Bun venit în noul an, cu rezoluții sau fără, speranțe sau fără, sunteți invitați la Lista listelor. O dăm direct pe treabă, nu are rost să lungim preludiul, știm ce vrem, suntem aici de ceva vreme, so, ROCK ON MOFOS!

Facem un tur al celor mai importante publicații de profil și prezentăm topul celor mai bune albume rock ale anului care tocmai a trecut. După aia trecem la topul care chiar contează, dacă nu v-ați dat seama încă, vă spun imediat, ăla al meu.

Sunteți invitații mei să vă nominalizați preferințele muzicale, recomandate aici sau în altă parte. Nu ascund că sunt extrem de curios să văd care sunt alegerile voastre.

🟢 ROLLING STONE, care a apărut prin 1967, are un top destul de interesant din punct de vedere al alegerilor, nu le comentez, deoarece genul ăsta de entități iau în calcul și alte elemente, economice, de poziționare în topurile radiourilor care activează în lumea, mică la noi, mai mare la ei, a rock-ului. Criteriile mele sunt, după cum poate știți, clare și simple, primitive ar spune unii și se rezumă la : ce ascult să îmi placă mie. Nu iau în calcul alți factori, pentru că nu am date și chiar dacă le-aș obține cumva, tot nu le-aș lua în considerare ca criteriu major, de departajare.

➡️ DEAD CROSS – DEAD CROSS II (Experimental crossover thrash metal, hardcore punk), am ascultat albumul, este bun și original.

➡️ BLACKBRAID – BLACKBRAID I (Atmosferic Black metal ), am trecut și noi prin el.

➡️ BORISHEAVY ROCKS (Experimental), japonezul are douăzeci și opt de albume la activ, treizeci de ani de activitate. După ce în 2022 a scos HEAVY ROCKS omul a mai avut timp de unul, FADE , prin care nu am trecut încă. Oameni ca el bine că scot albume și nu fac copii.

➡️ LAMB OF GODOMENS (Groove/Metalcore), critica americană spune că albumul sună mai supărat pe viață comparativ cu ultimul.

➡️ MIZMOR+THOU-MYOPIA (Drone/Black Metal/Doom/Sludge), un album altfel, o colaborare dintre doi artiști care mie mi-a plăcut bine.

➡️ SLIPKNOT – THE END,SO FAR (NU Metal), băieții din Des Moines au reușit un album, excelent spun criticii americani, solid, zic eu.

➡️ MO”YNOQ-A PLACE FOR ASH (Black Metal), cetățenii din North Carolina au pus-o de un album încântător.

➡️ WORMROT-HISS (Grindcore), de la prima ascultare mă așteptam să regăsesc albumul singaporezilor, în ceva topuri. Nu credeam că Rollin Stone o să îl așeze în top 10. Meritată clasarea.

➡️ MEGADETH- THE SICK, THE DYING….AND THE DEAD (Thrash Metal), nostalgicul din mine se bucură de faptul că Mustaine încă poate bine, nu ascund faptul că eu nu aș fi văzut albumul ăsta pe locul 7. Oh,well.

➡️ UNDEATH- IT” S TIME….TO RISE FROM THE GRAVE (Death Metal), excelent material,excelent.

➡️ CHAT PILE- GOD”S COUNTRY (Post Rock/Industrial/Noise), un album care își merită pe deplin locul. O creație care surprinde viața fără orizont și speranțe din orașele americane muribunde. Sfâșietor.

➡️ GHOST – IMPERA (Various), Tobias Forge, este un geniu al muzicii dar și al marketingului. Loc absolut meritat.

➡️ MESHUGGAH – IMMUTABLE (Groove Tehnic/Djent), foarte bun albumul. Nimic revoluționar acolo însă nici nu este nevoie.

➡️ OZZY OSBOURNE – PATIENT NUMBER 9 (Heavy Metal), surprinzătoare alegere pentru locul doi.

➡️ SOUL GLO – DIASPORA PROBLEMS (Hardcore), am ascultat metarialul, este foarte bun, cred totuși că este cam împins cam insistent în lumina reflectoarelor.

 

🟢 METAL HAMMER au niște alegeri diferite față de cei de la Rolling Stone și este normal să fie așa.

➡️ CONJURER – PATHOS (Sludge/Doom/Post-Metal), bun, lucrat excelent, o alegere foarte bună.

