11,790 cititori

Suntem atât de răi pentru că suntem limitați!

Iar a supărat-o cineva pe Elena. Mulțumesc ălui de sus că n-am fost eu ăla. Văd că face urât la mâine.

Da, suntem răi și nu mai avem limite în nimic. Ne îngrădim mintea. Închidem ochii și urechile la tot ce ne-ar putea schimba. Suntem tinerii bătrâni ai acestei generații subjugate de niște reguli de mult apuse, dar fără de care nu putem trăi. Nu știm să trăim! Suntem obosiți și triști. Nu știm să gândim și să alegem pentru că am crescut cu alții luând decizii pentru noi.

Ne plângem de tot ce trăim și ne jelim după trecutul care era bun și frumos.  Suntem individualiști și trăim în micro-universul nostru. Vrem, dar nu facem. Avem pretenții mari, dar nu avem ce să oferim la schimb.

Ne încoronăm singuri în deținătorii adevărului absolut și ignorăm cu nonșalanță tot ce ține de educație și bun simț. Jignim, înjurăm, blamăm tot ce nu înțelegem pentru că nu ni s-a explicat niciodată “de ce-ul” din spatele lui “așa TREBUIE să faci!”.

Dezvoltăm adevărate fobii în ceea ce privește transformarea noastră ca individ. Ne e cald și bine la umbra puținelor lucruri pe care le știm și le înțelegem. Dăm verdicte, punem etichete și blocăm tot ceea ce ne-ar putea schimba percepția asupra stării “de bine” pe care o trăim. Nu vrem “nou” pentru că ne temem. Vrem cum “a fost înainte” pentru că atunci alții făceau totul pentru noi. Gândeau în locul nostru și primeam fix cât să nu rupem lesa de foame. Eram toți identici. Trași la indigo.

Suntem campioni la a ne da cu părerea. Orice femeie care are ceva de spus este o căutătoare de “lungă și grosă”. O curvă proastă. Dacă e un bărbat atunci vorbim de un labagiu obosit care a fost născut de o curvă. Proastă, evident. Jignim atât de ușor oameni care își permit pareri proprii pentru că suntem limitați și proști.

Suntem analfabeți, dar îngâmfați. Nu știm să scriem, dar o facem. Pentru că ceea ce avem de spus suntem convinși că va schimba lumea. Dăm sfaturi oricui despre orice, fără să le ceară nimeni. Și luptăm să ne impunem mizeriile de opinii, pentru că știm exact cum trebuie să traiască fiecare și ce să facă cu viața lui. Ferească Dumnezeu să nu ne fie acceptate, că vom face prăpăd în jurul nostru doar ca să dovedim… nimic.

Ne-am însușit dreptul de a judeca pe oricine, când tristul adevăr este că mulți dintre noi de-abia putem să gândim.

Suntem atât de răi pentru că suntem limitați!

mihai_vasilescu_oameni_rai

109 de păreri la “Suntem atât de răi pentru că suntem limitați!

 1. Foarte bun textul, da’ eşti supărată rău.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 1

  • @Gabil, nu sunt supărata deloc. Mihai crede asta. Mi-e milă de capra vecinului care trebuie să moară. Atat!

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 2. Amin.Aleluia. Ai dreptate….

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

 3. Da, cred totusi ca tu nu te consideri parte a grupului pe care il descrii, asa cum nici ceilalți din bula care il citim pe Vasilescu nu suntem. Cred ca e timpul să nu ne mai simtim parte a unei adunături cu care nu avem nimic in comun si sa renunțăm la a spune “suntem”. Nu, nu “suntem”, ci “sunteti”. Voi, ăștia limitați si rai, Sunteți, nu Suntem, lua-v-ar…

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 5

  • @Catalin fdd, am ales forma asta de exprimare pentru ca am fost in tabara asta candva. Nu, nu mai fac parte. Si, da, bula lui Mihai este formata din oameni misto care fac lucruri si gandesc la fel de misto.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • Ca in vorba aia cu paiul si barna din ochi. Care ochi, care barna? Viata bate telenovela care ne-a fost model, asta e clar.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Sunt atât de limitat încât risc următorul comentariu. Mi s-a părut genial cum, literalmente, după propoziția în care sunt blamați cei care nu știu să scrie și totuși o fac apare următoarea virgulă: „Pentru că ceea ce avem de spus, suntem convinși că va schimba lumea.” aștept reply cu înjurătură sau jignire fină, subtilă(sau, mă rog, o încercare de așa ceva). ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • @Tudor, nu, boss, nu ești limitat. Ești fix cel descris de Elena în text. Era suficient un “vezi că ai pus o virgulă greșit”. N-o să te jignesc pentru că ai făcut-o singur.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 7

