Salutare tuturor și bine că ați venit! Voi deschide începând chiar cu această ediție o categorie dedicată unor albume mai vechi sau nu neapărat vechi, unele uitate, altele ignorate și redescoperite. Ar fi păcat să le las acolo să adune praf.

Am avut anul trecut destule mailuri cu recomandări trimise de către unii dintre voi, unele dintre ele complet necunoscute mie, altele trecute și pe aici și ar fi un act de dreptate și de apreciere din partea mea să le pun în ediția de duminica viitoare.

Nu vă pierdeți acest bun obicei, continuați să îmi trimiteți recomandări cu muzica care a adus un zâmbet într-o zi nu foarte prietenoasă cu voi.

Un mesaj la [email protected] este dovada că apreciați ce facem noi, împreună, aici și un motiv în plus de bucurie pentru mine.

Dăm drumul la rubrica de NEWS:

🔵 Black Coast anunță apariția noului lor EP promovat printr-un single foarte bun.

🔵 Sincer, ce au scos The Last Rockstars ar putea intra lejer pe orice post de radio comercial din România.

🔵 Dincolo de idolatrizare, heităreală, indiferență, oamenii ăștia au nu, pagina, volumul lor în cartea universală a muzicii. Stimabililor, METALLICA.

🔵 Vă provoc, certați-vă cu fata de la Entheos pe un loc de parcare. Nu cred că ieșiți prea bine.

🔵 Pentru o alternativă a realității cotidiene apelați cu încredere la AS EVERYTHING UNFOLDS.

🔵 Sleep Token deschind concertele celor de la Arhitects și chiar nu sună rău deloc.

🔵 Băi, îmi place ce fac cei de la In Flames , chiar dacă din punctul meu de vedere nu mai au nici o treabă cu melodic death-metalul. Dar muzica din clipul ăsta este bine.

🔵 Ceva hard-rock, AoR cu cei de la Those Damn Crows, galezii nu se descurcă rău deloc.

🔵 Au scos și ei album, o să fie și pe aici. Până atunci cei de la AHAB vă țin atenția trează cu clipul ăsta. Sau somnul.

🔵 Foarte mișto această recomandare a lui Kross, The Hellfreaks, tipa cu vocea este impresionantă bine.

OLDE ROCK:

➡️ Theocracy – As The World Bleeds (Christian Rock) – 9/10

În cercul meu de vagi amici, nu aș putea niciodată să recunosc că găsesc foarte mișto un album de rock creștin. O astfel de afirmație m-ar transforma într-o țintă a unor glume deosebit de deocheate sau mai grav, în funcție de etichetele citite de asistență, într-o țintă de darts, în care fiecare să arunce cu ce se nimerește să fie prin zonă. Mai pe scurt aș fi lapidat într-un mod nu foarte plăcut ochiului.

Țin minte că am ascultat de la ei, în mod accidental, A CALL TO ARMS, piesă care mi-a plăcut mult. Am căutat albumul, ca să mă conving dacă cumva cântecul este vreun accident artistic fericit sau oamenii chiar sunt bine de tot cu muzica.

GHOST SHIP este exemplul perfect că găsești muzică extrem de bună exact acolo unde te aștepți mai puțin.

Ați văzut în filmele alea cu unu înotând printre dunele din deșert, atunci când găsește o oază pipernicită cu un petic de nisip umed, ce cadență la lopătat în nisip are? Așa am căutat eu în lumea mare a internetului, albumele lor.

De la GHOST SHIP am trecut la albumul lor din 2013, THEOCRACY, material care s-a dovedit fiind și el unul extrem de bun.

As The World Bleeds este, din punctul meu de vedere, cel mai bun album al lor, cu o compoziție ireproșabilă, se simte la fiecare acord cât de mult s-a lucrat la el. Nimic nu este întâmplător, totul este executat de-a lungul întregului material cu precizia unui metronom.

Dacă aveți rețineri legate de stilul muzical al oamenilor ăștia, lăsați-le deoparte, cât mai departe, pentru că vă poate priva de un act artistic plin de pasiune și talent. Enjoy.

