Nu m-am mai plimbat niciodată prin țară atât de mult cum am făcut-o vara asta și sper să nici n-o mai fac (în sensul că sper să scăpăm naibii de virusul ăsta mai repede). Am trecut deja de 6000 de kilometri, toți exclusiv prin România, deci cred că pot să las aici câteva concluzii
Despre șosele bănuiesc că nu mai are rost să povestesc. Am crezut că doar în weekenduri e nebunie, dar în perioada asta ne-am deplasat cam în toate zilele săptămânii și nu, nu e doar în weekenduri. Cred că pur și simplu ține de noroc. Au fost zile de vineri când s-a circulat relativ decent (mă rog, cât de decent se poate în România) și zile de luni sau marți cu coloane pe zeci de kilometri, fără să fie vorba despre vreun accident sau să se fi întâmplat ceva nasol în trafic, pur și simplu erau prea multe mașini pe stradă în același timp.
Dar pe lângă infrastructură, despre care știm cu toții în ce stare se prezintă prin teritoriile locuite de urmașii dacilor liberi, orice ai vrea să faci, oriunde ai vrea să mergi, te lovești de oameni, iar oamenii sunt ăia care ar trebui să sfințească locul, nu? Well, cu formularea din titlu trebui să înceapă imnul de stat al României.
Săptămâna trecută, la Cheile Bicazului, era un cetățean care staționa fix în mijlocul drumului. Și dacă ar fi staționat doar el, mai era cum mai era, dar staționa cu tot cu mașina pe care o avea sub fund. Dacă ați fost in zonă probabil ați sesizat că pe alocuri șoseaua este atât de îngustă încât cu greu încap două mașini care vin din sensuri opuse. Ei, cetățeanul ăsta oprise exact pe una dintre porțiunile astea. Motiv pentru care, din cauza lui, se formase coloană în ambele direcții de mers. Jur.
Iar ăla stătea relaxat la el în mașină, cu scaunul dat pe spate, și scrola liniștit în telefon. Când mi-a venit rândul să trec prin dreptul lui, am deschis geamul din dreapta și l-am întrebat, extrem de politicos, dacă nu cumva a observat că încurcă circulația. A făcut ochii mari și m-a întrebat absolut halucinant: „Cine? Euuu?”. Cam atât de tare îl durea în cur de tot ce se întâmplă în jurul lui. Dar cel mai interesant mi s-a părut că nimeni în afară de mine n-a mai catadicsit să-i atragă atenția.
Alaltăieri, la Lacul de smarald, era plin de afișe cu „scăldatul în lac este strict interzis”. O fi fost, dar primii doi oameni pe care i-am văzut când am ajuns pe mal erau dezbrăcați și băgați în apă până la brâu. Când i-am întrebat de ce ai face așa ceva, dacă ai citit măcar un afiș din ăla, au ridicat din umeri: „Păi nu, că noi nu ne scăldăm, noi intrăm doar așa cu picioarele”. Și tot acest dialog halucinant se întâmpla în timp ce din partea cealaltă a lacului se auzeau zgomotele scoase de alt grup de cocalari care săreau răcnind în apă. Voi înțelegeți ce povestesc io aici?
Iar ăștia erau turiști, dar nici cu autoritățile nu mi-e rușine. „Cine se aseamană se adună” e valabil în orice domeniu. Or, la așa autorități și edili, ai turiștii pe care-i meriți.
Aveți impresia că în Vălenii de Munte există măcar un pârlit de indicator spre casa memorială Nicolae Iorga? Sau la Lancrăm către cea a lui Blaga? Ați râs de mine că n-am reușit să găsesc cetatea din Alba-Iulia, după care mi-a scris un tip care lucrează la Primăria din Alba și mi-a recunoscut că așa e, sunt prea puține indicatoare, iar cele care există sunt făcute mai mult pentru localnici, nu pentru turiști. Gen, sunt prea mici, vizibile dacă te plimbi pe jos și dai cu nasul de ele. Du-te în Franța în orice localitate unde a trăit unul care a scris două poezii și-o să găsești indicatoare și către casa în care a intrat ăla o dată, din greșeală, după o noapte de beție cruntă.
Și exemple de același gen am cu zecile. E haos. Peste tot e haos, japcă și dezinteres sau, în cel mai bun caz, o durere în fund profundă pentru că „merge și așa”. Sau pentru că, după cum extrem de bine remarca cineva ieri într-un comentariu, frumusețile de la noi le-au făcut ori natura ori înaintașii.
Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt genul de individ care pune la suflet și nici nu sunt dispus să-mi stric vacanțele cu chestii negative, pot să iau partea bună a lucrurilor din orice loc în care aș ajunge. Dar asta nu înseamnă că nu le văd, în ansamblul lor, și nu le înregistrez pe cele deosebit nasoale, ca să știu de ce să mă feresc data viitoare când voi mai ajunge acolo.
Una peste alta, am văzut locuri mișto vara asta, pe unele le știam deja, pe altele nu, problema e că dacă vrei să le vezi trebuie să fii înarmat cu munți de răbdare și dispus la compromisuri, pentru că nici statul, nici privații, n-au făcut aproape nimic ca să te îmbie să faci turism în România.
De departe cel mai mare câștig al acestei veri este c-am ajuns la Oradea. Orașul ăla miroase a civilizație, indiferent în ce parte a lui ai pune piciorul. M-am simțit la Oradea fix cum te simți după ce-ai trecut de Nădlac și te tot duci spre vest încolo.
Uite niște șmecherii pe care mai mult ca sigur nu le știați. De vineri seară până luni dimineață tot ce înseamnă parcare de stat e moca. În plus, turiştii care rămân două nopţi în Oradea pot intra gratuit la muzee şi circulă gratuit cu tramvaiele şi autobuzele regiei locale de transport în comun. Cum e? Sună a „vrem să atragem cât mai mulți turiști” sau nu?
M-a amuzat foarte tare când am scris pe blog că merg la Oradea și-am cerut niște ponturi despre ce să faci în zonă. Au fost câțiva oameni care au ridicat din umeri pe motiv „că n-ai mare lucru de văzut în Oradea, am stat io trei zile și n-am avut ce face”. Ba da, boss, ai ce să vezi, ai de văzut cum arată civilizația și, mai ales, când ești acolo o să te întrebi cum ar fi dacă în toată România lucrurile s-ar întâmpla ca la Oradea. Voi înțelegeți că orădenii sunt triști pe motiv că primarul nu mai candidează? Cam despre câte orașe din România se mai poate spune același lucru?
Al doilea mare câștig al acestei veri este mini-vacanța din Deltă, dar acolo știam exact la ce să mă aștept. M-am dus la punct ochit punct lovit, să-mi relaxez creierii, chestie pe care am și reușit-o.
În rest, Clujul este impecabil, Sibiul la fel, Brașovul și Sighișoara sunt de vis, Deva a fost o surpiză plăcută, Vulcanii Noroioși nu sunt exploatați nici pe sfert din ce ar putea să fie acolo, iar la Lacul de smarald am ajuns din greșeală.
