Hai că nu vă rețin mult azi, vreau doar să vă povestesc pe scurt o chestie foarte mișto.

Vă ziceam ieri c-am plecat spre Oradea. Apropo, mulțumesc pentru toate comentariile cu ponturi despre ce se poate face acolo. De unde plecasem fără să am nici cea mai vagă idee despre ce-am putea să vizităm, acum am prea multe obiective de văzut, de n-o să știu la care să mă duc mai întâi.

Așa, revenind, am plecat, dar ne-am oprit să dormim o noapte la Deva. Și pe când ne gândeam ce mama naibii am putea să vedem prin Deva asta, a găsit fashionista pe net o chestie care se cheamă ”I giardini di Zoe” și care, așa din poze, arăta senzațional. Evident, am fost să le vedem și mi-a picat fața, că locul ăla arată nu senzational, arată ca o bucățică mică de rai.

Dar nu asta m-a impresionat cel mai tare. Cel mai tare m-a lovit când mi-am dat seama că cineva, așa de nicăieri, a făcut minunăția asta la Banpotoc, undeva într-un sat dintr-un colț uitat de lume al României. Chestie care nu știu cum vă sună vouă, dar mie mi se pare fabuloasă.

Voi înțelegeți c-a venit un cetățean care nici măcar nu e român, e italian, s-a urcat el pe dealul ăla de lângă Simeria, s-a uitat gânditor în zare și și-a zis: „Ma che cazzo, uite fix aici vreau să fac io una piccolo bucata de Rai”. Și-a făcut-o, boss, chiar a făcut-o. Așa, de-al naibii, ca să se bucure și inimile românilor.

Iar mie îmi pică fața mereu când dau peste lucruri din astea făcute din pură pasiune, pentru că altceva n-are cum să fie. Mă îndoiesc că ar exista vreun interers major de business acolo, pentru că la fața locului, în afară de grădină nu mai există nimic altceva, nici măcar vreun restaurant.

Iar după capul meu, investiția, așa cum se prezintă ea acum, mă îndoiesc că-și scoate banii. Intrarea costă 10 lei, dar să nu vă imaginați că stă lumea la coadă. Or numai angajați care tăiau, plantau, reparau, am văzut minim 5, plus consumul de apă, plus ce alte cheltuieli mai sunt pe-acolo. Și tare mă îndoiesc că toate astea sunt plătite din ăia 10 lei pe care-i dai la intrare. De-aia trăiesc cu impresia că grădinile astea ale lui Zoe sunt făcute doar din pură pasiune.

Mno, cam asta am vrut sa vă povestes astăzi, pentru c-am rămas profund impresionat și pentru că pot să bag mâna în foc că mulți dintre voi habar nu aveați de șmecheria asta.