Mai jos aveţi un text scris de krantz. Cu un punct de vedere niţeluş diferit vis-a-vis de subiectul ăsta care a întors online-ul (şi nu numai) cu fundu’ în sus zilele astea. Cum s-ar spune, same same but different.

mihai_vasilescu_nu_inseamna_nu

Bag de seamă că iar s-a-ncordat tot internetu de pe la noi, precum fesierii celor şapte giboni cînd se credeau nişte gang-bang-ări de succes, jucînd într-un Alba ca Zăpada şi cei 7 pitici, varianta pentru adulţi. Scuipînd acum flăcări în direcţia celor pentru care evoluţia n-a mai apucat să-şi încheie ciclul. Crezînd cumva că dacă luăm atitudine şi facem chestii cu bla-bla, instinctele animalice vor dispărea ca prin minune.

Se scriu articole lungi, se înfierează proletar, se dau deja sentinţe demne de evul mediu timpuriu şi se exprimă dorinţe pentru viitorul apropiat al deja ilegalilor posesori de penis care s-au dedat la grozăvia respectivă. Cum e de aşteptat, larma e pe tonuri ridicate, la vocea întîi. Scoţînd ochii întregii lumi prin sutienele cu push-up şi lăsînd să se vadă prin fustiţele scurte, mulate şi semi-transparente mesajul clar că „Nu înseamnă nu!”.

Mai toate ştiu exact ce s-a petrecut. Şi ştiu mai bine cum stă treaba. Chiar mai bine ca cei din satul unde şapte turbaţi stătuţi, n-au găsit altă metodă mai bună de-a petrece împreună trei ore. Aproape că nu contează ce mai spun locuitorii de acolo. Ăia care se cunosc foarte bine între ei şi ştiu ce fel de poame sunt fiecare. Şi asta doar fiindcă-s din Vaslui şi se subînţelege că alcoolul le-ar îngreuna din start percepţia despre lume şi viaţă.

Poate că multora le scapă elementul principal. Ştirea e destul de veche, dar abia acum a explodat la dimensiunea asta. Poate că dacă violatorii ar fi rămas în puşcărie, nici nu s-ar mai fi vorbit despre ei. Ce să zic, un alt viol din fundul ţării. Iar accentul nu e pus pe sistemul juridic care i-a lăsat liberi pe demenţi, ci pe cum încearcă acuzaţii să scape. Acum, mama unuia a făcut „grup de suţinere” pe facebook. Atît a dus-o capul. Ce pretenţii poţi avea? Poate văzuse şi ea filmul cu „Poziţia copilului” la căminu cultural şi a priceput cum trebuie procedat. Oricît de vinovat ar fi copilul, orice mamă încearcă să-l protejeze, să-l scape. E vorba tot de instincte. Alea primare, greu de reprimat în lipsa unei educaţii adecvate, care au stat şi la baza grozăviei.

E clar, pedeapsa trebuie să fie pe măsură. Dar aia prevăzută în Codul penal. Nu cele dictate de acuzatoarele internetului. Şi doar după verificarea tuturor aspectelor. Pentru că la faţa locului n-au fost decît cele 8 persoane. Nu ştim dacă s-a premeditat ceva. Nu ştim dacă povestea a început frumos şi a scăpat de sub control. Ştim doar că autorul iniţial al ştirii a scris ceva în stilul jurnalistic cunoscut pentru click-uri. Gen: Şapte indivizi au violat ore în şir o elevă navetistă pînă la leşin. Şi mai ştim că judecătorii au decis ca nişte beizadele locale să fie eliberate din arest iar procurorii nici măcar nu s-au sinchisit să mai conteste decizia. Acolo e întradevăr problema reală. O fi vorba de probe, o fi vorba de bani la mijloc? Ei ştiu. Nu cele care acum şi-au făcut şi ele grup de „iniţiativă” pe facebook şi iau atitudine degeaba. De parcă acum s-ar fi produs primul viol şi clar, aşa ceva trebuie stîrpit din faşă.

Departe de mine gîndul de a scuza cumva gestul acelor zdrenţe umane. De iertare, că „au greşit şi ei” nici nu poate fi vorba. Mă deranjează doar inutilitatea unor acţiuni şi luări de poziţii. Plus inacceptarea furibundă şi scoaterea completă din ecuaţie a faptului că „dacă umbli în curul gol pe lîngă sula sculată” rişti să dai în drum şi peste iobagi, nu numai peste lorzi. Prea se cere raţionalul în acele momente în care ştim cu toţii că devenim iraţionali preţ de cîteva secunde. Indiferent de sex. Iar faptul că ceri acest lucru unor animale e şi mai futil.

E vreo diferenţă între un viol obişnuit, unu la una şi acesta? Violul e viol. De ce atîta spuming? Cum de ce, ar sări ca arse dumnealor? Pentru că trebuie să dăm un semnal animalelor care sar ca taurii la roşu. De parcă pe celebrul Petre Petre al lui Rebreanu l-ar fi oprit ceva, nişte vorbe. Ce, Nadina n-a zis nu? Şi la ce i-a folosit?

Şi poate că e vorba şi de numărul participanţilor. Acum e 7. N-o să se mai întîmple? Ei aş!  Va urma sigur ceva cu 8, cu 9, cu 10. Avem şi titluri aferente unor filme: Zece negri mititei, Armata celor 12 maimuţe. Tare îmi e că pe undeva, chiar acum, viitorii protagonişti se pregătesc asiduu, ascuţindu-şi instinctele. Nu au timp şi nici capacitatea să citească aceste rînduri, care oricum n-au cum să ajungă la ei. Primatele au alte priorităţi.

 

Sursa foto