Dar, pentru că există și aici un „dar”, ce folos că ai toate astea dacă nu ai pe unde ajunge la ele. Pentru că să conduci ore întregi pe șoselele României e o încercare căreia nu multă lume îi poate rezista. Să vă spun că de la Lacul de smarald până acasă am făcut șase ore și patruzeci de minute? Sâmbătă seara, un drum de 239 kilometri care în orice țară civilizată n-ar fi trecut de două ore și jumătate, hai trei. Că n-am zis să fi fost autostradă din buza lacului până la mine în poartă, dar măcar de la Brașov la București. De la Oradea am făcut 13 ore, ce-i drept cu pauză de masă la Sibiu. Ce-ar mai fi de zis?
Că despre cum ar fi să faci turism cu trenul în România nici măcar nu mă încumet să mă gândesc.
Mno, cam asta pentru azi.
P.S. Poza de mai jos e făcută sus, în vârful ruinelor cetății din Deva. În veci n-aș fi putut găsi o imagine care să simobolizeze mai bine ce-am vrut să spun cu toată povestea de mai sus. Cine nu înțelege de ce e pe blogul greșit.
Unde nu dă Domnul să fiu şi eu tristă că nu mai candidează primarul nost’.
Ţara noastră e plină de locuri care ar fi putut să fie…
Comentariu beton!71
Exact. Ar fi putut să fie… Cum naiba nu mi-a venit asta?
Eu cred că până la urmă tot proverbul din 3 cuvinte „omul sfințește locul” e cel mai valabil la noi.Am avut ocazia sâmbătă să merg la țară intr-o vizită de lucru pt soț și plimbare pentru noi, știind că omul are condiții să primească 5 oameni și nu numai unul.Ce m-a atras ,fiind comună la șoseaua județeană, curățenia pe strada principală, casa de cultură de ai fi zis că acolo sunt toate instituțiile locale,locul de joacă pentru copii pe care l-am abordat era mai mare decât orice loc din Ploiești .Curat întâi de orice,băncile multe,vreo 20 cred că am numărat eu,ce e drept din leagăne rămăseseră doar 2,pentru mici și 2 pentru mari,restul legate cu lacăt din cauza pandemiei. Apoi nu mai zic de loc de băut apă, funcțional,curat,îngrijit, alături mese pentru zilele comunei.Am să pun pe facebook poze la articol,nu din plăcerea de a-mi prezenta copiii sau bucuria de a-i duce la locul de joacă, doar să se vadă că unde se vrea a fi ordine ,se poate.
Comentariu beton!27
Știi care e problema? Există multe locuri din astea în țară, dar sunt un fel de enclave. Peste tot pe unde am mers am dat și de oaze din astea, dar ele sunt excepția, nu regula.
Ai „abordat” locul de joacă deși, din câte știu eu, oficial sunt încă închise?
Poate că „abordat” înseamnă că s-au bucurat de respectivul loc de joacă doar privindu-l.
Sau poate că nu. L-a abordat cu bun simț, citesc mai jos. De unde vine, firesc, întrebarea: de la ce punct încolo încălcarea legii intră, oficial, sub incidența lipsei de bun simț?
Se dezbate încă. Ce zici?21
@Anduța, pe bune? Chiar întrebi asta? Discutăm nuanțe în încălcarea legii? Cum definim bunul simț când încălcăm legea? Că eu pot să-l bat pe unu’ pe stradă până îl las lat și să zic că, după părerea mea, am avut bun simț că nu l-am omorât. Sau să merg cu 160km/h prin localitate și să zic că am bunul simț să o fac când șoseaua este liberă. Sau să arunc cu plastic prin pădure. Tot dovadă de bun simț e, că aș putea să arunc plasticul ăla pe drum sau în râu sau în capul altcuiva. 🤣🤣🤣
Se dezbate încă. Ce zici?17
O lege care nu se aplica si nu e respectata de nimeni poate fi considerata cazuta in desuetudine. La fel ca articolul ala care sanctiona adulterul cu inchisoarea si care a ramas in vigoare pana in 2006, fara sa-si bata nimeni capul cu el.
Ionuț, da, fix asta întreb. Și sunt curioasă în special cum ar explica Monica treaba asta. Și, mai ales, cum le-a explicat-o copiilor ei.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Ventidius, dar Ionuț respectă legea. Copiii lui o respectă. Eu o respect, copiii mei la fel. Deci unii respectăm această lege, nu e desuetă. Monica și copiii ei, plus alții, de ce nu o fac?
Se dezbate încă. Ce zici?21
@Anduța, pentru că e desuetă, ce nu înțelegi? Iar când o lege devine desuetă, automat devine și opțională. Tu ai idee de când mă rog să cadă în desuetitudine și legea asta cu opritul la culoarea roșie a semaforului?
@Anduta
O lege este respectata daca este serioasa, daca exista cat de cat vointa sa fie aplicata. Daca e data la misto, daca e evidenta lipsa de interes in aplicarea ei, de ce sa o respecte cineva? Sigur, se va gasi cineva sa o respecte, dar asta nu inseamna nimic. La fel cu tablitele alea de interzis scaldatul. Pana anul trecut, pe cand inca nu aparuse turma de turistii, scaldatul era la liber acolo. Pana si blogurile care prezentau locul precizau asta. A aparut turma de turisti, au aparut si placutele cu interzis. Ca la noi nu se poate altfel. Daca nu sunt salvamari sa te ameninte ca-ti dau cu vasla-n cap, sigur ai placute de interzis. Pentru ca, de ce nu? Se vor gasi unii care sa respecte interdictia. Iar statul trebuie sa isi manifeste cumva grija pentru vietile noastre. Cred ca de fapt placutele alea ne definesc ca natie.
@ Mihai Vasilescu
Cam începe să fie…nu pentru mulți, dar pentru unii, da. La fel că la oprirea completă la „Stop”. Acum se reduce doar viteză. În curând nu o să se mai reducă nici viteza. Iar Sensul Unic nu mai este unic de ceva vreme. Se poate circula lejer pe el. Să mai zic despre „datul cu spatele” din curtea personală pe drumurile naționale? Păi, cine are curajul ăla nebun să nu oprească și să facă o mică coloană până își scoate omul mașina? Că doar este la el în zonă, nu? Să mai zic? Sunt sigur că fiecare șofer a trecut prin astfel de momente. Legea a fost făcută să fie interpretabilă, întotdeauna în favoarea celui care face interpretarea.
@Ventidius, până anul trecut era permis scăldatul în Lacul de smarald? Să mă ierți, dar eu nu cred așa ceva.
Poate ca era, dar nu stia nimeni. Placutele au aparut de curand.
Şi eu ştiu că oficial locurile de joacă sunt închise. Şi nu am fost deloc la ele, de când a început carantina. Bine, eu nu prea m-aş duce nici dacă ar fi deschise, dar asta e ţăcăneala mea.
Iniţial erau înconjurate cu panglică roşu cu alb. Apoi panglica a dispărut. Şi unii copii le folosesc. Unele sunt înconjurate cu gard şi au lacăt la poartă. Acolo nu intră nimeni.
