Sunt stupefiat să văd câtă lume se laudă pe interneți c-a văzut filme care nici măcar n-au avut premiera oficială.

Și sunt cu atât mai stupefiat cu cât am văzut lăudându-se oameni care trăiesc din munca produsă de creierul lor, oameni care ar trebui să știe cu ce se mănâncă furtul intelectual. Cu toate astea, n-au nicio problemă să se laude c-au văzut un film, deși este extrem de clar că n-aveau cum să-l vadă decât piratat sau pe site-uri care piratează.

Dar cel mai tare mă sparge altceva. Pot să înțeleg, foarte greu dar pot, că ai niște motive personale care te împiedică să vezi filmul pe căi legale. Plm, nu știu, ai șase copii și este exclus să-ți faci timp de mers la cinema; nu te ajungi cu banii și te scoate din buget un bilet la film sau o plată pentru o vizionare online; suferi de agorafobie; îți dorești extrem de tare să vezi filmul ăla și pur și simplu nu mai ai răbdare până să-l poți vedea legal. Nfine, înțelegi ideea, să zicem că ai o scuză care ar putea să stea în picioare.

Bă, dar să te mai și lauzi public c-ai văzut filmul piratat? De ce? De ce kkt ai alege să faci asta? Că nu mă duce capul. Eventual, iar asta e mindblowing, să mai și spui câte e de prost sau cât de tare te-a dezamăgit și să te întrebi filozofic: „Încotro se îndreaptă cinematografia? Nu se mai fac, domnule, filme ca altădată”.

Știu că asta o să vină ca o lovitură, dar e fix ca și cum ai fura o bicicletă (sau orice altceva, am dat exemplul ăsta că poate e mai ușor de înțeles), după care ai începe să te lauzi pe Facebook c-ai furat-o și că ce mișto merge. Sau, după caz, că nu prea ești mulțumit de ea, nu se mai fac domnule biciclete ca pe vremuri.

Boss, oricum ai da-o, oricum ai justifica-o, piratatul tot furt se numește, indiferent că vrei tu sau nu să accepți asta.

Imaginează-ți că ai un business și că vrei să scoți pe piață un produs, nici măcar nu contează ce produs. După care, deși tu încă n-ai lansat produsul respectiv, începi să-l vezi pe la diverși cetățeni care deja îl au și se laudă pe sistemul „mi-a făcut rost de el moca un băiat care lucrează în fabrică”.

Ei, fix asta faci când te uiți la filme și seriale piratate, adică niște producții în care s-au investit bani cu nemiluita, dar tu n-ai nicio problemă să le vezi sau să le downloadezi de pe site-uri de băieți șmecheri.

Jur, abia aștept primul cetățean român care va face pușcărie pentru piraterie, abia îl aștept.

P.S. Altfel, să știți c-a intrat în cinematografe „Another Round” și abia aștept să-l văd, că-mi place de mor tipul ăla care face rol principal, Ăsta fiind unul dintre filmele care se încadreză perfect la tot ce-am scris mai sus.