L.E. Titlul inițial al textului („BCR a intrat în criză de lichidități?”) a fost schimbat la presiunile BCR

Am un coleg pe care l-a apucat economisitul de bani. Ca să fie treaba „bine făcută”, tocmai la BCR Banca pentru Locuinţe s-a gasit să apeleze. Mda, ştiţi cum e, fiecare avem zile mai proaste şi probabil într-una dintre ele era când s-a hotărât să facă aşa ceva. Şi ca să fie sigur că nu-l apucă într-o zi pandaliile, îi scoate pe toţi şi-i cheltuie pe prostii, i-a pus într-un depozit din ăla pe cinci ani, la care în primul an şi jumatate nu poţi să umbli nici dacă te duci peste cei de la bancă şi le spargi seiful. Părea treaba bună. Doar că nu.

Anul ăla şi jumatate s-a dus de mult, contul a rămas neatins. Ba chiar, peste câteva luni urmau să ajungă la scadenţă şi cei cinci ani pentru care se făcuse depozitul. Numai că, zilele trecute, omul meu s-a gândit să-si cumpere casă. Şi-a făcut calculele, ştia că are şi depozitul baban de la BCR şi s-a pus pe căutat. Evident, a găsit, doar nu căuta plutoniu.

Prin urmare s-a dus să-şi scoată caşcavalul economisit. Cel puţin aşa credea el. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte niciodată cu cea de după ce treci uşa băncii şi ajungi la ghişeu. Ce a urmat este halucinant.

Ce vreţi de la noi? Banii pe care i-aţi economisit? Pai staţi că nu e chiar aşa simplu cum credeţi. Ştiţi că era pe cinci ani depozitul, nu? Da, ştiu. Pai atunci trebuie să ne cam plătiţi taxă de reziliere înainte de scadenţă. Doamnă, vă platesc azi, acum, ce vreţi şi cât vreţi, doar că am nevoie de banii mei cât mai repede. Bine, ne mai gândim! Ha? Cum e asta?

Dar colegul meu, un idealist din fire, a crezut că a vorbit din greşeală cu femeia de serviciu din sucursala respectivă. Aşa că s-a gândit să le mai dea o şansă şi să le trimită un mail, la care sigur nu ar mai fi avut acces tipa de la curăţenie. Ceea ce a şi executat. Un visător, vă spun. Ia uitaţi ce răspuns a primit:

BCR BpL va elibera, dupa posibilitati, soldul imediat dupa receptionarea solicitarii de reziliere, percepand, pentru aceasta operatiune un comision in valoare de 1% din suma contractata; in cazul in care fondurile disponibile pentru restituire nu vor fi suficiente pentru a plati soldul in decursul a 3 luni de la receptionarea solicitarii de reziliere, nu se va mai percepe acest comision.

Da, frate, nu numai că nu-i dau omului banii rapid, aşa cum are nevoie, dar pare că-l iau şi la mişto. Voi înţelegeţi cu adevărat ce i-au răspuns ăştia de la BCR? Ia staţi că vă traduc eu, ca să fie clar:

„Coa’, nu prea avem bani. Trăim vremuri grele şi  puteam să te ajutăm. Să moară mama, dacă nu am vrea să ţi-i dăm, dar ne-am uitat în conturi azi dimineaţă şi batea vântul. Mai ai şi tu niţică răbdare, că nu stai în stradă”.

Şi asta ar fi varianta light, civilizată, a interpretării răspunsului. Dar se poate şi altfel:

„Pretenaş, avem bani, dar nu ne ţii tu socoteala ce facem cu ei, da? Treaba e că nu prea avem chef de figurile tale acum. Şi dacă mai insişti şi ne enervezi, poate ţi-i dăm abia prin octombrie sau noiembrie. Şi aşa abia ne-am abţinut să nu te dăm pe uşa afară când ai avut tupeul să vii să-i ceri. Hai, la revedere şi nu ne mai plictisi”.

Nu ştiu dacă e clar ce vreau să zic, dar puteau să răspundă absolut orice, dar nu că nu au bani. Că nu mai au curent, că le-a picat netul, că le-a furat cineva birourile, că e grevă a personalului, orice alt motiv de pe lumea asta în afară de acela că nu au bani sau nu ştiu când îi vor avea. Nu de alta, dar la ultima verificare băncile parcă se ocupau exact de… bani.

Cert este că indiferent cum interpretezi răspunsul lor, rezultatul este acelaşi. Ai depus bani la BCR? Păi atunci să-ti asumi că, dacă ai vreodată nevoie să-i scoţi, sunt şanse să aştepti câteva luni după ei. Banii tai, da? Deşi vrei să le achiţi pe loc taxa de reziliere şi tot ce-ţi mai cer ei, da?

 

P.S. Scuze pentru titlul clickbait.

mihai_vasilescu_buzunare_goale<

sursa foto