  • Hei, Vasilescule, cand mai trantesc si eu cate un comentariu beton, vreau sa-mi pui si mie ca lu’Tudor cate trei variante de degete ridicate. Da? Merci.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • @Tudor, si cand te gandesti ca textul asta a trecut prin doua “mâini”. Pfff, imi pare rau de greseala. Ma bucur ca m-ai pus la punct.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

 5. Suparata tare. Nu ca ce ai scris nu ar fi adevarul gol-golut: asteptam mura-n gura, dar atat. Nu facem nimic pentru a obtine “Ba ce bine ar fi sa am si eu ” dar nu pun osul la treaba sa obtin. Aia e. Nu zic sa omori pentru ceva, sunt cai. Mereu ai de ales. MULTI aleg sa nu aleaga…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Alexandru, suparata nu sunt. Ma enerveaza doar haterii care au program full-time, in ture, astfel incat sa acopere ziua 100%.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Elena P, hateri sunt peste tot. Ma rog, oameni nu invidiosi, ci pur si simplu asta le e natura. Nu numai in Romania. Peste tot. Urmezi instinctul, asculti ce e bun si de la ei (cateodata, o parere d-asta care zici ca nu are nimic bun in ea, se poate dovedi buna) si dai inainte.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 1

 6. supărată sau nu – zice ceva greșit?

  ne culcăm cu curul pe cămașă și așteptăm – ce? nici noi nu știm

  ne-ar trebui câte două găleți de apă cu gheață în cap la fiecare poate poate ne trezim

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Gabriela, doua palme dupa ceafa sunt suficiente.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

 7. Cineva s-o trezit cu fata la cearsaf 🙂 Eleno, Zuckerberg e vinovat pentru mare parte din ce spui tu. In realitate, oamenii sunt atat de buni si de zglobii, incat poti sa-i pui la rana…cu siguranta se infecteaza 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • @Redoo, buni si zglobii, zici? Hahaha

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

 8. am crezut initial ca este vorba de Elena U.
  , pentru ca si ea este suparata in ultima vreme pe lume 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Shoric, ea e Nuți?. Și s-a cam supărat și lumea pe ea.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 9. Ma,răpită este excelenta cu o medie de doi cm mai mica decât anul trecut,vremea rece,dar are tulpina mult mai solida,asa ca-s fericit.Io-mi bag pl in forma gramaticala,prefer unu care bâiguie trei cuvinte,dar intinde o mana sa ridice un om cazut,decât un cocosat academic care teoretizeaza ajutorul si sta cu mana in pl.Excelent scris doamna dar mult prea academic,eu as fi înghesuit si niste p.uli prin neste esofaguri.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • @edelweiss, când am scris textul ăsta am înghesuit până n-au mai avut loc. Sunt o doamnă doar în aparență. În realitate sunt o “înjurătoare” crescută în Bereasca (pentru cine este din Ploiești).

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Practic putem sintetiza:sa-mi bag pl in voi cei strambi la suflet si la minte.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 10. Frumos spus “sîntem limitaţi”.
  Pentru că aşa şi este.
  E adevărat că sîntem limitaţi, sîntem limitaţi în spaţiu şi în timp, e drept că putem să ne deplasăm numai într-un spaţiu relativ limitat de însăşi timpul pe care îl avem de trăit, timpul nostru fiind de asemenea limitat, mai darnic sau mai puţin darnic cu unii sau cu alţii.
  Mai avem însă o limitate, una mare de tot, atît de mare că nici nu apucăm să o vedem. Nici nu vrem(!). Este vorba de Limitarea Mintală.
  Practic pe zi ce trece graniţa ce mărgineşte capacitatea noastră mentală se reduce tot mai mult. Şi toate cele pe care frumos le-ai aşezat în cuvinte, tot ce ai scris este o dovadă în acest sens. Ne place să ne lăudăm, noi pe noi înşine să ne lăudăm(!), ne place să aruncăm cu noroi în alţii, vedem paiul din ochii altora dar nu vedem parul din ochiul nostru, am devenit mari critici şi acum criticăm orice, şi pe oricine, indiferent de motiv, criticăm chiar şi fără de nice un motiv, am ajuns o corabie astrală fără de cîrmaci. Sau mai de-a dreptul spus, pe zi ce trece devenim tot mai handapsaţi mintali. Unii mai mult, alţii mai puţin, trendul fiind cel de înndobitocire cronică acută ireversibilă. Şi netratabilă.
  Şi totuşi ce facem cu cei care duc o luptă incredibilă pentru a rămîne intangibili, pentru că dintr-un motiv aparent de neînţeles, mai sînt unii care reuşesc să supravieţuiască în acest ocean de tembelism. Din ce în ce mai puţini – dar cu o putere nebănuit de mare, din ce în ce mai mare.
  Şi ca să mă repet, “…într-o lume plină de agitaţie, îţi doresc să fii înconjurată de o sfera protectoare de pozitivism, un cîmp energetic special care să reflecte toate energiile negative din jur“.
  O zi minunat de plăcută îţi doresc !

