Pe repede înainte vă zic scurt, cât sunt nervos, că după aia mă calmez şi-mi trece.

Scriam zilele trecute despre promovabilitatea la BAC. Şi tot acolo pomeneam media fie-mii, care era 8.91. Compusă din 8.00 la română, 9.10 la geografie şi 9.65 la istorie. Nimic neobişnuit, felicitări, ura şi la gară, dacă era să ma întrebaţi pe mine. Doar că ea, nedumerită de nota prea mică de la română, a făcut contestaţie. Şi ghiciţi ce? Nota 8.00 s-a transformat, ca prin minune, în 9.40.

Băejnebun? 9.40 de la 8.00? Cum aşa ceva? O greşeală de aproape un punct şi jumătate? Ce morţii mă-sii avea în cap boul profesorul ăla care a corectat iniţial lucrarea? Şi jur că nici nu-mi trecea prin minte să scriu despre asta, dacă nu mă prindeam că situatia e aproape generalizată. Absolut toti colegii ei care au facut contestaţie la română au avut câştig de cauză şi notele mărite cu minim jumătate de punct. Şi atunci n-am cum să nu mă întreb dacă e normal aşa ceva. Uite, dacă nu mă credeţi:

mihai_vasilescu_contestatii_bacalaureat

V-am dat doar opt exemple de lucrări cu notele mărite grosolan în urma contestaţiilor. Şi este vorba despre elevi de la un singur liceu, la o singură materie, limba română. Dacă extrapolăm, vă daţi seama cam cum stă situatia la nivel general, în ţară? Uite, dacă vă roade curiozitatea, informaţiile sunt publice, aveţi link-ul aici.

Dar problema pe care mi-o pun eu este alta. Profesorii care au corectat iniţial lucrările, şi i-a durut fix în dos, păţesc ceva? Adică vine cineva să le spună „nu vă supăraţi, am constatat că sunteti idiot şi am cam vrea să vă tragem la răspundere pentru asta”? Pentru că aici nu mai este vorba despre mici greşeli inerente procesului de corectare şi notare după barem sau despre uşoare neoncordanţe. În cazul acesta vorbim ori despre tâmpiţi, ori despre slab pregătiţi, ori despre rea-voinţă. În oricare dintre cele trei variante, cineva ar trebui să plătească! Asta aş vrea să ştiu: li se întâmplă oareşce profesorilor pe care i-a durut, aproape palpabil, în cur? O amendă, o sancţiune, o penalizare, o ceva cât de cât. Ştie cineva?

Nu de alta, dar din toamnă oamenii se duc liniştiţi la ore ca şi cum nici usturoi n-ar fi mâncat, nici gura nu le miroase. Şi parcă nu este tocmai corect. Ah, ca să nu avem vorbe, activitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat este remunerată, da? Adică băieţii ăştia cu creier subdimensionat au luat şi nişte bani ca să-i doară în băsănău. Păi parcă mi-ar plăcea să nu-i mai ia şi la anul. Ba chiar aş fi deosebit de încântat dacă i-ar da şi înapoi sub formă de amendă. Iar dacă se constată că acelaşi profesor are un număr mare de lucrări cu diferenţe din astea inexplicabile de notare, să cam fie exclus din învăţământ. Pe motiv că, aşa cum ziceam mai sus, ori e idiot, ori este slab pregătit, ori dă dovadă de rea-voinţă.

Şi să ştiţi că n-am zis întâmplător despre o posibilă atitudine ostilă. Poate nu ştiaţi că anul acesta s-a luat hotărârea ca lucrările să se corecteze în alte oraşe decât cele în care elevii au susţinut probele scrise. Adică, spre exemplu, cele din Bucuresti s-au corectat la Giurgiu, să zicem (îmi dau cu presupusul pentru că s-au ţinut secrete destinaţiile). Iar mie îmi sună foarte plauzibil nişte porniri de genul „‘re-aţi ai dreacu’ de bucureşteni, lasă că vă arătăm noi vouă!”. Chestie care este cât se poate de valabilă şi pentru restul ţarii, doar se ştie că judeţele vecine se urăsc sunt într-o competiţie acerbă.

Mno, ştiu ca vă interesează puţin spre deloc, dar am scris-o ca să rămână aici.

mihai_vasilescu_profesor