Locul de joacă de care spune Monica mai sus probabil că e tot închis oficial, dar nu au mai avut lacăte pentru toate leagănele. Şi oamenii cred că la acele leagăne e permis accesul.
La fel, am auzit că un loc de joacă din Jupiter, plin cu saltele şi topogane, este deschis. Acolo se organizau anii trecuţi teatru + o petrecere cu animatori seara. Nu ştiu dacă acum mai au loc şi aceste evenimente în el, dar ştiu sigur că e deschis. Accesul este permis după ce te dezinfectezi la intrare pe mâini. Adulţii am văzut că au mască 9unii pe bărbie). Este în aer liber şi deschis de la ora 18.
Chiar întrebam pe cineva deunăzi: mai e valabilă interdicţia în locurile de joacă din exterior sau nu? Pentru că 50% dintre ele sunt folosite încă de la începutul verii.
@Vasilescu
In iulie 2019 ISU Brasov recomanda evitarea inotului, scaldatul in locuri amenajate si supravegerea copiilor in legatura cu acest lac. Fara sa pomenesca insa de vreo interdictie. Banuiesc ca daca ar fi existat, nu aveau cum sa uite aceasta precizare.
Mihai, legat de opritul la culoarea roșie a semaforului, mie mi-a plăcut foarte mult un comentariu al Anei R. despre cum se face in Germania educația rutieră la scoală și cum a răspuns un copil la întrebarea „de ce nu e bine să treci pe roșu”. Spre deosebire de majoritatea copiilor de la noi, care ar răspunde „pentru că primim amendă”, „pentru că ne poate lovi o mașină” sau alte răspunsuri din zona asta, a fricii inoculate de părinți (că la noi nu se face educație rutieră la scoală), copilul respectiv a răspuns „pentru că mă poate vedea un copil mai mic decât mine și, urmându-mi exemplul negativ, s-ar pune în pericol.” Mare parte din generația noastră a fost educată în spiritul respectării legii de frică – pentru propria persoană sau pentru cei dragi/apropiați, nicidecum din respect pentru viața și siguranța celor mai mici, sau mai slabi, sau mai vulnerabili, fie ei chiar oameni străini. Sau pentru protecția unor locuri deosebite. Sau specii de diverse.
Ventidius, la Lacul de Smarald de ce au apărut plăcuțele cu interzis? Ca să nu se inece turiștii, să nu se vandalizeze lacul, sau de ce? Se explică undeva motivul interdicției, sau oamenii trebuie să respecte o plăcuță pur și simplu, fără să înțeleagă de ce?
Comentariu beton!25
@Anduta
Eu n-am aflat o explicatie clara, banuiesc ca e alibi in caz ca se ineaca cineva. Stiu ca la Lacul Sf Ana s-a interzis scaldatul acum cativa ani pentru protejarea sitului si a apei. Dar acolo e un lac vulcanic, natural. Aci vorbim de o fosta cariera de piatra inundata. Poate ca de fapt nu e nici o interdictie legala ci e vorba doar de faptul ca e proprietate privata si proprietarul nu vrea sa-si asume responsabilitatea pentru inecati. Am inteles ca erau candva si placute cu proprietate privata.
Ventidius, atunci poate că unele legi nu sunt respectate nu pentru că sunt desuete, ci pentru că nu sunt clare și înțelese de către oameni. E posibil? Eu zic că este. Și aș mai zice și că e firesc să se intâmple așa.
Comentariu beton!17
@Anduta
Cred ca in unele cazuri legile nu sunt respectate pentru ca de fapt acestea nici nu exista dacat in mintea celor cu un profund respect pentru cuvantul scris pe o placuta. Probabil ceva ancestral, mostenit de pe vremea cand scrierea reprezenta ceva magic in ochii nestiutorilor de carte. Uneori ma gandesc ca as putea scapa de cea mai mare parte a traficului daca as pune o placuta la capatul strazi cu: „Nu intrati! Accesul permis doar riveranilor.” Posibil ca placutele alea de la Lacul de smarald sa le fi pus niste glumeti satui sa tot inghita urina altora cand se balacesc acolo. Am vazut ca ISU a revenit si anul asta cu recomandari identice, tot fara sa faca referire la vreo interdictie. Deci cel mai probabil nu exista nici o interdictie legala.
@Ventidius
Sper ca nimeni nu este interesat de salvarea turistilor care se scalda in lac. Motivul corect pentru care scaldatul este interzis este ca lacul respectiv este un ecosistem fragil si care poate fi afectat foarte serios de persoanele amatoare de scaldat. Da, poate pe vremea cand veneau doi oameni pe an nu ar fi contat asa mult dar daca il transformi in strand poti sa ii spui la revedere in cativa ani. Nu stiu ce vad altii cand merg prin tara dar eu asta vad: pasiunea cu care romanii incearca sa distruga toate locurile frumoase pe care le avem.
@Mihai, titlul de azi, exact ce am scris ieri la punctul 5.
Ai atins mai multe aspecte, care ne-au făcut sa plecam din țara. După “lovilutie” am fost un visător ca “mama cum va fi in țara asta”! Aiurea! După mulți ani, satul de șmecheria, cocalarismul, nepăsarea, corupția (nu in ultimul rând), din Ro am decis sa emigram, și nu oriunde ci la “capătul pământului”. Am avut momente când nu eram sigur ca am făcut un lucru bun ca am plecat, dar acum nu regret nici o secunda. Mare păcat ca aveti o țara atât de frumoasa dar…e locuita…și condusa jalnic.
Nu are rost sa ma apuc sa compar țara de origine cu țara de adopție, căci diferența este uriașă!
Se dezbate încă. Ce zici?17
Da, boss, dar acolo n-ai mici, piftie, sarmale și cozonac. So…
Serif, te înșeli amarnic!
Mici, ciorba de burta, cozonaci, sarmale, piftie, mușchiuleț afumat, telemea de oaie/capra, aproape tot ce găsești și in Ro.
Eh, in loc de palinca, îmi alin suferința cu o slibovita sârbească, dar are numai 45 de grade.
Da, șerif, dar făcute din cangur n-au același farmec. 🤭
Acum 4 ani l-am votat si am avut incredere intr-unul care era independent si parea gospodar. Dupa 4 ani , n-a facut mai nimic decat gargara, acum, cu o luna inainte de alegeri, au inceput lucrari care in 4 ani nu s-au putut realiza, ba nu era bun proiectul, ba erau contestatii, ba draci, ba laci. Asa ca sunt total de acord cu un comentariu pus la postarea unui ziar local si care prezenta candidatii la functia de primar .
https://imgur.com/a/kgKku5g
Ahahahahahahaaaa. Exaaaact.
Iar io eram la Oradea, așteptam în fața unui magazin, și doi lângă mine se căinau că nu mai candidează primarul și ce se fac ei? Mi s-a părut din altă lume, jur.
