30,519 cititori

Fiscalizarea bacşişului încasat de fraieri

Zilele trecute mă întâlnesc cu un amic la lift. Am urcat împreună. Cum îl ştiam împătimit cu motoarele, la despărţire i-am urat să aibă vreme bună de 1 Mai, ca să poată face kilometri mulţi şi adrenalinoşi. Da’ n-am apucat să-mi termin vorba, că m-a întrerupt şi mi-a explicat să fac bine şi să tac, ca să nu mă blesteme. Păi de ce, îl întreb eu.

Păi de-aia, că omul vinde soft pentru industria restaurantelor si hotelurilor. Şi cum începând cu 1 Mai, nen-tu Victor Viorel a fiscalizat bacşisul, mi-a explicat că are de muncă de o să doarmă la birou cu ocazia zilei internaţionale a muncii micilor şi cefei de porc. No, acum dacă tot l-am prins, l-am rugat să-mi explice şi mie cum vor ăştia, guvernanţii, să pună în practică treaba asta. M-am luat cu mâinile de cap, după ce mi-a zis.

Exemplul cel mai elocvent este cel al ospătarilor. De altfel, cred că special pentru ei a fost dată legea asta tâmpită. Când se prezintă la cârciuma unde prestează, notează într-un caiet suma pe care o au la ei. Abia după aia îşi văd de servit la mese. Iar dacă vreunul dintre clienţi vrea să-i lase bacşis, trebuie să bată bon separat pe casă, pentru suma respectivă.  Dacă vine ANAF-ul în control, se uită pe caiet şi îl mai şi controlează pe om în buzunare. Băi, voi aţi auzit idioţenie mai mare?

Frate, românii ăştia mereu descoperă gaura din macaroană. Nu puteau să facă dom’le exact ca afară? Bacşişul trecut direct pe nota de plată şi cu asta basta. Nu, băbăiatule, la noi trebuie să fie cu notat în caiet, cu bon separat, cu scărpinat pe după cap, cu tot tacâmul. Bre, Nea Victor Viorele, matale când vrei să-i dai o muie lu’ Daciana, tot aşa te codeşti, te suceşti şi te învârteşti? Nu ar fi mai simplu să-i explici femeii că vrei să ţi-o ia in gură?

Ah, să nu uit. Sper că pe normativele aceleiaşi legi intră şi popii, da? Nu de alta, dar vreau să ştiu că-şi notează în catastif banii pe care-i au la ei când pleaca prin parohie cu boboteaza şi, mai ales, că apare ANAF-ul şi le controleaza buzunarele sutanei, seara dupa ce au strâns “recolta” (a propos, sutana are buzunare? Şi dacă da, de ce? Aşa a zis dumnezeu că trebuie să fie?). La fel ca la ospătari, da? Vreau să li se ţină evidenţa pentru orice eveniment unde se duc şi încasează caşcaval grupa-mare, dar nu le mai cere nimeni niciun impozit. Nunţi, botezuri, înmormântări, iertări de păcate si ce morţii mă-sii mai fac ei. La toate vreau să fie prezenţi inspectori de la ANAF, să-i controleze pe trimişii lu’ ăl de sus. Se poate?

Uite, pentru că sunt băiat bun, le mai dau un pont ăstora de la fisc: maneliştii fraţilor. Faceţi o echipă specializată pe nunţi, concerte şi cluburi de manele. Băieţi tineri, fără familii acasă, care să lucreze noaptea. Cum lipeşte cocalarul hârtia de 100 de euro, pe fruntea lui Salam, cum face şi băiatul vostru un semn discret, cu mâinile încrucişate a cătuşe. Ca să se oprească din cântat Florinache şi să taie chitanţă. Ce ziceţi, merge şi asta?

Mda, aberez, ştiu. Pot să fac pariu pe orice că nu vom auzi nici de popi, nici de manelişti impozitaţi. În schimb, or să vuiască televiziunile despre câte un chelner prins cu şaptişpe lei în buzunar, pentru care nu eliberase bon fiscal de “bacşiş”. Aveţi răbdare doua-trei zile, maxim o săptămână, şi “ne vom râde” împreună.

mihai_vasilescu_cersetor_bon

Sursa foto – cu mare plăcere aş fi dat-o, dar am primit pe mail caricatura şi mi-a fost imposibil să găsesc autorul pe net. 

129 de păreri la “Fiscalizarea bacşişului încasat de fraieri

 1. Stii de ce nu poti sa-i dai popii spaga doar 50 de lei, nu? Pentru ca poarta sutana iar asta inseamna ca trebuie sa-i dai suta!!! In rest un 1 Mai la maxim!

