Evident, nu mă refer la broască țestoasă, hamster sau porc de Guineea. Nu știu ce-s astea și cu ce se mănâcă, dar dacă simțiți o chemare în organism pentru așa ceva, nu mai stați pe gânduri, luați-o pe coana broască țesoasă acasă și bucurați-vă de ea (sper că știți bancul).
Voiam să zic despre cele două animale de companie care sunt majoritare în preferințele humanoizilor. Pentru că, sunt convins, nu există persoană care să nu se fi întrebat la un moment dat dacă n-ar fi cool să-și ia un câine sau o pisică. Iar eu am avut și am câte puțin din ambele.
Mno, de obicei lumea-și dă cu părerea despre satisfacțiile pe care ți le dă un animal. Eu o să fac un pic pe dos. O să vorbesc oleacă despre ce trebuie să aveti în vedere ca să NU aveti „șansa” să vă bateți joc de el.
Când ai luat decizia de a băga un animal în casă (altul decât porcul care-ţi mănâncâ zilele), de fapt ai hotărât să adopți un nou membru al familiei, cu drepturi depline. Nu nu merge să ai câine doar în weekend-uri sau când e soare afară. Îl ai pe orice vreme și când sunt minus 28 de grade și viscol sau plouă cu spume, iar el trebuie să meargă afară să se plimbe și să facă pipi. Și caca.
A, că tot vorbeam de caca. Dragii mei, mai am o veste pentru voi, domnu’ cățel, pe care tocmai vi l-ați achiziţionat, se cacă măcar o dată pe zi. Macar. Și trebuie dus afară, iar „afară” înseamnă să stați măcar o jumătate de oră, timp în care umblați cu o pungă după voi și strângeți rahatul de oriunde ar avea plăcerea să-l facă. Da, lăsați-mă să cred că n-o să îngroșați rândurile celor ai căror câini au umplut trotuarele și parcurile de mușuroaie maronii.
Gândiți-vă bine, dacă aveți în plan să vă mai măriți familia și cu vreun bebe. Pentru că nici în acest caz nu merge vreo mitocăneală de genul „aaa, acum că o să avem copil, trebuie să dăm câinele/pisica”. Mă rog, dacă ai inteligența emoțională a unui stâlp, merge, poți să arunci animalul în stradă, pe motiv c-o să ai un copil. Dar pentru noi, oamenii sănătoși la cap, nu merge.
Dacă tot am vorbit despre copii, una dintre greșelile uriașe pe care le fac mulți părinți este că iau animale „pentru copil”. Deși ei, adulții nu-și doresc sau n-au timp de așa ceva, cedează rugăminților copilului și-i cumpără sau adoptă un animăluț. Animăluț care, de obicei, este un câine. Că, na, cățelușii sunt simpatici și cu lipici la copii. Plus că ăla micu’ a promis solemn că el o să aibă grijă de cățel, el o să-l scoată afară, el o să-i strângă rahatul, el o să-i dea de mâncare, el o sa se ocupe de tot tot tot. Doar că lucrurile nu se întâmplă chiar așa, în 99% dintre cazuri copilul se plictisește relativ rapid de sarcinile lui privind animalul. Cam ce credeți voi că se va întâmpla cu respectivul cățel devenit între timp câine?
Ah, da, încă ceva. Animalele se îmbolnăvesc. Ba chiar e mai nasol de atât, pentru că nu pot să spună ce le doare. Prin urmare, trebuie să dați fuga la doctor la orice simpotm suspect. Dacă la noi, la oameni, mai merge cu „iau o aspirină și-mi trece”, la animale nu merge. Și-o să aveți supriza să vedeți că e scump. Mai scump decât la spitalul de oameni. Ca să nu mai vorbim că, tot spre deosebire de oameni, pe astea mici le mai duci și la controale periodice, tot felul de vaccinuri sau chestii de cosmetică, deci iar bani. V-o zic așa prietenește.
Nici mâncarea nu e ieftină. Adică poate fi, dar având în vedere că vorbim despre un membru al familiei, poate n-o să-i dați să mănânce doar cele mai ieftine chestii de pe piață. Că nici vouă nu v-ar conveni să vă îndopați doar cu cartofi, pâine și parizer.
Vine concediul. Adică momentul acela din an când o să descoperiţi că toți prietenii voștri ori sunt alergici la părul de animale, ori au treburi extrem de importante care nu le permit sub nicio formă să treacă pe la voi ca să scoată câinele sau să hrănească pisica. Soluții? Cu câinele pare mai simplu, în ultimă instanță îl duci la o pensiune specializată. Deci iar trebuie să luaţi în considerare un extra-buget care nu e mic deloc. Bun, l-ai dus la pensiune, ce te faci dacă pe la jumătatea sejurului îţi sună telefonul și ești anunțat că Azorel nu bea apă și refuză să mănânce de când l-aţi lăsat acolo (caz real)?
Cu pisicile e și mai dubios. Pisica nu suportă să schimbe mediul cu care s-a obișnuit și unde se știe ea stăpână absolută. Se stresează îngrozitor la schimbări. Prin urmare, dacă o duceți la pensiune de animale, nu numai că riscați s-o găsiți moartă de foame și de sete, dar o să rămână și complet cheală înainte. Pentru că asta e reacția lor la stres, pierd păr cu nemiluita.
Să va mai povestesc și c-o să fiți nevoiți să faceți mult mai des curat prin casă? Când ai generatorul de păr în apartament, nu mai ține șmecheria cu lenea și cu „lasă că șterg praful și dau cu aspiratorul săptămâna viitoare”, motiv numai bun să amânați curățenia încă două săptămâni. Bine, asta dacă nu sunteti vreun soi de exhibiționist căruia îi place să înoate până la glezne în păr de câine sau pisică.
Trebuie să fii conștient de faptul că animalul ăla o să trăiască mai puțin decât tine. Practic, odată cu el ți-ai făcut rost și de o dramă pe care o vei trăi din plin atunci când o să plece în Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii. Am plâns o săptămână când mi-a murit câinele, iar taică-meu vreo lună.
Mno, cam astea sunt (sau mai ziceti și voi, poate am uitat ceva), dacă nu vă sună foarte bine ce-am scris mai sus, gândiți-vă de zece ori înainte să luați decizia de a aduce un animal în casă. Gândiți-va de 100 de ori, pentru că animalele sunt cele mai curate suflete și nu merită bătaia de joc de a fi aruncate pe stradă sau
Personal, nici măcar nu pot să înțeleg cum funcționează creierul unui om care își abandonează animalul. Consider că oamenii care pot să facă asta, la o adică n-ar avea nicio problemă să-și abandoneze vreunul dintre membrii familiei. În capul meu este unul și acelasi lucru.
Asa…printre iubitorii de animale, se gaseste cineva care sa-si doreasca un beagle? Da, da …cainele ala simpatic cu urechi maRi si privire de vacuta. E gata crescut, doarme doar in pat, nu sta singur in casa, e mai destept decat muti dintre cunoscutii mei si poate face un catar sa planga prin incapatanarea lui.
Comentariu beton!168
Ha! Cunoaștem ? Avem și noi unul. Cel mai ușor de îngrijit cățel! NOT! Dar cât de scump, așa ceva nu mai există!!!
Comentariu beton!30
@Redoo, dar ce-ai, bre, cu el?
Un beagle este un diavol încarnat într-un înger. Cei mai iubitori, cei mai catifelați ,cei mai hoți ,cei mai încăpățânați, dar nu aș renunța la el . Tocmai de aceea ne-am achiziționat o autorulota să-l putem lua cu noi. Viața e pustiu fara câine.
Comentariu beton!49
Super fotografia. Și eu și sora mea iubim animalele. Avem în casă un motan mare și tocmai am adoptat o altă pisicuță, pentru că, niște cretini au aruncat-o, lăsând-o să moară de foame. Acum e veselă, curată, cuminte, jucăușă. Și, evident, face toate prostiile pe care ți le poți imagina.
Nu am ce comenta la articolul tău: absolut tot ce ai spus este adevărat. Dar, sunt riscuri pe care merită să ni le asumăm. Și o facem cu drag.
Ce e drept, la casă, la curte, e un pic mai ușor: la noi, Pufy iese când vrea afară și, în plus, florile au îngrășământ natural. 🙂
Comentariu beton!88
@SorinB, ah, da, am uitat să precizez că sfaturile sunt mai mult pentru cei de la bloc.
La cei de la curte sau care stau la parter, la partea cu pisica vaccinul e obligatoriu o data pe an, ca altfel plangi dupa ea mai repede decat ai crezut. Parvoviroza felina e destul de urata.
Comentariu beton!26
Posed una bucata catel, uratel foc, da’ il iubesc de nu mai pot. Nu imi imaginez viata fara un caine pe langa/in casa omului. Urasc in acelasi timp stapanii care-si muta privirea catre inaltul cerului atunci cand prietenul necuvantator incepe sa se invarta in cerc, fix in mijlocul drumului. Dupa care, „prajitura” ramane pe caldaram si pa! Bai oameni buni, adunati fratilor, ca nu va cad galoanele! Mai exista un model ce cetatean, simpatic foc, care te priveste scarbit atunci cand faci gestul (absolut firesc) de a curata trotuarul. Pe unu’ chiar l-am auzit bombanind: „Ia uite-o p’asta, aduna rahat de pe jos…” Csf, n-ai csf 🙂
Comentariu beton!146
@Mirela. Cel care a bombănit avea dreptate. Știi unde a fost greșeala ta? Că nu i l-ai băgat în cutia aia goală de pe umeri: sigur, acolo își găsea locul.
Comentariu beton!70
@SorinB: Sa stii ca tentatia e mare. Asa-mi vine cateodata sa iau punga semi-desfacuta si sa le-o trantesc daca nu in cap, macar pe tarlici… Sa vada cam care ar fi diferenta: cu si fara kaka’ pe umblatori. Habar n-ai ce satisfactie as avea… Si cum gasesc destui prin zona care privesc cu ochi straini si goi activitatea de curatare facand maruntel din buze, tare ma tem ca nu mai dureaza mult pana imi pun planul in aplicare :)))
Comentariu beton!41
Eu te încurajez….:)
Comentariu beton!21
@Sorin: Voila’ un unlike la indemnul tau. Pariu ca-i unu’ d’ala de stramba din nas? Sau vreo tanti frustrata, model „mai bine facea un copil, decat sa aiba grija de un parlit de caine”?
Comentariu beton!58
Uite si doi unlike la tine…deranjam…
@SorinB: Nihil novi! ???
Si daca am facut destui copii si-acu’ mi-am luat caine?!Ce mai zice tanti?
Comentariu beton!37
@Mirela, fix asta discutam cu cineva mai devreme. idioți.
Pisică nu mi-aș lua nici dacă sunt plătită bine de tot să o țin în casă (sau să mă țină ea pe mine, whatever). Câine mi-aș lua, dar mă împiedică faptul că am mai avut unul, 14 ani de zile, și mereu când zic hai că-mi iau altul, mi-amintesc de drama prin care-am trecut acum 3 ani când mi-a murit. Chiar nu mai vreau așa ceva.
Comentariu beton!48
@Laura: Sa stii ca prin aceeasi drama am trecut si eu, si nu o data, de doua ori. Dupa al doilea nu am vorbit cu al meu 2 zile, pentru ca ori de cate ori incercam sa ne zicem ceva ne busea plansu’. Si chiar nu credeam ca o sa mai port in lesa vreun caine… Dar dupa 5 ani, am gasit cel mai uratel caine ever, si iata-ma inhamata dar fericita 🙂
Comentariu beton!85
@Laura, n-am avut același câine, nu? Tot 14 a trăit și al meu și tot acum trei ani a murit.
Ba eu te incurajez sa-ti iei @Laura, chiar daca ai trecut printr-o suferinta dupa pierderea cainelui, gandeste-te ca oferi o viata mai buna unui alt caine (sunt atat de multe animalute care merita o viata mai buna) si a propo nu cumpara, adopta. Consider ca cei care au avut si nu mai vor, o clasific tot ca pe o forma de egoism (lasa egoismul deoparte si uita te in ochii unui alt caine).
Comentariu beton!34
Sint curioasa dece nu vrea un pisic deloc! Nu alte motive doar curioasa.
#Laura, dupa ce a murit yorkshire-ul meu am avut doua luni de plans continuu de nu mai stiau ai mei ce sa-mi faca, l-am luat pe Oscar, un bishon havanez. El m-a salvat! Inca imi amintesc de Tomy, a fost un inger de catel cuminte, ascultator si iubitor, nu ca tembelul asta de bichon care face numai prostii…dar cata fericire aduce! Pisica nu pot avea ca e fata mea alergica ( dar imi doresc, le iubesc la fel de mult!) dar n-as putea sa stau fara un catel in casa! Sa stii ca numai un alt caine iti poate vindeca trauma pierderii.
Si eu am beagle.. 8 ani.. membru al familiei cu drepturi depline.. incep sa incerc sa ma obisnuiesc ca va merge in curand (7-8 ani sper eu) pe vesnicele plaiuri ale vanatorii.. e greu.. foarte greu sa ai caine… si mai greu sa ai beagle. Nu am stiut cand l-am luat… asta e, trebuie sa traim greselile tineretilor noastre.
Din fericire, probleme de sanatate nu a avut.. doar cu greutatea.. e singurul membru gras al familiei noastre.. si cum nu prea ne stim cu dietele..
Scosul afara.. e rezolvat usor… pipi 30 de secunde si inapoi sus.. caca face in primele 5 minute ca il tin pana sunt sigur ca nu ma tine el pe mine 🙂
Mancarea nu e ieftina, dar nici nu o simtim in bugetul familiei, in jur de 100 de lei pe luna. Apoi mai merge la salon de inca 100 de lei pe luna.. vaccinuri si deparazitari.. inca 100. adunate.. tot e cel mai ieftin membru al familiei.
