Israelul devine prima țară din lume care, începând de săptămâna viitoare, renunță la obligativitatea de a se purta masca în spații deschise și redeschide complet toate activitățile. Epidemia de coronavirus este, astfel, virtual încheiată în Israel, țara care a ajuns prima la imunitatea de grup prin vaccinarea unui procent covârșitor din populație.

Israelul a fost prima țară din lume care a introdus al doilea lockdown total astă-toamnă și tot prima țară care a început vaccinarea masivă a populației, într-un ritm alert, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Drept consecință, a fost și prima țară care a ieșit din pandemie. Cazurile de infectare au scăzut brusc și masiv, iar mortalitatea produsă de Covid aproape că a ajuns la zero.

Până acum, 5,3 milioane de cetățeni din Israel, echivalentul a aproape 85% din populația adultă (peste 18 ani) sau 60% din totalul populației țării (9 milioane de locuitori), au fost deja vaccinați cu cel puțin o doză din produsul Pfizer. Dintre aceștia, 4,9 milioane de oameni (echivalentul a aproximativ 55% din totalul populației țării) au primit ambele doze.

În urma campaniei susținute de vaccinare, Israelul a coborât de la 10.000 de infectări pe zi în ianuarie la 250-290 de infectări pe zi la începutul lunii aprilie. Și mai importante sunt cifrele privind cazurile grave. Conform experților, numărul spitalizărilor s-a redus cu aproape 98%. De la 75-100 de decese pe zi la începutul lunii februarie, Israelul a ajuns acum la 5-13 decese la 24 de ore, dar au fost zile în care n-a mai murit nimeni de Covid în această țară: 27 martie, 30 martie, 2 aprilie. (sursa)

Well, peste câteva săptămâni, am fi putut fi și noi la fel, dar nouă ne-a plăcut să fim analfabeți funcțional, specialiști în epidemiologie.