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 11. Elena dragă, zic și eu. Suntem și așa cum spui tu. E în natura noastră și va mai fi, cel mai probabil, mult de acum înainte. Asta numa dacă vreo mutație genetică nu va schimba macazul speciei noastre, chestie de care mă îndoiesc profund. Partea bună e că atunci când nu suntem groaznic de limitați, suntem și buni. Contextual sau cum o fi, dezinteresat sau dimpotrivă, egal. Exceptând anomaliile – sper eu că acestea nu vor deveni noua normalitate că în ăst caz va mai trebui să-mi procur o bulă 🙂
  Cică noi suntem ăia adevărați atunci când credem că nu ne vede nimeni. Eh 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 2

  • @lotusull, suntem aia adevarati cand nu ne vede nimeni pentru ca ne intereseaza alte pareri. Eu am cunoscut oameni care sunt oriunde si oricand in aceeasi stare. Si-s foarte misto si naturali. Se poate!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 2

 12. Bine punctata dar, cum sa facem sa spargem “bula” si sa i contaminam si pe ceilalti?

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Eliza, pentru fiecare dintre noi exista un exemplu personal. Trebuie doar sa-l alegem pe cel bun. Dar ca sa stim care e cel bun trebuie sa gandim puțin.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 2

 13. Ce e aia „trebuie sa faci!”Am 50 de ani,am apucat vreo 21 in perioada aia.Erau si atunci ca si acum aventurierii,cei care spargeau tiparele,asa cum au fost si in Evul Mediu chiar daca erau arsi pe rug.Nu a gandit nimeni pentru mine,nici macar la sedintele UTC,nu am ascultat-o pe mama,am facut un copil la 17 ani si am spart fara sa vreau toate tiparele care exista si vor exista de cand lumea si pamantul .Oameni rai sau buni ( nu stiu cine poate defini asta) ,surpriza..sunt pretutindeni ,Rautatea nu are legatura cu inteligenta si daca ne saturam de ea( in modul dificil in care o percem) ne ducem la un schit,manastire si ramanem acolo for ever.E foarte simplu.Mai e ceva acolo cu femei batute…Nu intereseaza pe nimeni cine a molestat pe cine decat daca ai fi Lyz Taylor sau Marylin..memoriile,jurnalele lor aduc bani!!! Restul cade in banal.
  Unii se cred Napoleon si se plimba pe alei pe acolo la 8+1 cot la cot cu cei care folosesc „suntem”.Se trateaza cu Xanax in faza primara.
  Ce rea am fost, nu-i asa?Daca nu ne facea analfabeti si era mai ingaduitoare si spunea semianalfabeti nu imi pierdeam timpul.
  Ah..da uitasem..alta surpriza…In general o femeie e cautatoare de….si nu e ceva ingrozitor in asta daca tot ne apucam sa vorbim despre ipocrizie.
  Bun venit pe planeta Pamant!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Iulia Gaisler,
   1. intreg textul este la forma “suntem” si nu “sunteti”. Chestie de finete si bun-simt, pe care le am.
   2. Te-ai simtit atacata degeaba. Nu este despre tine azi, decat daca alegi tu sa fie asa.
   3. Sunt femei care au ceva de spus. Si spun. Absolut de fiecare data apare cineva care-i spune ca e o “cautatoare”, de parca ceea ce are de spus vine dintr-o lipsa si nu dintr-o dorinta de a schimba ceva. Aaa, si nu vorbesc despre mine aici. Sa fie clar!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 2

  • Draga mea,nu are cine sa ma atace pe mine pentru ca nu are cum.E vorba de pedigree…Maturizeaza-te!Toata lumea are ceva de spus si asta e bine.Sa-ti spun un secret ca sunt batrana..nimeni nu schimba nimic,dar ideea e frumoasa,imi place.Succes si iarta-ma daca te-am suparat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Iulia, nu m-ai suparat deloc.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 2