Concediile.. i’am gasit pensiune faina, cu cabinet veterinar inclus. speram sa nu avem surprize, pana acum nu am avut.
Ramane problema caderii parului… pe care am rezolvat`o in proportie de 80%, aparent si beagle`ii se pot tunde 🙂 si nici nu se observa ca’s tunsi (intra in cei 100 lunar la salon)
Voi lua altul dupa el? Categoric nu.
Comentariu beton!29
No offence, dar prin aceeași problemă cu obezitatea am trecut și eu. Speranța lui de viață nu este sigur de 7-8 ani, având în vedere că s-a îngrășat. Degeaba îl pui la dietă, răspunsul la problemă e chiar în comentariul tău: stă afară maximum 5 minute pe zi că face caca și pipi repede.
Singura mișcare pe care câinele tău o face zilnic constă în câteva rotocoale de apartament și cam atât. Nu va slăbi niciodată, pentru că nu se mișcă!Beagleii, mai ales, sunt extrem de activi și au nevoie să alerge mult. Nu doar să facă pipi…
Comentariu beton!64
Tin sa te contrazic. a avut 28, acum are 23. S-a ingrasat tare dupa castrare, acum e chiar bine (greutatea lui normala e 20-22, e big boned) https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1520621_3648117058513_1014220971_n.jpg?oh=15fb98bd7c004b07c35a70f1a111e1d0&oe=5816354F
@Shutz, să vă trăiască, dom’le.
Normal ca e gras daca il tii 5 min afara. Are nevoie de miscare!
Comentariu beton!14
Ciinele iti e gras ca nu il plimbi, cum adica 30 de secunde afara? ai citit bine articolul?
Draga Vasilescule, am una bucata fetita de gradinita, o Doamna Pisi foarte stricta in ceea ce priveste mancarea, o pitbullitza care adorrrra copiii si e innebunita sa primeasca atentie si, nu in ultimul rand, un peste, cel mai cuminte din casa ? Subscriu, asadar, la ceea ce ai scris, cu precizarea ca ORICE animal, unele mai mult decat altele, necesita bani, timp si iubire. Am avut si hamsteri, sa stii ca te innebunesc un pic si aia ???
Comentariu beton!39
@Bianca, ce naiba faci cu hamsterii? La ce-s buni?
Sunt simpatici foc ☺ ce vrei, eram si eu mai pustoaica cand i-am adoptat ??? aaah uitai sa-ti zic, fii-mea mai nou vrea maimuta… tare mi-e ca se ia ta-su’ dupa ea si ma trezesc cu inca unul care sa ceara mancare si atentie!!!
Comentariu beton!28
Sa te uiti la ei ce mici si tolomaci sunt si caaat de draguti pot fi cand isi tin cu manutele alea miiiici ale lor o bucata de morcov si o molfaie. Un fel de bibelou. Galagios. Foarte galagios. Eu am avut un hamster pitic, care atunci cand stingeam lumina sa ma culc, o apuca miscarea si se dadea in rotita aia de o au mai toate rozatoarele in cusca
Dar nu asa finut..nu…pe modu Usain Bolt! Iar daca i-o scoteam….tragea ca besmetica cu dintii de cusca metalica. Si faceam drumuri la 1 noaptea sa potolesc fiara de 5 cm care nu lasa o casa intreaga sa doarma. Dar era super draguta si raspundea la numele ei, ii placea sa se culcuseasca in palma cand o scoteam din cusca…era si ea un sufletel acolo…Asa cum unii oameni dau drumul la tv in secunda 2 cand intra in casa, sa fie acolo..un zgomot de fond, unii isi iau hamster 🙂
Comentariu beton!55
Confirm cele spuse de tine. Unul din motanii mei s-a stresat atât de tare la schimbarea mediului încât a făcut lipidoză hepatică. 400 euro au costat doar analizele și radiografiile de la început să își dea seama ce are. Apoi, timp de 2 luni mânca forțat o conservă de 2,5 euro pe zi + 30 euro pastile care îi ajungeau 2 săptămâni (vorbesc în euro pentru că in euro am plătit eu veterinarul de aici, nu ca să par interesantă sau ceva). Dar în final l-am vindecat complet de o afecțiune cu doar 30% șanse de supraviețuire și nu regret nimic.
Comentariu beton!60
@Roxi, păi tot ce am scris este din experiență personală.
În ceea ce privește părul din casă și curățenia … am Roomba care aspiră singur și mop cu abur, m-am adaptat de când avem și un bebeluș în casă.
Am avut în trecut și broscuță țestoasă, porcușori guineea, hamsteri, alte pisici, au fost toți parte din familie.
Acum am 2 motani leneși și chiar dacă nu putem pleca în vacanțe că nu avem unde îi lăsa, nu aș renunța la ei.
The End.
Comentariu beton!53
Mie mi se ridica tensiunea brusc când o aud p-asta cu „Păi și cu pisica ce faceți când o să aveți copii?” În afară de toate alea zise în articol, ma umple de dragoste „grija” ălora din jur pentru viitorul copiilor și pisicii mele.
Altfel, a mea e super de treaba, se adaptează instant oriunde atâta timp cât e acolo un sclav care sa o hrănească și sa o perie. 🙂
Comentariu beton!80
@Miss Alina, aia e pisică, mă? 😀
Beneficiile care le poti avea de la o pisica, sint atit fizice cit si emotionale. Daca aveti posibilitatea de a pune o camera de luat vederi minuscula pe pisica voastra, sa vedeti ce face o zi intreaga, ve-ti avea o experienta unica! Aceste animale absolut minunate si incredibil de a le observa activitatea si atitudinea! Degajarea cu care se intind pe iarba la soare, indiferenta care ti-o arata cind le chemi si nu vor sa vina, si, agilitatea care o au cind le chemi si lor le este foame, si vin in fuga!
Comentariu beton!19
Aveam 3 pisici când eram însărcinată și toate dormeau cu mine, se schimbau multi la față când auzeau și unii au fost chiar surprinși că s-a născut întreg copilul 😂 și că a supraviețuit cu 3 mâțe in casa și 3 câini în curte, unul de 50 kg și 2 mai mici. Eram sfătuită mereu să nu las copilul cu animalele. Înțeleg perfect ce zici!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.27
@Daniela Pisicile si cainii nu au deloc acelasi comportament fata de stapan. Cei mai multi spun ca pisicile nu-i iubesc ci-i tolereaza pe stapani 🙂 La caini, in schimb, s-au facut o gramada de studii (e plin Internetul, poti cauta) care arata ca ei sunt profund atasati de stapanii lor. Vazusem un documentar in care studiasera ce se intampla in creierul unui caine cand isi revede stapanul dupa o oarecare absenta: se secreta oxitocina, hormon care la oameni este asociat dragostei si atasamentului deci un caine chiar te poate iubi neconditionat si nu e nici o inventie o mintii noastre :p
Comentariu beton!43
Cei care spun ca pisicile nu au sentimente habar nu au, este adevarat ca sunt mult mai independente decat cainii dar stiu cand si cum sa-si arate afectiunea.Studii sunt facute si la pisici dar intr-o tara atat de civilizata ca a noastra nu intereseaza pe nimeni.
Comentariu beton!85
Si pisicile stiu sa iubeasca.Am dovezi.Din pacate toate pisicile mele iubitoare au murit prematur in schimb cele proaste/rele/salbatice au trait mult
Comentariu beton!14
@Daniela, și totuși, de unde ai tras concluzia că animalele nu pot iubi necondiționat?
Realist prezentată problema dar eu zic că depinde ce îți dorești și cum privești problema. Am un cățel pe care mi l-am dorit toată viața dar nu am avut voie să îl iau decât atunci când am ajuns la casa mea. Are 9 ani. Niciodată nu mi s-a părut o corvoadă să îl scot afară, nici când erau multe grade cu minus, nici când erau cu plus. Îl scoatem zilnic, minim de 2 ori x 30 min. În concedii îl luăm cu noi sau îl lăsăm la rude când se poate. Anul ăsta e mai dificil dar vom găsi o soluţie. Venirea copilului nu a adus probleme de genul: ce vom face cu el? (e adevărat că era cea mai des întrebare primită din momentul în care sarcina a devenit vizibilă). Ce mă sperie este gândul că va veni un moment al despărţirii, el fiind trecut de jumătatea vieţii. Voi mai avea căţel după el? Eu zic că nu, dar nu sunt sigură. Fetiţa mea îl consideră parte din familie, deci e posibil să îşi mai dorească, habar nu am.
Eu zic că dacă îţi doreşti un animal de companie şi pui în balanţă plusuri şi minusuri, plusurile sunt muuuult mai multe 🙂
Comentariu beton!79
@Mira, păi ai dreptate în tot ce spui. Doar că textul meu nu era pentru tine și pentru cei care vor animal pentru că e cool.
Eu am un câine maidanez adoptat de mic şi un număr variabil de pisici, adică am două care din când în când se împuiază şi apoi umblu să le caut stăpâni progeniturilor şi pisici în tranzit, adică pisici din cartier care se simt foarte bine la noi şi mănâncă împreună cu ale noastre ( „prieteni inseparabili, pe onoarea mea”). Întotdeauna în perioada concediilor un membru uman al familiei trebuie să stea acasă. 🙂
Comentariu beton!76
@GabiI, aș da orice să știu cine sunt cei patru cretini care au dat dislike la asta.
Asta ma intrebam si eu, ce i-o fi deranjat pe ei, că părerea mea despre dislike-uri o ştii. 🙂
@GabiI, csf, n-ai csf.
Cu siguranta dislike-urile sunt pentru pisicile nesterilizate!
Comentariu beton!64
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.27
@Dede Cati eu chiar nu am probleme cu trezitul de dimineaţă 🙂 dar sunt şi norocoasă. Câinele meu nu e setat pe o anumită oră, de exp: în week-end dacă vreau să dorm până la 10.00 el nu are nicio problemă (nici nu latră, nici nu face în casă, pur şi simplu doarme cu noi). Oricum, acum copilul ne dă trezirea la 7.00 chiar şi în week-end.
Comentariu beton!26
@Mira, esti tu o norocoasa. Dar crede-ma, de cand il citesc pe Mihai, am citit si sute de comentarii legate de problema trezitului dimineata;)))) Sa-ti traiasca copilul si sa va bucurati de o viata frumoasa.
@Cati, eu mi-aș creste copilul doar cu anmal în casă.
Oamenii care se feresc sa-si creasca copiii cu animale pe langa ei,nici nu stiu ce pierd! si nici nu-i intereseaza! dar…este doar pierderea lor!
Comentariu beton!19
nu e vorba de catelus happy e vorba de responsabilitate. ti-ai luat animal, esti responsabil. eu ma scol cu 2 ore inainte de a pleca la serviciu ca sa mai lenevesc in pat cu cafeaua si sa plimb si sa hrnaesc ciinele
Cand stateam in Bucuresti, salvam catei si pisici de pe strazi, ii duceam acasa, spalat, mancat, gasit stapan.
Sa va povestesc o intamplare.
Eram pe la Gara De Nord, in intersectie, ma duceam acasa pe jos, imi placea sa merg mult, cand vad un „plusat” in mijlocul drumului, gata sa fie calcat de vreo masina, sar de pe trotuar si ma transform in politista de la circulatie, urland ca nebuna printre masini.
Am reusit sa-l dau spre marginea drumului, apoi usor usor spre coltul dintre doua cladiri.
Tremuram de emotie, de frica, de toate, el tremura si mai tare de foame, de sete, de toate.
Eram imbracata sport, n-aveam nimic la mine, nu stiu de unde veneam si ce naiba cautam fara geanta la mine, dar n-are importanta.
Era el, in bison de talie mare, ciufulit, speriat, apoi eram eu care incercam sa-l fac sa inteleaga ca nu-i vreau raul.
Se facuse cerc de oameni in jurul lui, nici nu-mi dadusem seama cand, pur si simplu m-am trezit cu vreo cativa oameni care voiau sa ma ajute, unii aveau mancare, altii apa, dar ce m-a surprins, a fost el, catelusul, atitudinea lui fata de ceilalti, cand incepea sa maraie daca cineva se apropia de el, dar cand era vorba de mine, nu scotea un sunet.
Ma intrebati poate cum adica vorbeam cu el, simplu, ii spuneam cam asa: nu-ti fac nimic, vreau sa te ajut, nu te speria, Deni iubeste animalele, hai …linisteste-te!
Dupa aproximativ o ora de tratative, am fost singura care a putut sa puna mana pe el, mi-am scos un siret de la adidas, l-amegat de zgarda de pureci(atat avea), si am plecat spre casa (ap inchiriat, unde n-aveam voie cu animale). Povestra e lunga, s-o scurtez..
Facut baie, dat mancare, dormit la mine, dimineata plecat sa cautam stapan, nu gasit stapanul, dar gasit alt stapan care mai avea unul la fel la fel.
Ma doare degetul de la atata scris, dar meriti sa stii povesti de viata.
Comentariu beton!125
Ești foarte, foarte mișto!!!
În copilărie, am avut câini, pisici, hamsteri, peruși, pești, și toți au fost membri ai familiei cu drepturi depline. Recunosc, sunt a dog person, așa că, la maturitate, am ales să am doar un câine. Snoopy, bichonul meu, a trăit 16 ani și pot spune cu mâna pe inimă că l-am iubit enorm și am avut grijă de el mai mult ca de mine, doar că… La un moment dat, a trebuit să iau o decizie cu care nu m-am împăcat nici acum, deși toată lumea mi-a spus că e un act de noblețe (?!) să nu-l las să se chinuie. Au trecut 8 ani și pe mine încă mă doare gândul că am fost și o să rămân aia care s-a jucat de-a Dumnezeu și a dat acceptul pentru eutanasiere. Și asta e o chestie cu care va trebui să trăiesc tot restul vieții mele…
Comentariu beton!68
@opantazi, știu exact ce zici. 🙁
nu te-ai jucat de-a dumnezeu. şi nu e act de nobleţe. e un act de non-egoism. ai luat decizia corectă. după ce a trebuit să eutanasiez cîinele (avea aproape 15 ani) am plîns nu o săptămînă, am plîns o lună, în fiecare zi după ce veneam de la serviciu, că acolo nu-mi permit, am treburi de rezolvat şi încă plîng, deşi deja am adoptat altul. maidanez luat de pe stradă. dar cădea pe jos pentru că venea peste tot după mine şi nu se mai putea ţine pe picioare. şi atunci te gîndeşti cine e mai bine să sufere, cîinele sau tu?
