Trebuie să vă povestesc asta, dar aveți nevoie de un pic de context.
Când a fost fratele vostru la Belgrad, astă vară, a mâncat la un moment dat într-o cârciumă d-aia sârbească. Nu mai știu ce comandasem, cert e că mâncarea respectivă a venit însoțită de doi ardei iuți copți. Da, exact cum coacem și noi ardeii capia, doar că ăștia erau iuți și aveau și nițel usturoi.
Bănene, nu mai mâncasem ceva atât de bun, în materie de ardei iuți, până în momentul ăla. Erau atât de buni că, după ce-am aruncat un ochi la bucătărie (să văd și eu cum îi stă Bărbosului Suprem cu șorț și bonetă), mi-am mai comandat încă o dată felul ăla de mâncare doar pentru ardeii ăia.
Nu glumesc, am încercat să-mi comand separat o porție și mi-au zis „nțțț, nu-i facem decât cu felul ăsta de mâncare”. I-am înțeles, nu poți să-l deranjezi pe Bărbos pentru orice, și l-am mai comandat o dată, ce naiba să fac. Iar din ziua aia, de câte ori am mai mâncat ardei iuți (și-am mai mâncat măcar câteva kile), n-a fost dată să nu mă gândesc, cu o lacrimă în colțul ochiului, la ardeii iuți copți de la Belgrad. Acum, că aveți contextul, o să înțelegeți cum trebuie continuarea. Stați așa că zic tot acuș.
Duminică, pe când ne întorceam de la Veliko Târnovo, am zis să mergem la un supermarket să le luăm copiilor dulciuri ciudate. Am mai povestit pe aici că e singurul lucru pe care îl cer când unul dintre noi e plecat pe câte undeva: dulciuri ciudate. Unde „ciudate” înseamnă să le aduci, dacă se poate, ceva ce nu ce se găsește și pe la noi. Am aruncat un ochi pe google maps și-a ieșit câștigător un Lidl, că era cel mai aproape. Urcat în mașină, purces spre Lidl, început să căutăm ciudățeniile.
Și cum mă uitam eu p-acolo după cele mai ciudate dulciuri bulgărești, mi s-a părut că aud cum mă strigă cineva de pe un capăt de raft. Mă uit mai cu atenție și-l descopăr, mititelul, cum striga el după mine din toate puterile, poate-poate îl aud. Doar că nu era un „cineva”, era un „ceva”. Și anume, un borcan de ardei iuți copți, ăsta ma striga. Am crezut că mi se pare și că sunt doar niște ardei iuți normali. Cântec de îngeri s-a auzit în momentul în care am luat borcanul în mână și-am văzut că sunt copți și că arată exact ca ăia de la Belgrad. Se zăreau până și bucățelele de usturoi printre ei. M-am pus într-un colț și-am lăcrimat nițeluș cu el în mână.
Buuun, acum că știam ce comoară am descoperit, singura întrebare care se mai punea era, desigur, câte să-mi iau? Inițial am plecat de la raft cu două. Dar când mergeam pe culoar, m-am uitat la ele cât de mici și pricăjite sunt, mi s-a făcut milă, așa că m-am întors și-am mai luat încă unul. Bine, ok, încă două. Hai, trei, ca să fie cinci în total, că mie nu-mi plac numerele pare. Și cinci au fost. Fashionista nu înțelegea care e faza de ce-am apărut cu niște borcane în brațe, iar eu eram așa emoționat de descoperire, că nu-mi găseam vorbele să-i explic.
Mai aveam o singură enigmă de dezlegat: cum or fi la gust? Enigmă pe care am spulberat-o când am ajuns acasă și, reîntors la cură, mi-am făcut un grătar de vită lângă care am sacrificat un borcănaș. Și când zic „un borcănaș” a se înțelege că l-am ras pe tot. Pentru că, doamnelor și domnilor, sunt demențiali, sunt bestiali, sunt incredibili de buni, sunt făcuți tot de Bărbosul Suprem, exact ca ăia de la Belgrad.
Partea proastă este cu totul și cu totul alta. După ce m-am lămurit pe ce comoară am pus mâna, primul gând care mi-a trecut prin cap a fost, evident, ăsta: „Sunt un imbecil! De ce kkt am luat doar cinci borcane? De ce? DE CEEE???”.
Ați fi crezut că aici este și finalul poveștii, nu? Nu mă cunoașteți, de-aia ați fi crezut așa ceva.
După ce mi-am mai revenit din tristețea incomensurabilă provocată de gândurile despre cât de scurtă va fi viața ardeilor iuți copți din frigiderul meu, ușor-ușor, într-un colțișor de minte a început să mi se înfiripe un gând. Partea aia de creier, care de obicei e responsabilă cu glumele proaste, brusc a început să dea semne de viață, o auzeam cum îmi șoptește: „Șefu’, ai test PCR (că e valabil 72 de ore), ai vinietă bulgărească pe o săptămână, până și benzină ai, că ți-a rămas căcălău. Ce ai tu de făcut atât de important mâine, de nu poți să dai o fugă la Ruse?”.
Inițial am băgat-o în mă-sa pe partea aia de creier, dar îmi sădise în suflet sămânța îndoielii. Am zis, totuși, să nu fiu complet imbecil și să dau un search pe google după „ardei iuți copți”. Rezultate zero. Moment în care mi-am pus pentru prima oară serios întrebarea: „Și totuși, ce am eu atât de important de făcut mâine?”. Iar răspunsul a fost extrem de încurajator: absolut nimic.
Prin urmare, după o scurtă dar matură chibzuință, luni dimineață, la ora 9.00 eram deja în mașină, cu adresa unuia dintre cele trei Lidl din Ruse setată pe waze. Pentru că nu m-au făcut 80 de kilometri pe mine, când vorbim despre o rețetă concepută pentru noi, muritorii de rând, de însuși Bărbosul.
Ar fi trebuit să-mi vedeți fața, o oră și-un sfert mai târziu, când am ajuns la Lidl și-am constatat că nu reușesc să găsesc ardeii iuți copți. Am căutat în toate cotloanele magazinului ăluia, nada, nicht, niente.
Doar că fratele vostru nu e vreun amator, fratele vostru plecase cu un borcan după el de acasă. Nu de alta, dar bulgara mea lasă de dorit, engleza lor la fel, așa că mi-am făcut socoteala că dacă le arăt borcanul și fac o față de milog, toată lumea va înțelege ce vreau.
Socoteala mea a fost corectă, cetățeanul bulgar angajat al Lidl a înțeles pe loc ce vreau, altul a fost singurul lucru pe care nu-l luasem în calcul. Nu mi-aș fi imaginat că îmi va spune senin, în timp ce întorcea borcanul meu pe o parte și pe alta: „Ciușchi finiș”. Bănuiesc că nu e nevoie să vă traduc.
