Am descoperit într-un almanah din 1934 secretul fericirii veşnice. Aşadar, cam aşa stăteau lucrurile acum nici o sută de ani. Păi ia să ne distrăm noi un pic şi să vedem cam care dintre sfaturile astea pentru femei se mai aplică şi azi.

Să purcedem la analiză, zic.

Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor cari nu sunt bine întinşi pe picior

Nu ştiu ce purtau doamnele pe la 1900, dar jur că treaba este cât se poate de actuală şi azi. Mor, frate, când le văd prin metrou cu dresurile încreţite la glezne sau la genunchi. Zici că au vreo boală, aşa arată.

Fii cât mai rar bolnavă!

Dacă se poate spre deloc. Că altfel o să se strângă un munte de vase murdare si altul de haine purtate pe care nu ştim unde să le vârâm.

Nu-l întreba dacă te iubeşte.

Absolut! Niciodată să nu îndrăzneşi una ca asta. O să ştii singură dacă e cazul sau o să luăm misterul cu noi în mormânt.

Să nu mergi niciodată în târlici!

Sau dacă tot o faci, măcar nu-i lua pe ai mei!!! Direct în creier simt când pun picioarele dimneaţa pe gresia rece şi „târlicii” mei, ia-i de unde nu-s.

Încă de dimineaţă, la cafeaua cu lapte, să te prezinţi bine, îngrijită, simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate.

Din partea mea poate să lase pieptănatul, dar să pună mâna să facă ea cafeaua și să nu-mi scape în ea mai mult de trei linguri de lapte. Iar eu să mă dau jos din pat exact când e gata. E bună regula asta, îmi place.

Când îi se serveşte cafeaua, vezi să nu-i lipsească nimic, mai ales scrumiera s’o aibă cât mai la îndemână.

Dacă tot vreţi să faceţi o treaba ca lumea, ar trebui să-i ţineti voi scrumiera ca să nu se mai intindă el şi să rişte să-şi traumatizeze vreun muşchi sau vreo întindere urâtă care să-l ţina la pat.

ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI!

La care aş mai putea adăuga şi eu, lejer, un: INVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! Aşa, să fie, că nu strică.

Fii întotdeauna cu douăzeci şi cinci la sută mai veselă decât ai motive să fii şi arată-te şi faţă de el tot aşa de dispusă cum obişnuieşti să fii în societate.

Nuş’ ce să zic. Eu nu v-aş sfătui una ca asta. Riscaţi nişte priviri chiorâşe şi întrebări de genul „da’ de ce esti tu azi atât de veselă, iar ai stat cu mă-ta pe telefon?”.

Dă-i, cel puţin, odată pe săptămână impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur şi nu-l întreba unde se duce. După aceea, el îţi va povesti singur

Da, e un pic anacronică. În ziua de azi, vă sfătuiesc să-i daţi impresia asta cam de şase ori pe săptămână, iar în a şaptea să-l lăsaţi în pace sa se odihnească. Neapărat! Sau credeţi că e uşor să fii burlac? Ah, cât despre „povestit”, să nu vă bazaţi pe asta. Unele lucruri pur şi simplu nu se pot spune. Ştiţi ce zic?

Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz’o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie.

Da, da, da şi iar da. Dacă ne auziţi spunând „mamă, ce fund şi ce ţâţe are blonda aia slabă” este doar research în stare pură. N-o facem decât cu gândul să vă informăm şi să vă ajutăm. Nu avem niciun alt motiv ascuns.

Nu-l turbura când îşi citeşte gazeta.

Gazeta nu prea o mai citeşte nimeni, dar să e bine de ştiut că regula este bună  si când îl vezi pe diverse site-uri si bloguri. Lasă-l în boii lui că sigur a găsit ceva interesant.

Îmbracă-te, pe cât posibil, în fiecare zi altfel. Chiar dacă garderoba ta nu e bogată, pune-ţi măcar mai des alt guler, altă panglică, alt cordon sau altă fundă.

Da, şi faceţi cumva să nu mai auzim aia cu „vine iarna şi n-am cu ce să mă îmbrac”. Pentru numele lui cristos, sunt două şifoniere în casă care stau sa dea pe afară de haine şi în care noi avem un singur raft amărât. Cum naiba nu găsiţi cu ce să vă îmbrăcaţi?

Dar, fără îndoială, cel mai bun şi mai actual dintre toate sfaturile prezentate în almanah rămâne ăsta:

Nu făcea gargară în faţa lui!

Absolut! Fetelor, lăsaţi gargara, că nu aduce nimic bun. Vorba bancului ăla cu femeia care-i mulţumea doctorului pentru că după tratamentul pe care i l-a recomandat (gargară cu ceai de muşeţel ori de câte ori îşi vede soţul intrând beat pe uşă) i-au dispărut vânătăile şi semnele de pe faţă. Iar medicul conchidea solemn:

-Vezi ce bine e să-ţi ţii gura.

mihai_vasilescu_femeie_1934

sursa foto