Comentariu beton!50
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.7
nu e vorba de catelus happy e vorba de responsabilitate. ti-ai luat animal, esti responsabil. eu ma scol cu 2 ore inainte de a pleca la serviciu ca sa mai lenevesc in pat cu cafeaua si sa plimb si sa hrnaesc ciinele
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
@sibian, nu-i problemă, tu să fii sănatos. Deși…
Mi-am spart capul sa-mi dau seama care-i bancul cu broasca testoasa asa ca iti sunt cumva dator.
Un tip merge la o prostituata si, la plecare, cand sa iasa pe usa, ii zice:
– Sa stii ca suta de euro pe care ti-am dat-o e falsa. Aia raspunde:
-Nu-i nimic, tu sa fii sanatos!
Fara nici un apropo.
Comentariu beton!23
@hatru, stiu eu un banc. @Mihai, asta este?
O femeie cauta un cadou pentru sotul ei. La un moment intra intr-un pet-shop si se opreste in fata unei broaste. Pretul afisat era de 10000 euro. Il intreaba pe vanzator: – Ce are atat de special broasca ?? – Face sex oral mai bine decat o zeita. Femeia isi zice atunci ca ar fi un super pentru barbatului ei. Cumpara broasca si pleaca bucuroasa. Seara i-o ofera barbatului, ii ureaza la multi ani si se duce la culcare. Pe la 3 dimineata o trezesc niste zgomote ciudate. Sotul era in bucatarie cu sortul pus plin de faina din cap pana-n picioare, cu borcane desfacute peste tot si cu broasca langa el.
– Dar ce faci draga la ora asta?
– O invat sa gateasca.. dupa care poti sa te cari.
Comentariu beton!112
@Elena, ăsta e. :))))))))))
@Mihai, ce dăsteapta sunt. P.S. ăsta/asta cu dislike-ul de la banc cred ca nu-i place sexul oral.?
Comentariu beton!37
@Elena, îi place, dar doar să ia. :)))))
@sibian. Ai dreptate..un articol de cacat, dar pe care tu l-ai citit (logic: ori l-ai citit și ai comentat, ori ai comentat fără să-l citești: în primul caz ai gustat cu plăcere din articol, iar în al doilea caz, nu-mi permit să spun ce ești: intuiești tu singurel, nu?)
Comentariu beton!18
Doispe pisici, toate salvate din strada. Cainele mi-a murit in martie si Inca nu mi-am revenit. N-a fost o corvoada iesitul la pipi la 5 AM pe viscol… Pana mea, cand iti iei animalut iti asumi. E ca si cum ai avea un copil. Am 6 litiere pentru pisici. Pe la 4 dimineata le ia cacarea pe toate si te trezesti sa cureti, toate litierele. Da, mancarea nu e ieftina, te poate costa mai mult decat te costa mancarea ta.
Anul trecut cainele meu a avut babesioza, tratamentul si spitalizarea au costat 1900 lei/3 zile. Jur ca daca era nevoie imi vindeam si un rinichi, numai sa-l scap.
Vrei pisica? Musai sa-ti placa maxim sa aspiri des, cam la 2-3 zile. Altfel sfarsesti acoperit cu blana. Ma rog, unii au pene pe spate, dar asta e alta discutie… Ah, sa nu uit. Daca ai copil creste-l in plm cu un caine. Il responsabilizeaza.
Comentariu beton!58
@Roxana, absolut. Aș obliga toți părinții să-și ia câine, Nu glumesc.
:))) m-ai depasit, eu am 8 pisici salvate, bine si catel,maidanish, urat nevoie mare, dar e sufletul meu, atata bucurie cand ma duc acasa la parinti, se bucura mai ceva ca ei, iar pisicile toate in calea mea.
Nu inteleg persoanele care nu inghit animalele, e peste puterile mele…ca sa nu mai zic de criminalii care le maltrateaza, acolo deja imi ia vlaga, si tot sper la Politia animalelor sa o puna odata in functiune, ca e numai cu titlu..
Cunosc senzatia. 11 pisici, din care un motan de rasa facut cadou de sotul meu la o aniversare „rotunda”, plus 10 adunate de la tomberoane sau abandonate de fostii stapani la usa mea. Toti/toate sterilizati, vaccinati, rasfatati. Plus 2 caini pentru care am facut de planton saptamani in sir sa-i scot noaptea la pipi, cand erau pui, Acum au un program mai normal…Veterinarul nostru m-a declarat cetatean de onoare al cabinetului. 😀 Mancarea, nisipul, tratamentele lor costa. Curatenie fac in fiecare zi si tot mai am ce face. Dar n-as putea fara ei. Fiica-mea, acum studenta, vine special acasa sa-i vada, desi anul I e plin de tentatii. Noroc ca si barbatu-miu e la fel de nebun ca mine si ii iubeste. In august ne-a murit cateaua batrana, la aproape 15 ani. O saptamana n-am fost buni de nimic niciunul din noi, am plans toti trei, spre mirarea vecinilor: „Dar ce va plangeti atata, ca mai aveti o gramada?!”. Da, avem o gramada. Toti sunt ai nostri. Toti sunt suflete si pe toti ii iubim, datorita lor fiica-mea a invatat sa isi asume unele responsabilitati (sa curete si ea litierele, sa plimbe cainii cand e randul ei, sa ii alinte si sa joace cu ei). Norocul nostru e ca locuim la casa si avem curte. N-as schimba nimic , desi durerea cand moare cate unul din animalutele noastre e cumplita… Dar momentele cand se alinta pe langa tine, sau cand iti ling mana, sau fata, si le vezi iubirea neconditionata in ochi, sunt… priceless.
@Opantazi, tu zici de caine?
Noi am luat hotararea eutanasierii ptr un pui de canar.
Am observat pe la 3 saptamani de cand iesise din ou ca avea o problema la picioruse si n-ar fi putut sa stea pe bat. Fratiorii lui deja se cazneau sa tzopaie si el era tare fericit, dar doar in cuib.
Asa ca ne-am dus la veterinarul pe care-l mai frecventasem, ocazii in care ne-am dat seama ca doar avea bunavointa, dar la pasarele 🙂 nu se pricepe deloc (si nu numai el, toti!).
Iar in timp ce asteptam sa intram, intelegand ce problema aveam, desteapta de asistenta ne-a sugerat sa rezolvam mai simplu, sa-l lasam pe-o creanga, ca vine vreo pisica…
Mie-mi venea sa-i smulg jugulara cu dintii, da’ omu’ i-a tras un perdaf de l-a scos pe doctor din cabinet.
Pana la urma, am ingropat canarelul langa ceilalti de dinaintea lui, dar tot imi dau lacrimile cand imi amintesc.
Doar ptr momentele astea grele de despartire, n-as sfatui pe nimeni sa-si ia un aimalut in casa!
In rest, imi dau seama ca-i mai usor cu pasarele 🙂 dar nu va spun cate probleme sunt si cu ele, oho!
Comentariu beton!27
@moatza, așa a zis idioata aia?
Inaintea ultimului caine am avut o catelusa. La 13 ani a facut blocaj renal si a trebuit s-o eutanasiez. La fel am facut si cu o pisica cu metastaza, doi purcelusi de Guineea, un hamster… Unde am locuit pana acum doi ani aveam cateva gradini inprejmuite cu gard, pe langa bloc. Intr -una dintre ele, eu si cativa vecini, facusem cimitirul animalutelor.
E dureros cand dispar din vietile noastre, dar fara sa le fi avut vreodata ar fi fost oribil.
Comentariu beton!24
Falconvet se pricep la pasari si animale exotice
am o pasare orezar, java finch, ciinele l-a prins pe cind zbura prin casa si i-a rupt un picior care s-a sudat apoi dar labutza a amas rasucita si se sprijina numai pe ea, nu mai poate sa stea pe bara dar am cumparat o platforma de lemn pe care o acopar cu batiste de bumbac sa ii fie moale, are apa si grauntele acolo si o fetitza zebra australiana care il iubeste si il purica mereu, si el tzopaie si cinta pe platforma lui. solutii exista.
Comentariu beton!13
E deja ora 11.00 si n-a aparut, inca, nici un comentariu legat de „la un copil amarat n-ati da banii astia, sau la un batran, dar dati sute de euro pentru animale”. ?? Sa mai am putina rabdare, zic.
Comentariu beton!62
Daca apare il caut dupa ip…
Comentariu beton!16
@Roxana Sechel, pot sa zic deja Fereasca-l sfintii?
Cred ca poti :))))))
da, coane!
intre timp a plecat in Italia, sa stearga niste mosi la cur.
De ce toata lumea spune „dupa cat am suferit, sigur nu mai vreau unul” ? Al meu are, peste 2 luni, 15 ani. Il am fix de cand s-a nascut (la mine in camera) si am decis ca va fi al meu. Eu sunt constienta, ca d’aia sunt om, ca va veni momentul in care ne vom desparti. Va fi extrem de greu, stiu. Probabil ca nu voi mai avea unul la fel ca el, este un catel foarte special!
Dar, voi mai avea cu siguranta si altii, care vor fi si ei minunati la randul lor.
Si da, tot ce ai scris este perfect adevarat. Sunt enorm de multi cretini pe lume ? care trateaza animalele ca pe niste jucarii si care ii iau „pentru copil” si nu se gandesc ca atunci cand copilul se plictiseste, pentru ca a crescut si nu mai e asa jucaus, ce dracu’ faci?!
Si nu sunt de acord cu ce ai spus despre pisici. Ale mele sunt foarte dragute ?
Comentariu beton!38
@K, și-ale mele. :)))))))
Cate ai? Pisici….
exact. eu pt sufletul ciinelui meu as mai lua inca unul dupa ce moare, pt ca stiu ca sint o stapina foarte buna, ciinele meu sta in puf si nu as refuza unui alt norocos o viata buna.
Da, e greu sa ai caine. Mereu am sentimentul ca sunt nedreapta fata de el, ca nu il plimb destul, ca nu ma joc destul cu el, etc. Mai e si mops, deci orice privire de-a lui arata ca un mic repros.
Si intr-adevar, il duci la doctor la cea mai mica zvacnire atipica. Eu nu m-am invrednicit sa merg la un control general de o gramada de ani. Dar cand cainele a tusit de doua ori la rand intr-un mod ciudat, l-am dus la medic…si avea faringita.
Daca nu esti un om responsabil, lasa animalele in pace, ca mai rau le faci.
Comentariu beton!57
@Gennie, exaaaaaaaaact.
Am crezut si eu in mitul cu responsabilizarea copilului prin achizitia unui animalut. Si am inceput cu 2 hamsteri. M-am gandit asa: stau in acvariul lor, nu fac murdar in casa, mananca un morcov si un mar/saptamana. Deci, vis cu alte cuvinte si cheltuiala zero. Zero a fost si responsabilizarea copilului pentru ca ii privea din usa camerei: vai, cat sunt de draguti, dar da-le tu, mama, de mancare si fa tu curat la ei.
Pana intr-o seara cand m-am trezit in niste sunete ascutite si asurzitoare. Faceau sex. Baiii, stati putin ca la mine in casa nu se fute nimeni asa la bunul plac. I-am lasat cu veioza pornita si indreptata spre ei. Am adormit in liniste si a doua zi am citit pe net ca pot face pana la 10 pui, pe care daca nu-i separi pot fi mancati de mama. Plus ca pe perioada sarcinii femela devine irascibila si trebuie si ea separata de mascul. Mi-am imaginat cum ar arata camera copilului cu vreo 3-4 acvarii in camera si am renuntat. I-am dus inapoi.
Comentariu beton!31
@Elena, m-am spart de râs la aia cu „la mine în casă nu se fute nimeni”. Ahahahahaha,
@Mihai, eu nu.
Dacă ești o tipă singură, trecută de 30… ia-ți o pisică. E mai bine decât nimic.
https://www.youtube.com/watch?v=aYe1d5_LS0s
Comentariu beton!29
@Andreas, BE-TON!
De cand ma stiu am avut diverse vietati si animalute in casa, pe rand nu toate deodata! 😀 Perusi, nenumarate acvarii, un caine lup superb si acum un motan. Cine uraste pisicile n-a avut un british, clar! https://www.facebook.com/1495870087299175/photos/a.1495872337298950.1073741825.1495870087299175/1769182406634607/?type=1&theater
Comentariu beton!22
@Mardra, ah, ce mișto e! 😀
1.Salutări din ținutul sării (nu, nu Salzburg ci Praid-Sovata) 🙂 .
2. Avem pisică. Are 15 ani jumate. Și nouă ne e frică de iminenta despărțire 🙁 . Și da, face ce vrea ea, lasă mult păr, nu prea mai are dinți… Dar o iubim. Plus: stăm la casă și și-a meritat toată îngrijirea câtă a primit-o, la câți șoareci a prins.
Comentariu beton!24
@VictorR, 15 ani? Hai că a avut viață mișto.
Viață? Vieți nene, vieți, c-a fost și mușcată de șarpe, de i-a străpuns laba dintr-o parte în alta. Au fost singurele ei trei zile când a stat în brațele nevesti-mii s-o oblojească cu betadină.. .
Comentariu beton!17
Suntem o familie de pisicime:
– Eu si sotul meu avem cel mai vorbaret motan boschetar / adoptat, din lumea asta ( accept provocari).
