Sinteză de Marco Badea, căruia țin să-i mulțumesc încă o dată pentru munca asta incredibilă pe care o face. 

A început cea de 24-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă noapte un apel Moscovei, afirmând că este „timpul” să discutăm despre „pace şi securitate”, deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

🔴 O scrisoare pe care ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a transmis-o miercuri membrilor organizației, căutând sprijinul acestora în legătură cu o rezoluție pe tema Ucrainei, a fost republicată pe contul de Twitter al Misiunii Canadei la ONU cu o serie de adnotări prin care sunt demontate tezele susținute de Moscova în document. Gestul a enervat la culme Rusia, care a acuzat Ottawa că practică o „diplomație la nivel de grădiniță”.

🔴 Președintele Joe Biden va discuta despre rolul Chinei în conflictul din Ucraina atunci când se va întâlni cu liderii NATO și din G7, săptămâna viitoare, la Bruxelles, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, după ce șeful Casei Albe a avut vineri o convorbire video, de aproape două ore, cu liderul chinez Xi Jinping.

🔴 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că Statele Unite „au văzut o serie de pași greșiți” din partea Rusiei, după ce a invadat Ucraina. Oferind o evaluare a trupelor Rusiei, Austin a spus într-un interviu pentru CNN că rușii „nu au progresat atât de repede pe cât și-ar fi dorit”. Oficialul american a mai explicat că forțele ruse „s-au confruntat cu probleme de logistică” și că nu a văzut dovezi ale „unei bune folosiri a informațiilor tactice” și nici „integrarea capacității aeriene cu manevrele de la sol”.

🔴 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forțele rusești care au invadat țara și-au întărit ocupația în jurul orașului Mariupol. „Ocupanții au acces parțial în districtul operațional Donețk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declarație citată de Reuters. Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus.

🔴 Printre sutele de fotografii și înregistrări video apărute pe Internet în ultima lună, cu tehnică de luptă rusească distrusă în războiul din Ucraina, ies în evidență câteva imagini cu tancuri care au montate niște cuști de fier deasupra turelei. Poreclite „cuști anti-Javelin”, aceste improvizații rusești ar avea rolul, conform unor experți militari, de a combate inclusiv rachetele antitanc Javelin, care se caracterizează prin faptul că lovesc blindatele venind de deasupra și care au fost furnizate de SUA în număr mare ucrainenilor. În realitate, acește cuști s-au dovedit a fi complet inutile împotriva armelor antitanc de ultimă generație, arată o analiză The Economist.

🔴 În cea mai recentă analiză a situației din teren a războiului din Ucraina, pe care o realizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), se evidențiază faptul că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în jurul Kievului, în ultimele 24 de ore, concentrându-se pe organizarea apărării pozițiilor de la Nord și Vest de capitala ucraineană. ⚠️ A fost raportată doborârea unui avion Suhoi Su 34 de bombardament, ieri dimineață, la vest de Kiev, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente. Totodată, potrivit analizei imaginilor din satelit furnizate de compania Maxar Technologies, armata rusă construiește bariere de pământ în jurul echipamentului militar aflat la nord-vest de capitala ucraineană Kiev.

🔴 În analiza lor, experții ISW au citat Statul Major Ucrainean, care consideră că pierderile grele ale Rusiei, moralul scăzut și lipsa comandanților de unități tactice cu experiență vor împiedica forțele ruse să reia ofensiva asupra Kievului „într-un viitor apropiat”, chiar dacă unități suplimentare „necoordonate” sunt trimise să întărească aceste forțe.

🔴 Totuși, la Chernihiv au continuat bombardamentele și au fost raportate două atacuri ale rușilor, respinse de ucraineni, în ultimele 24 de ore. ISW crede că raportarea indică „posibile atacuri ucrainene în curs în spatele liniilor rusești”. Totodată, la Sumî, rușii nu au condus operațiuni ofensive active.

🔴 Experții americani de la ISW mai arată că forțele ruse au reluat ofensiva la sud-est de Harkov, efectuând mai multe atacuri asupra orașului Izium, dar au fost respinse de ucraineni, care păstrează controlul asupra orașului. Această axă este importantă pentru un eventual avans către Dnipro și Zaporojie, dar lasă Armatei Ruse și opțiuni de încercuire a forțelor ucrainene din Donbas.

