Hai să vă povestesc ceva. Ziua de sâmbătă 19 mai 2012 mi-am petrecut-o plimbându-mă vreme de 12 ore prin Munchen, în așteptarea finalei de Champions League dintre Bayern și Chelsea.
În ziua aia, pe lângă prețul astronomic la care se vindeau biletele, m-a mai surprins un lucru.
Probabil că este inutil să vă zic că străzile orașului era înțesate de oameni. Că mergeau la meci sau că nu mergeau, nici nu mai conta. Trăiam cu impresia că toți oamenii din Munchen sunt ieșiți pe străzi ca să se bucure de un eveniment aproape imposibil de repetat: Bayern juca finala acasă la ea. Iar pe lângă nemți mai erau și niște zeci de mii de englezi veniți cu speranța c-ar putea face rost de bilet la meci.
Acesta fiind tabloul, sper că vă imaginați cam ce cantități industriale de băutură se consumau. Era sâmbătă, era soare afară, urma finala, cum naiba să nu se consume? Și nu mă refer la doar la bere, ci la tot ce însemna băutură, alcoolică sau nu, care lasă în urmă peturi, sticle sau doze goale.
Păi numai în zona Marienplatz (piața mare din centru orașului) erau strânși niște zeci de mii de oameni care lăsau în urmă munți de peturi, sticle sau doze.
Și-acum vine surpriza. Puteai să cauți cu lupa un ambalaj reciclabil de băutură că nu aveai cum să-l găsești. Nici nu apucau bine să aterizeze la gunoi dozele sau sticlele, că erau recuperate. Era plin de copii, de adolescenți. care doar cu asta se ocupau: strângeau ambalajele goale ca să le ducă la reciclat.
În Germania se plăteau 25 de eurocenți pentru fiecare ambalaj. E posibil să nu mai rețin exact suma, au trecut niște ani de atunci, dar colegii de pe Germania ne-o pot confirma.
Mno, copiii ăia știau prea bine asta, prin urmare își găsiseră o sursă extrem de rapidă de produs bani de buzunar. N-am văzut unul sau doi, am văzut zeci de adolescenți care în ziua aia probabil și-au făcut banii de ieșit în mai multe weekend-uri.
Ulterior am aflat că asta se întâmplă și în zilele obișnuite, în care nu e mare meci: ambalajele reciclabile dispar imediat, pentru că neamțul nu găsește 25 de eurocenți și-i lasă pe stradă.
Probabil vă întrebați de ce v-am povestit toate astea. Pentru că m-am enervat citind comentariile de la această postare, de-aia. Se bucură cineva că vede normalitate în țara asta? E ok, au sărit românii să-i explice că aia nu e normalitate, ci sărăcie.
Probabil știți că în sfârșit s-a implementat și la noi sistemul prin care primești 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat. Și oamenii au reacționat în consecință: au început să strângă ambalaje și să le ducă la centre. Atunci când îi stimulezi interesul, omul reacționează în consecință.
Da, o să vină ca o lovitură, dar să știți că normalitatea trebuie stimulată. Așa cum civilizația se face cu amenzi, normalitatea trebuie stimulată. Pe nemți îi poți bănui de orice, dar nu de sărăcie. Și uite că nemții fac (sau făceau) exact același lucru.
Eu nu cred că e dovadă se sărăcie să strângi ambalaje, ci o dovadă că în sfârșit în țara asta se face ceva ca să dispară munții de ambalaje goale pe care-i găsești oriunde întorci capul. Și nu e o figură de stil, efectiv în orice loc din țara asta ai ajunge, o să găsești măcar o doză goală de ceva sau o sticlă de plastic. Poți să te duci tu în cele mai sălbatice și neumblate locuri din țara asta, o să constați că cineva a mai ajuns acolo și-a lăsat în urmă nelipsitele doze sau peturi.
Și-n condițiile astea vin niște cetățeni cu creierul ca-n palmă să-mi explice superior că doar săracii se duc să recicleze?
N-ai cum, prieteni, în România n-ai cum să faci nimic bun, c-or să apară hoardele de cimpanzei să-ți explice că orice faci e de căcat. Băi, nu știu, om fi noi săraci, dar cred că mulți sunt doar săraci cu duhul.
P.S. Colegii de pe alte țari, poate vă îndurați și ne explicați cum stau lucrurile prin negrele străinătăți pe unde v-ați aciuat. Și la voi tot săracii reciclează?
Băi, eu îmi amintesc foarte clar că așa-mi făceam și eu bani de buzunar când eram copil! Spălam sticlele de etichete și mergeam și le vindeam în capătul străzii! Și nu pentru că nu mi-ar fi dat ai mei bani de o prăjitura sau ceva, ci pentru că erau bani făcuți de mine! 😀 Mama se bucura că se mai golește raftul din cămară. Oricum, nu-i trecea nimănui prin cap să arunce sticlele goale!
Nu mai spun că dacă mergeai cu sticle la schimb la magazin, cumpărai produsul mai ieftin cu valoarea sticlei!
Comentariu beton!85
Am făcut și eu asta, dar pe vremea aia lucrurile nu stăteau ca azi. Vânzarea sticlelor și borcanelor era o activitate comercială, nu una menită să mai reducă din munții de gunoaie. Pe-atunci nu prea găseai sticle și borcane pe stradă, iar dozele și peturile nu existau. Nu la noi.
Si noi steangeam bani din sticle si borcane pe vremea ailalta. Ce le mai curatam si ne uitam sa nu fie ciobite. Imi amintesc ca stateam la coada pentru ele.
Comentariu beton!17
Era un banc pe atunci : bă, ăsta are salariul 3000 de lei și mai vinde și sticle goale de vin de 2000 de lei si tot se vaită că nu-i ajung banii
Comentariu beton!23
Am vazut zilele trecute,coada la kaufland,la centrul de reciclare. Erau oameni normal imbracati,chiar familii,nu fuste colorate sau bronzati natural.
Ma bucur pentru masura asta !