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • @Victor, corect. :))))
   La fel și ție!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. din partea mea clar or sa suga pula..atat …pe munca mea nu vad ei nimic…n-au decat sa stea in cap sa le ploua in cur

  Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 2

  • @NagaQ, eu te înțeleg perfect. Dar ce te faci dacă vine la tine vreun inspector ANAF sub acoperire? Eventual femeie.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • stii care-i norocul meu? ca lucrez acasa, ca aproape cliente noi nu mai pot lua…iar daca iau le verific la sange…deci…pe munca mea nu o sa faca ei curu mare

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @NagaQ, poate-o greșești pe vreuna dintre ele. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Boss, si taximetristii?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @zorro, aoleu, da! Mai ales taximetriștii!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Si spaga de la rutiera,daca se poate.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Claudia Neagu, asta nu se poate, că e ilegală. Ar trebui să-i aresteze, nu să le ia impozit pe ea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 5. Putem rezolva foarte simplu aceasta problema. Nu mai lasam spaga pe nicaieri, ca sa nu mai aiba ce fiscaliza.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @Rossana, desigur. Dar ce faci cu patronii care dau salarii extrem de mici bazându-se exact pe faptul că angajații iau bacșis. Cei de cârciumi așa procedează.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • In prim faza ar fi greu. Dar cu timpul asta i-ar obliga ori sa treaca tips-urile direct pe nota ori sa dea salarii mai mari. Civilizarea se face cu forta, daca nu se poate fara.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Rossana, hmmm, interesant ce zici. S-ar putea chiar să ai dreptate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • o sa le creasca salariile si
   gata. pai eu sunt actionar
   la restaurant sa pun jumate jumate cu patronul la salariul
   angajatului? dar mie imi plateste restul populatiei salariu? iar daca nimeni nu mai lasa si le vor
   creste salariile, asa voar avea pe cartea de munca mai mult pt pensie, credite etc

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Dan, corect. Trebuie forțați cumva patronii de cârciumi să crească slariile. Să nu mai depindă bieții ospătari de șpaga de la client.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Dna.Rossana v-ati gandit de 2 ori inainte sa postati?
   N aveti creier, salariile din domeniul ospitalitatii se bazeaza pe tips.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 10

 6. Stai linistit ca Daciana nu suge pwla, se vede pe fata ei. Ponta n-a mai vazut o muie de cand i-am dat-o toti la alegeri.

  Comentariu beton! Thumb up 125 Thumb down 1

  • @sponge bob, mă înclin, cu respect! Ăsta este comentariul zilei, deși ziua abia a început.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • Woaaaaa! Cum a fost asta!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Bob, sunt putin sceptic in privinta Dacianei. Dar cred ca daca s-ar indrepta si spre el ar avea sanse sa-l mai linisteasca putin si sa mai uite gustul de la alegeri.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Da, cred ca ai dreptate. Stai sa rectific: Daciana nu-i suge pwla lui Victor Viorel.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Baieti, este exact invers. Victor Viorel ii suge pwla Dacianei. Nu tot timpul, doar cand il lasa ea.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • :)))) Maxim :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 7. Se recalculeaza operatiunea.Algoritmul va arata ca impozitul pe spaga va fi mai mare decat amenda in sine.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Claudia Neagu, :)))))) da, da, da :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Şi eu zic că bacşişurile mai tare îi vor încurca pe bieţii ospătari. Aşa că dacă nu le vom mai da, acest lucru se va vedea direct pe încasări (bonurile de bacşiş) şi astfel patronii vor fi nevoiţi să le mărească salariile sau să servească ei pe la mese. La urma urmei, de ce trebuie să le plătim noi salariile angajaţilor unora?

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 5

  • @krantzro, da, da, nu e rea ideea deloc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • da, dar caietul se va completa zilnic; si poate vor impozita diferentele! mai ia omul un ban pe drum, mai se imprumuta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Pitus, mai găsește o hărtie de 50 de lei pe stradă. D-astea de bunsimț. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu platesti tu salariile ospatarilor fiindca trebuie! Tu dai tips pentru niste servicii care ti se fac la masa. Altfel vei fi servit ca la alimentara de catre o casiera plictisita!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @Ionut Traian Baloiu, cred că @krantzro se referea la faptul că mulți patroni de restaurant plătesc salarii de mizerie ospătarilor, tocmai pentru că se bazează pe faptul că se lasă șpagă. Iar asta nu mi se pare nici mie corect.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Ionut Traian Baloiu, eu consider că preţul de restaurant include şi servirea la masă. Şi mi se pare cel puţin aiurea să condiţionezi un serviciu absolut normal, pentru care eşti angajat de fapt, de un bacşiş. Adică dacă nu-l dau, ce? Nu merit să fiu servit la fel ca ăla care aruncă cu banii? Mi se pare o gîndire de ospătar. Român, fireşte.