Tocmai pentru ca omul sfinteste locul, vara asta am fost exclusiv in NV tarii ( mentiune speciala pt Bihor care arata ca Romania peste 20 de ani).
Bine, si in Delta, dar delta e drog nu se pune..
Da, dar spune-mi și de unde plecai spre NV. Cât faceai până acolo?
Pai din Bucuresti. 6 ore pana in Apuseni, cu plecare la 5 dimineata. Si apoi road trip cu cortul. Mentiuni speciale pentru campingurile Tara Nomada in Alba ( tinut de niste olandezi) si Turul in Bihor.
Si de asemenea pentru oamenii care sfintesc Glavoiul, unde desi > 100 corturi si rulote, curatenia e bec, nu canta nicio manea si nu te afuma nimeni cu gratare ( in speranta ca asa o fi si in weekend)
Subscriu la cele menţionate de tine, în special la partea de drumuri și aglomeraţie. Că de plimbat prin ţară, nema.
Ieri, după ce în prealabil am tot avut discuţii cu soţia că „tu numai muncă știi. Am venit lângă munte și nu ne-ai dus și pe noi (pe ea și fetiţă) să luăm o gură de aer proaspăt” am zis să ne urcăm în mașină și să ajungem la Peștera (zona Padina- Dâmboviţa). Executat. Numai că, până acolo, fiind duminică dimineaţa, ca în orice zonă rurală românească, oamenii au ieșit „la blană” (adică la șezut la discuţii în faţa porţii, pe o băncuţă). Numai că, fiind zonă de munte, spaţii strâmte, ajung pe șosea. Unii dintre ei, chiar literalmente, pentru că sunt obosiţi de sâmbătă seara, de la birt. Iar dacă nu vin rudele să-i ridice, acolo își fac somnul de frumuseţe.
Ca să nu mai zic că drumul până la Cota 1000 trece prin Glod, o mirifică localitate în care s-a filmat „Borat” și locuită în totalitate de ţiga…pardon, romi. Care, fiindcă pământul este satului este al lor, inclusiv șoseaua naţională, stau pe mijlocul drumului. Oameni și mașini parcate aiurea. Aici ai ocazia să înveţi să faci manevre pe care nu le-ai învăţat la școala de șoferi. Treci cu bine și de această etapă, ca să te bucuri de măreţia și frumuseţea naturii. Numai puţin, pentru că se lasă o ceaţa mirositoare a mici, grătar și muzicală (genuri diverse, amestecate și mixate de DJ Aer). Fiecare luminiș abundă în astfel de manifestări, iar oamenii harnici deja iau micul dejun cu cârnaţi, ceafă și mititei. Nu este decât ora 10,00, iar ziua este lungă. Asta îmi tot spun cât stau în coloana de pe drumul către Dichiu, alături de cicliști, motocicliști, mașini, vaci, oi și câini (niciun cioban lângă ele). Doar ursul mai lipsește ca să fie o atmosferă demnă de Valea Prahovei. Într-un final, ajungem sus, la Dichiu și realizăm că nu mai avem timp să ajungem la Peștera Ialomicioarei. Așa că reușim să găsim cu greu un loc de parcare printre sutele de mașini, apoi urcăm puţin pentru o gură de aer proaspăt. Eu trag una mare de tot…că trebuie să parcurg și drumul înapoi.
Comentariu beton!32
Fix așa a arătat drumul meu către Cheile Bicazului.
Avem și o chestie bună în toată aventura asta…de acum înainte, când o mai vrea soția „o gură proaspătă de aer” și vom fi la țară, o să o duc pe dealul din apropierea satului.
Ei, dar stați puțin mai ușor cu sfințitul și cu muncitul, să ne trezim și noi din somnul cel de moarte mai întâi și apoi. Ce atâta grabă?
Comentariu beton!53
Vaaiii … cineva știe imnul 😋
@Anduțo, am grohăit un pic. 😁😁😁
După ce am citit articolul și am ajuns la poza de final … fix la deșteaptatul românilor m-am gândit și eu… :)))
Mihai , tot ce ai descris tu în text te face să simți că trăiești ,că ești viu ! 😁
Asta.i „surpriza” Balcanilor pt. turiști ,de oriunde ar veni ei ! Infrastructura ,investitori ,toate funcționează pe sistemul ” merge și asa „,cu mici excepții. In 2016 am fost pe litoralul Albanez și nimeni n.a incercat sa ne ” jefuiască „, din contră ! Așa cum scrie cineva mai sus , omul sfințește locul .
Da, dar mă fac să mă simt un pic prea viu. Parcă mi-aș dori și momente în care să nu trăiesc clipa atât de pregnant.
Mi-am amintit de acest reportaj, apropos de „omul sfinteste locul”:
https://stirileprotv.ro/stiri/social/oaza-de-civilizatie-de-pe-autostrada-soarelui-ascunsa-intr-o-toaleta-publica-povestea-impresionanta-a-domnului-fodor.html
Cunosc, am fost acolo.
Ce sa spun de drumuri? Cand mergem acasa cu masina, in 10 ore traversam Germania, Austria si Ungaria. De la Valea lui Mihai si pana la Iasi mai facem 10 ore. In conditiile in care intram in tara in jurul orei 22. Iar traseul Dej- Bistrita- Vatra Dornei- Iasi e tronson nou, cu asfalt ca-n palma. Bine…nu e autostrada, dar e o sosea mai mult decat decenta.
Cred ca am avut mare noroc vazand toata tara prin anii ’70, cu un Trabant, mergand prin locuri de o frumusete rara pe care le gaseam dupa indicatoare. Si erau indicatoare pentru orice si peste tot.
Acum, cand ajungem acasa, proptim masina in parcare si, timp de doua saptamani nu ne mai atingem de ea. Circulatia din Romania ni se pare un fel de jungla in care, daca ai cat de cat bun simt, nu ai nicio sansa de supravietuire.
Cum, mama naibii, e posibil ca in Munchen (care mi se pare de doua ori mai mare decat Bucurestiul) sa poti circula usor, fara sa injuri la fiecare 20 de metri iar in Romania, nici la Cuca Macaii nu poti ajunge fara sa-ti faci o mie de nervi?
Comentariu beton!20
Oamenii sunt frustrați din cauza vieții de zi cu zi și defulează la volan. Serios, am citit acum niște ani un studiu pe tema asta.
Sarakule!
Nu ai fost in Mamaia nu ai fost in vacanta! Vii tu cu arogante de Lacul de Smarald, Oradea, Cluj, Sibiu si alte localitati care nu exista (ceva gen barbosu’) si nu mergi pă perla la litoralu nostru..
Da, știu, mi-a fost și rușine când am scris.
Am avut curajul ṣi am petrecut vacanṭa in Grecia. Nu am regretat nicio secunda stresul dinaintea plecării, drumul dus – intors lung ṣi obositor, dar inghiṭind sute de km in cateva ore in Grecia, dar ṣi in Bulgaria. A meritat să stau intr-un loc impecabil de curat, sa lenevesc pe o plajă linistita, dar să mă ṣi plimb, să fac baie intr-o apa cristal de limpede, să intalnesc oameni politicoṣi ṣi zâmbitori, să mănânc foarte bine ṣi să plătesc poate mai puṭin ca la Mamaia. Pentru că experienṭa turismului in Romania la munte sau la mare din anii trecuṭi doare atât de tare, incât aṣ fi preferat să stau acasă.