Comentariu beton!51
Germania : am o cutie în gradina în care adun toate sticlele (peturi, doze etc). Fiecare sunt 25centi. De asemenea am 4 coșuri de gunoi (normal, hârtie, plastice și fracție umedă) => doar cel normal ne este facturat, asa ca, cu cât se colectează mai selectiv e mai ieftin.
Comentariu beton!55
@Vsa, te rog sa imi spui care este diferenta dintre gunoiul normal si cel numit fractie umeda. Eu as imparti gunoiul in gunoi reciclabil (hartie, plastice, metal), gunoi pentru compost (resturi alimentare degradabile) și gunoi necompostabil (cioburi, ambalaje murdare, continutul sacului de la aspirator, etc). Acolo in Germania cum se face?
Multumesc daca raspunzi!
La noi, pă Austrea, nu se dă bani d-ăștia gratis. 😣
Ie numa’ pă bogăție aicia. 🤣🤪🤣🤪🤣
P.S. Și io-mi suplimentam veniturile-n copilărie cu reciclarea sticlelor și borcanelor.
Comentariu beton!16
@JT, au început și „pă Austrea”, am văzut la Hofer, 25 de cenți 😉
Comentariu beton!23
@Mălina: no, chiar azi o să merg la Hoferu’ din cartier, să văd, că-s curios.
Acum (au început de anul ăsta), la noi, plasticul și dozele/cutiile de conserve curate (io le spăl) se pun în pubela cu capac galben. Io pun plasticele într-un sac și dozele-n alt sac, chiar dacă le pun în aceeași pubelă.
Comentariu beton!15
@JT, nici nu mă gândeam că tu arunci gunoiul de-a valma 🙂 te înțeleg, cred că n-ai mai avea somn, după așa faptă, indiferent în ce țară te-ai afla 😅
(și vorbesc din experiență! odată am avut niște musafiri, care au aruncat o cutie de bere în gunoiul menajer. soțul a dus sacul cu gunoi în pubelă. păi cine a căutat prin pubelă&sac, după cutie, la 2 noaptea? 😁 îmi stătea pe creieri 😁 😅 )
Comentariu beton!29
@John, nu te cunosc personal, dar dacă mi-ar zice cineva că arunci gunoiul de-a valma, m-aș contrazice cu el până în pânzele albe! 😜
@Mălina, m-ai făcut să râd tare cu cutia ta de bere 🤣🤣🤣🤣🤣 Cumva e confortabil să vezi că nu ești singurul țăcănit! 😀
Comentariu beton!16
@Malina, cam asa patesc si eu daca cineva ”amesteca” gunoaiele. De nu stiu cate ori am ”corectat” componenta pubelelor 🙂
In plus, chiar si marunțisuri precum capețelele de folie de la medicamente trebuie sa ajunga in pubela corecta, dar asta cred ca e din cauza de OCD (TOC pe romaneste) :))
Noi reciclăm și donăm contravaloarea – automatele oferă opțiunea asta. Banii se duc la cantinele sociale din oraș.
Comentariu beton!63
In India, am întrebat colegii de ce aruncă pachetul gol de țigări pe stradă în loc să îl depună în pubelă. Mi-au răspuns ca asta nu e treaba lor, ci a celor plătiți să strângă gunoiul de pe stradă.
În Germania, orice ambalaj aruncat pe strada de “expați” este ridicat de prima persoană care trece și depus în pubelă.
Vă las pe voi să decideți unde se află România în această privință.
Aruncatul sticlelor de plastic în sacii galbeni este o soluție stupidă prin definiție, genul de gândire a celui care nu a fost mai departe de capul satului. Reciclarea nu se oprește când arunci sticla în container, trebuie să vezi tot procesul în ansamblu.
La automatul de reciclare, ele sunt presate automat și făcute baloți ușor de manevrat.
Cele de sticlă sunt sortate automat pe culori și depuse în containere speciale, de unde sunt trimise înapoi la firmele de îmbuteliere. La fel și cu lăzile de bere sau sticlele de plastic reutilizabile.
Comentariu beton!31
@Skywalker, de ce sa fie o solutie stupida aruncatul / colectarul pet-urilor si a plasticului in saci? Belgia face asta de zeci de ani si culmea functioneaza. De ce in saci? Daca nu sortezi bine, sacul este refuzat. La centrul de sortare se verufica din nou sacii, manual, apoi deseurile se spala automat si se baga in masinile de reciclat.
Eu ma refer la PET-urile marcate ca pfand (garanție), nu la plastic in general unde folosesti sacii galbeni.
Pe langa faptul ca pierzi cei 25 centi pentru fiecare sticla, containerul de plastic se va umple in 2 zile max. Asta inseamna cresterea frecventei de colectare a sacilor, cost aditional cu munca, combustibil, piese de schimb, lungirea fluxului de reciclare, poluare, etc.
Cand depui PET-urile la automat, sunt sortate de masina dupa culoare, presate, balotate si incarcate in containere direct din magazin.
Comentariu beton!11
@Skywalker am curățat la magazinele Aldi. La automatele pentru PET şi doze nu se sortează nimic. Sunt compactate individual (storcite) şi cad în saci de plastic. Poate o fi altfel ici-colo, dar acesta e standardul.
Apropos de cum e mai bine sa faci. Pentru peturile e musai sa le lasi deschise nu cu dopul pus daca nu ai grija sa le presezi/subțiezi inainte, asta ca sa nu ocupe mult spatiu in containerele de colectare sau sa poata fi storcite in masina de strans gunoiul. Cred ca e ceva de la sine inteles dar vad ca nu se aplica decat de foarte putini oameni.
@Dna C în Germania trebuie să bagi în automate sticlele bine umflate, nu subțiate pentru că odată introduse în automat sunt rotate ca să se poată scana simbolul de reciclare și apoi duse pe bandă la presat.
In Belgia se cer 10 sau 20 de centi pe stcla (in principal de bere). Banii ti-i recuperezi cand duci sticlele inapoi. Sunt aparate speciale in care bagi sticlele. Primesti un tichet pe care il dai la casa si iti scade din suma de cumparaturi. Celelalte sticle sau borcane se recicleaza. Sunt contaiere de sticla din 500 in 500 de metrii.