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 1

  • Ba da meriți servit dar nu meriti atenție, caz in care servirea ta va fi de fapt transport tava bucătărie-masă cu o durere de p… și greață teribilă de o sa îți stea in gat

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

  • krantzro serviciul absolut normal de care vb u se refera la a iti primi ce ai comandat si a fi servit la masa,dif o face modul cum esti servit.Frumos ar fi fost sa oblige proprietarii de restaurante sa implementeze o taxa de serviciu asa cum se intampla in multe tari civilizate,si anume de 10% cum se banuieste in romania ca se primeste tips,ori daca nu doresti sa platesti aceasta taxa de serviciu foarte simplu poti sta la bar ori intr-o zona a restaurantului unde vei fi tratata ca la un fast food.Doar ca noi romanii dorim servicii impecabile fara a oferi nimic in schimb.Iar tipsul pe care il primeste ospatarul este impartit,cu cel de la bar,cu bucatarul ce iti prepara mancarea inclusiv cu picolul si femeia de la vase.Asa ca data viitoare cand intrii intr un restaurant poate te vei gandi ca acei oameni ce ti iti ofera tie un serviciu impecabil merita recunostiinta ta

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @robert06, după cele scrise pari că lucrezi în branşă. Hai să te întreb altfel: dacă tu ai avea un restaurant al tău, tot aşa ai gîndi? Adică te-ai uita cu curu la clienţii care nu-ţi dau bacşiş? Ce preferi mai mult? Unul accidental care vine o dată şi-ţi dă 25 de lei în plus sau unul care vine zilnic şi poate că nu are mai mult decît valoarea consumaţiei?
   Şi încă o chestie. Cînd îmi iei la un restaurant pe un piept de pui la grătar dublu decît la o pensiune să spunem, de ce ţi-aş mai lăsa bacşiş încă 10%? Ce-ai făcut în plus faţă de tanti aia fericită că i-am trecut pragul?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 9. Probabil ca bacsisul ar trebui impozitat . Dar daca nu impoziteaza manelestii si popii atunci sa nu impoziteze pe nimeni .Daca tot vor fiscalizare atunci sa invete de la Americani si Canadieni .
  Cumperi masina si casa scumpe , iti apar in cont niste bani ,etc ,in secunda urmatoare iti suna fiscu la usa sa te intrebe de unde ai bani . Nu ai venitul fiscalizat o sugi in gura direct din cur . Si uite asa au canadienii si americane mii de km de autostrada , sisteme de sanatate performante ( in special cel din canada ) sute de hectare de parcuri perfect intretinute si utilate pentru ca tu sa te poti relaxa dupa o zi de munca nu cazi in groapa si nu ai ne voie de cizme de cauciuc cand iesi pe poarta … lista este lunga

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 0

  • @hagiufa, iegzact.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • dar probabil ca nici nu fura functionarii/politicienii banii din impozite si taxe.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 10. Da, sutana are buzunare si inca fooooarte lungi si largi .Pai nu ai vazut ca mai umbla insotit de inca unu care ii tine isonul la ALELUIA ? Iar in timp ce popa iti da sa pupi crucea ala intinde mana blat ca sa primeasca banii.Eu pe bune am auzit o dicutie intamplatoare intre popa si dascal ,eram in spatele lor si-l aud pa popa zicand ,lasa ma aici nu mergem ca nu prea deschid usile astia de la scara asta .Am ramas masca.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @dece cati, păi ar fi culmea să cânte pe degeaba, nu? 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Dar daca as dori sa imprumut un ospatar pe termen nelimitat ? Sa mi-i dea inapoi cand poate.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @LoLO Johnny, da, da, da. “Ia de aici 8 lei și mi-i dai tu când poți”. Bună chestie. La asta cred că nu s-au gândit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Simplu ospataru o sa il bata in casa….altfel nu are cum sa il tina la el legal.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Si mai pregatesc parlamentarii ceva:Parlamentarii le-au pus gând rău mirilor. Adică vor să le impoziteze darul de nuntă.Din suma strânsă de nuntaşi ar urma să fie percepute următoarele taxe şi impozite: 16% impozit pe venit, 6,5% contribuţii la sănătate şi 10,5% CAS.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @dede cati, mi se pare corect. Ce atâtea nunți? Ideea e ce se întămpla dacă cei doi primesc în dar două aspiratoare și o mașină de spălat. Pe astea cum le mai impozitează?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • mirii iau corpul aspiratorului si ANAF isi va lua….teava :)))

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • @gramaco, cât la sută din țeavă?

