Am ajuns la concluzia că am o problemă. Bine, mă rog, probleme am io mai multe, dar acum vorbim despre o afecțiune destul de urâtă pe care am depistat-o greu, abia la vârsta asta. Și care înțeleg că nici nu prea e tratabilă. Pe scurt, sufăr de gustavită acută. Cum se manifestă? Nu te lasă să fii aidoma persoanelor din jurul tău, te ține prizonier, nu poți să te porți și să acționezi ca toți oamenii normali.
Stați că vă explic imediat. Îi știți voi pe toți cei care spun sau, mai rău, care fac lucruri de genul:
– Mi-era atât de poftă, c-am gustat și eu dintr-o felie de pizza.
– Am mâncat o jumătate de mic, că nu m-am putut abține.
– La desert am avut tort de ciocolată cu caramel și nuci pecan. Arăta atât de bine, că n-am putut sa nu mănânc și eu o linguriță.
Nu mai continui cu exemplele, sunt convins că știți despre ce vorbesc. Este vorba despre oamenii ăia slabi care n-au absolut nicio problemă să guste din chestiile de care le e poftă, dar, în același timp, le este ușor să se abțină și să rămână doar la stadiul de „gustat”.
Ei bine, afecțiunea asta blestemată mă împiedică să fiu și eu ca toți oamenii ăștia. La mine pur și simplu nu există noțiunea de „gustat”. De fiecare dată când aș vrea doar să gust ceva, se manifestă gustavita acută care lovește necruțător. Prin urmare, ori mănânc toată pizza aia nenorocită, ori mai bine o las baltă. Ori bag în mine mici cu muștar și chiflă caldă până simt că nu mai pot să respir, ori zic „pas”. Ori mănânc singur o jumătate din tortul ăla, ori mai bine mă prefac că nu l-am văzut.
Pe scurt, niciodată în această viață n-am putut să iau două guri din ceva ce-mi place, după care să-mi zic senin „da, e bun” și să-mi văd de treabă ca și când pizza aia aburindă n-ar exista. Pur și simplu nu pot. Mi se activează în cap un beculeț sau ceva care începe să clipească în roșu și nu se mai stinge până când n-am lichidat tot.
Și nu știu cum se face, dar afecțiunea asta devine și mai invazivă de fiecare dată când încerc să mai dau jos niște kilograme. Dacă intru la cură, s-a terminat. Beculețul ăla nu numai că luminează roșu disperat, dar mai aud și-o voce care-mi repetă la nesfârșit: „Mănâncă tot, că n-are ce să ți se întâmple! Las-o naibii de cură, că te apuci din nou de mâine!”. Și aia a fost. Până nu rezolv problema, nu sunt din nou om. De-aia vă ziceam mai sus că nenorocita asta de gustavită nu e tratabilă.
Eram curios dacă mai sunt și pe-aici suferinzi din ăștia ca mine. Sau voi sunteți d-ăia de puteți să gustați cât o vrăbiuță, din mâncarea care vă place, după care să vă vedeți de treabă liniștiți?
Ah, și dacă tot am atins acest subiect sensibil, ce-ar fi să-mi ziceți și care e felul ăla de mâncare de la care pur și simplu nu vă puteți abține. Știți voi, ăla de la care vă plouă în gură obligatoriu de fiecare dată când vă gândiți la el. Că la mine sunt trei:
👉 Pizza Margherita cu blat subțire și crocant. Cu condiția sa fie fierbinte, aburindă. Și, desigur, bună. Când am fost la Napoli, Margherita era gustarea dintre mese. Dificil, vă zic.
👉 Cartofii prăjiți cu ouă ochiuri. Cartofii trebuie sa fie musai făcuți de mama sau de fashionistă. Da, știu, ce mare filozofie să faci cartofi prăjiți? Well, uite că e, pentru că ăștia sunt singurii care-mi plac cu adevărat. Iar ochiurile trebuie să fie rumenite pe margine, dar gălbenușul să rămână moale, cleios. Și fără albuș mucilaginos, că altfel nu mă pot atinge de ele.
👉 Salata de vinete făcută de mama. Dacă am și pâine din aia caldă, cu coaja crocantă, pot să mânânc singur o pâine întreagă cu vinete de-ale maică-mii.
La niciuna dintre astea trei nu am cum să rezist, pot să fiu eu în cea mai a dracu’ cură de slăbire. Dar ce zic eu de cură, pot să fiu sătul, abia ridicat de la masă, că tot rad o Margherita întreagă. Cu tot cu margini. De altfel, nu am deloc încredere în oamenii care aruncă marginile de la pizza. Dacă sunt în stare de un asemenea sacrilegiu, înseamnă că sunt în stare de orice.
Nutella. Tot borcanul. O data.
Comentariu beton!33
Stai așa, că nu e completă informația. Că nutella are trei modele de borcane: mic, mijlociu și mare. Despre care vorbim? Că cu primele două n-am nici io probleme.
Primele doua, da… Cel mare m-a invins in lupta dreapta.
Comentariu beton!35
Vezi daca nu ai gustat pizza 4 formagi de la pizzeria din Baicoi? P-asta ai fi pus-o pe primul loc.
Comentariu beton!15
N-am niciun dubiu că da.
Cand ajungi, fac cinste!
dna Jeni – un nume la pizzeria respectiva?? Sau e una singura in oras 😀
Sunt mai multe, dar sa nu te puna Sfantu’ sa gusti de la altele. Incearca P&P si te vei intoarce sigur. Pizza si pastele 4 formaggi sunt o nebunie.
@Jeni fosta pizzerie de la Breaza era divină. Mă duceam până acolo special!
Era!
O juma’ de tort? Ești junior! Pana nu mananc tot tortul n-am liniște! De aia când vad o cofetărie trec pe trotuarul celalalt, ca iese macel!
Comentariu beton!24
Șefa, eu vorbesc despre tort d-ăla mare, aniversar, în care înfigi căte 30 de lumânări. Nu d-ăla în care bagi o lumânare cu cifra 3 și una cu cifra 0. 😁
-Zacusca lui maica-mea cu paine proaspata si crocanta
-orice prajeala facuta de nevasta-mea (o data pe luna ne porcim dar cand o facem….iese prapad)
-sarmalele maica-mii
Comentariu beton!13
Nici eu nu m-apuc daca nu mananc cat vreau 😀 noi suntem cu extremele,Mihai 😌😀
Mananc o pizza intreaga,logic,si inca kg cu 5 in fata.sunt in grafic. Doar ca in pandemie ,muncind de acasa, mor de foame continuu si trebuie sa ma abtin cateva zile ca sa bag apoi o pizza,un taco ,niste vin rosu 😌 asa ma mentin cat de cat.am 2 kg in plus de un an,de cand a inceput pandemia.
La pizza buna salivez, varza calita cu afumatura a lu’mama, lipia calda a mamei,salata ei de vinete,etc.
Oare e ceva îngrijorător că până la ora asta au comentat numai tipe? 🤔
Ne-am trezit mai devreme 😀 io puteam sa mai dorm o ora,da capu avea alarma-el 😟
Stau cu pisi pe mine inca un pic,apoi cafea si munca online pana deseara.
P.S azi astept pachet cu bunatati de la ai mei.s-au abonat sa imi trimita 😀💜
E supriza,nu mi-au zis ce,ca de fiecare data.deci cred ca bag o exceptie azi😇
Mea-culpa, am dat manuta rosie! Uite-asa, ca te urasc! Visceral! Pe tine si pe toate si toti aia „uscatii” care pot manca oricat fara sa le fie teama ca daca se vor urca pe cantar acesta va plange cu lacrimi de sange! Bine, eu sunt genul care uraste cu blandete, deci nu ma bagati in seama 😀
Pe mine mama m-a invatat ca e frumos sa mananci tot din farfurie, ca respecti munca bucataresei. De ce oi onora eu pizzarul/shawormarul/gratargiul pe care nu i-am vazut niciodata…nu stiu, dar consecintele se vad cu ochiul liber iar cantarul incepe sa strige ca nu cantareste grupuri.
Comentariu beton!63
Bogdan 😀 nu-s uscata deloc.am forme de la brau in jos 😊 dar incerc sa le mentin asa.si pt asta,mai bag o salata seara sau putine calorii,mai deloc.macar cateva zile 😌
„Ori la bal, ori la spital!”
Gătite cum trebuie, lista-i lungă, drob de miel, miel sau iepure la tavă, sarmale în foi de viță și varză, chiftele marinate, pârjoale, bobgulaș, storceag, ciolan cu varză sau făsui, musaca, ardei umpluți, mă opresc aici că m-o luat foamea.
Comentariu beton!29
Bine, boss, aici la tine e meniu de restaurant, nu felul de mâncare preferat. :))))))))
Poveste.