➡️ SOUL GLO – DIASPORA PROBLEMS (Hardcore), rămân la părerea mea că este un album împins artificial în față.

➡️ CLUTCH-SUNRISE ON SLAUGHTER BEACH (Stoner), aflați la al 13-lea album, băieții din Maryland livrează excelent.

➡️ A.A. WILLIAMS – AS THE MOON RESTS ( Alternative/Folk?Goth), multă emoție aici. Nu trebuie ratat.

➡️ VENOM PRISON-EREBOS (Melodic Death Metal/Metalcore), este exemplul perfect de fuziune între două stiluri de metal.

➡️ RAMMSTEIN -ZEIT (Industrial), veteranii germani, surprinzător pentru mine, ocupă un onorant loc 5.

➡️ CULT OF LUNA-THE LONG ROAD NORTH (Post Metal/Atmosferic Sludge), sunet rafinat, construcție extrem de solidă. Extrordinar album.

➡️ ITHACA-THEY FEAR US (Metalcore), am detaliat puțin mai jos ceva despre ei.

➡️ ZEAL&ARDOR-ZEAL&ARDOR (Various), unii dintre preferații mei din noul val de muzicieni. Au sosit în 2022 la fel de buni, însă mult mai bine produși.

➡️ GHOST-IMPERA (Various), știți părerea mea despre ei, una extrem de bună, nu îmi pasă de hate-ul metaliștilor ălora de rit corect.

 

🟢 DISTORTED SOUND MAGAZINE au un top de douăzeci de poziții, eu voi bifa doar primele zece.

➡️ ELECTRIC CALLBOY-TEKKNO (Various), ne reamintesc că nu este necesar să luăm tot timpul viața în serios.

➡️ VENOM PRISON-EREBOS (Melodic Death Metal/Metalcore), mă repet, este o demonstrație muzicală.

➡️ BLOODYWOOD-RASHAK (Etnic NU-Metal), un album-protest ieșit într-o țară segregată de apartenența la caste, o regiune în care discriminarea și abuzul asupra femeilor sunt tratate cu deosebită indulgență.

➡️ COHEED&CAMBRIA-VAXIS II A WINDOW TO THE WAKING MIND (Progresiv Rock), foarte bun disc,foarte bun.

➡️ CULT OF LUNA-THE LONG ROAD OF NORTH (Post Metal/Atmosferic Sludge).

➡️ STRAY FROM THE PATH-EUTHANASIA (Hardcore Punk), plin de nerv materialul.

➡️ LORNA SHORE-PAIN REMAINS (Grindcore/Metalcore), am vorbit despre album, este un pas mare spre lumină a unui curent muzical pe nedrept marginalizat și etichetat.

➡️ PATHOS-CONJURER (Black/Death/Post Metal), o alegere excelentă, își merită locul.

➡️ ITHACA-THEY FEAR US (Metalcore), londonezii au scos un masterpiece al genului. Un album plin de furie, cu o tipă la voce care este acolo cu tot arsenalul de care este nevoie.

➡️ MALEVOLENCE-MALICIOUS INTENT (Hardcore Punk/Metalcore), nu am fost foarte convins atunci când am ascultat discul, am ieșit din el cu sentimente amestecate. Am mai trecut de vreo două ori prin el, a mai prins ceva substanță, sunt de acord că englezii au pus-o de ceva foarte solid, însă ITHACA mi-a plăcut mult mai mult.

 

🟢 Surprinzătoare sunt alegerile celor de la  SPIN, cel puțin pentru mine.

➡️ ESCUELA GRIND-MEMORY THEATRE (Death Metal/Power Violence), Katerina Economu, rules. Mult coi la fata asta, mult.

➡️ ANAL STABWOUND-REALITY DRIPS INTO THE MOUTH OF INDIFERENCE (Brutal Death Metal), măi fete și băieți să aduci pe locul nouă o asemenea apocalipsă, înseamnă că ești sau te-a supărat cineva.

➡️ GOATWHORE-ANGELS HUNG FROM THE ARCHERS OF HEAVEN (Black Metal/Thrash Metal/Death Metal), veteranii americani se descurcă excelent și pe noul material.

➡️ OZZY OSBOURNE-PATIENT NUMBER 9 (Heavy Metal).

➡️ UNDEATH-LIVE…FROM THE GRAVE (Death Metal), furios album, furios bine.

➡️ VOIVOD-SYNCHRO ANARCHY (Progresiv thrash metal), am văzut păreri împărțite, eu am fost mulțumit de canadieni.