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 13. mihai , cam cat si-a luat Ponta la alegeri :))) sau fara numar ..fara numar

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @gramaco, corect, că tot vorbeam și de maneliști. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Realizezi ca daca tu, care nu esti finantist, te-ai gandit la aceste aspecte, s-au gandit si ei? Deci explicatia nu poate fi decat una singura: ii doare in cur!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @DanB, dap. Dar am vrut să arăt că m-am prins că-i doare în fund.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Si intrebarea mea este: “Cum as putea sa le dau un sut in cur cand deja ii doare?”

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Ionut Colesa, din păcate nu știu, că tare le-aș mai da și eu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Hai mă, ce naiba…Pornim de la ideea că noi e oameni da și ei e oameni. Si chiar și chelneri, taximetristi și alții sunt oameni. Eu , dă exemplu , caut un servici unde să mă duc doar de două ori pe săptămână , să iau bani cât să imi și rămână, Să fiu șef, să dau poruncă… Cum nu găsesc… mă duc la muncă. Ce să fac?

  Dar să revin. Un șmenator, depu(r)tat , pa(har)lamentar CU IDEI (uneori bune, de multe ori proaste) e mai bun dăcat unu …fără idei.Astfel că e vizibil de la o poștă, că astfel de proiecte sunt , …cum să zic…. ca marfa chinezească.Poți fi norocos dacă “chinezăria” merge măcar….o singură dată. Poți să ai 10 idei idioate, ești mai “eficient” dăcât unu care nu are “proiecte pe rol”.Nu se poate spune despre tine că nu iți justifici salarul.Proiectu fie el cretin, sau inteligent și eficient …tot trebe gândit. Aaaaa, că peste câteva luni se constată cum s-a mai constatat si prin 2012, din ce am ințeles eu, că nu poate fi aplicabil, asta e altă …impuțeala de peste.

  Ca exemplu, aș vrea să se dea o lege , prin care…după indelungi cercetări și proiecte de fezabilitate, și studii …etc. in maxim o lună să se hotărască circulația rutiera pe partea stangă. … Cum că așa e in țările civilizate. :))))) Atunci să vezi adrenalină.Ce mama naibii, vreau sa trăiesc periculos. Faptul că trăiesc in rrrrromania, nu mi se pare indeajuns.

  PS: Si apropo și de bonurile fiscale…uite in alte țări se poate :))))) https://www.facebook.com/gigeluuseru/videos/1637244036510168/?pnref=story

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @meshteruyoda, ăstia ai noștri sunt căposi, mă. N-ar recunoaște că au greșit nici picați cu ceară.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • E vorba de stima de sine. E vorba de cat accent pui pe viata ta… Ca sa dau un exemplu extrem de vizibil, opreste-te la o trecere de pietoni, si observa 10 minute trecatorii. Mai mult de jumate din ei, nu tin cont de culoarea semaforului.Din cealalta jumatate , un sfert nu se asigura stanga dreapta chiar daca traverseaza pe verde… Ei “au incredere” in faptul ca soferii vor opri. Da??? Dar daca nu tine o frana? Masina se repara , dar picIoarele NU .

   Apoi , daca ii “mustrezi” vor spune ca nu …nu ei sunt de vina.Ci oricine altcineva. Si daca nu e alcineva, pai..”asa a vrut dumnezeu”. Serios?? Asa ca ceea ce facem noi aici e dor gargara. Nu poti intreba un betiv “De ce bei?” cum nu poti intreba un nebun daca are probleme cu capu’ :))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @meshteruyoda, stima de sine nu te lasă să recunoști când ai greșit?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Acum am vazut . Nu , nu e vorba de asta. Stii, se spune ca cei care NU au respect pentru animale, e foarte probabil ca si cu oamenii sa se poarte la fel.Cei de la trecerea de pietoni care forteaza semaforul pun pret mic pe viata lor. Sunt “tipologia ieftina”. Si e foarte probabil ca si pe alti oameni sa puna acelasi pret. Cam asa sunt si cei ce debiteaza idei cretine.Sunt acei ieftini, care din pacate, iau hotarari pentru mine.