– Tata are 3 pisici persane, mama si doi copii de care s-a indragostit iremediabil si nu a mai putut sa ii dea (avertizez doritorii de persane ca nu stau prea bine cu IQ-ul ?)
Si mamaie are o pisica salvata dintr-un copac de 19 ANI (in iulie anul asta va face 20 doamne ajuta!)
Deci s-ar putea sa fii surprins si sa traiasca mult peste 15 ani? Nu mai are dinti in gura, nu prea mai aude si mai face pipi pe canapea cand e prea obosita sa ajunga la baie ( multa munca si rabdare adica) dar inca e o companie pe cinste pentru mamaie?
Comentariu beton!14
Si motan si copil. 2 frati cuminti, frumosi, destepti, si mai ales iubiti! Mult de tot!
Comentariu beton!20
@Ciulin, #miseparecorect
2 câini. Terrieri. Scottishi. Nu le place să iasă afară când plouă, ninge sau e prea cald. Trebuie multă muncă de lămurire, consiliere psihologica, ținere de umbrelă și aer condiționat în funcție de situație. Viața noastră ar fi pustie fără ei. Love them! A! Și coafat. Uitasem 🙂
Comentariu beton!21
@Alexandra, și la voi plouă des.
Eu am doi socati acasa. Un el si o ea. Au program zilnic, dimineata si seara, de alergat prin casa si ros mobila si parchet, de scarpinat falci, urechi, burtoace… d-astea.
Le caut in coarne si le cumpar toate prostiile, de mancat sau de jucat 🙂
De cand ii am (aproape un an jumate) sunt gospodina suprema, nu de alta dar dau zilnic cu aspiratorul. Pe cat sunt de draguti, pe atat de mult kk fac. 😀 pare ca e o relatie directa intre cele doua :))
„te-ai legat la cap” aud zilnic, dar nu i-as da pentru nimic in lume. Sunt bucatele din familia mea 🙂
Comentariu beton!24
@Oana, numai cine nu a avut nu înțelege.
Un articol scris pe sufletul meu si un sfat foarte bun pentru cei care vor sa isi ia un animal de companie, altceva decat papagali, broaste, veverite! Si inca ceva, daca vreti sa faceti cadou cuiva un animal de companie (caine sau pisica) mergeti si intrebati persoana respectiva, au fost situatii cand au le-a fost facut cadou, s-au trezit cu el in brate iar dupa un timp a trebuit sa renunte la el din varii motive
Comentariu beton!15
Salutare!noi avem un motan si un bulldog francez.Sunt adorabili!cu cainele mergem in vacante(pe motan nu-l mai luam cu noi ca se streseaza prea tare in masina);ce ma enerveaza pe mine in aceste vacante cu cainele(care nu este agresiv,dar nici nu lasa strainii sa puna mana pe el),este isteria parintilor de copii mici din jurul nostru care nu stiu cum sa ne atentioneze sa nu care cumva sa lasam bestia din lesa ca le ataca progeniturile (desi cainele este interesat cel mult de mingea copilulul si nu de el)….riscurile „meseriei”!
Comentariu beton!23
@Andreea, eu sunt șocat când văd că oamenii nu știu să reacționeze în prezența unui câine.
Mihai,totul tine de educatie!nu vreau sa generalizez,insa oriunde mergem in tarisoara asta a noastra,dam mereu(fara exceptie) de oameni(mici si mari) fara educatie elementara(vorbesc tare in public,mesteca mancarea cu gura deschisa si multe altele);nu am sperante de imbunatatire a comportamentului nici pt copii lor care momentan doar se sperie cand trecem cu cainele pe langa ei,pt simplul fapt ca nu are cine sa-i educe!?
Comentariu beton!15
Sper sa te citească cei multi care-si iau animale ca „da bine”. am doua Matze negre pe care le cresc de opt ani. Cand ai animal, ai parte de tot ce ai scris mai sus, plus iubire dovedita prin șoareci morți de inima si depuși pe prag, vomitat ghemotocul pe perna ta, supt pijamale cand visezi la banderas?. Le iubesti sau nu. Alegi sa iti futi multe direcții sau nu. Si cam tot asa. Ador câinii pana la lacrimi. Dar stiu câta responsabilitate cer si ma abțin. Felicitări pentru scriere, Mihai, mi-esti drag ?
Si totusi…mi se pare ciudat ca inca niciun „mai bine faceai un copil” sau „o sa vezi cand faci copil cum scapi de pisica”. Eu mi-am luat-o de asa multe ori incat mi-e teama sa mai deschid subiectul. 🙂
Comentariu beton!15
@Anca, am cititori inteligenți. 🙂
Eu am un acvariu mic cu un peste si imi este suficient. Schimb apa la o luna, dau mâncare o data pe zi si e foarte relaxant sa il privesc! Mai bine decat un patruped! :p
Am o pisica de 10 ani. Este sora blanoasa a fiicei mele si au aceleasi drepturi amandoua. Ma simt vinovata fata de fiica mea, care mai are si ceva obligatii. Asa ca pisicii nu i-am luat telefon mobil si nici nu i-am dat bani pentru scoala de soferi. Sper ca am echilibrat situatia.
Comentariu beton!58
Culmea, eu nu știu să mă port cu copiii. Probabil pentru că nu am. Acum am pisică. Mie nu-mi plac pisicile, n-am vrut-o, dar am început să le îndrăgesc iar pe asta chiar o iubesc! Se ține după mine ca un cățel, răspunde la cuțu-cuțu, vorbim, se ceartă cu mine, dar mă și ascultă. Da, îi cade părul mai tare ca la câine, dar stă la periat. Trebuie periată zilnic. Am zis eu că o fac câine, dar s-a făcut singură. Așa că ne-am împrietenit. Pentru că am avut câini înainte: un cocker, un mioritic și un carpatin. Toți blănoși, toți crescuți cu peria. Nu e o corvoadă.Și fiecare animal cu povestea lui. Și ce de povești și câtă iubire… Poate că o să le scriu odată. Eu cred că cine nu a crescut un animal, fie el un papagal că am avut si din ăsta, nu a simțit iubirea asta și nu înțelege de ce oamenii cu animale sunt altfel.
Comentariu beton!34
A propos de spital.
O situație nefericită și câinele meu a reușit să găsească pastilele lăsate de un musafir, pe jos, la mine acasă.
6 ibuprofen 400, 4 luni de tratament și aproximativ 2000 de euro, lucrurile par ok.
E cam scump, mai ales când nu știi ce îl doare și trebuie să faci N analize.
Comentariu beton!13
@KorinaMS, gizăs!!!
Am si eu un prieten patruped care ma iubeste neconditionat si unul care imi tolereaza prezenta 🙂 Cand plec in concedoi caut pensiunile care primesc animalute.Catelul il iau cu mine peste tot unde ma deplasez in concendiu in timp ce motanul ramane in camera de hotel …..In rest beneficile sunt totale cu ei , viata e mai plina de zambete si veselie ….
Comentariu beton!20
Cred ca eu sunt cea mai bogata de pe aici,cu 4 pisici si doi caini! in afara de lupul alb ,pe ca l-am cumparat,celelalte 5 animale ,sunt salvate din diferite situatii limita! mi-a placut articolul tau,si se vede ca este scris de un iubitor de animale,nu doar de cineva care se informeaza de pe net! eu nu mi-as vedea viata fara animale pe langa mine,desi in acest moment,cei 6 magnifici, ma costa lunar un salariu minim pe economie! fara sa maii punem la socoteala sclavia mea pt. curatenie:)asta daca nu intervine vreo boala,sau accidentare cumva! eu le doar f.putin lor,fata de cata iubire ,energie pozitiva,afectiune,loialitate,si cea mai mare stare de bine,posibila!
Comentariu beton!17
Sau 2 pisici…sau 10 :)) la un momentdat aveam 18. M am obisnuit cu ideea ca o sa fiu baba aia nebuna cu pisicile. N as putea trai fara ele. Le ador asa figurante cum sunt. Ma amuza atitudinea lor de dive :))
Da, e greu, stiu exact cum e, am pisici de 10 ani, dar nu regret nimic!
Comentariu beton!24
Avut in familie, timp de 16 ani, un maidanez. De drept al surorii mele. Ingrjit de tot familionul. A murit anul ăsta și n-a fost deloc vesel momentul. Acum avem cățel nou, sora mea n-a rezista fără, îți las și ție link să vezi ce simpatic e: http://canalmedia.tv/foto-4-catei-au-fost-salvati-in-muntii-fagaras-la-2-100-metri-altitudine-poate-ca-sunt-eu-nebun-dar-in-ochii-mei-catelusa-asta-e-super-human/. E cel din mijloc 🙂
@lotusull, haaaaa, ce mișto e!!! 🙂
Mi-am imaginat persana cheala (nu e cazul, am o prietena care vine la mine sa hraneasca pisicile cand calatoresc) si m-a bufnit rasul. Am doua pisici pentru ca nu m-am vazut in stare sa scot catelul la plimbare dimineata la 6, inainte sa se incinga asfaltul si sa-i arda labele si pentru ca iubesc independenta si jemanfichismul pisicilor. Si sunt si pisici iubitoare. Persana mea e cea mai iubitoare pisica de pe fata pamantului.
Si eu am crescut cu animale, dar mici, si la insistentele mele. Parintii mei nu au vrut sa tina caine sau pisica in casa, dar i-amconvins cu perusi, hamsteri, porcusori de guineea. Si cu cele mici e destul de complicat si poate fi costisitor. Am avut un porcusor de guineea care a avut mai multe probleme de sanatate si l-am tot dus la veterinar pentru tratamente. Mereu se plangea tata ca il costa prea mult, dar nu avea de ales 🙂
Am avut recent 2 hamsteri pitici si s-au imbolnavit amandoi, unul a facut o tumora la un picior si a fost operat, dar nu a supravietuit, iar al doilea ceva la plamani si a trebuit eutanasiat.
Si cu perusii am avut ceva aventuri, de la simple raceli la operatii (un deget zdrobit care a fost apoi indepartat) si chiar o boala care i-a atacat sistemul nervos si am ajuns tot la eutanasiere.
Am vazut si multi parinti care cumpara animale mici pentru ca au impresia ca n-au nevoie de prea multe si ca pot tine loc de jucarie. Cred ca oamenii ar trebui sa inteleaga ca orice animal e intai o responsabilitate si apoi distractie.
doreste careva sot, model anii ’70? slim fit, pleata, rock, munte, chitara, d-alea… dresat, educat nivel de supravietuire pt: gatit, lavat, calcat, curatenie, lasat cu plozi si regasit in siguranta, lectii. nivel avansat: engleza, condus auto, respectat instructiuni scrise detaliat pe hartie. mananca aproape orice! pastrez eu pisicul si catelul! si copiii!
Comentariu beton!32
@picatura, ahahahahahaaaaaaaa.
Un caine iti schimba viata total… Este primul patruped pe care-l am cu toate ca la inceput nu-mi placea rasa erau „ciudati”( e vorba de un bulldog francez)…acum sunt cel mai fericit …mai ales cand vin acasa si o vad cum sare in sus de bucurie sa o iau in brate sa ma pwpaceasca !!! Cand unii vin acasa in „scarba” eu vin acasa cu drag cand stiu ce ma asteapta chiar daca trebuie sa-mi fac timp pentru ea sa alerge in parc sa o scot la plimbare sau sa se joace…merita fiecare secunda stiind ce cuminte este si ce caracter are …Conteaza foarte mult sa le dam atentie si sa ne ocupam de ei in primul an !!!
Comentariu beton!12
Sa stii ca sunt si pisici afectuoase.:) Eu am un motan de aproape 2 ani si sotul meu imi zice zilnic „vezi ca ti-a venit umbra”. Eu petrec mai mult timp cu el si este este peste tot prin casa dupa mine. Sta langa mine cand gatesc (nu cerseste mancare si nu mananca decat mancare pentru pisici care este in permanenta in castroanele lui), vine tot timpul cu jucarii la mine si miauna pana ma joc cu el, daca inchid usa la baie/dormitor miauna la usa si se asaza lipit pana ies de acolo (daca sunt in dormitor baga pe sub usa mingiute de hartie, i le imping inapoi si tot asa :)) ), cand era mic statea pe picioarele mele de fiecare data cand ma machiam in baie, cerseste mangaieri tot timpul, de cate ori venim acasa ne intampina si se asaza sa fie mangaiat, daca ies pe terasa sta lipit de geam pana intru inapoi, ii arunc mingea, alearga dupa ea si mi-o aduce ca un catel si altele asemenea. E foarte cuminte, intelege cand nu are voie ceva si se conformeaza. In plus, are si rol de salvator. Saptamana viitoare plecam in concediu si soacra mea va veni sa aiba grija de el. Daca nu aveam pisic, mergea si soacra cu noi.:(
Felicitari pentru articol! Sper sa il citeasca multi si sa bage la cap. As mai adauga sa se tina cont si de rasa cainelui/pisicii si sa se aleaga o rasa potrivita cu spatiul/timpul/finantele/varsta/temperamentul viitorului stapan.
Comentariu beton!29
Căcuțul cald din punga, mai ales ȋn zilele astea, e mană cerească pentru mainile mele. Şi căcuțul prințesei mele nu miroase, e chiar o bucurie să-l vad cum apare dimineața. Îl astept ȋnlăcrimată de emoție. Sau frig? Nici nu mai știu! Oricâte minusuri ai ȋnșirat aici, animalele aduc un mare plus care umple goluri pe care nici nu știai ca le ai. Toate citatele alea emoționante sunt adevarate! Toate!