➡️ SIGH-SHIKI (Avantgarde Black Metal), treizeci de ani de experiență nu-s de aruncat.

➡️ MESUGGAH-IMMUTABLE (Groove Tehnic/Djent).

➡️ CHAT PILE-GODS COUNTRY (Post Rock/Noise/Industrial).

➡️ FAETOOTH-REMANTS OF THE VESSEL și MESSA-CLOSE , oamenii de acolo nu s-au hotărât care este cel mai cel. Nu ascultasem Faetooth, este bun însă Messa este peste. Acu na, vedeți și voi.

 

🟢 Topul lui Edelweiss, adică al meu. Din motive de nehotărâre cronică, topul este o enumerare mai ales că nu văd rostul unei ierarhizări a preferințelor personale.

➡️ IMMOLATION-ACT OF GOD  (Death Metal), au dat cu muzica din 88, versurile lor sunt anti-religioase, politic militante, despre luptele interioare prin care trecem noi, oamenii, sociale. Ce să nu îți placă.

➡️ HATH-ALL THAT WAS PROMISED (Blackened Death Metal), absolut banger albumul ăsta. KENOSIS este visceral, păcătos, are tot ce trebuie să îți urli ura.

➡️ THE OTOLITH-FOLIUM LIMINA (Stoner/Doom Atmosferic), o bijuterie pe care după ce am ascultat-o am zis, gata, o pun pe listă. Bineînțeles, am uitat. Urâți-mă.

➡️ FELLOWSHIP-THE SABERLIGHT CHRONICLES (Power Metal), Disney Metal, Nerd Metal, nu contează, băieții au o poftă de muzică ceva de speriat.

➡️ DISILLUSION-AYAM (Melodic/Progresiv Death Metal), germanii au scos o bijuterie muzicală. Aceeași rețetă ca și la Otolith. Hate me,again.

➡️ WILDERUN-EPIGONE (Progresiv/Folk Metal), a apărut la începutul anului și a fost extrem de  bun, la o nouă ascultare de sfârșit de an, muzica lor este la fel bună.

➡️ WORMROT-HISS (Grindcore), violență și armonie în muzică, daddy like this.

➡️ PERSEFONE-METANOIA (Progresive Death Metal), băieții din Andorra au muzică aici de formație mare tare.

➡️ DARKEST ERA-WITHER ON THE VINE (Heavy/Folk/Progresiv), ca și mai sus, urâți-mă.

➡️ AN ABSTRACT ILLUSION-WOE (Progresiv Death Metal), foarte buni, suedezii.

➡️ THE MIDNIGHT-HEROES (Synth), un album de synth în topul annual? Cu tărie spun,DA.

➡️ LORNA SHORE-PAIN REMAINS (Grindcore/Metalcore), pentru că este pur și simplu bun.

➡️ TOXIC-DIS MORTA  (Thrash), monstruoasă revenire, am avut mult timp pe repeat albumul ăsta.

➡️ THE OFFERING-SEEING THE ELEPHANT (Various), trebuie să ai multă muzică în tine să îți iasă așa ceva.

➡️ HIGH COMMAND-ECLIPSE OF THE DUAL MOONS (Thrash/Crossover/Hardcore Punk), m-au cam pus la colț, americanii, cu discul ăsta.

➡️ BLACK CROSS HOTEL-HEX (Alternative/Indie/Post Punk), m-a surprins albumul, m-a surprins mult bine.

➡️ PORTAL TO THE GOD DAMN BLOOD DIMENSION-ROTTEN FRUIT REGULAR ORCHARD (Various), dacă multe proiecte muzicale pretind că avem de-a face cu călătorie, ei bine, oamenii ăștia chiar fac asta într-un mod credibil. Băinene, ce album. Două piese are, două. Dar ce două.

➡️ PATHOS-CONJURER (Black/Post Metal/Death).

➡️ ZEAL&ARDOR-ZEAL&ARDOR (Various).

➡️ ERUPTION-TELLURIAN RUPTURE (Thrash), dacă Helloween ar fi cântat thrash, așa ar fi sunat, ca slovenii de la Eruption.

Aici închei Lista de astăzi, prima din 2023, și sper să avem toți un an foarte bun, muzical și personal. Un an cum sperați voi să fie. Până duminca viitoare, al vostru Edelweiss se înclină și vă urează să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de ai voștri.