   Din cauza asta am zis ca “daca ii mustrezi vor spune ca NU EI sunt de vina”

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @meshteruyoda, oricum, NICIODATĂ nu sunt ei de vină.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Si eu sunt rezistent la schimbare, dar vorbind corect, evaziune este si pt 1 mil de euro si pt 2 lei.
  Cred ca pentru contabila localului este mult mai ok ca spaga sa fie pe bon separat, nu trecuta cu pixul.
  Popii sunt scutiti de impozit, deci nu are ce sa caute ANAF-ul la ei, motivul scutirii e simplu, ei aduc cele mai multe voturi…
  Manelistii/Lautarii/etc au inceput sa fie luati la bani marunti si probabil ca la nunti, in jurul orei 4-5 vor ajunge si inspectorii ANAF :)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Andrei, m-am oprit din citit la “popii sunt scutiți de impozit”. Și m-am apucat de înjurat. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @gramaco, cum să dea? Nu-i lasă dumnezeu, că ei ar da.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 17. aia 3500 euro erau taxa de protectie ? sau ce? :)) pentru clanul BOR

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @gramaco, mai contează? Erau de dat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. D-zeule Mare am crezut ca-i farsa, asta cu bonul fiscal la bacsis, dar vad ca e serios. Nu-l mai injurati pe ponta, sau si pe el, dar cred ca ideia a avut-o valcov. Ca numai un creier diabolic ca al lui putea sa scoata asa ceva. Si vor mai fi surprize. Apropo pe cand si bonulet fiscal pe spaga la doctor? Nu de alta dar cred ca multi ar castiga la loteria bonurilor cu ele. Si loteria asta alta gaozareala.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @calmul, la poliţişti şi la doctori nu o pot impozitarea. Ar trebui să-i aresteze dacă-i prind.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 19. ba, asta-mi aduce aminte de anii’80, erau atunci niste campanii furibunde in ziare ca Scinteia sau Urzica, impotriva bacsisului si a muncii la negru(zugravi, instalatori, mecanici auto, folcloristi si folcloriste) de mama- mama! Cadea mesa cite un berbec si gata, se asternea linistea vreun an! Nu e nimic nou sub soare, prieteni! Mi-aduc aminte ca in circiumi erau panouri uriase cu “NU primim bacsis!” si smecherii acopereau negatia NU cu o vaza de flori sau o sticla goala de ceva si raminea afirmatia! Dar la localurile mai cu staif se practica “remiza” de 10- 12,5%, un fel de bacsis dar pentru unitate!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @gheo, frate, uitasem de vestita remiză.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • te cred, esti “crud”, in ’89 aveam 26 de ani! platisem ceva remiza!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @gheo, ohooo. Da, m-ai luat. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 20. Caricaturistul este Ehsan Ganji din Iran

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Google it, crede-mă am gugălit de m-a luat naiba și nu am găsit. Merci!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Google it, uite, n-o gasesc nici acum, după ce mi-ai zis. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Si totusi de manelisti nu se va atinge nimeni