Despre cum nu te poți opri din devoratul unei înghețate adevărate:
1988, cofetăria din centrul Petroșaniului, mandatarul-cofetar nu știu cum făcea, dar folosea zahăr și ingrediente naturale, intru cu amicul Kacsor, cam bețiv și extrem de secui, în rest fără defecte majore, să mâncăm o înghețată, nimerim fix la ora de închidere, la tejghea cofetarul, înghețata cu bucăți de ananas, un SFu pentru vremurile alea, ne-o zis cofetarul c-o reușit să facă rost de la magazinul partidului de o ladă cu conserve care expirau și așa minunata înghețată.
Kacsor:
– Tovarășe, câtă mai ai în bidon?
– Umpiq peste 2 kile.
– Te grăbești?
– Nu, da` de ce?
– Păi vrem să mâncăm fiecare câte un kil.
– Băi, dacă mâncați câte un kil fiecare, ce mai rămâne în bidon, erau bidoane d-alea mari, de aluminiu, în care venea laptele, deci, ce mai rămâne în bidon vă las s-o mâncați gratis.
Cine a răcit la mațe de a stat doo zile pe budă, cine?!
Comentariu beton!44
Spartan dac. Pește și fructe.Sunt un om cu nevoi simple și puține.
Vezi că spartanii au cam murit. Gen, toți. 🤣
Suntem pe primul loc la cardiovasculare, asta spune multe despre ce, cât mâncăm.
Suntem pe ultimul loc la săpun și pastă de dinți. Ambele sunt mai ieftine decât mâncarea. Despre ce vorbim?
Că mâncăm ca porcii și ca ne toaletăm tot ca porcii. Sindromul mațului.
Comentariu beton!44
Btw, acum câteva minute tata si’a făcut vaccinul. Yeah, happy, happy, joy, joy. Luni îi duc pe socri.
Comentariu beton!24
Bun. Mișto.
Tu și acu tot suflet de gras ai în tine, ca mi-adusei aminte de debutul tău la Cetin.
Îmi zise doamna mea să îți cer scuze că am mai fost și nemernic.
Comentariu beton!16
Zi-i lu’ doamna ta că e ok, nu pun la suflet. Io sunt d-ăla care se enervează imediat, după care uită de la ce s-a enervat.
Stai chill că eu nici măcar nu am fitil.
Uituci, nemernici … pfoai … Niște … moși 🤪
Ți-a zis aseară Elena de gustarea preferată a taților de fete și-ai început să înșiri poftele? 🤭
Comentariu beton!13
Aș minți să spun că da. Scrisesem textul înainte să-mi zică Elena. Altfel ar fi apărut și „ginere” la felul preferat. 😁
Eu gust mâncare, da. Nu mă arunc ca hămesita de parcă n-am mai văzut așa ceva din epoca de piatră. Bine, fac asta când e vorba de mâncarea colegilor mei pe care-i „prind” (adevărul e că îi caut) la masă.
Comentariu beton!23
Ah, @Eleno, mi-ai adus aminte. În perioada mea de aur, aveam un coleg la firma unde lucram atunci, căruia i-am tot halit mâncarea pe care și-o aducea de acasă (o lăsa în frigider) până a început maică-sa să-i pună pachet dublu, o jumătate din el fiind special pentru mine. Și nu, nu m-am simțit vinovat nicio clipă, am zis că asta e pedeapsa pe care o merită dacă la 30 de ani îți mai face mă-ta pachețelul cu mâncare.
Pentru colegi d-ăștia ca tine, @Eleno, pofticioși adică, făceam prăjituri în plus și le luam cu mine la serviciu. 😜
@didino, acum mă simt și mai puțin vinovat. :))))
Sunteți niște amatori:)
Am un prieten care comanda 2 pizza Margherita și una prosciutto e funghi, le făcea sandwich și nu se lăsa până nu le termina. Totul era însoțit de un litru de suc de mere.
Făcea asta de 2-3 ori pe an ca să își satisfacă pofta de pizza!
A, nu vorbim aici de pizza mini, vorbim de pizza normală, ca aia din poza.
Beat this!
Comentariu beton!13
Asta mi se pare deja un consum inutil de forțe. Să poți să mănânci atât și să te risipești doar pentru pizza…
Pizza din poza nu e „normala”. E mini spre micro!
Bă’ băiete, m-a apucat o poftă de pită cu unsoare cu ceapă roșie și boia presărată… Și după, niște carne de la garniță cu salată de ardei copți…
Comentariu beton!16
Păi și? Cine te ține să nu execuți?
Sunt la muncă șerif. Pe seară poate.
Nici la mine nu merge cu „gustatul”. De aia, la dulciuri ma pacalesc cu chestii mai mici si ambalate individual. Si nu le tin la indemana. La capitolul mancare, fasole batuta as manca in prostie si KFC.
:))))) cum era să te arunci ca hămesita in mâncarea colegilor totuși….
Dacă mor,să mor sătulă 🤣🤣🤣zicea mamaie, cu care am stat în casă…dar avea vreo 70 de ani când o zicea, și a lăsat în urmă o copie perfectă, pe mine, nici mama care era fata ei nu îi semăna așa bine.
Comentariu beton!13
Sintagma completă este : dacă mor, să mor sătul, iar dacă beau, să beau destul 🤪 … tot de pe la bunici … cetire😁
Eu dacă gust, gust. Dar altcineva după mine nu mai are ce gusta. Oricând pot mânca salată de vinete de care spui și tu, drob de miel (nu dat prin mașina de tocat), tobă de casă, ciorbă de burtă desigur făcute de mama. Mă rog, ciorba o pot face și eu. Deci ce să o mai lungesc, pot gusta continuu până termin cam orice fel de mâncare.
Comentariu beton!19
Ceafa de porc la gratar; snitel si chiftele facute de maica-mea. Toate doar cu paine ca sa nu strice gustul si sa raman si satul.
Ceva mai de „post”: saorma cu carne de pui la lipie cu varza, rosii, castraveti si muuult sos de usturoi provenit dintr-un singur loc. Nu din Bucuresti.
Dintre mancarurile din buruieni doar dovlecel cu ceva mujdei de usturoi prin el mi se pare chiar gustos.
PS. Nu interpretati gresit, saorma mananc in medie o data la 2 saptamani dar da, cele din fruntea listei, suficient de des.
New York steak, hamburgeri făcuți de soție, ciorbă de burtă (varianta turcească) și kelle paça (ciorbă din capete, stomac și altele, vită sau oaie). Și baclava cu înghețată sau, fiindcă e sezon, ayva tatlı (gutuie coaptă cu frișcă).
Și tot nu sar de 62-63 kg.
Ia să-ți dau eu ție block. 🤭
Ce a fost citit, nu mai poate fi necitit (cam nasoală traducerea, știu)!
Pot să pun pe listă: Adana kebap cu ayran, frigărui de miel, ciorbă de linte (doar din câteva locuri) și înghețată coaptă.
De acu’ mă blochez singur.
Comentariu beton!19
Eu am o problemă cu ciocolata. Nu există „ia să mănânc eu o pătrățică de ciocolată”, cum ar fi recomandat. E ori toată ciocolata (indiferent de gramaj), ori deloc. Și cum orice problemă trebuie să aibă o soluție, până o găsesc, încerc să țin sub control situația, evitând ciocolatele alea big size. E totuși mai ok să mănânc o cioco de 20-50g, în loc de una la 125 sau chiar mai mult.
Comentariu beton!13
Aia de 125 de grame nu e nici măcar medium size. :)))))
A, stai, că big size le zic ălora de 300g, cum are Milka, de exemplu. Restul pot fi orice size, tot le dau gata dintr-un singur foc, fără discuții. La alea de 300 îmi trebuie vreo două, cu ceva pauză între ele. :-))
Comentariu beton!13
Anduta, ai incercat o Dare cu cioco neagra? asa ceva nu exista!!!
Eu nu am niste feluri de mancare constant pacatoase, la mine merge pe pofte de moment. Si-as rezista f bine daca n-ar cumpara omu’ toate prostiile.
Doar cand sunt prea-prea bolnava n-am pofte si pot vedea mese intinse cu orice, ca nu-mi trebuie.
Deci, daca poftesc inseamna doar ca sunt o purcica sanatoasa.
Sefu’ care esti tu aici, din text reiese clar, dar la ultimul paragraf cred c-ar trebui o corectie: deci ai sau n-ai cum sa rezisti?
Cea mai “big size” ciocolată din care am halit a fost un Toblerone pe la vreo 4,5 kg. Mi-a luat ceva timp, în porții mici (foloseam un cuțit bun) evident.