După un prim moment în care am crezut că-mi explodează tensiunea, m-am calmat, știți eu funcționez bine sub presiune, și mi-am adus aminte că mai există două magazine Lidl în Ruse. Aici trebuie sa vă explic că ardeii ăștia, după cum puteți constata și singuri, sunt un produs marca Lidl, deci trebuia să ajung musai la un Lidl. Că n-aveam chef de făcut studii de piață ca să aflu dacă nu cumva găsesc vreun produs similar și în alte rețele de supermarketuri de prin Bulgaria.
Plin de un entuziasm de nestăvilit, am purces spre al doilea. Am ajuns în câteva minute (oare cum puteam să trăim când nu exista waze?), dar ce să vezi, s-a repetat identic povestea de la primul. Doar că de data asta n-am mai interacționat cu un cetățean bulgar angajat al Lidl, ci cu o cetățeancă.
În rest, totul a fost la fel, am căutat singur pe acolo până mi s-a umflat vena aia groasă de la tâmplă, după care am adus borcanul din mașină. Găsit cetățeancă angajată, arătat borcan, venit răspuns: ciușchi finiș.
Bărbosuleee, păi ce-am făcut, boss? Șă-ți bagi ardeii iuți în fund, că degeaba i-ai mai creat dacă nu pot să am acces la ei!
Cu aceste gânduri negre în minte, am pornit spre al treilea, și ultim, Lidl din Ruse. Pe drum, mi-am întocmit rapid un plan de backup: dacă e să fie cu „ciușchi finiș” și la ăsta, mă duc la Veliko Târnovo, că acolo trebuie să aibă, ce naiba, doar am luat ieri. Nu mă făceau pe mine încă 90 de kilometri, ce mama dracu’.
Intrat în al treilea Lidl și mers glonț direct la raftul cu „ciușchi”, că deja învățasem amplasarea, știam cu ochii închiși unde ar trebui să fie. Iar acolo, o, Bărbosule, pupa-ți-aș tălpile, acolo, pe raft, mă aștepta cuminte un bax întreg de ciușchi. Un bax plus încă un borcan la care se uita cu vădit interes o cetățeancă bulgăroaică clientă. Cu ce emoții am așteptat să văd dacă-l ia sau nu, n-aveți idee. Îi transmiteam telepatic: „Nu-l lua, nu-l lua, lasă-l la loc, n-ai de ce să-l cumperi, NU E BUN!!!”.
Până la urmă telepatia și-a făcut efectul și l-a lăsat. În secunda în care l-a pus la loc pe raft, am înhățat tot baxul, plus borcanul în plus care se bălăngănea deasupra lui, și-am întins-o spre casă până nu se răzgândea aia și-și punea în coș borcanul meu, AL MEU.
Ar fi trebuit să fiți de față să vedeți fața casierei când s-a prins că are în fată un străin nebun care n-a cumpărat nimic altceva în afară de 16 borcane de ciușchi copți. Fashionista zice că mai mult ca sigur am fost subiect de discuții din alea, la cină: „Auzi, dragă, hai să-ți spun ce mi s-a întâmplat azi la lucru. Abia venisem din pauza de masă, când a apărut un român sonat care a cumpărat toți ciușchii din magazin. Ce-am mai râs cu șefa după ce-a plecat”. Dar eu n-o cred, până la urmă ce-am făcut așa de grav?
Nfine, hai că m-am lungit mult și ne cam oprim aici. Mai voiam sa vă zic doar că, după ce-am băgat prada cea prețioasă în portbagaj, când am pornit waze-ul s-au bătut binele cu răul în mine. Să mă duc până la Veliko să mai cumpăr și de-acolo? Sau să nu mă duc? Hai, du-te, dacă tot ai ajuns până aici. Nu te duce, vrei să faci depozit engros de ardei acasă? Până la urmă a învins răul: nu m-am dus.
Acestea fiind zise, hai să vedem cine ghicește, fără să caute pe net, cât am dat în lei pe cele 16 borcane de ardei iuți copți care-mi vor însenina cinele până la următorul drum la Ruse. Celui care va fi cel mai aproape de sumă, îi trimit un borcan de ciușchi, dar nu din tura asta, îi trimit un borcan din tura următoare. 😊
Altfel, nu pot să închei până nu vă mai întreb și asta: Mai e cineva pe-aici care ar fi procedat la fel? Sau doar eu sunt singurul nebun?
48-50 lei.
Dar ce-am vrut să zic? Când te citesc te descopăr tot mai uman: plângi, te rogi…d-astea stranii. Ești bine? Dacă nu poți scrie, clipește de trei ori. Venim să te-ajutăm.
Comentariu beton!114
Mananca si plange
Comentariu beton!22
@Victore, stai să termin borcanul. Revin. 😀
Asteptam promo la hemoroeasy..
Comentariu beton!62
nope, copți nu au același efect…
@Irinoush, nici pomeneală. Nu știu de ce, dar de la ăștia nu scoți flăcări pe partea ailaNtă.
Doamne, bine că ai găsit. Altfel, te și vedeam în brațe cu ultimul borcan de ciușchi din alea 5, my prrreeecious ciușchi style. 😁
Comentariu beton!51
@Anduța, problema e că simt c-o să ajung să fac cu ei ca Elaine din Seinfeld cu burețeii. Ce? Nu știi care e faza cu burețeii? Well, io v-am zis să vă uitați la Seinfeld. 😀
Ei, cum să nu știu? Și după ce razi tot stocul de ciușchi din Lidlurile bulgărești să ne așteptăm la un dans al bucuriei? Tot ca Elaine? 😀
Comentariu beton!20
:)))))))))))))))))))))
Mare atentie cum folosesti bureteii! Asta… ciuschii astia, daca merita mancarea sa ii pui langa!
@Alexandru, exaaaaaaaaaaaact. 😀
Acum, ciușchii din toată Bulgaria
🌶️🌶️🌶️DECLANȘĂM
.R.E.Z.I.S.T.E.N.Ț.A.
Nu ne lăsăm devorați de 1 om🌶️🌶️🌶️
Fără noi, Vasilescu ….
Văleu, mi-e și frică să-mi imaginez ce s-ar întâmpla!
Comentariu beton!13
Eu zic c-ai procedat absolut corect să te duci până la Ruse după ciușkite. Cât ai dat pe ei… să zic vreo 70 de lei? Nu mai sunt la curent cu preturile din BG, am zis la ghici. Să-i mănânci cu ce-ți place!
Comentariu beton!18
Meam, ai ghicit aproape la leu. 68 am dat.
as zice in jur de 112 lei si am vazut si aici in Biedronka, e un fel de Lidl ca tip de magazin si preturi, nu am stiut ca sunt asa buni deci purced sa cumpar si eu un borcan sa vad minunea Barbosului.