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Marian Preo, să fii sigur. Idem de popi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Deci..eu lucrez in domeniul acesta si deja simt efectele negative ale acestei legi, am un salariu modest, ce-i drept cu mult peste cel minim pe economie si anume 1250 lei, insuficient pt a putea plătii o rata bancara( am facut împrumut pt prima casa), întreținere, mancare, curent, transport( minim 7-8lei cheltuiesc zilnic, ca deh..cartela de metrou iarăși s.a scumpit) iar de bani de buzunar…nici nu mai am curaj… Ironia este ca ei vor sa impoziteze ceea ce omul da in mod voit ospaturalui, nu-i baga nimeni mana in buzunar clientului…problema ar fi alta…șpăgile care nu pot fi considerate bacșiși? Ma refer la spălarea de bani care o fac marii oameni de afaceri si parlamentarii…care primesc niște șpăgii in unele cazuri depășind imaginația noastră… Nu mi se pare normal frate ca statul sa.mi impoziteZe mie ce.mi lasa clientul, banii aia ii primesc pt faptul ca am fost atent cu el, atent cu el in timp ce statul nu e cu nici un cetățean. E adevărat ca sunt plătit pt serviciile prestate, dar e adevărat si faptul ca pana la urma clientul are dreptul de a decide daca vrea sa lase sau nu…dar cand se gândește pe ce salarii muncim se gândește ca daca lasa 2-3-6 lei nu va săracii, si nici noi nu ne îmbogățim cu ei, dar reprezinta un venit ce vine in sprijinul nostru, un venit din care si statul vrea sa ciuguleasca ceva chiar daca nu contribuie la nimic.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Marius, frate, merci că ai avut curaj să comentezi şi să spui exact ce crezi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Nu. Bacșișul nu ar trebui impozitat, E o mizerie ideea asta, care abate atenția de la ce ar trebui impozitat.
  Urăsc taximetriștii, pentru că 55% dintre ei nu cunosc străzile și orașul, dar dacă eu vreau să-i dau 10 lei unuia, pentru o cursă de 5 lei, e treaba mea și-a lui. Nu e treaba Statului, care-mi oferă ca alternativă să plătesc OBLIGATORIU 2 bilete de RATB, din Sf. Gheorghe în Romană, deși eu știu precis că mă voi întoarce în Sf,Gherghe pe jos, ca să mai casc gura la vitrine, să mai intru în prăvălii..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Renata Carageani, cu biletele nu ar fi aşa de gravă situaţia, poţi folosi cu altă ocazie a doua călătorie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Bun… nu știu fraților și surorilor cum e în București dar aici pe litoral e nasol rău de tot. Sunt localuri (ex. Scoica Land) care efectiv nu dă salrii la ospatari tocmai din ideea ca acolo se face un bacșiș bunicel pe zi si iti scoți un salariu minim pe economie si jumătate pe lună. Sunt alte localuri (majoritatea :-))) care dau salarii de 500-600 lei și au prentenția sa lucrezi cu un liber pe săptămănă de dimineață pănă seară dar faci bacșiș nenică. Acum vin și pun o întrebare : ce mama naibii o să facă ospătarii care lucrează fară salariu sau cei care lucrează pentru 500-600 lei? mai ales dacă bacșișul va fi la latitudinea angajatorului ce face cu el, îl dă nu îl dă. Și sincer, ca și studentă ca altceva decât ospătar nu mă pot angaja momentan iar peste tot sunt numai salarii de mizerie sau chiar deloc. te mai scoți când e sezonul nunților iei 150-100-50lei pe nuntă/botez/inmormântare/pomană (sumele pentru fiecare eveniment in parte). Nu zic că nu ar trebui controlată acest venit dar nu așa, nu cu futerea asta cu 10000 de bonuri, 10000 drumuri. Cum ar fi să întreb clientul : Auzi-ți da… tips îmi lăsați? Să știu dacă vă scot bon sau nu. E penal !!!! Și acum daca tot o sa plătesc impozit la stat pentru bacșiș și 16 %, băncile îmi lua în considerare TOATE veniturile atunci când vreau să aplic pentru un împrumut?
  Ieri a venit instalatorul să îmi repare mașina de spălat și să schimbe un robinet la chiuvetă, total de plata 280 lei, omu mi-a tăiat chitanță, i-am lăsat 20 lei (că a fost chiar simpatic nu dăla care te întreabă de la ușă ”ai o țuică?”) trebuia să îi cer bon fiscal pe aia 20 lei nu?

  P.S Îsi bat joc de noi… în special tinerii, că noi sunt cei mai mulți ospătari, barmani etc.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Scuzati-mi micile erori și litere lipsă, graba strică gramatica 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Gabriela, stai liniştită, a fost mai important conţinutul decât forma.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Gabriela, uite asta este cu băncile (dacă vor lua în considerare şi veniturile din bacşis când îţi dau credit) e o întrebare bună. Sincer, mă îndoiesc că va fi aşa.
   Nu trebuie să întrebi clientul dacă îţi lasă bacşis, ca să ştii dacă-i aduci bin fiscal. Dacă-ţi lasă, te duci şi i-l emiţi.
   Da, asta ziceam şi eu în articol, dacă tot au plecat pe ideea asta a impozitării bacşişurilor, ar trebui aplicată la toţi, nu numai la ospătari şi chelneri.
   Apreciez că ai avut cojones să scrii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Și eu mă îndoiesc că vor lua băncile în considerare dar corect și normal asa ar fi. Că ei practic transforma ceea ce era un extra pe lăngă salariu în venit, venit impozitabil. Cojones ar trebui sa avem toți când e vorba despre un lucru care ne afectează viețile.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Gabriela, nu cred că vor avea cum să ia în considerare veniturile din bacşişuri, chiar dacă ar vrea. Banuiesc că pe casă se va bate un bon generic de “bacşiş” sau “servicii” şi nu unul nominal cum ar fi “bacşis Gabriela”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 25. salutare d-le… zici ceva de popi… nu se pune… de ce? ia uite aici…

  ordonanta-de-urgenta-nr-91-2014-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-28-1999-privind-obligatia-operatorilor-economici-de-a-utiliza-aparate-de-marcat-electronice-fisc