Moatza, Dare n-am încercat, dar ciocolată neagră, da. Îmi place, știu că e și cea mai sănătoasă variantă de cioco, plus că m-am putut limita de fiecare dată la o singură pătrățică. De cumpărat, nu mi-am cumpărat niciodată singură, însă, mereu contextele de mâncat ciocolată neagră au fost de sport și/sau împărțit cu alte persoane.
Ciocolata mea preferată e Lacta simplă, cu lapte. Din fericire, aceasta se găsește de cumpărat și la pungă, în variantă de ciocolățele foarte mici, de mărimea unei pătrățele, ambalate individual. Practic, pot mânca o Lacta întreagă :-D, fără să-mi pun apoi problema dacă să renunț la o masă cu adevărat necesară, sau nu.
Anukoi, 4,5Kg? Jeez 😀 aia e ”mamut size”. :-))
Dare e o napolitana plina de ciocolata neagra, nebunie!
@Anduța, 1. De unde cumperi Lacta? 2. De unde cumperi Lacta la porții individuale?
Ady, eu personal îmi iau din Grecia, din supermarket, când facem provizii. Dar se găsesc și în magazinele grecești din București și, probabil, din alte orașe. Dacă vrei, îți dau în privat un link la un magazin online de unde cumpărăm noi când rămânem în pană de indispensabile (respectiv pâine dakos, măsline kalamon, brânză de capră, ceai de munte și cafea). Am verificat, au și Lacta, deși nu din cele foarte mici, ci de la 30g la 85g.
@Anduța, nu se întâmplă absolut nimic rău dacă lași link-ul aici, să mai știe lumea pe unde sunt chestii bune.
@Anduta,
Rogu-te, pune si aici linkul catre magazin, fa un bine unor pofticiosi! Multumesc!
Corect și asta, ce rău se poate întâmpla? :-)) Bine, e discutabilă treaba cu ”chestii bune” (tata, de exemplu, se crucește când vede cu câtă plăcere mâncăm în salată pâine extrem de uscată), dar noi de aici cumpărăm.
https://produse-grecia.ro/?s=lacta&product_cat=0&post_type=product&lang=ro
De la Penny – ciocolată cu caramel și nuci pecan – o minune
Mamaa,aici e de mine..produse grecesti 😍
@Anduța, merci
@Anduța Și totuși … cozonacul ăla … vin Paștile cailor până se face 🤭
Eu nu mananc, nu gust, eu indrept!!
Doar ca sunt mai perfectionista, ashea.
Pizza e tot timpul stramb taiata, salata boeuf e tare greu de indreptat, iar ciocolata neagra nu’sh ce pun astia un ea, ca e tare greu sa o lasi la dunga.
Si atunci tot insist si ma lupt cu ele…
Comentariu beton!45
Gustavita cronica aici, am mentionat vreodata ca am ajuns de 2 ori in spital cu criza biliara de la cat am putut sa infulec?🙈
Pastele la mine sunt a must, alea cu branzeturi dubioase, inecate in muuult sos si cu o tona de parmezan deasupra. Apoi vine zacusca home made, rad un borcan de 800g cu o paine calda, sarmalale(nu oricare, nu facute de oricine) – recordul absolut a fost de 50 de sarmale intr-o zi si, desi tu nu ii intelegi rostul, COZONACUL, ala fierbinte abia scos din cuptor, 1 il mananc pe o masea. Apoi, carnea, orice carne, la gratar sau cum vrei tu, nici macar nu stiu sa gatesc fara carne🤣
Ce mai, la mine e pe pofta si pe toane.
In sarcina am mancat pe nerasuflate 1kg de piftie pana am zis ca nu ma mai ridic de la masa, tone de slanina si jumari cu salata de ceapa si galetuse intregi de varza rosie murata(oare de ce nu mai aduc cei de la Mega?).
In functie de sezon si anotimp se modifica si preferintele la gustavita cronica.
PS: cand aveam vreo 10 ani am jupuit pe furis tot soricul de pe porc si l-am mancat 😅😅 sa lesine bunica mea cand a vazut ca nu mai e strop de soric pe sunci. Iar ciocolata mananc de la 1 in sus. Partea misto e ca nu se pune nimic din ce bag.
Hai ca nu mai scriu ca ma ia pofta de te miri ce 🤣
Mamaaa,50 de sarmale 😯😯😯😀 atat mananc eu intr-un an 😀 un cozonac intreg zici 😯 si nici nu se depune.pfff! Cst de misto! 👍
Taci din gura ca sunt la cura de slăbire după sărbători și îmi Strici frenshuiu cu pizza aburinda, salata de vinete și alte balamucuri.
Am observat ca sunt pofticioasa când mi-e foame și atunci trebuie musai sa termin tot de parca viața mea depinde de asta. Dacă tocmai am mâncat nu mi-e pofta.
Cu o singura excepție: când vin in concediu in România dau iama la mancare. E dezastru, dar cumva nu ma îngraș de la mâncarea românească. Zic bogdaproste și mai halesc un ștrudel cu brânza (fără stafide, sau scarbe cum le zic eu), zacusca, tot felul de prăjituri, cozonac, bulz, ciorbița, varza călită…. deja îmi ploua in gura. Uite ce-ai făcut!!! Mi-ai stricat dieta. Boo! Manduc sa crănțănesc un mar.
Si eu, si eu, si eu 😀😀😀 cum sa gusti din ceva ce iti place si sa nu termini?! Nu se face 😀😀😀 nu stiu daca am ceva ce imi place maxim si nu ma pot abtine, dar sunt mare fan carne, inghetata si ciocolata 😬
Paste de orice fel, dar preferabil cu fructe de mare si, fara sa par simandicoasa, ca nu s, anumite dulciuri vegane, gen torturi, care sunt absolut minunate!
Ce de sportivi pe aici ! Și abia e ora 9 trecute… 😀
Dacă mi-e poftă, beau apă! Multă!
„Nu sunt gras, sunt doar voinic,
Nu mănânc, doar gust un pic!”
Comentariu beton!21
Daaaa, știu cum e să te abții… nu. De câte ori n-am ieșit la o bere, că nu înțeleg de ce naiba mă durea capu’ după 🙂
Crema de zahar ars.
Aia facuta de mama intro cratita arsa de ani si rasturnata pe ditamai platoul. Efectiv nu ma pot opri din mancat. Nu pot sa mananc doar o portie.
PS. La ciocolata daca iau o patratica dintr-o tableta intreaga sunt ok 1 luna pe urma.
Neata. Eu gust, nu ma pot abtine. In plus, daca cineva vorbeste despre vreun fel de mancare de care-mi place, ma apuca o pofta nebuna si nu ma las pana nu mananc.
Nu rezist la salata boeuf (doar cea facuta de mine, alta nu mananc). Primavara, cand apar verdeturile, mor dupa salata de rosii, ceapa verde, ridichi si castraveti, iar vara dupa salata de ardei copti cu rosii. As manca salatele astea de dimineata pana seara, incontinuu. Tot la capitolul preferinte, nu pot functiona fara ciorba, nu conteaza de care, acra sa fie.
Finetti! La găleată de 10 kg dacă se poate! Și tort de bezea, cât mai mare cu putință! Mănânc până dau ochii peste cap! Și am glicemia tot sub 100! Sunt, probabil, printre puținii oameni ce se bucură de propriile kilograme, vreo 8 peste zecimea de tonă! Până pe la vreo 30 de ani aveam 75 kg la 1,92 înălțime, radiografie îmbrăcată, nu alta! Parcă eram fugit din laboratorul de anatomie! Așa că…. cele mai bune legume, carnea și ciocolata!
Daca impart o pizza cu cineva si acel cineva nu mananca marginea, eu manac eu si pe a lui/ ei. Is that wrong?
Altfel, la mine e totul s-au nimic. Ori ma abtin ori termin tot sertarul cu dulciuri. Nu exista verbul ” a gusta” la mine in vocabular.
Nu e nimic wrong, și eu mănânc mariginile de la pizza altora. :)))))
După ce am citit comentariile mi-am scuipat în sân și m-am gândit doamne cât de norocoasă sunt,ca nu sunt hemesita 😂😂eu am zile când mănânc o dată pe zi si cina este undeva la ora 18.Foarte rar se întâmplă să mănânc micul de jun. Asa ca nu pot pricepe cum sa guști……………
Mamaliga cu unt si branza. Amestecata cu 2 ochiuri facute rapid…deasupra smantana…deliciu
mă iertaţi că mă bag aiurea în această adunare, dar eu sufăr doar de gustavită simplă.
recunosc că nu mă pot abţine să nu gust (în special dulciuri), dar dacă se impune absolut neapărat pot doar să gust.
chiar pot să iau 1-2-3 înghiţituri de poftă, să nu avortez naibii, dar pot să mă opresc acolo. 🙂
că la mine se puneeeeeeeeeeee, se pune rău, şi dacă aş suferi de gustavită d-asta cronică, m-aş face cât china. şi io cură de slăbit chiar nu pot să ţin. mai bine doar gust şi rămân în nişte parametri cât de cât umani.
plus că vreo 10 ani am avut probleme cu fierea. nu mă puteam abţine să nu gust unele chestii (cum să trăieşti fără salată de vinete sau beuf, sau fără varză cu costiţă, sau fără prăjituri cu frişcă!?), dar dacă întreceam măsura era nasol de tot. aşa că doar gustam.