Ești aproape de dublul sumei. 😀
La mărimea aceea de borcan,și dat fiind că e Lidl și nu alții mai scumpi,constat că oarecum ai dat mai mult pe benzină decât pe ardei…fiindcă în localitate consumi mai mult decât în afara ei.Ce vreau să spun e și mai și:abia ai motiv s-o mai plimbi pe doamna fashion încă o dată la bulgari,la Veliko Trnovo…a ,și nu vreau ardei iuți, am o fobie adevărată de ei.
Știi că cea mai mare parte din drum n-a fost prin localitate, da? 😛
M-am exprimat neclar:prin localitatea în care ai căutat Lidl cu ardeii .
Ai dat vreo 50 de lei.
Auzi, tu încerci să ne convingi că ești la cură, dar te transformi în Tomb Raider în căutare de haleală prin țări străine. Nu contează că-s ardei iuți copți, cine naiba face așa ceva?
Deci, răspuns final, nu, frate, nu m-aș mișca pentru așa ceva decât dacă (bat în lemn!) ar fi iar nevasta gravidă și m-ar trimite personal. 😁
Comentariu beton!26
@Ioane, ok, nu te-ai mișca pentru ardei iuți copți, dar pentru altceva?
Nu. M-am tot gândit, dar nu-mi trece prin cap nimic comestibil pentru care să mă deplasez atât.
Face cu cura cu ardei copti, deci e de bine!:)
Eu fac 35 de km cand am chef de cea mai buna pizza care a fost inventata vreodată….
Când citeam articolul mă gândeam de ce v-ați luat doar 2-3 borcane, că hârtie igienică și saci de gunoi luați cu duiumul cândva! Spre final m-am convins că v-ați revenit.😀
16 borcane=16 Euro
Io n-am făcut niciodată stocuri la hârtie igienică. Pungi de gunoi, da, am luat o dată tot ce-am găsit, că ulitma oară când fusesem nu aveau deloc.
Ce faci când te mănâncă rău în fund?
Aspirational, doresti sa treci la next level, sa vezi ce faci cand te ustura rau in fund!
Pofta buna! Is buni la dieta, intensifica arderile.
A, edit: macar vreo 5 lei borcanul, 80 lei?
68. 😀
Și eu aș fi făcut la fel.
Dar am o nedumerire, nu ești la cură? Sau faci cură de ciușchi?
Păi chiușchi d-ăștia pot să mănânc cu tona, indiferent de ce fel de dietă aș ține. Nu legumele sunt problema, ci ce bagi lângă ele.
Sa mor dac-am stiut pana azi ca „sonat” e sinonim cu „gras”!
Comentariu beton!55
Băhăhăhăhăăă. :))))))))))))
Si uite așa blogul devine pe nișa gastro un concurent serios pentru Hâdean. Bine deocamdată este doar la faza de halit.
Păi mai poate scrie el articole persiflatoare despre grase, nu mai poate, că-i frate de glandă cu moartea cântarelor.
Comentariu beton!40
Cred că de-asta am luat eu, în ultimul an, vreo 10 kg în greutate
Am două cuvinte pentru tine: ex clus. Abia când ești gras poți să scrii liniștit despre grase. E ca atunci când ești negru și faci bancuri cu negri.
Da mah ca de la ” glanda” am pus eu 8kg intr-un an…🤣🤣🤣🤣 nu ca am stat pe dosul meu in casuta si am mancat ca porcul toti carbohidratii din lume .Merci ca mi-ai luat o piatra de pe suflet si m-ai elucidat…si eu credeam ca am fost doar nepasatoare.Bag niste ciuşchii copti cu nimik si imi revin
Comentariu beton!16
I’am arătat soției articolul, a spus : și se mai miră ca s-a făcut atâta. Crudă observație, știu. Îmi pare rău, se pare că nu este de la glandă.
Comentariu beton!16
Stai așa că nu înțeleg de unde concluzia cu mirarea. Adică soția are impresia că eu mă uit în oglindă, după doi ani de bagat în mine ca porcul, și mă minunez: oare cum naiba m-am îngrășat în halul ăsta? Muhahahahahaaa. Vezi tu, boss, diferența dintre mine și suferindele de glandă este că eu știu exact de la ce m-am îngrășat 25 de kile: de la nesimțire și băgat în mine în neștire.
Știi că o să mai faci yo-yo-ul ăsta de-a lungul frumoasei tale vieți. La tine este o chestie care tine de mental.
@Aura, 8 kg intr-un an? Joci la pitici!
Când am fost in Bali, in 8 zile am pus pe mine 2,5 kg. Bine, n-am avut absolut nici o restricție, mâncat si băut ca porcu’ 8 zile, asta e.
Is pa impure wilhelina de azi dimineata. Rapitza e ok. Nu creste sfecla cat gardu, da nici tu nu ej chiar imaginea fericirii. Antidote e memorabil. MEMORABIL. Zi si tu ce mai asculti.
@Doru,o să pun iarăși o listă duminica, în fiecare duminică, cu acceptul șefului de blog. Tchuss.
De cand cu dieta, e plin de texte cu, despre mancare!
Mi-am trimis sotul in vama la moldoveni dupa anumite bomboane Bucuria! Atunci nu erau magazine peste tot! Te inteleg!
Comentariu beton!14
Patru texte despre mâncare, în două luni, înseamnă că e plin? 😀
Oooo da, păsărele multe și aici – pentru un anumit tip de prăjitura conduc 220 km dus, 220 km întors! Si nu doar o dată am făcut asta. Condusul pentru mine e ca yoga pentru alții 😂 – ma relaxează.
Comentariu beton!16
Este vorba despre baklava? Dacă da, intru și eu în club, va rog! Mi as face perfuzii cu ea!
@Duță, zi măcar că erau pe autostradă ăia 220 de km.
Pe autostrada, in Olanda, deci nu orice fel de autostrada, de aici și condus=yoga 🙂
Frumos e să le dai pe toate la un giveaway, de Crăciun, să se facă oamenii roșii ca moșu’. Iar pentru ăștia care nu mâncăm picant, vrem ciocolată ! Eventual bulgărească !
6,99 lei borcanul!
Iată un comentariu demn de apreciat!
