Citeam ieri articolul ăsta și mi-am adus aminte că am uitat să vă povestesc ceva, fix pe acelasi subiect. Pe 30 octombrie, în seara zilei în care s-a făcut un an de la nenorocirea din Colectiv, am fost cu fie-mea să aprindem câte o lumânare. Și ce să vezi, la fața locului, un nene tocmai se pregătea să înalțe niște lampioane. Pe lângă grotescul gestului (cum plm să dai foc unor chestii exact în momentul când comemorezi dispariția unor oameni care au murit din cauza focului?), mi s-a părut absolut deplasat și prin prisma faptului că zona este înțesata de case și blocuri. Well, cred că la fel de deplasat i s-a părut și unui jandarm care s-a dus să-i spună că n-are voie să le înalțe.

Daaar, nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că omu’ s-a pișat cu grație pe spusele jandarmului și și-a văzut înainte de treabă, primul lampion luând rapid de tot calea aerului. Jandarmul a mai mormăit câte ceva, dar idiotul a ridicat din umeri și și-a văzut de ale lui, se pregătea să-l înalțe pe al doilea (mai avea, la o privire superficială, încă vreo șapte-opt). Moment în care n-am mai suportat și i-am zis să facă ce i s-a spus și să lase naibii lampioanele alea. Uimit de o așa îndrăzneală, s-a oprit, s-a uitat la mine și m-a întrebat ceva de genul “da’ ce treabă ai tu, te interesează ce fac io?”.

Aici, recunosc, sunt vinovat, mereu pățesc așa. Pentru că, în loc să-i comunic pe un ton colocvial:

– Desigur că manifest un oarecare interes. Vedeți dumneavoastră, dragă domnule, există șanse ca acest gest nesăbuit să provoace incendii spontane în spațiile locative prezente în areal…

M-a luat gura pe dinainte și i-am zis:

– Da, în pula mea, că poți să dai foc oriunde în jur.

Și am făcut așa roată cu degetul, ca să-i arăt că nu e pe câmpul unde l-a fătat coana mă-sa, ci printre case și blocuri.

Mno, ca să n-o mai lungesc, au apărut ca din pamânt și niște prieteni ai degrabă lansatorului de lampioane, care au găsit de cuviință să mă întrebe de ce vorbesc așa urât. N-am înțeles exact la ce se refereau și le-am răspuns că singurul motiv este pentru că așa vrea pula mea. Dar nu prea le-a plăcut. Ceea ce m-a rănit grozav. Not. Partea bună e că n-au mai înălțat nicio sărăcie din aia.

Ulterior, am constatat că jandarmul avea legea de partea lui (citiți art.9) și n-am înțeles niciun moment de ce n-a aplicat-o:

În parcurile, miniparcurile și locurile de joacă aflate în administrarea Consiliului Local Sector 4 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei aprinderea și lansarea de lampioane, precum și folosirea materialelor pirotehnice, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, fără acordul administrației parcurilor.

Mai are rost să spun că nici măcar nu eram în vreun parc sau miniparc, ci pe stradă? Practic, a fost ca și cum l-ar fi prins pe unul furând dintr-o mașină și l-ar fi lăsat în pace dacă ăla-i spunea: “boss, doar pă asta o dășchid, sigur e a unui barosan”. Râdem-glumim și nu prea, eu atât vreau să întreb: cam ce s-ar fi întâmplat dacă lua foc ceva de la porcăriile alea? Cam la ce nivel ar fi ajuns scandalul când s-ar fi aflat că jandarmul n-a fost în stare să aplice legea?

P.S. Să nu uit. Lampioanele erau inscripționate cu “UEFA Champions League”. Ceea ce mi s-a părut de și mai mare porc. Practic, omu’ le avea pe-acasă și s-a gândit el că ce prilej mai bun decât comemorarea Colectiv ar putea găsi, ca să le dea foc în mijlocul orașului?

mihai_vasilescu_lampioane