  Art. 2 litera g. sunt scutite de la bon fiscal vanzarea articolelor de cult si prestarea de servicii religioase.

  habar nu aveam de aceasta OUG, ca nu s-a promovat deloc. deci sutana nu trebuie sa aiba multe buzunarashe ci unul mare de tot

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Sorin Cristian Angheloiu, ce măgărie. Bănuiam că e aşa, dar nu văzusem negru pe alb. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 26. sunt multe OUG publicate pe sest in M.O.
  trebuie doar sa ai ceva timp si o sa gasesti tot felul de idiotenii semnate de ponta si al lui guvern. uita-te din cand in cand pe M.O….

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Sorin Cristian Angheloiu, da, da, sunt convins că aşa e. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 27. da pe mama lu puie monta asta cine o impoziteaza pentru un dobitoc asa de mare?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @alex, păi ce vină are femeia? Ştia ea ce-o să iasă în noaptea aia când s-a băgat cu bărbatu-său în pat?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 28. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 7

  • @catalin, prietene, mă scuzi că îți zic, dar ești prost de puți. De unde pula mea să câștig bani???

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 29. si inaninte de Revolutie trebuia sa imi scriu banii de acasa intr-un caiet si daca venea controlul eram buzunarit…..e trist….se spune ca atunci cand istoria se repeta, tragedia devine comedie…niste căcănari tembeli

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Marius Chirila, Victor Viorel să trăiască!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 30. Coane, la manelisti va fi cam asa: Salam va canta cu ANAFiotu’ langa el, cocalarul’, lovit la sentiment va scuipa pa suta da euroi si-o va lipi pa fruntea Salamului, apoi va scuipa p una de 10, una de 5 si una de un euro, si le va lipi pa fruntea lu’ trimisu’ lu’ Ponta….Ce atatea chitante…?
  16%, nu…?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Marius Mitea, și toate astea în timp ce chelenrul care servește la masă, va da fuga să mai emită un bon fiscal pentru bacșișul lui. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 31. eu voi refuza sa iau bonul pentru bacsis si gata. n-au decat sa ii bage in buzunar direct ca acolo nu are ce cauta ANAF-ul

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @fffffuuuu, ba tocmai asta e. Îi vor căuta in buzunare. De-aia îi pun să noteze în caiet cu ce sumă au venit la muncă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 32. man, CREDE MA! NU ABEREZI DELOC !ba chiar ai dreptate!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @felician, păi nu am cu ce să aberez. Aşa stau lucrurile.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 33. Si eu lucrez ca ospatar, in Constanta si tin sa o contrazic pe Gabriela, nu e dracu` chiar atat de negru pe aici. Salariul este cam peste tot, cel minim pe economie, si in general, lucrezi o zi da, o zi ba. Din punctul meu (si al altora) de vedere, problema nu ar fi chiar impozitarea bacsisului, pt ca noi suntem oricum obisnuiti sa ni se opreasca o suma de bani. Ce nu se stie este ca noua, ospatarilor, ni se retine de catre patroni, un comision (un anumit procent din vanzare, care in general, se imparte la ceilalti angajati), la care acum se adauga si acest impozit din bacsis catre stat. Trist este ca noi suntem nevoiti sa dam in continuare acesti bani in doua parti, pt ca patronii nu vor in ruptul capului sa renunte la acel comision sau macar sa il micsoreze.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Daniela, pentru că sunt nişte măgari şi nesimţiţi. De patroni vorbesc. Şi nu mi se pare normal nici să vă dea salariul minim pe economie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Este adevarat ce spune Daniela.Asa e in toate localurile din Constanta(si nu numai).Ospatarul preda la sfarsitul turei vanzarea+un comision din vanzare stabilit de fiecare patron(chiar daca unii clienti nu lasa tips-asta prea putin conteaza pt ei).Pe langa acesti bani ,acum ospatarul va trebui sa plateasca si acest impozit de 16%…….Dupa o zi de cam 16 ore de munca…….E corect?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Din ce stiu eu, biserica este scutita de impozite, deci nu au emotii 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Marius, da, aşa este. O măgărie!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Cred ca se trece la impozitarea banilor din Darul oaspetilor la Nunti. Cate un angajat Anaf la fiecare nunta, botez, mormantare care sa contabilizeze ce bani ies si sa ia impozitul! Ce ziceti de asta?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @natasarodica, zic că o să se dea darul în bunuri, dacă vor face asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 36. mai bine ar fi paradis fiscal ca in Dubai sau….10% taxa pe ce produci si redeti-ma ar aduce mai mullti bani la buget…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Dragos, cu paradisul fiscal nu ştiu ce să zic. A doua variantă mi se pare viabilă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 37. corect da nu 16% imp pe profit, 24 % tva si cand iau banii din firma 16% dividente, si mai sunt si salarii….. I ain’t fuckin workin 4 nobody!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 38. … multi ospatari accepta salarii de rahat pentru ca li se zice “bacsisul e de 2 ori cat salarul daca faci treaba buna” … si cam era… acum ce va fi ? chiar nu cred ca e usor sa servesti un mitocan cu ceafa lata rupt de oboseala in fum si galagie si sa iti mai convinta sa ti-o traga si statul…si mai adanc