@Ananas, N-AI SĂ VEZI așa ceva. 😀
hai că-ntr-o juma’ de oră îs la Gabrovo; să vezi ce-ți fac dacă nu-s mai buni ca ăia făcuți pe grătaru’ personal!
fuck! tocmai mi-am amintit că tre’ să-i cumpăr consoartei zahăr cubic! da’ nu cubic ci în formă de inimioare și floricele, cum a cumpărat ea astă-vară dintr-un supermarket de la Sveti Vlas; după ce că-i trebuie zahărul ăla doar să se uite la el (1 cubuleț la cafea, o dată la 3 zile), nici cutie n-am, să arăt cetățenilor bulgărești…
Comentariu beton!21
later edit: de la ora 09,52 cînd i-am plătit, s-a dat în mine o luptă: să desfac sau nu un borcan? evident, partea animalică a învins; am mîncat 2 iar al treilea a căzut jos, că i s-a rupt codița; verdict: buni, chiar foarte buni dar nu se compară cu un cayenne aburind de pe grătar, tocat mare și băltind în ulei virgin cu cubulețe de usturoi;
altceva însă voiam să spun; poate n-ai observat că eticheta prețului era galbenă (NOU); asta, combinat cu faptul că expunerea la raft nu era cea mai fericită (la nivelul genunchilor) și cu faptul că io am mai găsit dăcît 3 borcănele, mă face să cred că tovarășii bulgari încă nu au aflat, în masă, de produs; cred că în curînd se va da pe cartelă, se vor face precomenzi, deci pe la al 5-lea borcan rămas să te pregătești de-un drum la Ruse;
iar dacă dezvolți dependență, vezi că la magazinele naturiste au niște plasturi turcești cu capsaicină, format A5, zic să ai 2-3 în bucătărie, în caz de sevraj… numa’ zic…
PS cum tovul bulgar cu care aveam întîlnire uitase și a plecat la dentist, în ora rămasă liberă am mai hălăduit prin cauflend și bila; la primii am găsit ardei copți la borcan FĂRĂ oțet; p-ăștia nu-i desfac, că-s pentru fie-mea!
Comentariu beton!13
Aoleuuu, deci sunt șanse să nu-i mai găsesc în veci.
@costică, subscriu la ardeii ăia iuți făcuți pe grătar și înecați în ulei de măsline, cu usturoi tocat și sare. Mâncăm și noi de rupem. Dar fii antenă aci: încearcă, în loc de cayenne, cu niște Bulgarian Carrot Peppers. Îi găsești, desigur, (și) la bulgari. Sunt mari, portocalii, crocanți și cu o aromă fructată. Moderat de iuți – se duc undeva la un maximum 30.000 SHU, dar foarte mișto la gust. Dacă am d-ăștia și pâine prăjită, nu-mi mai trebuie nimic. 😀
Bazil, dacă te duci la Ruse, nu rata al 3-lea Lidl. Găsești acolo niște ardei iuți, copți, cu usturoi. Fix pe gustul tău. Și te costă 68 de lei baxul. 😁
În altă dezordine de idei, îmi ești dator cu o porție de spaghete. Cu smântână.
Am făcut aseară pă original Bazil style.
-Tati, când mai faci, să faci Tati style. Nu mi-au plăcut. Le-am mâncat doar pentru că le-ai gătit tu.
Comentariu beton!27
Ahahahahahahaaaa. Nu, șerif, comentariul tău trebuia să fie ăsta: trebuia să încerci la Lidl, găseai sigur. :)))))))))))))
Pentru mâncare nu am făcut escapade din astea.
Dar am făcut pentru jucării:
– colindat o zi întreagă în vreo 5 oraşe, prin mall-uri, la vânătoare de mini equestria girl un model anume.
– sau, altă dată, întors 150 km după ce s-a constatat pierderea unei jucării (într-o poieniţă în care ne opriserăm); ajuns pe semiîntuneric şi căutat prin iarbă cu lanterna de la telefon -> găsit dihania de plus şi respirat uşuraţi după, de parcă cine ştie ce misiune importantă duseserăm la bun sfârşit.
Şi, cu siguranţă, dacă apare vreun obiect mult dorit, indiferent ce o fi, deplasarea în acest scop e foarte posibilă. Mai ales că o călătorie nu e niciodată de refuzat. Singura chestie neplăcută în astfel de iniţiative este un eventual eşec în găsi ce căutăm.
Comentariu beton!22
Nu se pune! N-ați fost pentru voi, ați fost pentru că copii. Așa, pentru fete, mă duc și eu până în Antananarivo dacă e.
Nu ești singur, boss😁 Eu sunt cu roșiile cherry în suc de la Lidl, adică pomodorini în succo di pomodoro 😁 Îmi iau câte 6 cutii când ajung la Lidl, și ajung destul de des, ca e aproape
Bine, tu iei câte șase cutii pentru că ți-e lene, nu pentru că dată viitoare când te duci ai șanse să nu mai găsești. :))))))))
O, ba nuuu…nu au de fiecare dată 😑
La ciușchi mi-a pufnit cafeaua pe masă! Ce cuvânt simpatic au bulgarii pentru ardei iuți.
Eu faceam altfel. Cumpărăm un borcan, îl deschideam în parcare, testam conținutul și daca era ce trebuie, goleam tot depozitul Lidl de acolo.
Pe vremuri era o pizzerie mică de cartier în Brașov. Hot pe numele ei. Faimoasă pentru sosul de usturoi. Mergeam acolo doar pentru sosul ăla. Între timp s-au mutat, s-au extins și parcă nici sosul nu mai e ce trebuie.
În Lefkada am descoperit o cârciumă mică in drumurile noastre spre plaje. Era la distanță mare de cazare și de restul traseelor ce au urmat, dar cine a mers de trei ori acolo? Noi. Și dacă mai ajung acolo, ghici unde mănânc musai o dată? Exact. Acolo.
Așa că te înțeleg.
Dacă îmi place ceva, apăi îmi place.
@Dyamisi, „ciușcă” există în DEX, este împrumutată de la bulgari și se folosește în Dobrogea, pentru ardei iuți. 😁 Când am ajuns pentru prima dată în măreața capitală și am cerut o ciușcă la ciorbă, se uitau ăia la mine cam ca la felul paișpe, iar eu nu pricepeam cum este posibil să nu știe ce-i aia.
Bine, eu de fapt intrasem să-i spun Vasilescului că e foarte nebun la cap, dar asta cre’ că știe toată lumea deja. 🤭
Comentariu beton!28
@Didina
M.V. e pasionat. De gusturi. De descoperirea aromelor din bucatele vecinilor. De mers cu mașina. Si că nebunia lui e simpatică.
Mă crezi ca nu am știut de ciușcă? E prima dată când întâlnesc cuvântul ăsta. Dar o să-l folosesc. Rimează cu pișcă.
In Dobrogea, ardeii iuti se numesc ciușcă! Pana am crescut si am plecat din zona, nici prin cap nu-mi trecea sa le spun altfel…
Eu am fost invitata o data la masa la cineva din Constanța. La sarmale m-au întrebat dacă vreau ciușca, și am refuzat politicos. Nu știam ce-i aia 😁. Când au adus ardeii, am realizat ca am nimerit-o, nu puneam gura pe ardei iuți pe atunci 😁 La mine la tara le spune chipăruși
@Dyamisi, încă mai e Pizza Hot, încă mai are sosul ăla, și încă se mai stă la coadă să se elibereze o masă. Bine, cam odată pe lună comandam acasă.