PET-urile nu sunt inca platite inapoi dar se fac tot felul de teste (eventual 10 centi daca le aduci inapoi in stare buna). Oricum se recicleaza absolut totul. Flamanzii sunt pe locul 1 in Europa la reciclat.
Comentariu beton!18
Mi se pare foarte tare chestia asta, și eu reciclez, separ deșeurile, le spăl/clătesc. Era și normal mai multă lume să recicleze dacă are un beneficiu din asta. Cum amenzi nu se dau, bănuți pentru fiecare Pet reciclat e perfect. Ar fi frumos să se dea și amenzi, ne-am civiliza mai bine.
Comentariu beton!20
Sunt de acord și cu amenzile, da.
@Deea M, Să se dea amenzi, dar amenzile alea să fie nesimțit de mari, a doua oară sa nu mai ai curaj să faci.
Sau mai bine-zis să se și aplice sancțiunile… degeaba avem legi și sancțiuni, dacă nu sunt aplicate.
Comentariu beton!17
@Marius, și amenzi exclusiv celor care au aruncat. Că la blocuri, dacă e, cel mai probabil se vor aplica pe asociație și plătim toți. Dacă ar fi mari, și s-ar resimți și la nivel individual, aș fi de acord să plătesc odată numai ca să se învețe minte. Fără amenzi, majoritatea nu ține cont.
Când am fost într-o țară foarte spălată, era chiar o plăcere să mergem la reciclat. Magazinul de unde ne luam de băgat la maț avea automate de ăstea. Ne dădea frumos un bon și parcă ne tresălta inima când plăteam mai puține coroane.
Visul meu e să am o stație de transformat gunoiul efectiv în materiale refolosibile. Sună a sărăcie ? Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.
Comentariu beton!23
Cum functioneaza? Cand imi cumpar apa in ambalaj de plastic, dau 25 de centi, in plus, pentru fiecare sticla. Cand bag sticla goala in gaura, gaura imi da un bon de 25 centi pe care ii pot cheltui in magazinul respectiv sau ii iau cash de la casa. Toate ambalajele de plastic sau de aluminiu au un logo care iti arata ca le poti baga in gaura.
Deci, practic, iti recuperezi cei 25 de centi.
Comentariu beton!18
pă bulgaria mi-or cerut mai acu’ vreo lună 0,30 leva garanție la sticla de bere;
dăkît zic…
PS nu prea vezi la ei mizeria de la noi; țin minte acum vreo 4-5 ani, în Cîmpia Bărăganului, pe un vînt puternic, cum dansau niște pungi; eram în pustiu, departe de orice așezare umană…
Comentariu beton!14
@ Costica M, si eu am vazut pe Dambovita, in vara, intr-o portiune de munte cum pluteau nu numai pungile de plastic dar si pungile cu gunoi. Pacat ca nu am putut sa le pescuim. Erau mai aproape de celalalt mal al raului😑
Si pe mine ma ingrozeste cat de needucata este populatia Romaniei in privinta gunoiului reciclat sau nu. Doua momente mi-au ramas intiparite in memorie: Unu, cand am traversat culoarul Rucar-Bran intr-o luni dupa un weekend frumos si toate poienitele vazute din masina gemeau de gunoaie!! Doi, la barajul de la lacul Bicaz era o mare de gunoi adus de apa (in cea mai mare parte PET-uri) si 2 oameni care incercau sa le adune in saci de gunoi intr-o barca! Parea o munca de Sisif batran!
Comentariu beton!13
@MirelaV, Lacul Bicaz a ajuns un exemplu pentru poluarea cu peturi
Mergeți la Moieciu de Sus, știți voi care, ăla care abundă în epitete, precum eco, bio, rural și natural, ăla care geme de pensiuni, înșirate pe firul văii ca mărgelele pe salbă. De curiozitate să vă uitați puțin pe râu. Ce explozie de culori! Un curcubeu de … PET-uri, pungi, conserve și alte decorațiuni eco-rurale. Majoritatea provin de la săteni. Mai sus pe vale nu este altă așezare, să zici că le-a adus apa de la alții. Eu am avut curiozitatea și m-am apropiat de firul apei. M-a lovit instant o duhoare de canalizare. Cam despre asta vorbim! Ecologia se termină în fundul curții.
Comentariu beton!22
Postarea la care faci trimitere este despre Timișoara. Cunosc câțiva comentaci de acolo. Au reacționat așa doar pentru că postarea era a unuia din alt partid cu care simpatizează ei.
Majoritatea, din păcate, aberează acolo fiind handicapați ‘telectual.
Comentariu beton!13
Am prins-o în Suedia, în 2008. Era mașină de reciclat în interiorul marketului, pet-uri/sticlă/doze. Nu mai știu cât era, dar îți dădea un bon pe care îl prezentam la casă și îmi scădea din suma de plătit. Era fain pentru că aveam nevoie de sacoșă/rucsac să le duc și în felul ăsta aveam în ce să pun cumpărăturile noi, fără să mai cumpăr altă sacoșă.
În Belgia, când luam o navetă de bere (0.33) pentru o săptămână, din sâmbătă în sâmbătă (că pe acolo, duminica, cam totul e închis) plăteam garanția inițială și apoi doar schimbam naveta goală cu cea plină, indiferent de marcă, trebuia să coincidă doar gramajul :). Sticlele de vin nu se reciclau contra cost și nici ”la gunoi” nu se dădeau. Le duceam o dată pe lună la …cum să îi zic, uzina de reciclare a orașului unde duceai tot ce nu lua ”ecosalul”. Fiecare localnic avea o cotă maximă pe fiecare categorie, iar dacă o depășeai plăteai. Accesul se făcea cu buletinul :). Cu voia proprietarului las aici un link (https://www.mirom.be/recyclagepark/roeselare).
Am fost sambata la kaufland, nu era coada dar nici nu mai dadeau 50 bani de sticla. Au zis ca totul a fost pana pe data de 3.10.
a fost o ofertă. programul de rambursare legal și obligatoriu oriunde începe pe 1 decembrie.
