Văz că e o modă sau ceva despre ce-ai face dacă te-ai întâlni cu tine însuți cel de la vârsta de 16 ani. E mișto ideea, m-a coafat la marele fix. Imediat mi-a venit în minte ce mi-aș spune dac-aș sta de vorbă vreo două minuțele cu mine cel de la vârsta aia de mare angajament.

M-am tot gândit cum aş sta în faţa acelui adolescent timid, cu privire senina. Cum m-aş uita cu duioşie la părul lui creţ, bătut de vântul dimineţilor de vară. Mi-au dat lacrimile imaginându-mi cum ar tresări atunci când mâna mea, aşezată pe umărul lui, l-ar întrerupe din visare. Pentru că da, mi-ar plăcea să mă uit direct în ochii celui de atunci, să-mi redescopăr privirea lipsită de griji și să-mi spun cât se poate de cald şi binevoitor un singur lucru:

– Flăcău, știi tu caietul ăla în care scrii poezii și de care ești așa mândru? Te rog io din suflet, arde-l în secunda asta sau arunca-l în morţii mă-sii pe geam dacă vrei să „lovești” şi tu ceva în secolul ăsta! Dacă nu, continuă cu rimele şi versurile tale stupide, dar să nu te miri dacă o să mai fii ceva vreme regele neîncoronat al onaniei. Să nu zici că nu te-am avertizat.

Ah, şi dacă tot a venit vorba, poți să stai liniştit, n-o să orbeşti şi nici păr în palmă n-o să-ţi crească. Da, da, nu te mai uita ca prostu’ la mine și fă odată ce-ți spun, că n-am bătut atâta drum înapoi în timp ca să mă uit la tine cum te smiorcăi.

Stai, bă, unde pleci plângând? Stai, că n-am terminat cu tine! Nu mai da mărunt din buze și nu te mai văita că nu mă impresionezi. Le-am fumat p-astea, eu sunt tu, remember? În loc să pişi ochii, ia de-aici hârtia asta. Ai aici toate numerele câştigătoare la loto din următorii douăşcinci de ani. Vezi cum o pierzi până acasă, te cred în stare la cât ești de fraier și neîndemânatic.

Gata, acum du-te, că mă iau nervii numai când îţi văd faţa aia de Eminescu în mizerie şi sunt în stare să mă răzgândesc.     

Mno, cam asta zic io că mi-ar plăcea să-i transmit tolomacului care eram la şaisprezece ani.

La voi cum stă treaba? Aveți ceva deosebit să-i transmiteți adolescentului care erați? Sau vreți să-l lăsați să se descurce cum poate și cum îl duce capul?

mihai_vasilescu_16_ani