Papa Francisc a făcut zilele trecute o declarație în care a debitat un fel de metaforă prin care compara biblia cu telefonul mobil. Mai precis, zicea că oamenii ar trebui să apeleze la „cartea sfântă” cel puțin la fel de des pe cât utilizează telefoanele mobile. Nefericită metaforă. N-a făcut decât să scoată în evidență cât de învechită și anacronică este șarlatania asta care poartă numele de „biserică”.

Nu știu dacă ați remarcat dar nu fac niciodată mișto de credință, ci doar de biserică. Pentru mine noțiunile astea două sunt complet separate. Credința este ceva intim, ceva ce ține de fiecare individ în parte. Și da, oamenii sunt liberi să creadă în orice vor ei și n-am să râd vreodată nici dacă aflu că există cetățeni cred cred în râme sau în musca țețe. E treaba lor, câtă vreme o țin pentru ei și nu vin să-mi impună mie dogme și norme imbecile sau nu mă iau la rost pe motiv că de ce mă închin Marelui Manitou. Pe când biserica este doar o noțiune perimată, un instrument gândit pentru supunerea maselor, pentru prostit credulii, pentru obediență și pentru colectarea de bani.

Nu pot să neg că instituția numită „biserică” n-ar fi avut rolul ei bine determinat în istoria umanității. Numai prin prisma faptului că au existat vremuri în care legile ori erau insuficiente, ori n-aveai mijloacele necesare să le aplici și tot găsesc justificat motivul apariției bisericii. Pentru că suntem niște animale care trebuiau strunite cumva și cel mai ușor poți face asta prin frică. Și cum poți înfricoșa oamenii mai ușor decât spunându-le că există cineva acolo sus care știe tot ce faci și e cu ochii pe tine 24 de ore din 24. Dacă-i faci să și creadă asta, ai câștigat partida. Și-a ținut șmecheria asta câteva mii de ani, dar cred că e cam gata. Și motivul e unul cât se poate de simplu: nu mai avem nevoie de ea, de biserică. Acum avem și legile și mijloacele să veghem la respectarea lor, deci invocarea unui „stăpân” imaginar care veghează permanent și te arde dacă greșești nu-și mai are rostul.

În plus, sunt convins și că generațiile care vin din urmă vor renunța complet să mai creadă că există un Dumnezeu al cărui unic scop este să te vadă prost și supus. Da, generațiile care se nasc, cresc și se dezvoltă cu toată tehnologia lumii la un click distanța vor schimba rapid de tot polii de putere și tot aparatul ăsta bisericesc, care acum pare de nezdruncinat, va ajunge repede de tot la nivelul unei secte cu membri ciudați pe care nu-i vrea nimeni în preajmă.

Nu ma credeți? Mai aveți olecuță de răbdare. E pe vine.

mihai_vasilescu_biserica