în dimineața asta deja am făcut 2 lei din colectarea de pet-uri de pe ulița mea (pompos etichetată stradă), în 150 de metri. de regulă, lunea fac mai mult, că se adună din weekend. (la modul declamativ, că nu fac asta pentru bani, dar măcar plasticul, metalul și sticla se colectează, la mine-n sat, doar separat, gunoaiele amestecate nu se ridică și se dau chiar și amenzi). ce e cert e că măsura asta va aduce mai multă curățenie pe străzi în localitățile noastre. dacă foarte mulți își permit să arunce banii odată cu pet-ul, sunt foarte mulți care au nevoie de banii ăia. iar cinci doze sau pet-uri fac o bere. cointeresarea e o măsură foarte bună.
ce mă tem însă e că, o lungă perioadă de timp, recuperarea banilor pe pet-uri, doze și sticle va fi o corvoadă. dacă vor fi puține aparate, puțini vor avea timp să stea la coadă la puținele aparate…
La Brașov, Primăria a introdus acum câțiva ani un automat de reciclare, numit PETrică (nume foarte inspirat), în centrul orașului. În schimbul a 10 ambalaje reciclate (PET-uri, sticle, doze) primeai un bon valoric pe care îl puteai preschimba mai apoi într-un bilet de autobuz cu 2 călătorii. Automatul a devenit foarte popular, așa că au mai amplasat încă câteva și în alte locuri din oraș.
După un timp, văzând Primăria că oamenii se îngrămădeau să recicleze ambalajele, a constatat că plătește prea mulți bani pentru bonurile valorice și a schimbat regula: în loc de 10 ambalaje, acum trebuie reciclate 50 de ambalaje pentru un bilet de călătorie. La asta s-au adăugat apoi măgării de genul: regia de transport nu mai preschimba bonurile valorice în bilete de autobuz pe motiv de epuizare a fondurilor. Sau măgării de genul: automat nefuncțional și anunț pus pe automat că este în „reparații”, care reparații durau și câte o săptămână sau chiar mai mult.
De unde la început Petrică de la noi din cartier era foarte ocupat, acum șomează o mare parte din timp. Îmi aduc aminte că văzusem oameni care veneau cu saci cu PET-uri de același fel, semn că restaurantele își trimiteau oamenii să valorifice ambalajele. Acum oamenii conștiincioși reciclează ambalajele gratuit în tomberoanele dedicate, iar restul le aruncă tot pe unde apucă.
Comentariu beton!23
15 cenți. În plus la casă pentru pet/doză, de când s-a introdus măsura. Banii îi recuperezi pe bon valoric de la automatul de reciclare. În continuare prețul la raft arată garanția separat, ca să nu uiți că dacă nu reciclezi, îți arunci proprii bani. Nemulțumiri? Când nu merg suficiente automate, și se face coadă. Efecte? Nu știu, gunoiul selectiv pentru plastic de acasă pare că se umple la fel de repede; pet-uri aruncate pe stradă/în natură oricum nu erau.
bun articolul, poate mai luminezi câțiva săraci cu duhul!👍
cu vreo 6-7 ani în urmă, la Cora de la Lujerului s-a amplasat o stație din asta de colectare. pt fiecare PET predat, primeai 5 bani, sub forma unui voucher de cumpărături.
un domn, cică jurnalist, care se laudă că a scris pt cel mai bine vândut ziar din țară și care acum e „digital content creator” a publicat un articol pe subiect.
și ce mișto, frate! ce calcule! cu ce să care el 56 de bidoane din plastic, ca să-și ia pâinea preferată?! mi-a dat în cap cu fraza „o să râdeți, dar optimiștii de la Cora mi-au spus că sunt oameni care se înghesuie la centrul de colectare pt câțiva bănuți”.
degeaba vine mai apoi și zice că nu e împotriva campaniilor de colectare selectivă. că prin Germania și el a recuperat câțiva cenți pe sticle. și că ar prefera alte variante blablabla…
răul a fost făcut. cei săraci cu duhul și cu mândrie de daci liberi au priceput că e de râs. că e rușine. că doar săracii colectează așa.
mentalitate ca a noastră am mai văzut, din păcate, prin Bulgaria, Italia, Spania, Cipru, Grecia. gunoi de-a valma.
când ne vom învăța copiii, de la grădiniță, că reciclarea e ca spălatul pe mâini, un gest reflex, atunci va dispărea și „rușinea” de a recicla.
Comentariu beton!45
@Mălina, la români e rusine sa castigi un ban cinstit din colectarea de sticle, pet-uri, fier si alte materiale reciclabile. E rusine sa iti ceri restul de mancare de la restaurant, e rusine sa iti inveti copilul sa fie cinstit ( ce sa fie el fraier?). Si uite asa vrem noi sa fim buricul pamantului 🤨
Comentariu beton!33
Nu cred ca este vorba de rusine. Pentru a functiona, trebuiesc indeplinite 3 conditii: educatia + obisnuinta + valoarea pet-ului.
5 bani = 1 cent. Pentru 1 cent pet-ul nu cred ca ar colecta nici nemtii. Dar pentru 25 centi se cam schimba problema.
Ca să răspund întâi după titlu și apoi și restul de articol: băgătorii ăia de seamă au trăit toată viața pe norișori pufoși,n-au dat mare randament pe unde le-au umblat picioarele,sunt cei cărora le spunem „încurcă lume” in orice situație.Si gândind la reciclare, că tot am povestit cu toții aici,nu știi când ne dădeai soluții,idei,de filtre de apă,numai să nu mai umplem ghena de peturi,altfel refolosibile?nu mai zic că majoritatea ne-am câștigat primii bani vânzând sticle și borcane… așa că băgători de seamă,la o parte, că încurcați circulația de nici poliția n-o descurcă.
