Hai să vă spun o treabă.

Până acum am fost cazat la hoteluri foarte mișto. Zic de drumul ăsta către Euro, nu în general.

La Oradea am stat în hotel de patru stele, nou-nouț, era dat în folosință de câteva luni. La Cracovia tot hotel de patru stele. La Varșovia avea doar trei, dar era foarte cool. La Gdansk, tot trei stele. La München bine c-am scapat fără să fac hepatită, Acum sunt la Köln, unde din nou are patru stele (spre cinci).

De ce v-am spus toate astea? Uite din acest motiv: aici, la Köln, este primul hotel care are în cameră espressor, în rest, niciunul dintre toate hotelurile în care am stat nu avea în cameră vreun aparat, vreun device cu care să-ți poți face cafea dimineața (și sunt absolut convins că nici hotelurile care vor urma nu vor avea).

Desigur, la toate puteai să bei cafea la micul dejun, doar că, ce sa vezi, eu mă trezesc cu măcar o oră mai devreme de orice mic dejun de hotel. Pentru că mă culc devreme, mai ales când sunt singur, mă și trezesc devreme, la 6:00 sunt în picioare.

Și nici măcar nu e asta singura problemă vizavi de micul dejun, mai există una: nu pot să mănânc atât de devreme. Eu dimineața beau doar cafea, nici nu mă pot uita la mâncare până după ora 11:00 încolo. Prin urmare, aș plăti micul dejun doar pentru cele două-trei cafele fără de care nu mi-o ia creierul din loc.

Păi nu credeți c-ar fi cam scumpe cafelele alea? Că micul dejun în hoteluri fancy are și prețul la fel de fancy, să știți. La Cracovia m-am uitat special să văd cât costă: 18,30 euro. Făceau reducere la 17:00 euro dacă le dădeai adresa ta de email s-o bage în baza lor de date.

Nu știu ce credeți voi, dar mie mi se pare cam multișor să plătesc 18 euro pentru trei cafele. Nici măcar la Otopeni, în aeroport, nu costă 6 euro o cafea. 😊 Eu înțeleg că în vacanțe se cheltuie muți bani, dar parcă nici să-i arunc pe fereastră nu-mi vine.

Concluzia? Sunt plecat de 13 zile de acasă, adică 13 dimineți în care aș fi dat din colț în colț, cu creierul fumegând după niște cafea. Cafea pe care nu aș fi avut de unde s-o iau la orele la care mă trezesc, iar eu nu pot să funcționez fără. M-am lăsat până și de fumat, dar la cafea n-am renunțat niciun moment.

De-aia, prieteni, vin și vă mai spun încă o dată că espressorul meu Tchibo Cafissimo Pure+ este una dintre cele mai bune investiții pe care le-am făcut vreodată. Pur și simplu mă salvează în toate diminețile, oriunde m-aș afla. Nu există să plec undeva cu mașina și să nu-l iau cu mine. E primul lucru pe care-l pun la ușă în seara în care-mi fac bagajele, să nu cumva să-l uit a doua zi când plec.

Ca să înțelegeți și mai exact ce spun, la hotel, la Oradea, l-am scăpat pe scări. Pe espressor, zic. Mă rog, îl țin în cutia lui (e concepută special să-l transporți ușor în ea) unde are și un înveliș de carton care amortizează șocurile.

Dar în secundele alea când mă uitam la el cum se rostogolește pe scări, știți care a fost primul gând care mi-a venit? Ce bine că sunt mallurile deschise duminica, să mă duc să-mi iau altul dacă ăsta s-a făcut praf.

Nu se făcuse, merge, n-are nimic. Dar de plecat la drum fără espressor nu plecam nici mort. Băutorii de cafea vor înțelege exact ce-au citit, ceilalți vor ridica din umeri.

Atât pentru moment.