Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit și duminica asta! Discutam cu niște neni, din generația mea, despre muzica anilor tinereții noastre. Ochi umezi, nostalgia pe vibrato, am pus băh, Iris și am plâns, bă, mare muzica era atunci. Și inevitabilul „nu ca acum, bă, asta nu este muzică”.

Când au dat-o pe Ciuci B, că și la asta s-au vărsat lacrimi, s-au strâns perne, s-au socotit ani, nu am mai suportat. Mă luaseră oricum la ochi, că eram defensiv și tocam mărunțel din buze. Și le-am zis. Băh, încerc să vă menajez cât pot de mult, eu nu pot să mai ascult așa ceva. Că erau niște melodii slabe atunci iar trecerea timpului nu le-a făcut deloc mai bune, dimpotrivă.

Așa cum mi-a confirmat și Ză Haiduc, într-o discuție privată, Iris și Compact chiar dacă au avut melodii intrate în folclor, muzical sunt praf. Și dacă Călin ar mai intra în silenzio stampa în timpul melodiilor, s-ar auzi mai bine instrumentalul, care este chiar mișto. Este refreshing să fiu mult mai apropiat de un tânăr ca și Kross decât de ăștia de un leat cu mine. Voi? Păreri?

Albumul care a câștigat premiul de albumul care a speriat vecinii și a obligat babele de pe uliță să deschidă Manualul Cruciatului și a Vânătorului de Satane, a fost Gridlink cu al lor Coronet Juniper. Este un tehnical grindcore, cum rar auzi. Partea foarte mișto este că au și variantele de karaoke pe album. Ar fi ceva ca la un teambuilding obosit să pui așa ceva și să urli până sar paharele de pe masă.

Acum să dăm drumul la restul de drujbe, să moară vecinii maneliști.

➡️ Dacă vă plac anii ‘80 și știu că sunteți destui pe aici fierți pe perioada aia, acești vajnici finlandezi înființați în anul domnului 2015, sunt oamenii potriviți să împărțiți un kalakukko și o lohikeitto fierbinte. Lead The Way este single-ul extras de pe noul lor album care o să apară pe 3 noiembrie.

➡️ Elize Ryd nu are voce, vrei voce, asculți Tarja, îmi spun deseori oameni mai culți în cap ca mine. Eu le spun că mă doare la băscuță de recomandările lor. Dacă vreau Tarja, aia ascult. Dacă vreau Elize, aia vreau să ascult. Insatiable aduce ce trebuie să aducă, un zâmbet și o mișcare discretă din cap. De multe ori nici nu trebuie mai mult.

➡️ Cobra Spell înseamnă spandex, permanent, geci de piele cu ciucurași, sound din anii ‘80 și cinci gagici. Dacă vă place S.E.X., și ziceți-mi mie o ființă umană căruia să nu îi placă activitatea respectivă. După ce au semnat cu Napalm pregătesc un album care o să fie gata pe 1 decembrie. Vedem atunci dacă este ceva de capul lui.

➡️ Nu știu ce i se potrivește mai bine Elenei, genul de metalcore prestat atâția ani în Infected Rain sau goticul din noul ei proiect, Death Dealer Union. Eu zic că ambele. Le-a ieșit și primul album, în formula asta, Initiation, care se prezintă bine de tot. Nu strică să îi dați o ascultare, curge bine, prestația Lenei este una solidă, producția stă bine în picioare. Un album de bifat.

➡️ 5FDP cu al lor Judgement Day tratează un subiect al dracului de greu de suportat de către mine, traficul de copii. Mult rău adus la lumină de cântecul ăsta, unul care trebuie târât mai des din întuneric.

➡️ Samurai Pizza Cats este un proiect în care este implicat unul dintre nebunii din Eskimo Calboy și cu asta am cam spus tot. Albumul lor din 2023, You’re Hellcome este unul dintre cele mai distractive ascultate anul ăsta. Chiar dacă pare muzică făcută la bășcălie, vă spun eu că nu este. Este al naibii de bine produsă iar talent este destul.

Dacă scoți bățul din koor, harfele de Filarmonică, albumul ăsta o să vă aducă o tonă de distracție.

➡️ Mavis este un band de care nu știu nimic, mi-a venit ca și recomandare, nu ascund faptul că mi-au plăcut mult mai mult versurile decât linia melodică.