  • Tocmai ce-am văzut pe Discovery că violența omenirii are aparent de-a face cu inteligența! Nu ziceau de răutate, ci de violență, dar zic io că-s legate.
   Se pare că trăim cea mai pașnică perioadă a omenirii, și se datorează inteligenței, cunoașterii, „liberei circulații” la nivel de mase mari de populație și altele asemenea.
   Îmi pare rău că n-am reținut numele celui care a demonstrat (da’ emisiunea a fost azi, ceva mai devreme). A scris 800 de pagini de date & grafice ptr a demonstra asta nenea ăla
   Ce să zic… poate tre’ să așteptăm ca noi românii să devenim mai inteligenți, în masă, ca popor. Mai avem de așteptat…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Avand o pregatire (mai mult sau mai putin superioara) in matematica, ma risc si eu cu urmatoarea afirmatie la articolul Elenei: ” Si reciproc este adevarat!” . Un cerc vicios, care se poate rupe doar cu multa, multa vointa si mai ales cu o anume “constientizare” a situatiei.
  @Iulia Gaisler: rautatea are al naibii de a face cu inteligenta, crede-ma, cu toate ca exista o mare diferenta intre rautatea pe care o percepi de la un prost si cea de la unul cu mai multe circumvolutiuni

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 2

  • @alt_mihai, sunt de acolo si eu. Matematica-fizica. Si, da, ai dreptate! Rautatea n-are de-a face cu inteligenta ci doar cu limitarea pe care ti-o impui. Cateodata fara sa-ti dai seama ca faci asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

  • Oh,da..,sigur..Gata, nu ma mai bag in discutie ca nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici nu am pregatirea de specialitate-asta tine deja de psihologie sau psihiatrie ( cazul relatat, ala cu batai si toate cele ..Faptele in sine exista cu siguranta).Asta am vrut sa spun,Mihai ,ca cele mai cinice sau ticaloase personaje,,ma rog tot aia e, plezneau de inteligenta.
   Bravo Elenei ca a avut curaj si abilitatea sa scrie!.ne-a provocat pe noi…

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Total de acord cu tine Iulia, asta vroiam si eu sa subliniez, rautatea rezida in fiecare individ, ideea este daca si mai ales cum o lasi sa iasa la suprafata. Si dupa parerea mea chestia asta are o logica a ei, adica omul “inteligent” stie si sa faca rau si cum sa “maximizeze” chestia asta, pe cand dobitocul face rau si punct. 🙂
   P.S. E dreptul nostru sa avem opinii diferite, cel mai fain este cand se ajunge la un numitor comun…

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

 15. Nu cred ca suntem limitati, limitele eventual noi ni le impunem. Dar, boala se numeste LENE! Si virusul asta ne tine in cutiutele in care ne-am complacut sa traim.

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

  • @gabriel, de lene, din comoditate, din “pot sa traiesc si asa”…

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 1

 16. Ia uite ce club ne putem face… Eu zic asa. Cred cu putere si durere in ceea ce spui tu, Elena, dar mai cred ca putem face si “republica bunului simt” noi, aia, cati om fi, multi sau putini.

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Doina, normal ca putem. Trebuie sa vrem. Doar atat!

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 2

 17. Mie imi pare ca Elena este trista mai mult decat suparata.
  Poate si dezamagita.

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Nicoleta, nici, nici?. Uite, eu o urmaresc pe Corina Bacanu. Scrie fata asta demential. Incearca sa schimbe si sa deschida niste ochi si minti. Inevitabil apare cineva care e deranjat de “maciucile” pe care le foloseste, de mesajul transmis, de orice. Asa se intampla si cu Cetin si cu Mihai si cu toti cei care au ceva de spus si spun.
   Lucrurile sunt simple: vrei sa ramai asa cum esti pentru ca ti-e confortabil? Ok! Dar nu fii agresiv si nu jigni, doar pentru ca altii fac si tu nu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 3

  • Corina e o femeie tare desteapta, dar… nu finalizeaza pt ca, daca nu esti de acord cu ea, e nasol rau. Nu stiu daca e ok, dar fiecare e liber sa faca ce vrea in limitele legale. Eu spun ca i-a sarit tandara pe mine din nu stiu ce motiv, cand mult mai simplu era sa vorbeasca cu mine si sa imi spuna ce nu e in regula. Ori ea m-a bestelit in lipsa, ca ma blocase din motivele ei, dupa care, cititorii ei fideli au napustit peste mine cu injuraturi si amenintari de toate felurile. Cam cum e asta?! Plus limbajul ei injurios grav la adresa mea pentru stie ea ce??? Spune-mi tu. Ca eu nu mai vreau sa aflu de la ea. Eu nu am insultat-o, jignit-o, nici macar nu am zis ceva de rau de ea. Asta apropo de o persoana data exemplu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 18. Offf Elena diăr, lasă-i pe ăia ce i-ai descris cu aplomb, ei trăiesc după principiul FNFVPT / f-ți nu f-ți vremea p-lii trece / și cunosc părădaisul pe pământ. Noi așteptăm să facem Alzheimer ca să fim fericiți.Atunci o să ne doară-n bigă de toti și de toate cele …….!! Noa, mai mult nu știu cum să-ți spun ca să te liniștesc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