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Petru L, ei bine, statul crede că ospătarii de-abia așteaptă asta și vor zice: “mai vrem, mai vrem”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 39. Frate cum sa te iei de salam , sau de maneliști ? Lasai fratelo in pace ca ei is singura concurenta a preoților la ridicat palate sincer mi se pare aiurea sa iei bani de la maneliști sau preoți :)))))))) de ce sa nu impoziteze si alocația la copii la mame care au copi nou născuți , ca si asa mi se pare ca primesc prea multi bani din perspectiva lui Viorel

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Orco, da, cel puțin alocatia pentru copii este scandalos de mare. Și eu suțin că ar trebui impozitată. Altfel or să ajunga să cheltuie aia 40 de lei numai pe prostii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 40. V-as ruga sa nu mai generalizati. Sunt patron/manager de restaurante in centrul Sibiului. Ospatarii/ospataritele mele lucreaza exact cat un alt angajat, din alt domeniu (aprox 170ore/luna), au salarii cuprinse intre 1000-1200 ron in functie de vechime si experienta, tot bacsisul e al lor si doar al lor (fara comisioane la bucatarie sau management), in timpul zilelor de lucru pot servi orice preparat din meniu, etc. Pe de alta parte, daca unul dintre angajatii mei “omite” sa dea bon fiscal din proprie initiativa, fie pe nota de plata, fie pe bacsis, amenda se acorda angajatorului, nu angajatului pe care eu nu il pot supraveghea non-stop (in cazul asta mai bine lucrez eu in locul lui :p). Din tot circul acesta cu impozitarea bacsisului, in acest fel, are de pierdut toata lumea, mai putin buzunarul propriu al celor care fac aceste legi…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ann, aha. Şi să nu mai generalizez ce anume? Ca nu mi-este prea clar.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu dvs. 🙂 ci alte persoane de mai sus care fac afirmatii in necunostinta de cauza

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ann, aha. Păi trebuia să-i numeşti. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte în presa online și pe bloguri? (W18 2015)

 42. Ehsan Ganji:
  ‘http://www.cwn-news.com/free-links/2033-ehsan-ganji-iran-cartoon-galerry-in-cwn

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 43. Pingback: mihai vasilescu blog | “Lacom și prost” este cea mai nefericită combinație

 44. Problema cu ospatarii si caietul e simplu de rezolvat . Inventam ciorapi sau chiloti cu buzunare pentru bacsis . In speranta ca nu se va ajunge la control corporal …

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Alex, doar poliția are voie sa-ți facă control corporal. Deci nu trebuie ajuns până la băgat banii în chiloți. Problema apare când dă șpagă un inspector ANAF sub acoperire și chelnerul nu-i aduce bon fiscal pentru ea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 45. Pingback: mihai vasilescu blog | Cum e cu arătatul pisicii

 46. S-ar putea sa ma blagosloveasca unii dintre “antevorbitori”. Dar, bacsisul ar trebui interzis, nu impozitat. Pentru munca prestata, cei in cauza primesc salarii. Ca sunt mici, e treaba lor. Ei au acceptat. Prin interzicerea bacsisului, ar fi obligati angajatorii sa dea salarii rezonabile. As zice ca prin bacsis, se descurajeaza si defavorizeaza alte categorii care trebuie sa presteze anumite activitati care nu se preteaza la sume (ilegale de altfel) de bani.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.