Știu despre ce vorbești. Am copilărit la Băilești unde sunt mulți bulgari și sârbi. Acolo se făceau toată vara și se puneau și într-un fel de zacuscă cu kapia și roșii coapte, cu ceapă și usturoi. Îi zice lutiță. Era o nebunie cu pâine caldă făcută în țest. Și în Macedonia am mâncat, numai că ăștia își păstrează semințele de la soiurile lor și au niște ardei iuți pentru copt care sunt geniali. Și fructele sunt d’alea cu gust. Păi n-a venit sora ta, acum trei ani, cu portbagajul plin de piersici, prune și lubeniță? Când m-a pus vameșul să deschid bena, l-a pufnit răsul. M-a întrebat dacă fac contrabandă😁.
Comentariu beton!16
lutenița, în bulgărește
@Adina, și io cred că au niște soiruri speciale din care-i fac p-ăștia copți.
Prima dată am găsit salată de ardei iuți copți la Taverna Sârbului. Și m-am dus imediat cu gândul la poveștile pe care le citeam în copilărie, în care era o tortură să stai în fum de ardei iuți. Și mi-a fost milă de cel care a copt ardeii ăia.
Eu nu mănânc, dar da, m-aș fi dus să iau. Că pe cel care-mi bucură mie zilele nu-l bucur cu dulciuri ciudate.
69 🤪
Am mai auzit ca ar fi buni ardeii copti marca Freshona (ardei Piquillo copt cu usturoi scrie pe borcan), tot din Lidl. Nu am gustat, dar vezi daca iti plac, sa mai economisesti benzina.
Meh, nu-s străluciți. Nici nu se simte cățelul ala de usturoi. Am mâncat, nu recomand
Bună,ai făcut o alegere înțeleaptă.Noi suntem din Iasi,dar nu ratăm niciodată zacusca bugărească cu diferite ingrediente.Ți-o recomandăm,dar ai grijă că o găsesti doar din septembrie pană in decembrie.E fff bună si la super preț.Anul ăsta și anul trecut am ratat din cauza pandemiei(noi mergeam foarte des în Turcia ).O gasesti la Metro din Burgas sau Varna.
Poftă bună.
cam 4 lei borcanul x 16 – 64 leuti
Aoleu! Daca citeste al meu p-aci, am belit-o! Are o pasiune pentru ardeii iuti, A plantat anul trecut niste seminte intr-o glastra, pe balcon si le-a descantat toata primavara pana cand, surpriza! Au crescut niste flori de-o frumusete! Da’ niciun ardei.
Cat despre cumparatul en gros, join the club.
Eu, in general, n-am nicio pasiune pentru dulciuri. Din partea mea, ciocolata poa’ sa zaca si doi ani in frigider si nu m-ating.
Eh…am descoperit acum vreo patru luni, niste bomboane Rafaello in poleiala maro, cu aluna de padure la mijloc si cu fulgi de cocos pe deasupra. O nebunie.
Ete cum am ajuns eu la casa, in supermarket, cu 6 cutii x16 bomboane.
Si stiti voi cum sunt bomboanele Rafaello; cam cat o minge de ping pong, asa. Le halesc ca pe seminte!
Hai, pa! Ca s-a terminat provizia si tre’ s-ajung la supermarket.
Comentariu beton!13
Staț o țâră … și dacă nu citește al tău ce se întâmplă? 🤭
@HM: daca NU citeste, nu stie si se multumeste cu ce avem prin casa.
Daca citeste, ar fi in stare sa bata aia 2000 km pana in Bulgaria si sa-si cumpere.
Bohemian Rhapsody pe cerul gurii ! Ciușchi sunt Freddie al ardeilor copți ,îți rămân în suflet chiar și după 30 de ani de la dispariție !
Am mâncat ardei iuți copți în Budapesta, cumpărați din piață de la o bulgăroaică:))). Care avea și cele mai gustoase roșii ever plus fructe dulci și zemoase.
Nu îmi vine în minte niciun fel de mâncare pentru care să mă deplasez atât de mult.
@Domnia sa vasilesciană
Un test de sarcină bulgăresc n-aț’ găsit? Dacă sunteți gravid ? La ce pofte aveț … și cât de vaccinat esteți … nu m-ar mira … atâtea doze de ciușcă-n cămară ar pune pe fugă orice nevaccinat degrabă atentatoriu la cămașa dvs🤪
Comentariu beton!17
Saptamana trecuta am luat un borcanel mic de pesto din gama Deluxe de la Aldi, insa nu era orice peste, ci o reteta cu rosii coapte si usturoi. Atat de wow a fost gustul acelui pesto, total diferit de ceea ce mai mancasem pana atunci, ca ziua urmatoare am cumparat TOT ce am gasit la raft. Si da, m-am intors doar dupa pentru asta. 😁
Acu’ m-ai facut curioasa cu ardeii minune, o sa ii caut aici prin supermarketuri, cine stie, poate-poate dau de ei. 🥰
Nu știu dar poate aveți șanse cu magazinele rusești Mix Markt. Aduc mereu de ăstea ‘exotice’ din est.
cred că tu ești unul din tipii din problemele de matematică, cei care cumpără 63 de banane, sau 29 de pepeni și apoi fac socoteli dubioase 🤣
Comentariu beton!20
Și eu care pun ardei iuți copți în saramura de pește, plus dulceață din aceeași ardei în mâncăruri făcute în oale de lut. Shame on me!
you are not alone; după ce am scăzut bine zacusca, la foc de lemne, am tras deoparte 4 borcănele mici și în fiecare am tocat cîte un cayenne copt; moaamă cum a ieșit…
Stam in Brasov si ni s-a intamplat sa poftim la ciorba de burta de la KonTiki. Asa ca 160 de km mai tarziu cine savura ociorba sau chiar doua? (Plus la pachet)
Si asta nu o data…
Din Bulgaria am golit rafturile cu ceai Alpinist de la BioProgramme (am si acum in minte imaginea cu casiera vazandu-ma cu 18 pachete de ceai in mana). Acum am casa plina c-am scris la fabrica si mi-au trimis un bax.
You are not alone!!!
Te inteleg perfect cu ardeii iuti copti: Pita Durum la o taverna mica, marocana; mancat prima data din graba si foame apoi, cand am descoperit gustul demential al ardeiului copt, tocat marunt si amestecat cu celelalte ingrediente, numai de ” Orangerie” cumparam . Te inteleg si cu condusul pentru a-ti face o pofta: 220km dus-intors , din Bruxelles la Lille, pentru a gasi un KFC .
Ardeii astia îmi plac și mie. Eu ii găsesc la Lidlul de pe Iuliu Maniu.
Lași și tu o poză aici? Că eu n-am reușit să găsesc produsul ăsta la Lidl.
Nu te ajută cu nimic dacă îți face poză. Ajungi mai repede la bulgari decât la Lidl-ul de pe Maniu. 🤣🤣
Comentariu beton!34
Băhăhăhăăă. :))))))
Da’ la un Lidl de la noi, nu te-ai gandit sa mergi sa cauti?
Am căutat pe net să văd dacă-i au. Nici pomeneală.
Incearca la magazinul frate, Kaufland. Poate ai parte de vreo surpriza….
Da’ dulceata de ardei iute ai mancat?
