativă problemă a conducerii acestei țări. Deși, doar pentru faptul că ei sunt cei care-i votează, în locul psd-ului i-aș pune pe primul loc și i-aș ține numa-n puf, fie vorba între noi. Ce nu înțeleg este de unde le vine dorința asta morbidă de a încerca să se sinucidă în fiecare zi a vieții lor. Și nu glumesc, uitați-vă un pic în jur.

Unu. M-am tot deplasat cu mașina zilele asta (de nevoie, nu de plăcere). M-am speriat de câte ori am văzut bătrâni traversând fără să se asigure. Da, majoritatea erau pe trecerea de pietoni, dar rar de tot spre deloc am văzut vreunul uitându-se în stânga și-n dreapta. Pentru că nu-i așa, dacă ești pe trecere și ai o vârstă, n-are cum să dea mașina peste tine și să te timită spre veșnicele plaiuri ale vânătorii. Sau, mai rău, să te bage în spital pentru tot restul vieții tale. În spitalul unde vei fi tratat regește de sublimul sistemul medical românesc. Da, mi se pare corect și justificat. De ăia pe care i-am văzut traversând ca vitele, prin locuri nepermise, nici nu mai zic.

Doi. Săptămâna trecută erau 45 de grade la umbră și o Românie întreagă se dădea cu curu’ de pământ pe motiv c-o să murim din cauza căldurii. Lovea canicula din toate pozițiile și nu se mai oprea. Evident, era temperatura ideală ca să-ți scoți cei 75 de ani la o plimbare pe corso. Unde mai pui că, tot pe arșița aia, în Cișmigiu era ceva festival de muzică populară cu haleală moca. Cine credeți voi că erau prezenți în păr? Da, exact.

Parcă văd discuția din ambulanță (în fericitul caz că mai aveau cu cine s-o poarte):

– De ce-ați ieșit pe căldura asta din casă?

– Tinere, se dădeau sarmale gratis.

Well, csf, ncf. Dacă era fasole aș mai fi zis, dar la sarmale n-ai cum să reziști.

Trei. Mi se pare absolut delicioasă inconștiența cu care se aruncă bătrânii la scandal ca rața la muci. Una două se cocoșesc și se iau la harță bazându-se pe vestita „măi, nesimțitule, cum îți permiți? am nepoți de vârsta ta”. N-am idee de ce bătrânii consideră fraza asta un fel de incantație magică pe care orice cocalar respectabil, când o aude, lasă imediat capul în jos și-și cere scuze rușinat: „mă iertați, nu mai fac”. Pentru că, nu-i așa, ei sunt bătrâni și „tinerii din ziua de azi” le datorează respect. Well…

Și mă întrebam care-o fi explicația pentru toate astea? Le dispare instinctul de conservare sau nu le mai pasă?

mihai_vasilescu_batrani