În Wales (UK) se reciclează totul, orice recipient de plastic se spală/usucă și apoi se pune în containerul special, dacă firma care adună gunoiul găsește deșeuri amestecate nu le ridică și la a doua abatere se ia amendă. La noi știam de 0,05 lei pentru un pet la Kaufland, într-o vreme exista și la Carrefour, am văzut și la Lidl Străulești/Coralilor dar niciodată funcțional. A mai fost o perioadă în care se reciclau sticle de sticlă de la diverși producători/mărci de băuturi, la Selgros parcă navetele cu diverse băuturi se schimbă, hârtie am mai dus la reciclat dar sunt rare centrele care primesc.
Noi colectam acasa selectiv gunoiul de multa vreme. La platforma de gunoi din zona sunt recipiente separate pentru hartie, plastic/metal si sticla. Doar ca de multe ori cand ajungem acolo vedem persoane care arunca totul la gramada si daca le faci observatie se uita urat sau chiar te injura.
Ieri am gasit in cutia postala un pliant facut de primaria Constanta si compania de gunoi a orasului in care se explica ce anume se recicleaza si ce nu in fiecare recipient (cam tarziu dupa parerea mea). Mai mult, exista o atentionare ca din 11.09 nu se vor mai ridica containerele care contin deseuri amestecate. Am inteles ca s-au controlat deja un numar x platforme de gunoi si nu s-a mai ridicat gunoiul de acolo! La case este ok sa se aplice masura asta dar la blocuri intotdeauna se va gasi un cetatean jeomanfisist care sa arunce la gramada si ii pedepsesti pe toti pentru unul?
La Kaufland-ul de la 1km de casa exista un aparat pentru reciclat, problema este ca trebuie sa le duci intregi, nepresate si la cantitatea pe care o producem noi (consumam apa plata si minerala imbuteliata) trebuie sa le ducem cu masina. In fine, ne vom adapta si le vom duce periodic asa cum ducem bateriile si becurile uzate.
Știu cazul unei aglomerări de români într-o țară vestică: cand nu li s-a ridicat gunoiul din cauze de nesortare, au scormonit prin el până au găsit un indiciu despre făptaș, au sortat gunoiul și au așteptat următoarea dată de ridicare. Toți pentru unul😬
Eu strâng în saci mari pet-urile, dozele și sticle și le duc la Kaufland săptămânal sau la 2 săptămâni atunci când fac cumpărăturile. Da, ocup o parte din balcon cu aceste ambalaje, dar decât să mă duc mai des cu ele, prefer așa.
De câteva luni, la ieșirea din spatele blocului au fost amplasate pubele pentru colectat separat și atunci hârtia, metalul și plasticele (nu pet-urile) le duc acolo. Problema este că unii aruncă deșeurile selectiv, dar murdare și atunci miroase destul de urât.
În plus cred că se ridică mai rar și mai mereu sunt pline acele pubele.
Se pare ca mai avem mult pana departe. Mentalitatea imbacsita de prejudecati de tot felul ne tine pe loc. Ni s-au deschis granitele fizice ale lumii de 33 de ani dar cele ale mintii inca nu. Reciclarea nu e semn de saracie, e semn de civilizatie intr-un univers ce da semne clare ca nu ne mai poate tine si pe noi si mizeria produsa de noi.
Pe aici avem o adevarata dictatura a reciclarii dar nimeni nu protesteaza si nu se considera umilit si sarac daca selecteaza gunoiul.
NORVEGIA: Sistemul se numeste PANT care a devenit substantiv comun
PET 0.5=2 coroane, 1 litru=3 coroane, doza aluminiu=2 coroane. La magazin te anunta că o parte din preț sunt PANT.
Buteliile de vin nu intra in acest sistem, ele se colectează in tomberonul separat de ambalaje de metal și sticlă pe care il are fiecare la domiciliu alaturi de tomberoanele pentru hârtie +carton, alimentare, resturi nesortabile și sacul pentru ambalaje din plastic.
Sunt anumite doze de aluminiu care pot fi predate și in sistemul pant din Suedia, dar foarte rare și nu am luat seama cine era producătorul băuturii respective.
PS : ca să răspund și la titlu, nu am văzut norvegieni care sa nu aibe un sac de colectat PANT in casă pe care sa nu le ducă apoi la magazin
Prin Spania, sărăcie mare. Containere de toate culorile sunt, dar le folosesc doar „fraierii”. Restul aruncă la gri, nesortat, că „Ce rost are? Mașina de gunoi le ia pe toate la grămadă.” Nu se întâmplă, mașinile le iau pe culori, am observat când am avut ocazia.
Încearcă să introducă sistemul de colectare din poartă în poartă, pe zile, ore, categorii. Mi se pare complicat, că nu stă nimeni acasă toată ziua după mașina de gunoi.
Dacă ar da niște bani, bonuri etc. le-ar crește nivelul de recuperare de deșeuri. Doar că politicienii de aici sunt latini, frați cu romanii și furatul ca-n codru mulți dintre ei.
Subscriu postarii si comentariilor, doar vreau sa fac o paranteza: In ceea ce priveste bunul simt si curatenia native am fost placut surprins, socat chiar in cele cateva vizite pe care le-am facut la Chisinau. Si la fel pe drumurile din Rep. Moldova. In decurs de vreo 20 de ani am fost de vreo 5 ori cel putin. Cu treaba, nu in excursii.
Oamenii aia sunt nativ mai curati/civilizati din punctul asta de vedere. Nu stiu cat si cum sorteaza gunoaiele, dar Chisinaul e mai curat decat majoritatea oraselor romanesti. Si pe la periferii nu doar in centru. Asadar se poate. Si sunt parca mai cu bun simt, in general. Inclusiv cei veniti/imigrati la noi. In Tm in cazul meu.
Si nu. Nu sunt moldovean, ca parca vad ca ma va suspecta cineva. Nici o legatura, nici la origini. 🙂
Sector 3. Avem container pentru produse reciclabile și container pentru restul. La vreo 100m distanță mai există un container pentru sticlă.
Nu știu despre cel de sticlă (că nu am prins momentul), dar celelalte sunt luate de aceeași mașină, în același timp.
Trebuie să mai spun și faptul că în containerul reciclabil nu se aruncă doar reciclabil ci la grămadă.
Amenzi nu ia nimeni, chiar dacă locul este monitorizat video.