Sarmale in foi de varza acra!!! Fara numar, fara numar!
Dulciuri, cam o data pe an, asa, ca nu mor dupa ele.
Ciocolata, la cinci ani o patratica.
Si recunosc, rusinata, ca nu mananc marginile de la pizza: nu-mi plac chestiile crocante!
Chifteluțe de dovlecei. Pot mânca lejer 10 deodată. Și cozonac fierbinte, proaspăt scos din cuptor. Cam astea ar fi la mine.
Vara, salată de vinete obligatoriu cu maioneză şi ceapă în ea, însoţită de ardei copţi, de preferinţă roşii sau gogoşari copţi în care, pe lîngă sare,oţet şi ulei pui şi nişte mujdei de usturoi. Iarna, tochitură cu mămăligă şi varză murată. Nu spun cîte kg am peste…
Sunt in asentiment. Si gust, si plang. Ca sunt la cura (din nou, am avut 107-88-109-cura actuala). Si am avut un borcan de serbet acasa, d-ala facut de taranii din ardeal. Si am gustat cate putin cate putin din el. Dar imi venea sa-l mananc pe tot.
am 3 mancaruri la care nu rezist, si chiar imi e greu sa ma abtin, de aia evit sa le prepar:
– carnati prajiti in untura, dupa care, in acelasi loc, prajesti cartofii feliati cu maiestrie in still wedges, iar peste tot ansamblul de cartofi, razi niste cascaval de Rucar sau Bradet (autentic, de la mama lui). Na ca-mi ploua-n gura de imi vine a plange… Te-n gura viata!
– salata de ciuperci cu maioneza, facuta de mama. N-ai cum, pune-mi un kg in fata, pune-ma satul la masa, ca o mananc de imi vomit ficatii din mine apoi si tot n-o las.
– Mancare de cartofi (tip gulas) cu carnati cabanos. 4 portii, pe viteza, intra-n mine cum a intrat Germania in Polonia in al doilea razboi mondial.
In rest, despre mine, sunt un tip cuminte si sociabil. Fac urat la foame :))
Comentariu beton!26
Pffff tocmai am terminat fulgii de ovaz cu iaurt si banana…. apoi m-am intrebat de ce fac asta 🤣
Am zis ca nu vreau sa ajung un cub (ca as putea, material genetic dala beleaaa de se activeaza si cand bei apa si se pune). Asa ca mananc “organizat” si acum ca am citit cele de sus vine tristetea si pofta.
Nu am un fel anume sa mor dupa dar cand imi vine cheful de ceva… paaaaai nu mai iese din capul meu o luna… iar atunci cand ma apuc: totul sau nimic. Nu discut!
😐nici nu stiu cum e mai bine: nu ma gandesc si cand se activeaza hranesc “bestia” sau bag cate putin dar al dracu “putin” nu exista 🤡
Mihai, faci o numaratoare cati sunt non-gustat si cati o pot face? 😄
Keiser afumat/slănină afumată cu boia, cu ceapă roșie și pâine proaspătă. Cumva, niciodată nu le termini pe toate în același timp, așa că mai cureți o ceapă pentru ultimele bucăți rămase de slănină, după aia se termină slănina și mai tai câteva felii ca să termini ceapa, și tot așa…
Comentariu beton!21
Cea mai buna pizza am mancat-o la Regisole Hostaria in Pavia – blat subtire, crocant, extraordinar de gustoasa: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187850-d2292469-Reviews-Pizzeria_Regisole_Hostaria-Pavia_Province_of_Pavia_Lombardy.html
Nu stiu cand am sa mai ajung pe acolo…
Imi mai plac marginile de pizza umplute cu branza (cascaval, mozzarella).
De acord si cu cartofii prajiti cu ochiuri si salata de vinete.
Fasole cu ciolan.
La Boita pe Valea Oltului.
parcă-i mai bun la DAda, lîngă Omv…
Gustavita hiper acuta! Pizza (cu tot cu margini), ciocolata amaruie, inghetata de ciocolata…
Vai de viata mea ,abia m am trezit si de la comentariile voastre vad o foame acum de gust tot ce am la indemana si chiar voiam sa intru la dieta .
Văd că rachiul este discriminat încă🧐😷🤗🙏
ala-i digestiv…
Ceva de genul e si la mine. Doar ca daca ma ,, supar”, si mi se pune pata, trebuie sa rezist cam o saptamana, apoi e ok, poti sa-mi pui in fata orice si n-am probleme. Noroc ca nu ma supar prea des.
Soft spot pentru pireu si creveți. 🤤
Eu n-am mancat nimic de ieri si nici nu mi-e foame.
Oh shit nu e topicu’ potrivit 🙂
Deloc. E chiar cel mai nepotrivit.
Pizza nu mănânc decât două felii. La sarmale nu trec de 2-3, dacă sunt de post bag vreo 4-5 (@Ego, Jesus, 50 ?!!), carne nu mănânc mai mult de mărimea palmei mele deodată (fără degete). Dar… iubesc salatele și aici întrec măsura. Și fructe mănânc foarte multe (@MAS, mă mai restrâng de când ai scris tu de steatoza hepatică). Ciocolată pot să mănânc o tabletă de 100 de grame fără probleme (îmi place mult Heidi cu mere și scorțișoară). Am 43 de kg. Încă vreo câteva și capăt forme! 🤭
Stai un pic că parametrul kilograme este insuficient în lipsa parametrului centimetri. So, 43 de kilograme la ce înălțime?
1,54 m, boss! Nu mai arăt chiar a schelet, că până acum juma’ de an aveam 40. Bărbată-miu are 53 de kg la 1,75 m.
unii profita de ocazie si vin doar ca sa se laude!
Comentariu beton!26
@moatza, bună, bună de tot asta. :)))))))))))))
@Blanche, hai că te alinți. 😀
si eu am 1.83. dar la greutate, mi’s la dublu :))
@moatza, claro que si, de când așteptam un articol de genul! 😄 Dar să știi că am dat numai cu like-uri și-n stânga și-n dreapta!
În general pot să mă abțin și doar să gust. Dar nu mereu 😁 așa că sunt ocazii când lichidez toată cantitatea, deși mi-am propus să mai las și pe a doua zi. Și apoi zac ca balena eșuată.
Asta se întâmplă cu orice fel de paste; sufleu de dovlecei/vinete cu sos de roșii; orez cu fructe de mare; diverse fructe de coteț acompaniate de ceapă roșie; de la maică-mea gemul de prune cu cuișoare, salata de vinete, murăturile asortate, clătitele; de la taică-meu gogoșile, mâncarea de gălbiori și ficățeii în stil turcesc; iar nu în ultimul rând cartofii prăjiți cu ouă ochiuri și telemea rasă. Mai sunt probabil și altele, dar nu îmi vin în minte acum.
P.S. Nu îmi plac marginile de la pizza 😛
Huooooo!!!
Am alții în jur care savurează marginile. Win-win situation 😁
Mihai 😂😂
Si eu mananc tot de la pizza.bune toate 😀
Io n-am d-astea. Când mi-am propus să slăbesc, am rărit-o cu mâncarea. Poate fi făcută de Zeus și servită de Afrodita-n curu gol. 🤪
Dar când dau iama-n mămăligă cu brânză, smântână și mujdei, ciolan cu fasole, ciorbă rădăuțeană, pizza, cotlet afumat de porc și ca desert clătite umplute cu brânză dulce și stafide nu mă poate opri nimeni până nu ling și farfuria. 🤣🤣🤣
Te cred și eu că nu ai sta să mănânci cu Afrodita-n curu’ gol pe lângă tine! 😄
Comentariu beton!16
@Blanche: ce m-a dat de gol? 🤣🤣🤣
Your previous comments! 😁
1. Placinta cu mere. Fara zahar „sa arate bine”. Portia e multiplu de tava
1.1 Salata de beouf (pe original, cu vita, fara mazare): keep it coming.
1.1.1 Bere. Nu incepeti cu tampeniile, vb de alimente, da
Nu o sa indic sursa nutretului, am cateva surse verificate unde se aplica cele de mai sus, dar sunt dispus sa experimentez mereu alti furnizori. Doar ca e simplu, love it/hate it. In schimb, am inceput sa ma disciplinez si sa ma pot opri la anumite cantitati predefinite cand e vorba de alte mancaruri. Dar sunt in versiune beta pe partea asta 🙂
Sufăr și eu de afecțiunea asta. Dar nu neapărat la mâncare.
