Pentru textul de azi dimineață.

Îl aveți mai jos și nu am intervenit absolut deloc asupra lui. Este doar copy/paste din email-ul pe care mi l-au trimis:

Titlul si articolul pe de-a intregul sunt  incorecte, insinuatoare, denotand o inexplicabila iresponsabilitate. Autorul confunda particularitatile sistemului de economisire-creditare functional in Europa (in special Germania) de sute de ani, pentru a face judecati ridicole despre lipsa de lichiditati a unei institutii bancare. Tenta intentionat umoristica / sarcastica nu reprezinta niciun fel de scuza, deoarece autorul induce in eroare cititorii si isi atrage posibile implicatii juridice pentru folosirea insinuatoare a unor titluri / sintagme care nu au legatura cu realitate dar defaimeaza gratuit institutia.

 Postarea ilustreaza o situatie intalnita doar in bancurile cu radio Erevan:

  • Nu este vorba de BCR, ci este o subsidiara denumita BCR banca pentru Locuinte care activeaza in cadrul unui sistem colectiv particular de economisire-creditare
  • Nu e lipsa de lichiditate, e un proces particular pentru ca sistemul este unul particular, gandit astfel pt a putea oferi dobanzi mici la credite.
  • Chiar si asa, subsidiara nu sta rau ci sta chiar bine la lichiditate, active, profit si toti indicatorii financiari relevanti

 Pentru autor si oricine este interesat de explicatii in detaliu:

  1. sistemul de economisire creditare oferit de catre BCR Banca pentru Locuinte are prevederi foarte clare legate de disponibilitatea sumelor. Fiind un sistem colectiv de economisire – creditare acesta nu se compara cu operatiunile bancare obisnuite ci sunt necesare o serie de notificari pentru parasirea schemei colective. Aceasta nu tine nici de institutie, nici de lichidititati ci de un model care functioneaza in acest fel de sute de ani in Europa Centrala (in special in Germania). 
  1. Banca pentru Locuinte este o subsidiara a BCR; sistemul de intermediere financiara pe care il propune clientilor vizeaza economisirea pe termen lung, o prima de la stat si acordarea unui credit in scop locativ cu dobanzi foarte reduse. Prima de la stat si dobanzile reduse la credite sunt posibile exact datorita schemei colective de functionare a acestui sistem. 
  1. Orice client care a solicitat retragerea sumelor acumulate in schema de economisire-creditare a putut sa o faca fara probleme. 
  1. Pt cine este cu adevarat interesat de situatia financiara a BCR Banca pentru Locuinte rezultatele financiare oficiale sunt elcvente:

– BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a înregistrat în cursul anului 2014 o creştere a depozitelor cu 27%, ajungând la peste 2,5 miliarde lei. – În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 362.000 de contracte pe baza cărora clienţii au economisit peste 2,5 miliarde lei.

– Valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2014 a fost de 3,3 miliarde lei, cu 37% mai mare decât valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2013 (2,4 miliarde lei).

Ionut Stanimir
Director executiv
Directia de Comunicare


BANCA COMERCIALA ROMANA
mihai_vasilescu_bcr_sigla