In germania, in uichend cand era toata lumea la baut, erau baieti care stateau sa stranga ei ambalajele. Motivul? E voie cu alcool pe strada si din loc in loc erau chioscuri unde berea era mai ieftina decat la baruri. Deci lumea baga o bere la bar, dupa care iesea afara, baga vreo 2 de control de la chiosc. Evident, aici nu mai aveau grija de ambalaje, deci baietii cu sacu faceau si un ban cinstit si un serviciu comunitar
In suedia, la fel, se mai arunca ambalajele. Mai ales cand iesi in oras, nu o sa cari dupa tine ambalajele. Mai sunt oameni care cauta prin gunoaie dupa ambalaje. Cel mai misto am vazut pe la locuri de gratar. Cosurile de gunoi au un addon pentru ambalaje. Arunci gunoiul la cos si ambalajul in santul dedicat.
mai vezi si pe aici zone cu mizerie. Dar, putina mizerie si putine zone. Din pacate importul nonsuedezilor vine si cu probleme
Locuiesc in Elvetia, o țara in care locuitorii nu sunt neaparat săraci. Aici se reciclează aproape tot-sticla ( pe culori- verde, albă, maro), cartoane, hârtie, doze de aluminiu, haine etc
La centrul de reciclare exista o zona unde oamenii pot lasa lucruri in buna stare – jucării, cărți, decorațiuni și fiecare poate alege gratuit de ce are nevoie. Exista multe magazine – Brockis- de unde poți cumpara second hand orice îți trece prin cap- de la haine la așternuturi de pat, de la farfurii la mobila, jucării, cd-uri, bijuterii, decorațiuni – ORICE.
Aceste magazine sunt tot timpul pline de cumpărători.
Am vazut mașini super scumpe la magazine gen Aldi și Lidl.
Elvețienii le cumpara copiilor de vârste mai mici jucării si haine aproape exclusiv de la second hand sau închiriază jucării si cărți de la biblioteca .
Copiii mei merg la o scoala internațională care nu e deloc ieftină ( cam 40K pe an de copil) si ai fi surprins de câte lucruri se vând si se cumpara second hand pe grupul de părinți.
In magazine nimeni nu lasă vânzătoarei cei 5-10 cenți primiți rest.
Stau de 16 ani in Elvetia si pot spune ca relația mea cu banii s-a schimbat enorm.
Comentariu beton!17
Eu locuiesc „la țară”, într-o comună submontană apropiată de urbanul unde îmi desfășor activitatea profesională. Nu întotdeauna partenera umple portbagajul să se ducă la cel mai apropiat hypermarket care primește deșeuri plastice sau aluminiu, așa că am încercat să apelez la „asistații sociali” (știți categoria, unii dintre voi, despre care vorbesc, ăia care mereu sunt la poartă: „domnu’, domnu’, nu ai ceva de muncă?”) să le bag câțiva saci de astfel de deșeuri în căruță și o bere și un pachet de țigări și să îi trimit la Kaufland/similar. AȘ! N-ai să vezi. „Aoleu, bosul meu, păi nu, că o fi, o păți”. Așa că, pe sărăkie, dar…
Danezia, prețuri convertite: sticle și doze sub un litru = 67 bani, sticle de plastic sub un litru: 1 leu, sticle și doze mari = 2 lei.
Nu aș putea să spun câte se aruncă și câte se reciclează, dar cam de fiecare dată când ajung pe la un magazin cu stație de colectare, e cineva acolo. Uneori vezi și coadă. Și pentru că suma nu e chiar imensă, că nu toți sunt băutori profesioniști de bere și suc, poți să redirecționezi suma către Crucea Roșie parcă.
Buton pentru donat la Røde Kors și la masinariile din Norvegia
Deposit and Return system e o directiva EU care trebuie implementata in toate statele din uniune pina in 2029.
Germania. Clar sortam totul frumos, sac galben, biodegaradabile,spermüll ,etc. Avem si o sacosa mare, dedicata exclusiv sticlelor si dozelor cu pfand (garantie). Ieri am executat o plimbarica faina ,am profitat de vremea superba. Si cum veneam agale noi asa catre casa , am vazut banii aruncati pe strada, pe spatiul verde . Adica doza de aluminiu 25 centi, sticla de bere mix 8 centi… le-am pus in rucsac .Si uite asa facem in primul rand o fapta buna pentru natura si in al doilea rand, una buna pentru buget.
Nu are legatura cu saracia, ci cu responsabiitatea si cu educatia!
p.s.De fiecare data cand ajungeam in Romania, ma durea sufletul sa vad muntii de ambalaje aruncate…
io: eu sunt un barbat matur de 42 de ani
tot io: „hahaha, a zis spermul”
@LigiaLuminițaS, fiu-meu a ajuns aseară in România. Deja calculează ce avere ar face cu toți panții văzuți numai azi le străzi🤔
În Germania toate magazinele ‘cu renume’ au automate pentru Pfand (zălog) din PET şi doze de aluminiu inscripționate cu un anumit simbol, specific Germaniei, 25 cenți indiferent de capacitate. Le dai pe un bon preschimbabil în bani sau achiți produse ori donezi la Tafel (de valoarea aia magazinul deturnează de la gunoi alimentele neexpirate şi le dă la organizația aia). Sticlele de bere şi apă minerală standard (pe acolo) le dai la Getrankemarkt (magazin de băute) pe 8 cenți, speculez că merg şi sticlele româneşti, forma să fie, nu eticheta. Pe străzi pe lângă băncile din parc, containere gunoi, găseşti adeseori sticle goale de bere care sunt puse aşa ca să le colecteze pentru reciclat, dacă sunt în containere s-au dus de … La containerele galbene plastic se aruncă de a valma orice e plastic, conserve de metal, cutii de lapte şi asemenea. Când sunt ridicate se uită gunoierii la sacii galbeni să nu fie murdari, în special de lactate (cred că astea sunt mai vizibile) şi dacă nu le place ce văd, lasă sacul pe loc cu o atenționare. Se pare că a 2-a oară ignoră toată strada la ridicat gunoiul.