Când fumam, terminam minim 2 pachete de țigări pe zi, 3 în zilele de club. Singura soluție a fost să renunț brusc și definitiv. Când beam bere normală, beam cel puțin 4 pe zi. Aici a mers să trec la bere fără alcool și să mai ies din rezervație din când în când, dar doar după bere bună. Whisky-ul ocazional nu se pune.
A mai rămas zahărul. Până să mă decid să fac ceva în legătură cu asta, mâncam o ciocolată de 180g pe zi, minim. Acum sunt în faza oscilantă: câteva săptămâni nu mai mănânc zahăr deloc, dup’aia face nevasta niște cookies și scap iar pe miriște. După două luni constat că nu mai pot să port cămașa aia mișto fără să se rupă al treilea nasture de jos, așa că trec pe protein bars și ies la pedalat mai des. Dă o ploaie și mă opresc din pedalat, lucru care trebuie sărbătorit cu o tartă. And so on.
Sir, lu’ nevastă-ta ar trebui să i se interzică prin lege să mai facă prăjituri. Au venit autoritățile și te-au prins cu perele caramelizate pe masă, ai dormit la pușcărie. Punct.
Păi de-aia am murit la revoluție, să nu mai putem mânca pere caramelizate?
Comentariu beton!13
Ba da, dar nu făcute de nevastă-ta. Alea sunt prea în afara legii.
@Giani Mucea, ești inginerul Didinei? 😁
Pai de ce sa doarma el la puscarie, nevasta-sa ce are? doar ea le-a facut.
Muhaha
@Marius, da, da, la dumneaei m-am referit. 😀
Moamăăă, da’ ce de drăgălași p-aci. Nu numai că nu merg nicăieri, da’ weekendul ăsta fac ceva bun cu pere și îi dau tag lui Vasilescu. 😎
@Blanche, chiar el. 🙂
@Didina,🍐🍒🤗
Blanche, mulțam fain de ajutor.
Didin(oh), perele alea chiar merită efortul de după! 😛
De dimineață după ce am văzut ce nebunie era aici, ce fani are sportul ăsta, am zis că și azi zic pas la scris ceva. Apoi am mai citit, și-am zis hai că mai mănâncă și alții ficăței d-ăia sau clătite cu urdă dulce sau pe la noi se mai fac și (ne)sărate(cu ierburi aromate și urdă amestecată cu diverse alte creme de brânză).
P.S. cartofi la cuptor, dulci, mov și roz, lângă care merg orice piept sau pulpă de rață.
Seară faină! (Eu trebuie să continui de la comentariile astea cu cititul 😛 )
Musaca facuta de mama… O data am lasat familia „nemancata” la masa de duminica de pranz, pentru ca am mancat trei sferturi din tava cand chipurile trebuia doar sa gust sa vad daca a iesit buna :))))) Nu m-am putut opri!
P. S marginile de la pizza sunt pur si simplu dumnezeiesti :))
Stai să vezi cum sunt dacă le păstrezi pentru a două zi, când le bagi la cuptor cu niște brânză/cașcaval/mozzarela deasupra. 😀
Asa eram si eu cu cartofii prajiti cu oua ochiuri si salata de boeuf facuta de mama, fara paine, puteam manca in nestire. Dar cred ca sunt „bolnav”, nu mai am pofte pe nimic in special, mananc doar de foame de cativa ani…
Păi…. la multe nu pot să mă abțin sau doar să gust o bucățică. Totul sau nimic: merdenele unsuroase, covrigi fierbinți cu mac, cheesecake, pizza quattro formaggi, burgeri adevărați, shaorma (făcută de mine acasă), orice prăjitură cu nucă și caramel, sorbet de zmeură, supă de pește cum se face în Norvegia, cremă de zahăr ars, plăcintă dobrogeană, somon la grătar, tort cu ganache de ciocolată, carrot cake, dulceață de cireșe amare, sushi, chili con carne picant cât trebuie. Asta ca să enumăr doar câteva :))) Am ghinionul să și gătesc foarte bine și să mă pricep la făcut prăjituri/torturi. E foarte greu!
Cred că o să-mi atrag ceva gânduri „de bine”, sunt specimen din ăla enervant: nu gust, nu ronțăi, şi nu poftesc decât dacă mi-e şi foame. Adică, de 2-3 ori pe zi, mănânc o porție dintr-un singur fel şi aia-i masa. Fără desert, că dulciurile mă lasă rece. Cam o dată pe an mi-e poftă de cioco, după un pătrățel îmi trece.
DAR! Sarmalele are my Kryptonite. Alea făcute de maică-mea, in foi de varză, de ştevie sau de tei (nebunie!). A venit la mine de crăciun 2019 si mi-a adus vreo 15 kg de sarmale congelate, că-mi ştie damblaua. Am mâncat zilnic, chiar şi la micul dejun. Am suferit rău când s-au terminat 😂.
Of, de mi-o veni mai repede rândul la vaccin, s-o tai acasă. S-o văd pe mama. Să mănânc sarmale.
Nici nu vreau să citesc ce-ai scris.
😂 Nici eu nu vreau să recitesc ce-am scris, că iar mi-aduc aminte de sar… Oh, well.
Face sotia mea niste prajituri cu ciocolata , torturi diplomat , nuga , doamne..nu le mai insir aici ca mi se face pofta numai cat scriu.Eu ma chinui sa mananc cat mai putin dar ea zice : cum numai atat , hai sa-ti mai dau ! Si cum nu pot s-o refuz ca nu-i frumos , mai iau o portie. Nu mai vorbesc de ciorba de perisoare sau de vacuta , curcan la cuptor ….
De inghetata ce sa zic , as manca non stop…
Dupa ce ma sui pe cantar imi fac mea culpa si cateva zile mananc doar pui si salate ,
apoi o iau de la capat.
mea culpa?
stai sa vezi cand ajungi la mea pulpa!
Nu te supara…dar pe unde stai? Ca iti las telefonul meu si cand dai de greu….suna un prieten! 😀
Întrebarea corecta pt mine e ce nu îți place sa mănânci! Si nu stiu răspunsul, încă……
Eu numai trec pe langa frigider si ma-ngras.
-Sarmale;
-La cartofi prajiti macel;
-La naiba, orice ca-s gurmand!
Ia transformă-l pe „numai” în „nu mai”, să vezi ce scade greutatea. 😛
@mihai, de fapt, l-a pus bine de data asta, „Eu numai (doar) daca trec pe langa frigider si ma-ngras”.
@Alexandru, da, iar eu îi spuneam să NU MAI treacă pe lângă frigider. Nu-i corectam gramatica. 😉
@Mihai, ei braul, am inteles si eu ce am vrut :)) mea culpa, am inteles acu la ce te referi.
Auzi, dar pe langa sertarul cu snacks-uri, poti trece? sau pe langa debara? ca si acolo sunt niste borcane cu zacusca, dulceata de caise etc. de-ti sta mintea :))
In asentimentul autorului, imi place tot ce a insirat, mai mult, stiu exact unde se gaseste cu livrare glovo, pizza ca in poza lui, la Camioneta daca nu ma insel.
Febletea mea e carnea prajita, daca trec pe langa un loc unde miroase a friptura sau gratar, ma trage ata acolo. Pot sa trec pe langa vitrine de prajituri cu fantani de ciocolata, sa nu am nici o reactie, dar daca desfac o ciocolata o cam mananc pana se termina 😀
In utimii ani febletea mea sunt burgerii, iar pe locul 1 ramane Quick Supreme. Nus ce mai pun in el in afara de sos de hrean si carne de origine controlata Germania sau Franta, dar e genial. Si era doar 5.99 euro.
Culmea e ca, desi se gaseste doar prin Franta & Belgia, si francezii spun ca cel mai bun burger de fastfood e la BurgerKing, nu am ajuns sa gust burgerul Burger King francez inca.
Cand aleg hotelul ma uit pe maps, care e distanta pana la cel mai apropiat Quick fastfood 😀 si pana la ce ora au deschis, sa fie din ala pana la orele 23 nu 21 😀 dar asta era inainte de pandemie…
As mai adauga ca la mine, salata de vinete cu paine vine cu niste branza telemea, ca imi mai place pasta de branza cu ou facuta de mama, salata de beuf facuta de soacra, si ca prajiturile si inghetata ma lasa rece, dar nu si o bere rece, gen guiness, sa te uiti la ea cum se limpezeste si sa o dai pe gat rapid dupa.
A sa nu uit, orice mancare cu pasat de la sarmale la pasat in lapte. Si orice cu spanac.
BMI 27.2
Ce e ala pasat?