Boss, eu te inteleg. Am cautat pe la noi prin magazine de am innebunit niste amarate de alune, imbracate in crusta, crusta groasa cu paprika, divine – de savurat odata cu berea – peste alea de la lidl, kaufland,etc. Le am cumparat din urbea in care locuiesc, de la bacania locala si de vreo 10 luni mi se transmite invariabil mesajul: nu am mai primit! Imi amintesc de el3 de fiecare data cand ma asez pe canapea la un meci de CL.
Deci daca vedeti pe undeva alune in crusta cu paprika, cred ca se numeau Rumina, sunt bulgaresti sau ceva de genul, as vrea si eu o notificare. Mersi si pofta mare la ardei!
Cand se va ridica cerinta suplimentara de pcr pt. intrarea in Bulgaria o sa am niste drumuri pe acolo. Vreo 2-3 ori pe luna.
Fara misto, vrei sa te anunt cand ma duc pe la ei si sa iti iau?
Normal că vreau. Mulțumesc.
O nouă specie de traficanți 🤣🤣🤣
Comentariu beton!18
@HM, ăsta nu e trafic ci contrabandă cinstită; de aceea vă anunț următoarele:
– merg la 2-3 săptămîni (ruse, kazanlak, ocazional plovdiv și sofia)
– conduc o dubiță așa că loc este
– n-am nevoie de testare
astea fiind spuse, dom’ @Vasilescu este rugat să centralizeze cererile de marfă bulgărească;
în plus, aș vrea să văd ce față mai face vameșul cînd o vedea 2-3 baxuri de ardei iuți pe lîngă cele 30 de pachete de tutun karelia de mi le cumpăr io dintr-un stat nu atît de ahtiat după accize…
Eu imi coc singur ardeii iuti. Iau din piata din aia lungi si rosii ca au coaja mai groasa si carnea dulce-iute. Nu coc multi, cat de vreo 10-15 borcane. Adica vreo 5-6 kile. Ii pun pe urma la borcan cu usturoi, otet si ulei de masline. Amestecate, ca sa dea o marinada. Am incercat si a fost ok si cu sferturi de lamaie murata. In cazul asta n7 mai pun sare. 😫
Îi și decojești?
Da ii decojesc. In pixda matii edel ca sunt dacat pe impure wilhelmina. Tu ej chiar serios? Pa bune?
În piața din Cetate, din Alba Iulia, e o tanti care face plăcinte pe lespede.
Când mă apucă pofta aia mare, traversez Dealu’ Negru.
Doar vreo 6 ore dus. Pentru câțiva lei cât costă o plăcintă.
unii n-ar avea nici o șansă la plăcintele alea, că nu găsesc cetatea…
Ahhh Costică! Aștept replică la asta. Dacă are curaj! 😀 😀 😀
E covid, șerifilor, nu mai face nimeni plăcinte în piața din Cetate. 😀
…eu şi soţul mergem frecvent cam 80 de km pentru o vită senzaţională şi o salată de galbiori, aşa că te înţeleg perfect….
Undeeee? Zi repede, că leșin de poftă!
Până la mama soacră 🤪
@HM Te rog io frumos sa nu-i mai spui soacrei „mama”, spune-i otrava, matraguna, cucuta, ciumafaie…😅 si nu manca nimic din mana ei si spune-le si altora sa faca la fel! 😅
O doză de antiviperin la doamna … vă rog 🤪
Wow, asta da informatie pretioasa. Asta toamna am descoperit si eu ardeii astia in Serbia, in Nis. Si tot asa, ma gandeam unde naiba mai gasesc ceva asemanator, ca nici nu gasesc pe la noi, nici nu ma pricep sa-mi fac.
Am mâncat o singură dată, la un restaurant, și au fost delicioși! Acu’ nu mai am liniște. Dar unde locuiesc eu nu se găsesc. Așa că o voi trimite frumos pe mama vizavi „la bulgari” (locuiește în Călărași…) să cumpere și să trimită. Se bucura că a terminat de trimis pachete când am terminat facultatea. Dar iată-ne 22 de ani mai târziu :))
As zice un 5 ron borcanul deci 80 lei total. Sunt pe acolo?
68 de lei. Deci ești.
Eram sa spun ca nu am obsesii din astea, până nu i am trimis articolul sotului. Si el: „mai taci fata… ăsta e ca tine cu Mama’s!”. Si are dreptate sunt obsedată de micu dejun de acolo.Am luat avionu sa ajung acolo. Dus-întors.Am stat la coada acolo si eu nu stau la coadă. Bine ca e la dracu’ in praznic ca altfel ma făceam ca un butoi!
P. S:eu știam ca ardeii iuți taie grăsimea, deci cred ca ajută la cura!
E cumva așa doar că altfel: capsaicina și alte „ingrediente” picante sunt solubile în grăsime. Și alcool. 😁
Da’ Don Bazil e șofeor profi, deci…
60.48
E perfect normal ceea ce ai făcut, altfel aveai cearcăne de la nesomn până după Revelion 😉
60 de lei, am facut si eu una asemanatoare saptamana trecuta la Gyula. Am descoperit eu acu’ vre-o doi ani in piata o ceapa roze, turtita pe care o mananci ca pe mere, de mare angajament. Merg eu regulamentar sambata dimineata in piata, jale mare, doar 2 tarabe ocupate, una cu fructe si la doua o tanti cu legume. Ochiul format si doritor fixeaza un sacotei cu minunata ceapa, vre-o 3 kg. Bineinteles ca am luat-o pe toata, dar doamna a parut extrem de nemultumita de actiune, mai ca nu mi-ar fi vandut-o
Sa va fie de bine, acum cine va avea borcane pt zacusca for free😂
49,99. Nu vreau ardeii, mi-i fac singur…
Stai calm, oricum nu ti-i dădea 😁
Cel mai mult am condus 270km dus, pentru două navete de bere. Și a fost cu programare cu două săptămâni înainte, cu oră și număr de înmatriculare al mașinii. Abia aștept să deschidă din nou și pentru non-belgieni.
Ah, iată, deci se poate și mai rău decăt a fost la mine. 😀
A, uitasem. La vremea aia, programarea se făcea doar la telefon și între anumite ore, în anumite zile – cam trei ore pe săptămână în total. Pentru că era un singur popă la telefon, am avut cam 200 de apeluri până a răspuns.
Acum se pare că merge și online, deși fereastra e tot de trei ore pe săptămână. Pe de altă parte, au crescut cantitatea la patru navete, deci ai senzația că nu te întorci cu mâna goală.
Dacă apuc, diseară mă programez și weekend-ul viitor trec pe la biserică.
Să pui un acatist și pentru mine. 😛
Nu vă supăraț … ‘colo șea la abație au și Tuborg sfințit? Întreb pentru un preten 😜😉
Puneam, dar nu mai ajung. Am apucat ieri să bag două navete-n coș și am constatat că singurele zile disponibile pentru ridicare sunt în timpul săptămânii. Acum ce să zic, oricine și-ar lua o zi de concediu să cumpere bere, dar săptămâna viitoare mi-ar fi cam greu. Asta e, data viitoare.
