Să zicem că ai aplicat pentru un credit din ăla rapid. Știi cum e, ai nevoie urgent de bani și toți prietenii se fac ca au treabă sau țin finanțele blocate în niște terenuri care nu se mai vând odată. „Coae, ți-aș da, dar să moară mama dacă nu sunt strâmtorat rău. Te ajut săptămâna viitoare, că trebuie să-mi dea Gelu niște cașcaval”. Săptămâna viitoare nu mai dai de el nici cu Interpolul, CIA și Mossad-ul la un loc. Iar telefonul i se strică și te anuntă în permaneță că „abonatul apelat n-are chef să-ți dea niciun chior”. Așa că, vrei nu vrei, intri pe net și apelezi la unul dintre cămătarii cunoscuți sub denumirea generică de „credit rapid”. Știți voi despre ce vorbesc, că-și fac reclamă agresivă peste tot.

Buuun, a doua zi te trezești la ușă cu unul dintre consultanții lor. Tipul te impresionează de la prima privire. E înalt, prezentabil, combinație între Gerald Butler și Keanu Reevs, îmbrăcat la patru ace, freză și dantură perfecte, chirurg, ce să mai. Începe să-ți vorbească și îți prezintă calm, destins, avantajele noului lor tip de credit și modul cum, spre deosebire de concurență, la ei semnezi că-ți cedezi doar un singur rinichi, ochiul drept și jumătate din ficat, în caz de nerambursare. Apoi, cu un gest seniorial, îți lasă documentele pe care trebuie să le completezi în caz că te hotărăști să apelezi la serviciile lor. În cele din urmă, după ce te va asigura din nou că esti pe mâini bune și condiții ca ale lor nu găsesti nici dacă vrei să te împrumuți de la mă-ta, vă luați „la revedere”.

Apoi, ca o gazdă perfectă, te ridici și-l conduci. Ba, ca să faci impresie și mai bună, mergi cu el până afară, la mașină. Îl vezi cum se îndreaptă spre parcare cu același aer flegmatic de James Bond și se urcă într-o mașină nouă cu numere de Bulgaria. 

Uat dă fac? Cum plm așa ceva?

Băbăieți, să mor eu dacă n-aș lua mai degrabă bani de la Sile Cămătaru sau Fane Spoitoru decât de la o companie care face afaceri în România, dar își ține mașinile înmatriculate pe Bulgaria. Ah, și nu i-aș recomanda nici prietenilor, că eu țin la ei, nu vreau să-i dau pe mâna unora care promovează „pe afară-i vopsit gardul, înauntru-i leopardul”.

P.S. Textul de față este rodul imaginație mele, dar ideea să-l scriu mi-a venit ieri, în trafic, când în fața mea rula exact automobilul nou-nouț cu numere de Bulgaria, despre care vă zic. Geez!

mihai_vasilescu_numere_bulgaria

sursa foto