Salutare tuturor! Nu prea am avut timp de ce am vrut săptămâna, aproape că mă găndeam să îi scriu nenelui cu blogul că nu prea am ce să îi livrez. Ar fi putut el să scrie despre muzica lui preferată însă numai gândul că v-ar pune în situația de a da play la tot felul chestii, m-au mobilizat și am scris chestiile de mai jos la foc automat, adică azi, pe seară.

Ca noutăți pentru ediția viitoare ar fi prezentarea serverului de Discord al rubricii, dacă nu știți ce este ăla, nasol, înseamnă că  sunteți foarte bătrâni ori sunteți rezidenții permanenți și semi-pustnici ai unei cabane din adâncul codrilor, ăia pe care îi mai avem.

Îi dăm drumul la ceva treabă? Hai să luam talpa de pe jos.

NEWS:

🔵 Avatar și Lzzy Hale au pus-o de o colaborare. Nu este rău dar mă așteptam la ceva mai multă energie.

🔵 Merge cu multă bere și un cârnat picant, oamenii de la Subway To Sally aduc o porție bună de relaxare.

🔵 Paramore nu duc lipsă de talent, cu toate că parcă toate cântecele lor ascund o durere neștiută.

🔵 Se anunță apariția unui nou album Aisles fanii hardcore de progresiv își vor ieși din minți.

🔵 Fata asta, Mimi Barks, mă sperie de mă ceva pe mine. Și nu îmi este rușine să recunosc.

🔵 Swollen Teeth anunță că vor lansa primul lor EP, un self release care se anunță anarhic bine.

🔵 Enslaved în noul lor single și video, absolut excelenți.

🔵 Vă era dor de un hardcore din ăla bunu, vă servește Gideon fără menajamente.

🔵 Video fain, muzică excelentă, bună treabă Ne Obliviscaris.

🔵 The Abbey cu un nou videoclip care prefațează apariția albumului lor de luna viitoare.

Acum trecem și la puțină muncă.

➡️ BYZANTINE – THE CICADA TREE (Progresiv, Thrash tehnic, Groove Metal)

BYZANTINE este dragostea pe care nu ai întâlnit-o niciodată dar știi că este acolo, pe undeva. Am avut șansa ca pe unul dintre canalele de Discord pe care mai activez, unul dintre membri să fie destul de insistent cu recomandarea EP-ului lor din 2022, Black Sea Codex, o insistență care semăna extrem de mult a spam. Mi-a atras atenția insistența omului, search pe Youtube și de aici cercul s-a închis.

Am dat link-ul cu EP-ul și lui Bogdan să văd dacă doar eu sunt doar entuziasmat. Ca să nu îl las să respire prea mult I-am trimis rapid și albumul la care facem azi referire. Se întâmplă destul de rar ca muzica care îmi place mie să îl miște bine de tot pe om. Să aprecieze moderat, da, dar să folosească superlative la recomandările mele, de când îl citesc sau vorbim, aș putea să  număr astfel de reacții pe vreo trei degete.

De la cântecul care deschide albumul pâna la cel care îl închide, singurele nemulțumiri pe care o poți avea pot fi, că ce ai ascultat este prea scurt și cum naiba nu ai auzit de ei până acum. Stați liniștiți, nu sunteți singuri.

Americanii fac cu thrash-ul tehnic, cu groove-ul, cu progresivul, cu muzica, ce au făcut cei care ne-au condus în ultimii treizecișidoi de ani, ce vor și cum vor.

Rugămintea mea este să nu ratați o astfel de bijuterie.

Rating: 9,5/10

➡️ GNOME- KING (Stoner Metal)

Belgienii au ajuns la mine printr-un mesaj pe wapp, trimis seara târziu, că de, tânăr, arătos și talentat, venit, fără nici o îndoială, de la vrăjit gagici cu ochi umezi decorați cu gene catifelate, a trimis bătrânului său amic, care spăla ca un dur ceva vase, un mesaj tulburător, uite aici un stoner care cred că este pe felia ta.