Si din pacate, trist, dar sunt pe blogul corect …
Comentariu beton!20
Am fost și noi o săptămână spre Bucovina și înapoi Bucuresti. Mașinile de B au fost cele mai infecte în trafic, niște babe de capitală urlau prin târgul din Voroneț că li s-a cerut taxă de 5 lei la întrate în mănăstire, „lor, care veniseră taman de la București!”, la un hotel în Vatra Dornei 2 suv cu nr de B au parcat în fata ușii hotelului blocând și rampa de ieșire din parcarea hotelului, care era câțiva metri mai în pantă. Tot acolo, la un izovr de apă minerală, în spatele amenajării, era covor de șervețele folosite și mirosea a wc. Pasul Tihuța e plin de peisaje superbe, dar cu popasuri de serviciu unde găsești gunoaie lăsate de jeguri care iau masa și cred ca râul e și tomberon. Și ar mai fi și altele care dau șah mat civilizației și ideii de turism. 😐
Comentariu beton!23
nu esti cumva masochist la nivel social? sau ai vrut sa testezi noile tendinte in materie de cocalarism si neam-prost? cam asa arata o excursie prin tara pe la obiective care pot fi ajuse pasind direct din masina , sau oricum in limita a 100 de pasi. eu am refuzat sa ma duc undeva tocmai ca sa evit contaminarea, dar de regula povestile auzite sunt infioratoare ( asta include si trasee montane mai cunoscute). Sigur, sunt oaze, dar construite de individualitati si nu de sistem. Chiar am fost ieri la alergat pe un traseu montan care din pacate a devenit popular ( au reparat nesimtitii drumul, cel putin partial) si am vazut ce inseamna sa devina loc de picnic: mizerie, muzica, trafic. sigur, nu sunt toti neam -prost, dar daca unul din cinci baga maneaua la 11 dimineata pe munte nu numai ca rasuna toata valea dar si strica feng-shuiul la toata lumea. ala unu din cinci mai si arunca sticle pe geam numai bine ca respectivul drum montan sa arate ca o alee a gunoaielor , cocal -cola si berea Newmark la pet verde fiind cele mai frecvente. Plus ca pe cand am vrut sa iau apa de la izvor am constat ca era plin de doze de bere puse la racit. concluzia mea e ca mai bine nu le faci drum prin natura, ca oricum nu inteleg nimic si numai o polueaza.
@Ionuț oficial sunt închise, neoficial în oraș lumea cu copii mici se înghesuie mai rău ca înainte;apoi faptul că era gol ,nimeni împrejur la 10 metri când am ajuns eu ,am stat de bun simț cam o jumătate de oră să nu interacționez cu următorii veniți….dvs doar asta ați înțeles din articol și comentarii?Că să nu mai spun că din 15 martie și până acum a fost prima dată când au văzut copiii mei un loc de joacă, în oraș sunt riscant de aglomerate de câte ori trec singură prin zonă..
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Monica, da, fix asta am înțeles din comentariu.
Să explic cu un citat din articolul de azi: „…Alaltăieri, la Lacul de smarald, era plin de afișe cu „scăldatul în lac este strict interzis”. O fi fost, dar primii doi oameni pe care i-am văzut când am ajuns pe mal erau dezbrăcați și băgați în apă până la brâu. Când i-am întrebat de ce ai face așa ceva, dacă ai citit măcar un afiș din ăla, au ridicat din umeri: „Păi nu, că noi nu ne scăldăm, noi intrăm doar așa cu picioarele”…” Am încheiat citatul.
Regula, legea, naiba știe ce, stabilește că locurile de joacă sunt încă închise. Nu comentez, o fi sau n-o fi o tâmpenie, n-am de unde să știu, că nu sunt medic sau autoritate locală. Dar o respect sau încerc, legal, să o schimb. Tu, ce faci? O driblezi, cu scuza că locurile de joacă din oraș sunt full sau că acolo nu era nimeni sau că n-ați mai văzut loc de joacă din 15 martie (nici copiii mei n-au mai văzut, dar, ghici ce?, continuă să nu vadă). La fel ca cetățenii care nu se scăldau, ci doar intraseră un pic cu picioarele.
Comentariul tău de mai sus (și multitudinea de mânuțe verzi primite) este de fapt explicația pentru tot ce ne povestește @Mihai în articol, ceea ce ne definește ca nație (cu câteva excepții): legile și regulamentele și regulile sunt bune, dar pentru alții. Noi, dacă putem, încercăm să le încălcăm finuț sau mai grosolan, apoi căutăm scuze și alibiuri care, în mintea noastră, sunt valabile și altcineva are ceva cu noi dacă ne atrage atenția că greșim.
Comentariu beton!38
„Noi, dacă putem, încercăm să le încălcăm finuț sau mai grosolan, apoi căutăm scuze și alibiuri care, în mintea noastră, sunt valabile și altcineva are ceva cu noi dacă ne atrage atenția că greșim”.
Completare: si daca ne vede politia si ne amendeaza, tipam pe Facebook acuzand abuzul…
@Ionut: Ioaneee, știu că sunt cât de cât vecini (S6), să-mi zici unde ne vedem să-ți dau berea. Chapeau!
Din pacate lipsa educatiei de orice fel este o problema cronica in Romania. Parerea mea, ca in stadiul acesta, lipsa celor sapte ani de acasa mai pot fi „tratata” doar cu amenda aplicata ca la carte si sa vezi ce reflexe conditionate bune isi face lumea. In orice drum de-al meu prin tara, chiar si in locuri supragalomerate (evident aici intra si partea turistica), prezenta celor care trebuie sa aplice legea tinde spre zero sau prezenta este doar de forma. Iar daca incercam eu sa atrag atentia (prost obicei, nu?) in cel mai bun caz ma alegeam cu un „ce te bagi, fa, care-i treaba ta?!!!”, ca restul replicilor erau pentru 18+. Si nimeni in jur sa se mai sesizeze. Putem breveta acest „je m’en fish”-ism romanesc , pentru ca explica multe lucruri ce merg rau pe plaiurile mioritice, echivalentul lui „io cosesc de aici pana aici”.
