Pentru aceia dintre domniile voastre care nu știu, Dragoș Bucur este un actor român, unul dintre cei mai cunoscuți din generația lui. Dar n-o să cad în greșeala de a vorbi aici despre calitățile actoricești ale lui Dragoș Bucur, pentru că asta este o chestie subiectivă. Mie, personal, îmi place, îmi plăcea. Dar pot fi mulți oameni care să strâmbe din nas. De gustibus… În schimb, o să vorbim despre altceva, o să vorbim un pic despre omul Dragoș Bucur.

Probabil știți deja cu toții că Dragoș Bucur a pus pe Facebook următoarea postare:

Postare care nu are de-a face cu nimic din ceea ce este actorul Dragoș Bucur, ci cu omul Dragoș Bucur. Iar la faza asta, omul Dragoș Bucur s-a dovedit a fi mic, egoist și de căcat.

De ce? Pentru că omul Dragoș Bucur a reușit, în doar câteva cuvinte, să bagatelizeze eforturile unei întregi planete, dar să ne și demonstreze, încă o dată, că legile sunt făcute doar pentru fraieri. Pentru că, dacă vaccinul este strict opțiunea lui personală, cu masca lucrurile nu mai stau deloc așa.

Prin urmare, omul Dragoș Bucur a reușit să-mi arate că nu dă doi bani pe mine și pe cei ca mine care de un an de zile respectăm ca proștii regulile, în speranța că odată și odată scăpăm de mizeria asta de pandemie. Știți cum e, libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Ori libertatea mea e cam stingheră în prezența libertății lui Dragoș Bucur de a nu respecta regulile.

Omul Dragoș Bucur a reușit să-mi transmită că nu-i pasă nici cât negru sub unghie de cei peste 2 milioane de oameni pe care i-a omorât pandemia până azi. Ba mai mult, ne-a arătat că nu-i pasă nici măcar de cunoscuții lui care au murit din cauza virusului ăstuia nenorocit. Și e imposibil să nu fi cunoscut pe cineva care a murit din cauza covidului. Măcar pe Bogdan Stanoevici și tot l-a cunoscut.

Omul Dragoș Bucur a reușit să ne arate că nu-i pasă nici măcar de colegii lui de breaslă, artiștii, care, tocmai din cauza celor ca el, acum mor de foame pentru că sălile de spectacol stau închise. Da, stiu, s-au redeschis măcar teatrele, dar dacă toată lumea ar face ce zice Dragoș Bucur că face, s-ar reînchide la loc în secunda doi. Și se vor reînchide, pentru că e plin de dragoșbucuri printre noi. Mark my word!

Și-o să-ți mai spun ceva. Ție, Dragoș. Ai greșit-o până și din punct de vedere al propriei marketări în piață: pentru că oamenii care nu poartă mască și nici nu se vor vaccina nu sunt public de teatru. Sau, mă rog, prea puțini dintre ei calcă vreodată printr-o astfel de instituție culturală.

Știu, e posibil ca asta să te lase rece, că așa e când banii vin din alte surse, nu din ce reușești sa faci pe o scenă. Dar nu toți colegii tăi, actori, trăiesc din reclame și emisiuni ale protv-ului, deci încă o dată ai reușit să faci pipi pe ei, pe toți, cu boltă. În final, știu că n-o să fie prea plăcut ce zic acum, dar vreau eu neapărat să te întreb asta: Ce zici, Dragoș, dacă Bogdan Stanoevici ar mai putea să aleagă acum, ar alege să poarte mască și să se vaccineze?

Cam atât despre omul Dragoș Bucur. Dar cum de multe ori în viață lucrurile pe care le faci în plan personal au consecințe și în plan profesional, din acest moment pentru mine a încetat să mai existe și actorul Dragoș Bucur. Nu voi mai calca niciodată la vreun spectacol în care joacă, nu mă voi mai uita niciodată la un film care-l are în distribuție, voi schimba canalul de câte ori apare la tv. Așa cum pentru el e o chestiune de alegere personală să-i îmbolnăvească pe cei din jur, fix la fel este și pentru mine o chestiune de alegere personală să nu-i mai produc audiență.

Atât.

P.S. Aici aveți ceea ce se vrea a fi justificarea lui Dragoș Bucur pentru ce a scris în postarea inițială.  Este aproape jenant să citești. O dă cu libertățile și dictatura. Să le explice asta cu libertatea și dictatura familiilor celor 20.000 de oameni care au murit de covid în România. Pur și simplu nu reușește să înteleagă cam ce s-ar întâmpla, la ce număr de morți s-ar ajunge, dacă nimeni nu s-ar vaccina și nimeni n-ar purta mască. Absolut jenant și aproape sinistru. Băi, oare de ce niciun curajos din ăsta, iubitor de libertate, nu se duce voluntar la un spital covid? Evident, fără mască, fără vaccin, fără protecție, fără nimic. N-ar fi asta cea mai bună modalitate să ne demonstreze că noi suntem proștii care pleacă capul în fața dictaturii și ei deștepții care vor rămâne liberi? Oare de ce?