  • @francisca, daca ar fi sa-mi aleg vreo boala de care sa sufar, as alege altceva. Nu vreau sa uit nimic si sa traiesc intr-o lume in care sa nu mai recunosc pe nimeni. Nici macar pe mine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

 19. Salut Mihai.
  O intrebare, asa, pentru una mai limitata la cifre, chiar daca am formatie tehnica, mai dau si cu scrisul din cand in cand….Dar cum reusesti sa faci 1816 cititori intr-o ora si 40 de minute de la publicarea articolului?
  Eu recunosc ca articolele mele nu sunt de impact major si nici nu public zilnic, dar cum faci omule ?
  Atata lume sta online dimineata?
  Nu mai munceste nimeni?
  Nu te supara de intrebare, pe principiul legii lui O(h)m: ,,om sunt si nimic din ce e omenesc nu mi-e strain”, mai ales cifrele…
  Zi buna ! 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 4

  • @Monica, cum fac? E atât de simplu. Scrii câte un articol pe zi, dacă se poate și cât de cât bun sau măcar funny, timp de patru ani și gata. Nici nu-ţi dai seama când a venit succesul.
   Nu, serios, vezi că am niște sfaturi pentru bloggerii începători pe blog. Caută-le. O să te lămurești.
   Și dacă aș fi tu, în primul și în primul rând mi-aș lua un domeniu. Sau măcar aș scoate “wordpress” din titlu. veronicascrieblog.com sună un pic altfel, nu?

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • Multumesc, apreciez ca esti atent si raspunzi,Imi imaginez mereu ca cifrele se pot maslui.Nu imi pot inchipui cum sa te citeasca atata lume intr-un timp asa de scurt. Faci si bani din asta, sau doar o lume mai buna? Nu vad pe aici reclame sau trimiteri la situri de cumparaturi de nici un fel….

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Monica, of, doamne, ești nouă aici?

   Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

  • Guys, e nevoie de noi. Haideti s-o ajutam pe Monica!
   Incep eu:
   Monica, Mihai a creat dependenta?. Toti cei de aici muncim. Dar citim in tramvai, metrou, masina, pe strada. Oriunde! Raspunde la absolut fiecare comentariu. Cand nu poate, ne dedica a doua zi un text in care ne multumeste ca l-am “traficat”. Ne-a facut sa fim prieteni si ne raspundem unii altora. Stim cand naste sotia unui prieten din gasca asta. Cine are copii, nepoti si animale de companie. In plus ne invita sa scriem texte pe care le publica. Dupa ce le corecteaza EL?

   Eu iti doresc mult succes!

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • @Elena P. , eu stiu si ai cui sunt copii prietenilor din gashca asta , nu numai cand nasc sotiile lor 🙂 . si da da da , toti citesc blogu` doar in tramvai sau acasa . desi multi comenteaza : ce m-am ras azi de nu stiau colegii de birou de ce rad ca prostu`

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Shoric, esti un fel de vrajitoare, ha? :))))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • Hai ca îi trimit și eu unul.Mai rar sa te promoveze cineva fara sa îi iasă nimic ! Sunteți cu toții o gașca beton, ca și răspunsurile ! Va kam Mulțumesc ! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 20. Eu n-am perceput-o ca pe o supărare, ci ca pe o constatare – poate un pic amară – a unei realităţi. Mi-e atât de teamă să ies dintre limitele mele, încât fac tot ce pot ca să te închid şi pe tine între ele. De ce? Unii poate că nu au capacitatea de a pricepe mai mult – deşi aici aş avea pe post de contra-argument animalele, cărora nu inteligenţa le dictează abilitatea de a ne accepta aşa cum suntem. Dar există alţii – şi tind să cred că ei reprezintă procentul mai mare – care se tem. Sunt cei care, din teama lor de a trăi, şi-au creat sentimentul iluzoriu că acele limite reprezintă siguranţa. Şi vii tu, cel care treci de limite, iar el are de ales – acceptă că s-ar putea să ai dreptate, dar asta înseamnă că el trebuie să recunoască faptul că trăieşte într-o iluzie. Şi nu vrea asta. Îi este teamă. Atunci, decât să aibă curajul, mai bine încearcă să-ţi demonstreze că ai greşit. Şi, dacă nu merge aşa, va căuta metode coercitive, punitive. Nu eu sunt de vină că n-am curaj, ci tu greşeşti. Eşti greşit, eşti o ispită, sminteşti minţile. E mai simplu aşa. 😉

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

  • @Lucian, acest comentariu este PERFECT!!!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Elena P, you’re too kind. Mai limitează-te un pic. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

 21. Draga mea, este o realitate faptul că fiecare trăiește in microuniversul său insă “noi” vedem frumosul in orice, partea plină a paharului și “bine că a fost doar atât, o scoatem noi la liman si mâine va fi mai bine, fiindcă vom face noi să fie mai bine” este mottoul vieții noastre. “Ceilalți” vânează oameni pozitivi, pentru că ei trăiesc din a “bulversa” viețile altora. Un om rău ce a scuipat rele și a supărat alt om, e unul fericit. Ei caută, trăiesc, analizează și dau verdicte despre alții prin prisma frustrărilor lor(ciudă/pizmă/răutate), altfel spus, “curge scârba pe ei”? hai nu mai fi supărată, că e o zi frumoasă și insorită?