🔴 Conform ISW, rușii au avansat la nord-est de Luhansk, spre Severodonețk, și probabil că vor ataca orașul în următoarele 24-48 de ore. ⚠️ Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat mai mult de 90% din regiunea Donețk, dar informația nu a putut fi verificată în mod independent. Este posibil ca rușii să fi închis deja culoarul de la Energodar la Zaporojie, Mariupol fiind acum complet încercuit. Datele din teren indică faptul că luptele se duc în interiorul orașului și nu este clar cât va mai rezista acesta.

🔴 Un aspect important consemnat de analiștii militari ai ISW este faptul că ucrainenii au desfășurat un contraatac puternic împotriva forțelor ruse de la est de orașul Nicolaev, care au fost nevoite să se retragă circa 10 kilometri spre Herson. Nu este clar dacă acestea vor continua contraofensiva, notează ISW, sau se vor limita la apărarea orașului Nicolaev, care ar fi deschis rușilor drumul spre Odesa.

🔴 În tot acest context, serviciile de informații militare ucrainene au creat un site web oficial pentru a oferi sprijin și îndrumare luptătorilor și civililor ucraineni de pe teritoriul ocupat de Rusia.

🔵 Patru observații importante realizate de ISW:

  • Forțele ruse vor captura probabil Mariupol sau vor forța orașul să capituleze în următoarele săptămâni.
  • Statul Major ucrainean a continuat să raporteze că există o mare probabilitate de provocări rusești care vizează implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, deși ISW continuă să evalueze că este puțin probabil ca Belarus să deschidă o nouă linie de avans în Ucraina.

  • Contraatacurile și operațiunile ucrainene ale Forțelor de Apărare Teritorială din nord-estul Ucrainei amenință linia expusă de comunicare a Rusiei, solicitând Rusiei să redistribuie forțele departe de ofensiva către estul Kievului.

  • Atacurile la nivel de companie și batalion la nord-vest de Kiev reprezintă probabil cea mai mare scară de operațiuni ofensive pe care forțele ruse le pot întreprinde în prezent pentru a finaliza încercuirea orașului.

🔴 Armata ucraineană susține că a ucis încă un general rus. Ar fi vorba despre generalul-locotenent Andrei Mordvichev, comandantul Armatei a 8-a de Arme Combinate a Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse. Acesta a fost ucis în orașul ucrainean Cernobaevka, în urma unui atac de artilerie, a anunțat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina, notează BBC News.

🔴 Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui fond de solidaritate pentru Ucraina, care să ajute la furnizarea de servicii de bază în țară și care să răspundă nevoilor imediate ale cetățenilor, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de The Guardian. „Fondul va oferi lichidități pentru sprijinirea continuă autorităților și, pe termen lung, va servi drept coloană vertebrală pentru reconstrucția unei Ucraine libere și democratice, după ce ostilitățile încetează”, a scris Michel pe Twitter.

🔴 Invadarea Ucrainei de către Rusia va împinge peste 40 de milioane de oameni peste pragul sărăciei extreme prin creșterea prețurilor la alimente și energie, potrivit Centrului pentru Dezvoltare Globală. Organizația din Washington a arătat că prețurile alimentare au crescut peste nivelurile record înregistrate în 2007 și 2010.

🔴 Propaganda rusă estimează că peste 200 de mii de oameni au venit vineri la marele concert de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde și-a făcut apariția însuși Vladimir Putin pentru a-și justifica, în uralele mulțimii, invadarea Ucrainei. BBC relatează însă că o parte dintre participanți au fost aduși cu autocare direct de la locul de muncă, fără să-și fi dorit să asiste la miting.

🔴 La rândul său, „Novaia Gazeta”, singura publicație de opoziție care încă mai apare la Moscova, a relatat ce nu a vrut Kremlinul să se vadă: au fost îmbulzeli, unii oameni au preferat să stea afară când li s-a cerut să-și lase gențile, au fost cozi uriașe la standurile cu hot dog gratis. Foarte mulți participanți au plecat aproape imediat cum au ajuns. Alții au stat doar până a terminat Putin discursul.