➡️ Le-am mai avut aici pe brazilience, este o plăcere de fiecare dată să ascult ce au mai scos. Elements Of Sin este extras de albumul Jailbreak care o să apară vineri pe 29. Eu scriu chestiile astea, joi, să nu mă mai înghesuie vasilescul așa că nu vă pot spune nimic de disc. Din ce am ascultat o să fie un album cu coaie.

➡️ Tot din Brasil vin și Semblant cu doi vocali, un ăla și o ea. Sunt semnați cu Frontiers și cam știi la ce să te aștepți de la trupele venite de acolo.

➡️ Dacă nu iei foarte în serios pe cei de la dArtagnan, coverul ăsta intră bine de tot. Să iei absolut totul în serios sau mai rău, personal, este ca sexul făcut biblic, cu lumina stinsă, ca misionarii cuminți și doar pentru procreere, adică plictistor as fuck.

➡️ Dacă vă place power metalul cu ceva simfonic, austriecii de la Serenity vă vor livra exact ce vă trebuie. Eu nu prea pot să duc genul dar nici nu arunc cu pietre în el.

➡️ Băieții din New England se pregătesc intens de lansarea celui de al doilea album al lor, undeva prin noiembrie, până atunci cei de la Earthside ne răsfață cu noul lor single.

➡️ Orice început are și un sfârșit, mulțumesc celor de la Sum41 pentru muzica care a însoțit beții epice, încheiate cu fruntea pe vreun capac de veceu sau cu un somn vecin cu coma, pe cracii sau între cracii, ooo da, am trecut și prin asta, vreunei gagici, cunoscute chiar în seara aia.

➡️ ANY GIVEN DAY și Unbreakable m-au prins bine de tot, este genul de muzică care merge de la downhill la îndreptări cu bara. Nu știu dacă intră pe pilates. Nu cred că vezi prea des bărboși în colanți cu cur pe la cursurile alea.

➡️ Genul de alternativ metal-gotic al celor de la Blackbriar nu îmi displace absolut deloc. Totul este să fiu în starea aia care trebuie. Când am ascultat melodia olandezilor am fost, de aia am și pus-o aici.

➡️ Și melodia francezilor de la BlackRain m-a prins pe piciorul care trebuie. Are referen antrenant, glamul ăla care poate fi și mișto, este ce trebuie când totul este gri. Am căutat și am dat de albumul lor din 2022, Untamed, l-am salvat în library, sunt curios ce este pe el. Timp să fie.

➡️ Salut rolul imens al celor de la Lorna Shore în promovarea metalului extrem la nivel de mainstream. Pasajele simfonice fac mult atractiv un gen dur prin definiție. Sper să realizeze că au tot ce le trebuie să părăsească limitările genului și să facă un pas mai departe. Will Ramos este o bestie.

➡️ Îi avem pe olandezii de la Blackbriar, din nou aici, cu un noul videoclip la o altă melodie. Periam recomandările primite ca să vă aduc chestii de calitate și am dat de asta.

➡️ Am avut ocazia să îi văd de câteva ori pe nemții de la Sodom și de fiecare dată am fost copleșit de cât de bine sună veteranii ăștia live. Scot și ceva nou pe 10 noiembrie așa că nu ascund faptul că sunt puțin entuziasmat.

➡️ Băgăm și ceva emo-punk să nu zică lumea că suntem porci, chiar dacă sună a anii 2000. Nu îmi displace melodia, nu ascund că de la Air Drawn Dagger cel mai mult îmi place gagica.

➡️ Mortemia și Wardruna într-o colaborare foarte mișto. Și melodia și peisajele sunt bine de tot.

➡️ Suedezii de la SVARTKONST vin la voi cu black metal super mișto, foarte raw, accesibil și bun de drum lung.

Băi, atât pentru astăzi, sper să găsiți care să vă meargă la suflet. Data viitoare, pentru că sunt răzgândac de înalt nivel, o să reîncep să aduc și albume. Sunt adunate o gramadă de albume, unele ale dracului de bune. Este păcat să adune praf prin library. Din abundența de albume mai pun pe canalul de DISCORD. Mai primesc sugestii și pe mailul [email protected] pe le am și pe alea în pending.

Mulțumesc doamnei care s-a oferit să cumpere tricouri de la Metal Gates, pentru subsemnatul. Din nefericire subsemnatul poartă chestii negre, albe sau gri, simple.

Vouă vă doresc toate cele bune, să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Capul sus!

Aici aveți și playlist-ul.

sursa foto: freepik.com