Unul dintre cele mai triste lucruri pe care le poți vedea pe internetul ăsta mare este modul în care mulți oameni reacționează după despărțiri. Despre despărțiri în cuplu vorbesc, nu c-a plecat soacra la băi și-au condus-o copiii la peron, iar acum lăcrimează și-și flutură batistele în vânt urlând după tren: „să nu uiți de ultraviolete, mamă soacră”.

Am zis „oamenii” ca să nu comit vreo discriminare, dar trebuie să fiu cinstit până la capăt și să recunosc că aproape exclusiv la doamne am văzut modul ăsta de a reacționa. La femei care n-au decis ele că e cazul să pună capăt relației, ci s-au trezit într-o bună zi că pleacă ăla de acasă. Știți ce zic, stăteau într-o dimineață la micul dejun, viață părea frumoasă, și dintr-o dată descoperă că se deschide ușa și intră domnul. Aoleo, dar de unde vii la ora asta cu haina răvășită și părul deranjat?

Nfine, evident că nu așa se întâmplă despărțirile și nu așa arată motivele reale, încercam doar să spun că dintr-un motiv sau altul (sau din mai multe), domnul consideră ca trebuie să apuce alt drum în viață. Moment în care cei doi se despart, fără ca partea de sex opus a cuplului să achieseze la această hotărâre.

Bănene, și de-aici încolo începe spectacolul cel trist, începe show-ul. Seduse și abandonate, doamnele încep să posteze peste tot pe interneți (a se citi Facebook și Instagram) fotografii cu ele în ipostaze cât mai „provocatoare”.

Dintr-o dată descoperă că e minunat să-ți bei cafeaua doar în chiloți și să faci un selfie cu treaba asta. Dintr-o dată descoperă că pot să facă șpagatul pe fostul pat conjugal, și nu se cade să lase treaba asta ne-imortalizată. Dintr-o dată descoperă că își pot contorsiona trupul cu abilități demne de marile circuri ale lumii, și trebuie să împărtășească asta cu toată lista de prieteni sau cu toată planeta. Vă spun, doar ipostazele porn lipsesc. Sau poate nici nu lipsesc, poate doar nu le-am văzut io.

Uite, dacă nu e clar ce zic, o să vă dau unul dintre cele mai triste exemple, mai ales că există si multă notorietate în spate: doamna Loredana Groza. Faceți un exercițiu de voință, intrați pe contul de Instagram al vestitei cantautoare și scrolați până pe la începutul anului 2018 (da, o să dureze ceva, dar măcar o să înțelegeți exact ce vreau să zic).

Anul 2018 este cel în care doamna rapsod s-a trezit că partenerul de viață și de cuplu (l-am numit aici pe domnul Andrei Boncea, producător de multe chestii pentru televiziuni) se trezește dimineață în miros de nară de căprioară tânără. Na, vorba lui Nichita, leoaică tânără, iubirea i-a sărit în față. Și dacă tot i-a sărit, a sărit și domnul Boncea într-un nou dormitor conjugal.

Ei, de la acel moment, contentul de Instagram al Loredanei se schimbă în mod dramatic, ajungând să posteze fotografii în ipostaze la vederea cărora ne-am minunat cu toții în anii din urmă. Acum aveți și explicația din spate. O să-mi spuneți, desigur, că poate a fost nevoie să plece Boncea de acasă ca să-și descopere Loredana latura dezinhibată a vieții. Iar eu o să vă răspund că așa e, aveți dreptate, doar că nu.

De-aia vin și spun că acțiunile de genul ăsta mi se par nu numai extrem de triste, dar și la limita decenței și a demnității umane.

Și iarna sau toamna mai e cum mai e, dar să ne ferească Bărbosul să se întâmple despărțirea în plin sezon estival. La rafală vor curge fotografiile cu diva proaspăt abandonată, despuiată și cu corpul chinuit în fel și fel de poziții, pe malul mării sau pe buza piscinei. Asta în timpul zilei, pentru că noaptea acțiunea se mută în club. Fotografiile cu ea rămân pe același tipar, facem șpagatul sus pe bar, sus, sus, sus, tot mai sus, doar decorul se schimbă. Mie, personal, când văd genul ăsta de reacții, mi se face rușine de rușinea lor.

De ce? De ce-ai face asta? Ca să ce? Ai impresia că dacă vede ăla pozele „provocatoare” cu tine o să-și spună înciudat: „meam, ce greșeală am făcut, habar nu aveam că Doina știe să facă șpagatul stând în mâini, ia să mă întorc eu repede la ea, că uite ce pierd”. Da? Asta e motivația din spate?

Pentru că dacă ăsta e motivul, doamnelor, am o veste pentru voi: dacă aveți impresia că vi s-a destrămat căsnicia (sau cuplul) pentru că unul dintre voi avea abilități de contorsionistă, iar celălalt nu știa asta, vă înșelați amarnic. Nu de-aia a plecat ăla, nu de-aia s-a ajuns la despărțire. Cel puțin nu în cazul unor cupluri de oameni normali.

Iar dacă tot ce-ți dorești tu în viața asta este să se întoarcă cavalerul acasă, în niciun caz nu e ăsta modul în care îl poți readuce. Tot ce poți să faci este să stârnești efuzii de milă printre cunoscuți sau, mai rău, să te judece nasol necunoscuții rău intenționați ca mine. Pentru că da, eu când văd așa ceva pe internet, folosesc în gând niște cuvinte și expresii destul de urâțele pe care n-aș vrea să le mai enumăr acum.

De-aia o să reiterez îndemnul din titlu: doamnelor, un pic de decență și demnitate n-au omorât pe nimeni, dimpotrivă.

Atât pentru azi. N-aveți idee de când voiam să scriu pe subiectul ăsta.

sursa foto: freepik.com