Comentariu beton!17
începusem să scriu un răspuns la comentariul lui @GabiI, de genul „bravo pentru haiku”; era 08,38 iar eu stăteam cu traficul pe Podul Prieteniei; îl știți, ăla de ne desparte de țara pretină, aia cu castraveții…
și voiam să mai scriu că, la cei minim 80000km/an preponderent IS-BV-SB-VL-DJ și retur prin DB-PH și B (în ultimii 18 ani), am văzut umpic din ce nu este; ce ar fi putut să fie, am văzut (și nu vorbesc de vacanțe ci de călătorii în interes de serviciu) la alții…la polaci am văzut cum se scurgeau valuri-valuri de bani europeni în infrastructura lor; la slovaci am văzut pîrtii de schi (cu telescaune și nocturne) făcute pe niște movile gen Dealu’ Mitropoliei; la bulgari am văzut stațiuni montane (check this http://www.piringolf.bg/) cum România va avea cînd ministra turismului s-o numi Angela, piscine în mijlocul pustietății și alte căcaturi d’astea…btw, pentru cei care nu știu, dați un google după Arbanasi, patrimoniu UNESCO…
numa’ că imediat ce am trecut podul (nu scrisesem atît), comentariul a dispărut iar eu am văzut cu ochii mei de ce la noi nu se poate…pentru că suntem o turmă de oi imbecile mînate de cine se nimerește; concret, la intrarea în BG, drumul se desparte în 2 benzi semnalizate mai mult decît corespunzător: dreapta pentru camioane, stînga pentru turisme și autocare; cine credeți că stăteau în rîndul pentru camioane, claxonînd nervoși că nu se mișcă, ha? iegzact: cîteva zeci de…turisme, conduse evident de niște cimpanzei decerebrați care mi-o arătat deștu’ cînd i-am claxonat scurt și le-am făcut semn să mă urmeze pe banda destinată…
la controlul pașapoartelor, deși borderu’ nost’ polis deschisese toate cele 4 culoare și verificau actele lîngă autoturisme, cozile se mișcau în hopuri; după ce am trecut, am înțeles și de ce: conaționalii mei au transformat spațiul de după ghișeele vămii într-o imensă parcare; mă jur pe roșu că locu’ arăta ca parcarea la mall duminica; numa’ că fusese folosită funcția Random pentru suprafață, mai puțin un culoar șerpuit de vreo 3 metri lățime…făceau coadă oamenii la ghișeul de vignetă!!!
osutădouăzecierau!!!!
în 2020!?
îmi pare rău că mi-a fost frică să fac poze (m-am gîndit că e ilegal)…
hai, pwpici, că io mă’c la sofia sî mînînc inimi di rațî la tigaii…
Comentariu beton!22
De atâtea ori ai pomenit de inimile alea că primul lucru ce o să-l mănânc când ajung pe acele plaiuri ele o să fie! 😁😁
Costica, astea si cele de mai sus se petrec pentru ca legea nu se aplica. Punct. In parcari la supermarketuri sigur se gaseste un bou sa parcheze langa intrare, desi parcarea e 50% goala, nu-l trage nimeni de mana. Prin orase si unde sunt parcari la 200 m , nu se folosesc boss, doar nu merg pe jos de acolo. La locurile de joaca sunt copii desi sunt inchise, la Lac se scalda unii desi e interzis, etc. Ok, unde-s autoritatile la toate fazele astea? Unde-s cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legilor? Ca de plans se plang toti ca e greu, ca e naspa , ca salarii mici, dar nu vezi unul cu chitantierul sa-i traga de maneca pe giboni ca gresesc.
Mihai … așa e. Primarul nu mai candidează la Oradea, in schimb are in plan sa candideze pentru consiliul județean și asta e foarte bine. Pentru ca fosta sefime a consiliului era pesedeul și ungurii care efectiv au pus numai bete in roate in orice proiect. Vezi scandalul aeroportului Oradea, unde Mang și Pasztor s-au prostituat fata de aeroportul din Debrecen și la noi curse … din părți. Orădenii ii urăsc de moarte pe cei doi. Dacă ajunge Bolojan la consiliu județean …. va fi și mai bine, pt ca se va concentra și pe binele județului. Pt primărie candidează tot din echipa lui… sunt sigura ca se vor continua proiectele lui.
Comentariu beton!23
Adevărat grăiește titlul! Ca-n bancul cu Dumnezeu și Sf Petru care împărțeau țările. „Anglia să o facem insulă, cu ploaie și oamenii cu un temperament potrivit, Spania mare, soare, tauri, impulsivitate, etc, etc…România: mare, deltă, munți înalți, râuri, păduri, resurse naturale”..Sf Petru „păi ăștia primesc numai lucruri bune??” „Stai să vezi ce popor le dau..”
Sunt multe locuri interesante de văzut, dar drumurile până acolo te termină. Cum fac destul de des drumul Tg Mureș-Pitești, cu tot traficul intens îmi făcea plăcere „plimbarea” pe Valea Oltului. Dar am ajuns să mi se ia până peste cap. Se fac lucrări și se stă minute întregi la semafoare..Și după ce stai juma’ de oră n-ai loc să treci că forțează trecerea pe roșu cei din sens opus. Ultima dată am avut noroc că în sfârșit se oprise unul cu numere străine din sensul celălalt. Nici varianta pe Brașov nu e mai brează când stai după toți amețiții prin Bran 😕
Singurele „escapade” au fost pe Valea Mureșului spre Toplița (unde sunt ff multe cuiburi de berze 😊) și Sovata & Câmpu Cetății. La Sovata nici nu se simțea că e stare de alertă, bine că măcar nu au intrat în lacurile secundare, că la Ursu era ca-n zilele bune..Cât despre Câmpul Cetății (aprox 10 km de Sovata, 40 de Tg Mureș) au lacuri unde se poate pescui păstrăv (și alte specii ocazional) și restaurant unde gătesc păstrăvii de te lingi pe degete (+mujdei cu smântână). La felul 3 vă recomand clătitele Gundel (cu brânză, stafide în rom și nuci) iar ca lichid berea Csiki Sör 😊 (drumul până acolo e ok)
Comentariu beton!17
Da, așa e, într-un loc nu trebuie neaparat să vezi cascade, muzee, cetăți etc., poți vedea civilizație, cum a fost cazul orașului Oradea. Serviciul pe care îl am îmi oferă posibilitatea să merg în toată țara.
Îmi place sa mă plimb ore întregi pe străzi atunci când sunt în alt oraș, să observ oameni, gesturi, fapte… pentru mine e foarte plăcut și relaxant. Așa că în fiecare localitate găsești câte ceva de văzut. Mie mi-au plăcut foarte mult în localitățile din Harghita, Covasna, chiar dacă unii dintre noi au altă părere despre oamenii de acolo.
Oare de ce nu se dorește un transport în comun civilizat și de calitate, că să putem face un turism de masă decent in țara asta?! Chiar nu înțeleg! Înainte de 89 mergeam cu trenul peste tot in țară, in toată Europa se circulă excepțional cu trenul, autobuzul, oriunde dorești, in timp scurt și condiții civilizate, la noi de ce nu se vrea asta?!😐
Ce înseamnă că „nu se vrea”? Cine „nu se vrea”? Că eu n-am nicio problemă să circul cu trenul dacă am condiții civilizate și timpi decenți de ajuns la destinație. Cum merg și afară cu trenul, pot să merg și în România. Deci, pactic, eu vreau.
Cât despre mersul ăla civilizat cu trenul, înainte de ’89, mă faci să râd. Erau aceeași nenorocire și aceeași mizerie ca acum. Doar că atunci nu aveai cu ce compara și-ți spuneai că probabil așa trebuie să fie.