La containerele albastre ambalajele de hârtie produc multă râcă. Mulți aruncă cutiile de carton aşa cum sunt fără să-le desfacă şi să-le mărunțească şi aşa debordează hârtia pe afară.
Containerele negre sunt pentru gunoi menajer.
Sunt şi containere verzi pentru bio, chestii să faci compost: resturi vegetale, resturi de plante şi pământ de flori.
În Nürnberg la R.I.P. (Rock in the Park) bântuie adolescenții să adune PET şi doze de băutură din pădurea de corturi. Mai sunt şi alte evenimente, gen auto ş moto.
Ca completare la postarea mea inițială. Sunt destui de mulți în Germania cei care bântuie prin locurile aglomerate (piețe, stații pus/tramvai/metro) să se uite prin coşurile de gunoi după PET şi doze de aluminiu. Îi recunoşti în general după vârstă (pensionari) şi obligatoriu lanternă. Nimeni nu ridică o sprânceană. Eu mă întorc voios din concediile în Franța şi Italia cu PET/doze goale să le valorific în Germania 😎
ehe, la wacken era o intreaga cautare. ideea e ca la wacken gaseai in urma festului: doze si sticle goale. doze si sticle pline. Scaune. Canapele. Corturi. Chestii de camping. La greu
@AleBlaga
Legat de completarea ta: anul acesta m-am întors din concediu (Grecia) cu parte din peturi și hârtii (bonurile primite) pentru că mi s-a părut că stau și mai rău la reciclare decât noi (cel puțin în zona în care am fost noi, poate sunt locuri unde se aruncă selectiv).
P-aici pe unde dau cu sapa reciclează cam toată lumea.
Când cumperi un six pack de cola (exemplu) care la raft costă 6 euro, iar la casă 7,5€, te gândești de două ori înainte să arunci sticla sau doza la gunoi. Ar fi efectiv bani aruncați.
Da, mai sunt oameni care le aruncă prin iarbă, pe cărări, dar foarte rar și în urma lor apare mai devreme sau mai târziu cineva care le ridică și le pun în coșul bicicletei, pentru a le duce ulterior la reciclat.
In Germania si colegii mei care lucreaza in birou strang pet-urile gasite pe jos. Nu e nicio rusine. De copii nu mai zic, le vaneaza. De ce ar fi rusine sa faci niste bani usor? Sticla se arunca sortata pe culori in containere speciale dar nu se primesc bani pentru asta. Uleiul menajer se coleteaza in sticle puse la dispozitie de primarie. Cand sticla e plina o predai la centrul de reciclare si primesti gratuit alta in schimb.
@Adriana ptiu! Mi-ai amintit că am de dat un borcan de ăla cu ulei menajer. A pus primăria la locuri strategice automate în care bagi borcanul plin și îți dă altul gol.
In Germania la marile supermarketuri exista sectiune unde iti lasi plasticele si primesti in voucher de cheltuit in magazin.
La centrul de reciclare poti cere bani pe ce duci, evident. Si toata lumea duce, ca daca le arunci aiurea vine amenda mintenash.
La 3 saptamani trec gunoierii si aduna plastic si hartie, daca ti-e lene sa le duci tu si daca nu vrei bani pe ele, in ziua cu pricina le pui in sac de culoarea potrivita si le lasi la tine pe trotuar. Daca e de alta culoare, nu le iau 🙂 – si daca e hartie in ala de plastic, nu-l ieu etc. – deci trebuie sa fie corect.
Si ca si mentalitate, aruncatul sticlelor aiurea este considerata bataie de jos: 1. la adresa mediului, 2: la adresa altor oameni care trebuie sa se plimbe prin gunoaiele tale si 3. la adresa banilor tai, ca ai fi putut recupera ceva.
E salutara treaba la noi doar ca nu e încă deloc bine pusa la punct.
Acum câteva săptămâni fiica-mea își umple portbagajul cu pet-uri și fuga la automat. Ghiciți ce? Nu mergea. A mers la vreo 2 și…pauza în acea zi. Ei și asa ca acele pet-uri au aterizat în alt tomberon.
In Sibiu atat la blocuri cat si la case gunoiul se sorteaza si colecteaza separat.
Evident ca la 10-15 scari de bloc se gasesc si cativa pentru care efortul e prea mare dar marea majoritate isi sorteaza gunoiul.
E vorba sa se introduca camere si acces cu cartela si amenzi pentru cine nu sorteaza corespunzator.
Pe vremuri cand Kaufland-ul dadea 20 bani pe sticla/doza/PET mergeam la cumparaturi cu plasele pline. Apoi au inchis automatele si am vazut acum o saptamana ca le-au redeschis, oferind 5 bani per PET sau doza.
Da, daca garantia va fi 50 bani sau mai mult, sigur va fi mai curat !
Ce imi place e ca aproape toate magazinele mari au recipiente pentru baterii, unele colecteaza chiar si ulei uzat, chestii care polueaza mult mai mult decat dozele de Al sau PET-urile care pot fi stranse si reciclate.
Hornbach de exemplu au de cativa ani buni campanii prin care in schimbul a x baterii uzate iti ofera una noua. Carefour parca au la ulei ceva asemanator.
Pe la noi au loc de cateva ori pe an campanii de ecologizare sau igienizare -cum vreti sa le spuneti- in care zeci de voluntari iau la picior parcuri, zone de agrement, albii de rauri, trasee turistice si aduna tot ce au lasat animalele bipede pe acolo.
Cat timp nu se vor aplica amenzi se vor gasi destui care sa considere ca ceilalti sunt obligati sa adune dupa ei !
Aici e 5c sticla de plastic sau cutia de suc si 50c cutia de bere – pe vremea cand beam cu simt de raspundere, faceau copiii cate $10, chiar si $20 in saptamanile cand eram mai insetat. Procesul e foarte simplu, le bagi in masinile de reciclat de la orice supermarket si iti iei banii.
In ultimele luni chiar am vazut oameni cautand in bacul de reciclabile si separand cutiile si sticlele, in ziua cand e scos la drum.
