Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit!

Vorbeam cu niște amici vagi care îl citesc pe Vasilescu, nu zilnic ca mine, despre drumul spre Nordkapp, destinație pe care omul nostru din social media ar vrea să o atingă. Călătorie care a fost întreruptă de o veste tragică. Câteodată viața decide că nu este timpul să te bucuri când hotărăști tu de visul tău.

Acu’ pălăvrăgind lejer cu acești vagi domni, despre aventura mult visată a olteanului nostru gurmand, se întrebau unde este totuși, aventura. Am încercat că să le explic că am avut și eu febra drumului, nu spre nord, spre vest și nu în mașină, pe motor. Da, bă, mi-au spus ei, dar miile alea de kilometri le înghițeai pe două roți, confort, canci, cur de fier alert, pericol destul. Adică, semăna a aventură. Cât de cât.

Recunosc, am încercat să îl apăr, că are o vârstă, dacă ar pune un motor la canapea, sunt sceptic că i-ar da ăștia drept de circulație, cu Troty e greu că nici măcar civilizații ăia din Nord nu au pus prize pe molizi, pe reni, dar degeaba. Măcar cu o electrică să se ducă ca să aibă grija prizei.

Pe mine mă interesează asta: dacă ați putea face călătoria vieții voastre, unde v-ați duce și în ce fel ați alege să mergeți pe drumul ăla, în așa fel încât să nu bifați încă un act de banal de turism?

Trecem la muzică, m-ar bucura să văd, referitor la ce am întrebat mai sus, cât mai multe răspunsuri.

News:

🆕 Finlandezii de la Luna Kills au album nou, nu am trecut peste el, este acolo pus bine pe listă.

🆕 De la Frontiers, vin băiatul de la Robledo, un chilian de pus pe inimile albastre.

🆕 Oamenii de la Evile comparativ cu ultimele lor cântece ascultate au schimbat puțin direcția.

🆕 Butcher Babies cu un nou clip, cu la fel de multă energie, excelenți muzicieni în band-ul ăsta.

🆕 Jordan Lee, vocalul de la Lilyhammer livrează muzică și o face bine și cu mult suflet.

🆕 Mi-au plăcut mereu oamenii ăștia de la SYLOSIS, țin minte că am dat de ei prin 2009 sau ceva de genul.

🆕 Tobias Forge și Ghost a avut ceva tupeu să facă un cover după o piesă care a făcut istorie. Cum eu consider că tabu sunt doar copiii și părinții, mi-a plăcut.

🆕 Tot Tobias și confrații lui suedezi de la Ghost cu un alt cover propriu și personal la o altă piesă legendă.

🆕 Dacă mă întrebați pe mine era timpul și pentru un clip al unor veterani ca Obituary.

🆕 O închidem soft și bine cu olandezii de la Within Temptation, indiferent că ne plac sau nu, band-ul ăsta a scris și el ceva istorie.

Acum, șlagăre:

➡️ Molybaron – The Mutiny (Alt/Progresiv) 2021

Rating: 9/10

Albumul franco-irlandezilor  a venit ca o recomandare din partea lui BogDan, una care nu prevestea vreun impact deosebit. Recunosc, am dat un play destul de plictisit fără să am prea mari așteptări.

Și au deschis cu Animals. Au continuat fără nici o jenă cu Lucifer.  Ajuns la The Lighthouse nu mai aveam de ceva vreme, aer. Sau salivă. Aveam în schimb un zâmbet imens întins pe toată fața.

Rar vezi un album atât de plin de muzică, care te aruncă cu naturalețe dezarmantă spre System of a Down și Alter Bridge. The Lighthouse aduce vibe-ul ăla de Volbeat și de acolo, cel puțin pe partea ritmică, sunte piese care te bagă în Tool. Băi și nu ești scandalizat de toată diversitatea asta.

Avem de a face cu genul de disc despre care știi că merită să analizezi fiecare cântec în parte. Noroc cu lenea, care de multe ori bate entuziasmul.

➡️ Death of Giants – Ventesorg ( Death/Doom/Gothic Metal) 2023

Rating: 9/10

Morty Sobyskogen, un norvegian și muzica lui, cum o vede, cum o vrea să fie și cum o simte. Venit din Oslo, fără label, a compus, a mixat și a produs muzica lui cum a simțit el că ar trebui să fie, fără să fie strâns în corsetul comercial al vreunei case de discuri.

De unde vine admirația mea pentru proiectul omului ăsta? Băi, simplu, Ventesorg este un omagiu. Unul adus soției lui decedate în urma unui cancer cerebral.

Vă dați seama că nu am știut toate astea doar ascultând albumul, că nu sunt vreun cititor în portativ, am căutat informații pentru că muzica și versurile de pe el erau ale naibii de reale. Era suflet transmis, era durere, furie, dor în fiecare acord. Tot ce este acolo este mult prea real ca să nu fie construit pe viață.

Nu vreau să vorbesc despre influențele My Dying Bride sau Swallow the Sun, de fapt vreau să închei aici, pentru că detaliile astea sunt prea puțin importante și să vă las apreciați expreriența asta.

➡️ Resonance (Live from the Studio) (feat. Arianna Mahsayeh) (Melodic Death/Progresiv) 2023

Rating: 8.7/10

Ascultasem la vremea apariției cele două albume ale englezilor, New Dawn și Glow, ambele impresionante, ambele constituind la momentul ăla o surpriză plăcută bine.

Recunosc, am fost, nu doar sceptic, atunci când am citit despre Resonance, o reinterpretare a unor piese de referință de pe cele albume mai sus menționate, am cam strâmbat din nasul meu mare.

Știam piesele, le-am reascultat în formatul original, toate bune, apoi am dat drumul la Resonance, și, surprise, surprise, mutterfucker, era ce știam eu dar total altfel.

Arianna Mahsayeh și violoncelul ei  a adus o altă dinamică, un suflu nou și un plus de forță unor piese extrem de bune. Dacă știi muzica de pe cele două discuri ale englezilor și analizezi ce fac oamenii pe Resonance, nu trebuie să fii mare specialist ca să îți dai seama muzica a urcat câteva trepte.

Resonance? Excelent.

➡️ Kilonova – Moment of Clarity (Thrash Metal) 2023

Rating: 9/10

Două EP-uri ieșite de patru ani distanță, compuse parcă de două band-uri diferite. Dacă  Omnicide este un album clar de thrash înregistrat de o trupă nouă într-un studio mic, Moment Of Clarity este altceva. Furia, revolta sunt acolo însă sound-ul este unul mult mai bun. Diferența dintre cele două nu mai poate fi catalogată ca  progres este pur și simplu, salt. Imens.

Cu Elena Hill la voce, englezii rup porțile cu  Fragments, o explozie de muzică transmisă precis și feroce.

Toate cântecele de pe album nu te lasă să ai un moment de respiro, este un carnagiu de la primul acord la ultimul. Ce este aici nu este de ratat.

Cam atât pentru azi, al vostru Edelweiss vă urează tot binele, să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de ai voștri. Idei puteți trimite la [email protected] și pe canalul de Discord unde putem crește mișto.