Comentariu beton!12
Apropo de drame legate de animalute. Eu mi-am luat acum 3 ani o broscuta testoasa. Cam cat o moneda de 50 de bani. Cand am luat-o, am pornit cu ideea ca poate o sa am noroc la ea, poate nu. Si totusi… cand peste 3 luni s-a mutat in Raiul animalutelor, am plans dupa ea. Iar nepotul meu care avea 14 ani, m-a facut proasta. Ce am facut cu ea dupa ce a murit? Am pus-o intr-o cutie de ace de capsat, impachetata in folie de aluminiu, i-am pus o floricica in cutie si i-am scris numele pe ea. Si… am ingropat-o la cimitir, in vasul cu pamant si flori de la mormantul bunicii mele. Iar cand merg la cimitir, ii pun cate o floricica.
Comentariu beton!19
@Camelia, când a murit maidanezul nostru, a fost cam tot așa. Doar că învelit în pătura lui preferată – cea pe care stătea tot timpul. În loc de floricele, sora mea i-a pus o crenguță, poate ca să crească un pom. Nu văd nimic nepotrivit în asta.
Comentariu beton!14
Si eu mi-am ingropat in gradina animalutele, cand s-au dus. Am 6 morminte pe care am plantat liliac, trandafiri, caprifoi. Cand infloresc, imi aduc aminte de ele si parca imi mai alina dorul.
Eu am un shy-tzu in varsta de un an ,stiu cat de grele sunt responsabilitatile pe care le ai tinand un animal in casa ,am 2 papagali ,un hamster si un caine (stau la bloc). Sa zicem ca hamsterul nu este atat de greu de intretinut ,papagalii intr-o oare care masura …insa cainele dupa parerea este cel mai „pretentios” animal.
Sunt iesirile zilnice si animalutului ii vine la ora 7 sa te trezeasca sa iesi afara ca are nevoi ,tu trebuie sa iesi ca daca face in casa si trebuie sa stai sa cureti ?
Iesi afara toate bune si frumoase ,isi face nevoile ,stai jumatate de ora si cand sa urci sus cainele este suparat si parca mai are chef de o plimbarica …te duci cu el la plimbare ,intri in casa si iti amintesti ca nu ai schimbat apa care trebuie schimbata de 3-4 ori pe zi ca sa fie proaspata ,nu apa de la chiuveta ca daca face cainele pietre …mai stai si te gandesti ca nici mancare nu mai are si te duci si dai 20 de lei pe mancare ,trec zilele si este vara ,trebuie sa te duci la tuns ca are blana prea lunga si deasa ,dai si acolo 60 lei ,tii minte ca nici unghiile nu le are taiate ,mai dai 10 lei pentru unghii ,iti amintesti ca jucaria pe care i ai luat-o acum cateva zile nu o mai gasesti si doar era noua ca nu se joaca cu jucari vechi ,dai si pe aia 10 lei .
Vine iarna bineinteles ca trebuie sa ii iei haine la catelus ca daca ingheata si raceste si dupa medicamente si altele ,ii cumperi de imbracat ,sa vezi si sa nu crezi iti amintesti ca nu l-ai periat si pieptanat de cand avea parul scurt ,se incurca blana si trebuie sa stai minim o ora sa o descurci ,nu am spus de bai care se fac saptamanal si dam din labute ,sarim din cada ,trebuie sa avem toate jucariile ca sa ne intelegem si intr-o ora jumatate facem o baie.
In rest totul este ok , ai parte de multa iubire ,in unele cazuri te asculta si te simti bine . ?tot ce am spus a fost din experienta ,Maxii(cainele meu) are un an (cum am precizat si mai sus) si imi face numai zile fripte ?
A da ,si sa ne amintim ca atunci cand sunt mici nu sunt invatati sa ceara afara si nici sa astepte si bineinteles ca ,cateva luni trebuie sa stam cu pleduri prin casa. In vacanta ramane la tara la bunici cu cealalta catelusa luata dupa strada chiar din curtea spitalului unde mai avea 2 frati ,erau cam -5 sau -6 grade afara iar ei bineinteles fiind pui de aproximativ doua luni erau pe cale de a muri ,unul dintre ei chiar a murit ,intentia noastra prima data a fost sa il luam pe acela ,dar am ajuns sa o luam pe fetita ,celalalt catelus a ajuns la o prietena. Cea mica este foarte mancacioasa dar mananca absolut orice si singura problema este ca plange foarte mult FOARTE MULT .
Pentru cei ce vizualizează abia acum articolul-cum abia am făcut eu-nu vă luați rozătoare.Am doi iepuri din cauza cărora a trebuit să caut chirie în două camere pentru că unul are poftă de gratii când îți este somnul mai drag.Căcăreze întâmplătoare, covoare, cabluri, fir de laptop, podea ronțăită-da-podea(nu înțeleg cum),miros de ‘dragoste’, păr(pentru că năpârlesc de vreo 3/4 ori pe an), mofturi la mâncare(pentru că morcovii sunt soo last season). Sunt doi frați și se înțelegeau bine dar apoi a trebuit să îi despart pentru că ăla mic îi arăta ce mascul vânjos este iar cel mare făcea pe medicul veterinar pus pe castrări. A, iar dacă nu ai grijă, când îi pui de mâncare, cel mic mârâie și se repede să muște.Din fericire are dantura slabă deci este doar amuzant, nu și dureros.Nici cu hamsteri ori șinșile nu-i mai bine.
Locuiesc alaturi de un motan, o pisica si un hamster. Am 23 de ani. Pot lipsi o noapte la o „ieseala”, dar a doua zi la maxim 8 trebuie sa fiu acasa 🙂
Deci s-a dus dracu venitul peste 3 zile acasa, dormitul pana la 12, curatenia facuta doar sambata si banii de aruncat pe cacaturi inutile.
Regret ca ii am? In niciun caz! Imi asum ceea ce fac, alegerile facute si asa mai departe, insa chiar ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru p*zdele proaste si castravetii din jurul nostru faptul ca un animal in casa e o responsabilitate imensa pe o perioada de aproximativ 15 ani 😉
Comentariu beton!17
Si eu am descoperit dragostea neconditionata cand Luna a intrat in viata mea. Intr-o noapte eram in masina cu prietenul prin zona jandarmeriei cand pe marginea drumului am vazut o pisicuta iesind din padure.. Avea zero instinct de supravietuire, vroia sa traverseze… Am tipat la prietenul meu sa intoarca, m-a facut nebuna dar a intors pe linie continua.. Am stat jumatate de ora sa o scot de acolo cu pis pis :)))…plina de purici si murdara am luat-o acasa, m-am pricopsit cu o pisica cu personalitate de caine :). Ma urma peste tot, ma astepta la poarta si era la fel de fioroasa ca un pitbul cand ma apara de „pericole” .. Tare mult am plans cand a murit.
Comentariu beton!14
La curte e cu totul alta poveste. In apartament nu m-as aventura sa aduc oratanii de niciun fel, cainii de talie mare, cel putin, se chinuie din lipsa de spatiu.
Daca plimbi ciinele de 3 ori pe zi minim cite o jumatate de ora nu se chinuie nici un ciine la bloc. Am avut 15 ani la bloc ciine maidanez luat de pe strada, cea mai scumpa fetita din lume, dormea non stop in casa, doar dimineata avea chef de joaca prin casa
o vorba am de zis :), carnea de caine e foarte gustoasa 🙂 v-o zice un frate de a-l vostru care a fost prin coreea cu munca.
Da’ de ce zici ca e scump? Azi m-am dus cu câinele foarte bolnav la veterinar și am plătit 250 de lei ca la sfârșit să-mi spună ca nu își dă seama ce are exact da’ pot să revin mâine pentru alte investigații. Mie chiar mi se pare un preț decent.
Îţi place sau nu: 0 0
Imi ador catelusa, dar se trezeste si ma trezeste exact cand se face lumina. Vara, asta inseamna la 5. Mai am putin si dau in depresie de oboseala. Stie careva cum s-o dezvat?
nici unul dintre companiile animalice pe care le avem in casa….respectiv benny bishon…10 ani……ricky matza rasa europeana alias maidaneza 2 ani….si Puggy…catzeluasa un an….nu vor sa invete un lucru elementar….in weekend nu se trezeste si nu mananca nimeni la 7 dimineata…..dau un regat …pentru un cal care sa le explice definitia de weekend….stiti zilele acelea in care Dumnezeu a facut omul……oare in ce zii o fii facut cainii si pisicile ?
Al meu a facut in casa pana a invatat ca nu are voie.Am fost norocoasa totusi ca facea doar intr-un loc nu prin toata casa si acolo puneam covoras special si asta era.Apoi a ros intens cam tot ce prindea pana pe la un an si jumatate cand i-am luat motan.Se mai intampla cate o indigestoe cand vomita unde apuca,dar una peste alta e sufletul meu si suntem impreuna de 7 ani cu bune si cu rele.Intre timp motanul a primit si el o pisica,iar catelul o catelusa mica si zapacita si sintem o familie mare si fericota.Curand speram si la un bebe ca sa fim si mai multi si mai fericiti..
Pe langa cele doua pisici, la un moment dat am adoptat un hamster. Domnul Cuta. Mic cat o margica si tare haios. L-am achizitionat de la magazinul de animale cu vreo douaj’ de lei. Toate bune si frumoase timp de aproape doi ani, cand s-a imbolnavit. Acuma na, pitica plangea, lacrimam si eu un pic in coltul ochiului… l-am facut pachet si am mers cu el la veterinar. Cu numai 200 de lei l-am facut ca nou (pentru vreo 6 luni, cand a decedat oricum de batranete si s-a pornit tragedia). Sotul din dotare, fire practica, m-a intrebat de ce n-am luat 10 bucati model nou in loc sa-l repar pe asta „vechi”. Da’ na… ideea e ca din punctul meu de vedere, daca l-ai luat, trebuie sa-l si ingrijesti….
Eu tocmai ce-am iesit ca o duamna afara la o ” vitamina”, in pijamale. Javrelnita mea m-a umplut de par si noroi! E terminata de frica din cauza tunetelor! Nu sta in cotet, dar nici in casa…
M-a cadorisit fii-mea, fix cu 5 ani in urma. E genul care vrea de toate, dar sa aibe ma-sa grija! Era cat o sticla de cola de 1l. Acum are vreo 40-50kg! E un metis de labrador, alege partea cu umbra din curte, zilnic strangem ” prajiturile” si spalam. Nu-i usor, dar e panarama noastra!
A mica, e fan pisici, ca ma-sa! In casa troneaza Pisi. E al 3lea copil al meu!
Mai avem si 3 testoase…cadou de la sot ?…un inel nu lua si el! ?
In concedii e de vis! Apelam la toti cunoscutii sa stea cu jivinele. Si noi suntem bone pt altii!
E putin ca la balamuc la noi, bine, putin mai mult, dar astia suntem si n-am schimba ceva pt nimic in lume!…poate un caine sau o pisica in plus…?
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!18
Mihai, te citesc de la marirea si caderea unui tata de fata, esti misto, bla bla si nush ce. Dar la articolul asta nu am inteles doo chestii:
1. cum vine asta „am câte puțin din ambele.”
putin de pisica si putin de catel sau cum???
Io am una bucata caine si e intreg. In rest, e cum zici, mai ales in concedii, cand nu stii pe cine sa mai mituiesti sa ti-l plimbe si sa ti-l distracteze.
Pune pe lista si dresajul pt aia idioti ca mine, care se trezesc ca nu au idee cum sa stavileasca animalul sa nu te apere de prietenii veniti in vizita.
Mare problema si asta.
2. P.S.-ul e tristutz si rau.
Am avut hamsteri, pești…acum am un câine și un cameleon. Povestea despre cameleon e separat, dar despre câine, ce să zic…îl cheamă Piper, a fost adus prin casă la dorința fiului meu, acu vreo patru veri. Nu a fost o decizie în cunoștință de cauză. Era drăgălaș, mic și alb. Bine, pe urmă am văzut că era încăpățânat și răutăcios, mai ales cu ăia fandosiți și mizerandicoși!! Are ”fo” 2 Kile, e spaima cartierului, antisocial și degrabă mușcătoriu de sânge…Când schelălăie dimineața la 6.30 ne apucă damblageala. În vacanță ori concediu. În zilele de lucru, ”vreme trece, vreme vine” pă ger ori furtună, la 5 juma fix sunt cu el pe-afară! Blestem! Nu mănâncă, decât prin joacă de-a v-ați ascunselea, îmi ia cam vreo oră pe zi! Naiba, mai bine făceam al doilea copil, era mai ușor!! Ne muncește ca pe hoți la galere, ne învârte cum vrea el. Familia mea îl iubește, eu aveam oareșce rezerve… Însă…
Acum două luni am plecat cu băiatul meu pe un drum, să zicem în căutarea timpului pierdut. Spital, analize, chestii, socoteli. Piper a fost balsam. N-aș fi crezut niciodată!! Îl lăsăm la ai mei cât suntem plecați după cai verzi ( sau albi) pe pereți, dar când venim e alinarea supremă! Sare în brațe, se rotește, se cuibărește lângă băiatul meu, alină, sare, se joacă, ne dă sănătate și fericire. Dacă aș ști ce urmează, aș semna că toată viața mă scol pe viscol și îl scot la 5.30 să îl scot la ”nevoie”!! Doar așa, să fie cel mai cel prieten cu iubire și alinare pentru copilul meu și pentru mine! Asta-i!! Când există deznădejde și suferință pe lume, cred că, în compensație, s-au creat și câinii!! Combateți, băieți!! Eu de Piper nu mă dezic!! Sănătate!! Din toată inima, și un ”Ham, Ham!!” viguros”
Comentariu beton!15
Al naibii tu sa fii, iar ne-ai lovit cu un articol care ne stimuleaza logoreea, asa ca fa-te comod, urmeaza o poveste.