@Marius M, o mașină nemțească. O întâlnești des la bătrânici care merg la piață.
Scuze nu am diacritice in romana instalate pe laptop.
arata asa https://www.bucataras.ro/retete/pasat-47174.html
un malai macinat mecanic/manual cu granulatie mult mai mare decat faina de malai.
In general se da la gaini pe post de mancare sau la puii de gaina, dar e mai bun pe post de material pentru mamaliga, si e mult mai crunchy decat mamaliga normala, iar in sarmale poate fi folosit in loc de orez sau amestecat.
Nu mai zic cum e daca pui in loc de lapte normal lapte de bivolita care e mult mai gras…iti plang papilele cand il mesteci. Nu prea se gaseste de cumparat.
A, un fel de uruiala,faina de mamaliga macinata mai grosier.
Stiam ca e păsat, cu diacritice, nu stiam ce-i, ca tot auzisem. De mancat, n-am mancat niciodata.
a nu se confundat cu VW paSSat, care e cu doi S 😀
Stiu…2003 tdi…vorba cantecului.
Auzi la el, gustavita cronica acuta!! Eu sunt bolnav de gustcavita, cronic si acut. Si nu rezist la sorici.
Șorici perpelit un pic, pe un grătar afară, în aer liber și rece de iarnă, până capătă un aspect sticlos. Cu un pic de țuică sau palincă și 3 boabe de piper, vis. Nici eu n-am putut rezista la așa ceva de Crăciun.
Anduta, ce naiba, ma? se obtin rezultate demne de luat in seama si la flacara de la aragaz!
Moatza, say no more. Am scos șoriciul de la congelator, vinerea e zi de ”porceală” la noi, a picat la marele fix!
Am mai spus-o, cred, de cand cu lockdownul asta am dezvoltat pasiuni ciudate: intai a fost patrunjelul, apoi busuiocul si acum pastarnacul e vedeta.
Dar nu pot refuza o portie de paste quattro formaggi cu sos si parmezan in exces
Pătrunjel, busuioc, păstârnac? Șefa, vorbeam despre mâncăruri, nu despre ce mai punem prin grădină. 😀
Eu n-am problema asta. Dar n-am putut să scriu până acum că am gustat o bucățică de ciocolată de 300gr.
Era Milka aia mare, cu Oreo, este? 😀
In ceea ce priveste cartofii prajiti cu „oolele” atasate, ai descris exact ce si cum. Nu orice cartof asa zis prajit e mincabil sau orice ochi peste care tremura albusul e de atins. Ca fapt divers, eu astept sa se incinga bine uleiul, abia apoi dau drumul oualor si asa obtin marginea crocanta de zici ca-i crosetata, iar cu o lingura dau uleiul incins peste galbenus pina cind pojghita aia fina de albus se albeste si atunci urgeeeent le scot din ulei. Si mai sint doua chestii la care ma opresc abia atunci cind simt ca vars. Sarmale(ale mele, daca se poate, nu ma laud, dar le fac cum imi plac mie, nu neaparat altora 🙂 ) si mici(astia de aici din Branesti sint foarte gustosi, usor picanti), cu mustar iute. Si Dumnezeu cu mila…
Nu îmi place pizza in mod deosebit. Dacă mănânc de doua, trei ori, pe an. Ah, și nu mănânc marginile, ever!
Nu am mâncăruri care sa fie “moartea căprioarei”, adica sa nu pot rezista. Eu sunt pe principiul, ori mănânc, ori “pofta-n cui”!
Am multe mâncăruri care îmi plac: ciorba de burta, ciolan cu fasole, miel la tava (rece, a doua zi), mici, baclavale…dar, dacă îmi spui numai sa gust, te trimit la origini. Ori mănânc, ori…pa!
De fel sunt pofticioasa, stii cum zice melodia :” Ochii vad , inima cere/ Peste tot numai placere”. Daca vad ceva ce imi place trebuie sa gust, chiar si o mica gurita , dar sa fie. Nu ma pot abtine la carnea de la garnita.
Pizza la modul general, dar 4 formaggi by far e the best. Nu mai zic de 5 formaggi, da, există, și cea cu felii de mozzarella și busuioc pe pat de roșii. Cartofii prăjiți, dar nu cei de la mc. Cu ouăle ochi I feel you, exact așa le vreau. Să pot înfige bucata de pâine în gălbenușul ăla cleios și să fie curcubeu pe cerul gurii. Salata de vinete a mamei nu se mai poate gusta că mama o pregătește acum pentru Marele Bărbos. Dar încerc să o imit eu cât pot. Aș mai adăuga puiul prăjit în baie de ulei al mătușii mele, spectacol îți zic 😁. Și, da, știu câte calorii/gram are, dar ajung la ea o dată la 3 luni sau mai rar, deci… Să mai zic și de hummus (am mâncat tone când eram gravidă), salată de boeuf / a la russe (la fel, tone în sarcină), rață cu portocale. La desert trio chocolat, cartof (sechele din epoca de aur) și cam orice presupune ciocolată fără alune (singura combinație de ciocolată cu alune pe care o pot digera e Nutella, măcar jumătate de borcan o dată), combinată cu zmeură, vișine, mango și chilly (toate sau la alegere). 🤔 Cred că și eu sufăr de gustavita asta, acut și cronic.
Ciolan caramelizat in bere.
Creme brulee.
Clatite (nu discriminam, pot fi cu smintina frecata cu usturoi, brinza dulce cu stafide, urda cu marar, nutela, gem de ce-o fi, ciocolata, ingetata, carne, whatever).
La tort esti pe calea cea buna, mai ai un pic si ajungi la stadiul de incepator. Bag 2 torturi din alea mari la pas alergator. Ca tot am ajuns la asta, cind treci prin Bv baga niste Joffre (din ambele specii) la Vatra Ardealului, vizavi de Biserica Neagra. O sa ma pomenesti.
Vitel in singe – dauna totala pentru mine. Si cind spun in singe, inseamna ca pina ce decupezi a doua imbucatura se umple blidul de lichid.
Da, Vatra Ardealului! De acolo luam un tort de ciocolată cu vișine extraordinar pentru ziua mea 💖
Clătite…Aş putea mânca o clătită (sau două) oricât de sătulă aş fi . Mâncăruri preferate ar fi multe, prea multe pentru a le înşira aici. Din păcate sunt pofticioasă, dar din fericire nu mănânc mult. 😊
Marginile de la pizza sunt pâine goală. Pâinea goală înseamnă calorii inutile. Așa că nu le mănânc. Decât margini de pizza, mai bine las loc (la calorii si in stomac) pentru un desert. Îmi păstrez „doza” de pâine goală din meniu pentru o zacuscă, o salată de vinete.
Excepția fiind când fac eu pizza acasă (mi-o fac mai mică decât la pizzerie) pentru că sosul de roșii care rămâne după ce întind o parte pe blat îl mai upgradez cu niște condimente, ardei iute și, de pofta sosului, bag marginile prin el și le mănânc și pe alea (deși eu pun ingrediente până pe margine, mai ales brânză iar sosul l-aș putea mânca lejer și gol, cu lingura). Apoi nu mai mănânc pâine două săptămâni 😀
Ce-aș putea mânca până explodez: 1) roșii din acelea roz de vară cu brânză telemea de la țărani din piață, tăiate cubulețe într-un castron, cu puțină sare, în funcție de cât e de sărată brânza. 2) cartofi prăjiți cu sosuri la cornet ca în Belgia.
Ahahahahahaaaa. Deci, cum? Marginile de la pizza sunt doar pâine goală? Păi pe principiul ăsta pastele sunt doar făina cu ou (ălea care au ou), torturile cu blat și cremă sunt pâine dulce cu niște cârmâz dulce deasupra, iar înghețata… nici nu mai zic despre înghețată. 😀 😀 😀
Fii atentă aici, mai povestim despre cum marginile sunt doar pâine goală, prima oară după ce-o să mănânci pizza în unul dintre următoarele locuri:
– Animaletto (pizza cu salsiccia) – București
– Pizza Mania (neapărat Margherita cu extra mozzarela) – București
– Pizza Margherita de la ce cărciumă vrei tu – Napoli
După ce încerci astea, sau măcar ceva pe aproape, mai vorbim despre marginile de la pizza. 😀
Da, pastele sunt făină cu ou (genială, invenție, btw), dar nu mănânc paste goale, simple, le mănânc cu sosuri, cu ingrediente. Nici blat de tort gol nu mănânc, îl mănânc cu cât mai multă cremă (un raport de cremă blat de 3:1 ar fi ok), dacă e vreo uscătură de prăjitură (adică mai mult blat, cremă puțină sau deloc) nu-mi trebuie deloc. Practic blatul (aluatul) e suport pentru creme, sosuri, ingrediente.