Textul ăsta vine după cea mai nefericită experiență pe care am avut-o în ultimii 20 ani ca turist în Romania.
Era programat să stau cu câteva colege la Neptun, pentru weekend.
Nu am mai fost la Neptun decât o dată, anul trecut, prin noiembrie, când totul era pustiu și părăginit. Acum era doar aglomerat.
Investitorii privați din stațiune au înțeles doar să spoiască cu sclipici fațadele pierdute printre munți de gunoaie și parcele sau clădiri abandonate.
În mod evident nu există o Administrație locală. Sau cel puțin nu există una care să fie interesată să facă locul ăla să arate ca un loc în care să vrei să mergi în vacanță.
La intrarea pe plajă era o mare poartă de plastic pe care erau scrise cuvinte de bun venit pe plajă și o alee di lemn care, presupuneam că te-ar fi condus departe de lumea dezlănțuită. Greșit. Aleea străjuită de palmieri din plastic te conduce către lumea dezlănțuită. Plajă?! Care plajă?! Toată suprafața de nisip este acoperită cu poteci din scânduri (probabil vor să dea bine la capitolul investiții în drumuri) sau cu șezlonguri de plastic.
De pe așa zisa plajă nu se vede și, din pricina bubuielilor din boxe, nu se aude marea.
Dincolo de îngrozitoarea ”amenajare” a plajei sunt oamenii care merg acolo. Nu se sfiesc să dea peste tine, să urle, să înjure sau să scuipe. Și bănuiesc că locul ăla a fost creat după gustul acestor specimene.
Așa că am decis că eu nu mă aflu în locul potrivit și am ales să mă duc să stau pe prosop, ca săracii, pe plaja mea din 2 Mai unde sunetul valurilor și nisipul fierbinte mi-au reîncărcat bateriile.
Mda anul ăsta nu calc la mare nici măcar în varianta pe care o adoptasem în anii trecuți: dus dimineața, întors seara.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
@Ada (sau @Radu), tu-ți dai seama că faci pe deșteptul pe aici, dar de fapt ești ATÂT DE PROST încât nu știi nici măcar să-ți schimbi un ip? Ți-am lăsat comentariul exact din acest motiv: ca să-ți pot arăta cât ești de prost.
Gizăs craist, și ce e cel mai trist este că tu ai drept de vot exact ca oamenii cu creier.
Și uite cum și-a scos omu’ latura feminină la iveală? Ăsta a prins gustul blogului și îl mănâncă degetele să tragă la răspundere pe toată lumea. Stimată she-male (caută pe net, că momentan lipsește persoana care îți poate oferi trimitere către site-urile cu conținut explicit), păi, nu mai bine îți iei degetele și le strângi în jurul chestiei datoare de plăceri decât să-ți pierzi vremea pe aici? Adică, eu zic că ești în câștig, nu de altă, dar placa cu Băsescu este cunoscută și nu prea mai (în)cântă.
Hahahhaha … parte din cercetare. Mersi. Aveam o zi anostă … s-a duusss 😋
Deci ”acel radu” azi este ”această Ada”? De vis 😂 😂 😂
băi, singura explicație pentru obsesia asta morbidă a lu’ răducu îi că marinelu l-a fwtwt și nu i-a plătit prestația…altfel nu-mi explic cum în 2020, băselu mai poate fi subiect de conversație
@costicămusulmanu, dacă deschizi vreodată televizorul pe antena3 o să înțelegi tot. Ăia n-au terminat niciun moment să vorbească despre Băsescu.
@Ionuț, unde dai, unde crapă, unde începe discuția și unde se termină..dacă citeați comentariul meu în totalitate ați fi văzut clar ce vreau să spun ;asta pe de o parte,iar legat de copii și locurile de joacă, să știți că sunt una dintre multele familii în care n-aș trimite copiii la școală fizic, cu atâta du-te vino în reguli care ar fi trebuit să fie clare.Iar locul de joacă l-am călcat fiindcă era singura posibilitate de scoatere a copiilor din mediul de acasă, am unul cu autism și nu ne permite bunul simț să frecventam locuri publice din oraș. Dacă vedeți comentariile mele de pe blog in alte situații veți vedea că pentru mine legea nu se discută, ci se aplică, timpul fizic nu-mi permite să stau aici și să văd ce spune toată lumea referitor la comentariile mele.O zi bună.
@Monica, mai întâi o rugaminte: nu mă mai lua cu persoana a doua plural fiindcă aici pe blog la @Mihai îmi place să cred că suntem toți prieteni, chiar dacă ne mai și înjurăm (cu ghilimele sau fără) . În plus, dă impresia că aș fi mai bătrân decât sunt. 🤣🤣🤣
Acum, să-ți zic de ce m-am legat de acea chestie din comentariul tău inițial. Ai început frumos cu „omul sfințește locul”, ai prezentat ce e mișto în acea comună. Buuun! Și acum vin eu, ca un hater maniaco-depresiv ce sunt, și fac următorul scenariu, pe baza a ceea ce ai comunicat tu: ăia acolo au „sfințit” locul, au un loc de joacă mișto, și pustiu, corect? Poate era pustiu fiindcă nimeni nu venise acolo la ora aia sau, atenție, fiindcă toți locuitorii comunei respective aleseseră să respecte măsura cu locurile de joacă închise. Absurd, cunoscând nația asta, dar, de ce nu? Buuun. Și vii tu, vezi locul de joacă pustiu și îl folosești. E de înțeles, situația e nasoală, regula asta cu locurile de joacă închise e imbecilă în condițiile în care ei vor să deschidă școlile, copiii sunt victimele acestei pandemii mai mult decât alții (deși unii au parte de război, darvasta e altă discuție) etc. etc. dar, dacă așa s-a zis de la stăpânire, o respectăm. Să presupunem că cineva din comună te vede cum folosești locul de joacă, trage concluzia că ar putea face la fel mai târziu și apoi încă unul se ia după el, și tot așa, conform spiritului de turmă specific ființei umane. „Dacă ăla poate, eu de ce nu?” Și în două zile locul de joacă e plin. Poate era plin și înainte. Sau poate nu.
Și iată cum leg asta de subiectul discuției de azi. E de ajuns ca unul să arunce primul un gunoi, e de ajuns ca unul să se scalde unde nu are voie, e de ajuns ca unul să se joace într-un loc de joacă închis de lege. Într-un stat unde autoritățile nu există, e de ajuns unul singur care să încalce ceva. Comentariul tău inițial ar fi fost minunat dacă nu spuneai că ai folosit locul acela de joacă, dacă nu puneai poze, și, mai ales, dacă nu continuai să comentezi, dând senzația că nu ți se pare nimic în neregulă. Sigur, minunat ar fi fost să nu folosești locul ăla, dar asta e altă discuție.