Vineri noaptea, cand ne intorceam din oras, am gasit 5 catelusi de 4 saptamani in fata scarii, in parcare, ascunsi pe sub masini. Fara sa ne gandim la un plan, am fugit repede in apartament si am coborat cu o cutie, in care urma sa-i adunam. A fost o intreaga aventura, erau speriati, plangeau si se ascundeau pe sub masini astfel incat sa nu putem avea acces la ei. A durat vreo 20 de minute toate treaba, in care le-am oferit toate asigurarile ca le vrem binele, iar asta stand in patru labe in dreptul rotilor dupa care se ascundeau. Pozitia doggy style a captat un nou sens 🙂
Buuun! Am ajuns cu ei sus, eram total nepregatiti. Ei stateau ghemuiti sau unii calare pe altii, iar noi ne uitam la ei induiosati, revoltati, incurcati…. Ce mici si dragalasi sunt, ce om de nimic cel care i-a abandonat, fuck him, ca nu asta conteaza, ci ce le dam sa manance, ca e tarziu, nu mai gasim nimic deschis, vecinii care au caini dormeau deja. Cautam pe net solutii, gasim sfaturi care se bat cap in cap, asa ca ne-apucam sa sunam la vecini. Facem rost de bobite, le inmuiem in apa pana obtinem un fel de hrana umeda si incepem sa-i hranim. Micii de ei de-abia se tineau pe picioare, mancau si tremurau in acelasi timp. Le-am facut un culcus pufos si ne-am bagat cu totii la somn, unii mai speriati decat altii.
Long story short, a doua zi i-am dus la veterinar, am sunat la toate numerele de tel ale adaposturilor pe care le-am gasit pe google, am primit tot felul de refuzuri si scuze, am constatat ca oamenii au reusit sa faca un business chiar si din adoptiile de animale. Intr-un final, am gasit un domn despre care si acum ne intrebam daca e real, pentru ca e prea bun pentru lumea aceasta. Ne-am angajat sa ne ocupam de ei impreuna (dumnealui le asigura cazare, noi restul) pana cand le gasim un camin. Am scris povestea asta cu un nod in gat, dar si cu fluturasi in stomac. Deocamdata sunt mici si le e mai bine impreuna, dar vor creste si vor avea nevoie de stapani. Sper sa fie cu happy end povestea…
Comentariu beton!15
Dupa sapte ani cu Maya nu mi se mai pare deloc greu sa convietuiesti cu un caine,singura problema e ca boxerii nu vor sa inteleaga nici in ruptul capului ca ei sunt caini si nu oameni?
Si sunt foarte convins ca pentru un copil e mai bine sa creasca alaturi de un caine,nu pentru a il responsabiliza,ci mai mult pentru a intelege mai bine anumite aspecte si pericole ale vietii de adult!
Am citit aici că ”la casă, la curte, e un pic mai ușor” și m-a pufnit râsul!
MAI UȘOR?
Eu cumpăr tuia în fiecare an, am dat zeci de mii de lei în opt ani. Îi pișă și-i distruge, sistematic!
Iarba e praf, flori nu pot ține decât foarte sus, în ghivece. Cele de pe jos sunt pișate la rândul lor sau sunt dărâmate, sparte.
Îl scoți la pișat și crezi că-i gol? Aș! Vine-n curte cu vezica plină! E un domn, nu se pișă decât la el acasă! Și n-am eu copaci și arbuști câte picături de pipi poate el împărți!
Vrei să știi cum aduni păr de câine din gazon? Mai bine nu!
Dar cum fuge-n casă să se șteargă de noroi pe singurul covor care există vrei să știi? Da, uite, iarna vreau covor în living!
Crezi că puteam să-l educ să n-o facă?
Am putut să-l educ doar să n-o facă mereu!
Crezi că, dacă ai curte, nu trebuie să-l plimbi?
Te-nșeli.
Singurul meu noroc e că are 9 ani și, dincolo de un accident de mașină de la 7 luni (când a fugit din curte pe la vecini și, de acolo, direct în stadă) e sănătos tun.
E al meu, nu-l dau. Mor cu el de gât. Eu l-am salvat de la moarte când l-am adoptat, aici moare.
E ca și cum ai adopta un copil, însă.
Jur!
A fugit într-o zi de-acasă și-am crezut că mor!
Comentariu beton!14
Eu am o mica gradina zoo 🙂 O goldenita salvata de pe strazi, un bichon salvat de un samsar, o pisica abandonata si un perus. Goldenita e cu probleme „for ever” d’asta am si luat-o pentru ca mi-am dat seama ca nu toti sunt dispusi sa suporte financiar un caine cu probleme medicale. Convietuim cu totii (2 adulti si o adolescenta) impreuna cu gradina zoo intr-un apartment de 3 camere. Este greu? Da dar nu imposibil. Este costisitor? Da dar iubirea lor este nepretuita. Nu regret nici o secunda si daca as fi sa o iau de la capat, da…nu as schimba nimic.
Am avut un caine de curte timp de 14 ani. L- a luat tata de la o stana pe o juma’ de tuica. Metis de ciobanesc. Avea 3 saptamani. Jucaus, mare, pufos. Speria prin aspect, era cat mine cand se ridica in doua picioare , dar era pus pe joaca. A sarit la o singura persoana in 14 ani. Probabil ii facuse ceva. Rodea oase, a , si manca peste. Lasa numai oasele mari la peste. Cand a murit, singura alinare a fost ca eram in sat, de unde il luasem si l-am ingropat sub un copac, langa casa. Dupa cateva zile, niste copii au gasit 4 catei abandonati langa o padure. Ma duce sora mea, macar sa ii vad, mai aveau 2, restul fusesera adoptati. Si vine spre mine unul mic, ca o vulpita. Nu exagerez, era cat palma mea. O ea, tot metis, de pomeranian. O hranesc, o duc la doctor, era tot caine de curte. Sarea in brate, se incurca intre picioare, a facut ce a vrut cu noi. Acum doarme cu noi, langa patul nostru. Toata casa e plina de jucariile ei, ii place ciocolata, daca are ocazia fura ciocolata, mananca mere si codite de patrunjel , dimineata lipaie lapte ca o mata. Totul o intereseaza, este superactiva, sta cuminte cand ii cant, are o pasiune sa ne roada sosetele cu picioarele noastre cu tot, alintata, vrea in brate si pozitia ei favorita este incolacita pe pilota noastra. Deci cred ca suplineste si dorinta de a avea un pisoi.
Comentariu beton!12
Ciocolata e otrava pentru caini! Daca nu ai aflat deja….
ciocolata nu e otrava pt ciini, asta e o prostie, ciinii mei ambii au mincat ciocolata, primul a murit la 19 ani de artroza si al doile are 8 ani acum si maninca si ciocolata cind maninc si eu, si inghetata.
Bãi, la final, inainte de „tipa care așteaptã ..” am cam lãcrimat… Eu am 3 caini și pusici fãrã numãr, aruncate de idioți care nu citesc blogul tãu!
Da, mergem pe rand in concediy, nu prea avem musafiri, aspiratorul e cel mai deranjat utilaj, dupã mine, dar e fain!…
Mmm… Ce inseamna sa nu fi auzit de broasca testoasa aruncata la gunoi… Caci da, exista și astfel de jeguri de oameni.
Altfel, felicitări pentru articol, bine ar fi sa își atingă scopul.
Am adoptat acum 4 ani un maidanez de la Kola Kariola, pe Picky. De cand l-am luat era un plangacios, iar acum plange mai rau. A orbit acum 2 ani. Sufera si de o anxietate de separare si s-a gandit ca ar fi fun sa distruga casa in primul an( usi, tocuri, pereti). Are peste 14 ani, deci l-am luat senil, si este ciufut, morocanos si total dezinteresat.
De 2 ani si 2 luni a aparut si Sof ( copilul biped) in viata noastra. Relatia lor? Ca-n filme…filmele cu prosti 🙄 ea il iubeste mai mult decat pe mine si pe ta-su, el o musca pe unde o prinde.
Nu am luat nici o clipa in calcul varianta de a-l da pe Picky, niciodata! Il mai duc la mama 1-2 zile cand simt ca i-as omori pe amandoi 😄 Asa ca nu pot sa diger scuzele legate de copil, nevoi in casa, timp, etc. Cand ajungi sa iti dai animalul din casa, practic esti doar un bou care l-a vrut pe post de bibelou si cand si-a dat seama ca e greu vrea sa scape de el.
Aveti grija la karma 🙏🏻
Comentariu beton!13
Sa vezi când îl operezi și dormi o săptămână cu câinele pe jos, ca nu poate sa urce în pat și îl acoperi toată noaptea, sau când vi acasă și trebuie sa ii spui copilului ca e câinele în operație și copilul îți spune ca dacă pățește fratele ei ceva, moare și ea, sa vezi atunci ce c##at pe tine, la propriu ești 😂😂😂😂 dar când ii vad zilnic fata cățelului și a copilului când vine de la gradi și se întâlnesc e neprețuita 😍😍😍
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!14
Perfect adevărat!!! Avem doi golden retriever (masculi). Primul membru cu lăbuțe al familiei are acum 6 ani-luat puiuț, al doilea are 4 ani. Pe cel din urma, l-am adoptat acum 3 ani, gata crescut 1 an, din motive…. multe. Adevărat ca a devenit tot mai greu cu tot ce a însemnat un câine in plus intr-un apartament de doua camere, însă dacă ii iubești cu adevărat și ii consideri parte din familie, este posibil!
PS: Pentru concedii, exista mai multe variante. De exemplu, noi am luat rulota 👍
Buei, misto esti!
cate pisici ai crescut sau cati ani ai avut pisica in casa ? aici bati campii nu ai cunoscut si nu ai inteles niciodata pisicile ! cumpara caine probabil este mai usor si fara prea multe de inteles .
Îţi place sau nu: 0 0
Mihai, Bine scris! Animalele de companie și în special câinii, pentru că mecesită mult mai multă atenție decât pisicile, nu sunt doar pentru weekend sau pentru Crăciun. Multe animale de companie nu ar mai sfârși abandonate dacă stăpânii ar înțelege ce responsabilități vin la pachet. După sărbătorile de iarnă, din păcate, numărul de animale de companie abandonate crește.
Iar motivele invocate pentru abandon (și auzite chiar și la radio în Belgia) mi se par incredibile:
– cățelul e „nesociabil” și latră
– cățelul își face nevoile în casă
– cățelul își lasă părul peste tot
Am scris și eu pe aceeași temă, indignată, pentru că “Puppies are for life, not just for Christmas”.
https://gabrieladspencer.com/2019/12/09/craciunul-asta-sper-ca-vei-oferi-in-dar-un-catel-iar-daca-da-zi-mi-ca-ai-reflectat-bine/
Îti dau dreptate cu tot ce ai scris in afara de faza cu pisica, ca un caine e mai bun ca o pisica, ca ele nu iubesc pe nimeni. Total fals. Si asta o zic din proprie experienta, si sunt milioane de filmulete cu pisici atat de iubitoare cu stapanii. Orice animal are iubire in el.
Îţi place sau nu: 0 0
Sunt perfect de acord cu toate afirmatiile mai putin una. Am un motan care avea nume knainte sa fie nascut si o pisixa salvata de pe strada. Ambii ma iubesc si pe mine si pe sotul meu foarte tare. Nu si arata afrctiunea cand vor de mancare ci de fiecare data cand venim acasa fie ca lipsim 15 min fie 9 ore. Fac prostii si cand sunt certate se simt. Au grija de mine cand sunt bolnava si chef sa se joace cu mine mereu. Deci tine mult de cum sunt crescute si pisicile, pot fi extrem de iubitoare (nu cat un catel dar se poate)
Ce bine că sunt cat sitter! Pentru ca pisicile sa nu mai fie chele de la stres. Soluții sunt…important e ca omenirea sa înțeleagă scopul aducerii unui suflet patruped în căminele lor. Adoptă,și nu cumpăra!
Bravo !!! Un comentariu drept si real !!!
Te contrazic doar cu privire la dragostea pisicutei. Am doua pisici, am avut pisici de cand ma stiu si au f multa iubire de oferit. As spune mai degraba ca spre deosebire de caini, nu sunt obediente, dar iubesc f intens.
Depinde din ce punct de vedere privești treaba asta cu animalul de companie.
Poți avea dreptate sau la fel de bine poți să nu ai dreptate in ceea ce scrii.
Eu am ,doi căței,nu e usor cu ei,ma trezesc noaptea ,mă duc la veterinar cu ei ori de câte ori au nevoie,și sunt trup și suflet pentru ei.
Cred că a-ți asuma responsabilitatea pentru un animal depinde și de felul tau de a fi sau de cat ești de „om”.
Nu mă laud că aș fi cel mai bun dintre bipezii din lume,dar în mod sigur as fi in stare sa îi dau in cap oricui ar face rău vreunui cățel , indiferent că e al meu sau nu.
Și am grija de ai mei ,cum as avea de un copil mic.
Iubirea lor e necondiționată,pentru că e sincera ,si asta pentru că ei nu au conștiință ca noi,deci sunt mult mai buni,e demonstrat deja.In încheiere,va dau un sfat,celor care citiți replica mea: inchideti-va partenerul in baie sau într-o cameră,cu bună intenție,iar pe cățel în alta.Dupa 15 minute ,deschideți ambele uși și veți înțelege, în funcție de reacții,cine se bucură cu adevarat să vă vadă.😁
Era o gluma bineînțeles.Dar puteți încerca.
Cu asta închei și îmi doresc să aud că trăim într-o lume mai bună și cu mai mulți iubitori responsabili de animale.Ceea ce îți oferă un animal, sufletește vorbind,un semen de al nostru va reuși foarte rar să îți ofere,chiar daca animalul se caca in casă și trebuie să fii langa el ca și langa un copil mic pe toată durata vieții acestuia.
Cu stima.