De înghețată nu știu ce să zic – aia de vanilie e inutilă goală și genială cu tarte călduțe cu fructe (mere sau prune mai ales). Dar la înghețată am multe mofturi 🙂
Pizza din Italia e pizza din Italia și nu o compar cu nicio pizza de nicăieri din România 😀
Da, pastele sunt făină cu ou (genială, invenție, btw), dar nu mănânc paste goale, simple, le mănânc cu sosuri, cu ingrediente. Nici blat de tort gol nu mănânc, îl mănânc cu cât mai multă cremă (un raport de cremă blat de 3:1 ar fi ok), dacă e vreo uscătură de prăjitură (adică mai mult blat, cremă puțină sau deloc) nu-mi trebuie deloc. Practic blatul (aluatul) e suport pentru creme, sosuri, ingrediente.
De înghețată nu știu ce să zic – aia de vanilie e inutilă goală și genială cu tarte călduțe cu fructe (mere sau prune mai ales). Dar la înghețată am multe mofturi 🙂
Pizza din Italia e pizza din Italia și nu o compar cu nicio pizza de nicăieri din România 😀
Nu știu de unde ești, dar dacă ești din București (sau ajungi pe aici) încearcă cele două localuri despre care am zis mai sus. Sunt singurele două în care poți să mânânci pizza ca în Italia. Și crede-mă, am mâncat pizza într-o grămadă de locuri de pe aici.
O să țin cont dacă ajung prin București, că îmi inspiri încredere la recomandări de cârciumi de când te citesc :)))
PS. Scuze că am postat de 2 ori, am vrut să șterg aici și să rămână mai sus în continuarea primului meu comentariu și cumva m-am încurcat la editare.
Tarte flambee alsacienne, sau Elsasser Flammküche (se folosesc ambele limbi în zonă), făcuta la cuptor țărănesc. Unul nu rezistă în picioare doar ce adulmecă minunea. Am făcut cunostinta cu ea în 1982 la un autentic Auberge (han) în Alsacia. 50 cm circumferință de blat moale subtire pe care se gaseau Creme fraîche, ceapă și o delicată slăninuță de porc crescut cu simț de răspundere. Ca aia nu am mai găsit nicăieri în lume.
Maică-mea a mâncat așa ceva și a încercat să recreeze acasă. A ieșit delicioasă. Am uitat să trec și asta la listă 👍
In urma acestui articol eu am constatat ca sunt un hater. As bloca, pe rand:
– aia care se lauda ca nu pun gram pe ei indiferent de ce bombe calorice mananca;
– aia care se lauda cu mancaruri d’alea de m-a lovit foamea cronica numai citindu-le;
– aia care se lauda ca se pot opri dupa ce gusta cantitati infime din mancarurile preferate.
– aia care vorbesc despre mancare cu diminutive („micut”, „prajiturica”, „feliuta”, „fripturica”), de parca mancarea e ceva secundar 😀
Sa ramanem noi, astia cinstitii, care recunoastem ca suntem de la plinuti in sus si foarte sus, ca mancam pana golim farfuriile (si daca mancarea merita completam inainte de a termina toata farfuria, ca sa nu zica lumea ca mancam mai multe portii). Si ca „farfurie” nu se cheama farfurioara de cafea
La mine portia de ciocolata vine direct ambalata in portia corecta. Daca se intampla sa fie la 300g…asta e!
Dar pentru o portie de chiftelute cu piure de cartofi sau o supa de rosii cu taietei cred ca intotdeauna se mai gaseste loc.
Ah, si clatite cu gem!
top 3 pizza:
stil de Bucuresti
stil de New York
si restul …la care intra si Italia 😀
Hai cu love/hate
Salata de vinete si placinta cu dovleac
Eu daca va spun ca salata cu multa lamaie si crevetii sunt mancarea mea preferata,ma bateti ?
Vai de capul meu ce de mâncăcioși aici! Mă încadrez în grup, ce e aia să gust?! Ori mănânc, ori nu mai mănânc! Sarmale și salată de vinete cu maioneză, astea nu mă lasă pe mine să le trec cu vederea. La dulciuri…dulce să fie!
depinde foarte mult la mine. Daca sunt „in the zone” nu prea imi pasa.
De exemplu am in casa nutela. Si,pentru ca sunt in zona mai manc (deh, dieta pe calorii, nu conteaza ce manci). Asa ca mananc o felie de paine cu nutela si imi ajunge.
Dar…la restaurant cand ajung nu pot nene. Nu pot sa imi iau ceva light si o salata. Nu. Daca nu mananc 1ora, am fost degeaba
Problema mea e la alcool. Pot sa beau 1-2 beri. nu pot sa beau 3. Daca am deschis-o pe a 3a am belit sosonu.
Da, frate, să mă duc la resturant și să mănânc „un piept de pui la grătar, cu salată verde, vă rog” mi se pare că-mi bat joc de mine și de umanitate, în general. Mai bine nu mă mai duc.
De acord cu restaurantul. Eu nu fac acasă prăjeli și refuz categoric să ne luăm fripteuză, dar la restaurant unul dintre felurile mele preferate este puiul Kiev musai cu cartofi prăjiți. Sau îmi iau porția de prăjeală lunară de la KFC.
Aia e. Cand nu sunt in pauza totala – de genul „1/2/3 ani nu pun gura pe nimic alcoolic”, aceeasi problema o am. O bere – ok. Doua – ok. Am trecut de 3? S-a activat glanda betivului, si toarna, frate, ca-n fantana.
Cat despre mancare, am prea multe chestii care-mi plac. Dar imi asum ca daca bag ca porcu’, trebuie sa trag ca bou’ sa dau jos . #animalpanalacapat
Mda, am noroc ca sunt din categoria care nu mananca pana explodeaza,mananc DOAR marginile de la pizza iar paste, doar daca sunt fierte in pielea goala, fara sos, aia e , sunt o ciudata, nu am mancat niciodata ce nu au terminat copiii din farfurie, pe principiul ca e pacat sa arunc.Ba nu, sa fiu sincera, daca am 1kg de salata,1kg mananc, salivez deasupra stratului cu patrunjel/orice zarzavat.Da’ am una bucata fecioras care mi-a facut multe, de imi era rusine sa mergem la restaurant, spuneai ca e nemancat de ani. Zi de serviciu, suna telefonul, maica-mea panicata ,,vin-o acasa, lui fii-tu ii e rau, la mine se da cu vopsea pe usi si cred ca i s-a facut rau de la miros”. Invoieste-te, fugi spre casa (lucram in exteriorul orasului, nu aveam masina proprie , era o aventura sa plec spre oras la alte ore). Ajung acasa, ingrijorata, copilasul (cca 9-10 ani), era din jet in jet de voma, galben la fata asa cum ii place popii. In reprizele in care adunam dupa el ,, ca mno, nu ajungea mereu la toaleta, imi vine in minte si il intreb:
,,_Ce ai manacat azi la bunica?
_ Mhpoulphee..
_ Cate pulpe?
_Ho tavha..(hac, hac, jet pe pereti)
Pentru ca era a n-spea oara cand voma din motive de lacomie stiu ca m-am blocat o secunda, apoi i-am tranferat carpa cu care stergeam voma de jos si i-am spus sa faca luna (nop, atunci nu cred ca am avut remuscari), iar el si-a sters jeturile pe care le facea dar a promis ca nu mai mannaca o tava de pulpe. S-a invatat minte un timp, pana cand a comis-o din nou, facusem un wok urias cu fructe de mare. A mancat portia lui, portia lui sor-sa careia nu ii placea meniul, a sters de pe farfuria mea ce nu mancasem eu(era seara si mi s-a parut mlt ce imi pusese in farfurie sotul meu) si a mai cerut o portie ca nu se saturase (bucatarul nu a stiut ca halise si portia lui sors’sa, si partial a lui ma-sa). Apoi a facut ca la Harry Potter ,toata noaptea i-a iesit pe gura melc dupa melc. Acum e mare si e f ponderat la mancare, daca vrem sa râdem , ne amintim cum era nehalitul casei.
Cred ca toti suferim de asta. Mai ales de la Lockdownul 3 in sus. Pe mine ma mai enerveaza o specie: cei care par a gusta o vesnicie dintr-un amarat de iaurt de 150g. Invart o lingurita cu pasiune 30 minute pt o cantitate de iaurt pe care eu o manac in 2 min. (daca nu ma grabesc)
Am uitat una dintre mancarile preferate, cat am locuit in patria berii, unde la bere ii spune”pivo”
Coaste de proc la cuptor, pe platou de lemn cu sentulet sa nu curga zeama, inconjurate de grupuri de mini legume murate incepand cu varza de bruxelles, mini morcovi, mini ceapa etc, si 3 sosuri. Si toate astea la 5-10 euro portia.