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @kya, nu sunt suparata.
   @Mihai, sterge cuvantul ala ??.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Elena P.: sau sa modifice o litera de acolo, nu? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 22. Concluzia de la început: ”Da, suntem răi și nu mai avem limite în nimic.” și cea de la sfîrșit : ”Suntem atât de răi pentru că suntem limitați!”
  ar putea da naștere la interpretări. Păi ori n-avem limite la nimic ori suntem limitați?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Krantz, limitati in “a ne schimba”, nelimitati in “a fi rai”.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 23. @Elena, la naiba cu toți! Cu toți care te/ne/vă supără.

  @alt_mihai, inteligent și deștept sunt două chestii diferite. Mulți inteligenți, puțini deștepți 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Laura G, de ce “la naiba”? E loc pentru toti. Dar daca ti-ai gasit locul si esti impacat cu asta, atunci lasa-ma si pe mine sa stau pe locul meu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Evident, chestii de nuanta 😀 insa e inradacinata in creierul omului varianta “destept”, mai vulgara ca fiind sinonimul inteligentei

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 24. “Nu vrem “nou” pentru că ne temem. Vrem cum “a fost înainte” pentru că atunci alții făceau totul pentru noi.”
  Dureros!
  E trist ca dracu’. Cel mai trist este ca observ aceste revoltari la tot mai multa lume, din jurul meu sau nu. Partea proastă este ca nu stiu de ce nu se schimba nimic. Vad oameni care ajung in functii si asta ii schimba radical. Vad oameni care se plafoneaza când vad ca nu pot schimba nimic. Ma doare sufletul si mintea când ma gândesc la ziua de mâine. Oare chiar suntem atât de “limitati” de propria condiție încât nu putem avansa?
  E trist…

  Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Dr. Acula, asa este. Toti vedem, auzim, incercam sa schimbam. Pe unii reusim, pe altii nu. Dar daca ai ales ca asa ti-e bine, nu-i jigni pe cei care vor sa faca. “Bine ca esti tu destept” sau “Te lupti degeaba” sunt venite doar din resemnare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

  • Pai tocmai asta e problema. Nu vreau sa jignesc, vreau sa trezesc lumea la care am acces (de preferat direct). Cat despre “daca mi-e mie bine”, nu cred ca asa ar trebui gândit. Nu de mine ma
   doare sufletul. Încerc sa fac ceva si pentru cei care nu pot/nu știu. Nu vreau sa fiu interpretat gresit, dar chiar ma gândesc la un bine superior. Pentru cat mai multi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • Stai putin, ca exprimarea mea la persoana a doua singular nu-ti era adresata. Era la modul general.?

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 25. Eu am două observații de făcut la articolul tău, Elena:
  1.Labagiu ordinar născut dintr-o curvă proastă se numește politician și are o ușoară nuanță roșiatică.
  2.Atât telefonul cât și tableta de pe care mai pun și eu câte un comentariu trist,sunt setate în altă limbă decât română, de aici…autocorect.Exclus sindromul Răducioiu.
  Personal sunt extrem de spurcat la gură, dar compensez cu multă empatie. Îmi e extrem de greu să refuz să ajut pe cineva.
  Principiul meu de viață este echilibrul. Ai primit,dă înapoi. Fă un lucru bun,nu te costă nimic.Finalul e același pentru toți: mâncare la viermi.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Paco, politicienii astia sunt rupti din alta realitate.

   Nu-mi plac oamenii rai. Asta e clar! Mai ales cand rautatea este gratuita, fara niciun temei.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Elena P:Răutatea a ajuns la rang de virtute, pentru că bunul simț nu te face remarcat.În general observ că oamenii fac o greșeală: confundă frica cu respectul.Când o să învățăm diferența dintre cele două trăiri lucrurile se vor schimba. Cam atât cu filozofia de gară de la Ciulnița,că devin plictisitor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Paco, baga-ti ceva si esti ca nou :))))).

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

  • tu cum esti?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 26. @ElenaP:Ceva de genul:Paco,bagă ceva și ruleaz-o fin?:))))))))))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Paco, “fin”??? Pai ce facem aici :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 27. Citit. Buuuuuun! (Un pupat în dos nu strică, în lipsa altei părți ce se dorește a fi pupată, dar nu se poate! :D). Pe seară se va și distribui!

  Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 28. Pe mine m-a afectat de mica atitudinea asta. Mama mi-a repetat toata viata, pana am plecat de acasa, ca sunt proasta daca am alta parere decat ea, daca nu fac ca ea…. Mi-a repetat si dupa aia, dar eram departe.
  N-o judec. L-am avut pe tata care mi-a aratat ca se poate si altfel.
  Si ma lupt sa raman eu fara sa judec pe nimeni si incerc sa-i inteleg pe cei care cred altfel….si traiesc cu teama sa nu devin ca mama.

  Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Anouk, pffffff, trist!

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Elena P, nu stiu daca e trist. Toate astea m-au facut cine sunt azi. Doar ca e obositor sa traiesti cu teama ca fara sa-ti dai seama ai putea deveni exact ce detesti. Noroc ca o am pe fiica-mea sa-mi atraga atentia daca o iau pe aratura.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 29. O descriere foarte buna a boborului ăsta din care facem parte. Eu îi spun frustrare voi i-ati spus limitare. OK… Partea nașpa e ca m-am recunoscut in descrierea făcută de autor. Si partea si mai nașpa e ca nu vad nici o cale de ieșire.

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @valny, o sa gasesti calea. Pare ca o cauti deja.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Eu nu cred sa mai reusesc, poate fiul meu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 30. Si suntem limitati pentru ca ne dorim sa fim limitati. Ce rost mai are propria gandire, morala, etica etc?! Neah hai sa moara capra vecinului ete asa de ciuda. Elena sa traiesti! Apropo, nici Bereasca nu mai e ce era candva.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Marius, adica nu mai e cartierul ala de “elita” pe care-l stiam eu??

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Elena s- au dus vremurile alea. Nici cuvintele “de dulce” nu mai au savoarea vremurilor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 31. Elena, eu iti dau dreptate in proportie de 99,99%, insa mai ramane un procent foarte foarte mic, acoperit de oamenii tematori. Cred ca oamenilor in general le e frica de schimbare. Da, e greu asa. Dar daca incerc sa schimb si dau de ceva mai greu? Si atunci abandoneaza lupta inainte de a o incepe.
  De multe ori am avut intrebari de genul asta, si de fiecare data am riscat, am ales schimbarea si am avut numai de castigat. Insa trebuie sa ii intelegem si pe cei care se tem prea tare si renunta. Nu sunt limitati, sunt…tematori.
  On the other hand…un text foarte fain, as usual 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Cristiana, si teama asta din ce crezi ca vine?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 32. Oamenii…un amestec de răutate cu bunătate. Lumină şi întuneric, frică de schimbare şi curaj nebun. Eh, doar de asta suntem doar…oameni.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @9, nu vorbesc despre toti oamenii. Si nici despre curaj.Vorbesc doar despre aceia care nu au de spus nimic frumos. Niciodata. Si despre cei care cred ca sunt superiori celorlalti. Si care jignesc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Elena P, oamenii mereu vor fi un amestec de alb/negru. Eu stau departe de cei care vor să-mi distrugă…zen-ul. 🙂 În rest, am pereche de ochelari cu care văd viaţa în roz. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 33. Unde gasiti voi atatia oameni rai? Eu nu incetez sa ma minunez cati oameni buni si deosebiti sunt pe lume, de as avea mai mult timp sa comunic cu ei. In viata ai ceea pe ce iti concentrezi atentia, daca te gandesti ca oamenii sunt rai, astfel de oameni si vei intalni mereu, e legea rezonantei.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 34. Draga @Elena, nici “Cercetatorii Britanici” nu ar exprima mai bine ca tine acest Mare Adevar !!!

  Sa-mi fie cu iertare, dar m-am indragostit de “scrisul” tau…sau de tine…ce mai conteaza !!! 🙂

  Bravo! 😉

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 35. Poate ca suntem rai si pentru ca notiunea desi este destul de relativa si diferita de la persoana la persoana.Eu locuiesc afara de exemplu si am o prietena aflata intr-o relatie de concubinaj aici care are o fiica intr-o alta tara straina care e dama de consumatie intr-un club de noaptea. Ea nu stie asta pt. ca e mai de la tara desi vorbeste zilnic cu fiicasa! Fiicasa nu face banii cu care se lauda si incepe sa se cam distruga pe acolo si prietena mea pe aici deorece miza pe faptul ca fiica ei e pe picioarele ei.(adica castiga bani frumusei prin munca cinstita) Eu si inca cativa apropiati de-ai mei si ai dansei ne-am dat sema face fiicasa acolo unde este si mie imi sta pe limba sa-i spun in ideea sa o salveze ca inca e destul de tanara ! Ma framanta tare asa de o vreme si nu stiu daca fac bine sau rau daca i-as spune si daca sa-i spun sau nu!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Iulia, din pacate, vorbim de lucruri total diferite.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @iulia: mie mi-a placut tare de tot asta, desi simt ca nu sunt inca pregatit sa o pot intelege:
   “Poate ca suntem rai si pentru ca notiunea desi este destul de relativa si diferita de la persoana la persoana.”

