Zilele trecute mă întâlnesc cu un amic la lift. Am urcat împreună. Cum îl ştiam împătimit cu motoarele, la despărţire i-am urat să aibă vreme bună de 1 Mai, ca să poată face kilometri mulţi şi adrenalinoşi. Da’ n-am apucat să-mi termin vorba, că m-a întrerupt şi mi-a explicat să fac bine şi să tac, ca să nu mă blesteme. Păi de ce, îl întreb eu.

Păi de-aia, că omul vinde soft pentru industria restaurantelor si hotelurilor. Şi cum începând cu 1 Mai, nen-tu Victor Viorel a fiscalizat bacşisul, mi-a explicat că are de muncă de o să doarmă la birou cu ocazia zilei internaţionale a muncii micilor şi cefei de porc. No, acum dacă tot l-am prins, l-am rugat să-mi explice şi mie cum vor ăştia, guvernanţii, să pună în practică treaba asta. M-am luat cu mâinile de cap, după ce mi-a zis.

Exemplul cel mai elocvent este cel al ospătarilor. De altfel, cred că special pentru ei a fost dată legea asta tâmpită. Când se prezintă la cârciuma unde prestează, notează într-un caiet suma pe care o au la ei. Abia după aia îşi văd de servit la mese. Iar dacă vreunul dintre clienţi vrea să-i lase bacşis, trebuie să bată bon separat pe casă, pentru suma respectivă.  Dacă vine ANAF-ul în control, se uită pe caiet şi îl mai şi controlează pe om în buzunare. Băi, voi aţi auzit idioţenie mai mare?

Frate, românii ăştia mereu descoperă gaura din macaroană. Nu puteau să facă dom’le exact ca afară? Bacşişul trecut direct pe nota de plată şi cu asta basta. Nu, băbăiatule, la noi trebuie să fie cu notat în caiet, cu bon separat, cu scărpinat pe după cap, cu tot tacâmul. Bre, Nea Victor Viorele, matale când vrei să-i dai o muie lu’ Daciana, tot aşa te codeşti, te suceşti şi te învârteşti? Nu ar fi mai simplu să-i explici femeii că vrei să ţi-o ia in gură?

Ah, să nu uit. Sper că pe normativele aceleiaşi legi intră şi popii, da? Nu de alta, dar vreau să ştiu că-şi notează în catastif banii pe care-i au la ei când pleaca prin parohie cu boboteaza şi, mai ales, că apare ANAF-ul şi le controleaza buzunarele sutanei, seara dupa ce au strâns „recolta” (a propos, sutana are buzunare? Şi dacă da, de ce? Aşa a zis dumnezeu că trebuie să fie?). La fel ca la ospătari, da? Vreau să li se ţină evidenţa pentru orice eveniment unde se duc şi încasează caşcaval grupa-mare, dar nu le mai cere nimeni niciun impozit. Nunţi, botezuri, înmormântări, iertări de păcate si ce morţii mă-sii mai fac ei. La toate vreau să fie prezenţi inspectori de la ANAF, să-i controleze pe trimişii lu’ ăl de sus. Se poate?

Uite, pentru că sunt băiat bun, le mai dau un pont ăstora de la fisc: maneliştii fraţilor. Faceţi o echipă specializată pe nunţi, concerte şi cluburi de manele. Băieţi tineri, fără familii acasă, care să lucreze noaptea. Cum lipeşte cocalarul hârtia de 100 de euro, pe fruntea lui Salam, cum face şi băiatul vostru un semn discret, cu mâinile încrucişate a cătuşe. Ca să se oprească din cântat Florinache şi să taie chitanţă. Ce ziceţi, merge şi asta?

Mda, aberez, ştiu. Pot să fac pariu pe orice că nu vom auzi nici de popi, nici de manelişti impozitaţi. În schimb, or să vuiască televiziunile despre câte un chelner prins cu şaptişpe lei în buzunar, pentru care nu eliberase bon fiscal de „bacşiş”. Aveţi răbdare doua-trei zile, maxim o săptămână, şi „ne vom râde” împreună.

mihai_vasilescu_cersetor_bon

Sursa foto – cu mare plăcere aş fi dat-o, dar am primit pe mail caricatura şi mi-a fost imposibil să găsesc autorul pe net.