Nu-mi place să merg pe munte. Nu „la munte”, ci „pe munte”, dacă înţelegeţi nuanţa. Am şi am avut prieteni, amici, colegi, pentru care să faci trasee cu rucascul în spinare şi pioletul în mână reprezintă desfătarea supremă. Ei bine, eu n-am înţeles niciodată treaba asta. Mă bucur de încântarea lor, dar să fie la ei acolo.

Pentru mine, să merg la munte înseamnă să găsesc loc de parcare exact în faţa cabanei, hotelului sau pensiunii. Să parcurg maxim cinci paşi (hai, merge şi zece) până într-o poeniţă, să mă minunez de cât de frumoasă este ţara asta şi apoi să zac pe un şezlong. Iar după două zile să plec liniştit acasă, că ce e prea mult strică.

V-am spus toate astea ca să întelegeţi în ce context m-am dus să văd „Everest” şi ca să vă faceţi o idee de ce am plecat de la filmul ăsta în stare de semi-şoc. Vorbesc serios, în mod normal, dacă nu era Alex Găvan în sală, aş fi catalogat lejer drept „vrăjeală” tot ce am văzut. Ba nu, e mult spus „vrăjeală”, însă cu siguranţă m-aş fi gândit că au exagerat de dragul ratingului. Ceva de genul „mamă, ce-au băgat ăştia în ele”. Dar când îl auzi pe omul ăla spunând, după vizionare, că este producţia cinematografica care a fost cel mai aproape de realitate pe acest subiect, te cam ia de cap. A propos, Găvan a dat şi un procent. A spus că în proporţie de 70% se apropie de ceea ce se întâmplă cu adevărat la faţa locului, la escaladarea Everestului. Băejnebun? Voi înţelegeţi ce zic eu aici? 70%! Pai au fost secvenţe la care imi dădeam seama că mi s-a taiat respiraţia abia când îmi aduceam aminte să trag iar aer în piept. Şi omul ăsta zice că-s aproape ca-n realitate? Fuckin’ hell!

Bref, ca să concluzionam, n-am să vă povestesc nici două vorbe despre film. N-aş avea de ce s-o fac şi nici n-ar avea rost. În schimb, am să spun asta: mergeţi, fraţilor, să-l vedeţi! Că vă place muntele, că nu vă place. vă promit eu că filmul ăsta o să vă taie respiraţia. Iar dacă se întâmplă să şi cochetaţi cu alpinismul, atunci este un „must”. N-o zic eu, am explicat mai sus de ce. Ah, să nu uit, dacă puteti să alegeţi să-l urmăriţi în format 3D, e musai. O să vă daţi seama la faţa locului de ce.

P.S. V-am pus un trailer aici. Dar nu vă recomad să vă uitaţi la el. Mie mi-ar fi părut rău dacă aş fi făcut-o. Mergeti pe mâna mea.

mihai_vasilescu_alex_gavan
Ladies and gents: Alex Găvan