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 36. Un rant frumos, mie imi place ranturilii. Concluzia nu este sustinuta de text, decat asa, partial, tangential. Putem fi rai si pt ca suntem educati aiurea, pt ca societatea ne-a aratat ca e mai sanatos asa, pt ca suntem urati sau cu p mica sau grase, pt ca suntem ghinionisti, pt ca suntem natural mai agresivi si multe altele. Sa sustii ca suntem rai pt ca suntem limitati (si atat) este, paradoxal si amuzant in acelasi timp, o exprimare a unor limite.
  Si nici pe fond nu e asa, e in natura umana sa fim cam prosti si cam limitati, sa incercam sa incadram realitatea in niste legi, sa privim critic schimbarea. E o chestiune care tine de aia, cum ii zice, homeostazie. De altfel, nivelul de educatie academica nu prea are legatura cu rautatea, si este f limitant in sine sa zici bai astia e analfabeti si mai emit si pareri. Si e natural sa punem etichete, e un concept extrem de eficient. E o chestiune ne-naturala sa te opui etichetarii, ca proces in sine, de asta este si extrem de dificil de facut asta. La fel, natura umana este totusi violenta, este un proces consumator de energie sa reprimi asta. In fine, nu zic ca e bine sa, ci doar ca e asa suntem construiti, nu e pt ca am fi limitati sau prosti.
  Acum ca am emis asa ex cathedra ceva despre cum e natura umana, ca in mod evident eu stiu si detin adevarul, ma simt bine si tare mandru de mine, ma intorc in bula mea de autosuficienta.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Nicul, suntem rai pentru ca ne limitam la niste reguli depasite. D-aia si urâm anumite categorii de oameni. Noi stim mereu cum trebuie altii sa scrie, sa-si traisca viata, sa faca anumite lucruri. Cine cu cine sa traiasca, sa se casatoreasca sau cum sa-si creasca copii.Pentru ca nu vedem mai departe de bula noastra nimic. Cand o sa acceptam diferentele astea, abia atunci ne-am depasit limitele.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Cu riscul de a repeta, o fi si asta de zici tu un motiv, departe insa de a fi singurul.
   Si chiar asa, nu sta in picioare: orice am vedea mai departe de bula noastra, devine bula noastra. Oricat am impinge anvelopa, suntem condamnati sa traim in ea.
   Nu e DOAR ca nu intelegem si ca suntem limitati, mai sunt si alte motive. A intelege foarte multe nu atrage dupa sine a fi intelegator ?

   Sa moara fanii ce am zis-o asa pe final ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Nicul, păi Elena nu a zis nicăieri că ar fi singurul motiv. Plus că ce a scris ea e un articol de blog, nu o teză de doctorat 🙂
   Altfel, e pertinentă completarea ta.
   Zenul merge cu evoluționismul? Doar întreb 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @lotusul: pai noah, asa suna, cand am citit titlul am crezut ca s-a descoperit cauza raului din om. Ca nici nu zice “suntem rai (si) pt ca suntem limitati”, asa ca e usor sa fii mislead.
   Ce intrebari ai si tu, zau; ma intrebi prea greu:)

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 37. Unii oameni sunt în vârful scării, alţii pe la mijloc, mulţi se află în partea ei de jos, iar cei mai mulţi nici măcar nu ştiu că există o scară.

  citat din Robert H. Schuller

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 38. E articolul primăverii mele,ca sa ii găsesc o situare temporală ? ..eu mă consider limitata,dar, doar pentru a nu o lua pe arătură si a reuși să identific raii din ecuatie…limitarea mentala e non-targetul meu de zi cu zi, încerc să fiu altfel decât poate ar vrea ADN-ul meu, tocmai in idea de a nu fi penibilă in fața celorlalti, dar mai ales a mea in ora următoare, ca sa nu mai zic in zilele următoare. Articolul asta descrie perfect lumea care ma inconjoara,fără a fi o grandomană in ceea ce ma priveste, dar răutatea gratuită e demonstrația ca unul care nu poate mai mult decât tine începe sa te sape ca să se simtă mai sus. Eu am luat totul ca un șut in f.. care ma trimite mai înainte.uneori filosofia ajuta ? ..oricum prefer sa fiu diversa si ,poate, uneori ciudata, decât identică cu alti 100 ..

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.