@HM: nu, au doar bere.
Bun, i-am trecut pe lista, pentru la vara. Vin Mavrud si ardeii astia.
Dar ca sa nu mai fiu asa ofticat si sa nu mai balesc in halul asta, te oftic si eu pe tine:
am pus piper verde la murat, pentru vita la gratar
(se pun cantitati egale de sare, zahar, si otet si se toarna peste piperul verde, boabe, se lasa min. o saptamana)
te-am mai întrebat, te rezolv cu mavrudul? de unde ești? cere mail-ul meu la șefu’ de scară
Ia ziceti si voi recomandari de Mavrud…. 🙂
6 lei? Și eu ma duceam des înainte de pandemie pana în vama la Giurgiulesti doar pentru bomboanele Bucuria… Nu era data sa nu îmi spună vameșii ca am venit degeaba, dacă nu am luat alcool sau țigări…
Ardei iuti si olteni iuti! O combinatie deloc surprinzatoare! 😅 Chiar si eu, ardeleanca pasnica si potolita, 🙃 am dat gata, zilele astea, de una singura, un borcan de peperoncini destul de iuti.
Ai mei nu pun gura pe asa ceva ca:
„-Auuu, imi ia gura foc! Mooor! Apaaa, sa sting incendiul! Nuu, da-mi lapte in loc! Cine m-a pus sa mananc asa ceva? E vina ta ca mananci ca si cand ar fi o mancare normala, dar nu-i! Ce, suntem mexicani cumva?” etc.
Aventuri din astea, culinare, la distanta, nu am prea avut. Imi amintesc doar de clatitele banatene pentru care dadeam fuga din Timisoara la Ana Lugojana.. Pe aici mai dam fuga la cativa zeci de km pentru o Lasania facuta ca la mama ei, acasa, adica in La bella Italia.
Du not finiș ciușchi!
Le plac si datatorilor de dislaicuri!
Babaiatule, vorba ta, esti maxim! Mi-a stat inima cand m-am gandit ca poate nu ai mai gasit. Cred ca ai dat vreo …83 lei pe ardei iuti copti.
Îs murati sau in ulei? Că am gasit retete si cu ulei si cu otet.
Au și ulei și oțet. Cred că ăsta e secretul să-ți iasă demențiali: să știi cum dozezi și uleiul și oțetul.
82,49 de lei.
Am mâncat și eu de la o tanti moldoveancă un fel de salată de ardei tocați… Mdea ceva bun, merită drumul!
Fix, dar fix la fel am procedat și eu, dar nu cu ardeii, ci cu Tarator – un fel de tzatzichi de băut de la Lidl-ul lor, care este demențial. M-am întors la Românica cu 2 baxuri (48 de sticle – sunt mici, nu vă impacientați) de era să mă ia radaru și la ei și la noi, că mă temeam că se strică până la București.
Eu aș zice în jur de 100 de lei (sunt 16 borcane totuși). Nu, nu ești singurul nebun, mai ales de orice ține de iute. Mai știu pe cineva care încă are vreo 20 de borcănele de ardei chilli măcinați, în ulei de măsline, gama Deluxe Lidl. O prietenă a unei prietene, desigur, care numai în dulciuri nu își pune minim o linguriță din minunea asta 😀 Culmea este că sufăr de gastrită, și nu știu cum se face că Omez and co nu mă ajută cu nimic, dar cum bag ceva extrem de iute se calmează instant stomacul…
68 de lei.
Super preț, nu pot să zic că nu sunt măcar un pic invidioasă 🙂
si cand te gandesti ca de doar 2000e puteai sa te duci sa vanezi aurore iuti prin Finlanda..Da tu nu, te duci la ruse sa iei ciuschi
Alooo, 3000 de euro. Păi, ne batem joc?
54
68
Nu mai ghicesc cat ai dat pe pachetul minune, deja s-a strigat bingo 😁 Dar apropo de Lidl, am si eu ceva ce vânez in fiecare magazin (fără mare succes, ca nu prea mai gasesc): sparanghel fript pe grătar și conservat in niste borcane înguste. Este o nebunie, crocant si gustos, cu gust de grătar…bifat de două ori, acum nu il mai gasesc 😔. Dau o fuga pe la vecinii bulgari, poate am noroc si fac un combo – ardei iuți si sparanghel…reinventez Crăciunul 🎉
parcă l-am văzut săptămâna trecută, în colecția deluxe. poate au mai rămas borcane rătăcite prin unele magazine.
dacă nu, la Paște apare iar colecția deluxe.
da, a fost săptămâna trecută. mai încearcă, nu s-o fi terminat în toate lidl-urile. 🙂
https://www.lidl.ro/ro/cataloage/catalog-deluxe/view/flyer/page/26?gclid=CjwKCAiA4veMBhAMEiwAU4XRryCmnXBej7R_2P9If5Hc1VCukI1shDI9u9OIhZ1CiPS9HYlMPmoqGRoCPPMQAvD_BwE
Băi, eu ceva nu pricep. În articolul cu Belgradul ai o poză cu doi ardei kapia roşu copţi şi ceva usturoi pe ei dar nu prea seamănă cu cei bulgăreşti la borcan care par ardei de ăia mici, iuţi, muraţi în oţet.
Păi doar pe Kapia i-am pozat. P-ăia iuți n-am stat să-i mai pozez c-aveam altă treabă cu ei. În plus, nu prea erau fotogenici, erau doar foarte buni. Pe când kapia ia uite ce bine dau în poză.
Du-te-n plm mea. Tu ştii cât m-am gândit ca prostu la faza aia ? Şi aveam două variante.
1. Ăsta nu a mâncat în viaţa lui ardei kapia copţi băgaţi într-o baie de oţet cu sare şi umpic de zahăr.
2. A mâncat dar nu cu usturoi şi sunt cumva altfel.
Am executat imediat nişte kapia pe grătar, că tot făceam pentru zacuscă, şi am pus usturoi şi a fost… meah.
Nu mai băga lumea în ceaţă cu din astea, boss 🙂
Am înțeles. De-acum, ca să nu mai apară astfel de confuzii regretabile, o să pozez TOT ce mănânc când plec pe undeva. Și o să le pun pe blog, că uite ce era să se întâmple. 🤭
Vorba aia: O poză face cât o mie de cuvinte. Io zic să treci peste poze şi să treci direct pe vlogging 🙂
Nehahalitu’Vlog … mda … cu reclame la Triferment 🤭
de ce nu iti faci tu? 🙂 sunt o gramada de siteuri unde apare reteta si e similara la toti, in plus e usor de ghicit, se iau ardei iuti, posibil de mai multe feluri, se spala si se pun la copt. Se introc pe toate partile cat sa se patrunda si sa se desprinda pielita. apoi ii dam cu sare si ii punem intr-o oala acoperita cu un capac si lasam sa se raceasca. Intre timp curatam usturoiul si il pisam. Curatam cu grija ardeii de pielita si ii punem in castron, peste care adaugam usturoiul pisat, ulei si otet balsamic. Poate nu iese la fel dar poate iese, ar trebui sa incerci ca nu ai ce pierde
„se iau ardei iuti, posibil de mai multe feluri”. Dacă faci asta este „posibil” să nu fie ceea ce trebuie. 🙂
@Claudia, nu aș avea niciodată atâta răbdare. În plus, de ce să fac ceva ce sunt șanse mari să iasa mai prost decât ce pot cumpăra?