😊 Eu am și câine și doua pisici, și toate trei sunt adorabile. Câinele da e devoțiunea întruchipata, iubire neconditionata dar… În egala măsură și pisicile. Nu fac un pas in casa și ele sa nu îmi fie prin preajma, una din pisici e pe distracție ne jucam de-a v-ați ascunselea… când primesc mana de om torc instantaneu, cealaltă nu știe cum sa stea mai lipita de mine sa îmi ofere masaj, ne jucam, pisicile sunt foarte distractive. Sunt destul de prietenoase cu oamenii care vin în vizita. Le strig pe nume sau fluier :)) și vin de oriunde ar fi prin casa. Cum iese cățelul afara, din când în când ies și ele, au mers și la munte cu noi în vacanta, sunt obișnuite în mașină. Pisicile se descurca afara mult mai bine decât câinii, dacă le ai în casa bine ar fi și niște libertate și aer și destulă atenție,atentie care îmi provoacă o stare mare de placere și bucurie… Broaște țestoase, șerpi, etc pești, ființe limitate într-o cușcă, mediu nenatural… 😦 Orice ființă a-ți alege în preajma va avea nevoie de atenție și sa experimenteze mai mult decât „cușca” și atunci sunt sigura ca orice ființă îți va oferii iubire neconditionata.
Ma numesc Costica si sunt din Ploiesti . Am citit cu placere comentariile de pe acest blog.
Eu ma aflu intr-o situatie noua in viata mea si nu stiu cum sa fac sa rezist .
Pe scurt , avem o catelusa maidaneza castrata , in parcarea blocului . Acolo s-a nascut acum 15 ani si are cusca ei facuta de mine , masina mea sub care prefera sa stea vara , este hranita de mine si alt vecin , de doua ori pe zi . Are insa si multi dusmani , deoarece latra la tot ce este strain si misca prin parcare : masini , tigani , cersetori sau indivizi care o provoaca . Mai rau este ca , atunci cand sunt prezent eu in parcare , se repede la rotile masinilor straine care intra sau ies din parcare . Noaptea latra la toti cei care golanesc prin parcare, deranjand astfel locatarii vecini cu parcarea. Eu am primit multe amenintari , dar nu asta este problema . Necazul a aparut in dimineata zilei de 6 nov. 2020. Ma aflam in parcare , dupa ce-i dadusem sa manance la cusca . A iesit un individ din parcare , Negruta ( asa o cheama ) , s-a repezit la roata dr fata iar cretinul , in loc sa incetineasca ( oricum vira la dr sa iasa in strada ) , asa cum faceau toti , a accelerat si i-a calcat labuta spate stanga , disparand in viteza .
Am ajuns destul de repede la un cabinet veterinar cu aparat de radiologie si asa am aflat ca numai acea labuta avea ambele oase rupte. Dupa punerea atelelor si bandejelor ( gips nu se mai foloseste azi ) , a ramas internata 10 zile pentru restul de tratament , laser , alte minuni ( asa mi s-a spus pe nota de plata ).
Necazurile in familia mea , acum incep. Dupa ce mi-au adus-o acasa , vaccinata , deparazitata , cu carnet de sanatate si am achitat tot inclusiv transporturile ( nu spun cat ), a inceput calvarul.
Am cumparat peste 50 de scutece absorbante de 60×90 pe care le-am insirat pe tot holul , de la baie pana la bucatarie ( apart , etaj 8 ). au inceput minunile . Niciodata nu stim cand face mare sau mic si mai ales unde face . Schimbam permanent scutecele .
Avem 20 zile de cand este la noi in apartament si nu a ramas loc nebotezat cu mic sau mare .
Pipi a invatat sa faca pe cele 5 paduri (scutece ) insirate pe hol , dar treaba mare o face unde are chef : in sufragerie pe covor , in bucatarie cand uitam usa deschisa , in baie ( si atunci ne bucuram ) sau tot pe hol , dar pe covor , nu pe sirul de paduri .
Am ajuns la limita rabdarii iau cate doua xanax-uri pe zi . O noapte stau eu de veghe ( sa vad unde face ceva ) , noaptea urmatoare sta sotia . Face cam de doua ori ziua treaba mare si de 4-5 ori pisu iar noaptea face odata caca si de doua ori pisu . Dar , v-am spus , orele si locurile difera , nu pot fi prevazute .
Mai avem de rabdat pana pe 7 ian 2021 cand se vor implini 60 zile de la atelare , ca sa-I dea jos bandajul si atelele ( daca este vindecata ). Acum ( dupa 30 zile ) trebuie sa merg sa-i faca o radiografie sa vada cum decurge sudarea oaselor.
Sincer nu stiu cum v-om mai rezista inca 30 zile .
La cabinetul unde a fost internata , nu vor s-o mai tina in boxa de 6 m.p. , pe motiv ca au cazuri grave.
Aveti idei despre o metoda de educare privind respectarea locului pentru treburile ei ?.
Apoi , incepand cu 7 ian 2021 , dupa cele 60 de zile , ne este mila sa o lasam afara in cusca ei , in plina iarna , cand s-a obisnuit cu caldura din casa.
De scos afara cu ham si lesa , inca nu o fac pana la finalul celor 60 zile , desi medicul curant insista sa incep scoaterea ei cate o ora pe zi . Daca as face asa , s-ar duce bandajul prin umezeala de afara iar in casa tot va face ce i-a ramas de afara. In plus , vrem sa avem certitudinea ca este complet vindecata ( dupa scoaterea atelelor )si apoi urmeaza si scoaterea la plimbare afara .
Sa speram ca eu si sotia mai rezistam pana atunci.
Astept pareri , sfaturi , sugestii.
Cu stima , Costica , Ploiesti.
Eu nu-nteleg care-i faza cu tipele singure trecute de 30, care sunt vazute visand la printul pe cal alb (poate fi si negru sau sur, in fine), Una la mana, e o idee ultra-depasita, pentru ca multe femei se simt acum foarte bine si singure sau libere, familia si copiii nu mai sunt un must, ideea de childfree fiind tot mai raspandita. Doi la mana, stiu cel putin 10 tipi singuri, peste 30, care au drept companie matze sau caini, cu sanse extrem de mici sa-si gaseasca printesa visurilor, deoarece pretentiile lor sunt demne de Henric al 8-lea. Revenind la subiect, in ambele cazuri patrupedele sunt numite copii si au o viata absolut minunata, fiind rasfatate, parfumate si ingrijite asa cum trebuie. Eu personal am doi blanosi, castrati/ sterilizati, ingrijirea lor si curatenia au devenit rutina zilnica, iar in ciuda unui stres in plus in viata mea, sunt fericita ca le-am oferit o viata mai buna, fiind adoptati. 🙂
Am avut ignoranta nedocumentata la un moment dat sa imi doresc testoase si am achizitionat de la petshop ăl mai mare terariu si 4 bucati verzi, mici cat un banut si simpatice foc. Doua n-au scapat de musafirii nesupravegheati care au vrut “sa se joace cu ele” nespalati pe maini, asa ca 4 ani de zile am ramas cu doua. Nu compar curatatul o data pe saptamana al acvariului cu iesitul zilnic cu cainele afara, insa mirosul unui acvariu necuratat intrece orice. Si cand zic orice acopar o gama larga. Nu mai zic ca au si ele diverse boli si nevoi alimentare, ca nu e relevant. Insa in 4 ani testoasele cele tampite ( trebuie sa recunosc ca’s niste animale retardate de-a dreptul) la cele 1,5 respectiv 2kg au devenit prea mari pentru locuinta lor si nici a mea nu permitea un terariu mai mare, custom made. Am reusit sa nu fiu nasoala si sa le abandonez in parcul circului, nici n-am marit populatia din gradina botanica, am avut noroc sa le duc unei doamne la Ploiesti, care le-a facut un iaz in curte pentru vara si si-a permis un megaterariu pentru iarna. Nu stiu cu porci, dar sunt de acord ca un hamster e mai usor de manevrat. Bineinteles ca povestea mea e infima comparativ cu ce se intampla cand ai un caine sau o pisica, dar sper totusi sa descurajeze achizitia de testoase.
Am iubit și iubesc animalele în special câinii dar am avut o convingere: fara caini în casa!
Asta pana acum aproape 8 ani când am cedat la insistentele fiicei mele și i-am luat un labrador ( seamana cu cel din poza).
Fiica a plecat la facultate , cainele a rămas cu noi . Inițial doar eu ma ocupam de el, soțul inca era supărat ca am cedat și am luat cainele. Imi spunea „daca l-ai luat, ai grija de el”
Pe scurt, fata s-a maritat, sta în alt oraș, are casa ei dar pe caine nu l-am mai putut da (nu puteam concepe plecarea lui din casa), a rămas la noi .
Voiam doar sa spun cât de mult te poate schimba un animal, iti năruie convingerile, iti înmoaie inima, te face sa iubești .
Este un câine privilegiat, are toate condițiile din lume, sper din tot sufletul sa fie fericit!
Ziceați ceva de” mai bine și mai ieftin” la casă, înseamnă că nu ați avut pui de belgian malinois.
După o documentare prealabilă asupra caracteristicilor rasei am ajuns să fiu „tăticul” unui astfel de exemplar care la vremea achiziției avea cam 3 luni(acum 11). Lăsat cățel în curte să se bucure de spațiu, strâns după el, jucat, alintat, etc. Frumos nu? Mai ros câte o plantă, un pomișor,…e, asta e. Pe la 6 luni a început bucuria: plecat o zi de acasă=ros izolatia de pe casă pe o porțiune de 4m liniari și 50 cm înăltime, în alte zile executat tot ce înseamnă căpșuni, zmeură, viță de vie și alte plante, așa că am executat și eu 1000 lei din bugetul familiei, (unde este inclus și câinele) și am construit padoc pentru câine. Astea au fost părțile nasoale, care sunt compensate din plin de bucuria copiilor când se joacă cu el și de toate momentele frumoase petrecute în compania câinelui.
Cu siguranță e mult mai ușor pentru unii vecini de-ai mei care în fiecare dimineață scot patrupedele afară singure să se „plimbe”( la discreție) și le introduc în curte când zgârie la poartă că le este foame.
“Decat” cu un lucru nu sunt de acord: ca pisicile n-ar iubi pe nimeni.
Iubesc, dom’le! Pe cine vor ele!
Am avut un motan negru pe care-l chema Treispe. A trait 16 ani. 14 ani n—a iubit pe nimeni, doar a tolerat cativa umanoizi prin preajma, permitandu-le cu marinimie (dar fara sa-si camufleze dezacordul) sa-l mangaie din cand in cand (mai rarut, nu zilnic!). Se retragea si pufnea ofensat daca insistai sa-i iubesti!
Ma…si-a venit fiu-meu pe lume!
Si s-a postat din prima secunda sub patut! Si cand putea, se aseza langa bebelus! Si la 8-9 luni, fiu-meu avea voie sa-l mangaie! Sa stea pe el ca pe scaunel! Sa-i ia ghemul!!!! Si venea blanosu’ de bunavoie, il cauta prin casa si se aseza langa copchil!
Deci iubesc! Da’ nu le vedem noi
Bună. Foarte adevărat. Ai uitat sa menționezi despre programul nocturn al câinilor atunci când sunt mici. În general se culca pe la 12.00 noaptea iar la ora 5 dimineața racaie la ușă ca are chef de joaca. Iar dacă stai la bloc… trebuie sa te joci pentru ca vecinii nu sunt foarte încântați de plansetele lui insistente, și sa alergi de nebun prin casă cu cafeaua în mana🤣🤣🤣
Eu cat o sa stau la apartament nu o sa am caine sau pisica pentru ca am crescut suficient de mult la bunici la tara incat sa stiu ca aceste animale au nevoie de spatiu sa se desfasoare si am fost suficient in vizita la vecini cu animale in apartament (mai ales caine) incat sa imi dau seama ca pute urat daca ai un animal in apartament (sau doar pute daca ai totusi grija de animalul ala si il speli). Mai ales pentru cine are caine, nu mi se pare compatibil sai ai un animal de companie cu programul de munca de 8 ore. Si nu am nimic cu animalele de companie, chiar dimpotriva, nu vreau sa la vad chinuite.
La casa se schimba datele problemei, dar si acolo trebuie sa ai grija de animalele alea.
Fiica mea, de când se știe, și-a dorit un animăluț. Nu am fost de acord tocmai din considerentele expuse. Practic, devine un membru al familiei. Are nevoie de atenție mai ceva ca un copil, care la un moment dat știe să spună ce vrea,dar animăluțul nu. Ce-i faci când pleci în concediu? Plus toate celelalte. Când a crescut ea mare și a plecat la casa ei, și-a luat o pisică persană, albă, frumoasă tare. Și după vreo șase luni s-a gândit să o aducă la mine, să mă bucur și eu de ea(de fapt lipsea mult de acasă și îi era milă că stă atâta singură).
O perioadă a fost bine, se ducea la litieră, se juca cu jucăriile ei, se comporta ca un câine, îmi aducea șervețelele mototolite ca să i le arunc și iar mi le aducea. Frumos! Daaar, a apucat-o nu știu ce, nu mai făcea sub nicio formă la litieră, deși am încercat toate metodele posibile, la sfatul medicului veterinar sau de la cei cu animale. Își ascuțea ghearele pe canapea și fotolii – le-a distrus complet). Nimic nu a dat rezultate. În final a luat-o asistenta veterinarului. Mai avea una acasă. Acum fiică-mea și-a luat două maidaneze din curtea blocului. Le ține doar în curte, dar au toate condițiile, a cheltuit o grămadă de bani cu o operație de cezariană pentru Miți înainte de a apuca să o castreze, Piți a avut nevoie și el de operație la un picior în urma unei bătăi cu un motan care atenta la teritoriul lui. Dar sunt tare iubitoare, fac parte din familie, Miți și Piți sunt prietenii de nedespărțit ai nepotului.
Am ales sa nu cumpar catel ci sa adopt unul, sa il salvez de pe camp.
Infometat, bolnav, plin de raie, cu blana cazuta pe alocuri, nemancat, cu viermi intestinali, de doar cateva luni si 1,3kg.