Ce sa zic portia are default 1200 G cu tot cu os sau 600 g daca e dezosata, iar coastele pot fi preparate in doua moduri umed sau uscat, mie imi placeau ambele.
Insotite de o paine coapta in cuptor si impanata cu usturoi.
Le zice Jebra.
Sau traditionalul Koleno, genunchi de pork tot pe la 1200g portia.
hehe ce vremuri, mancai cu 5 euro la restaurant pana in 2008-2009 apoi a mers spre 10 euro portia.
Mai lipeai 3-4 halbe langa, si nu mai erai apt sa te urci in tramvai dupa, ca nu puteai urca treptele de plin ce erai 😀
am corectat greselile dar nu am dat save si au expirat minutele…
bre, da’ ce de lume subțire p’aici…gurmanzi, auzi…
MÎNCĂU, tată, mîncău!
cel puți io asta sunt; fel preferat? ORICE! nu mănînc, indiferent cît mi-ar fi de foame, dacă-i gătit rău; ayran și un covrig găsesc oriunde; și am găsit inclusiv soluția pentru extrakilograme (working on it), se numește intermitent fasting; chiar merge
bine, la ce viață am uneori, e absurd să fac mofturi; exemplu
miercuri ora 8,30 prezentat birou, hîrtii, încărcat marfa, ora 14,30 plecat cursă (varză cu ciolan la pachet lîngă buzău), ajuns hotel veliko tîrnovo ora 23,05 cca595km; 350ml vin alb șpriț, 45’ mail-uri/comenzi etc 00,30 went to sleep;
06,30 ueicap, șauăr, omleta/cafea, 105km client, dat din gură englezește și din cap bulgărește, încărcat/descărcat/plecat înapoi; ora 11,30 aflat coleg tamponare imposibilitate livrat marfa clienți; apăsat pedală accelerație direcție casă (păpat pizza ton/ceapă mega cu tot cu margini, buzău; ambalaj pizza scăpat nemîncat), ora 21,45 ajuns firmă (alți 595km) preluat marfă, ora 00,15 ajuns acasă, pus copil pipi, uent tu slip; ora 03,05 ueic ap, șauăr, cofi, go; 449km la moment, mîncat una pungă paprika chips + 4 litri apă plată; acum oprit rulat 5 țigări sunat clienți brașov; estimat 390km pînă acasă, oră sosire 22-23;
și nu știu unde mănînc după ce termin treaba!!!!
Mentionez doar 4 deși ar mai fi…
-cartofi prajiti cu oua ochiuri, descrierea ta este perfecta, așa imi plac si mie
-salata de vinete
-fasole batuta
-salata de icre
Doua coincid, din cauza ca sint irezistibile …of…ce mi-ai facut azi…
Cel mai bine în viața asta este ca partenerul de viață să fie ligav. Este boierie să mănânci două pizza, două cefe cu cartofi prăjiți, două porții de paste carbonară etc., ce să mai…
Asta atunci când mergi la un restaurant, el sau ea poftește, da’ nu mai poate să mănânce, iar tu trebuie să faci curat că nu e bine să lași în farfurie
Mie-mi spui? Așa am mâncat toată vara/toamna, pentru că pe unde am fost, fetelor le luam porții normale, iar ele mâncau maximum un sfert.
Clatite umplute cu branza de vaca si cu smantana indulcita deasupra facute la cuptor. Daca sunt singur si alea sunt calde pot se bag 10 fara probleme pe moment. Dupa aia incepe problema.
Sper că nu sunt prea de la țară : tocană de ceapă, cu mămăligă făcută din mălai de la țară, nu cel grisat, din magazin. Mamaliga se taie felii și e ușor prăjită în untură.
M-a lăsat rece tocana ta de ceapă. Dar, boss, mămăliga aia prăjită în untură M-A SPART.
Si galbenusul sa curga pe cartofii aia prajiti. La o adica, mai merge si un mujdei de usturoi peste.
M-a pus naiba să citesc comentariul ăsta…
Uneori mai adaug si niscaiva smantana de 18-20% grasime, ca e mai lichida si se scurge usor printre cartofi. Combinat cu mujdeiul si galbenusul e o bunatate.
@Pompiliu-Ion Popescu, doar un ardelean poate să pună smântână pe cartofii prăjiţi sau pe ouă ochiuri 🙂
Băi, eu înţeleg o lingură de smântână la o ciorbă sau sarmale dar la voi este exagerat de mult. Am văzut un video cu ceva tocană la ceaun, totul frumos, culoarea era bună, mă uitam şi băleam până când la sfârşit a turnat nenea ăla un castron de ăla mare de smântână de aia grasă de stătea lingura ţapănă şi a devenit tocana aia un fel de ciulama.
Eu cred că voi aţi pune smântână şi în ceai.
Total offtopic.
M-am uitat la un roast făcut de Glumeşterii în penitenciarul din Vaslui unde spectatorii au fost cei cazaţi acolo şi primul comentariu pe canalul de iutub a lor a fost :
– Aici se vede educație. La un spectacol toate telefoanele sunt închise.
Mă gândeam la cei de la timesnewroman care au închis secţiunea de comentarii care era motivul care mă făcea să intru zi de zi la ei. Păcat.
Pizza Cheesy Chicken cu sos de usturoi de la Dodo pizza 😁
Cu greu ma abtin sa n-o mananc pe toata.
Acu’ ceva timp mi-am prospus sa nu mai mananc dulce (ambalat din comert) intre mese si pentru vreo 5 zile nu ca n-am mancat asa ceva intre mese, dar n-am mancat dulce deloc.
Dupa astea 5 zile am zis sa iau o tableta de ciocolata din frigider (ca deh, daca n-am mancat toata saptamana, nu gresesc cu nimic daca iau una).
Cum sa zic, dupa prima tableta nu m-am mai putut opri.
Am mancat pana am ajuns la ultima linie.
Cum m-am vazut cu ultima linie in mana, am aruncat-o imediat in frigider si am inchis frigiderul socat 😂
Dupa alte 5 minute am deschis frigiderul din nou si am luat si ultima linie 😂
Dacă lăsai ultima linie, erai fix ca oamenii ăia de lasă ultima linguriță de dulceață în borcan, ca să nu trebuiască să-l spele.
Ai procedat corect!😀
Să vă spun ce am pățit.
Citesc dimineață articolul și spun: azi nu mai calc pe aici, e periculos.
Da’ mă tot gândeam, băi ce destrăbălare o fi p-acolo. Nuuuu, nu intra soro că aruncă ăștia caloriile în draci și se pun logic, pe tine. Hai că reziști. Și-am rezistat, dar nu mai pot!
În timp ce voi vă destrăbălați pe gurmandeală, pe mine m-a îndopat feisbucul cu toată conopida pământului, jur. Mi-a adus la vedere toate rețetele posibile. Salată de conopidă, conopidă gratinată, ciorbă de conopidă, conopidă cu iaurt, conopidă cu maioneză, plăcintă cu conopidă de conopidă. Nu se poate așa ceva!!!
Găluște cu prune. Acolo lucrurile stau cam așa: ștacheta pleacă de la 10 bucăți. Adică, dacă spun că vreau să mănânc trei, înseamnă că sunt 13. Și dacă spun că nu-mi trebuie, înseamnă că rad 10.
Poveste:
Facultate, pachet primit de acasă de către mine, prieteni în cameră așteptând nerăbdători (cine a făcut facultatea în anii ’90 știe cam ce magnitudine avea evenimentul deschiderii unui pachet primit de acasă de cineva). Pachet destul de consistent. Printre bunătăți – o cutie cu găluște cu prune. Printre prietenii mei – încă doi amatori de așa ceva. Ce-a făcut altruistul de mine? A zis așa: „Puteți mânca tot, absolut tot ce e în pachet. Găluștele cu prune sunt ale mele.” Și m-am cocoțat în vârful patului, unde le-am executat pe toate. Cei doi prieteni îmi spun încă și în ziua de azi, la aproape trei decenii de la incident, că au tot sperat că le dau și lor măcar una, s-o împartă între ei, de poftă. Și eu le tot explic că erau fix, dar fix 10 bucăți. Cu alte cuvinte, eu n-am mâncat, de fapt. Dacă le dădeam lor una, era ca împărțirea la 0. Nu se poate, frate, și basta! 🙂
Ia uite-l măi, cum a apărut cu găluștile alea! Merg la fix după o tonă de conopidă! 🤣
Cartofii prăjiți – simpli, cu mujdei sau cu brânză rasă. Sunt atât de cartofi prăjiți addicted încât mănânc chiar și după o masă din aia zdravănă de sărbători. Pot să mănânc la o masă jumătate de porc și un sfert de cofetărie, fără cartofi prăjiți viața e pustiu 😀