Tot aud in jurul meu oameni care sunt aproape infricosati de faptul ca urmeaza sa plece spre diverse destinatii, cu avionul. Pe langa asta o mai ard si televiziunile cu stiri care mai de care mai alarmiste: an negru pentru istoria zborurilor comerciale, avion disparut de pe radar, alta cursa aeriana in pericol de prabusire si tot felul de rahaturi pe aceeasi tema. Cum tuseste un pilot pe undeva, cum cel putin trei televiziuni baga un „senzational” pe ecran si transmit in direct din cel mai apropiat aeroport.

Ok, da, inteleg ce s-a intamplat. Sunt la curent cu toate incidentele aviatice din ultima vreme (adica astea: 1, 2 si 3), dar sa mor eu daca vreunul dintre ele m-a facut sa am macar cea mai mica teama in legatura cu vreun potential zbor al meu. Absolut deloc. In continuare sunt convins ca deplasare mai rapida si mai sigura decat cea cu avionul nu exista. Si ca sa va lamuriti ca nu mananc rahat, aveti aici si un articol (statistica) al celor de la Pilot Magazin. A carui concluzie este mai mult decat concludenta: zborul cu avionul este mult mai sigur ca sexul. Iar daca de acesta din urma nu-mi e frica, de ce m-as teme de un zbor pana la Kuala Lumpur?

In schimb, va pot spune de ce imi este cu adevarat teama. Imi este frica de un drum pana la Poiana Brasov, cu masina, stiind ca urmeaza sa stau doua ore pe la vreun pod unde se lucreaza. Imi este frica de prostul care nu stie sa aprecieze distantele si se baga intr-o depasire in care, pe langa ca o s-o mierleasca va mai lua cu el si cativa nevinovati. Imi este frica de cocalarul cu numere de bulgaria, care conduce un „cazan” fara revizii facute. Imi este frica de taranul cu Logan cu geamuri fumurii. Imi este frica de soferii de taxi de la Pelicanul. Imi este frica de posesorii de „ursulet”. Imi este frica de soferii de tir, extenuati la volan, mergand la limita diagramelor. Imi este frica de politstii care stau la panda in boscheti, doar doar te-or prinde cu viteza. Imi este mai frica de tot ce inseamna sofer nesimtit si trafic din Romania, decat de orice zbor cu avionul.

Va dau in scris ca pot pleca pe loc, acum, in orice colt al lumii cu avionul, fara sa simt nici cea mai mica urma de teama. Ma imbarc intr-o aeronava Malaysia Airlines fara nicio reticenta si as fi chiar bucuros sa stiu ca survolam Ukraina, Rusia si Fasia Gaza (cu un mic ocol este posibil, nu?). Si daca nu ma credeti, sa-mi faca cineva cadou biletul de avion. Daca se poate, cu plecarea maine dimineata, ca azi as mai avea ceva treaba. Si aeronava sa fie Boeing 777, da?

Vedeti-va fratilor de treaba si urcati-va in avioane. Va promit eu ca nu vi se intampla nimic. Iar voi astia care plecati cu masinile, multa grija, nu se stie de unde apare prostul-care-conduce-de-ieri-si-crede-ca-le-stie-pe-toate.

mihai_vasilescu_avion_masina

sursa foto

P.S. Ca sa nu mai spun ca, la actualele preturi ale benzinei, un low-cost cumparat din timp s-ar putea sa va scoata vacanta la un pret mult mai bun. Numa zic.