Textul ăsta este mult prea bun ca să rămână pe Facebook sub formă de postare. L-a scris Corina Băcanu. Luati și bucurați-vă de el.

……………………………………………………………………………….

Aveam vreo 5-6 ani și mă jucam elastic pe la ora 12 a arșiței miezului zilei împreună cu încă două prietene de la bloc. La un moment dat, ușa grea a casei scărilor se izbește de zidul betonat și, fix când geamul armat se crăpa în mii de bucăți, o femeie scoate de păr o altă femeie la lumina orbitoare a soarelui, ca pe un vampir fugar prins închinându-se la o ramură de trandafir. Amândouă erau lac de transpirație, cea târâtă era fragilă și brunetă, cea puternică era blondă, puțin peste greutatea normală, cu mâinile pline de sânge.

Elasticul s-a oprit din zbârnâit, picioarele ni s-au domolit.

Blonda s-a oprit să-și tragă sufletul și să-și maseze pumnii însângerați. Fragila stătea chircită între cei 2 stâlpi ai scării blocului și plângea încet.

-De ce vii, fă, la mine acasă în lipsa mea?!? Crezi că bărbată-miu e sat fără câini?!?

Se aud câteva scâncete în loc de răspuns.

La geamuri sunt strânși pe după perdele toți locatarii cartierului. Respiră încet să nu deranjeze spectacolul. E atât de multă liniște încât se aud contoarele rotindu-se încet, nepăsătoare și impasibile la adevărata energie.

Zgomotul unui șut în burtă o face pe una dintre noi să fugă spre casă plângând.

Paralizată, conștientă de poziția mea în primul rând la circul cu animale, rămân locului fără posibilitate de reacție.

-De ce îmi vrei, fă, bărbatu?!?!, se aude din nou ca o unghie pe tablă. Păi futu-ți morții mă-tii, te dai prietenă de cafele cu mine ca să îți bagi mâna în pantalonii lui? Fir-ați ai dracului amândoi!!!

Trage aer în piept și o apucă iar de păr. O târăște pe scări ca o locomotivă defectă în timp ce oasele celeilalte se izbesc ritmic de ciment.

-Te desfigurez, fă! Să vedem ce-o să vă mai futeți!

Ușa se izbește din nou de perete și tălpile unor papuci de casă strivesc cioburile cu liță argintie, ca niște diamante ieftine, rămășițele unei căsnicii cu final de scara blocului.

Nebărbierit, uzat, bărbatul cu cămașa decheiată se repede către agresoare și îi dă un pumn în gură.

-Treci, fă, în casă, nenorocito, că mă faci de râs la lume!

O apucă de cot și îi face vânt în întunericul răcoros al scării. Perdelele tremură și fac valuri mici, mulându-se pe respirațiile de după ziduri.

Am rămas nemișcată două minute pline lângă femeia care plângea cu sângele șiroindu-i din gura cu dinții sparți. În cele din urmă am fugit să chem ajutor în vecini. Au venit câțiva cu o cârpă și o găleată de apă, printre care și bătrâna de la etajul 2.

-Așa le trebuie la curve!, a șuierat printre dinți și a început să râdă.

P.S. Acest status este răspunsul la invitația oamenilor de la Fundatia Friends for Friends de a povesti despre un caz de violență domestică la care am asistat. Precizez că nu am intervenit atunci decât la final ca să caut ajutor. Azi probabil că aș face mai mult. ‪#‎bursesuperscrieri‬  ‪#‎violentadomestică‬‪  #‎bataianueruptadinrai‬

mihai_vasilescu_violenta_domestica

sursa foto