E în tramvaiul 32. Nu l-am văzut, dar sigur e acolo, altfel nu și-ar face jumătate din tramvai cruce cu atâta râvnă chiar la capăt, unde întoarce măgăoaia, lângă mitropolie. Așa că degeaba il așteptați în 41 sau pe linia lui 381, ăl bătrân o arde mai prin centru.

E atârnat de oglinzile retrovizoare ale habotnicilor traficului auto. Și chiar este, altfel nu se explică supraviețuirea de zi cu zi în condițiile în care ești atât de prost încât ți-ai umplut jumatate de parbriz cu icoane și cruci.

E în sufletul deschis al oricărei duamne care îți urează de dulce când îi spui că n-are de ce să stea pe partea stângă a scării rulante. Îl simți și îl auzi din plin, când îți spune cu credință în glas: „O să te bată Dumnezeu, nesimțitule”.

E pe buzele fiecărui șmanglitor care se pregătește sa spargă o casă sau să-ți julească din mașină și-și face trei cruci largi, generoase: „Doamne-ajută sa iasă bine”. Și-i iese.

E în cazinouri la fiecare masa de ruletă, dar îi place să se uite și la blackjack. De-aia seară de seară se aude câte un “m-a ajutat Dumnezeu și-am câștigat” sau “n-a vrut Dumnezeu să iasă”.

Ca să nu mai zic de divorțuri, accidente sau tot felul de alte șmecherii terminate trist, violent sau măcar neplăcut. Concluzia e una singură: Nu i-a ajutat Dumnezeu.

Tot tatăl atotputernic își face apariția și dacă te pune necuratu’ să bagi rufe la spălat duminica. Odată iese de după perdeaua de nori, se uită mustrător la tine și-ți face un semn amenințător cu dejtu’ arătător de nu mai pui în viața ta mașina de spălat la treabă.

Să nu mai zic cum apare El dacă halești ceva cărniță miercurea și vinerea. Mai ales dacă-i mușchi de vită și nu e făcut medium rare. Păi te sună Dumnezeu personal să-ți comunice că ți-ai bătut joc de bani. Si de carne.

Până și când mergi la curve, tragi trei cruci cu limba în cerul gurii și te rogi în gând să te ajute ăl de sus să iasă bine. Păi da, că n-ai de un’ să știi cum se rupe vreun prezervativ sau se măresc prețurile peste noapte. Da’ despre asta nu pot să bag mâna-n foc, că eu nu fac așa ceva, mi-a povestit un prieten.

Ca să nu mai vorbim de meciurile Stelei unde are invitație permanentă și lojă personală. Păi ce naiba, doar s-a ocupat nea Jiji.

Hmm.. după câte se observă, Dumnezeu ăsta e prezent în tot și-n toate, numai acolo unde trebuie nu!

mihai_vasilescu_popi

sursa foto