Acum untem fericiti ca este un membru al familiei de 26 kg, este o fetita, castrata, vaccinata si cipata, deci cu toate actele in regula, cu o blanita periata saptamanal, foarte jucausa si recunoscatoare, cu alimentartie echilibrata bogata in nutrienti si uleiuri benefice lor.
Nu este doar o responsabilitate, este o bucurie si tot ce rezulta de aici.
Pisica mea este absolut incredibilă. I was a dog person. Am avut-o pe Masha („Masha and the bear”), un cane corso cafeniu care era o super încăpățânată și pe care o iubeam pt asta, era orice, numai plictisitoare nu. A murit pe 1 iunie. Groaznică și moartea groaznice și sentimentele noastre. Pe Honey o avem din Aprilie parcă. A fost abandonată la noi la bloc și efectiv ne făcea curte, până ne-am decis și noi și am luat-o sus, cu respect și înțelegere, am lăsat-o să intre neforțată pe ușa apartamentului. Nu am crezut vreodată că pot iubi o pisică în felul în care o iubesc acum pe Suflețica, cum o mai alint eu, mai ales că acum, din durere, i-am adăugat ei și dragostea pt Măshuca. Este foarte expresivă și își arată dragostea, contrar a ceea ce știam eu până la ea, cum ar fi prin imitare, așezarea pe piept, însoțirea la baie noaptea, compania la duș, dormitul între noi, așteptarea stăpânilor la geam și apoi imediat la ușă și clipitul ăla fain în timpul mângâierilor ca și când ar înțelege tot sau ar răspunde. Ne-a învățat și felul, cu el se joacă absolut non-stop când sunt împreună, iar cu mine e pe cudle mood și iubire. Nu regret decât că a durat parcă prea mult până ne-am decis să o facem parte din familia noastră mică.
Cred că acest articol ar trebui să îl citească multă lume, mai ales luna viitoare.😔
O daaaa! „Cadourile” de Crăciun vor fi maidanezii din februarie,martie!
Urăsc maxim, genu’ ăsta de lepădături. Le doresc o viață/bătrânețe luuuuungă și plină de boli și neajunsuri. O zic fără pic de remușcări, așa ca nimeni nu o să mă facă să mă simt prost pt că doresc răul cuiva! Chiar îl doresc. Ăștia, pedofilii, violatorii, vânatorii… în rest, pot ierta aproape orice.
Dintr-un punct de vedere personal si subiectiv, persoanele care isi pot abandona cu atat usurinta animalutele sunt total lipsite de empatie si inteligenta emotionala…as spune lejer psihopati!
Boss, am mai zis povestea pe aici, o repet pt cei care nu au citit. Motivul pentru care NU mi-am luat câine personal (sau alt animal de companie) a fost tocmai faptul că nu aveam timp să mă ocup de el așa cum ar trebui și ar merita. Dar, karma is a bitch. Și-a luat mama, pe când era sănătoasă. Nu mai e. Nu mai poate avea grijă nici de ea, cu atât mai puțin de el. Și, uite așa, m-am pricopsit cu 2 animale de companie (cum zice maică-mea in rarele momente de luciditate pe care le mai are). Care nici la plimbare nu pot fi scoase împreună, pentru că am numai 2 mâini. Și îl îngrijesc așa cum pot, deși nici măcar nu îmi place de el (ca să nu zic că îl urăsc de-a dreptul, deși uneori corespunde realității) – e bătrân, ciufut și needucat. Și destul de mare. Visez să îl pot plasa la un stăpân care sa se ocupe de el și să îl iubească, dar până acum nu am găsit pe nimeni. Nici nu îmi trece prin cap să îl abandonez sau să îl eutanasiez, așa că înjur în gând (uneori și cu voce tare) și continui să îl îngrijesc. Până la urmă, e un membru al familiei. Nu tocmai cel mai agreabil, dar still…
Am avut o colegă (cu doi copii) care a avut prima dată un hamster, apoi doi. A dat unul după o lună, iar după alta l-a dat și pe al doilea. Și-a luat iepure la o vreme după, dar făcea prea multă dezordine și mânca mult, avea nevoie de grijă, nu era cel mai cuminte, dar băiețelul lui era fan. Nu conta asta, l-a dus la țară. A adoptat o pisică. A ținut-o trei zile apoi a dus-o la țară. A mai adoptat o pisica pe care a dorit să o țină de data asta, de dragul fiului ei. Copiii s-au atașat repede și de acest animal, dar nu a rezistat mult pentru că era rău, agitat, mieuna rău, se juca prea mult. Ca un pui de pisică, ca un copil mic, am zis eu, dar nici acesta nu a rezistat. Nu-mi mai aduc aminte ce s-a întâmplat cu el, probabil tot pe la țară a ajuns. A mai trecut o vreme (tot ce povestesc eu s-a petrecut în decursul a vreo trei ani) și a mai adoptat o pisică. De data asta un motănel care părea cel ales. Bun, cuminte, fiul ei dormea cu el, era totul roz până când într-o zi m-am întâlnit cu ea și cu teamă în glas am întrebat dacă mai are pisica și mi-a spus că nu. Nu am mai vrut să știu de ce, dar sper să nu mai adopte niciun animal niciodată. Nu vă gândiți că am tăcut mereu ascultând poveștile, am mai zis pe ici și colo lucruri rezonabile, dar fără rost. Încă am un gust amar gândindu-mă la astfel de oameni.
Tot o colegă (alta) a refuzat până în ultima clipă să sterilizeze cățelușa din dotare. Nu era vorba de bani, din puținul meu m-aș fi oferit să-i dau. Probabil a fost vorba de lene sau de prostiile pe care le auzise la alții cum că nu e bine să sterilizezi animalul de companie. Faza e că într-o zi, cățelușa a fătat și după ce puii au împlinit două luni, aceștia au fost abandonați în pădure. Am aflat asta la un timp după pentru că și ei ii era rușine de ce făcuse și nu voia să afle prea multă lume. Dar ce rost mai avea rușinea dacă tu poți trăi așa fără nicio jenă?
M-a uns la corazon articolul ăsta! Mie-mi sunt dragi și mâțele și cățeii,dar din motive de lene acută,prefer mâțele! Sunt fericita deținătoare a doi tomberonezi pur-sânge, culeși de pe străzi! Am mai găsit de Paște o amărâtă cu piciorușul rupt, tratament, operație, pus pe picioare, găsit familie care o adoră! La cumpărături,in general ,ele sunt primele pe listă: boabe, pliculețe, krănțănele,nisip, apoi lista pentru noi,umanii! Sunt suflețelele mele pufoase și nu aș renunța la ele pentru nimic în lume! Și da, trebuie aspirat, șters, înjurat când mănâncă pe lângă castron😁,dar sunt puii lui mama ! Am ales să le luăm de pe străzi, ne asumăm tot ce implică asta!
Mama mea a dus câinele de acasă fiindcă străbunica mea locuia cu noi și îi era frică de câini și i-a zis să aleagă, ori ea, ori câinele. A plâns când a abandonat-o. Eu aș fi păstrat câinele, străbunica nu ar fi plecat niciunde. A fost cu vreo 12 ani in urmă. Nu justific abandonul unui animal, eu nu aș putea, e efectiv neajutorat, trebuie să aibă cineva grijă de el. Dacă nu aș fi alergică și așa zgârcită și egoistă, mi-ar plăcea și mie un animăluț, un câine.
Off. Cat de bine scris!
Dar ma mananca sa mai nuantez si eu ceva:
Sunt si imbecili care nu sunt capabili sa iubeasca un animal pe care il „adopta”. Daca l-ar putea iubi, evident ca nu l-ar putea abandona.
Sau pur si simplu nu il adopta in sensul asta. De exemplu, am un prieten vechi (daca nu mi-ar fi prieten vechi si nu am fi trecut prin multe impreuna, nu mi-ar mai fi prieten, din motivul care urmeaza) si care tine in lant, 97% din timp numai in lant, o frumusete de Husky. Asta de vreo 5-7 ani. E o imbecilitate, stiu! E o poveste mai lunga care justifica partial, numai un pic si partial, povestea. In plus, omul, are mentalitatea veche a taranului roman. Animalul chiar si frumusel chiar si util e un membru al curtii, nu al casei..,etc. Samd. Noroc ca ne vedem rar, iar pe la el ajung si mai rar si chiar cand ma duc, vad si mai rar catelul. Ca mi se rupe sufletul. Eu i-am spus din start sa il faca cadou cuiva care se poate ocupa de el. In fine.
Dar, cunosc o gramada de oameni care habar nu au nici 10-20-50% din necesitatile psiho-afective + fiziologico-medicale ale animalului careia ii sunt tutori (nu stapani! Ca doar idiotii sunt „stapanii” unui membru al familiei!)
Ma refer la oameni care iubesc animalele, iubesc acel membru al familiei si pe care ii doare mult si tare cand si daca il …pierd.
Dar pur si simplu nu petrec deloc suficient timp sa se informeze despre acele necesitati. Despre fiziologia animalului. Despre psihologia sa. Etc. Se multumesc cu ceea ce cred ca stiu, prins de ici de colo, cu mituri urbane, cu ceea ce mai e publicat de o calitate indoielnica prin cine stie ce publicatie obscura, sau mainsteam, etc. Si se autofelicita ca stiu destule si sunt convinsi ca isi iubesc animalul asa cum trebuie.
Cand de fapt realitatea e cu totul alta. Sau se mai poate inbunatati cu mult.
In special in cazul posesorilor de pisici (sau poate si alte animalute). In cazul cateilor, acestia fiind mult mai extravertiti (da, sociabilitate, mii de ani in plus de domesticire, etc) , sunt mai usor de identificat nevoile si problemele. Pisicutele sunt mult mai discrete si subtile in manifestari. Si sunt mult mai greu de evaluat si identificat necesitati subtile, sau tot felul de probleme potentiale.
Iubita mea, desi avea de 2 ani, pisicuta pe care am adoptat-o si eu (iar dupa alti 4 ani in sfarsit se pare ca m-a adoptat si ea pe mine, fiind mai timida si salbaticuta nativ din fire, pisicuta!), a aflat de la mine, cel putin 50-60% din nevoile si problemele (potentiale ale) pisicutei. Ale unei pisici exclusiv de apartament. (Pentru ca sunt diferente!) A ajutat si faptul ca nu m-a adoptat imediat domnisoara cu blanita si astfel am fost curios sa-i inteleg psihologia si fiziologia (etc.), pentru a fi un tatic model. Pentru a o… castiga. 🙂
Un exemplu: Unul din cele mai importante lucruri: Joaca! Satisfacerea nevoii de a-si consuma energia si intarire a psihicului pisicii. Nu exista …Sunt obosit, azi/acum nu am chef, saptamana asta nu am avut timp, etc. Daca va iubiti pisicul/pisica e obligatoriu sa-i dedicati ceva timp zilnic pentru joaca. Daca nu aveti timp in ritmul ei biologic, o provocati si gasiti „butoanele” sa o faceti cand aveti timp, dar e extrem extrem de important pentru sanatatea atat fizica cat si psihica a animalului sa faceti asta. Unele saracutele se mai joaca singure, ce sa faca, dar nu se compara cu quality time-ul pe care il puteti oferi voi chiar si cateva (de preferat numar cu 2 cifre) minute pe zi, pentru sanatatea psihica si implicit fizica-fiziologica a pisicii.
Dar cunosc si multi altii care nu au habar, de multe!
Asa am fost si eu.
Asadar ne mai miram de cei care isi abandoneaza animalutele? :/
Am uitat sa precizez:
Pentru voi e …joaca! Pentru o pisica de apartament e …vanatoare/antrenament/supravietuire/adaptabilitate la surprize, etc. E vorba de simularea si stimularea, satisfacerea unor instincte esentiale al animalutului! Fara acestea …se defecteaza! La propriu!
Salut!
Demențial articol! Este 95% ce am gândit eu și soțul meu înainte sa adoptăm un motan. Și da, avem un motan. Avem și oricâte dezavantaje ar aduce câteodată (uneori chestii banale, dar le simți fix când ai o zi din aia „bună”, cum facem noi oamenii cu multe aspecte), totuși nici eu nu pot sa înțeleg cum poți sa arunci efectiv în strada un animal… nu înțeleg cum gândesc aceste persoane ca oameni…. Și eu nu-s cea mai sensibila persoana din lume, adică sunt empatica, dar am trecut prin niște șocuri în viata și chiar sunt destul de dura cu mine și cu cei din jur pe teme serioase, pot gândi la rece multe – de exemplu „e doar un animal”. Și gândesc asta uneori, dar chiar și asa nu-mi permit sa nu-l tratez cu respect.
Mulțumim pentru acest articol!
Sper sa ajungă unde trebuie, mai ales acum ca se apropie Crăciunul.
Va salut!
Dragă Mihai,
Tocmai pentru că nu știi ce presupune să ai grijă de o țestoasă, un hamster sau un porcușor de guineea, bine ar fi să nu validezi impulsul unora de a lua așa ceva pentru că „sunt ușor de îngrijit”.
Și porcușorii de guineea fac caca, trebuie sa le cureți zilnic, au nevoie de spațiu, legume proaspete, fân, jucării etc.
Ți-o spun din postura de om care are porcușori de 10 ani. Vreo 8 dintre ei luați de prin adăposturi sau familii care au realizat că nu sunt chiar așa ușor de îngrijit. Ba mai rău, pe unii i-am luat cu un picior în groapă și debutul prost în viață le-a scurtat speranța de viață și din tinerețe au nevoie de îngrijiri paliative.
Nu mai zic de cât costă veterinarul pentru un astfel de „animal exotic”.
Cred că nu ar strica un update la articol și eliminată acea validare în necunoștință de cauză.
Cu stimă,
Mirona
Dragă Mirona, am să te rog să-mi arăți și mie unde am scris eu că porcușorii de guineea sunt ușor de îngrijit.