🔴 Forțele ruse au lansat „peste 1.080 de rachete” de la începutul invaziei în Ucraina, a spus vineri un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

🔴 Doi foşti preşedinţi americani, democratul Bill Clinton şi republicanul George W. Bush, şi-au manifestat vineri sprijinul pentru Ucraina, care a fost invadată de Rusia la 24 februarie, vizitând o biserică ucraineană din Chicago. Cei doi, purtând panglici albastre şi galbene în culorile Ucrainei, au depus buchete de floarea soarelui, emblema acestei ţări, în faţa bisericii catolice Sfinţii Volodimir şi Olha înainte de a se reculege câteva clipe.

🔴 La rândul său, fostul premier britanic David Cameron a mers în Polonia, la bordul unui camion cu donații pentru refugiații din Ucraina pe care l-a condus el însuși. Donațiile – inclusiv haine, scutece și produse de prim-ajutor – provin de la un proiect comunitar, Chippy Larder, în cadrul căruia David Cameron a fost voluntar în ultimii doi ani.

🔴 Guvernul Statelor Unite a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al miliardarului rus Roman Abramovici, relatează BBC. Și Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, au fost blocate de SUA.

🔴 De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.

🔴 Garda Națională americană a demontat o știre falsă lansată de Rusia. Trei actuali și foști membri ai Gărzii Naționale din Tennessee au fost identificați, în mod fals, de presa rusă, drept mercenari. Sunt bine, în siguranță, și nu așa cum arată în mod eronat titlul articolului din presa rusă, care spune că mercenari americani au fost uciși în «Republica Populară Donețk»”, a declarat Garda Națională din Tennessee, potrivit NBC News.

🔴 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lăudat FOX News pentru modul în care relatează despre războiul din Ucraina, despre care Rusia spune că este o „operațiune specială” pentru denazificare și demilitarizare, nicidecum o invadare, relatează The Guardian. În timpul unei apariții în studio la RT, controlată de stat, Serghei Lavrov a spus: „Cunoaștem manierele și trucurile care sunt folosite de țările occidentale pentru a manipula mass-media… Dacă luați Statele Unite, doar Fox News încearcă să prezinte un punct de vedere alternativ”.

🔴 Peste 9.000 de oameni au putut fi evacuați în cursul zilei de ieri, în condițiile în care 7 din cele 9 coridoare umanitare au fost operabile. Totodată, trei sirene de prevestire a raidurilor aeriene au sunat sâmbătă dimineață în trei regiunile ucrainene Kiev, Jitomir și Chernihiv.

🔴 Ministerul apărării din Marea Britanie a informat sâmbătă că Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale și a fost luată prin surprindere de amploarea și ferocitatea rezistenței Ucrainei. Guvernul de la Londra, în cea mai recentă actualizare a situației din teren, pe care o oferă zilnic, a avertizat însă că o schimbare a tacticii armatei ruse constând în decizia de deschidere necondiționată a focului ar putea duce la un număr și mai mare de victime în rândul civililor, distrugerea infrastructurii și adâncirea crizei umanitare.

🔴 Potrivit ONU, a fost confirmată uciderea a 816 civili de la debutul războiului, în timp ce numărul răniților a ajuns la 1.333. Vineri, administrația locală din Kiev anunța că 222 de persoane au fost ucise în capitală, din care 60 civili și 4 copii.

🔴 BBC News îl citează pe fostul premier britanic Gordon Brown, care a declarat că Vladimir Putin ar trebui să fie trimis în judecată în fața unui tribunal internațional pentru acțiunile sale în Ucraina, pe modelul tribunalului de la Nuremberg care a judecat criminalii de război naziști după al Doilea Război Mondial. Curtea Penală Internațională deja anchetează crimele de război de care este acuzat Vladimir Putin, însă atribuțiile acestei instanțe sunt oarecum limitate, amintește BBC News.

📸 Cele două imagini ale dimineții vin din Kiev, acolo unde fotoreporterul Ivor Prickett de la The New York Times a surprins partea expusă a unui bloc de apartamente grav avariat de bombardamentele rusești și câțiva rezidenți care încearcă să salveze bunurile rămase întregi din apartamentele lor. În fața blocului, un steag al Ucrainei s-a prins în rămășițele unei mașini care a fost distrusă de bombardamente. Suflat de vânt, dar încă ferm pe poziții, steagul manifestă aceeași rezistență precum toată Ucraina în fața rușilor invadatori.