@Mihai, sunt fan ardei umpic iuţi muraţi în oţet, de mic. Ardeii ăia se pot consuma cu orice mâncare mai puţin cu desert. Toate ciorbele, tocăniţele, sarmale, ardei umpluţi cu forţa, mâncărică de cartofi cu afumătură… fasolea, doamne cum merg la fasole.
Am încercat să pun la borcane ardei iute după diferite reţete. Am renunţat şi am căutat prin magazine brandul care mi-a plăcut.
Păi dacă e in jur de 5 lei borcanul ( nu am înțeles dacă era mic sau mare), în jur de 75 ardeii la care se adaugă vreo 20 de litrii de benzină ( sau motorină, că nu am înțeles nici cu ce ai plecat în călătorie) , deci inca vreo 140 de lei, pai in total pe 16 borcane tot să fi dat în jur de 220-250 de lei…
Oricum… Să-i mâncați sănătoși, și să furați reteta sa ne-o dați și nouă. 😁
Băi, nu că mă dau io dăştept dar am tot văzut şi la alţii că folosesc greşit „litrii” în loc de „litri”. Un litru, doi litri. Nu o lua ca un afront pentru că şi eu mai dau cu bâta în balta gramaticii mai ales la liniuţe 🙂
Te mâncă chielea, bre Shoric 🤪 ~♧.
Scrijelește epistolă lu’ moș Gerilă și cerei nește dicționare și îndreptare … ori lui Mutu și cerei niscaiva _ _ _ – – – ~ ~🤭
ups, scuze @Gigi. Acum am citit mai bine comentariul tău şi prostu sunt io 🙂
merci de atenţionare @HM
textul asta imi aminteste de momentele cand eram fumator si ramaneam fara tigari, afara era frig si ploua sau era 3 AM dar ce mai conta cand te frige buza si creierul e pe repeat, nu schimba filmu pana ii dai satisfactie 😀
vă las asta acileașea și o procesează fiecare după gust:
se ia un castron de ciorbă de burtă, de preferință fierbinte.
se pune în lingură zeama de la ciușchi (oțetul ăla în care au fost murați).
se amestecă în ciorbă.
repeat -> until (pune fiecare detaliile după gustul propriu)
se dă cu basca de pământ
endprogram
Vreo 250 lei, cu tot cu benzina si taxele de pod :))
Mi-ai adus aminte de borcanele de icre de la Cernauti. Cum le carabaneam de pe raft in cos si plangeam de fericire si emotie si pofta :))
Păi, ia să vedem:
68 lei – ciușchi
15 lei – taxă de pod la noi
10 lei – taxă de pod la bulgari
Total: 93 lei
N-aveam cum să consum benzină de 157 de lei în 160 de kilometri nici dacă mergeam cu 200 tot drumul. 😀
Asa e, vreo 100 lei trebuie sa fi fost benzina.
Sincer, nu știu cât a fost, că n-am băgat, că mai aveam căcălău.
Restaurat Tabiet in Sofia . 3-4 feluri de ardei iuti. Unii copti cu branza inautru. Paine coapta acolo . Nu te fac pe tine 300 de km
Păi n-auzi că am? Ce naiba să mai caut la Sofia? 😀
Bine că ai găsit. Că dacă nu, parcă văd ce-ar fi scris în necrolog: N-a greșit în viață cu nimic, în afară de faptul că a luat doar 5 borcane de ciușchii când a fost la bulgari.
Se pune, dacă nu merg în Italia, dar cer absolut oricărui cunoscut care merge acolo, să îmi aducă lichior de pepene galben? Problema e că toți aduc doar câte o sticlă și se termină exagerat de repede…cred că se evaporă prin dop sau ceva 😁
Numa’ bine că-mi vin niște prieteni din Bulgaria în weekend, o să-i rog să ia vreo două borcane că mi-ai făcut poftă.
nu mă pasionează ardeiul iute, dar mi-am pus pe TO DO, în lista pe lidl ”ardei iuți copți, cu usturoi” de căutat în săptămâna balcanică. doar ca să pot să te trimit la lidl-urile de la parcul basilescu sau ăla de la metrou 1 mai. 🙂 ajungi și cu metroul, nu-ți mai trebuie mașină
La Bazilescu mă duc pe jos, dacă e. 😁
Cum este cu evacuarea din acel orificiu pe care nu îl vede soarele ? 😀🖐🖐🖐
60 lei..
72 lei
68.
Mie îmi plac ardeii iuți grecești umpluți cu brânză. Cum nu posed permis de conducere am făcut o excursie cu autobuze din Militari până în Piața Galați.
Când a văzut casiera cele 10 borcane s-a minunat.
Nu mai am glandă și fac și insulină. Când m-a auzit doctorița de familie, nutriționistă că pretind că de aia am pus prea mult pe mine a zis: „Da? Ia luați un caiet și scrieți în fiecare zi ce, cât și când mâncați”
N-am slăbit dar nici nu m-am mai îngrășat.
I feel u, bro. Si io as fi facut la fel.
Draci… bulgarii sunt la dracu’n praznic pentru mine și borcanele alea mi-au umplut telefonul de bale.
https://www.freshful.ro/p/100079509-melis-ardei-iuti-jalapeno-copti-in-otet-340g?gclid=CjwKCAiAlfqOBhAeEiwAYi43FxZKobbt1xHkoBG59abtlPH_WiImGQGa6qYrSnbPcLmgTtOKLVy3gRoCyr8QAvD_BwE
Fantastic…sunt în vacanta în Bulgaria și la masa de seara tip bufet suedez am luat 4 ardei iuti copți…sunt bestiali…!!Acum caut de nebună rețetă sa o fac săptămână viitoare…!!! O știe cineva ca aici bulgari nu știu nici engleza nici română ??
Și voi cauta un Lidl….
Maine ma duc la Ruse sa-mi iau ciuschi. Mi-a zis prietena mea mai demult ca a gasit Vasilescu nu stiu ce ardei la bulgari. De-atunci tot aud „du-te la Ruse sa vezi ce-i cu ei”.
Scuze că m-am trezit și eu acum. Ai dat 68 lei pe cate borcane? Mi se pare puțin pentru 16.🤔
Mulțumesc
0