Așadar ești un tânăr de 19 ani, din satul Petriș, care a plecat dimineață de acasă ca în atâtea alte dăți. Doar că, spre deosebire de dățile alea, cum mergeai tu așa cufundat cu nasul în telefonul mobil, dintr-o dată ți s-a părut că lucește ceva în iarbă.

Te hotărăști să verifici ce e, că poate iar ai noroc și găsești un medalion dă aur, cum l-ai găsit p-ăla de astă vară pe care i l-ai vândut lu’ Relu de la distrigaz, de-ai avut bani să bagi la păcănele două săptămâni.

Dar ce să vezi, nu e medalion, e ceva și mai mișto: un proiectil, boss, un glonț de calibru mare. Fericit, te uiți în jur să vezi dacă te-a observat cineva, bagi glonțul în buzunar și te întorci acasă, că tocmai ți-a venit o idee.

Și aici vine fractura de logică, vine continuarea acțiunii pe care n-am cum să reușesc s-o înțeleg vreodată în această viață. De ce, din acest moment când te-ai lămuri că ții în mână un proiectil, singura idee care-ți trece prin minte este: „Aisămbagpl, coaie, să vezi ce gaură mișto dau io în ăsta cu bormașina.”?

De ce? Ca să ce? Ok, presupunând c-ai reușit să-l găurești fără să-ți pierzi o mână și un ochi, cam care este utilitatea practică a unui proiectil găurit? Ți-l faci medalion? Îl atârni la retrovizor? Îl faci colier pentru gagică-ta?

Nu, serios, știe cineva la ce se poate folosi un glonț de calibru mare găurit? Că eu nu reușesc să-mi dau seama.

Să nu mă luați cu era tânăr și neexperimentat, că nu-ți trebuie prea multă experiență de viață ca să-ți dai seama cam ce se poate întâmpla dacă-ți explodează ăla în mână. Nu de alta, dar imediat vă aduc aminte de cetățeanul de 66 de ani care a hotărât că cel mai bun lucru pe care-l poate face cu un obuz, tot găsit pe câmp, este să-l pună în menghină și să-i fută un ciocan.

Toți am fost tineri și neexperimentați, dar câți dintre noi au găurit gloanțe cu bormașina?

sursa foto: freepik.com