De la primele acorduri pe care se construiește Ambrosius am fost spulberat și împrăștiat în molecule mici în toate cele patru zări. Am ceva experiență în fenomen și pot spune chiar de la început că sufletul meu o să primească tratamentul care îi trebuie.

Este un disc cu cuvinte puține și instrumental mult, care merita să beneficieze de o producție mult mai bună. Gnome este exemplul prin muzica răzbate dincolo de lipsa unor mijloace tehnice profesionale și își ocupă locul pe care îl merită.

O combinație delicioasă între un stoner modern cu un transplant old school de Black Sabbath, ridicate la nivel de artă de riff-uri care te îndeamnă la zbor și visare.

King este construit pe tunet de chitare cu modulări de ritm, o secțiune ritmică absolut fenomenală, iar partea de bass  strălucește și punctează excelent, un disc care nu trebuie ratat.

Rating: 9/10

➡️ RIVERSIDE – ID ENTITY (Progresiv)

Polonezii au reușit cu acorduri să îmi ridice o sprânceană, și nu a fost neapărat un gest izvorât din admirație pentru ce auzeam. Ce auzeam era Depeche Mode, și cu tot respectul pentru impactul pe care l-au avut englezii din Essex în istoria muzicii, nu sunt felia mea de pită. Singurele amintiri plăcute care țin de Depeche Mode țin de caftelile delicioase dintre depeșari și roacheri.

Și-au revenit rapid, din fericire, chiar de la al doilea cântec și mi-au umplut boxele și casa cu progresiv bun de tot. Oamenii știu cu muzica pentru că trăiesc din ea și cu ea de prin 2003 iar asta se vede. Așează notele acolo unde trebuie, vocea lui Mariusz Duda curge plăcut și umple golurile care trebuiesc umplute.

Piesa de rezistență este și cea mai lungă de pe disc, aproape paisprezece minute care par condensate în patru, The Place Where I Belong m-a lăsat visând cu ochii deschiși. Este dulce, tulburătoare, finală dar și plină de speranță.

ADHD credeam că este cel mai bun album al polonezilor de până acum însă după ce am ascultat ID Entity nu mai sunt atât de sigur. Eu zic să treceți și voi prin ambele și să vă alegeți favoritul.

Rating: 8,9/10

➡️ Faithxtractor – Contempt for a Failed Dimension (Death Metal)

Dacă Motorhead a fost prima mea dragoste, death metalul și thrash metalul a fost cea de a doua, în special death metalul conduce detașat în topul preferințelor personale.

Recenzez acum un album care în mod sigur o să fie nominalizat printre cele mai bune discuri de metal extrem ale acestui an 2023. Nu are cum să lipsească de acolo, de sus.

Faithxtractor este un band american din Cincinnati, știm toți glumele cu județul Ohio care aduc, bine de tot, cu glumele noastre despre Caracal sau Clooj, format din doi membri, un el și o ea. Cu o Zdenka Prado la un bass pe care l-aș fi vrut mai proeminent, mai apăsat, albumul rupe.

De la Relative First Occurrence, care  a fost piesa cu care am deschis audiția, pe care oamenii au legat niște riff-uri absolut infernale, pâna la cea care închide totul, nu ai timp de respiro, de aprofundat, ești aruncat dintr-o parte în alta ca o păpușă stricată.

Ca să ne lămurim Faithxtractor nu reinventează death metalul, nu aduc nici măcar elemente revoluționare, însă fac un lucru rar, nu plictisesc pe ascultătorul de metal extrem, îl țin alert.

Pentru toți cei care metalul extrem nu este o premieră ce au scos oamenii nu trebuie ratat.

Rating: 9/10

Atât pentru duminica asta, Edelweiss se înclină și vă mulțumește pentru un nou final de săptămână petrecut împreună. Nu uitați că avem email: [email protected] . Aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri.

sursa foto: freepik.com