➡️ WIND ROSE – WARFRONT (Power Metal/Dwarf metal) – 9.8/10

Albumul a fost lansat worldwide undeva în iunie, anul trecut, și I-am ocolit datorită preconcepțiilor mele tâmpite față de power-metal.

S-ar fi așternut praful pe materialul italienilor, dacă nu ar fi insistat, elegant ca de obicei, KROSSFIRE, mai într-o observație pe wapp, mai printr-un comentariu apreciativ la adresa dwarfilor.

Plin de îndoieli dar și de speranțe am dat timid, un play. Nu am fost foarte atent la piesa de intro că bâjbâiam ceva prin casă.

A rezolvat de la sine orice formă de neimplicare, ARMY OF STONE, care m-a pus pe șinele care trebuie. Recunosc cu o oarecare stinghereală că am ascultat de trei ori la rând piesa, nu este o chestie care să apară în cv-ul muzical al unui ascultător de metale extreme. Fk it.

La ONE LAST DAY, mai că m-am trezit strigând cu voce gravă așa cum îi șade bine unui warrior adevărat, TO THE KING, TO THE KING, cu pumnii strânși și cu văpăi în priviri. Eram acolo cu copilul din mine, lovindu-mi balaurii, mă adăposteam sub scutul meu greu, rezistând cu greu asaltului pestilențial al orcilor.

Să vă mai mărturisesc că am ascultat de șapte ori la rând albumul? Mi-am făcut treburile cu el, antrenamentul și mi-am dorit din tot sufletul să ajungă și la mine formularul de aderare la Dwarf Army. Sunt full in, brothers.

Un album grandios, cu coruri epice, fără a fi deloc ridicol, o muzică care lasă  urma unui pumn strâns acolo, adânc, în suflet.

➡️ SIMPLE PLAN-HARDER THAN IT LOOKS (Pop-Punk) – 8/10

Al șaselea album al canadienilor este unul simplu și care stă departe de complicații de orice fel.

Chiar dacă RUIN MY LIFE beneficiază de aportul lui Deryck Whibley, vocalul de la SUM41, pe mine m-a mișcat în piesa care bandul le mulțumește fanilor, nu că ei ar fi primii care fac asta, însă așa sunt eu suflet sensibil și mă simt atras de chestii de genul ca gângăniile de lumină.

MILLION PICTURES OF YOU este la fel de plin de energie ca un coș cu baterii Duracell, simplă, cu o linie melodică ușor de ținut minte.

Nu știu dacă ziua în care I-ați pe băieții ăștia a fost cea mai mișto zi din viața voastră, probabil că nu, și este normal să fie așa, însă măcar  un zâmbet sper să vă fi adus.

Discul scos de canadieni nu este vreo piatră de hotar, din ce am mai ascultat de la ei, așa pe repede înainte, muzica lor din 2022 este semnificativ mai bună ca realizările lor anterioare.

Luați muzica lor așa cum trebuie luată, cu o cană mare de soare și o porție generoasă de zâmbete largi.

➡️ KATATONIA-SKY VOID OF STARS (Gothic/ Progresiv) – 8.8/10

Nu neg nici măcar o clipă că am așteptat apariția noului material al suedezilor cu destulă nerăbdare. Sunt alături de ei din 1993, și cu fiecare LP sau EP am trăit fiecare etapă a evoluției lor muzicale.

Au abandonat natural citadela doom/death și au construit o nouă lume, animată de noi acorduri. Indiferent de cărările pe care au pășit fiecare disc este dovada unei măiestrii muzicale absolut fenomenale.

Excelent material, sfatul meu poate fi doar unul singur, savurați-l.

Atât pentru duminica asta, cam puțin, însă nu am trecut prin tot ce îmi propusesem, așa că asta este.

Până duminica viitoare vă urez zile line și să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de ai voștri. Al vostru Edelweiss se înclină și vă mulțumește pentru încă o duminică împreună.

sursa foto: freepik.com