Locuiesc în Malmö din 1990. Am ajuns acolo în luna august, exact în zilele festivalului din Malmö. În câteva ore am înțeles de ce alergau copiii și adolescenții cu saci de plastic în mână. Normal că am făcut și eu aceeași chestie și în două zile am avut o pereche de adidași de vis. Copiii mei sunt adulți acum, dar reciclarea a fost sursa lor principală pt bani de buzunar. Abia așteptau o petrecere acasă, a doua zi era zi de salariu pt ei.
Suedia: toți reciclează. Eu am o rutina de weekend. La 2-3 săptămâni sâmbăta merg cu materialele reciclabile la punctul de depozitare. Nu costă nimic și nu primesc bani. Dar peturile și dozele de aluminiu nu le arunc la plastic. Respectiv metal.Nu. Cu ele merg la unul din magazinele alimentare unde se colectează peturi și doze. ( toate magazinrle alimentare su obligatoriu automate de reciclare). Primesc 1 sau 2 coroane pe bucată ( aprox 10-20 eurocenți) si aleg ori bon să cumpăr în magazin ori donez pentru echipa locsla de hokey pt copii. Majoritatea sleg să doneze…
La spectacole, meciuri și festivaluri este tomberon pt peturi. Nu vezi unul pe jos.
În Germania și acum tot 25 cenți primești pe pet. Aproximativ la 2 săptămâni, reciclez de 8-10€. Nu trebuie să cumpăr ceva, pot să cer banii cash. Sunt aparate de reciclat la fiecare magazin mai mare sau mijlociu. La cele mici , nu. Eu locuiesc în apropiere de Stuttgard. Pe fiecare stradă, străduță, sunt clopote pentru sticlele din sticlă, pe culori, nu arunci sticla verde în clopotul pentru sticle maro. Vis a vis de mine sunt asemenea clopote și vă pot spune că , tot timpul vin oameni cu sticle.
Pe vremea noastră (dada, nu credeam că apuc să zic treaba asta), erau activități școlare. Printre ele, un plan, 160-180 de lei, parcă, pentru strâns sticle și borcane. Nu mai țin minte dacă era inclusă și maculatura sau aia era separată. În orice caz, unul dintre prea puținele lucruri bune din comunism, din învățământul comunist, care te învățau ceva folositor. Spun prea puține, pentru că puse în balanță cu toate celelalte binefaceri ale acelui sistem social, asta erau: prea puține. Copiii învățau că lucrurile reciclate nu doar că te scapă de mizeria de pe străzi, poiene, iarbă verde etc, ci au și o valoare. Poți recupera, ba mai mult, poți câștiga bani. Mda, doar că nu e de ajuns sistemul, mai trebuie să-i educi și acasă, iar românul nu-și poate lăsa odrasla să umble cu toate sărăkiile pe la centre de reciclare. Și uite așa, dădeau din buzunar acei bani, pentru planul respectiv. În loc să învețe copilul să facă bani, l-au învățat să aștepte să-i dea cineva degeaba. Nu mai vorbim că „greaua moștenire”, care aici chiar n-are nevoie de ghilimele, se reflectă și acum in generațiile respective. Nu mai amintesc nici că trebuia bonul pe care îl primeai de la centrul de reciclare, împreună cu banii. Dom’ profesor și duamna au închis ochii și la asta. Aa… Poate părea mult, dar 180 de lei erau pe an. Se împărțea pe trimestre. Puteam să furăm startul in vacanțe, că tot eram pe maidane toată ziua.
Nu am poveste cu reciclare de peturi dar am în schimb cu produse din supermarketuri care sunt pe cale să expire și au reduceri la diverse produse care au un loc special.
Mă uitam la produsele alea și o fetiță de vreo 4-5 ani a venit lângă mine și era curioasă la ce mă uitam. A venit Mămika care a smucito de mână:
– Iubita, noi nu cumpărăm produse expirate. Alea sunt pentru săraci.
Am mai scris despre asta și o să scriu ori de câte ori văd articole pe temă cu poluare și aruncare de papa aiurea la gunoi.
„În Germania se plăteau 25 de eurocenți pentru fiecare ambalaj. E posibil să nu mai rețin exact suma, au trecut niște ani de atunci, dar colegii de pe Germania ne-o pot confirma.”
Corect. Cu mentiunea ca si acum este la fel.
27 de centi sticla de apa minerala + 25 de centi ambalajul. La baxul de 6 sticle platesti 1,62 EUR pe apa minerala + 1,50 EUR pe ambalaj. In conditiile astea iti convine sa arunci ambalajul? Plus ca la intrarea in magazin ai automate unde bagi ambalajul si-ti iei bon cu valoarea lui. Foarte simplu.
Mi se pare de mult bun simț ce fac acei adolescenți ,la noi nu se va întâmpla așa ceva ,tinerii noștri ,nu-și spală farfuria în care mănâncă și credeți că s-ar înjosi să strângă sticle de pe stradă ,cât despre bani au de la părinți ?
Asta e educația de acasă ,cresc niște leneși
Sa te duci cu masina special ca sa poti duce mai multe PET uri ori sa consumi apa ca sa speli cutii de conserve , mi se pare ireal . Pentru cei ce cred ca acum s a inventat apa calda ; pe vremea lui Ceasescu era obligatorie reciclarea si urma obigatorie montarea morilor de vant .
@Relu
Precis că nu faci asta!
Păi nu te duci special pentru predat peturile! Le predai când mergi la cumpărături. Sunt unele dintre mașinile acelea in care verși tot sacul dr peturi+dozeAl și le identifică sortează dupa codurile de bare apoi îți dă bon cu valoarea aferentă. Dacă nu speli conservele se cam imput până vine rândul metalului sa fie colectat și decât să speli zoaiele de pe tomberon, mai bine conserva. Hai, ca nu e greu de inteles!
Chestia cu spalatul ambalajelor de mancare cand le reciclezi e necesara, normal, dar ma intreb daca costul apei curente, care in unele tari nu e mic, acopera recuperarea ambalajului repectiv….. Ce e drept insa, ambalajul nu este aruncat aiurea in natura….