Nu am nimic personal cu tine, nu urmăresc cu atenție cine și unde comentează. Sunt doar un individ care alege în continuare să își țină copiii departe de locurile de joacă și observă cu stupoare că aproape nimeni altcineva nu o face.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Cu turismul, nu ridici bunăstarea țării. E o ramură, într-adevăr, însă nu e un complex industrial. Nu e un formator de piață. E o piață pentru ciubucuri pentru „lumpengheșeftari”. Nu poți să te compari cu notorietatea vestului, tu (nu tu personal, Mihai) român să te minți că vei atrage sau vei scoate mai echivalentul (sau aproape) cât se extrage din turismul țărilor dezvoltate sau cu istoria aia păstrată cât de cât.
Păcat de țară din mai multe motive, angrenate (în ceea ce privește opotunitățile de angajare ca debutanți, sistem de tranzit/rutier ca lumea, fără abuzuri comerciale financiare, fără batjocură la locurile de muncă, etc).
Țara e un colț/unghi mort.
Nu pot să spun că îi invidez pe cei care au plecat (la ce munci sunt puși să întreprindă, cu stigmatul aferent, ce bătăi de cap cu birocrația unde poposesc, să țină grija de una și de cealaltă) dar e cert că au luat o decizie care trebuia făcută pentru că nimeni nu va mai muri pentru nimeni.
Ei bine, eu cred că poți ridica bunăstarea țării cu turism facut cu creier. Ai TOT, absolut TOT aici. Mare, munte, Deltă, câmpie, sate bucolice, tot, tot, tot. Doar că au trecut treizeci de ani degeaba peste ele. Și, dacă vrei să faci treabă, probabil îți trebuie încă pe atât.
„Țara e un colț/unghi mort.” Pă bune ? Aaa … țara reprezentată de marea majoritate a cetățenilor ei. Nu știu cine ești, nu știu unde stai, dar te rog eu frumos: fă din locul pe care îl ai … un mic colț de rai!!! Și îndeamnă-i și pe alții să facă la fel!
Ieri, de la Tg jiu, via Fagaras, oprire de juma de ora pentru masa si 40 de min sa vedem cetatea Fagarasului, am facut 12 ore până la Ploiesti!☹
Așa vă trebuie. Ce-ați căutat la Târgu Jiu?
Am cautat, dar poate n-am vazut eu? Cum, deci niciunul in comentarii s-o spuna pe aia ca daca vorbim de rau Romania inseamna ca nu santem patrioti? 🙂
Toată lumea știe că p-aici dă Soros cu banu’. 🤣
Nu, nu, azi a apărut doar tembelul cu „băsiștii”. 😀
@Bo$$: Pe ala l-am vazut, dar il trec totdeauna la pierderi calculate. Baiatu’ ala e iremediabil tampit. BTW de fiecare data cand vad de-astia, sincer compatimesc pe stapanul blogului respectiv. Asta e partea nasoala a meseriei de blogareala: tre’ sa citesti/te pui si cu imbecili irecuperabili.
@DanC, n-ai idee cât îmi doresc să vină unul din ăsta la mine, pe stradă. Să vină și să-mi zică în față tot ce latră aici, pe blog. N-am avut niciodată norocul ăsta.
Pe la Vaslui cand treci? Nici nu stii ce pierzi……
Dacă o ia pe E85, s-ar putea să știe ce pierde. Dar…ce nu te omoară… 🤣🤣🤣
Aveț Mega în Vaslui ? 😋
În Vaslui e Miega 🙂
păi, ce poate pierde la vaslui? portofelu’, vreun dinte…d’astea…
-De ce nu te speli pe dinți?
-Păi tot nu mă pup cu nimeni!
…
Păi d-ai nu te pupă nimeni!
Așa și cu țara noastră: habar n-avem câți ne-ar pupa dezinteresat.
P.S.: Să știți că totuși unii se spală pe dinți. Mai bine, mai rău, dar se spală.
@VictorR
La mulți ani!
Acel moment când dai block cuiva pe feisbuc şi-ţi urează lamuţean pe bloguri 🙂
În legătură cu poza, io cred că administratorii cetăţii din Deva şi-au luat ţeapă şi ei de la gabori prin “Metoda Acoperişul”
https://zoso.ro/metoda-acoperisul/
Oamenii au fost bine intenţionaţi şi chiar au vrut să restaureze cetatea aia dar ţâganu’ tot ţâgan rămâne.
Acuma cică vor să monteze termopane la fereştrile cetăţii să o facă într-un stil mai neogotic şi sunt în tratative cu un arhitect din celebrul clan Termopian, rude bune cu Edipian, din Hunedoara care a construit zeci de cetăţi cu turnuleţe prin zonele sărace din zonă.
0 0
Știi ce? Mai bine ar face un lift sau ar repune în funcțiune telecabina aia. Că mi-a ieșit sufletul de două ori până sus.
Flori nu vrei ?… ‘ţi-ai dreacu dă bucureşteni că numa’ figuri aveţi în cap. Auzi la el, vrea lift sau telecabină… du-te bă la tine la metrou, la Victoriei, dacă vrei să te dai cu scara rulantă sau cu liftu’.
Hahaha … ce vă mai place șaorma 😋 LIFTierilor 😋
Eu fac turul României în fiecare an. Intru in țară pe la Sânnicolau Mare (anul trecut am intrat pe la Nădlac să mai merg puțin pe autostradă} și ies pe la Satu Mare.
De la mine de acasă până la Makó unde mă opresc să dorm sunt 1430 km pe care îi fac într-o zi (06:00 – 22:30) cu pauze și traversez 3 țări. De la Makó la Craiova (la părinții mei) sunt 440 km și ajung pe la 16:00 depinde cum prind vama. De la Craiova la Suceava (la socru) sunt 640 km și îi fac in 12 ore. De la Suceava la Satu Mare sunt vreo 350 km și îi fac în 6-7 ore. Deci cât fac până la granița României într-o zi fac apoi prin țară în 3 zile. Ce să zic mai mult?
Despre frumusețea Oradiei și civilizația de aici subscriu. Am făcut armata în Oradea în anii 80 și de atunci am rămas îndrăgostit de orașul ăsta. Chiar acum, când scriu ‘, sunt la un hotel din Oradea, venit cu familia intr-un city-break, tocmai din cauza acelui program de gratuitati pentru stimularea turismului. Din păcate, și în această oază de civilizație trebuie să existe uscaturi care să ne reamintească că suntem în România.
Hai să-ți fac ziua mai bună:
Orășelul în care-mi duc veacul (orășel =~30.000 loc) are șosea de centură în regim de autostradă. La două dintre ieșirile astea tronează cap de afiș (pe indicatoarele alea mari 4×5 m de direcție): MUZEUL SATULUI. Iar dacă urmărești săgețile cale de vreo 3-4 km, ajungi la unul dintre cele mai vechi muzee de acest tip din țară. Care e destul de interesant, am pierdut odată o zi acolo. 😁
În contrapartidă, pot spune că am fost în iunie cu mașina în țară. Mi-e teamă să repet experiența la câte blițuri în localitate mi-am luat și la câți m-au depășit pe dublă continuă…